Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 10.6.2017. u 0:01
Prikaza: 2540
|

Istina prije svega, a potom stav

Nažalost, Stribor Uzelac Schwendemann ponekad i laprda

root : Nažalost, Stribor Uzelac Schwendemann ponekad i laprdaStribor Uzelac Schwendemann(Foto: brodportal)

Mada je forma u koju je uobličio svoju osobnu odbojnost prema Mirku Duspari cinična dosjetka, sadržaj je ispod Striborove razine općeg znanja, inteligencije i načelnog političkog habitusa. S neozbiljnom konfabulacijom i ozbiljnom profašističkom konotacijom, sadržaj (i) ovog Striborovog uratka posljedica je njegova, prečesto, olako arogantnog soljenja pameti - prašinom.

PRIJE desetak godina, po odlasku u mirovinu, moja prijateljica Blaženka Gogić, poznata brodska klinička psihologinja, s mužem Slobodanom, preselila je iz Slavonskog Broda u Zagreb kako bi bila bliže Saši, svome sinu jedincu i njegovoj mladoj obitelji. Zbog toga, morala je prodati stan u brodskom 'Bloku B' i vikendicu u Vinogorju.

Budući da je lakše rastajala se od obiteljskog stana u kojem je živjela od 1953., nego li je mogla zamisliti da bi nekome drugom, osim njezinoj obitelji ili prijateljima, predala vikendicu koju je prije 40-ak godina gradila zajedno s mužem, predložila mi je da ju kupim. Kako nisam imao novaca, podigao sam kredit i tako postao vlasnik male brodske vikend ljepotice.

Jednog jesenjeg poslijepodneva 2010., u taj mirni kutak brodskog brda, na čašicu Babića došli su mi prijatelji - veliki čovjek Vladimir Jerković, dugogodišnji šef brodske kirurgije u mirovini i veliki cinik Stribor Uzelac Schwendemann, ponajbolji brodski pisac-publicist.

Vidjevši hrpu papira, karata i knjiga razasutih po policama, stolu i podu, Stribor me upita: "Što to radiš?".

- Pišem knjigu o ratu u Bosanskoj Posavini - odgovorih mu otvarajući vino.

- A zašto nisi otišao na brodsku kirurgiju, uzeo skalpel i počeo operirati ljude - sebi svojstvenim, izravnim, nemilosrdnim retoričkim pitanjem, ošamari me brodski mag.

Točeći nam izvrsno vino, uživao sam u društvu dvojice velikih Brođana, što je svjedočila i krasotica od dosjetke koju je Stribor upravo odapeo u centar mog trenutnog zanimanja - pisanje. I sam svjestan s kakvim osobnim predispozicijama sam usudio se započeti tako ozbiljan posao, bez imalo taštine, Striborov cinizam držao sam, bezmalo, primjeren trenutku.

Na tu inteligentnu dosjetku podsjetila me zadnja Striborova kolumna objavljena na lokalnom ljevičarskom, primarno, press clipping portalu sbperiskop.net. u kojoj je osvrnuo se na netom završene lokalne izbore. Na njemu svojstven, ciničan, način Stribor je podsjetio brodsku javnost što je sve novoizabrani brodski gradonačelnik, Mirko Duspara, naslijedio od svojih prethodnika zadnjih 12 godina. Dakle, što je naslijedio od samoga sebe.

I, mada je forma u koju je uobličio svoju osobnu odbojnost prema Mirku Duspari cinična dosjetka, sadržaj je ispod Striborove razine općeg znanja, inteligencije i načelnog političkog habitusa. S neozbiljnom konfabulacijom i ozbiljnom profašističkom konotacijom, sadržaj (i) ovog Striborovog uratka posljedica je njegova, prečesto, olako arogantnog soljenja pameti - prašinom.

Evo što Stribor tvrdi, a što je istina

Stribor tvrdi: "U minulih desetak i više godina, Duspara je iza sebe ostavio pustoš".

A istina je: U minulih desetak i više godina, Slavosnki Brod iskoračio je iz ubrzano stvaranog socijalističkog industrijskog centra u srednjeeuropski grad, unatoč maćehinskom odnosu središnje države prema njemu i Slavoniji u cjelini.

Stribor tvrdi: "Ogromni gradski i gospodarski problemi doveli su do toga da se iz Broda iselilo dvadesetak tisuća građana koji su imali prijavljeno boravište…"

A istina je: Ogromni državni, a ne gradski, problemi doveli su do toga da, prema evidenciji Policijske uprave brodsko-posavske, Grad Slavonski Brod, 2005. godine, imao je 74.485 prijavljenih građana, a 31.12. 2016. bilo ih je 64.730. Dakle, 9.755, ili 13 posto manje.

Prema popisu stanovništva, koje vodi Državni zavod za statistiku, brojke su nešto drukčije.

U svakom slučaju, od kad Mirko Duspara pretežito kreira gradsku politiku, a Hrvatska je dio europske države, iz Slavonskog Broda nije iselilo "dvadesetak tisuća građana", nego je manje prijavljenih 9.755. Pritom, dakako, presudnu ulogu nije imao brodski gradonačelnik, kao što tvrdi Uzelac, nego neki drugi parametri koje, primarno, kreira središnja državna vlast. Posljedično, samo zadnjih godinu dana, Hrvatsku je napustilo 82 tisuće radno sposobnih ljudi.

Stribor tvrdi: "Samo u jednoj ulici, u najstrožem centru grada, koja broji 67 kućnih brojeva, ima devedesetak praznih i napuštenih poslovnih prostora. I to nije sve. U toj, Starčevićevoj ulici, napušteno je i pet stambenih prostora (četiri prizemnice i jedna katnica). Ovakav povijesni fenomen neviđen je još od doba Turaka. Problem podcrtava i to što su ti prostori bezvrijedni. Ne mogu se ni prodati, ni iznajmiti, niti besplatno ustupiti jer su režije abnormalno visoke. Pretpostavlja se kako u cijelom gradu zvrji prazno između petsto i šesto napuštenih poslovnih prostora".

A istina je: Kao i svi napredni europski gradovi, zadnjih desetak godina, Slavonski Brod postao je pravo malo trgovačko središte ovog dijela Slavonije. Modernizacija i potrošački civilizacijski iskorak vidljiv je u promjeni kupo-prodajne paradigme kojom su male trgovačke 'potleušice' otišle u povijest, a njihovu ulogu preuzeli su mega trgovački centri, zbog čega kupci više ne moraju hodati cijeli dan po gradu kako bi kupili ono što kupiti žele. 

Što se tiče kakvoće uspješnosti gospodarenja 'otpisanim' prostorima, ona je vidljiva u statusu tih privatnih, državnih i gradskih lokala. Budući da je ovdje riječ o Gradu, treba reći da on raspolaže s 85 poslovnih prostora. Trenutno je iznajmljeno njih 79, za dva poslovna prostora u tijeku je natječaj (Trg pobjede 28 i Starčevićeva 4) dok se četiri manja poslovna prostora ne iznajmljuju jer su u lošem stanju te ih je potrebno urediti. Od toga, dva se nalaze u spomenutoj Starčevićevoj ulici. Cijena režija u tim prostorima je ispod hrvatskog prosjeka.

Stribor tvrdi: U Slavonskom Brodu nisu samo prazni poslovni prostori. Prazan je i napušten Hrvatski dom, prazna je i napuštena dvorana Hrvatskog sokola, na glavnom gradskom trgu sablasno je prazna i velika robna kuća, a bogami i nekada najveći hotel u gradu.

A istina je: U proračunu grada Slavonskog Broda za 2017.godinu planirana su sredstva za obnovu Hrvatskog doma i Hrvatskog sokola koji su u vlasništvu Grada Slavonskog Broda. U obnovu Hrvatskog doma do sada uloženo je 872 tisuće kuna, a u proračunu za 2017. godinu planirana su sredstva za nastavak vanjskog i unutarnjeg uređenja doma u iznosu od dva milijuna kuna.

Što se pak hotelskih kapaciteta i njihove kvalitete tiče, oni su narasli sa 273 ležaja, koliko je Slavonski Brod imao 2003. na 448 ležajeva koliko je Brod imao 2014. godine. Međutim, problem je četvrtstoljetni maćehinski odnos središnje države prema Slavoniji što za posljedicu ima njezino svekoliko zaostajanje za ionako sporim razvojem države. Vidljivo je to i u činjenici da je 1984. godine u Slavonskom Brodu ostvareno 90.829 noćenja, a 2013. godine 27.924, što je 3,25 puta manje.

U 2017.godini planirana je obnova zgrade Hrvatskog sokola u iznosu od osam milijuna kuna s ciljem njezine prenamjene u sportski vrtić. Projektna dokumentacija je izrađena i slijedi raspisivanje natječaja za izbor izvoditelja radova. A, da projekt i nije u toj fazi, to ne bi značilo da Mirko Duspara - ili bilo koji druga gradska uprava - nemaju želju, nego to znači da nemaju s čime objekt sanirati i staviti u funkciju.

Stribor tvrdi: "Brod je glavni grad županije, koja ima najveći indeks siromaštva u Hrvatskoj, a Hrvatska je u svjetskim razmjerima (od 200 zemalja) na nevjerojatnom dvanaestom mjestu po visini indeksa siromaštva. Europska Bocvana, jebote. Prethodnici novoizabranog gradonačelnika gospodina dr. Duspare Mirka na to se ni osvrnuli nisu. Oni su promatrali ne samo kako Brod gospodarski propada, nego su ga i financijski dokusurili…".

A istina je: Proračun Grada Slavonskog Broda do sada je uvijek imao pozitivan financijski rezultat, Grad sve svoje obveze prema dobavljačima izmiruje u rokovima plaćanja, a u prethodnom razdoblju znatno je povećana vrijednost imovine grada. Ukupni prihodi proračuna Grada za 2005.godinu bili su 113 milijuna kuna, a 2016.godine ostvarenje proračuna iznosilo je 175 milijuna kuna. Mada su u tom razdoblju lokalnoj samoupravi smanjeni prihodi zbog poreznih reformi koje su uvijek išle na teret proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Osim toga, u tom razdoblju, imovina grada uvećana je za 4,56 puta. Na kraju 2005. godine vrijednost sveukupne gradske imovine iznosila je 353 milijuna kuna, a na kraju 2016.godine 1.6 milijardi kuna.

Stribor tvrdi: "Dopustili su da gradska komunalna poduzeća nabijaju cijene vode i grijanja kako im se nadigne. Komunalna naknada utjerivana je ovrhama. Sredstvima poreznih obveznika gradilo se biračko tijelo".

A istina je: Komunalne naknade u Slavonskom Brodu među najnižima su Hrvatskoj.

Iako je cijena vode i odvodnje povećana zbog uvođenja nove usluge pročišćavanja otpadnih voda i nadalje je grad Slavonski Brod među najjeftinijim po cijeni vode.

Brod-plin ima najnižu cijenu plina i najmanju distributivnu razliku od svih 34 opskrbljivača u obvezi javne usluge u Hrvatskoj, što znači da građani Slavonskog Broda plaćaju najnižu cijenu za isporučenu količinu plina u Hrvatskoj. Od 1. travnja 2017. cijena je 0,2162 kn/kWh bez PDV-a.

Osim toga, Brod-plin ima najmanji iznos (trošak) tarifne stavke za toplinsku energiju od svih gradova koji imaju slične načine proizvodnje, distribucije i opskrbe u Hrvatskoj (pa čak i od gradova koji su u sustavu HEP toplinarstva), osim Osijeka i Zagreba koji isporuku toplinske energije imaju osiguranu iz termoelektrana/toplana.

Stribor tvrdi: "Klijentelistički se uvezivalo i sustavno uništavalo gradske institucije - zaobilazeći ih. Nijedna bitnija odluka, nigdje, nije mogla biti donesena bez znanja i suglasnosti bivšeg gradonačelnika. Sve bitnije dozvole odobravao je gradonačelnik… Neznanje i primitivizam u kulturi vašim prethodnicima, gospodine gradonačelniče dr. Mirko Duspara, bili su imanentni. Njih je bolio kurac za kulturu. Kultura je za njia nepotrebni trošak, a kulturni djelatnici ljudi koji dosađuju, vuku za rukave zbog pizdarija".

A istina je: U proračunu Grada Slavonskog Broda 2017. godine, za kulturu je planirano 17 milijuna kuna, odnosno 7,14 posto ukupnog proračuna, od toga za programe s područja kulture (Ustanove u kulturi, udruge s područja kulture, izdavačka djelatnost, manifestacije u kulturi i dr) 9,3 milijuna, a za kapitalna ulaganja u kulturu 7,7 milijuna kuna.

Usporedbe radi, izdvajanja za kulturu 2005.godine iznosila su ukupno 9,7 milijuna kuna, od čega za programe u kulturi (Ustanove u kulturi, udruge s područja kulture, izdavačka djelatnost, manifestacije u kulturi i dr) 5,5 milijuna, a za kapitalne objekte 4,3 milijuna kuna.

Stribor tvrdi: "Bivši gradonačelnik je to i otvoreno davao do znanja ne dolazeći na kulturne događaje, čak i kad su u pitanju bili ugledni hrvatski akademici i vrhunski priznati umjetnici čiji radovi ukrašavaju brodski glavni gradski trg (Kuzma Kovačić i Marija Ujević)".

A istina je: Brodski gradonačelnik Mirko Duspara, neovisno o svojim zamjenicima koji su to također činili, tijekom 2016. godine, bio je na 143 kulturna događanja. Pritom, puno je važnije koliko je trudio se osigurati uvjete za rad institucija, ustanova i udruga u kulturi a ne koliko je sam konuzumirao kulturnu ponudu Grada. Ilustracije radi, za kulturu u svome gradu Vukovar izdvaja 5,47 posto svog proračuna; Pula 5,88 posto; Velika Gorica 6,61 posto; Slavonski Brod 7,14 posto; Sisak 7,39 posto; Varaždin 8,21 posto...

Zaključak

Poentirajući na kraju rafalne paljbe po čovjeku, a ne po njegovim djelima - jer Duspari pripisuje ono što mu pripisati nije moguće - Stribor ponavlja: "S ovakvim naslijeđem (od samoga sebe. op.a.) gospodine novoizabrani gradonačelniće, dr. Mirko Duspara, neće biti nimalo lako gradonačelnikovati našim, pardon, vašim, jedinim nam i vječnim Bosanskim, izvinjavam se, Slavonskim Brodom".

I, pored činjenice da je potka kolumne izvrsna zajebantska dosjetka ('Mirko Duspara bio je katastrofalno loš prethodnik Mirku Duspari') nedopustivo je Striborovo segregacijsko dociranje von oben kako se, ustvari, radi o Bosanskom, a ne Slavonskom, Brodu, pri čemu poruka ima za cilj uvrijediti 'manje vrijedne' Bosance. K'o biva, Stribor i njegovi su Mitteleuroper, a Duspara i njegovi su Südländer.

Za ovoliko laprdanja i pljuvanja po Duspari osobno, jednima treba veći a drugima manji motiv. Očito, Striboru se nakupilo jer ga Duspara godinama ignorira, mada ga ignorirati ne bi trebao. Barem ne toliko. Naime, Stribor je jedan od društveno najkorisnijih Brođana, ma što netko mislio o njegovu karakteru. Sam Duspara, onomad, 'odlikovao' ga je visokim gradskim priznajem - zbog čega mu Schwendemann tako obilato zahvaljuje ustrajnim javnim vrijeđanjem.

Nažalost, njegovu satiru, cinizam i vrijeđanje svi ljudi ne doživljavaju kao produkt umjetničke slobode, što čini potpisnik ovog priloga. Šteta - veća za Grad nego za Stribora - jer takvih kao što je On Brod može nabrojiti 'na prste jedne ruke'. Naime, držim kako je ovdašnje društvo trebalo više koristiti njegovu pamet stečenu obrazovanjem i visokim društvenim ulogama u Hrvatskoj, Jugoslaviji i Europi, a ne često ignorirati ga, jer za takve ljude ignoriranje je gore od smrti.

Unatoč permanentnom segregacijskom pljuckanju po pripadnicima zavičajnih skupina koje su u Slavonski Brod doselile poslije njega i povremenom provincijalnom elitizmu - zbog njegovih publicističkih uradaka - ime Stribora Uzelca Schwendemanna bit će boldirano kao jedno od ponajboljih brodskih pera. Ovaj uradak tek je mali prilog nastojanju da to boldiranje bude korektno izvedeno. 

U nastavku prenosimo jedan od promotivnih filmova 'Svjetskih umjetničkih igara' koje, za sredinu kolovoza 2017. godine, organizira prvi ...brodski 'Bosanac', Mirko Duspara i nekoliko 'njia'.

Broj komentara: 17

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Davorxp111

Davorxp111

Komentirano: 11.6.2017. | 17:53

1

X_faktor... ali i istina je da građani Broda pune i županijski i državni proračun. Smije li, treba li i nama dopasti komad toga kolača iz državnog ili županijskog proračuna??? Ili brođani samo trebaju plaćati, a ništa ne dobiti??? Županija po nalogu Pere ne daje gradu ni mrvice.
X_faktor

X_faktor

Komentirano: 11.6.2017. | 17:32

2

Osnivaci gradskih skola je grad, zupanijskih zupanija.
Davorxp111

Davorxp111

Komentirano: 11.6.2017. | 14:01

3

Nedavno su osnovne škole naše županije dobile određena sredstva (iz Zagreba). Županija ih je rasporedila. Niti jedna gradska osnovna škola nije dobila dio od tih sredstava. Pripadaju li gradske škole županiji?
marsonia

marsonia

Komentirano: 11.6.2017. | 14:01

4

hdzeovci koce pogotovo brodski
Davorxp111

Davorxp111

Komentirano: 11.6.2017. | 13:54

5

Stipiću@ ...posjeti gradsko poglavarstvo i pitaj odgovornog tko koči u Zagrebu (drži u ladici) odobrene gradske projekte od strane EU. Dobit ćeš crno na bijelo. Ako se to ne promijeni ide prijava EU, o opstruiranju gotovih projekata. Dotle je došlo!
Borislav Stipić

Borislav Stipić

Komentirano: 11.6.2017. | 11:53

6

Davorxp111@ EU projekti ne idu kroz Županijsku skupštinu (kao što ne idu ni kroz GV) nego ih odrađuje županijska uprava (kao i gradska uprava). No, nije moguće, kad bi na relaciji Grada - Županija, iz bilo kojih razloga, i bilo kurzschlussa, kočiti, zaustaviti, ili na bilo koji način opstruirati projekte - kojih nema! Projekte tek treba osmisliti, razraditi, potkrijepiti svom dokumentacijom.... tek tada su to projekti, a ne popis lijepih želja za koje, doduše novac ITU jest spreman, ali se ne odobrava bez prethodno navedenoga. Je li "urbano područje grada Slavonskoga Broda" napravilo svoj dio posla i predalo svu dokumentaciju?
MARSONIA

MARSONIA

Komentirano: 10.6.2017. | 23:14

7

Tko o cemu kradeze o postenju poslije koalicije danas skupa i na paradi....pametnom dosta zna se da njih dvojica vladaju gradom
Davorxp111

Davorxp111

Komentirano: 10.6.2017. | 22:41

8

Stipiću@ ... Brod ide pravim smjerom, izgrađuje se infrastruktura, ali Eu projekti su opstruirani od županijskih čelnika i onih koji rade u vladi (tajnici) i članovi Sabora. Pravi smjer, kojega svi očekujemo, je kada će župan i gradonačelnik moći surađivati, bez uplitanja Pere i Dubravka. A ti si njihov zagovornik. Zna se koja je to linija.
Borislav Stipić

Borislav Stipić

Komentirano: 10.6.2017. | 21:41

9

Davorxp111@ konačno si priznao kako Slavonski Brod ne ide pravim smjerom "i Brod će imati priliku krenuti pravim smjerom". Jedina mana tvojem priznanju je uvjet koji nema nikakve veze s brodskom stvarnošću - naime, Slavonskim Brodom ne upravlja dvojac koji si naveo, nego netko sasvim drugi. Tj. Prvi.
Davorxp111

Davorxp111

Komentirano: 10.6.2017. | 18:05

10

istovari@ ...nađi nešto što je u njegovim člancima bilo upereno protiv HDZ-a ili SDP-a...navedi neki link ili slično. Da mu je Duspara dao lovu da piše o njemu, bio bi proglašen čak i kandidatom za Nobelovu nagradu. A ti, pripadaš poraženoj ekipi na posljednjim izborima...opet dižeš glavu. No,uzalud! I primjetio si, nisam ti vratio ružnim riječima. Vidi se velika razlika između brođanina (ako?) i Dusparinog funa. Sigurno si i ti protiv sveučilišta u Brodu? A htio bi digitalizirani Brod kao i Špicer? Smjenite Peru i Dubu i Brod će imati priliku krenuti pravim smjerom!

Broj komentara: 17

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Devastacija ili revitalizacija kulturne baštine?

'Kulturocid na Hrvatskom domu'

Devastacija ili revitalizacija kulturne baštine?

16.3.2018. | 0:01
Zahvaljujući većoj ponudi objekata za kulturu nego kulturnih sadržaja u njima, ova lijepa zgrada poodavno nije bila punim kapacitetom u funkciji kojoj je izvorno namijenjena.
Zahvaljujući većoj ponudi objekata za kulturu nego kulturnih sadržaja u njima, ova lijepa zgrada poodavno nije bila punim kapacitetom u funkciji kojoj je izvorno namijenjena.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Antun Bogović svim sredstvima štiti svoje carstvo

Rat Upravitelja stambenih zgrada

Antun Bogović svim sredstvima štiti svoje carstvo

12.3.2018. | 11:00
Dok nejaka konkurencija pokušava uzeti mu dio kolača, većinski vlasnik i direktor tvrtke Đuro Đaković Stan d.o.o., Antun Bogović, svim sredstvima brani svoj imperij - kako sam tvrdi - na dobrobit suvlasnika zgrada o kojima skrbi te udjeličara i zaposlenika tvrtke koju vodi.
Dok nejaka konkurencija pokušava uzeti mu dio kolača, većinski vlasnik i direktor tvrtke Đuro Đaković Stan d.o.o., Antun Bogović, svim sredstvima brani svoj imperij - kako sam tvrdi - na dobrobit suvlasnika zgrada o kojima skrbi te vlasnika i zaposlenika tvrtke koju vodi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Izjave Hrvoja Špicera u potpunosti su neistinite'

Brodska gradska uprava tvrdi:

'Izjave Hrvoja Špicera u potpunosti su neistinite'

2.3.2018. | 0:01
Pored toga što su obznanili da im je "Špicer nebitan", u svome službenom odgovoru SBplus-u, Gradska uprava tvrdi kako taj dugogodišnji ravnatelj elitne brodske ustanove u kulturi - laže. A je li vjerovati njima ili Špiceru, kao i dosad, sudit će naši posjetitelji.
Pored toga što su obznanili da im je "Špicer nebitan", u svome službenom odgovoru SBplus-u, Gradska uprava tvrdi kako taj dugogodišnji ravnatelj elitne brodske ustanove u kulturi - laže. A je li vjerovati njima ili Špiceru, kao i dosad, sudit će naši posjetitelji.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko Sveučilište, ustvari, u rukama je brodskog HDZ-a

Ustavni sud 'oprao ruke'

Brodsko Sveučilište, ustvari, u rukama je brodskog HDZ-a

28.2.2018. | 17:25
Vjerojatno, brodsko-posavski HDZ ne bio preživio dvije uzastopne, a za Brodsko-posavsku županiju tako pogubne, odluke na idućim lokalnim izborima, neovisno o tome što su od 1990. neprikosnoveni vladari ovim prostorima. A kako će u ovom slučaju postupiti ovdašnji neprikosnoveni
Vjerojatno, brodsko-posavski HDZ ne bio preživio dvije uzastopne, a za Brodsko-posavsku županiju tako pogubne, odluke na idućim lokalnim izborima, neovisno o tome što su od 1990. neprikosnoveni vladari ovim prostorima. A kako će u ovom slučaju postupiti ovdašnji neprikosnoveni li
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čije stavove podržati: Mirka Duspare ili Pere Ćosića?

Ići u kompromis s Vinkovčanima, ili ne?

Čije stavove podržati: Mirka Duspare ili Pere Ćosića?

23.2.2018. | 23:00
Odreći se dijela prirodnog i zakonskog prava te s Vinkovčanima praviti zajedničku tvrtku, ili inzistirati na dosljednom provođenju Zakona i tražiti da sikirevačkim vodocrpilištem upravljaju zakonom predviđeni subjekti, ovdašnja lokalna samouprave i/ili Vodovod Slavonski Brod?
Odreći se dijela prirodnog i zakonskog prava te s Vinkovčanima praviti zajedničku tvrtku, ili inzistirati na dosljednom provođenju Zakona i tražiti da sikirevačkim vodocrpilištem upravljaju zakonom predviđeni subjekti, ovdašnja lokalna samouprave i/ili Vodovod Slavonski Brod?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad u tvrtku uložio 20 milijuna pa ju prodao za 20 tisuća

Vijest desetljeća

Grad u tvrtku uložio 20 milijuna pa ju prodao za 20 tisuća

21.2.2018. | 23:00
Dakako, tragedija nije u tome što štetočine neće biti penalizirane, nego u tome što takvi i njihovi pravosudnici degeneriraju društvo i, posljedično, uzrokuju iseljavanje ovdašnje mladeži.
Dakako, tragedija nije u tome što štetočine neće biti penalizirane, nego u tome što takvi i njihovi pravosudnici degeneriraju društvo i, posljedično, uzrokuju iseljavanje ovdašnje mladeži.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ima ih 300 i godišnje nas koštaju 38 milijuna kuna

Četiri puta ih je više nego u SFRJ

Ima ih 300 i godišnje nas koštaju 38 milijuna kuna

21.2.2018. | 12:12
Posao kojeg je u socijalističkom "mraku" obavljalo sedamdesetak zaposlenih dužnosnika i službenika, u kapitalističkoj "svjetlosti" obavlja njih više od 300. Unatoč fantastičnom iskoraku iz industrijskog u postindustrijsko birokratsko doba. Unatoč bezbrojnim 'E' programima koji su
Posao kojeg je u socijalističkom "mraku" obavljalo sedamdesetak zaposlenih dužnosnika i službenika, u kapitalističkoj "svjetlosti" obavlja njih više od 300. Unatoč fantastičnom iskoraku iz industrijskog u postindustrijsko birokratsko doba. Unatoč bezbrojnim 'E' programima koji su
SBplus.hr, Slavonski Brod : Duspara, Magaš i Marušić u sukobu interesa

Za isti propust različite sankcije

Duspara, Magaš i Marušić u sukobu interesa

17.2.2018. | 15:00
Držeći kako mu je time učinjena nepravda - jer je predstavljen kao gramzivac, a ne kao zaposlenik koji je ostvarivao dopuštena prava iz radnog odnosa - Duspara je pokrenuo sudski spor, kojeg je na prvom stupnju izgubio.
Držeći kako mu je time učinjena nepravda - jer je predstavljen kao gramzivac, a ne kao zaposlenik koji je ostvarivao dopuštena prava iz radnog odnosa - Duspara je pokrenuo sudski spor, kojeg je na prvom stupnju izgubio.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vučić u Hrvatskoj 2018. kao Goebbels u Francuskoj 1968.

Razlika između države i kolonije

Vučić u Hrvatskoj 2018. kao Goebbels u Francuskoj 1968.

12.2.2018. | 0:01
Oprostiti svima isto je tako pogrešno kao i ne oprostiti nikome. (Abbe de la Roche)
Oprostiti svima isto je tako pogrešno kao i ne oprostiti nikome. (Abbe de la Roche)
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kratku pamet nije moguće nadomjestiti dugim jezikom

Mada političar i kočijaš to često žele

Kratku pamet nije moguće nadomjestiti dugim jezikom

4.2.2018. | 0:01
Obično najmanje potentni političari ponašaju se najprepotentnije. Valjda drže kako će 'kvantitetom' istupa poboljšati 'kvalitet' njihova sadržaja i tako prikriti opću inferiornost u odnosu na konkurenciju.
Obično najmanje potentni političari ponašaju se najprepotentnije. Valjda drže kako će 'kvantitetom' istupa poboljšati 'kvalitet' njihova sadržaja i tako prikriti opću inferiornost u odnosu na konkurenciju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonija DI - Privatizacija i preprodaja

Kako je Zovak zaradio prvi milijun

Slavonija DI - Privatizacija i preprodaja

18.1.2018. | 10:15
Oni koji sada, više ili manje stidljivo, frustrirani, upiru prstom na urednika ovog portala i potpisnika ovog članka, želeći ga žigosati kao brodsku „sramotu iz privatizacijske utrke", nisu ništa drugo doli gubitnici koji svoju svekoliku impotentnost pokušavaju, prije svega pred
Oni koji sada, više ili manje stidljivo, frustrirani, upiru prstom na urednika ovog portala i potpisnika ovog članka, želeći ga žigosati kao brodsku „sramotu iz privatizacijske utrke", nisu ništa drugo doli gubitnici koji svoju svekoliku impotentnost pokušavaju, prije svega pred
SBplus.hr, Slavonski Brod : Država i Grad u funkciji su birtaša, a ne njihovih susjeda

U pitanju je 'položajna renta' ili teror

Država i Grad u funkciji su birtaša, a ne njihovih susjeda

13.1.2018. | 0:01
Građani tvrde kako ih susjedi ugostitelji teroriziraju s glasnom muzikom i cjelonoćnim radom, a ugostitelji i njihovi glasni gosti podsjećaju ih na tzv. 'položajnu rentu'. Obično, stanarima poručuju neka sele u mirnije dijelove grada, iako bi primjerenije bilo raspraviti u kojem
Građani tvrde kako ih susjedi ugostitelji teroriziraju s glasnom muzikom i cjelonoćnim radom, a ugostitelji i njihovi glasni gosti podsjećaju ih na tzv. 'položajnu rentu'. Obično, stanarima poručuju neka sele u mirnije dijelove grada, iako bi primjerenije bilo raspraviti u kojem
SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija će iz Milovićke preseliti u Sportsku dvoranu Vijuš

Ako Valić drukčije ne odluči

Policija će iz Milovićke preseliti u Sportsku dvoranu Vijuš

12.1.2018. | 0:01
Bit će interesantno slušati kako će načelnik Policijske uprave, Antun Valić, građanima i šefovima objasniti zbog čega je, za isti novac, odabrao lošiju opciju? Lošiju za građane, jer policija je tu zbog njih, a ne obrnuto.
Bit će interesantno slušati kako će načelnik Policijske uprave, Antun Valić, građanima i šefovima objasniti zbog čega je, za isti novac, odabrao lošiju opciju? Lošiju za građane, jer policija je tu zbog njih, a ne obrnuto.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tajnica mora na godišnji odmor u trajanju od 240 radnih dana

Predsjednica Komore donijela Odluku

Tajnica mora na godišnji odmor u trajanju od 240 radnih dana

31.12.2017. | 0:02
Vrhunac cinizma koncentriran u citiranoj Odluci jeste "Pravna pouka", u kojoj predsjednica Komore, Jelena Ivaniš, navodi kako je "protiv te Odluke, u roku od 15 dana od dana njezina primitka, moguće podnijeti prigovor predsjednici Komore", Jeleni Ivaniš.
Vrhunac cinizma koncentriran u citiranoj Odluci jeste "Pravna pouka", u kojoj predsjednica Komore, Jelena Ivaniš, navodi kako je "protiv te Odluke, u roku od 15 dana od dana njezina primitka, moguće podnijeti prigovor predsjednici Komore", Jeleni Ivaniš.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijećnici Lemaić i Grubišić u funkciji zločinačkog poduhvata

Rimac kompromitirao tvrtku Lidl

Vijećnici Lemaić i Grubišić u funkciji zločinačkog poduhvata

20.12.2017. | 0:01
Dok je građevinsku i uporabnu dozvolu za trgovinu Lidl mogao i trebao zatražiti Rimac, postupak za izdavanje građevinske, a potom i uporabne dozvole za cestu, mogu pokrenuti isključivo Hrvatske ceste i nitko drugi na svijetu. Zbog toga, sve dok Hrvatske ceste ne ishode uporabnu
Dok je građevinsku i uporabnu dozvolu za trgovinu Lidl mogao i trebao zatražiti Rimac, postupak za izdavanje građevinske, a potom i uporabne dozvole za cestu, mogu pokrenuti isključivo Hrvatske ceste i nitko drugi na svijetu. Zbog toga, sve dok Hrvatske ceste ne ishode uporabnu d
SBplus.hr, Slavonski Brod : SBplus u funkciji brodskog gradonačelnika Mirka Duspare

Umjesto njegovih pobočnika

SBplus u funkciji brodskog gradonačelnika Mirka Duspare

16.12.2017. | 14:50
Dusparini pobočnici, plaćeni ste za operacionalizaciju političkih programa i zaštitu njegovih političkih bokova na način da, između ostalog, svakodnevno i na svakom mjestu, raskrinkavate "mučke provokatore" koji atakiraju, prije svega, na Vaše radno mjesto.
Dusparini pobočnici, plaćeni ste za operacionalizaciju političkih programa i zaštitu njegovih političkih bokova na način da, između ostalog, svakodnevno i na svakom mjestu, raskrinkavate "mučke provokatore" koji atakiraju, prije svega, na Vaše radno mjesto.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Autokratske SDP-ovce biraju demokratski

Izbori po Eurosong-ovom principu

Autokratske SDP-ovce biraju demokratski

4.12.2017. | 14:35
Samo fukare kompromise prave oko temeljnih programskih načela. Zbog toga, oni koji svojim postupcima demonstriraju kako su im pojedinačni i partikularni interesni važniji od stranačkih i općih, kad-tad dobiju vritnjak. Neovisno o tome koliko uvjereni bili kako bi "bez tereta stra
Samo fukare kompromise prave oko temeljnih programskih načela. Zbog toga, oni koji svojim postupcima demonstriraju kako su im pojedinačni i partikularni interesni važniji od stranačkih i općih, kad-tad dobiju vritnjak. Neovisno o tome koliko uvjereni bili kako bi "bez tereta stra
SBplus.hr, Slavonski Brod : Galović je uspješan Mamićev čovjek u Slavonskom Brodu

Ljubitelji nogometa ga obožavaju

Galović je uspješan Mamićev čovjek u Slavonskom Brodu

27.11.2017. | 0:01
Glas za Milkovića glas je za Galovića, a glas za Galovića glas je za Šukera, dok je glas za Šukera, ustvari, glas za Mamića. Glas za one koji su, između ostalog, godinama uzurpirali sedam milijuna kuna prihoda od Mandžukićevih transfera i, umjesto Slavonskom Brodu, poklonili ih R
Glas za Milkovića glas je za Galovića, a glas za Galovića glas je za Šukera, dok je glas za Šukera, ustvari, glas za Mamića. Glas za one koji su, između ostalog, godinama uzurpirali sedam milijuna kuna prihoda od Mandžukićevih transfera i, umjesto Slavonskom Brodu, poklonili ih R
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko se treba bojati javnosti: tužitelj, sudac ili optuženik?

Zabranili novinarsko praćenje suđenja

Tko se treba bojati javnosti: tužitelj, sudac ili optuženik?

20.11.2017. | 22:15
U državi koja je korumpirana "od glave do pete", u državi koja je opljačkana "do gole kože", u državi koju Europa svrstava uz bok najmračnijih zemalja zbog rasprostranjenosti bezakonja... sudac Svirčević i kolege mu ne dopuštaju javnosti vidjeti kako oni, časni suci, procesuiraju
U državi koja je korumpirana "od glave do pete", u državi koja je opljačkana "do gole kože", u državi koju Europa svrstava uz bok najmračnijih zemalja zbog rasprostranjenosti bezakonja... sudac Svirčević i kolege mu ne dopuštaju javnosti vidjeti kako oni, časni suci, procesuiraju
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće politički dinosaurusi uništiti partiju, ili ona njih?

Ustvari, tko vodi Grad?

Hoće politički dinosaurusi uništiti partiju, ili ona njih?

16.11.2017. | 23:55
Folklorno pokriće tom odnosu daje partijski doajen, također gradonačelnikov savjetnik, koji još uvijek nije shvatio kako poštene i marljive članove stranke stavlja u funkciju osuđenog krivotvoritelja, zbog kojeg je bio ugrožen izborni kredibilitet stranke.
Folklorno pokriće tom odnosu daje partijski doajen, također gradonačelnikov savjetnik, koji još uvijek nije shvatio kako poštene i marljive članove stranke stavlja u funkciju osuđenog krivotvoritelja, zbog kojeg je bio ugrožen izborni kredibilitet stranke.
SBplus.hr, Slavonski Brod :