Kolumne : Nedjeljna propovijed

Dragutin Hedl

Kolumne

Nedjeljna propovijed
Piše: Dragutin Hedl
Objavljeno: 21.1.2018. u 14:00
Prikaza: 2796
|

Piše Drago Hedl

Naš Duspara i njihov Ćosić

root : Naš Duspara i njihov Ćosić

Beskrajno je naivno Dusparino apeliranje na sve brodsko-posavske saborske zastupnike za koje kaže da su ''naši'', a ne ''njihovi'', neka ''svojim utjecajem i djelovanjem hrvatskoj Vladi nametnu obvezu rješavanja ovog, za sve građane Brodsko-posavske županije, prevažnog problema''.

ČITAM ovih dana kako se prepucavaju i dopisuju brodski gradonačelnik Mirko Duspara i šef brodsko-posavskog HDZ-a i saborski zastupnikPero Ćosić. Nema ništa neobičnog u hrvatskoj politici kad su u pitanju prepirke političara: jednako su agilni kada na drugog treba svaliti odgovornost, kao i kada za neki uspjeh – kako to ovih dana čine europarlamentarke Marijana Petir iRuža Tomašić (obje si svojataju zasluge da je na njihovu inicijativu EU parlament omogućio korištenje okružujućih mreža plivarica u Jadranu) – treba pobrati lovorike.

Ne bi bilo nikakvo čudo da ''njihov'' Pero Ćosić odgovori ''našem'' Mirku Duspari na njegovo otvoreno pismo, kratkom rečenicom, parafrazom one dobro poznate od prije puno godina: Druže Mirko, piši novo pismo, jer ti prvo razumjeli nismo.

'Otvoreno pismo' koje je Duspara uputio (i) Ćosiću sjetilo me na izlike mnogih lokalnih političara kada nakon izbora objašnjavaju nezamislive koalicije koje su skrpali kako bi se domogli vlasti. Bilo je u Hrvatskoj primjera kada su, u različitim sredinama, u gradskim i općinskim vijećima, vlast dijelili HSP i SDP (uz pomoć još nekih), Glavašev HDSSB (u svojoj najrigidnijoj fazi) i HNS u svojoj boljoj (kojem je tada na čelu bila Vesna Pusić), pa i SDP i HDZ (kada su primjerice, u Osijeku, omogućili vladavinuIvice Vrkića). I znate što im je uvijek bio odgovor: na lokalnoj razini nema ideologije, ondje se ionako rješavaju samo komunalni problemi, a kad je u pitanju izgradnja neke ceste, uvođenje rasvjete ili plina, ili pak izgradnja vodovodne mreže, oko toga se svi slažu, bez obzira na stranačke boje.

Ideologija je dakle ostavljena vrhu: neka se u Saboru SDP i HDZ tuku oko ustaša i partizana, Tita i Pavelića, neka Živi zid rastura oko pretvorbenog kriminala, a Mostovci izvlače Todorićev prljavi veš i grintaju oko Lex Agrokora, neka HNS gusla oko Istambulske konvencije, a HSS oko Tolušićevog zakona o poljoprivrednom zemljištu. A mi, na terenu, u bazi, u provinciji, kako god hoćete, skupit ćemo glave na okup i složno, udarnički, graditi plinske i vodovodne mreže, asfaltirati makadamske ceste, organizirati javni prijevoz ili uvoditi rasvjetu u zabite seoske sokake. Na lokalnoj razini ''nećemo politiku u našu butigu'', ondje se, kako bi to rekao neumorni Milan Bandić, samo – dela.

Duspara (kao ni Ćosić) nisu u politici od jučer, pa obojica dobro znaju gdje se i kako, kad su u pitanju važni projekti, donose odluke, pa je gradonačelniku Broda kristalno jasno da o tome gdje će biti sjedište Regionalnog vodovoda istočne Slavonije neće odlučivati saborski zastupnici ''svih fela'' iz brodsko posavske-županije. Bez obzira što je upravo gradnja vodovodnih mreža jedan od ''najlokalnijih'' poslova lokalnih zajednica, toliko lokalan da se zbog njega, na lokalnoj razini, zatomljuju stranački svjetonazori.

