Kolumne : Portalska kočija

Veljko Lukić

Kolumne

Portalska kočija
Piše: Veljko Lukić
Objavljeno: 24.3.2011. u 0:01
Prikaza: 8771
|

Politički nadrealizam

Anarhija all over županija

root : Anarhija all over županija

Kad vidite nesreću na cesti mislite da je odgovoran vozač. Kad vidite nekoliko nesreća na istom mjestu upitate se kakva je cesta.

                                                                                                Promatraj ih dušo;grozom su oviti!
                                                                                                Na pomalo smiješne nalik manekene;
                                                                                                Kao mjesečari, čudni, jezoviti;
                                                                                                U beskrajnu tminu zjene utopljene.
                                                                                                               
(Baudelaire - Slijepci)

Na horizontima budućnosti ni uz pomoć najmoćnijih mentalnih teleskopa ne uočavamo nijedan orijentir, nijedno nebesko tijelo, nijedan optimistični nagovještaj koji bi ukazivao na skoru mogućnost izlaska Brodsko-posavske županije iz zarobljavajuće orbite crnog sunca prosječnosti, neinventivnosti, tromosti, mirenja s postojećim, uskogrudnosti, ustajalosti, provincijalne žabokrečine... I tako, može se u maniri zanesenog lirika nastaviti s gomilanjem metafora i drugih pjesničkih figura u opisivanju nepodnošljive lakoće postojanja neodgovornosti i nesposobnosti tzv. lokalne političke elite koja već puna dva duga mračna desetljeća ogroman komad slavonske zemlje, nastanjene sa 180 000 živih, radinih i posla željnih ljudi- vodi u sunovrat. Pa zar im više nije neugodno? Onako ljudski, jer politički sigurno nije s obzirom da, svima je to poznato, imaju obraz kao đon od bakandži sa šuneglama?

Ako kolumnist laže, Državni zavod za statistiku ne laže. Potvrđeno je da je Brodsko-posavska županija najneproduktivnija županija u Hrvatskoj odnosno da ima najniži bruto domaći proizvod po stanovniku u iznosu od 6.183 eura. BDP za cijelu predrecesijsku Hrvatsku 2008. godine iznosio je 10.682 eura. Zadnji smo. I to mjesto, a to zna svako dijete, nije plod nesretnih okolnosti i slučaja, nije rezultatat faulova konkurentskih ekipa i suđenja neobjektivnih sudaca. Odgovorna je županijska posada, a ni putnici nisu nevini. Ipak, u svemu će naši političari, moralni realtivisti, naći sredinu. Dakle, s jedne strane mučna, tegobna, ponižavajuća realnost, a s druge sjećanje na prohujale dane ponosa i slave. A u toj sredini, da ne kažemo, u prosječnosti, nalazi se ono: idemo dalje, što nam ko može, mi smo nezamjenjivi, sve nam je to naša politička centrala dala. Ponavljamo, kako se osjećaju ti naši stranački, politički, (samo)upravni šefovi i njihovi adlatusi na čelu zadnje, hej, zadnje, županije (i dva grada)? Jel ih sramota? Srame li se pred kolegama iz drugih županija i svojih sugrađana? Što čine? Ma znaju oni da u hrvatskoj teritorijalnoj ligi nema zone za ispadanje, a pogotovo nema ispadanja u niži rang, pa onda i dalje, na stari nači, veselo igraju. S kim ili s čim? S loptom zvanom pokorni građani županije i dva grada.

Primjer drugi. U povodu Svjetskog dana voda kojeg se obilježava 22. ožujka Zavod za javno zdravstvo predstavio je podatke o vodi koju pijemo. Obavljen je monitoring izvorišta vode za piće i... što je konstatirano? Pet županija, kao obveznici provedbe monitoringa, nije osiguralo ni lipe za kontrolu zdravstvene ispravnosti vode za piće iz razvodne mreže, a to su Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska, Ličko-senjska, Brodsko-posavska i Vukovarsko-srijemska županija.Ni kontrolirati ne žele, a kamoli da bi poboljšali zdravstvenu ispravnost vode.

