Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 16.4.2018. u 9:25
Prikaza: 1744
|

Fragmentiranje moći građana

Želiš odgoditi rješenje, potakni formiranje nove Udruge

Bez izbora jedinstvenog apolitičnog vodstva te kompetentnog i prepoznatljivog lidera s karizmom, iza kojih će stati Grad i Županija s konkretnim sredstvima, ekološke udruge će svojim trivijalnim akcijama - kakva je bila i odlazak u Zagreb stotinjak brodske djece s roditeljima - tek fragmentirati opravdanu borbu Brođana za čist zrak.

CVIJET sobne ukrasne biljke Hibiskus traje najduže 36 sati i nema jak miris. Zbog toga, većini brodskih udruga za zaštitu čovjekove okoline - neovisno o tome proizvodi li ih vlast ili želja njihovih lidera za pet minuta medijske slave -  mogli bismo zvati Hibiskus udruge. Tim više što je malo Brođana koji su upamtili i jedno ime neke od njih, a kamoli učinak njihova djelovanja, makar se kitile integralima ili koordinacijama kao samoproklamiranim društvenim nadstatusom. Najnovija zvijezda na ovdašnjem eko-prosvjednom nebu zove se Ivana Smolčić-Jerković, a kao ad hoc grupu organizirala je tzv. "Brodske mame".

Svojom veličinom i snagom poruka, taj skup ostat će manje upamćen od Ružicine raskošne, tanane, lepršave i prozirne tunike sa 'šišmiš' rukavina.

Skup pod nazivom "Svi za djecu-Brod plovi" prvi je njihov prosvjedno-performerski učinak realiziran s, bezmalo, stotinjak djece i odraslih u srcu hrvatske političke moći - na Markovom trgu te u uredu samog premijera Andreja Plenkovića - u subotu 14. travnja 2018. godine.

Na transparentima su bile vidljive njihove poruke: "Mi vas plaćamo - vi nas trujete", "Brod šalje poziv u pomoć" i "Recite cijenu života?". Ondje su zapalili i lampione za Brođane koje drže preminulim od posljedica onečišćenog zraka. Uglavnom, političarima su poručili "neka se srame" te od njih zahtijevali neka "vrate život u Slavonski Brod".

Rame uz rame s "Brodskim mamama", u prosvjedu su sudjelovale i udruge: "G.I. Eko integral", "Kad ako ne sad - ne dajmo da nas truju", "Želimo čist zrak u Slavonskom Brodu", "Brođani za Brod" i "Udruga Loco-Moto".

Dakako, i najslabiji glasić kojega netko digne za bolje uvjete življenja u Slavonskom Brodu, ili nekom drugom mjestu, pažnje i hvale je vrijedan čin. Još veće pažnje i hvale bio bi vrijedan prestanak fragmentiranja eko-političke scene, kojom se razvodnjava i relativizira ne samo ono malo aktivizma i kroz njega artikulirana pamet, nego i krajnja učinkovitost.

U borbi za čist zrak, svaka od dosadašnjih političkih garnitura koje su vodile Hrvatsku, zadnjih 15 godina, najvećim brodskim ekološkim buntovnikom proglašavali su Mirka Dusparu.

Prvo ozbiljnije skretanje pozornosti 'belog' Zagreba na 'crni' Brod učinio je upravo Duspara 2009. godine s 18.500 protestnih potpisa Brođanki i Brođana koje je odnio tadašnjoj ministrici (i) zaštite okoliša, Marini Matulović Dropulić, tražeći od nje neka poduzme nešto kako bi zagađenje Slavonskog Broda iz prekosavske rafinerije nafte bilo smanjeno, ako ga nije moguće sasvim eliminirati.

Budući da više od dvije godine ništa se promijenilo nije, a njemu kao gradonačelniku šestog po veličini grada u Hrvatskoj nije priličilo izvaninstitucionalno djelovati i ulične demonstracije predvoditi, Duspara je jednog od svojih bliskih suradnika imenovao šefom organizacije prvog prosvjeda građana protiv onečišćenja zraka u Salvonskom Brodu. I, mada je imao napisanih par konkretnih zahtjeva koje je trebao uputiti tada SDP-ovoj Vladi, novi čovjek, Dalibor Vašarević, impresioniran skupom na kojem je bilo više od dvije tisuće ljudi, zaboravio je na papirić s porukama, počeo improvizirati te, tako spetljan, ništa poručio nije. Zahvaljujući tome, 31. listopada 2012. godine uspješno organiziran velik skup ljudi, pretvoren je u neuspješan prosvjed Brođanki i Brođana.

Jedini pažnje vrijedan rezultat toga skupa bilo je dopuštenje Vašareviću da se fotografira s ministrom Mihaelom Zmajlovićem u njegovu kabinetu, a potom mu je lupila slava u glavu do te mjere da se odmetnuo od dotadašnjeg političkog mentora

Jedini pažnje vrijedan rezultat toga skupa bilo je dopuštenje Vašareviću da se fotografira s ministrom Mihaelom Zmajlovićem u njegovu ministarstvu, a potom mu je lupila slava u glavu do te mjere da se odmetnuo od dotadašnjeg političkog mentora Duspare te započeo samostalnu eko-političku i svaku drugu karijeru.

Nakon tog velikog skupa - uništa, 17. travnja 2016., odnikud, pojavile su se Sandra Buljan i kolegica joj Ružica Marijanović koje su, na tenkovskoj pisti JNA, iza zgrade Doma zdravlja, organizirale prosvjed pod kodnim nazivom "S.O.S. Slavonski Brod". Svojom veličinom i snagom poruka, taj skup ostat će manje upamćen od Ružicine raskošne, tanane, lepršave i prozirne tunike sa 'šišmiš' rukavina.

Jedini pažnje vrijedan rezultat toga skupa postat će fotografija brodskih heroina s 'kraljicom Balkana' napravljene u uredu hrvatske predsjednice između njezine dvije audijencije.

Samo 13 dana kasnije, kao da je gospođama Buljan i Marijanović željela poručiti "i mi konja za trku imamo", predvodeći 14 (slovima: četrnaest) sljedbenika, na javnu brodsku eko-političku scenu snažno je iskoračila Irena Kladnik, dovodeći cijeli prosvjed na granicu s Republikom Srpskom.  

Jedini pažnje vrijedan rezultat tog minornog prosvjednog skupa jeste spoznaja da je na njemu bilo više novinara nego prosvjednika.

Vjerojatno poučeni dotadašnjim iskustvenim spoznajama kako pojedinačnim akcijama ništa napraviti neće, vodstva svih brodskih eko-udruga, sedam mjeseci kasnije, 16. studenog 2016. godine, prosvjedni skup nazvat će performansom. A to je i bio s 30-ak sudionika koji su "sprovodom" poručili građanima što ih čeka ako im se ne pridruže na idućem prosvjedu kojeg namjeravaju organizirati lideri poznatijih brodskih eko-udruga.

Jedini pažnje vrijedan rezultat tog minornog prosvjednog skupa jeste spoznaja da je na njemu bilo više novinara nego prosvjednika.

Najsnažnija poruka poslana javnosti s tog događaja (hrv. event) bila je fotografija na kojoj se zrcalila sva njihova (ne)moć.

Nakon više stotina objava na društvenim mrežama, koje je ostavio sinonim brodskih boraca za čist zrak, Peter Tot-Đerđ i dva stupidna javna skupa koji su potpuno trivijalizirali brodsku borbu za čist zrak, zahvaljujući sinergijskom učinku znanja, utjecaja i organizacijskih sposobnosti, četiri godine nakon prvog, 24. studenog 2016. godine, na brodskom Korzu organiziran je drugi veliki prosvjed.

Mada su "mnogo hteli, mnogo započeli", ni agenda ni njezin operativni plan nisu bili kristalno jasni po sadržaju, nositeljima i rokovima izvršenja, što će postati razvidno nakon isteka rokova koje su organizatori prosvjeda postavili za neke od svojih ciljeva.  

Pažnje vrijedni rezultati tog skupa jesu munjevito oportunističko povlačenje svih lidera udruga na rezervni vatreni položaj - u miroljubivu korespondenciju s institucijama sustava koje im "nisu protivnici" - te profiliranje još jednog eko-političkog vođe, Mladena Sudara.

Kako su i sami postali svjesni činjenice da bi ih - zbog odustajanja od dijela sadržaja i rokova iz vlastitog prosvjednog manifetsta - netko mogao proglasiti salonskim borcima za čist zrak u Slavonskom Brodu, Sudar i društvo odlučili su 18. prosinca 2016. prošetati do drvenog mosta koji vodi na državnu granicu te brodskoj i hrvatskoj javnosti, poručiti kako "Imaju muda".

U odnosu na zadnji prosvjed s 14 ljudi na granici taj - organiziran na dan slobode za američke robove - bio je veličanstven, jer je na njemu sudjelovalo par stotina prosvjednika.

Tijekom 2017. godine postalo je razvidno koliko su velika "muda" s kojima su Sudar, Vašarević, Tot-Đerđ i drugi javnosti mahali s drvenog mosta na Jelasu.

Dosadašnjim načinom djelovanja, ustvari, pravi i ekshibicionistički aktivisti bit će u funkciji inertne i hladne države, kojoj odgovara odsustvo brodskog jedinstva.

Naime, unatoč veličini jaja i mozga svakog pojedinog lidera eko-udruga, u odnosu na problem, razjedinjeni, potpuno su nemoćni, dakle, beznačajni. Što prije spoznaju kako tek jedinstvenim pristupom rješenju problema mogu biti učinkoviti to će prije doći do realizacije postavljenih ciljeva.  Bez izbora jedinstvenog apolitičnog vodstva te kompetentnog i prepoznatljivog lidera s karizmom, iza kojih će stati Grad i Županija s konkretnim sredstvima, ekološke udruge će svojim trivijalnim akcijama - kakva je bila i odlazak u Zagreb stotinjak brodske djece s roditeljima - tek fragmentirati opravdanu borbu Brođana za čist zrak. Dosadašnjim načinom djelovanja, ustvari, pravi i ekshibicionistički aktivisti bit će u funkciji inertne i hladne države, kojoj odgovara odsustvo brodskog jedinstva.

Stečena iskustva govore kako bi trebalo razmisliti o konstituiranju stalnog Ekološkog stožera Grada Slavonskog Borda i Brodsko-posavske županije - kojeg bi paritetno činili predstavnici gradske i županijske uprave te ekoloških udruga - s ciljem jedinstvenog planiranja, financiranja i realiziranja institucionalne i izvaninstitucionalne borbe za čist zrak, zemlju i vodu u Slavonskom Bordu, neovisno o tome koje je boje vlast u Državi, Županiji ili Gradu.

  Broj komentara: 21

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Blade

  Blade

  Komentirano: 17.4.2018. | 11:24

  1

  portal@ dobro si to detektirao. Udruge se priklanjaju politici a politika ili ce ti pomoci ili si propao...cesto ako oni ne uhljebe nekoga onda si propao u roku odmah.
  Kelic

  Kelic

  Komentirano: 17.4.2018. | 9:43

  2

  Ne mogu udruge otići u Zg i tamo tražiti izvještaje i povjerenika za izvještaje o stanju zraka. Koja glupost, za to voditi i maltretirati 100 djece u Zagreb. Pa to imamo on line u svakom trenutku svaki sat! I hrt-ov dnevnik to lupeta cijeli dan! Baš smo svi skupa veća kamara idiota. http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html
  portal

  portal

  Komentirano: 17.4.2018. | 7:51

  3

  Borba za čisti zrak u Brodu se odavno pretvorila u čisto politikanstvo, zato se ništa ni ne rješava. Jedini lik koji se, do sada, nije želio baviti politikom nego čistim zrakom je Peter T. Đ. Na žalost, njega se ne shvaća ozbiljno niti u Brodu niti dalje (nije mi jasno zašto, valjda nema nikakvu oštrinu u sebi). Čini mi se da je i Ivana Smolčić Jerković u ovo ušla čista srca, ali su joj se odmah prikrpali kojekakvi Vašarevići (ovdje se javio kao Znalac) sa svojom djevojkom koji guraju svoj nos čim se negdje kamera upali, Karmeni (ovdje se javila kao Penaltik), Lemaići i ostala bića iz brodske političke močvare i to ju, automatski, diskreditira. Želim joj da brzo shvati tko je tko i da nastavi s pravom ekipom jer samo tako može uspjeti u svom naumu.
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 16.4.2018. | 22:28

  4

  Osnovna ideja članka je da sve udruge zajednički djeluju, sinergijski na rješavanju ekoloških problema i ne vidim što je tu sporno. To je jedono logično i ispravno. Što je u tome loše g. TĐP?
  Blade

  Blade

  Komentirano: 16.4.2018. | 18:44

  5

  PeterTDj@ koju osobu ili instituciju u bosni vi mozete zajebati ili natjerati da prestanu zagadjivati osim sto mozete samo pisati i upozoravati? Njih nije briga za vas niti je briga nase drzave za vas.....vase udruge i incijative postoje radi vas samih. Koliko vas se skupilo na korzu kad je bio prosvjed za oneciscenu vodu ako se uzme u obzir da je 90.000 ljudi ostalo bez vode iz vodovoda?
  PeterTDj

  PeterTDj

  Komentirano: 16.4.2018. | 17:32

  6

  Još par riječi Uredniku, Bladu i svima koji tako misle i tako se ponašaju. Nažalost, istina je da je tu zaista riječ o sramotnom licemjerstvu!!! A na Službenoj stranici Građanske inicijative za čisti zrak na facebook-u možete pročitati: "Cilj je ostvarivanje zajedničkih interesa slobodno i dobrovoljno udruženih građana. Građanska inicijativa je započela sa radom 26.01.2011. godine. Ograđujemo se od bilo kakvih političkih osnova. Cilj je potaknuti brže rješenje problema onečišćenja zraka prouzročenog proizvodnjom u Rafineriji nafte u susjednom Bosanskom Brodu, kao i zaštitu voda i tla. Podržavamo i peticiju od 18.000 potpisa koji je gradonačelnik predao u mjesecu svibnju 2009. godine. ESPOO konvencija je prvi multilateralni sporazum kojim se utvrđuju procedure procjene utjecaja na okoliš preko državnih granica. Njome se, također, utvrđuju prava i obaveze susjednih zemalja i u slučaju širenja negativnog utjecaja neke aktivnosti preko granice...". Udruga Eko-Integral je slijednik Građanske inicijative za čisti zrak!
  pink_panther

  pink_panther

  Komentirano: 16.4.2018. | 16:20

  7

  Sory, moj komentar nema veze s ovim člankom. Završio je tu ko zna kako.
  jabihnešto22

  jabihnešto22

  Komentirano: 16.4.2018. | 16:02

  8

  Još ovako u prolazu pitao bih pisca kolumne JZ, ali Blade, što su oni (osim možda blaćenja) za ovih devet godina uradili da se smanji zagađenje u brodskom zraku?
  pink_panther

  pink_panther

  Komentirano: 16.4.2018. | 15:46

  9

  Pregled tjedna u stilu Ivane Petrović. Uz malo teksta i dobro odmjerenom dužinom video priloga koncizno i konkretno sažete najbitnije informacije koje se nadovezuju jedna na drugu kao na tekućoj vrpci....palac gore.
  Blade

  Blade

  Komentirano: 16.4.2018. | 15:43

  10

  Zasto bi Duspara nekoga zvao i molio...ako ga isti blate po portalima onda mu treba dati potporu u tim istim portalima. Dvolicnost u SB-u na djelu.

  Broj komentara: 21

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Prikaži sve komentare 123

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u kolumni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Stribor Valenta bit će primjer za čist obraz stranke

  U cilju jačanja socijaldemkracije

  Stribor Valenta bit će primjer za čist obraz stranke

  18.4.2018. | 0:01
  Ljudima bez karaktera i kriminalcima, takva presuda bila bi jedna od rutinskih informacija tijekom njihova poslovanja, međutim, Siladijim će ona biti životni pečat kojeg će nositi i nakon njezine pravomoćnosti, ma kakva bila.
  Ljudima bez karaktera i kriminalcima, takva presuda bila bi jedna od rutinskih informacija tijekom njihova poslovanja, međutim, Đurđi i Željku Siladiju ta presuda bit će životni pečat kojeg će nositi i nakon pravomoćne presude, ma kakva ona bila.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Čermakovi zagađenje tla zavrtili sa zagađenjem vode

  Teorije zavjere, ili indicije?

  Čermakovi zagađenje tla zavrtili sa zagađenjem vode

  17.4.2018. | 14:30
  Preusmjeravanjem pozornosti s Čermaka na Dusparu, dobili su na vremenu kako bi prikrili što su, ustvari, radili s produktovodom. Zatim, preventivno, zlu ne trebalo, spriječili su Brođane da piju vodu dok ne utvrde jesu li ju, ili nisu, zatrovali ispuštanjem naftnih derivata u zem
  Preusmjeravanjem pozornosti s Čermaka na Dusparu, dobili su na vremenu kako bi prikrili što su, ustvari, radili s produktovodom. Zatim, preventivno, zlu ne trebalo, spriječili su Brođane da piju vodu dok ne utvrde jesu li ju, ili nisu, zatrovali ispuštanjem naftnih derivata u zem
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Inspektoricu Dubravku Miškić 15 puta pitamo - zbog čega?

  Prije svih odgovora, ništa gotovo nije

  Inspektoricu Dubravku Miškić 15 puta pitamo - zbog čega?

  10.4.2018. | 0:01
  Pitanja smo postavili kako bismo ministru Tomislavu Ćoriću i drugim sudionicima u ovoj ekološkoj svinjariji - koji obujam i ozbiljnost mogućih posljedica od akcidenta pokušavaju prikriti - dali na znanje kako Brođani nisu ni blesavi ni kukavice, nego tek nemoćni u odnosu na moćnu
  Pitanja smo postavili kako bismo ministru Tomislavu Ćoriću i drugim sudionicima u ovoj ekološkoj svinjariji - koji obujam i ozbiljnost mogućih posljedica od akcidenta pokušavaju prikriti - dali na znanje kako Brođani nisu ni blesavi ni kukavice, nego tek nemoćni u odnosu na moćnu
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Više smrde laži o eko-incidentu, nego njegove posljedice

  Ratni profiter sikće da heroj laprda

  Više smrde laži o eko-incidentu, nego njegove posljedice

  5.4.2018. | 0:01
  To što je "ratni profiter Čermak" usudio se "ratnog heroja Dusparu" ušutkavati porukom da 'laprda' ponajbolje govori kako je u ovoj zemlji sve okrenuto naopako. I tako će ostati sve dok većina Hrvata bude mislila kako ima "svog čovjeka" te da zbog toga nije potrebno provoditi lus
  To što je "ratni profiter Čermak" usudio se "ratnog heroja Dusparu" ušutkavati porukom da 'laprda' ponajbolje govori kako je u ovoj zemlji sve okrenuto naopako. I tako će ostati sve dok većina Hrvata bude mislila kako ima "svog čovjeka" te da zbog toga nije potrebno provoditi lus
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ćorić imenovao odgovorne za brodski ekološki incident

  Na potezu su Šmital i Svirčević

  Ćorić imenovao odgovorne za brodski ekološki incident

  4.4.2018. | 0:01
  Najvjerodostojniji odgovor na ova pitanja dala je dr.sc. Magdalena Ujević Bošnjak koja je, u večerašnjem emisiji HRT-a Otvoreno, kazala kako "onaj tko treba znati - zna". Na taj način Brođankama i Brođanima koji, između ostalog, "djeci peru zube vodom iz cisterne", poručila je -
  Najvjerodostojniji odgovor na ova pitanja dala je dr.sc. Magdalena Ujević Bošnjak koja je, u večerašnjem emisiji HRT-a Otvoreno, kazala kako "onaj tko treba znati - zna". Na taj način Brođankama i Brođanima koji, između ostalog, "djeci peru zube vodom iz cisterne", poručila je -
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za ekološku nesreću sigurno nije kriv general Ivan Čermak

  I previše je argumenata

  Za ekološku nesreću sigurno nije kriv general Ivan Čermak

  3.4.2018. | 0:01
  Zastrašujuća je činjenica da Plenković, Ćorić i drugi državni dužnosnici niti ne kriju kako im prioritet nije ekspertno i pravno utvrđivanje činjenica o uzrocima ekološkog incidenta te promptna sanacija kontaminiranosti tla, nego zaštitu generala Ivana Čermaka i njegovih interes
  Zastrašujuća je činjenica da Plenković, Ćorić i drugi državni dužnosnici niti ne kriju kako im prioritet nije ekspertno i pravno utvrđivanje činjenica o uzrocima ekološkog incidenta te promptna sanacija kontaminiranosti tla, nego zaštitu generala Ivana Čermaka i njegovih interes
  SBplus.hr, Slavonski Brod : S Pašom sam bio na druženju Kingsa

  Tri dana prije 2018. Uskrsa

  S Pašom sam bio na druženju Kingsa

  29.3.2018. | 22:50
  Budući da je Paša napunio 91., a ja 65. godina, obojica hodamo sporije. On zbog bolova u zadnjim nogama, a ja zbog njega. Ipak se prijatelja ne ostavlja u nevolji.
  Budući da je Paša napunio 91., a ja 65. godina, obojica hodamo sporije. On zbog bolova u zadnjim nogama, a ja zbog njega. Ipak se prijatelja ne ostavlja u nevolji.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U Sl. Brodu cestovni promet reguliraju 'Naredbom iz 1995.'

  Od drveća ne vide šumu

  U Sl. Brodu cestovni promet reguliraju 'Naredbom iz 1995.'

  28.3.2018. | 22:45
  Naprosto je nevjerojatan nesklad između, s jedne strane njihova nastojanja da izgrade što kvalitetniju prometnu infrastrukturu, a s druge strane, na toj i takvoj infrastrukturi, promet reguliraju temeljem "Naredbe" od prije, bezmalo, četvrt stoljeća.
  Naprosto je nevjerojatan nesklad između, s jedne strane njihova nastojanja da izgrade što kvalitetniju prometnu infrastrukturu, a s druge strane, na toj i takvoj infrastrukturi, promet reguliraju temeljem "Naredbe" od prije, bezmalo, četvrt stoljeća.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznali smo kome treba okulist: doktoru, ili vijećnici

  Kad iz partera pljuneš na balkon

  Saznali smo kome treba okulist: doktoru, ili vijećnici

  28.3.2018. | 0:01
  Mada je "Crkva u Hrvata" najmnogoljudniji, najorganiziraniji i najutjecajniji društveno-politički subjekt u državi, neke njezine ambicije ne ostvaruju se u dinamici i obujmu kako bi ona to htjela. Pritom, dakako, ne mislim na njezin materijalni status u zajednici kojeg se, vjeroj
  Mada je "Crkva u Hrvata" najmnogoljudniji, najorganiziraniji i najutjecajniji društveno-politički subjekt u državi, neke njezine ambicije ne ostvaruju se u dinamici i obujmu kako bi ona to htjela. Pritom, dakako, ne mislim na njezin materijalni status u zajednici kojeg se, vjeroj
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Neobuzdani egoizam razara stranačku supstancu

  Pragma ugušila ideologiju

  Neobuzdani egoizam razara stranačku supstancu

  26.3.2018. | 0:01
  Oni koji se protive odstranjenju potvrđeno kancerogenog tkiva, ustvari, oportunistički odlažu raspad organizma u cjelini.
  Oni koji se protive odstranjenju potvrđeno kancerogenog tkiva, ustvari, oportunistički odlažu raspad organizma u cjelini.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Devastacija ili revitalizacija kulturne baštine?

  'Kulturocid na Hrvatskom domu'

  Devastacija ili revitalizacija kulturne baštine?

  16.3.2018. | 0:01
  Zahvaljujući većoj ponudi objekata za kulturu nego kulturnih sadržaja u njima, ova lijepa zgrada poodavno nije bila punim kapacitetom u funkciji kojoj je izvorno namijenjena.
  Zahvaljujući većoj ponudi objekata za kulturu nego kulturnih sadržaja u njima, ova lijepa zgrada poodavno nije bila punim kapacitetom u funkciji kojoj je izvorno namijenjena.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Antun Bogović svim sredstvima štiti svoje carstvo

  Rat Upravitelja stambenih zgrada

  Antun Bogović svim sredstvima štiti svoje carstvo

  12.3.2018. | 11:00
  Dok nejaka konkurencija pokušava uzeti mu dio kolača, većinski vlasnik i direktor tvrtke Đuro Đaković Stan d.o.o., Antun Bogović, svim sredstvima brani svoj imperij - kako sam tvrdi - na dobrobit suvlasnika zgrada o kojima skrbi te udjeličara i zaposlenika tvrtke koju vodi.
  Dok nejaka konkurencija pokušava uzeti mu dio kolača, većinski vlasnik i direktor tvrtke Đuro Đaković Stan d.o.o., Antun Bogović, svim sredstvima brani svoj imperij - kako sam tvrdi - na dobrobit suvlasnika zgrada o kojima skrbi te vlasnika i zaposlenika tvrtke koju vodi.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Izjave Hrvoja Špicera u potpunosti su neistinite'

  Brodska gradska uprava tvrdi:

  'Izjave Hrvoja Špicera u potpunosti su neistinite'

  2.3.2018. | 0:01
  Pored toga što su obznanili da im je "Špicer nebitan", u svome službenom odgovoru SBplus-u, Gradska uprava tvrdi kako taj dugogodišnji ravnatelj elitne brodske ustanove u kulturi - laže. A je li vjerovati njima ili Špiceru, kao i dosad, sudit će naši posjetitelji.
  Pored toga što su obznanili da im je "Špicer nebitan", u svome službenom odgovoru SBplus-u, Gradska uprava tvrdi kako taj dugogodišnji ravnatelj elitne brodske ustanove u kulturi - laže. A je li vjerovati njima ili Špiceru, kao i dosad, sudit će naši posjetitelji.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko Sveučilište, ustvari, u rukama je brodskog HDZ-a

  Ustavni sud 'oprao ruke'

  Brodsko Sveučilište, ustvari, u rukama je brodskog HDZ-a

  28.2.2018. | 17:25
  Vjerojatno, brodsko-posavski HDZ ne bio preživio dvije uzastopne, a za Brodsko-posavsku županiju tako pogubne, odluke na idućim lokalnim izborima, neovisno o tome što su od 1990. neprikosnoveni vladari ovim prostorima. A kako će u ovom slučaju postupiti ovdašnji neprikosnoveni
  Vjerojatno, brodsko-posavski HDZ ne bio preživio dvije uzastopne, a za Brodsko-posavsku županiju tako pogubne, odluke na idućim lokalnim izborima, neovisno o tome što su od 1990. neprikosnoveni vladari ovim prostorima. A kako će u ovom slučaju postupiti ovdašnji neprikosnoveni li
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Čije stavove podržati: Mirka Duspare ili Pere Ćosića?

  Ići u kompromis s Vinkovčanima, ili ne?

  Čije stavove podržati: Mirka Duspare ili Pere Ćosića?

  23.2.2018. | 23:00
  Odreći se dijela prirodnog i zakonskog prava te s Vinkovčanima praviti zajedničku tvrtku, ili inzistirati na dosljednom provođenju Zakona i tražiti da sikirevačkim vodocrpilištem upravljaju zakonom predviđeni subjekti, ovdašnja lokalna samouprave i/ili Vodovod Slavonski Brod?
  Odreći se dijela prirodnog i zakonskog prava te s Vinkovčanima praviti zajedničku tvrtku, ili inzistirati na dosljednom provođenju Zakona i tražiti da sikirevačkim vodocrpilištem upravljaju zakonom predviđeni subjekti, ovdašnja lokalna samouprave i/ili Vodovod Slavonski Brod?
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad u tvrtku uložio 20 milijuna pa ju prodao za 20 tisuća

  Vijest desetljeća

  Grad u tvrtku uložio 20 milijuna pa ju prodao za 20 tisuća

  21.2.2018. | 23:00
  Dakako, tragedija nije u tome što štetočine neće biti penalizirane, nego u tome što takvi i njihovi pravosudnici degeneriraju društvo i, posljedično, uzrokuju iseljavanje ovdašnje mladeži.
  Dakako, tragedija nije u tome što štetočine neće biti penalizirane, nego u tome što takvi i njihovi pravosudnici degeneriraju društvo i, posljedično, uzrokuju iseljavanje ovdašnje mladeži.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ima ih 300 i godišnje nas koštaju 38 milijuna kuna

  Četiri puta ih je više nego u SFRJ

  Ima ih 300 i godišnje nas koštaju 38 milijuna kuna

  21.2.2018. | 12:12
  Posao kojeg je u socijalističkom "mraku" obavljalo sedamdesetak zaposlenih dužnosnika i službenika, u kapitalističkoj "svjetlosti" obavlja njih više od 300. Unatoč fantastičnom iskoraku iz industrijskog u postindustrijsko birokratsko doba. Unatoč bezbrojnim 'E' programima koji su
  Posao kojeg je u socijalističkom "mraku" obavljalo sedamdesetak zaposlenih dužnosnika i službenika, u kapitalističkoj "svjetlosti" obavlja njih više od 300. Unatoč fantastičnom iskoraku iz industrijskog u postindustrijsko birokratsko doba. Unatoč bezbrojnim 'E' programima koji su
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Duspara, Magaš i Marušić u sukobu interesa

  Za isti propust različite sankcije

  Duspara, Magaš i Marušić u sukobu interesa

  17.2.2018. | 15:00
  Držeći kako mu je time učinjena nepravda - jer je predstavljen kao gramzivac, a ne kao zaposlenik koji je ostvarivao dopuštena prava iz radnog odnosa - Duspara je pokrenuo sudski spor, kojeg je na prvom stupnju izgubio.
  Držeći kako mu je time učinjena nepravda - jer je predstavljen kao gramzivac, a ne kao zaposlenik koji je ostvarivao dopuštena prava iz radnog odnosa - Duspara je pokrenuo sudski spor, kojeg je na prvom stupnju izgubio.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vučić u Hrvatskoj 2018. kao Goebbels u Francuskoj 1968.

  Razlika između države i kolonije

  Vučić u Hrvatskoj 2018. kao Goebbels u Francuskoj 1968.

  12.2.2018. | 0:01
  Oprostiti svima isto je tako pogrešno kao i ne oprostiti nikome. (Abbe de la Roche)
  Oprostiti svima isto je tako pogrešno kao i ne oprostiti nikome. (Abbe de la Roche)
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kratku pamet nije moguće nadomjestiti dugim jezikom

  Mada političar i kočijaš to često žele

  Kratku pamet nije moguće nadomjestiti dugim jezikom

  4.2.2018. | 0:01
  Obično najmanje potentni političari ponašaju se najprepotentnije. Valjda drže kako će 'kvantitetom' istupa poboljšati 'kvalitet' njihova sadržaja i tako prikriti opću inferiornost u odnosu na konkurenciju.
  Obično najmanje potentni političari ponašaju se najprepotentnije. Valjda drže kako će 'kvantitetom' istupa poboljšati 'kvalitet' njihova sadržaja i tako prikriti opću inferiornost u odnosu na konkurenciju.
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :