Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 16.4.2018. u 9:25
Prikaza: 2088
|

Fragmentiranje moći građana

Želiš odgoditi rješenje, potakni formiranje nove Udruge

Bez izbora jedinstvenog apolitičnog vodstva te kompetentnog i prepoznatljivog lidera s karizmom, iza kojih će stati Grad i Županija s konkretnim sredstvima, ekološke udruge će svojim trivijalnim akcijama - kakva je bila i odlazak u Zagreb stotinjak brodske djece s roditeljima - tek fragmentirati opravdanu borbu Brođana za čist zrak.

CVIJET sobne ukrasne biljke Hibiskus traje najduže 36 sati i nema jak miris. Zbog toga, većini brodskih udruga za zaštitu čovjekove okoline - neovisno o tome proizvodi li ih vlast ili želja njihovih lidera za pet minuta medijske slave -  mogli bismo zvati Hibiskus udruge. Tim više što je malo Brođana koji su upamtili i jedno ime neke od njih, a kamoli učinak njihova djelovanja, makar se kitile integralima ili koordinacijama kao samoproklamiranim društvenim nadstatusom. Najnovija zvijezda na ovdašnjem eko-prosvjednom nebu zove se Ivana Smolčić-Jerković, a kao ad hoc grupu organizirala je tzv. "Brodske mame".

Svojom veličinom i snagom poruka, taj skup ostat će manje upamćen od Ružicine raskošne, tanane, lepršave i prozirne tunike sa 'šišmiš' rukavina.

Skup pod nazivom "Svi za djecu-Brod plovi" prvi je njihov prosvjedno-performerski učinak realiziran s, bezmalo, stotinjak djece i odraslih u srcu hrvatske političke moći - na Markovom trgu te u uredu samog premijera Andreja Plenkovića - u subotu 14. travnja 2018. godine.

Na transparentima su bile vidljive njihove poruke: "Mi vas plaćamo - vi nas trujete", "Brod šalje poziv u pomoć" i "Recite cijenu života?". Ondje su zapalili i lampione za Brođane koje drže preminulim od posljedica onečišćenog zraka. Uglavnom, političarima su poručili "neka se srame" te od njih zahtijevali neka "vrate život u Slavonski Brod".

Rame uz rame s "Brodskim mamama", u prosvjedu su sudjelovale i udruge: "G.I. Eko integral", "Kad ako ne sad - ne dajmo da nas truju", "Želimo čist zrak u Slavonskom Brodu", "Brođani za Brod" i "Udruga Loco-Moto".

Dakako, i najslabiji glasić kojega netko digne za bolje uvjete življenja u Slavonskom Brodu, ili nekom drugom mjestu, pažnje i hvale je vrijedan čin. Još veće pažnje i hvale bio bi vrijedan prestanak fragmentiranja eko-političke scene, kojom se razvodnjava i relativizira ne samo ono malo aktivizma i kroz njega artikulirana pamet, nego i krajnja učinkovitost.

U borbi za čist zrak, svaka od dosadašnjih političkih garnitura koje su vodile Hrvatsku, zadnjih 15 godina, najvećim brodskim ekološkim buntovnikom proglašavali su Mirka Dusparu.

Prvo ozbiljnije skretanje pozornosti 'belog' Zagreba na 'crni' Brod učinio je upravo Duspara 2009. godine s 18.500 protestnih potpisa Brođanki i Brođana koje je odnio tadašnjoj ministrici (i) zaštite okoliša, Marini Matulović Dropulić, tražeći od nje neka poduzme nešto kako bi zagađenje Slavonskog Broda iz prekosavske rafinerije nafte bilo smanjeno, ako ga nije moguće sasvim eliminirati.

Budući da više od dvije godine ništa se promijenilo nije, a njemu kao gradonačelniku šestog po veličini grada u Hrvatskoj nije priličilo izvaninstitucionalno djelovati i ulične demonstracije predvoditi, Duspara je jednog od svojih bliskih suradnika imenovao šefom organizacije prvog prosvjeda građana protiv onečišćenja zraka u Salvonskom Brodu. I, mada je imao napisanih par konkretnih zahtjeva koje je trebao uputiti tada SDP-ovoj Vladi, novi čovjek, Dalibor Vašarević, impresioniran skupom na kojem je bilo više od dvije tisuće ljudi, zaboravio je na papirić s porukama, počeo improvizirati te, tako spetljan, ništa poručio nije. Zahvaljujući tome, 31. listopada 2012. godine uspješno organiziran velik skup ljudi, pretvoren je u neuspješan prosvjed Brođanki i Brođana.

Jedini pažnje vrijedan rezultat toga skupa bilo je dopuštenje Vašareviću da se fotografira s ministrom Mihaelom Zmajlovićem u njegovu kabinetu, a potom mu je lupila slava u glavu do te mjere da se odmetnuo od dotadašnjeg političkog mentora

Jedini pažnje vrijedan rezultat toga skupa bilo je dopuštenje Vašareviću da se fotografira s ministrom Mihaelom Zmajlovićem u njegovu ministarstvu, a potom mu je lupila slava u glavu do te mjere da se odmetnuo od dotadašnjeg političkog mentora Duspare te započeo samostalnu eko-političku i svaku drugu karijeru.

Nakon tog velikog skupa - uništa, 17. travnja 2016., odnikud, pojavile su se Sandra Buljan i kolegica joj Ružica Marijanović koje su, na tenkovskoj pisti JNA, iza zgrade Doma zdravlja, organizirale prosvjed pod kodnim nazivom "S.O.S. Slavonski Brod". Svojom veličinom i snagom poruka, taj skup ostat će manje upamćen od Ružicine raskošne, tanane, lepršave i prozirne tunike sa 'šišmiš' rukavina.

Jedini pažnje vrijedan rezultat toga skupa postat će fotografija brodskih heroina s 'kraljicom Balkana' napravljene u uredu hrvatske predsjednice između njezine dvije audijencije.

Samo 13 dana kasnije, kao da je gospođama Buljan i Marijanović željela poručiti "i mi konja za trku imamo", predvodeći 14 (slovima: četrnaest) sljedbenika, na javnu brodsku eko-političku scenu snažno je iskoračila Irena Kladnik, dovodeći cijeli prosvjed na granicu s Republikom Srpskom.  

Jedini pažnje vrijedan rezultat tog minornog prosvjednog skupa jeste spoznaja da je na njemu bilo više novinara nego prosvjednika.

Vjerojatno poučeni dotadašnjim iskustvenim spoznajama kako pojedinačnim akcijama ništa napraviti neće, vodstva svih brodskih eko-udruga, sedam mjeseci kasnije, 16. studenog 2016. godine, prosvjedni skup nazvat će performansom. A to je i bio s 30-ak sudionika koji su "sprovodom" poručili građanima što ih čeka ako im se ne pridruže na idućem prosvjedu kojeg namjeravaju organizirati lideri poznatijih brodskih eko-udruga.

Jedini pažnje vrijedan rezultat tog minornog prosvjednog skupa jeste spoznaja da je na njemu bilo više novinara nego prosvjednika.

Najsnažnija poruka poslana javnosti s tog događaja (hrv. event) bila je fotografija na kojoj se zrcalila sva njihova (ne)moć.

Nakon više stotina objava na društvenim mrežama, koje je ostavio sinonim brodskih boraca za čist zrak, Peter Tot-Đerđ i dva stupidna javna skupa koji su potpuno trivijalizirali brodsku borbu za čist zrak, zahvaljujući sinergijskom učinku znanja, utjecaja i organizacijskih sposobnosti, četiri godine nakon prvog, 24. studenog 2016. godine, na brodskom Korzu organiziran je drugi veliki prosvjed.

Mada su "mnogo hteli, mnogo započeli", ni agenda ni njezin operativni plan nisu bili kristalno jasni po sadržaju, nositeljima i rokovima izvršenja, što će postati razvidno nakon isteka rokova koje su organizatori prosvjeda postavili za neke od svojih ciljeva.  

Pažnje vrijedni rezultati tog skupa jesu munjevito oportunističko povlačenje svih lidera udruga na rezervni vatreni položaj - u miroljubivu korespondenciju s institucijama sustava koje im "nisu protivnici" - te profiliranje još jednog eko-političkog vođe, Mladena Sudara.

Kako su i sami postali svjesni činjenice da bi ih - zbog odustajanja od dijela sadržaja i rokova iz vlastitog prosvjednog manifetsta - netko mogao proglasiti salonskim borcima za čist zrak u Slavonskom Brodu, Sudar i društvo odlučili su 18. prosinca 2016. prošetati do drvenog mosta koji vodi na državnu granicu te brodskoj i hrvatskoj javnosti, poručiti kako "Imaju muda".

U odnosu na zadnji prosvjed s 14 ljudi na granici taj - organiziran na dan slobode za američke robove - bio je veličanstven, jer je na njemu sudjelovalo par stotina prosvjednika.

Tijekom 2017. godine postalo je razvidno koliko su velika "muda" s kojima su Sudar, Vašarević, Tot-Đerđ i drugi javnosti mahali s drvenog mosta na Jelasu.

Dosadašnjim načinom djelovanja, ustvari, pravi i ekshibicionistički aktivisti bit će u funkciji inertne i hladne države, kojoj odgovara odsustvo brodskog jedinstva.

Naime, unatoč veličini jaja i mozga svakog pojedinog lidera eko-udruga, u odnosu na problem, razjedinjeni, potpuno su nemoćni, dakle, beznačajni. Što prije spoznaju kako tek jedinstvenim pristupom rješenju problema mogu biti učinkoviti to će prije doći do realizacije postavljenih ciljeva.  Bez izbora jedinstvenog apolitičnog vodstva te kompetentnog i prepoznatljivog lidera s karizmom, iza kojih će stati Grad i Županija s konkretnim sredstvima, ekološke udruge će svojim trivijalnim akcijama - kakva je bila i odlazak u Zagreb stotinjak brodske djece s roditeljima - tek trivijalizirati opravdanu borbu Brođana za čist zrak. Dosadašnjim načinom djelovanja, ustvari, pravi i ekshibicionistički aktivisti bit će u funkciji inertne i hladne države, kojoj odgovara odsustvo brodskog jedinstva.

Stečena iskustva govore kako bi trebalo razmisliti o konstituiranju stalnog Ekološkog stožera Grada Slavonskog Borda i Brodsko-posavske županije - kojeg bi paritetno činili predstavnici gradske i županijske uprave te ekoloških udruga - s ciljem jedinstvenog planiranja, financiranja i realiziranja institucionalne i izvaninstitucionalne borbe za čist zrak, zemlju i vodu u Slavonskom Bordu, neovisno o tome koje je boje vlast u Državi, Županiji ili Gradu.

  *Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

  Broj komentara: 10

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Kelic

  Kelic

  Komentirano: 17.4.2018. | 9:43

  1

  Ne mogu udruge otići u Zg i tamo tražiti izvještaje i povjerenika za izvještaje o stanju zraka. Koja glupost, za to voditi i maltretirati 100 djece u Zagreb. Pa to imamo on line u svakom trenutku svaki sat! I hrt-ov dnevnik to lupeta cijeli dan! Baš smo svi skupa veća kamara idiota. http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html
  portal

  portal

  Komentirano: 17.4.2018. | 7:51

  2

  Borba za čisti zrak u Brodu se odavno pretvorila u čisto politikanstvo, zato se ništa ni ne rješava. Jedini lik koji se, do sada, nije želio baviti politikom nego čistim zrakom je Peter T. Đ. Na žalost, njega se ne shvaća ozbiljno niti u Brodu niti dalje (nije mi jasno zašto, valjda nema nikakvu oštrinu u sebi). Čini mi se da je i Ivana Smolčić Jerković u ovo ušla čista srca, ali su joj se odmah prikrpali kojekakvi Vašarevići (ovdje se javio kao Znalac) sa svojom djevojkom koji guraju svoj nos čim se negdje kamera upali, Karmeni (ovdje se javila kao Penaltik), Lemaići i ostala bića iz brodske političke močvare i to ju, automatski, diskreditira. Želim joj da brzo shvati tko je tko i da nastavi s pravom ekipom jer samo tako može uspjeti u svom naumu.
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 16.4.2018. | 22:28

  3

  Osnovna ideja članka je da sve udruge zajednički djeluju, sinergijski na rješavanju ekoloških problema i ne vidim što je tu sporno. To je jedono logično i ispravno. Što je u tome loše g. TĐP?
  PeterTDj

  PeterTDj

  Komentirano: 16.4.2018. | 17:32

  4

  Još par riječi Uredniku, Bladu i svima koji tako misle i tako se ponašaju. Nažalost, istina je da je tu zaista riječ o sramotnom licemjerstvu!!! A na Službenoj stranici Građanske inicijative za čisti zrak na facebook-u možete pročitati: "Cilj je ostvarivanje zajedničkih interesa slobodno i dobrovoljno udruženih građana. Građanska inicijativa je započela sa radom 26.01.2011. godine. Ograđujemo se od bilo kakvih političkih osnova. Cilj je potaknuti brže rješenje problema onečišćenja zraka prouzročenog proizvodnjom u Rafineriji nafte u susjednom Bosanskom Brodu, kao i zaštitu voda i tla. Podržavamo i peticiju od 18.000 potpisa koji je gradonačelnik predao u mjesecu svibnju 2009. godine. ESPOO konvencija je prvi multilateralni sporazum kojim se utvrđuju procedure procjene utjecaja na okoliš preko državnih granica. Njome se, također, utvrđuju prava i obaveze susjednih zemalja i u slučaju širenja negativnog utjecaja neke aktivnosti preko granice...". Udruga Eko-Integral je slijednik Građanske inicijative za čisti zrak!
  domobran

  domobran

  Komentirano: 16.4.2018. | 15:20

  5

  Neka Dule osnuje sviju eko udrugu.
  Znalac

  Znalac

  Komentirano: 16.4.2018. | 12:37

  6

  Nisam žensko, a ni Karmen. Hoću reći da nije Duspara zaslužan. Ne bi bio niti bilo tko drugi . Nego je to svijest građana da potpišu. Jer mene nitko natjerati ne može da potpišem nešto ako ne želim. Ispada da mi Brođani ne znamo razmišljati svojom glavom nego nam to treba reći Duspara ili Čosić! U tom trenutku smo smatrali da je potpis potreban da bi nas se čulo. Nakon toga smo ušli u stanje koje priliči našem podneblju. Hdz Sdp i drustvo se prepiru preko nas za svoje interese. I iz tog razloga mladi iseljavaju, a na prosvjed ne žele gubiti vrijeme jer znamo da nista od toga.
  XSIZE

  XSIZE

  Komentirano: 16.4.2018. | 12:20

  7

  Znalac, odnosno Karmen, netko radi posao za koji je plaćen pa ne može ništa postići bez podrške onih koji sklapaju ugovore, odnosno država i vlada. Ne mogu bez podrške saborskih zastupnika, jer naša tri potrčka su prvi digli ruku za produljenje ugovora Janafa sa BiH i rafinerijom. Hvala im za to. I druga stvar, Duspara je skupio jer je skupljao i pozivao ljude da potpišu, dakako da su građani dali svoj glas, ali to ne umanjuje trud i napore koje gradonačelnik ulaže u taj problem. A to što ti prva umanjuješ nečiji trud i ne daješ punu podršku, to nek tebi ide na dušu..
  Znalac

  Znalac

  Komentirano: 16.4.2018. | 12:07

  8

  Volonteri. Za razliku od gradonačelnika , župana i dr koji su plaćeni od nas da nam život čine boljim i kvalitetnijim. Da su odradili svoj posao gradonačelnik, župan i dr. ..udruge kao takve ne bi morale raditi skupove i upozoravati na razne stvari. Ako uzmemo u obzir da mi kao narod uopće ne volimo prosvjed , ovo su hvale vrijedne akcije . I jedna opaska - Nije Duspara skupio 18500 potpisa .nego su građani sami odlučili reci dosta. Ne može Duspara bez građana ništa.
  PeterTDj

  PeterTDj

  Komentirano: 16.4.2018. | 11:32

  9

  Uredniče! Nevjerojatno kakvom lakoćom i bahato, često i vrijeđajući baratete s imenima Brođana koji su pokušavali dosada nešto pozitivno uraditi za bodski čisti zrak. No neke stvari uporno zaboravljate, pa i to da su ti ljudi evo već jedanaesti put uspjeli prosvjede organizirati u Slavonskom Brodu i u Zagrebu, a da neke spomenute i nespomenute perfense (godišnje bar po tri - četiri) i vam, ne navedem. I sve to potpuno dragovoljno i na bazi volonterizma. Također su ti ljudi uspjevali, ne samo u Gradu i Županiji nego i u Hrvatskoj i Vladi i u Saboru, pa i šire prezentirati probleme Brođana! Kako sam i rekao, sve to je odrađeno čisto volonterski. Nisu oni krivi, što vi uporno tvrdite, da institucije, ne samo na državnoj razini (što je potpuno vidljivo), nego i na lokalnoj i regionalnoj razini, sporo rješavaju naše probleme vezano za zaštitu brodskog zraka, ali često i ne rade svoj posao! Još samo jedna rečenica o vašoj opasci o zadnjem passosu članka o takozvanom Ekološkom stožeru. Vjerujte mi, a to Vam mogu i dokumentirati, članovi Građanske inicijative i Udruge Eko-Integral su najmanje četiri godine pričaju i u Gradu i Županiji o osnivanju Zajednice za zaštitu okoliša i prirode. Što više, prije nego što je dogodio ovaj nedavni eko-incident, neke su stvari oni uspješno dogovorili u Županiji, dok iz Grada još nisu ni odgovor dobili na višeputa upućeni poziv.
  lukaluca

  lukaluca

  Komentirano: 16.4.2018. | 10:40

  10

  Hahahaha, nakon dugo vremena pametan članak na portalu :-)

  Broj komentara: 10

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u kolumni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako vam mogu pomoći - reče i pogleda me ravno u oči

  Iz jedne brodske trgovine

  Kako vam mogu pomoći - reče i pogleda me ravno u oči

  16.10.2018. | 0:01
  Procijenivši valjda kako se ne šalim, nego njezin posao ozbiljno doživljavam, gospođa Zvjezdana me upita: - Koliko novaca namjeravate izdati u te svrhe?
  Procijenivši valjda kako se ne šalim, nego njezin posao ozbiljno doživljavam, gospođa Zvjezdana me upita: - Koliko novaca namjeravate izdati u te svrhe?
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovdje su politička borba i nadjebavanje sve pojeli'

  Što je gore - stanje ili njegov opis?

  'Ovdje su politička borba i nadjebavanje sve pojeli'

  13.10.2018. | 13:10
  Zbog toga što komotni, a ponekad i egoistični, obrazovani, pametni i pošteni ljudi s idejama ne uključuju se u poticanje unapređenja odnosa u društvu i zajednici, nedoraslima prepuštaju tako odgovoran prostor za njihovo (i) "nadjebavanje".
  Zbog toga što komotni, a ponekad i egoistični, obrazovani, pametni i pošteni ljudi s idejama ne uključuju se u poticanje unapređenja odnosa u društvu i zajednici, nedoraslima prepuštaju tako odgovoran prostor za njihovo (i) "nadjebavanje".
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Rusi odbacili ucjene generala Čermaka i Hrvatske države

  U društvu Kolinde Grabar Kitarović

  Rusi odbacili ucjene generala Čermaka i Hrvatske države

  10.10.2018. | 22:45
  Nakon ove ruske zapovjedi (командe), bit će interesantno pratiti razvoj događaja u igri 'malog lije' i 'velikog medvjeda' ako, poslije današnjeg sastanka, Čermak ne odluči prodati plinski biznis jer, izgleda, neće biti ekstraprofita u količini koja bi zadovoljila tog poznatog hrv
  Nakon ove ruske zapovjedi (командe), bit će interesantno pratiti razvoj događaja u igri 'malog lije' i 'velikog medvjeda' ako, poslije današnjeg sastanka, Čermak ne odluči prodati plinski biznis jer, izgleda, neće biti ekstraprofita u količini koja bi zadovoljila tog poznatog hrv
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Govori kako bi nam trebalo biti, a ne zašto tako nije

  Hrvatska predsjednica u Slav. Brodu

  Govori kako bi nam trebalo biti, a ne zašto tako nije

  10.10.2018. | 0:01
  Ako nemate ideju te ako godinama niste učinkoviti u realiziranju deklariranog, što je vaša uloga u zajednici i društvu, ako nije prosipanje demagoških floskula na alibi sastancima i međusobno fotografiranje na politikantskim performansima (hrv. photo session).
  Ako nemate ideju te ako godinama niste učinkoviti u realiziranju nominiranog, što je vaša uloga u zajednici i društvu, ako nije prosipanje demagoških floskula na alibi sastancima i međusobno fotografiranja na politikantskim performansima (hrv. photo session).
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Potiču procesuiranje tek srpskih zločinaca, ili svih?

  Penava i dr. 13. listopada u Vukovar

  Potiču procesuiranje tek srpskih zločinaca, ili svih?

  2.10.2018. | 0:01
  Dobio sam više informacija da je to "tabu tema" o kojoj se ne smije govoriti i da iza njihova ubojstva stoje osobe iz kruga "hrvatskih kadrova", a ne četnički agresori.
  Dobio sam više informacija da je to "tabu tema" o kojoj se ne smije govoriti i da iza njihova ubojstva stoje osobe iz kruga "hrvatskih kadrova", a ne četnički agresori.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad crveni crne košulje obuku

  U ratu mali miševi u miru velike ustaše

  Kad crveni crne košulje obuku

  1.10.2018. | 0:01
  I, dok veliki ratnici slave mir, najčešće njihove vodonoše, pod krinkom komemoriranja žrtava, veličaju sam rat. Pritom, dakako, najčešće izbjegavaju govoriti o svojim (ne)slavnim djelima u njemu.
  I, dok veliki ratnici slave mir, najčešće njihove vodonoše, pod krinkom komemoriranja žrtava, veličaju sam rat. Pritom, dakako, najčešće izbjegavaju govoriti o svojim (ne)slavnim djelima u njemu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Krmak

  'Mačo muškarac', 'mačo maca' ili

  Krmak

  27.9.2018. | 0:01
  Bilo je vrlo ružno. Došla sam po sok i u tom trenutku čula kako vijećnik Boro Grubišić, nagnut preko stola, u pola glasa, kolegici Nikolini govori: 'M'rš u kancelariju, tko si ti da ja s tobom razgovaram'.
  Bilo je vrlo ružno. Došla sam po sok i u tom trenutku čula kako vijećnik Boro Grubišić, nagnut preko stola, u pola glasa, kolegici Nikolini govori: 'M'rš u kancelariju, tko si ti da ja s tobom razgovaram'.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Potiče li vijećnica HDZ-a Mirka Dusparu na kriminal?

  U neznanju ili ...

  Potiče li vijećnica HDZ-a Mirka Dusparu na kriminal?

  26.9.2018. | 12:59
  Vjerojatno, nikad joj ne bi palo na pamet kročiti političkim stopama koje smrde na tragove bivšeg joj stranačkog kolege (i) ovdašnjeg višedesetljetnog lidera HDZ-a, Zdravka Sočkovića. Koji smrde na tragove iz državnog odvjetništva protjeranog Stjepana Haramusteka, ili na tragove
  Vjerojatno, nikad joj ne bi palo na pamet kročiti političkim stopama koje smrde na tragove bivšeg joj stranačkog kolege (i) ovdašnjeg višedesetljetnog lidera HDZ-a, Zdravka Sočkovića. Koji smrde na tragove iz državnog odvjetništva protjeranog Stjepana Haramusteka, ili na tragove
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko Sveučilište neće postojati samo na papiru

  Pero Ćosić i ekipa drže:

  Brodsko Sveučilište neće postojati samo na papiru

  26.9.2018. | 0:02
  Osječko Sveučilište, u funkciji babice tijekom porađanja brodskog Sveučilišta, pokušava što je moguće skuplje naplatiti svoje usluge.
  Osječko Sveučilište, u funkciji babice tijekom porađanja brodskog Sveučilišta, pokušava što je moguće skuplje naplatiti svoje usluge.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jačanje nasilništva i širenje straha uz blagoslov policije

  Kad institucije ne rade svoj posao

  Jačanje nasilništva i širenje straha uz blagoslov policije

  17.9.2018. | 0:01
  Nije vrag da policija od gradonačelnika Mirka Duspare očekuje postavljanje protutenkovskih zapreka s nenaoružanim prometnim redarima uz njih, kako bi mogla biti organizirana provjera (hrv: check point) tko smije, a tko ne, proći tom ulicom.
  Nije vrag da policija od gradonačelnika Mirka Duspare očekuje postavljanje protutenkovskih zapreka s nenaoružanim prometnim redarima uz njih, kako bi mogla biti organizirana provjera (hrv: check point) tko smije, a tko ne, proći tom ulicom.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad episkop srpski ušutkuje srpskog episkopa

  Incident bez presedana

  Kad episkop srpski ušutkuje srpskog episkopa

  12.9.2018. | 17:30
  Nakon što je episkop (u mirovini) Jeftić počeo govoriti o "700 hiljada ubijenih Srba" u Jasenovcu, Jovan Ćulibrk je spontano uzviknuo: "Prekinite vladiko, nije ih bilo toliko…". Vjerojatno šokiran imperativnom upadicom kolege po struci i brata dakako, Jeftić je prekinuo govoriti
  Nakon što je episkop (u mirovini) Jeftić počeo govoriti o "700 hiljada ubijenih Srba" u Jasenovcu, Jovan Ćulibrk je spontano uzviknuo: "Prekinite vladiko, nije ih bilo toliko…". Vjerojatno šokiran imperativnom upadicom kolege po struci i brata dakako, Jeftić je prekinuo govoriti
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Idućeg tjedna 'silna će borba da bude'

  'Do istrage vaše ili naše'

  Idućeg tjedna 'silna će borba da bude'

  12.9.2018. | 0:01
  Mada je ova događanja i morbidnima moguće zvati, zasigurno, ona će ostaviti dubok trag u redovima bivših, sadašnjih i budućih SDP-ovaca. Naime, ovih će dana 'glogov kolac' sigurno biti upotrijebljen - tko će pritom biti vampir, a tko njegov ubojica, ostaje vidjeti. U svakom ...
  Mada je ova događanja i morbidnima moguće zvati, zasigurno, ona će ostaviti dubok trag u redovima bivših, sadašnjih i budućih SDP-ovaca. Naime, ovih će dana 'glogov kolac' sigurno biti upotrijebljen - tko će pritom biti vampir, a tko njegov ubojica, ostaje vidjeti. U svakom sluča
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li i brodski gradonačelnik Mirko Duspara ucijenjen?

  (Ne)normalna tržišna pojava

  Je li i brodski gradonačelnik Mirko Duspara ucijenjen?

  8.9.2018. | 18:18
  Kako je moguće da cijena građevinskih radova na objektima iste vrste i namjena, za dvije godine poraste za 92 posto, a za četiri godine čak 250 posto?
  Kako je moguće da cijena građevinskih radova na objektima iste vrste i namjena, za dvije godine poraste za 92 posto, a za četiri godine čak 250 posto?
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Davor Bernardić eliminirao 'četveročlanu bandu'

  Besprijekorna procedura

  Davor Bernardić eliminirao 'četveročlanu bandu'

  5.9.2018. | 0:01
  Više neće biti članovi Predsjedništva, a predloži li Predsjedništvo, Hajdaš Dončić i Zmajlović mogli bi otići s čelnih funkcija u svojim županijskim organizacijama, na koje su izabrani u lipnju.
  Više neće biti članovi Predsjedništva, a predloži li Predsjedništvo, Hajdaš Dončić i Zmajlović mogli bi otići s čelnih funkcija u svojim županijskim organizacijama, na koje su izabrani u lipnju.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Službe, otkud vam hrabrost da ovo tolerirate

  POZNATA BRODSKA MULTIKULTURALNOST

  Službe, otkud vam hrabrost da ovo tolerirate

  2.9.2018. | 0:01
  Da se kojim slučajem Slavonski Brod ne diči svojom 'multikulturalnosti', dakle, da se slučajno ne ponosi svojim egoistima, primitivcima, krkanima, iskompleksiranim snagatorima i drugim sinovima različitih tata i mama, na šetalištu uz Savu bilo bi moguće mirno šetati ili još mirni
  Da se kojim slučajem Slavonski Brod ne diči svojom 'multikulturalnosti', dakle, da se slučajno ne ponosi svojim egoistima, primitivcima, krkanima, iskompleksiranim snagatorima i drugim sinovima različitih tata i mama, na šetalištu uz Savu bilo bi moguće mirno šetati ili još mirni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski Vodovod miješa vodu iz Sikirevaca i s Jelasa

  Otkud voda koju danas piju (i) Brođani

  Brodski Vodovod miješa vodu iz Sikirevaca i s Jelasa

  1.9.2018. | 11:55
  Iz priložene tablice je vidljivo kako Vodovod Slavonski Brod svoje distributivno područje snabdijeva vodom na način da, u 'Tvornici vode' na Jelasu, sam, dnevno, proizvodi oko 15.300 m3 pitke vode, dok od Vodovoda Vinkovci, iz vodocrpilišta Sikirevci, dnevno, kupuje oko 9.200 m3
  Iz priložene tablice je vidljivo kako Vodovod Slavonski Brod svoje distributivno područje snabdijeva vodom na način da, u 'Tvornici vode' na Jelasu, sam, dnevno, proizvodi oko 15.300 m3 pitke vode, dok od Vodovoda Vinkovci, iz vodocrpilišta Sikirevci, dnevno, kupuje oko 9.200 m3
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija iz Milovićke seli u zgradu Croatia osiguranja

  Nakon načelnikova pozitivnog mišljenja

  Policija iz Milovićke seli u zgradu Croatia osiguranja

  31.8.2018. | 22:10
  Nismo u mogućnosti istražiti što je to motiviralo vodstvo ovdašnje Policijske uprave da iznajmi dvostruko više od godinama traženog poslovnog prostora, za nominalno 30-ak posto veću cijenu s nužnim osvježenjem prostora, u jednosmjernoj ulici, bez slobodnih parkirnih mjesta…
  Nismo u mogućnosti istražiti što je to motiviralo vodstvo ovdašnje Policijske uprave da iznajmi dvostruko više od godinama traženog poslovnog prostora, za nominalno 30-ak posto veću cijenu s nužnim osvježenjem prostora, u jednosmjernoj ulici, bez slobodnih parkirnih mjesta…
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li Ronko pristupio Bandićevoj stranci i Klubu zastupnika?

  IMAMO SLUŽBENU INFORMACIJU

  Je li Ronko pristupio Bandićevoj stranci i Klubu zastupnika?

  29.8.2018. | 16:00
  'Točno je da smo jučer bili na proputovanju kroz Požegu i tom prilikom popili piće sa starim dugogodišnjim prijateljem predsjednika Bandića, saborskim zastupnikom, bivšim gradonačelnikom i županom požeško-slavonskim, Zdravkom Ronkom...
  'Točno je da smo jučer bili na proputovanju kroz Požegu i tom prilikom popili piće sa starim dugogodišnjim prijateljem predsjednika Bandića, saborskim zastupnikom, bivšim gradonačelnikom i županom požeško-slavonskim, Zdravkom Ronkom...
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nevjerojatna laž postala je dio kolektivne svijesti

  'Kad trojica kažu pijan si - valjaj se'

  Nevjerojatna laž postala je dio kolektivne svijesti

  26.8.2018. | 23:00
  Bez posezanja za Milanovićevim prepotentnim manirama i autokratskim postupcima - ako sebi i stranci želi dobro - Bernardić se mora prestati ponašati kao da je vođa Sestara milosrdnica te početi postupati kao čuvar Partije od nelegalnih ataka marginalne skupine egopučista i usmjer
  Bez posezanja za Milanovićevim prepotentnim manirama i autokratskim postupcima - ako sebi i stranci želi dobro - Bernardić se mora prestati ponašati kao da je vođa Sestara milosrdnica te početi postupati kao čuvar Partije od nelegalnih ataka marginalne skupine egopučista i usmjer
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Duspara treba potpisati Ugovor, ili poništiti natječaj

  Istovjetan posao, a duplo skuplji:

  Mirko Duspara treba potpisati Ugovor, ili poništiti natječaj

  25.8.2018. | 9:00
  Ako je javna nabava provedena sukladno i zadnjem zarezu odgovarajućeg zakona, a ponuda za izgradnju sportske dvorane dvostruko veća od nedavno izgrađenog istovjetnog objekta, treba li investitor, unatoč tome, s ponuditeljem posao ugovoriti, ili natječaj poništiti?
  Ako je javna nabava provedena sukladno i zadnjem zarezu odgovarajućeg zakona, a ponuda za izgradnju sportske dvorane dvostruko veća od nedavno izgrađenog istovjetnog objekta, treba li investitor, unatoč tome, s ponuditeljem posao ugovoriti, ili natječaj poništiti?
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Naši, a tuđi

  Bez okolišanja

  Piše: Marija Radošević

  Naši, a tuđi

  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :