Kolumne : Nedjeljna propovijed

Drago Hedl

Kolumne

Nedjeljna propovijed
Piše: Drago Hedl
Objavljeno: 23.7.2017. u 14:41
Prikaza: 2529
|

Piše Drago Hedl

Da brinu o svojim građanima, Duspara i Vrkić ušli bi u HDZ

root : Da brinu o svojim građanima, Duspara i Vrkić ušli bi u HDZJedan od rijetkih susreta Duspare i ovdašnjih lidera HDZ-a (Foto: ebrod.net)

Duspara i Vrkić ništa tu ne mogu i nitko ih ništa neće pitati kada se taj, bratski podijeljeni novac, bude kapilarno ulagao po slavonskim županijama i gradivima. Doduše, mogli bi. Trebali bi samo okaniti se svoje stranačke neopredijeljenosti pa ući u HDZ. Jer, tamo se dijeli bratski.

POZNATA anegdota kaže kako su skolastici, samo uz pomoć uma, danima pokušavali saznati koliko konj ima zuba. Pa su vijećali, raspravljali, mozgali sve dok tim mudrim sijedim glavama jedan obični fratar nije predložio da odu u štalu, otvore konjsku gubicu i saznaju odgovor na pitanje koje ih je mučilo danima.

Ako je Vlada Projektom Slavonija odlučila u tu ''regiju'' rasporediti 2,5 milijardi eura - od ukupno 10,7 milijardi - postavlja se vrlo logični pitanje koje je postavio i gradonačelnik Slavonskog Broda: U čemu je, naime, takvom raspodjelom novca izražena posebna skrb Vlade prema Slavoniji?
Sjetio sam se te anegdote razgovarajući nedavno s gradonačelnicima Osijeka i Slavonskog Broda, Ivicom Vrkićem i Mirkom Dusparom, u studiju SBplusa, iznenađen njihovim odgovorom da ih nitko, ni iz jednog hrvatskog ministarstva - niti premijer osobno - nije kontaktirao, pitao za savjet ili mišljenje prilikom izrade Projekta Slavonija. Još više sam se iznenadio saznavši kasnije kako ni Duspara, ni Vrkić, nisu članovi Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, koji je Vlada imenovala na sjednici održanoj 8. ožujka ove godine.

Taj bi se glomazni savjet – ali ipak ne toliko velik da bi u njemu bilo mjesta za jednog Vrkića ili Dusparu – trebao sastajati jednom mjesečni i kako piše u Vladinoj odluci, brinuti oko ''koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova [tzv. ESI fondovi], instrumenata i programa Europske unije, Europskog gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem''.

Iako jezik birokracije nije lako razumjeti (u Googlu, pored silnih alata koji omogućavaju prevođenje tekstova pisanih i na padžanskom, sindskom, svahiliju, maorskom ili jeziku ratničkog plemena Zulu, još nisu smislili kako naš birokratski jezik prevesti da bude razumljiv običnu čovjeku) čini se da bi taj Savjet - u kojem su pored inih premijer i njegovih 12 ministara (kao 12 apostola), te pet župana (svi naravno iz HDZ-a) trebao brinuti kako će se rasporediti tih famoznih 2,5 milijardi eura isključivo za projekte u Slavoniji, koji bi se proveli do 2020. ili najkasnije do kraja 2023. godine. A u Savjetu koji će o tome brinuti, uz kojekakve agencije, komore i udruge još će sudjelovati i predstavnik Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i to iz Slavonije. Koliko znaju Vrkić i Duspara, to neće biti ni jedan od njih. U razdoblju od 2014. do 2020. iz europskih strukturnih i investicijskih fondova Hrvatskoj je osigurano 10,7 milijardi eura za regionalni razvoj. Kroz Projekt Slavonija, kažu u Vladi, ''namjera je provedbom različitih mjera osigurati 2,5 milijardi isključivo za projekte u Slavoniji''.