Ta odluka bit će donesena negdje drugdje. Jer, ljudi moji, projekt Regionalnog vodovoda istočne Slavonije projekt je vrijedan 676 milijuna kuna, a kad je tolika lova u pitanju, lijepo se dadu omastiti brci. I zašto bi onda bilo neobično da sjedište tog vodovoda bude u drugoj županiji, u Vinkovcima, a ne u Slavonskom Brodu, samo zato jer je vodocrpilište u Sikirevcima, mjestu koje administrativno pripada brodsko-posavskoj, a ne vukovarsko-srijemskoj županiji.

Duspara simpatično, s pravom primjećuje kako su takvo rješenje ''nametnuli političari s razine države porijeklom iz Vukovarsko srijemske županije'', koji su pak ''očito, godinama utjecajniji od brodsko-posavskih'', te pomalo ironično dodaje kako je ''zabrinjavajuće, obeshrabrujuće, poražavajuće i ponižavajuće za Brodsko-posavsku županiju činjenica da zahtjev kolega iz Vukovarsko-srijemske županije podupire i najutjecajniji brodsko-posavski zastupnik i HDZ-ov čelnik, Pero Ćosić''.

Odgovore na mnoga pitanja vezana za izgradnju Regionalnog vodovoda istočne Slavonije, koji se, nota bene, gradi od 1994., dala bi lista izvođača radova na tom velikom poslu, na koji je, pak, kako je to prošle godine u povodu Svjetskog dana voda, u Vukovaru (a ne u Slavonskom Brodu), rekao tamošnji župan Božo Galić (a ne brodsko posavski Danijel Marušić) do sada potrošeno gotovo sto milijuna eura, točnije - 676 milijuna kuna.

Jednako je simpatično, ali i beskrajno naivno Dusparino apeliranje na sve brodsko-posavske saborske zastupnike za koje kaže da su ''naši'', a ne ''njihovi'' (misleći pri tom na one koji su donijeli odluku gdje će biti sjedište Regionalnog vodovoda) da ''svojim utjecajem i djelovanjem hrvatskoj Vladi nametnu obvezu rješavanja ovog, za sve građane Brodsko-posavske županije, prevažnog problema''.

Neće to, međutim, ići baš tako: nije to lokalna zajednica gdje u istu koaliciju mogu SDP, HDZ, HNS, HSP i HDSSB. Na visokoj, državnoj razini, važe drugačija pravila iako je o istim pitanjima riječ – primjerice, izgradnji vodovodne mreže. Tamo važe pravila - naši i vaši -  pa ''vaši'' nikada neće ulagati gdje su na vlasti ''naši'', već tamo gdje su ''njihovi''.

Zato, ne bi bilo nikakvo čudo da ''njihov'' Pero Ćosić odgovori ''našem'' Mirku Duspari na njegovo 'otvoreno pismo', kratkom rečenicom, parafrazom one dobro poznate od prije puno godina: Druže Mirko, piši novo pismo, jer ti prvo razumjeli nismo.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
pajser

pajser

Komentirano: 23.1.2018. | 16:51

1

Petre moj zato ti nisi u saboru. Kad si u kolu, onda se moraš držati za ruke. Dok pustiš jednu ispadneš iz kola.
Petar Bašić

Petar Bašić

Komentirano: 23.1.2018. | 13:40

2

Čemu kunjava, pa sami ste birali? Kad mi je na prošlim izborima jedan rekao "pa dobar je Marić, ja ću ipak za njega" rekao sam mu da kad ga izabere, više ga neće vidjeti (jer se znalo da će biti ministar financija), a ja ću nastaviti živjeti u Brodu... Ova situacija tanke većine idealna je za Brod: dovoljno je da kod glasanja o proračunu "naša" Ljubica na primjer ne digne ruku ako u njemu nema 20 milijuna za Sveučilište na primjer (što je sitnica na proračun od 130 milijardi!) i cijela velika državna vlast pada u vodu. Ja bih na primjer glasao tako, pragmatično. Ali, postoji ludi Pero i pametni Pero...
drago

drago

Komentirano: 22.1.2018. | 0:39

3

Gledao sam početak rada sabora i zastupnički sat te našeg uvaženog Peru Ćosića kako postavlja "naručeno pitanje" ministrici Martini Dalić kao zašto "ĐĐ" nije strateška firma.Poćeo sam se crveniti na naćin na koji je on i kako postavio pitanje i sa kojom intonacijom u glasu .Stekao sam dojam da mu sam još pertle vire iz njene guzice.Sramota za grad da nas takovi zastupaju u saboru kad se zna da sada imaju veliku moč u odlučivanj.Dovoljno je da samo da brodski zastupnici kod glasovanja budu suzdržani i Plenković nema dovoljnu većinu i bez njih ništa ne prolazi.Eto kaki nas uvlakači predstavljaju i zastupaju u saboru.
domobran

domobran

Komentirano: 21.1.2018. | 14:41

4

Znaći to je taj projekt Slavonija?

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : I pomoćnik ministrice Vlado Prskalo ignorira Mirka Dusparu

Čija je zajebancija škola u Ruščici?

I pomoćnik ministrice Vlado Prskalo ignorira Mirka Dusparu

20.5.2018. | 14:00
Kakav genijalan zaključak! I to za samo 10 godina! Fenomenalno! Dokaz kako i najsloženiji problemi, odnosno ''specifične situacije'', mogu biti potpuno i trajno riješene u razumnom roku.
Kakav genijalan zaključak! I to za samo 10 godina! Fenomenalno! Dokaz kako i najsloženiji problemi, odnosno ''specifične situacije'', mogu biti potpuno i trajno riješene u razumnom roku.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sa Šeksom i bez seksa, crno nam se piše

Piše Drago Hedl

Sa Šeksom i bez seksa, crno nam se piše

13.5.2018. | 14:00
Ne razumijem one koji kukaju što ne mogu dobiti posao u javnom sektoru. Njima država, pošteno gledano, čini samo uslugu. Neka otiđu na rad u inozemstvo: em su ondje bolje plaćeni, em novac neće morati trošiti za članarinu stranke koja ih je zaposlila.
Ne razumijem one koji kukaju što ne mogu dobiti posao u javnom sektoru. Njima država, pošteno gledano, čini samo uslugu. Neka otiđu na rad u inozemstvo: em su ondje bolje plaćeni, em novac neće morati trošiti za članarinu stranke koja ih je zaposlila.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lako je za Đurinu kuću, ali što će biti s njegovim Holdingom

Piše Drago Hedl

Lako je za Đurinu kuću, ali što će biti s njegovim Holdingom

6.5.2018. | 14:00
Kao kad u šumi oluja iščupa markantni, stoljetni hrast, oslobađajući prostor za nicanje drugih, tako će i nestankom Đure Đakovića, čiju je kuću također srušio vjetar, biti oslobođen prostor za nicanje novih ''junaka našeg doba'' (doduše ne onakvih o kakvima je pisao Ljermontov).
Kao kad u šumi oluja iščupa markantni, stoljetni hrast, oslobađajući prostor za nicanje drugih, tako će i nestankom Đure Đakovića, čiju je kuću također srušio vjetar, biti oslobođen prostor za nicanje novih ''junaka našeg doba'' (doduše ne onakvih o kakvima je pisao Ljermontov).
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bi li sutkinja Balenović mogla protiv svog šefa Svirčevića?

Kad bi trebala i htjela

Bi li sutkinja Balenović mogla protiv svog šefa Svirčevića?

29.4.2018. | 14:00
Zanimao me izraz lica i ''govor tijela'' sutkinje Balenović kada je izricala presudu Vidoviću: je li na njenom licu bio izraz straha, nelagode, možda čak i stida, ili pak čvrstog uvjerenja i trijumfa da ''u ime Republike Hrvatske'' čini upravo ono što Republika Hrvatska od nje, k
Zanimao me izraz lica i ''govor tijela'' sutkinje Balenović kada je izricala presudu Vidoviću: je li na njenom licu bio izraz straha, nelagode, možda čak i stida, ili pak čvrstog uvjerenja i trijumfa da ''u ime Republike Hrvatske'' čini upravo ono što Republika Hrvatska od nje, k
SBplus.hr, Slavonski Brod : Misterij brodske vode vrijedan je Dosjea X

Piše Drago Hedl

Misterij brodske vode vrijedan je Dosjea X

15.4.2018. | 14:00
Netko u Hrvatskoj sigurno zna kako je i zašto brodska voda onečišćena, a onda na čudesan način, sama od sebe, opet postala pitka. I zašto oni koji drže kako bi to trebalo biti objavljeno, misle da su u pravu? Logika i politika, naime, najčešće ne idu zajedno: prva zaključke gradi
Netko u Hrvatskoj sigurno zna kako je i zašto brodska voda onečišćena, a onda na čudesan način, sama od sebe, opet postala pitka. I zašto oni koji drže kako bi to trebalo biti objavljeno, misle da su u pravu? Logika i politika, naime, najčešće ne idu zajedno: prva zaključke gradi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ministar Kujundžić štuje Hipokrata, a ne Sokrata

Piše Drago Hedl

Ministar Kujundžić štuje Hipokrata, a ne Sokrata

8.4.2018. | 14:00
Oko brodske vode bilo je toliko improvizacija, toliko neodgovornih i proturječnih izjava, toliko spinova i toliko opravdanih sumnji da se mnogo toga skriva(lo) od javnosti, da je sasvim sigurno kako će, jednom, kad se brodska voda uistinu dovede u red i postane pitka i sigurna za
Oko brodske vode bilo je toliko improvizacija, toliko neodgovornih i proturječnih izjava, toliko spinova i toliko opravdanih sumnji da se mnogo toga skriva(lo) od javnosti, da je sasvim sigurno kako će, jednom, kad se brodska voda uistinu dovede u red i postane pitka i sigurna za
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ako nemate vode, pijte naftu!

Piše Drago Hedl

Ako nemate vode, pijte naftu!

1.4.2018. | 13:20
Sve zapravo liči na crnu komediju u kojoj nekakav majstor dolazi u nečiju kuću da bi popravio slavinu, a onda kad krene u raskopavanje zidova, probuši plinsku instalaciju pa cijela kuća odleti u zrak. Tako nešto, slikovito rečeno, dogodilo se u Slavonskom Brodu.
Sve zapravo liči na crnu komediju u kojoj nekakav majstor dolazi u nečiju kuću da bi popravio slavinu, a onda kad krene u raskopavanje zidova, probuši plinsku instalaciju pa cijela kuća odleti u zrak. Tako nešto, slikovito rečeno, dogodilo se u Slavonskom Brodu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod, grad opasnog življenja

Piše Drago Hedl

Slavonski Brod, grad opasnog življenja

25.3.2018. | 13:45
Je li Slavonski Brod nekakav hrvatski "Twin Peaks", nekakva ''zona sumraka''?
Je li Slavonski Brod nekakav hrvatski "Twin Peaks", nekakva ''zona sumraka''?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Između kriminalaca i kriminalista često nema razlike

Piše Drago Hedl

Između kriminalaca i kriminalista često nema razlike

18.3.2018. | 14:00
Malo sam, kako bi se to rekao, guglao, i našao sijaset priča o policajcima koji su krali, pljačkali i varali. Guglao i oguglao, shvativši da, ne baš rijetko, između kriminaliste i kriminalca nema razlike. Da su to, često, sinonimi posve istog značenja.
Malo sam, kako bi se to rekao, guglao, i našao sijaset priča o policajcima koji su krali, pljačkali i varali. Guglao i oguglao, shvativši da, ne baš rijetko, između kriminaliste i kriminalca nema razlike. Da su to, često, sinonimi posve istog značenja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je brodski Općinski sud oklevetao brodski Općinski sud

Piše Drago Hedl

Kako je brodski Općinski sud oklevetao brodski Općinski sud

11.3.2018. | 14:00
I koji me sudac, na kugli zemaljskoj, od Švedske do Sjeverne Koreje, zbog takve hereze ne bi propisno rebnuo da mi više nikad ne padne na pamet igrati se s ugledom i profesionalnom sposobnošću sudaca, sudskih savjetnika i pravosuđa u cjelini? A puk bi, kao onomad plebs u arenama
I koji me sudac, na kugli zemaljskoj, od Švedske do Sjeverne Koreje, zbog takve hereze ne bi propisno rebnuo da mi više nikad ne padne na pamet igrati se s ugledom i profesionalnom sposobnošću sudaca, sudskih savjetnika i pravosuđa u cjelini? A puk bi, kao onomad plebs u arenama
SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija u Slavonskom Brodu izvela čudo neviđeno

Piše Drago Hedl

Policija u Slavonskom Brodu izvela čudo neviđeno

4.3.2018. | 15:30
U civiliziranom svijetu normalno je da pred šalterom kakve državne službe postoji stolica, a ne kao u nas, da iza šaltera sjedi državni službenik, dok vi, kao stranka, pokorno i ponizno pred njim stojite.
U civiliziranom svijetu normalno je da pred šalterom kakve državne službe postoji stolica, a ne kao u nas, da iza šaltera sjedi državni službenik, dok vi, kao stranka, pokorno i ponizno pred njim stojite.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski suci sude 'kobajagi', ali primaju stvarne plaće

Piše Drago Hedl

Brodski suci sude 'kobajagi', ali primaju stvarne plaće

25.2.2018. | 14:00
Što, recimo, ako suci koji ''kobajagi'' riješe neke ovršne predmete, u kaznenom postupku prihvate ''kobajagi'' dokaze i iskaze ''kobajagi'' svjedoka, pa ''kobajagi'' primjene zakon i oderu vam par godina zatvora? S tim, naravno, što zatvor nije ''kobajagi'' već stvaran.
Što, recimo, ako suci koji ''kobajagi'' riješe neke ovršne predmete, u kaznenom postupku prihvate ''kobajagi'' dokaze i iskaze ''kobajagi'' svjedoka, pa ''kobajagi'' primjene zakon i oderu vam par godina zatvora? S tim, naravno, što zatvor nije ''kobajagi'' već stvaran.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedna besplatna ideja gradonačelniku Duspari

Piše Drago Hedl

Jedna besplatna ideja gradonačelniku Duspari

18.2.2018. | 13:30
Ne znam koliko je brodska policija zainteresirana za borbu protiv pisaca grafita i ima li kažnjenih za oštećenje tuđe imovine, ali znam da je osječkoj to posljednja briga.
Ne znam koliko je brodska policija zainteresirana za borbu protiv pisaca grafita i ima li kažnjenih za oštećenje tuđe imovine, ali znam da je osječkoj to posljednja briga.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Janafu su draži Krstičević i staklari nego Đurini bravari

Piše Drago Hedl

Janafu su draži Krstičević i staklari nego Đurini bravari

11.2.2018. | 13:30
Naravno, nećemo reći kako je u cijeloj toj priči - oko izmaklog posla Đuri Đakoviću - svoje prste imao ministar vojni, Damir Krstičević. Ali da ih je mogao imati, mogao je.
Naravno, nećemo reći kako je u cijeloj toj priči - oko izmaklog posla Đuri Đakoviću - svoje prste imao ministar vojni, Damir Krstičević. Ali da ih je mogao imati, mogao je.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jakovina krenuo stopama Granića, Pašalića, Canjuge

Piše Drago Hedl

Jakovina krenuo stopama Granića, Pašalića, Canjuge

4.2.2018. | 14:00
Ako su znali voditi državu, kako dovraga ne bi znali upravljati nekom tvrtkom. U njima je toliko iskustva, toliko znanja i nagomilane pameti, toliko uspostavljenih kontakata, poznanstava i veza, toliko ljudi kojima su pomogli i koji jedva čekaju da im uzvrate istom mjerom, da bi
Ako su znali voditi državu, kako dovraga ne bi znali upravljati nekom tvrtkom. U njima je toliko iskustva, toliko znanja i nagomilane pameti, toliko uspostavljenih kontakata, poznanstava i veza, toliko ljudi kojima su pomogli i koji jedva čekaju da im uzvrate istom mjerom, da bi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Naš Duspara i njihov Ćosić (2)

Piše Drago Hedl

Naš Duspara i njihov Ćosić (2)

28.1.2018. | 14:00
Jasno je da će samo budala gricnuti ruku koja ga hrani i hračnuti u vlastiti tanjur, a akter na kojeg se ta poslovica odnosi, to nipošto nije.
Jasno je da će samo budala gricnuti ruku koja ga hrani i hračnuti u vlastiti tanjur, a akter na kojeg se ta poslovica odnosi, to nipošto nije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska policija u Vijuš, Plenkovićeva Vlada u Arenu Zagreb

Piše Drago Hedl

Brodska policija u Vijuš, Plenkovićeva Vlada u Arenu Zagreb

14.1.2018. | 14:00
Ne znam kako financijski posluje Sportska dvorana Vijuš u Slavonskom Brodu, ali joj sigurno neće biti naodmet lova koju će zaraditi iznajmi li jakim snagama MUP-a dio svog kompleksa.
Ne znam kako financijski posluje Sportska dvorana Vijuš u Slavonskom Brodu, ali joj sigurno neće biti naodmet lova koju će zaraditi iznajmi li jakim snagama MUP-a dio svog kompleksa.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Đuro i Luka su siročad čijeg se očinstva Vlada odrekla

Piše Drago Hedl

Đuro i Luka su siročad čijeg se očinstva Vlada odrekla

7.1.2018. | 14:00
Izvrsna vijest jeste odluka ministra Goran Marić da na popisu 40 tvrtki od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku ostavi osječku Zračnu luku Klisa. Na taj način Slavoncima je omogućio lakši i brži odlazak u Irsku i Njemačku, zemlje od njihova strateškog i posebnog
Izvrsna vijest jeste odluka ministra Goran Marić da na popisu 40 tvrtki od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku ostavi osječku Zračnu luku Klisa. Na taj način Slavoncima je omogućio lakši i brži odlazak u Irsku i Njemačku, zemlje od njihova strateškog i posebnog i
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što je vijest: kad Duspara ugrize novinara, ili obrnuto?

Piše Drago Hedl

Što je vijest: kad Duspara ugrize novinara, ili obrnuto?

31.12.2017. | 14:00
Iz iskustva znam što političari misle o novinarima i kako ih tretiraju ali, na žalost, iz mnogih novinskih tekstova znam što novinari misle o političarima.
Iz iskustva znam što političari misle o novinarima i kako ih tretiraju ali, na žalost, iz mnogih novinskih tekstova znam što novinari misle o političarima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Plašim se za Slavonski Brod, država o njemu previše skrbi

Drago Hedl

Plašim se za Slavonski Brod, država o njemu previše skrbi

24.12.2017. | 15:00
Toliko skrbi, u tako malo vremena, sigurni smo, nije doživio niti jedan grad u Hrvatskoj. Pobrojimo još jednom: ... svi su oni upeli se za dobrobit građana Slavonskog Broda i u tri posljednja mjeseca svoje dragocjeno vrijeme fokusirali na taj grad, naravno, za dobrobit njegovih g
Toliko skrbi, u tako malo vremena, sigurni smo, nije doživio niti jedan grad u Hrvatskoj. Pobrojimo još jednom: ... svi su oni upeli se za dobrobit građana Slavonskog Broda i u tri posljednja mjeseca svoje dragocjeno vrijeme fokusirali na taj grad, naravno, za dobrobit njegovih g
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :