Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 16.4.2018. u 9:25
Prikaza: 1932
|

Fragmentiranje moći građana

Želiš odgoditi rješenje, potakni formiranje nove Udruge

Bez izbora jedinstvenog apolitičnog vodstva te kompetentnog i prepoznatljivog lidera s karizmom, iza kojih će stati Grad i Županija s konkretnim sredstvima, ekološke udruge će svojim trivijalnim akcijama - kakva je bila i odlazak u Zagreb stotinjak brodske djece s roditeljima - tek fragmentirati opravdanu borbu Brođana za čist zrak.

CVIJET sobne ukrasne biljke Hibiskus traje najduže 36 sati i nema jak miris. Zbog toga, većini brodskih udruga za zaštitu čovjekove okoline - neovisno o tome proizvodi li ih vlast ili želja njihovih lidera za pet minuta medijske slave -  mogli bismo zvati Hibiskus udruge. Tim više što je malo Brođana koji su upamtili i jedno ime neke od njih, a kamoli učinak njihova djelovanja, makar se kitile integralima ili koordinacijama kao samoproklamiranim društvenim nadstatusom. Najnovija zvijezda na ovdašnjem eko-prosvjednom nebu zove se Ivana Smolčić-Jerković, a kao ad hoc grupu organizirala je tzv. "Brodske mame".

Svojom veličinom i snagom poruka, taj skup ostat će manje upamćen od Ružicine raskošne, tanane, lepršave i prozirne tunike sa 'šišmiš' rukavina.

Skup pod nazivom "Svi za djecu-Brod plovi" prvi je njihov prosvjedno-performerski učinak realiziran s, bezmalo, stotinjak djece i odraslih u srcu hrvatske političke moći - na Markovom trgu te u uredu samog premijera Andreja Plenkovića - u subotu 14. travnja 2018. godine.

Na transparentima su bile vidljive njihove poruke: "Mi vas plaćamo - vi nas trujete", "Brod šalje poziv u pomoć" i "Recite cijenu života?". Ondje su zapalili i lampione za Brođane koje drže preminulim od posljedica onečišćenog zraka. Uglavnom, političarima su poručili "neka se srame" te od njih zahtijevali neka "vrate život u Slavonski Brod".

Rame uz rame s "Brodskim mamama", u prosvjedu su sudjelovale i udruge: "G.I. Eko integral", "Kad ako ne sad - ne dajmo da nas truju", "Želimo čist zrak u Slavonskom Brodu", "Brođani za Brod" i "Udruga Loco-Moto".

Dakako, i najslabiji glasić kojega netko digne za bolje uvjete življenja u Slavonskom Brodu, ili nekom drugom mjestu, pažnje i hvale je vrijedan čin. Još veće pažnje i hvale bio bi vrijedan prestanak fragmentiranja eko-političke scene, kojom se razvodnjava i relativizira ne samo ono malo aktivizma i kroz njega artikulirana pamet, nego i krajnja učinkovitost.

U borbi za čist zrak, svaka od dosadašnjih političkih garnitura koje su vodile Hrvatsku, zadnjih 15 godina, najvećim brodskim ekološkim buntovnikom proglašavali su Mirka Dusparu.

Prvo ozbiljnije skretanje pozornosti 'belog' Zagreba na 'crni' Brod učinio je upravo Duspara 2009. godine s 18.500 protestnih potpisa Brođanki i Brođana koje je odnio tadašnjoj ministrici (i) zaštite okoliša, Marini Matulović Dropulić, tražeći od nje neka poduzme nešto kako bi zagađenje Slavonskog Broda iz prekosavske rafinerije nafte bilo smanjeno, ako ga nije moguće sasvim eliminirati.

Budući da više od dvije godine ništa se promijenilo nije, a njemu kao gradonačelniku šestog po veličini grada u Hrvatskoj nije priličilo izvaninstitucionalno djelovati i ulične demonstracije predvoditi, Duspara je jednog od svojih bliskih suradnika imenovao šefom organizacije prvog prosvjeda građana protiv onečišćenja zraka u Salvonskom Brodu. I, mada je imao napisanih par konkretnih zahtjeva koje je trebao uputiti tada SDP-ovoj Vladi, novi čovjek, Dalibor Vašarević, impresioniran skupom na kojem je bilo više od dvije tisuće ljudi, zaboravio je na papirić s porukama, počeo improvizirati te, tako spetljan, ništa poručio nije. Zahvaljujući tome, 31. listopada 2012. godine uspješno organiziran velik skup ljudi, pretvoren je u neuspješan prosvjed Brođanki i Brođana.

Jedini pažnje vrijedan rezultat toga skupa bilo je dopuštenje Vašareviću da se fotografira s ministrom Mihaelom Zmajlovićem u njegovu kabinetu, a potom mu je lupila slava u glavu do te mjere da se odmetnuo od dotadašnjeg političkog mentora

Jedini pažnje vrijedan rezultat toga skupa bilo je dopuštenje Vašareviću da se fotografira s ministrom Mihaelom Zmajlovićem u njegovu ministarstvu, a potom mu je lupila slava u glavu do te mjere da se odmetnuo od dotadašnjeg političkog mentora Duspare te započeo samostalnu eko-političku i svaku drugu karijeru.

Nakon tog velikog skupa - uništa, 17. travnja 2016., odnikud, pojavile su se Sandra Buljan i kolegica joj Ružica Marijanović koje su, na tenkovskoj pisti JNA, iza zgrade Doma zdravlja, organizirale prosvjed pod kodnim nazivom "S.O.S. Slavonski Brod". Svojom veličinom i snagom poruka, taj skup ostat će manje upamćen od Ružicine raskošne, tanane, lepršave i prozirne tunike sa 'šišmiš' rukavina.

Jedini pažnje vrijedan rezultat toga skupa postat će fotografija brodskih heroina s 'kraljicom Balkana' napravljene u uredu hrvatske predsjednice između njezine dvije audijencije.

Samo 13 dana kasnije, kao da je gospođama Buljan i Marijanović željela poručiti "i mi konja za trku imamo", predvodeći 14 (slovima: četrnaest) sljedbenika, na javnu brodsku eko-političku scenu snažno je iskoračila Irena Kladnik, dovodeći cijeli prosvjed na granicu s Republikom Srpskom.  

Jedini pažnje vrijedan rezultat tog minornog prosvjednog skupa jeste spoznaja da je na njemu bilo više novinara nego prosvjednika.

Vjerojatno poučeni dotadašnjim iskustvenim spoznajama kako pojedinačnim akcijama ništa napraviti neće, vodstva svih brodskih eko-udruga, sedam mjeseci kasnije, 16. studenog 2016. godine, prosvjedni skup nazvat će performansom. A to je i bio s 30-ak sudionika koji su "sprovodom" poručili građanima što ih čeka ako im se ne pridruže na idućem prosvjedu kojeg namjeravaju organizirati lideri poznatijih brodskih eko-udruga.

Jedini pažnje vrijedan rezultat tog minornog prosvjednog skupa jeste spoznaja da je na njemu bilo više novinara nego prosvjednika.

Najsnažnija poruka poslana javnosti s tog događaja (hrv. event) bila je fotografija na kojoj se zrcalila sva njihova (ne)moć.

Nakon više stotina objava na društvenim mrežama, koje je ostavio sinonim brodskih boraca za čist zrak, Peter Tot-Đerđ i dva stupidna javna skupa koji su potpuno trivijalizirali brodsku borbu za čist zrak, zahvaljujući sinergijskom učinku znanja, utjecaja i organizacijskih sposobnosti, četiri godine nakon prvog, 24. studenog 2016. godine, na brodskom Korzu organiziran je drugi veliki prosvjed.

Mada su "mnogo hteli, mnogo započeli", ni agenda ni njezin operativni plan nisu bili kristalno jasni po sadržaju, nositeljima i rokovima izvršenja, što će postati razvidno nakon isteka rokova koje su organizatori prosvjeda postavili za neke od svojih ciljeva.  

Pažnje vrijedni rezultati tog skupa jesu munjevito oportunističko povlačenje svih lidera udruga na rezervni vatreni položaj - u miroljubivu korespondenciju s institucijama sustava koje im "nisu protivnici" - te profiliranje još jednog eko-političkog vođe, Mladena Sudara.

Kako su i sami postali svjesni činjenice da bi ih - zbog odustajanja od dijela sadržaja i rokova iz vlastitog prosvjednog manifetsta - netko mogao proglasiti salonskim borcima za čist zrak u Slavonskom Brodu, Sudar i društvo odlučili su 18. prosinca 2016. prošetati do drvenog mosta koji vodi na državnu granicu te brodskoj i hrvatskoj javnosti, poručiti kako "Imaju muda".

U odnosu na zadnji prosvjed s 14 ljudi na granici taj - organiziran na dan slobode za američke robove - bio je veličanstven, jer je na njemu sudjelovalo par stotina prosvjednika.

Tijekom 2017. godine postalo je razvidno koliko su velika "muda" s kojima su Sudar, Vašarević, Tot-Đerđ i drugi javnosti mahali s drvenog mosta na Jelasu.

Dosadašnjim načinom djelovanja, ustvari, pravi i ekshibicionistički aktivisti bit će u funkciji inertne i hladne države, kojoj odgovara odsustvo brodskog jedinstva.

Naime, unatoč veličini jaja i mozga svakog pojedinog lidera eko-udruga, u odnosu na problem, razjedinjeni, potpuno su nemoćni, dakle, beznačajni. Što prije spoznaju kako tek jedinstvenim pristupom rješenju problema mogu biti učinkoviti to će prije doći do realizacije postavljenih ciljeva.  Bez izbora jedinstvenog apolitičnog vodstva te kompetentnog i prepoznatljivog lidera s karizmom, iza kojih će stati Grad i Županija s konkretnim sredstvima, ekološke udruge će svojim trivijalnim akcijama - kakva je bila i odlazak u Zagreb stotinjak brodske djece s roditeljima - tek trivijalizirati opravdanu borbu Brođana za čist zrak. Dosadašnjim načinom djelovanja, ustvari, pravi i ekshibicionistički aktivisti bit će u funkciji inertne i hladne države, kojoj odgovara odsustvo brodskog jedinstva.

Stečena iskustva govore kako bi trebalo razmisliti o konstituiranju stalnog Ekološkog stožera Grada Slavonskog Borda i Brodsko-posavske županije - kojeg bi paritetno činili predstavnici gradske i županijske uprave te ekoloških udruga - s ciljem jedinstvenog planiranja, financiranja i realiziranja institucionalne i izvaninstitucionalne borbe za čist zrak, zemlju i vodu u Slavonskom Bordu, neovisno o tome koje je boje vlast u Državi, Županiji ili Gradu.

  Broj komentara: 21

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Blade

  Blade

  Komentirano: 17.4.2018. | 11:24

  1

  portal@ dobro si to detektirao. Udruge se priklanjaju politici a politika ili ce ti pomoci ili si propao...cesto ako oni ne uhljebe nekoga onda si propao u roku odmah.
  Kelic

  Kelic

  Komentirano: 17.4.2018. | 9:43

  2

  Ne mogu udruge otići u Zg i tamo tražiti izvještaje i povjerenika za izvještaje o stanju zraka. Koja glupost, za to voditi i maltretirati 100 djece u Zagreb. Pa to imamo on line u svakom trenutku svaki sat! I hrt-ov dnevnik to lupeta cijeli dan! Baš smo svi skupa veća kamara idiota. http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html
  portal

  portal

  Komentirano: 17.4.2018. | 7:51

  3

  Borba za čisti zrak u Brodu se odavno pretvorila u čisto politikanstvo, zato se ništa ni ne rješava. Jedini lik koji se, do sada, nije želio baviti politikom nego čistim zrakom je Peter T. Đ. Na žalost, njega se ne shvaća ozbiljno niti u Brodu niti dalje (nije mi jasno zašto, valjda nema nikakvu oštrinu u sebi). Čini mi se da je i Ivana Smolčić Jerković u ovo ušla čista srca, ali su joj se odmah prikrpali kojekakvi Vašarevići (ovdje se javio kao Znalac) sa svojom djevojkom koji guraju svoj nos čim se negdje kamera upali, Karmeni (ovdje se javila kao Penaltik), Lemaići i ostala bića iz brodske političke močvare i to ju, automatski, diskreditira. Želim joj da brzo shvati tko je tko i da nastavi s pravom ekipom jer samo tako može uspjeti u svom naumu.
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 16.4.2018. | 22:28