Iako Hrvatska, administrativno, nije podijeljene ne regije, već na 20 županija + Grad Zagreb, nekako se uvriježilo da se pod pojmom regije, smatraju četiri: Slavonija i Baranja, Dalmacija, Istra i Zagreb. Otpori regionalizaciji su ogromni jer naravno bolje je imati 20 mjesta za kojekakve uhljebe, nego četiri. Za ovu priču to je nevažno, ali je važno sljedeće. Ako je Vlada Projektom Slavonija odlučila u tu ''regiju'' (jer EU financira regionalni razvoj) rasporediti 2,5 milijardi eura od ukupno 10,7 milijardi postavlja se vrlo logični pitanje koje je (uz malo slobodniju interpretaciju ovog novinara) postavio i gradonačelnik Slavonskog Broda: U čemu je, naime, takvom raspodjelom novca izražena skrb Vlade prema Slavoniji?

Dijeljene spada u osnovne matematičke operacije (drugog stupnja, odmah iza oduzimanja i zbrajanja) pa svatko – i s četiri razreda osnovne – može izračunati da kada se 10,7 milijardi (eura) podijeli s četiri (regije) dobije 2,675. Hajd'mo zaokružiti tu brojku na 2,7 milijardi eura. Toliko bi novca, uključujući i Slavoniju, trebala dobiti svaka od četiri hrvatske regije. Pa pitanje, dakle, glasi: zašto se pravi predstava i izmišlja Projekt Slavonija, kada bi toj regiji ionako trebalo pripasti 2,7 milijardi eura (što je, budimo malo sitničavi, 200 milijuna eura više nego što je Vlada planirala). Jer, da se, recimo, želi pomoći istoku Hrvatske, Slavoniji bi se dalo više od onog što joj ionako pripada. Ali, Vlada je taj novac podijelila bratski, na način iz jedne druge anegdote, iz vremena bratstva i jedinstva, kada su republičke delegacije Srbije i Hrvatske, u bivšoj državi, trebale podijeliti neki novac. Anegdota kaže: srpska delegacija je predložila da se novac podijeli bratski, no iz hrvatske su se tome usprotivili pa su rekli da je pravednije podijeliti novac pola – pola.

Duspara i Vrkić ništa tu ne mogu i nitko ih ništa neće pitati kada se taj, bratski podijeljeni novac, bude kapilarno ulagao po slavonskim županijama i gradivima. Doduše, mogli bi. Trebali bi samo okaniti se svoje stranačke neopredijeljenosti (obojica su bili nezavisni kandidati na prošlim lokalnim izborima) pa ući u HDZ. Jer, tamo se dijeli bratski.

Broj komentara: 21

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
MARSONIA

MARSONIA

Komentirano: 25.7.2017. | 13:23

1

Zuja i gradani krivi sto perica nije presao prag
pegaz

pegaz

Komentirano: 25.7.2017. | 12:30

2

Petre, jel to ti o "certificiranju tržnice" u Komunalcu, na kojoj si digao lovu kao veliki poljoprivredni jazavac, ups. stručnjak.
Petar Bašić

Petar Bašić

Komentirano: 25.7.2017. | 11:45

3

Evo dva jazavca...pegaz u komunalcu, a i za marsoniu se nešto našlo... Zaboli ih ona stvar za 200 milijuna za grad, kad njihove apanažice sjedaju.
abcabc

abcabc

Komentirano: 25.7.2017. | 10:04

4

Nećemo rafineriju, dajte nam parfumeriju !
marsonia

marsonia

Komentirano: 24.7.2017. | 17:44

5

Gajbu zuje mu dajte da bolje pise jer za drugo i nije.
borat

borat

Komentirano: 24.7.2017. | 16:39

6

Petre, ne treba ovoj korumpiranoj marvi davati nikakav novac. Probaj se samo provozati po friško asfaltiranim ulicama preskupo plaćenim našim novcem. Prvio čovjek pomislio da mu se auto pokvario (doduše, to se ne osjeti u boljim autima, recimo audijima koje građani kupe). Asfal nije ravan nego valovit. Očito je riječ o loše pripremljenoj podlozi i loše odrađenim radovima. O šahtovima smo već sto puta govorili na ovom portalu i ne vrijedi više nepotrebno trošiti riječi i energiju. Ni sam ne znam je li dobro kada na mjesec dana starom asfaltnom sloju osvanu zakrpe ili kada ih nema. U prvom slučaju znači da netko ipak otklanja nedostatke iako je sama zakrpa novi nedostatak, a u drugom slučaju se vidi da "a đe sam tu ja" dio pojeo sve rezervacije vezane uz otklanjanje nedostataka. Kako se ne radi o sporadičnim, rijetkim već redovitim pojavama, normalan čovjek ne može zaključiti drugo nego da su naručitelji radova i izvođači u šteli. Kako netko ne bi rrekao da osuđujem nekoga bez dokaza, moram ostaviti mogućnost da se ne radi o korupciji već o teškom obliku tupavosti i nesposobnosti, ali nda se pitam koliko trebaš biti pametan da pokreneš reklamaciju na loše obavljene radove? Doduše, jednom ju je i pokrenuo pa smo o tome presedanu slušali mjesecima, već je ušao u legendu.
pegaz

pegaz

Komentirano: 24.7.2017. | 11:10

7

Petre koliko si stručan za privlačenje sredstava iz EU najbolje su ocijenili birači na prošlim lokalnim izborima kada si prošao ups. nisi prošao, opet krivi građani jer ne znaju izabrati haha.
borat

borat

Komentirano: 24.7.2017. | 11:07

8

Petre zamišljam i to onda mangupi naprave kao što su napravili obnovu mosta u tvrđavi??? Radije nek onda lova ide u Šibenik ili Zadar.
borat

borat

Komentirano: 24.7.2017. | 11:06

9

U Norveškoj nema tajnih plaća. S obzirom da plaćaju ogromne poreze (gotvo kao Hrvati) d5ržava je odlučila da svaki građanin ima pravo vidjeti koliko je drugi zaradio i koliko je poreza platio na taj iznos. To na ovo da nigdje nema potpune transparentnosti. Meni bi ovo bilo dovoljno. Neke bi se stvari promijenile u društvu. Možda bi netko onda odlučio da Mateo Beusan i njemu slični ipak ne zaslužuju tolike honorare i da bi se naš novac mogao korisnije upotrijebiti. Skupo nas koštaju oka sokolova. Preskupo. Što se tiče spomenute love, nitko ne govori o pripremljenim projektima. Ne zanimaju vas? Želite da Duspari ili Vrkiću netko istovari vagon love na povjerenje pa nek smišljaju nešto u hodu kako je to Kalmeta radio? Ja radije ne bih tako. Bit će da sam zato za hrvatske pojmove glup odnosno da nisam dovoljno prefrigan.
seka

seka

Komentirano: 24.7.2017. | 11:00

10

Petre! Narod puši obećanja , a ne glasa za one koji mu mogu otvoriti radno mjesto. Nakon što se u predizbornoj kampanji počne s obečanjima, nastavlja se s pljuvanjima po prethodnicima ili protukandidatima i tako se fokus naroda usmjeri na svađe , vaše i naše i zabavu za narod, koji onda zaokruži onoga tko je bolje lagao ili napadao. A gospoda političari šetaju ili stranke u stranku, gdje ima mjesta.