Primjer slijedeći. Čelnici gradova (iz bajke) i (brda i dolina) županije se dure jedni na druge, ne surađuju, kako se to veli, na dobrobit stanovnika županije, odmjeravaju se, uspoređuju tko je jači, tko će dobaciti više, ne kamen mudraca s ramena, nego kamen smutnje, pronalaze stalno nova brvna. A županija (i dva grada), drži fenjer u Hrvatskoj, jer ju vode trkači olovnih nogu. Primjera je bezbroj.

Kad vidite nesreću na cesti mislite da je odgovoran vozač. Kad vidite nekoliko nesreća na istom mjestu upitate se kakva je cesta, svojevremeno je, u povodu učestalih američkih financijskih skandala, izjavio nobelovac Joseph Stiglitz. U istom smislu, kao zabrinuti putnici bez naročitog izbora prijevoznog sredstva, nakon definitivne spoznaje o neprekidnosti niza nesreća koje se događaju uvijek na istim lokacijama, punktovima donošenja i sprovođenja političkih odluka, morate se napokon i ipak upitati jesu li za kontinuitet nesreća na crnim točkama, načičkanim na političkoj cesti županije (i dva grada) i za masovne zastoje koje nesreće uzrokuju, isključivo krivi samo drski, neodgojeni, samodopadni, nekulturni, stagnantni, kratkovidni polit-šoferi i njihova svita iskeženih lovačkih pasa, ili je kriva i sama cesta, njena trasa, prometna signalizacija i, napose, jesu li krivi i cestari tj. visoka gospoda niskograditelji sustava? Naravno da nisu krivi samo vozači! Bez ikakvog intelektualno opreza izjavljujemo da je upravljačkoj političkoj eliti to veliko opravdanje, to da je zapravo sustav pun rupa i da oni voze u skladu s prilikama na njegovoj cesti. Ipak opravdanja nema zato što voze u kontra smjeru i ubijaju pješake.

I da ne nastavimo više gomilati metafore i druge pjesničke figure...vlada nadrealistička anarhija all over županija.

Broj komentara: 20

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
engage

engage

Komentirano: 7.5.2012. | 13:45

1

Ovaj portal je namijenjen promicanju lokalne uprave. Vidi se da u održavanje istog netko troši puno vremena. Članci se stalno pojavljuju, vijesti su ažurirane a sve naravno s ciljem promicanja lokalne uprave. Mene zanima, tko tu promociju financira ili pokretači ovog portala kao i ljudi koji ga održavaju imaju toliko novaca i vremena da mogu svakodnevno volontirati za isti portal (odokativno procjenjujem, cijelo jedno radno vrijeme)? Ako netko zna neka odgovori. Unaprijed hvala! LP
katicca

katicca

Komentirano: 30.11.2011. | 15:42

2

za masovne zastoje koje nesreće uzrokuju, isključivo krivi samo drski, neodgojeni, samodopadni, nekulturni, stagnantni, kratkovidni polit-šoferi i njihova svita iskeženih lovačkih pasa, ili je kriva i sama cesta, njena trasa, prometna signalizacija i, napose, jesu li krivi i cestari tj. visoka gospoda niskograditelji sustava? Naravno da nisu krivi samo vozači! Bez ikakvog intelektualno opreza izjavljujemo da je upravljačkoj političkoj eliti to veliko opravdanje, to da je zapravo sustav pun rupa i da oni voze u skladu s prilikama na njegovoj cesti.
kugla

kugla

Komentirano: 12.11.2011. | 15:47

3

Super, tko će pitati za tebe kad budu tvoje komentare brisali?
kugla

kugla

Komentirano: 12.11.2011. | 13:29

4

Komentar je izbrisao Administrator!
kugla

kugla

Komentirano: 12.11.2011. | 11:49

5

Komentar je izbrisao Administrator!
crvich

crvich

Komentirano: 10.5.2011. | 13:53

6

Šteta..
Laki

Laki

Komentirano: 10.5.2011. | 9:15

7

MatoArt, komentar ti je vrlo pronicljiv. Poznati iz Broda su me obavijestili, jer me je zaista zainteresiralo zašto je od suradnje odustao dobar tekstopisac, da nije bilo udaranja, ali da brodski Mamić ne plaća novinarske transfere. Ako je to istina, šteta za obojicu, a šteta i za nas posjetitelje portala. Ma zamisli, Zovak je jednom Berlusconi, jednom Mamić... Nisu mu to baš komplimenti!
MatoArt

MatoArt

Komentirano: 8.5.2011. | 21:09

8

Naravno mislio sam između Vahida i Mamića. Može to administrator popraviti.
MatoArt

MatoArt

Komentirano: 8.5.2011. | 20:10

9

Priča se da je situacija između Zovaka i Lukića kao između Vahida i Zovaka. Ne zna se tko je koga udario, tko je komu dužan novce ni kako će taj odnos završiti.
crvich

crvich

Komentirano: 8.5.2011. | 12:37

10

g. Lukiću, zašto više ne pišete?

Broj komentara: 20

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dopplerov efekt u politici

Jedna aktualna konstrukcija

Dopplerov efekt u politici

16.3.2011. | 0:01
Dopplerov efekt u politici nastaje zbog međusobnog približavanja ili udaljavanja političara i mase glasača slušača i promatrača
Visoki, vrišteći tonovi dolazećih i mukli, niski tonovi odlazećih političara.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U potrazi za novim gospodarima

Smisao prosvjeda

U potrazi za novim gospodarima

8.3.2011. | 0:01
Budući da u Hrvatskoj sadašnjost oblikuju odnosno čekić drže izraziti konzervativci, agresivni tradicionalisti, a oni su, piše Jünger, slični onima koji u kolima što jure sve brže, žele napraviti reda, zadržati stvari na njihovom uobičajenom mjestu, a što povećava katastrofu.
Ne traže se novi odnosi i promjena sustava, nego novi gospodari.
SBplus.hr, Slavonski Brod : O čemu govorimo kada govorimo o Brodu

O neizlječivom stanju

O čemu govorimo kada govorimo o Brodu

28.2.2011. | 0:01
Obogaljen ambijent života, realnost kao materijalizirani eho događaja iz velikih sredina, kaikaturalni portreti lokalnih uglednika, natjecateljska minijaturnost- od provincije čine prostor-tamnicu u kojoj je zrak ustajao, u kojoj je uzak raspon izbora.
O čemu govorimo kad govorimo o Brodu? O provinciji kao neizlječivom stanju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rijetkost je vrijednost

U traganju za vlastitim

Rijetkost je vrijednost

18.2.2011. | 0:01
U traganju za vlastitim putem izlaska iz povijesne mučionice pomagali su nam svi oni koji nisu smotali svoje zastave pred najezdom bahatosti, uskogrudnosti, netrpeljivosti, dušebrižništva, eksploatacije, svrstavanja i kontrole naših misli i osjećaja.
Oni u naše duhovno tkivo ubrizgavaju potrebne doze infuzije neovisnosti, slobode
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novinar i njegov krvnik

O slobodi medija

Novinar i njegov krvnik

12.2.2011. | 0:01
Novinari su kao optička iluzija kojom smo ilustrirali ovaj tekst, dvosmislena slika koja se naizmjenično upoznaje kao crna vaza li dva bijela lica u profilu. Kada se vide likovi, a kada vaza, ovisi o promatraču, o publici koja percipira.
Novinarevu "smrt" izazivaju njegov vlastiti strah i fraza.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ono što nemaš posudi od samog sebe

Ekskurs o intuiciji

Ono što nemaš posudi od samog sebe

4.2.2011. | 0:01
Svaki čovjek osim inteligencije odnosno sposobnosti spoznaje općenitog, posjeduje i mogućnost prodiranja u bit stvarnosti, ali samo se oni rijetki usuđuju donositi odluke tako što će slijediti intuicijom razotkrivene i umu nedostupne slojeve zbilje i suštine života.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pazi, visoki nagon!

Upozorenje

Pazi, visoki nagon!

27.1.2011. | 0:01
Iznad glave svakog od političkih prodavača magle, onih koji s nepodnošljivom lakoćom drže živote građana u svojoj šaci poput zečeva i golubova, podrške radi, trebali bi građani htjeti vidjeti natpis upozorenja: PAZI VISOKI NAGON! Ne približavaj im se bliže no što moraš!
O političkim obmanama
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na siromaštvo se ne smije naviknuti

Radnička klasa ne ide u raj

Na siromaštvo se ne smije naviknuti

20.1.2011. | 0:35
Što se u Hrvatskoj promijenilo od početka dvadestetog stoljeća? U smislu socijalnog položaja radničke klase gotovo ništa, jer je tlačenje Kapitala po jedinici (preostale) površine Radnika ostalo jednako, samo su se sofistificirali oblici preša i neki izgovori.
Osiromašeni i obezvlašćeni radnici ne smiju se nipošto predati
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sistematsko uništavanje od idiotâ

Kako se preživjelo

Sistematsko uništavanje od idiotâ

13.1.2011. | 0:01
Prosvjećenost, nepovjerenje, prezir i duh ironije bili su djelotvorni odgovori, razorni antidot, lijekovi i intimni odušci u sučeljavanju s onima koji su ih željeli primitivno podvlastiti, u sukobu s idiotima povijesti koji su ih htjeli sistematski uništiti.
Kako se preživjelo sistematsko uništavanje od idiota
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobar, loš, zao

Tko je i što je Brod

Dobar, loš, zao

6.1.2011. | 7:00
Jesu li i Brođani osuđeni na ostajanje, na život po kazni? Ili, upravo suprotno, da li stanovnici Broda zadovoljno spavaju s njim, a ne samo u njemu?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ma zaboli te pijac

Put u pustoš

Ma zaboli te pijac

30.12.2010. | 6:46
Odavno je tržnica prestala pružati svojim posjetiteljima ugodan taktilni osjeća kao kad su ruke u brašnu. Ružna je, zapuštena, utihnula je, ne izaziva, ne uzbuđuje više. Ima li tržnica ogledalo?
Brodska pustoš ima svoje središte- gradsku tržnicu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz velikog rječnika domaćih riječi

Definiranjem ograničavamo

Iz velikog rječnika domaćih riječi

22.12.2010. | 7:00
SAVA Žila što se sjaji. Dio otvorenog krvotoka velikog Zemljinog tijela. Za spiritualiste njen odsjaj je medij preko kojeg se razgovara s Duhom.
Iz velikog rječnika brodskih domaćih riječi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sbplus - Sredstvo protiv dokurcizma

Novi čvor na mreži

Sbplus - Sredstvo protiv dokurcizma

15.12.2010. | 10:00
Sbplus će u društvenom ratu ometat protivnike građana taktikom koja se primjenjuje protiv Drakule: stvor se izloži danjoj svjetlosti, sasuši se i umre. Dakle, sve koji s nepodnošljivom lakoćom donose odluke o sudbini građana – na vidjelo javnosti
Sbplus će biti polaznom postajom svima koji polaze na put osvajanja slobode
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gola istina i obučena laž

Sa zrnom soli

Piše: Pripremio: Vlado Prskalo

Gola istina i obučena laž

SBplus.hr, Slavonski Brod : Franjo

Okolišne vibracije

Piše: Tomislav Lukić

Franjo

SBplus.hr, Slavonski Brod :