  4

  Osnovna ideja članka je da sve udruge zajednički djeluju, sinergijski na rješavanju ekoloških problema i ne vidim što je tu sporno. To je jedono logično i ispravno. Što je u tome loše g. TĐP?
  Blade

  Blade

  Komentirano: 16.4.2018. | 18:44

  5

  PeterTDj@ koju osobu ili instituciju u bosni vi mozete zajebati ili natjerati da prestanu zagadjivati osim sto mozete samo pisati i upozoravati? Njih nije briga za vas niti je briga nase drzave za vas.....vase udruge i incijative postoje radi vas samih. Koliko vas se skupilo na korzu kad je bio prosvjed za oneciscenu vodu ako se uzme u obzir da je 90.000 ljudi ostalo bez vode iz vodovoda?
  PeterTDj

  PeterTDj

  Komentirano: 16.4.2018. | 17:32

  6

  Još par riječi Uredniku, Bladu i svima koji tako misle i tako se ponašaju. Nažalost, istina je da je tu zaista riječ o sramotnom licemjerstvu!!! A na Službenoj stranici Građanske inicijative za čisti zrak na facebook-u možete pročitati: "Cilj je ostvarivanje zajedničkih interesa slobodno i dobrovoljno udruženih građana. Građanska inicijativa je započela sa radom 26.01.2011. godine. Ograđujemo se od bilo kakvih političkih osnova. Cilj je potaknuti brže rješenje problema onečišćenja zraka prouzročenog proizvodnjom u Rafineriji nafte u susjednom Bosanskom Brodu, kao i zaštitu voda i tla. Podržavamo i peticiju od 18.000 potpisa koji je gradonačelnik predao u mjesecu svibnju 2009. godine. ESPOO konvencija je prvi multilateralni sporazum kojim se utvrđuju procedure procjene utjecaja na okoliš preko državnih granica. Njome se, također, utvrđuju prava i obaveze susjednih zemalja i u slučaju širenja negativnog utjecaja neke aktivnosti preko granice...". Udruga Eko-Integral je slijednik Građanske inicijative za čisti zrak!
  pink_panther

  pink_panther

  Komentirano: 16.4.2018. | 16:20

  7

  Sory, moj komentar nema veze s ovim člankom. Završio je tu ko zna kako.
  jabihnešto22

  jabihnešto22

  Komentirano: 16.4.2018. | 16:02

  8

  Još ovako u prolazu pitao bih pisca kolumne JZ, ali Blade, što su oni (osim možda blaćenja) za ovih devet godina uradili da se smanji zagađenje u brodskom zraku?
  pink_panther

  pink_panther

  Komentirano: 16.4.2018. | 15:46

  9

  Pregled tjedna u stilu Ivane Petrović. Uz malo teksta i dobro odmjerenom dužinom video priloga koncizno i konkretno sažete najbitnije informacije koje se nadovezuju jedna na drugu kao na tekućoj vrpci....palac gore.
  Blade

  Blade

  Komentirano: 16.4.2018. | 15:43

  10

  Zasto bi Duspara nekoga zvao i molio...ako ga isti blate po portalima onda mu treba dati potporu u tim istim portalima. Dvolicnost u SB-u na djelu.

  Broj komentara: 21

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Prikaži sve komentare 123

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u kolumni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li nova predsjednica SDP-a tek sestra Tome Opačka?

  Tko je pobijedio: Ona, On ili Oni

  Je li nova predsjednica SDP-a tek sestra Tome Opačka?

  17.6.2018. | 0:01
  Budući da je i previše onih koji drže kako novi lider SDP-a nije Marina Opačak Bilić, nego njezin brat Tomislav Tomo Opačak, trebat će proći neko vrijeme da bi članstvo i javnost vidjeli tko je, ustvari, pobijedio na unutarstranačkim izborima: Ona, Marina; On, Tomo; Oni, obitelj
  Budući da je i previše onih koji drže kako novi lider SDP-a nije Marina Opačak Bilić, nego njezin brat Tomislav Tomo Opačak, trebat će proći neko vrijeme da bi članstvo i javnost vidjeli tko je, ustvari, pobijedio na unutarstranačkim izborima: Ona, Marina; On, Tomo; Oni, obitelj
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li SDP nastaviti s kadrovskim kanibalizmom?

  Izgleda, dobit će prvu predsjednicu

  Hoće li SDP nastaviti s kadrovskim kanibalizmom?

  15.6.2018. | 12:12
  Kako bi lijepo bilo kad bi gubitnici u ovim unutarstranačkim izborima bili na razini s koje je pobjedniku moguće čestitati - ma tko to bio. Kako bi lijepo bilo kad bi i gubitnici željeli dio pobjedničkog tima biti i nastaviti graditi takvu stranku, pobjedničku, a ne rušiti ju na
  Kako bi lijepo bilo kad bi gubitnici u ovim unutarstranačkim izborima bili na razini s koje je pobjedniku moguće čestitati - ma tko to bio. Kako bi lijepo bilo kad bi i gubitnici željeli dio pobjedničkog tima biti i nastaviti graditi takvu stranku, pobjedničku, a ne rušiti ju na
  SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ konačno pobijedio Brođane i gradonačelnika Dusparu

  Nakon osmogodišnjeg rata

  HDZ konačno pobijedio Brođane i gradonačelnika Dusparu

  8.6.2018. | 14:00
  'U ovom slučaju, držim kako je važnija veća sigurnost građana u snabdijevanju pitkom vodom od prava svih nas na upravljanje vodocrpilištem Sikirevci. Povinovao sam se odnosu snaga i prihvatio podređen položaj - dok u Salvonskom Brodu ne stasaju ljudi kojima će opći interes zajedn
  'U ovom slučaju, držim kako je važnija veća sigurnost građana u snabdijevanju pitkom vodom od prava svih nas na upravljanje vodocrpilištem Sikirevci. Povinovao sam se odnosu snaga i prihvatio podređen položaj - dok u Salvonskom Brodu ne stasaju ljudi kojima će opći interes zajedn
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Klijentelizam u sjeni internog rata političkih dinosaurusa

  Paklena, a ne Zlatna dolina

  Klijentelizam u sjeni internog rata političkih dinosaurusa

  2.6.2018. | 0:01
  Mada dvije najjače političke stranke - SDP i HDZ - nalaze se u paklenim unutarstranačkim problemima, iz kojih će obje izaći potpuno osakaćene, to nije najveći problem. Naime, ta dva mastodonta nema tko zamijeniti. Nema stranke za koju bi se moglo kazati kako je programska i kadro
  Mada dvije najjače političke stranke - SDP i HDZ - nalaze se u paklenim unutarstranačkim problemima, iz kojih će obje izaći potpuno osakaćene, to nije najveći problem. Naime, ta dva mastodonta nema tko zamijeniti. Nema stranke za koju bi se moglo kazati kako je programska i kadro
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija je pucala u leđa krijumčaru i migrantima

  Prema večernjakovoj ilustraciji događaja

  Policija je pucala u leđa krijumčaru i migrantima

  1.6.2018. | 13:10
  U pitanju nije bila OBRANA od NAPADA niti pucanje PREMA dolazećoj opasnosti, nego NAPAD i pucanje (u leđa) ZA nepoznatim osumnjičenikom koji je počinio jedno poznato kazneno djelo - nije se zaustavio na poziv policije - a sumnjičilo ga se da je krjumčar migranata.
  U pitanju nije bila OBRANA od NAPADA niti pucanje PREMA dolazećoj opasnosti, nego NAPAD i pucanje 'u leđa' ZA nepoznatim osumnjičenikom koji je počinio jedno poznato kazneno djelo - nije se zaustavio na poziv policije.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mediji lažu o uzrocima policijskog ranjavanja dvoje djece

  Nisu postupali profesionalno

  Mediji lažu o uzrocima policijskog ranjavanja dvoje djece

  31.5.2018. | 15:00
  Budući da je policija imala kamo ustukbnuti, a paljba na njih nije otvarana, moguće je tek zaključiti kako su postupili amaterski - ne postavljajući primjerene zapreke kako bi zaustavili vozilo - a potom, da bi sanirali taj diletantizam, upotrijebili su zadnju mjeru, vatreno oruž
  Budući da je policija imala kamo ustukbnuti, a paljba na njih nije otvarana, moguće je tek zaključiti kako su postupili amaterski - ne postavljajući primjerene zapreke kako bi zaustavili vozilo - a potom, da bi sanirali taj diletantizam, upotrijebili su zadnju mjeru, vatreno oruž
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Koja od ove dvije menadžerice će voditi ovdašnji SDP?