Broj komentara: 21

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 123

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski suci sude 'kobajagi', ali primaju stvarne plaće

Piše Drago Hedl

Brodski suci sude 'kobajagi', ali primaju stvarne plaće

25.2.2018. | 14:00
Što, recimo, ako suci koji ''kobajagi'' riješe neke ovršne predmete, u kaznenom postupku prihvate ''kobajagi'' dokaze i iskaze ''kobajagi'' svjedoka, pa ''kobajagi'' primjene zakon i oderu vam par godina zatvora? S tim, naravno, što zatvor nije ''kobajagi'' već stvaran.
Što, recimo, ako suci koji ''kobajagi'' riješe neke ovršne predmete, u kaznenom postupku prihvate ''kobajagi'' dokaze i iskaze ''kobajagi'' svjedoka, pa ''kobajagi'' primjene zakon i oderu vam par godina zatvora? S tim, naravno, što zatvor nije ''kobajagi'' već stvaran.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedna besplatna ideja gradonačelniku Duspari

Piše Drago Hedl

Jedna besplatna ideja gradonačelniku Duspari

18.2.2018. | 13:30
Ne znam koliko je brodska policija zainteresirana za borbu protiv pisaca grafita i ima li kažnjenih za oštećenje tuđe imovine, ali znam da je osječkoj to posljednja briga.
Ne znam koliko je brodska policija zainteresirana za borbu protiv pisaca grafita i ima li kažnjenih za oštećenje tuđe imovine, ali znam da je osječkoj to posljednja briga.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Janafu su draži Krstičević i staklari nego Đurini bravari

Piše Drago Hedl

Janafu su draži Krstičević i staklari nego Đurini bravari

11.2.2018. | 13:30
Naravno, nećemo reći kako je u cijeloj toj priči - oko izmaklog posla Đuri Đakoviću - svoje prste imao ministar vojni, Damir Krstičević. Ali da ih je mogao imati, mogao je.
Naravno, nećemo reći kako je u cijeloj toj priči - oko izmaklog posla Đuri Đakoviću - svoje prste imao ministar vojni, Damir Krstičević. Ali da ih je mogao imati, mogao je.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jakovina krenuo stopama Granića, Pašalića, Canjuge

Piše Drago Hedl

Jakovina krenuo stopama Granića, Pašalića, Canjuge

4.2.2018. | 14:00
Ako su znali voditi državu, kako dovraga ne bi znali upravljati nekom tvrtkom. U njima je toliko iskustva, toliko znanja i nagomilane pameti, toliko uspostavljenih kontakata, poznanstava i veza, toliko ljudi kojima su pomogli i koji jedva čekaju da im uzvrate istom mjerom, da bi
Ako su znali voditi državu, kako dovraga ne bi znali upravljati nekom tvrtkom. U njima je toliko iskustva, toliko znanja i nagomilane pameti, toliko uspostavljenih kontakata, poznanstava i veza, toliko ljudi kojima su pomogli i koji jedva čekaju da im uzvrate istom mjerom, da bi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Naš Duspara i njihov Ćosić (2)

Piše Drago Hedl

Naš Duspara i njihov Ćosić (2)

28.1.2018. | 14:00
Jasno je da će samo budala gricnuti ruku koja ga hrani i hračnuti u vlastiti tanjur, a akter na kojeg se ta poslovica odnosi, to nipošto nije.
Jasno je da će samo budala gricnuti ruku koja ga hrani i hračnuti u vlastiti tanjur, a akter na kojeg se ta poslovica odnosi, to nipošto nije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Naš Duspara i njihov Ćosić

Piše Drago Hedl

Naš Duspara i njihov Ćosić

21.1.2018. | 14:00
Beskrajno je naivno Dusparino apeliranje na sve brodsko-posavske saborske zastupnike za koje kaže da su ''naši'', a ne ''njihovi'', neka ''svojim utjecajem i djelovanjem hrvatskoj Vladi nametnu obvezu rješavanja ovog, za sve građane Brodsko-posavske županije, prevažnog problema''
Beskrajno je naivno Dusparino apeliranje na sve brodsko-posavske saborske zastupnike za koje kaže da su ''naši'', a ne ''njihovi'', neka ''svojim utjecajem i djelovanjem hrvatskoj Vladi nametnu obvezu rješavanja ovog, za sve građane Brodsko-posavske županije, prevažnog problema''
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska policija u Vijuš, Plenkovićeva Vlada u Arenu Zagreb

Piše Drago Hedl

Brodska policija u Vijuš, Plenkovićeva Vlada u Arenu Zagreb

14.1.2018. | 14:00
Ne znam kako financijski posluje Sportska dvorana Vijuš u Slavonskom Brodu, ali joj sigurno neće biti naodmet lova koju će zaraditi iznajmi li jakim snagama MUP-a dio svog kompleksa.
Ne znam kako financijski posluje Sportska dvorana Vijuš u Slavonskom Brodu, ali joj sigurno neće biti naodmet lova koju će zaraditi iznajmi li jakim snagama MUP-a dio svog kompleksa.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Đuro i Luka su siročad čijeg se očinstva Vlada odrekla

Piše Drago Hedl

Đuro i Luka su siročad čijeg se očinstva Vlada odrekla

7.1.2018. | 14:00
Izvrsna vijest jeste odluka ministra Goran Marić da na popisu 40 tvrtki od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku ostavi osječku Zračnu luku Klisa. Na taj način Slavoncima je omogućio lakši i brži odlazak u Irsku i Njemačku, zemlje od njihova strateškog i posebnog
Izvrsna vijest jeste odluka ministra Goran Marić da na popisu 40 tvrtki od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku ostavi osječku Zračnu luku Klisa. Na taj način Slavoncima je omogućio lakši i brži odlazak u Irsku i Njemačku, zemlje od njihova strateškog i posebnog i
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što je vijest: kad Duspara ugrize novinara, ili obrnuto?

Piše Drago Hedl

Što je vijest: kad Duspara ugrize novinara, ili obrnuto?

31.12.2017. | 14:00
Iz iskustva znam što političari misle o novinarima i kako ih tretiraju ali, na žalost, iz mnogih novinskih tekstova znam što novinari misle o političarima.
Iz iskustva znam što političari misle o novinarima i kako ih tretiraju ali, na žalost, iz mnogih novinskih tekstova znam što novinari misle o političarima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Plašim se za Slavonski Brod, država o njemu previše skrbi

Drago Hedl

Plašim se za Slavonski Brod, država o njemu previše skrbi

24.12.2017. | 15:00
Toliko skrbi, u tako malo vremena, sigurni smo, nije doživio niti jedan grad u Hrvatskoj. Pobrojimo još jednom: ... svi su oni upeli se za dobrobit građana Slavonskog Broda i u tri posljednja mjeseca svoje dragocjeno vrijeme fokusirali na taj grad, naravno, za dobrobit njegovih g
Toliko skrbi, u tako malo vremena, sigurni smo, nije doživio niti jedan grad u Hrvatskoj. Pobrojimo još jednom: ... svi su oni upeli se za dobrobit građana Slavonskog Broda i u tri posljednja mjeseca svoje dragocjeno vrijeme fokusirali na taj grad, naravno, za dobrobit njegovih g
SBplus.hr, Slavonski Brod : Posjeli smo Dusparu i Vrkića; sljedeći su Marušić i Anušić

Umjesto tramvaja Brođani grade rotore

Posjeli smo Dusparu i Vrkića; sljedeći su Marušić i Anušić

17.12.2017. | 13:31
Anušić i Marušić, dva župana rođena početkom sedamdesetih, u vrijeme kada je Zagrebom kružio 71, a Osijekom desetak tramvaja proizvedenih u Đuri, krišom se pogledavaju pa jedan od njih, onaj hrabriji, kaže premijeru: ''A kako bi bilo da te niskopodne tramvaje, za potrebe osječkog
Anušić i Marušić, dva župana rođena početkom sedamdesetih, u vrijeme kada je Zagrebom kružio 71, a Osijekom desetak tramvaja proizvedenih u Đuri, krišom se pogledavaju pa jedan od njih, onaj hrabriji, kaže premijeru: ''A kako bi bilo da te niskopodne tramvaje, za potrebe osječkog
SBplus.hr, Slavonski Brod : Eksplozija brodske bombe i Bandićeva antifašizma

Piše Drago Hedl

Eksplozija brodske bombe i Bandićeva antifašizma

10.12.2017. | 14:00
No, ovaj naš rat, ipak je malo specifičan. Ne vodi se on samo zbog toga da bi se Ivu Lolu Ribara i njemu slične vratilo pod zemlju, već da bi se iz zemlje izvukli oni poraženi, oni koji su tada istaknuli bijelu zastavu.
No, ovaj naš rat, ipak je malo specifičan. Ne vodi se on samo zbog toga da bi se Ivu Lolu Ribara i njemu slične vratilo pod zemlju, već da bi se iz zemlje izvukli oni poraženi, oni koji su tada istaknuli bijelu zastavu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Premijer Plenković je plagijator

"Day before tomorrow''

Premijer Plenković je plagijator

3.12.2017. | 14:15
Premijer, kao i neki njegovi ministri (bivši i sadašnji), te jedan njegov potpredsjednik Sabora i vrli stranački drug, skloni su plagiranju. Dokazuju to šetajući Slavonijom. Od Požege, preko Slavonskog Broda do Osijeka i Vukovara.
Premijer, kao i neki njegovi ministri (bivši i sadašnji), te jedan njegov potpredsjednik Sabora i vrli stranački drug, skloni su plagiranju. Dokazuju to šetajući Slavonijom. Od Požege, preko Slavonskog Broda do Osijeka i Vukovara.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pročelnik Klaić sukobio se s Titom na užas ministra Štromara

Tko je odgovoran za građevinsku dozvolu

Pročelnik Klaić sukobio se s Titom na užas ministra Štromara

26.11.2017. | 14:00
Tko je kriv što rekonstruirana cesta nema građevinsku dozvolu, a tko za prijetnje i ucjene upućene pročelniku Damiru Klaiću kako bi ju izdao protuzakonito, odgovor može dati jedino USKOK, ne uskoči li, dakao, u cijelu priču kakav viši interes. S kakve više adrese.
Tko je kriv što rekonstruirana cesta nema građevinsku dozvolu, a tko za prijetnje i ucjene upućene pročelniku Damiru Klaiću kako bi ju izdao protuzakonito, odgovor može dati jedino USKOK, ne uskoči li, dakao, u cijelu priču kakav viši interes. S kakve više adrese.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vukovar je žrtva u miru, baš kao što je bio i u ratu

Prvi i drugi 'ešalon'

Vukovar je žrtva u miru, baš kao što je bio i u ratu

19.11.2017. | 13:31
Gledam jučer kolonu sjećanja na žrtve Vukovara i mislim kako Vukovarci i njihov grad nisu bili samo žrtve u ratu. Podjednako su i žrtve u miru. Svi se u njih zaklinju, svima su puna usta Vukovara, a uzima im tko god stigne i tko god može. I sjete ih se jednom godišnje, 18 studeno
Gledam jučer kolonu sjećanja na žrtve Vukovara i mislim kako Vukovarci i njihov grad nisu bili samo žrtve u ratu. Podjednako su i žrtve u miru. Svi se u njih zaklinju, svima su puna usta Vukovara, a uzima im tko god stigne i tko god može. I sjete ih se jednom godišnje, 18 studeno
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani znaju za pjesmu Uzalud vam trud svirači

Smrtno ozbiljni

Brođani znaju za pjesmu Uzalud vam trud svirači

12.11.2017. | 14:00
Zar gradonačelnik, župan, predsjednik HDZ-a ili SDP-a, nitko od vijećnika u brodskom gradskom vijeću ili županijskoj skupštini, nitko od zastupnikâ u Saboru, ili ministara, uključujući i rođenog Brođanima, ministra financija Zdravka Marića, ne zaslužuje pažnju lokalnog stand-up
Zar gradonačelnik, župan, predsjednik HDZ-a ili SDP-a, nitko od vijećnika u brodskom gradskom vijeću ili županijskoj skupštini, nitko od zastupnikâ u Saboru, ili ministara, uključujući i rođenog Brođanima, ministra financija Zdravka Marića, ne zaslužuje pažnju lokalnog stand-up
SBplus.hr, Slavonski Brod : Baš nas briga što karavane prolaze

Rusi dolaze, Arapi odlaze

Baš nas briga što karavane prolaze

5.11.2017. | 14:00
Dolazak Rusa i odlazak Arapa, površno gledano, nemaju nikakve dodirne točke osim činjenice da se radnja događa na obalama Save, ovoj lijevoj i onoj desnoj i da je vremenski koincidirala. No prava poveznica ta dva događaja je u trećem: jedni dolaze, drugi odlaze, a mi stojimo.
Dolazak Rusa i odlazak Arapa, površno gledano, nemaju nikakve dodirne točke osim činjenice da se radnja događa na obalama Save, ovoj lijevoj i onoj desnoj i da je vremenski koincidirala. No prava poveznica ta dva događaja je u trećem: jedni dolaze, drugi odlaze, a mi stojimo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Županijski sud u Slav. Brodu, doslovno, i prijeki je sud'

'Tvrdim to s punom odgovornošću':

'Županijski sud u Slav. Brodu, doslovno, i prijeki je sud'

29.10.2017. | 13:40
Nameće se krajnje uznemirujuće pitanje: ne obuzme li vas nemir, nespokoj, strah i blagi užas kada pokušavate zamisliti kako tek na tom sudu prolaze obični građani, kada se ondje prijeki sud primjenjuje i na vlastite suce.
Nameće se krajnje uznemirujuće pitanje: ne obuzme li vas nemir, nespokoj, strah i blagi užas kada pokušavate zamisliti kako tek na tom sudu prolaze obični građani, kada se ondje prijeki sud primjenjuje i na vlastite suce.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najvažnija osoba u 10 tisuća godina povijesti V. Kopanice

Ružica Vukovac

Najvažnija osoba u 10 tisuća godina povijesti V. Kopanice

22.10.2017. | 12:40
Čak i da je – a nije – sve onako kako to opisuje autor, stvarno je neviđeno da se povrijeđeni autor, izv. prof. dr. sc. Emer Munjiza, u ''Povijesti Velike Kopanice'', u monografiji čija bi svrha trebala biti ono što i naslov kaže, povijest toga mjesta, obračunava na 18 stranica
Čak i da je – a nije – sve onako kako to opisuje autor, stvarno je neviđeno da se povrijeđeni autor, izv. prof. dr. sc. Emer Munjiza, u ''Povijesti Velike Kopanice'', u monografiji čija bi svrha trebala biti ono što i naslov kaže, povijest toga mjesta, obračunava na 18 stranica s
SBplus.hr, Slavonski Brod : Budaku treba i spomenik, 'skromna' ulica nije dovoljna

Nedjeljom U

Budaku treba i spomenik, 'skromna' ulica nije dovoljna

15.10.2017. | 14:00
I kako sada zamjeriti županu i liječniku što su malo mlatili i šamarali svoje supruge, nastojeći ih izvesti na pravi put, ali na žalost, njihovi napori, očito, nisu dali željeni rezultat. Pa ljudi su samo slijedili misao velikog književnika dr. Mile Budaka - kome je kao književni
I kako sada zamjeriti županu i liječniku što su malo mlatili i šamarali svoje supruge, nastojeći ih izvesti na pravi put, ali na žalost, njihovi napori, očito, nisu dali željeni rezultat. Pa ljudi su samo slijedili misao velikog književnika dr. Mile Budaka - kome je kao književni
SBplus.hr, Slavonski Brod :