  Ni traga od SKH-SDP ostalo nije

  Koja od ove dvije menadžerice će voditi ovdašnji SDP?

  29.5.2018. | 14:00
  Nakon izbora bit će vidljivo kojoj od ove dvije SDP-ove poduzetnice i političke aktivistkinje birači više vjeruju da će uspješno voditi SDP. Budući da je i ta stranka potpuno deideologizirana, pragmatična, hrvatska politička frakcija, za očekivati je kako će u ovoj utrci pobijedi
  Nakon izbora bit će vidljivo kojoj od ove dvije SDP-ove poduzetnice i političke aktivistkinje birači više vjeruju da će uspješno voditi SDP. Budući da je i ta stranka potpuno deideologizirana, pragmatična, hrvatska politička frakcija, za očekivati je kako će u ovoj utrci pobijedi
  SBplus.hr, Slavonski Brod : SDP od lučonoše postao zrcalo hrvatskog društva

  Bratoubilački rat u SDP-u

  SDP od lučonoše postao zrcalo hrvatskog društva

  24.5.2018. | 0:01
  Od kad je opće dobro, legitimo, podređeno osobnim i partikularnim interesima, od kad je egoizam postao društveno hvaljen manir, nikome u hrvatskom društvu ne piše se dobro. Posljedično, ne piše se dobro niti SDP-u jer je, umjesto lučonoše, postao tek zrcalo hrvatskog društva.
  Od kad je opće dobro, legitimo, podređeno osobnim i partikularnim interesima, od kad je egoizam postao društveno hvaljen manir, nikome u hrvatskom društvu ne piše se dobro. Posljedično, ne piše se dobro niti SDP-u jer je, umjesto lučonoše, postao tek zrcalo hrvatskog društva.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prva ustanova u kulturi koju će osnovati Mirko Duspara?

  Treba li Slavonskom Brodu kazalište?

  Prva ustanova u kulturi koju će osnovati Mirko Duspara?

  21.5.2018. | 0:02
  Kad bi struka konstatirala kako Slavonski Brod - u lijepoj zgradi Hrvatskog doma - ima idealne tehničke uvjete za rad profesionalnog kazališta, a Gradsko vijeće utvrdilo opravdanost izdvajanja pola posto iz gradskog proračuna za Brodsko kazalište, ta nova ustanova imalo bi inicij
  Kad bi struka konstatirala kako Slavonski Brod - u lijepoj zgradi Hrvatskog doma - ima idealne tehničke uvjete za rad profesionalnog kazališta, a Gradsko vijeće utvrdilo opravdanost izdvajanja pola posto iz gradskog proračuna za Brodsko kazalište, ta nova ustanova imalo bi inicij
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Stribor Valenta donio odluku: Igre mogu početi

  Izbori u SDP-u

  Stribor Valenta donio odluku: Igre mogu početi

  17.5.2018. | 12:55
  Najbolje čuvana tajna, kako u SDP-u tako i toj stranci bliskim izvorima, jeste informacija o namjerama ponajvećeg brodskog poduzetnika, Tomislava Tome Opačka. Hoće li se kandidirati čovjek koji bi na prošlim izborima 2013. za predsjednika Županijske organizacije, u prvom krugu, p
  Najbolje čuvana tajna, kako u SDP-u tako i toj stranci bliskim izvorima, jeste informacija o namjerama ponajvećeg brodskog poduzetnika, Tomislava Tome Opačka. Hoće li se kandidirati čovjek koji bi na prošlim izborima 2013. za predsjednika Županijske organizacije, u prvom krugu, p
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kakav je to um koji želi smrt novinaru portala SBplus?

  Presude zrcale ambijent u kojem nastaju

  Kakav je to um koji želi smrt novinaru portala SBplus?

  14.5.2018. | 9:30
  Neka umre onaj tko brani Dubravka Galovića, poručio je taj bijednik, čiju podsvijest permanentno tove ovdašnje utjecajne ideologije i vjere, koje i same žive od mržnje prema drugima.
  Neka umre onaj tko brani Dubravka Galovića, poručio je taj bijednik, čiju podsvijest permanentno tove ovdašnje utjecajne ideologije i vjere, koje i same žive od mržnje prema drugima.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dubravko Galović je pripadnik brodske i hrvatske elite

  Lider Marse i HDZ-a

  Dubravko Galović je pripadnik brodske i hrvatske elite

  9.5.2018. | 0:01
  Kad Marsa i HDZ pobjeđuju, Galović je car, a kad Marsa i HDZ gube, Galović je luzer. Tako je moguće razumjeti kritičare koji ne iznose argumente ni u prvom niti u drugom slučaju. Naime, niti je Galović car kad Marsa i HDZ pobjeđuju, niti je luzer kad oni gube, jer...
  Kad Marsa i HDZ pobjeđuju, Galović je car, a kad Marsa i HDZ gube, Galović je luzer. Tako je moguće razumjeti kritičare koji ne iznose argumente ni u prvom niti u drugom slučaju. Naime, niti je Galović car kad Marsa i HDZ pobjeđuju, niti je luzer kad oni gube, jer ni Marsa niti H
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod ima tek dvije ozbiljne političke stranke

  U nedjelju 20. svibnja novi izbori

  Slavonski Brod ima tek dvije ozbiljne političke stranke

  6.5.2018. | 22:10
  Nakon što su predane kandidacijske liste za predstojeće komunalne izbore, slobodno možemo kazati kako u Slavonskom Brodu postoji tek skroman broj članova HSS-a, HSLS-a, HSP-a, Mosta, Živog zida, Bandića 365,HSP-AS-a, HDSSB-a, HSU-a SU-a... ali da te stranke ne postoje kao ozbiljn
  Nakon što su predane kandidacijske liste za predstojeće komunalne izbore, slobodno možemo kazati kako u Slavonskom Brodu postoji tek skroman broj članova HSS-a, HSLS-a, HSP-a, Mosta, Živog zida, Bandića 365,HSP-AS-a, HDSSB-a, HSU-a SU-a... ali da te stranke ne postoje kao ozbiljn
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolika li je podmuklost onoga koji se usudi tako lagati?

  Ciljem nije moguće pravdati sva sredstva

  Kolika li je podmuklost onoga koji se usudi tako lagati?

  5.5.2018. | 0:01
  Komentator, svjesno i namjerno, širi laž da Vodovod 'permanentno' ne kontrolira kakvoću vode kako bi među građanima izazvao paniku te stvorio atmosferu linča protiv te gradske tvrtke i šefa im, a sve s jednim jedinim ciljem...
  Komentator, svjesno i namjerno, širi laž da Vodovod 'permanentno' ne kontrolira kakvoću vode kako bi među građanima izazvao paniku te stvorio atmosferu linča protiv te gradske tvrtke i šefa im, a sve s jednim jedinim ciljem...
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Župnik Anđić objavio listu vjernika koji nisu platili lukno

  Naputak Crkve: 'Nađi izvor financiranja'

  Župnik Anđić objavio listu vjernika koji nisu platili lukno

  3.5.2018. | 12:30
  Pored licemjerne svinjarije - utjerivanje dara prijetnjom - interesantna je činjenica da su na tom svojevrsnom stupu srama (popisu) našli se i neki od ovdašnjih političara, na primjer, Ljubica Maksimčuk (HDZ) i Ivana Križanović (Duspara Mirko - Nezavisna lista)...
  Pored licemjerne svinjarije - utjerivanje dara prijetnjom - interesantna je činjenica da su na tom svojevrsnom stupu srama (popisu) našli se i neki od ovdašnjih političara, na primjer, Ljubica Maksimčuk (HDZ) i Ivana Križanović (Duspara Mirko - Nezavisna lista)...
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Čermak nedopušteno pristupio ispitivanju produktovoda

  Objavili pisani dokaz

  Čermak nedopušteno pristupio ispitivanju produktovoda

  2.5.2018. | 22:22
  Sve da u brodskom Vodovodu rade sami kriminalci, to ne umanjuje krimen generala Ivana Čermaka i podčinjenih mu najamnika - zbog načina na koji su uzrokovali ekološku nesreću; zbog načina na koji su namjeravali sve zataškati; zbog načina na koji se trenutno odnose prema ovdašnjoj
  Sve da u brodskom Vodovodu rade sami kriminalci, to ne umanjuje krimen generala Ivana Čermaka i podčinjenih mu najamnika - zbog načina na koji su uzrokovali ekološku nesreću; zbog načina na koji su namjeravali sve zataškati; zbog načina na koji se trenutno odnose prema ovdašnjoj
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Sramite se'

  Vi

  'Sramite se'

  26.4.2018. | 23:00
  Odgovor Vinka Grgića briljantan je primjer forme političke borbe u kojoj se napada "trun u tuđem oku" kako bi se pozornost skrenula s "brvna u vlastitom". Onaj tko se lako takvim političkim alatima služi, lako bi velik političar mogao biti.
  Odgovor Vinka Grgića briljantan je primjer forme političke borbe u kojoj se napada "trun u tuđem oku" kako bi se pozornost skrenula s "brvna u vlastitom". Onaj tko se lako takvim političkim alatima služi, lako bi velik političar mogao biti.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Stribor Valenta bit će primjer za čist obraz stranke

  U cilju jačanja socijaldemkracije

  Stribor Valenta bit će primjer za čist obraz stranke

  18.4.2018. | 0:01
  Ljudima bez karaktera i kriminalcima, takva presuda bila bi jedna od rutinskih informacija tijekom njihova poslovanja, međutim, Siladijim će ona biti životni pečat kojeg će nositi i nakon njezine pravomoćnosti, ma kakva bila.
  Ljudima bez karaktera i kriminalcima, takva presuda bila bi jedna od rutinskih informacija tijekom njihova poslovanja, međutim, Đurđi i Željku Siladiju ta presuda bit će životni pečat kojeg će nositi i nakon pravomoćne presude, ma kakva ona bila.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Čermakovi zagađenje tla zavrtili sa zagađenjem vode

  Teorije zavjere, ili indicije?

  Čermakovi zagađenje tla zavrtili sa zagađenjem vode

  17.4.2018. | 14:30
  Preusmjeravanjem pozornosti s Čermaka na Dusparu, dobili su na vremenu kako bi prikrili što su, ustvari, radili s produktovodom. Zatim, preventivno, zlu ne trebalo, spriječili su Brođane da piju vodu dok ne utvrde jesu li ju, ili nisu, zatrovali ispuštanjem naftnih derivata u zem
  Preusmjeravanjem pozornosti s Čermaka na Dusparu, dobili su na vremenu kako bi prikrili što su, ustvari, radili s produktovodom. Zatim, preventivno, zlu ne trebalo, spriječili su Brođane da piju vodu dok ne utvrde jesu li ju, ili nisu, zatrovali ispuštanjem naftnih derivata u zem
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Inspektoricu Dubravku Miškić 15 puta pitamo - zbog čega?

  Prije svih odgovora, ništa gotovo nije

  Inspektoricu Dubravku Miškić 15 puta pitamo - zbog čega?

  10.4.2018. | 0:01
  Pitanja smo postavili kako bismo ministru Tomislavu Ćoriću i drugim sudionicima u ovoj ekološkoj svinjariji - koji obujam i ozbiljnost mogućih posljedica od akcidenta pokušavaju prikriti - dali na znanje kako Brođani nisu ni blesavi ni kukavice, nego tek nemoćni u odnosu na moćnu
  Pitanja smo postavili kako bismo ministru Tomislavu Ćoriću i drugim sudionicima u ovoj ekološkoj svinjariji - koji obujam i ozbiljnost mogućih posljedica od akcidenta pokušavaju prikriti - dali na znanje kako Brođani nisu ni blesavi ni kukavice, nego tek nemoćni u odnosu na moćnu
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Komentar tjedna 4. do 10. lipnja

  Oko nas

  Piše: Aleksandra Primorac

  Komentar tjedna 4. do 10. lipnja

  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :