Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 10.6.2017. u 0:01
Prikaza: 2713
|

Istina prije svega, a potom stav

Nažalost, Stribor Uzelac Schwendemann ponekad i laprda

root : Nažalost, Stribor Uzelac Schwendemann ponekad i laprdaStribor Uzelac Schwendemann(Foto: brodportal)

Mada je forma u koju je uobličio svoju osobnu odbojnost prema Mirku Duspari cinična dosjetka, sadržaj je ispod Striborove razine općeg znanja, inteligencije i načelnog političkog habitusa. S neozbiljnom konfabulacijom i ozbiljnom profašističkom konotacijom, sadržaj (i) ovog Striborovog uratka posljedica je njegova, prečesto, olako arogantnog soljenja pameti - prašinom.

PRIJE desetak godina, po odlasku u mirovinu, moja prijateljica Blaženka Gogić, poznata brodska klinička psihologinja, s mužem Slobodanom, preselila je iz Slavonskog Broda u Zagreb kako bi bila bliže Saši, svome sinu jedincu i njegovoj mladoj obitelji. Zbog toga, morala je prodati stan u brodskom 'Bloku B' i vikendicu u Vinogorju.

Budući da je lakše rastajala se od obiteljskog stana u kojem je živjela od 1953., nego li je mogla zamisliti da bi nekome drugom, osim njezinoj obitelji ili prijateljima, predala vikendicu koju je prije 40-ak godina gradila zajedno s mužem, predložila mi je da ju kupim. Kako nisam imao novaca, podigao sam kredit i tako postao vlasnik male brodske vikend ljepotice.

Jednog jesenjeg poslijepodneva 2010., u taj mirni kutak brodskog brda, na čašicu Babića došli su mi prijatelji - veliki čovjek Vladimir Jerković, dugogodišnji šef brodske kirurgije u mirovini i veliki cinik Stribor Uzelac Schwendemann, ponajbolji brodski pisac-publicist.

Vidjevši hrpu papira, karata i knjiga razasutih po policama, stolu i podu, Stribor me upita: "Što to radiš?".

- Pišem knjigu o ratu u Bosanskoj Posavini - odgovorih mu otvarajući vino.

- A zašto nisi otišao na brodsku kirurgiju, uzeo skalpel i počeo operirati ljude - sebi svojstvenim, izravnim, nemilosrdnim retoričkim pitanjem, ošamari me brodski mag.

Točeći nam izvrsno vino, uživao sam u društvu dvojice velikih Brođana, što je svjedočila i krasotica od dosjetke koju je Stribor upravo odapeo u centar mog trenutnog zanimanja - pisanje. I sam svjestan s kakvim osobnim predispozicijama sam usudio se započeti tako ozbiljan posao, bez imalo taštine, Striborov cinizam držao sam, bezmalo, primjeren trenutku.

Na tu inteligentnu dosjetku podsjetila me zadnja Striborova kolumna objavljena na lokalnom ljevičarskom, primarno, press clipping portalu sbperiskop.net. u kojoj je osvrnuo se na netom završene lokalne izbore. Na njemu svojstven, ciničan, način Stribor je podsjetio brodsku javnost što je sve novoizabrani brodski gradonačelnik, Mirko Duspara, naslijedio od svojih prethodnika zadnjih 12 godina. Dakle, što je naslijedio od samoga sebe.

I, mada je forma u koju je uobličio svoju osobnu odbojnost prema Mirku Duspari cinična dosjetka, sadržaj je ispod Striborove razine općeg znanja, inteligencije i načelnog političkog habitusa. S neozbiljnom konfabulacijom i ozbiljnom profašističkom konotacijom, sadržaj (i) ovog Striborovog uratka posljedica je njegova, prečesto, olako arogantnog soljenja pameti - prašinom.

Evo što Stribor tvrdi, a što je istina

Stribor tvrdi: "U minulih desetak i više godina, Duspara je iza sebe ostavio pustoš".

A istina je: U minulih desetak i više godina, Slavosnki Brod iskoračio je iz ubrzano stvaranog socijalističkog industrijskog centra u srednjeeuropski grad, unatoč maćehinskom odnosu središnje države prema njemu i Slavoniji u cjelini.

Stribor tvrdi: "Ogromni gradski i gospodarski problemi doveli su do toga da se iz Broda iselilo dvadesetak tisuća građana koji su imali prijavljeno boravište…"

A istina je: Ogromni državni, a ne gradski, problemi doveli su do toga da, prema evidenciji Policijske uprave brodsko-posavske, Grad Slavonski Brod, 2005. godine, imao je 74.485 prijavljenih građana, a 31.12. 2016. bilo ih je 64.730. Dakle, 9.755, ili 13 posto manje.

Prema popisu stanovništva, koje vodi Državni zavod za statistiku, brojke su nešto drukčije.

U svakom slučaju, od kad Mirko Duspara pretežito kreira gradsku politiku, a Hrvatska je dio europske države, iz Slavonskog Broda nije iselilo "dvadesetak tisuća građana", nego je manje prijavljenih 9.755. Pritom, dakako, presudnu ulogu nije imao brodski gradonačelnik, kao što tvrdi Uzelac, nego neki drugi parametri koje, primarno, kreira središnja državna vlast. Posljedično, samo zadnjih godinu dana, Hrvatsku je napustilo 82 tisuće radno sposobnih ljudi.

Stribor tvrdi: "Samo u jednoj ulici, u najstrožem centru grada, koja broji 67 kućnih brojeva, ima devedesetak praznih i napuštenih poslovnih prostora. I to nije sve. U toj, Starčevićevoj ulici, napušteno je i pet stambenih prostora (četiri prizemnice i jedna katnica). Ovakav povijesni fenomen neviđen je još od doba Turaka. Problem podcrtava i to što su ti prostori bezvrijedni. Ne mogu se ni prodati, ni iznajmiti, niti besplatno ustupiti jer su režije abnormalno visoke. Pretpostavlja se kako u cijelom gradu zvrji prazno između petsto i šesto napuštenih poslovnih prostora".

A istina je: Kao i svi napredni europski gradovi, zadnjih desetak godina, Slavonski Brod postao je pravo malo trgovačko središte ovog dijela Slavonije. Modernizacija i potrošački civilizacijski iskorak vidljiv je u promjeni kupo-prodajne paradigme kojom su male trgovačke 'potleušice' otišle u povijest, a njihovu ulogu preuzeli su mega trgovački centri, zbog čega kupci više ne moraju hodati cijeli dan po gradu kako bi kupili ono što kupiti žele. 

Što se tiče kakvoće uspješnosti gospodarenja 'otpisanim' prostorima, ona je vidljiva u statusu tih privatnih, državnih i gradskih lokala. Budući da je ovdje riječ o Gradu, treba reći da on raspolaže s 85 poslovnih prostora. Trenutno je iznajmljeno njih 79, za dva poslovna prostora u tijeku je natječaj (Trg pobjede 28 i Starčevićeva 4) dok se četiri manja poslovna prostora ne iznajmljuju jer su u lošem stanju te ih je potrebno urediti. Od toga, dva se nalaze u spomenutoj Starčevićevoj ulici. Cijena režija u tim prostorima je ispod hrvatskog prosjeka.

Stribor tvrdi: U Slavonskom Brodu nisu samo prazni poslovni prostori. Prazan je i napušten Hrvatski dom, prazna je i napuštena dvorana Hrvatskog sokola, na glavnom gradskom trgu sablasno je prazna i velika robna kuća, a bogami i nekada najveći hotel u gradu.

A istina je: U proračunu grada Slavonskog Broda za 2017.godinu planirana su sredstva za obnovu Hrvatskog doma i Hrvatskog sokola koji su u vlasništvu Grada Slavonskog Broda. U obnovu Hrvatskog doma do sada uloženo je 872 tisuće kuna, a u proračunu za 2017. godinu planirana su sredstva za nastavak vanjskog i unutarnjeg uređenja doma u iznosu od dva milijuna kuna.

Što se pak hotelskih kapaciteta i njihove kvalitete tiče, oni su narasli sa 273 ležaja, koliko je Slavonski Brod imao 2003. na 448 ležajeva koliko je Brod imao 2014. godine. Međutim, problem je četvrtstoljetni maćehinski odnos središnje države prema Slavoniji što za posljedicu ima njezino svekoliko zaostajanje za ionako sporim razvojem države. Vidljivo je to i u činjenici da je 1984. godine u Slavonskom Brodu ostvareno 90.829 noćenja, a 2013. godine 27.924, što je 3,25 puta manje.

U 2017.godini planirana je obnova zgrade Hrvatskog sokola u iznosu od osam milijuna kuna s ciljem njezine prenamjene u sportski vrtić. Projektna dokumentacija je izrađena i slijedi raspisivanje natječaja za izbor izvoditelja radova. A, da projekt i nije u toj fazi, to ne bi značilo da Mirko Duspara - ili bilo koji druga gradska uprava - nemaju želju, nego to znači da nemaju s čime objekt sanirati i staviti u funkciju.

Stribor tvrdi: "Brod je glavni grad županije, koja ima najveći indeks siromaštva u Hrvatskoj, a Hrvatska je u svjetskim razmjerima (od 200 zemalja) na nevjerojatnom dvanaestom mjestu po visini indeksa siromaštva. Europska Bocvana, jebote. Prethodnici novoizabranog gradonačelnika gospodina dr. Duspare Mirka na to se ni osvrnuli nisu. Oni su promatrali ne samo kako Brod gospodarski propada, nego su ga i financijski dokusurili…".

A istina je: Proračun Grada Slavonskog Broda do sada je uvijek imao pozitivan financijski rezultat, Grad sve svoje obveze prema dobavljačima izmiruje u rokovima plaćanja, a u prethodnom razdoblju znatno je povećana vrijednost imovine grada. Ukupni prihodi proračuna Grada za 2005.godinu bili su 113 milijuna kuna, a 2016.godine ostvarenje proračuna iznosilo je 175 milijuna kuna. Mada su u tom razdoblju lokalnoj samoupravi smanjeni prihodi zbog poreznih reformi koje su uvijek išle na teret proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Osim toga, u tom razdoblju, imovina grada uvećana je za 4,56 puta. Na kraju 2005. godine vrijednost sveukupne gradske imovine iznosila je 353 milijuna kuna, a na kraju 2016.godine 1.6 milijardi kuna.

Stribor tvrdi: "Dopustili su da gradska komunalna poduzeća nabijaju cijene vode i grijanja kako im se nadigne. Komunalna naknada utjerivana je ovrhama. Sredstvima poreznih obveznika gradilo se biračko tijelo".

A istina je: Komunalne naknade u Slavonskom Brodu među najnižima su Hrvatskoj.

Iako je cijena vode i odvodnje povećana zbog uvođenja nove usluge pročišćavanja otpadnih voda i nadalje je grad Slavonski Brod među najjeftinijim po cijeni vode.

Brod-plin ima najnižu cijenu plina i najmanju distributivnu razliku od svih 34 opskrbljivača u obvezi javne usluge u Hrvatskoj, što znači da građani Slavonskog Broda plaćaju najnižu cijenu za isporučenu količinu plina u Hrvatskoj. Od 1. travnja 2017. cijena je 0,2162 kn/kWh bez PDV-a.

Osim toga, Brod-plin ima najmanji iznos (trošak) tarifne stavke za toplinsku energiju od svih gradova koji imaju slične načine proizvodnje, distribucije i opskrbe u Hrvatskoj (pa čak i od gradova koji su u sustavu HEP toplinarstva), osim Osijeka i Zagreba koji isporuku toplinske energije imaju osiguranu iz termoelektrana/toplana.

Stribor tvrdi: "Klijentelistički se uvezivalo i sustavno uništavalo gradske institucije - zaobilazeći ih. Nijedna bitnija odluka, nigdje, nije mogla biti donesena bez znanja i suglasnosti bivšeg gradonačelnika. Sve bitnije dozvole odobravao je gradonačelnik… Neznanje i primitivizam u kulturi vašim prethodnicima, gospodine gradonačelniče dr. Mirko Duspara, bili su imanentni. Njih je bolio kurac za kulturu. Kultura je za njia nepotrebni trošak, a kulturni djelatnici ljudi koji dosađuju, vuku za rukave zbog pizdarija".

A istina je: U proračunu Grada Slavonskog Broda 2017. godine, za kulturu je planirano 17 milijuna kuna, odnosno 7,14 posto ukupnog proračuna, od toga za programe s područja kulture (Ustanove u kulturi, udruge s područja kulture, izdavačka djelatnost, manifestacije u kulturi i dr) 9,3 milijuna, a za kapitalna ulaganja u kulturu 7,7 milijuna kuna.

Usporedbe radi, izdvajanja za kulturu 2005.godine iznosila su ukupno 9,7 milijuna kuna, od čega za programe u kulturi (Ustanove u kulturi, udruge s područja kulture, izdavačka djelatnost, manifestacije u kulturi i dr) 5,5 milijuna, a za kapitalne objekte 4,3 milijuna kuna.

Stribor tvrdi: "Bivši gradonačelnik je to i otvoreno davao do znanja ne dolazeći na kulturne događaje, čak i kad su u pitanju bili ugledni hrvatski akademici i vrhunski priznati umjetnici čiji radovi ukrašavaju brodski glavni gradski trg (Kuzma Kovačić i Marija Ujević)".

A istina je: Brodski gradonačelnik Mirko Duspara, neovisno o svojim zamjenicima koji su to također činili, tijekom 2016. godine, bio je na 143 kulturna događanja. Pritom, puno je važnije koliko je trudio se osigurati uvjete za rad institucija, ustanova i udruga u kulturi a ne koliko je sam konuzumirao kulturnu ponudu Grada. Ilustracije radi, za kulturu u svome gradu Vukovar izdvaja 5,47 posto svog proračuna; Pula 5,88 posto; Velika Gorica 6,61 posto; Slavonski Brod 7,14 posto; Sisak 7,39 posto; Varaždin 8,21 posto...

Zaključak

Poentirajući na kraju rafalne paljbe po čovjeku, a ne po njegovim djelima - jer Duspari pripisuje ono što mu pripisati nije moguće - Stribor ponavlja: "S ovakvim naslijeđem (od samoga sebe. op.a.) gospodine novoizabrani gradonačelniće, dr. Mirko Duspara, neće biti nimalo lako gradonačelnikovati našim, pardon, vašim, jedinim nam i vječnim Bosanskim, izvinjavam se, Slavonskim Brodom".

I, pored činjenice da je potka kolumne izvrsna zajebantska dosjetka ('Mirko Duspara bio je katastrofalno loš prethodnik Mirku Duspari') nedopustivo je Striborovo segregacijsko dociranje von oben kako se, ustvari, radi o Bosanskom, a ne Slavonskom, Brodu, pri čemu poruka ima za cilj uvrijediti 'manje vrijedne' Bosance. K'o biva, Stribor i njegovi su Mitteleuroper, a Duspara i njegovi su Südländer.

Za ovoliko laprdanja i pljuvanja po Duspari osobno, jednima treba veći a drugima manji motiv. Očito, Striboru se nakupilo jer ga Duspara godinama ignorira, mada ga ignorirati ne bi trebao. Barem ne toliko. Naime, Stribor je jedan od društveno najkorisnijih Brođana, ma što netko mislio o njegovu karakteru. Sam Duspara, onomad, 'odlikovao' ga je visokim gradskim priznajem - zbog čega mu Schwendemann tako obilato zahvaljuje ustrajnim javnim vrijeđanjem.

Nažalost, njegovu satiru, cinizam i vrijeđanje svi ljudi ne doživljavaju kao produkt umjetničke slobode, što čini potpisnik ovog priloga. Šteta - veća za Grad nego za Stribora - jer takvih kao što je On Brod može nabrojiti 'na prste jedne ruke'. Naime, držim kako je ovdašnje društvo trebalo više koristiti njegovu pamet stečenu obrazovanjem i visokim društvenim ulogama u Hrvatskoj, Jugoslaviji i Europi, a ne često ignorirati ga, jer za takve ljude ignoriranje je gore od smrti.

Unatoč permanentnom segregacijskom pljuckanju po pripadnicima zavičajnih skupina koje su u Slavonski Brod doselile poslije njega i povremenom provincijalnom elitizmu - zbog njegovih publicističkih uradaka - ime Stribora Uzelca Schwendemanna bit će boldirano kao jedno od ponajboljih brodskih pera. Ovaj uradak tek je mali prilog nastojanju da to boldiranje bude korektno izvedeno. 

U nastavku prenosimo jedan od promotivnih filmova 'Svjetskih umjetničkih igara' koje, za sredinu kolovoza 2017. godine, organizira prvi ...brodski 'Bosanac', Mirko Duspara i nekoliko 'njia'.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 15

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Davorxp111

Davorxp111

Komentirano: 11.6.2017. | 17:53

1

X_faktor... ali i istina je da građani Broda pune i županijski i državni proračun. Smije li, treba li i nama dopasti komad toga kolača iz državnog ili županijskog proračuna??? Ili brođani samo trebaju plaćati, a ništa ne dobiti??? Županija po nalogu Pere ne daje gradu ni mrvice.
X_faktor

X_faktor

Komentirano: 11.6.2017. | 17:32

2

Osnivaci gradskih skola je grad, zupanijskih zupanija.
Davorxp111

Davorxp111

Komentirano: 11.6.2017. | 14:01

3

Nedavno su osnovne škole naše županije dobile određena sredstva (iz Zagreba). Županija ih je rasporedila. Niti jedna gradska osnovna škola nije dobila dio od tih sredstava. Pripadaju li gradske škole županiji?
marsonia

marsonia

Komentirano: 11.6.2017. | 14:01

4

hdzeovci koce pogotovo brodski
Davorxp111

Davorxp111

Komentirano: 11.6.2017. | 13:54

5

Stipiću@ ...posjeti gradsko poglavarstvo i pitaj odgovornog tko koči u Zagrebu (drži u ladici) odobrene gradske projekte od strane EU. Dobit ćeš crno na bijelo. Ako se to ne promijeni ide prijava EU, o opstruiranju gotovih projekata. Dotle je došlo!
Borislav Stipić

Borislav Stipić

Komentirano: 11.6.2017. | 11:53

6

Davorxp111@ EU projekti ne idu kroz Županijsku skupštinu (kao što ne idu ni kroz GV) nego ih odrađuje županijska uprava (kao i gradska uprava). No, nije moguće, kad bi na relaciji Grada - Županija, iz bilo kojih razloga, i bilo kurzschlussa, kočiti, zaustaviti, ili na bilo koji način opstruirati projekte - kojih nema! Projekte tek treba osmisliti, razraditi, potkrijepiti svom dokumentacijom.... tek tada su to projekti, a ne popis lijepih želja za koje, doduše novac ITU jest spreman, ali se ne odobrava bez prethodno navedenoga. Je li "urbano područje grada Slavonskoga Broda" napravilo svoj dio posla i predalo svu dokumentaciju?
MARSONIA

MARSONIA

Komentirano: 10.6.2017. | 23:14

7

Tko o cemu kradeze o postenju poslije koalicije danas skupa i na paradi....pametnom dosta zna se da njih dvojica vladaju gradom
Davorxp111

Davorxp111

Komentirano: 10.6.2017. | 22:41

8

Stipiću@ ... Brod ide pravim smjerom, izgrađuje se infrastruktura, ali Eu projekti su opstruirani od županijskih čelnika i onih koji rade u vladi (tajnici) i članovi Sabora. Pravi smjer, kojega svi očekujemo, je kada će župan i gradonačelnik moći surađivati, bez uplitanja Pere i Dubravka. A ti si njihov zagovornik. Zna se koja je to linija.
Borislav Stipić

Borislav Stipić

Komentirano: 10.6.2017. | 21:41

9

Davorxp111@ konačno si priznao kako Slavonski Brod ne ide pravim smjerom "i Brod će imati priliku krenuti pravim smjerom". Jedina mana tvojem priznanju je uvjet koji nema nikakve veze s brodskom stvarnošću - naime, Slavonskim Brodom ne upravlja dvojac koji si naveo, nego netko sasvim drugi. Tj. Prvi.
Davorxp111

Davorxp111

Komentirano: 10.6.2017. | 18:05

10

istovari@ ...nađi nešto što je u njegovim člancima bilo upereno protiv HDZ-a ili SDP-a...navedi neki link ili slično. Da mu je Duspara dao lovu da piše o njemu, bio bi proglašen čak i kandidatom za Nobelovu nagradu. A ti, pripadaš poraženoj ekipi na posljednjim izborima...opet dižeš glavu. No,uzalud! I primjetio si, nisam ti vratio ružnim riječima. Vidi se velika razlika između brođanina (ako?) i Dusparinog funa. Sigurno si i ti protiv sveučilišta u Brodu? A htio bi digitalizirani Brod kao i Špicer? Smjenite Peru i Dubu i Brod će imati priliku krenuti pravim smjerom!

Broj komentara: 15

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neka pukne koga smeta, Hrvatska nije ruglo svijeta

Mada ih često vodi tek srce

Neka pukne koga smeta, Hrvatska nije ruglo svijeta

17.7.2018. | 18:30
Mada oni tvrde suprotno, Hrvatska ne pripada retrogradnoj manjini Thompson-Kostelićeve provenijencije, nego ogromnoj većini miroljubivog hrvatskog svijeta koji, nakon dobivene bitke za međunarodno priznanje zemlje, nastavlja s obranom ljudskih prava i sloboda svakog pojedinca
Mada oni tvrde suprotno, Hrvatska ne pripada retrogradnoj manjini Thompson-Kostelićeve provenijencije, nego ogromnoj većini miroljubivog hrvatskog svijeta koji, nakon dobivene bitke za međunarodno priznanje zemlje, nastavlja s obranom ljudskih prava i sloboda svakog pojedinca u n
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tijekom 'Vatrene' euforije HDZ donio protekcionistički zakon

Zbog (ne)rada Sindikata i zastupnika

Tijekom 'Vatrene' euforije HDZ donio protekcionistički zakon

14.7.2018. | 18:43
Državni aparat je osigurao instrumente putem kojih policiju i vojsku može velikim novcem financirati na mala vrata, jer dobit državnih tvrtki je prošle godine iznosila dvije milijarde kuna. U redovnim društvenim okolnostima, dakako, neće biti potrebno na izvanredan način podizati
Državni aparat je osigurao instrumente putem kojih policiju i vojsku može velikim novcem financirati na mala vrata, jer dobit državnih tvrtki je prošle godine iznosila dvije milijarde kuna. U redovnim društvenim okolnostima, dakako, neće biti potrebno na izvanredan način podizati
SBplus.hr, Slavonski Brod : Raste broj sudionika zločinačkog poduhvata 'Rimac-Lidl'

INSTITUCIJE U FUNKCIJI KRIMINALA

Raste broj sudionika zločinačkog poduhvata 'Rimac-Lidl'

11.7.2018. | 0:01
U tom sukobu, SBplus podupire Dusparu i njegovu Gradsku upravu, dok Brodportal podupire Rimca i njegove suučesnike u zločinačkom poduhvatu.
U tom sukobu, SBplus podupire Dusparu i njegovu Gradsku upravu, dok Brodportal podupire Rimca i njegove suučesnike u zločinačkom poduhvatu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Možda će trebati sazvati Konvenciju - po izbacivanju pučista

Bitka za 'dvor' SDP-a

Možda će trebati sazvati Konvenciju - po izbacivanju pučista

1.7.2018. | 23:00
Po prijemu popisa ljudi koji traže njegovu smjenu, Bernardić bi mogao proslijediti ga odgovarajućim partijskim tijelima sa zahtjevom neka ih sve izbace iz stranke, uz obrazloženje kako, iz egoističnih razloga, 18 mjeseci rade na rušenju vodstva SDP-a i na taj način razbij
Po prijemu popisa ljudi koji traže njegovu smjenu, Bernardić bi mogao proslijediti ga odgovarajućim partijskim tijelima sa zahtjevom neka ih sve izbace iz stranke, uz obrazloženje kako, iz osobnih egoističnih razloga, 18 mjeseci rade na rušenju vodstva SDP-a i na taj način razbij
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poniženjem drugih nije moguće uzvisiti sebe

Centralni događaj - vol na ražnju

Poniženjem drugih nije moguće uzvisiti sebe

25.6.2018. | 22:22
Zbog historiografa, a ne andrijevačkih lidera, treba ostaviti poruku: U vrlo rijetkim povijesnim događajima moguće je cijeli narod s njihovim vođama poistovjetiti. Nažalost, današnja proslava u Donjim Andrijevcima nije jedan od takvih.
Zbog historiografa, a ne andrijevačkih lidera, treba ostaviti poruku: U vrlo rijetkim povijesnim događajima moguće je cijeli narod s njihovim vođama poistovjetiti. Nažalost, današnja proslava u Donjim Andrijevcima nije jedan od takvih.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li nova predsjednica SDP-a tek sestra Tome Opačka?

Tko je pobijedio: Ona, On ili Oni

Je li nova predsjednica SDP-a tek sestra Tome Opačka?

17.6.2018. | 0:01
Budući da je i previše onih koji drže kako novi lider SDP-a nije Marina Opačak Bilić, nego njezin brat Tomislav Tomo Opačak, trebat će proći neko vrijeme da bi članstvo i javnost vidjeli tko je, ustvari, pobijedio na unutarstranačkim izborima: Ona, Marina; On, Tomo; Oni, obitelj
Budući da je i previše onih koji drže kako novi lider SDP-a nije Marina Opačak Bilić, nego njezin brat Tomislav Tomo Opačak, trebat će proći neko vrijeme da bi članstvo i javnost vidjeli tko je, ustvari, pobijedio na unutarstranačkim izborima: Ona, Marina; On, Tomo; Oni, obitelj
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li SDP nastaviti s kadrovskim kanibalizmom?

Izgleda, dobit će prvu predsjednicu

Hoće li SDP nastaviti s kadrovskim kanibalizmom?

15.6.2018. | 12:12
Kako bi lijepo bilo kad bi gubitnici u ovim unutarstranačkim izborima bili na razini s koje je pobjedniku moguće čestitati - ma tko to bio. Kako bi lijepo bilo kad bi i gubitnici željeli dio pobjedničkog tima biti i nastaviti graditi takvu stranku, pobjedničku, a ne rušiti ju na
Kako bi lijepo bilo kad bi gubitnici u ovim unutarstranačkim izborima bili na razini s koje je pobjedniku moguće čestitati - ma tko to bio. Kako bi lijepo bilo kad bi i gubitnici željeli dio pobjedničkog tima biti i nastaviti graditi takvu stranku, pobjedničku, a ne rušiti ju na
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ konačno pobijedio Brođane i gradonačelnika Dusparu

Nakon osmogodišnjeg rata

HDZ konačno pobijedio Brođane i gradonačelnika Dusparu

8.6.2018. | 14:00
'U ovom slučaju, držim kako je važnija veća sigurnost građana u snabdijevanju pitkom vodom od prava svih nas na upravljanje vodocrpilištem Sikirevci. Povinovao sam se odnosu snaga i prihvatio podređen položaj - dok u Salvonskom Brodu ne stasaju ljudi kojima će opći interes zajedn
'U ovom slučaju, držim kako je važnija veća sigurnost građana u snabdijevanju pitkom vodom od prava svih nas na upravljanje vodocrpilištem Sikirevci. Povinovao sam se odnosu snaga i prihvatio podređen položaj - dok u Salvonskom Brodu ne stasaju ljudi kojima će opći interes zajedn
SBplus.hr, Slavonski Brod : Klijentelizam u sjeni internog rata političkih dinosaurusa

Paklena, a ne Zlatna dolina

Klijentelizam u sjeni internog rata političkih dinosaurusa

2.6.2018. | 0:01
Mada dvije najjače političke stranke - SDP i HDZ - nalaze se u paklenim unutarstranačkim problemima, iz kojih će obje izaći potpuno osakaćene, to nije najveći problem. Naime, ta dva mastodonta nema tko zamijeniti. Nema stranke za koju bi se moglo kazati kako je programska i kadro
Mada dvije najjače političke stranke - SDP i HDZ - nalaze se u paklenim unutarstranačkim problemima, iz kojih će obje izaći potpuno osakaćene, to nije najveći problem. Naime, ta dva mastodonta nema tko zamijeniti. Nema stranke za koju bi se moglo kazati kako je programska i kadro
SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija je pucala u leđa krijumčaru i migrantima

Prema večernjakovoj ilustraciji događaja

Policija je pucala u leđa krijumčaru i migrantima

1.6.2018. | 13:10
U pitanju nije bila OBRANA od NAPADA niti pucanje PREMA dolazećoj opasnosti, nego NAPAD i pucanje (u leđa) ZA nepoznatim osumnjičenikom koji je počinio jedno poznato kazneno djelo - nije se zaustavio na poziv policije - a sumnjičilo ga se da je krjumčar migranata.
U pitanju nije bila OBRANA od NAPADA niti pucanje PREMA dolazećoj opasnosti, nego NAPAD i pucanje 'u leđa' ZA nepoznatim osumnjičenikom koji je počinio jedno poznato kazneno djelo - nije se zaustavio na poziv policije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mediji lažu o uzrocima policijskog ranjavanja dvoje djece

Nisu postupali profesionalno

Mediji lažu o uzrocima policijskog ranjavanja dvoje djece

31.5.2018. | 15:00
Budući da je policija imala kamo ustukbnuti, a paljba na njih nije otvarana, moguće je tek zaključiti kako su postupili amaterski - ne postavljajući primjerene zapreke kako bi zaustavili vozilo - a potom, da bi sanirali taj diletantizam, upotrijebili su zadnju mjeru, vatreno oruž
Budući da je policija imala kamo ustukbnuti, a paljba na njih nije otvarana, moguće je tek zaključiti kako su postupili amaterski - ne postavljajući primjerene zapreke kako bi zaustavili vozilo - a potom, da bi sanirali taj diletantizam, upotrijebili su zadnju mjeru, vatreno oruž
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koja od ove dvije menadžerice će voditi ovdašnji SDP?

Ni traga od SKH-SDP ostalo nije

Koja od ove dvije menadžerice će voditi ovdašnji SDP?

29.5.2018. | 14:00
Nakon izbora bit će vidljivo kojoj od ove dvije SDP-ove poduzetnice i političke aktivistkinje birači više vjeruju da će uspješno voditi SDP. Budući da je i ta stranka potpuno deideologizirana, pragmatična, hrvatska politička frakcija, za očekivati je kako će u ovoj utrci pobijedi
Nakon izbora bit će vidljivo kojoj od ove dvije SDP-ove poduzetnice i političke aktivistkinje birači više vjeruju da će uspješno voditi SDP. Budući da je i ta stranka potpuno deideologizirana, pragmatična, hrvatska politička frakcija, za očekivati je kako će u ovoj utrci pobijedi
SBplus.hr, Slavonski Brod : SDP od lučonoše postao zrcalo hrvatskog društva

Bratoubilački rat u SDP-u

SDP od lučonoše postao zrcalo hrvatskog društva

24.5.2018. | 0:01
Od kad je opće dobro, legitimo, podređeno osobnim i partikularnim interesima, od kad je egoizam postao društveno hvaljen manir, nikome u hrvatskom društvu ne piše se dobro. Posljedično, ne piše se dobro niti SDP-u jer je, umjesto lučonoše, postao tek zrcalo hrvatskog društva.
Od kad je opće dobro, legitimo, podređeno osobnim i partikularnim interesima, od kad je egoizam postao društveno hvaljen manir, nikome u hrvatskom društvu ne piše se dobro. Posljedično, ne piše se dobro niti SDP-u jer je, umjesto lučonoše, postao tek zrcalo hrvatskog društva.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prva ustanova u kulturi koju će osnovati Mirko Duspara?

Treba li Slavonskom Brodu kazalište?

Prva ustanova u kulturi koju će osnovati Mirko Duspara?

21.5.2018. | 0:02
Kad bi struka konstatirala kako Slavonski Brod - u lijepoj zgradi Hrvatskog doma - ima idealne tehničke uvjete za rad profesionalnog kazališta, a Gradsko vijeće utvrdilo opravdanost izdvajanja pola posto iz gradskog proračuna za Brodsko kazalište, ta nova ustanova imalo bi inicij
Kad bi struka konstatirala kako Slavonski Brod - u lijepoj zgradi Hrvatskog doma - ima idealne tehničke uvjete za rad profesionalnog kazališta, a Gradsko vijeće utvrdilo opravdanost izdvajanja pola posto iz gradskog proračuna za Brodsko kazalište, ta nova ustanova imalo bi inicij
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stribor Valenta donio odluku: Igre mogu početi

Izbori u SDP-u

Stribor Valenta donio odluku: Igre mogu početi

17.5.2018. | 12:55
Najbolje čuvana tajna, kako u SDP-u tako i toj stranci bliskim izvorima, jeste informacija o namjerama ponajvećeg brodskog poduzetnika, Tomislava Tome Opačka. Hoće li se kandidirati čovjek koji bi na prošlim izborima 2013. za predsjednika Županijske organizacije, u prvom krugu, p
Najbolje čuvana tajna, kako u SDP-u tako i toj stranci bliskim izvorima, jeste informacija o namjerama ponajvećeg brodskog poduzetnika, Tomislava Tome Opačka. Hoće li se kandidirati čovjek koji bi na prošlim izborima 2013. za predsjednika Županijske organizacije, u prvom krugu, p
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kakav je to um koji želi smrt novinaru portala SBplus?

Presude zrcale ambijent u kojem nastaju

Kakav je to um koji želi smrt novinaru portala SBplus?

14.5.2018. | 9:30
Neka umre onaj tko brani Dubravka Galovića, poručio je taj bijednik, čiju podsvijest permanentno tove ovdašnje utjecajne ideologije i vjere, koje i same žive od mržnje prema drugima.
Neka umre onaj tko brani Dubravka Galovića, poručio je taj bijednik, čiju podsvijest permanentno tove ovdašnje utjecajne ideologije i vjere, koje i same žive od mržnje prema drugima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dubravko Galović je pripadnik brodske i hrvatske elite

Lider Marse i HDZ-a

Dubravko Galović je pripadnik brodske i hrvatske elite

9.5.2018. | 0:01
Kad Marsa i HDZ pobjeđuju, Galović je car, a kad Marsa i HDZ gube, Galović je luzer. Tako je moguće razumjeti kritičare koji ne iznose argumente ni u prvom niti u drugom slučaju. Naime, niti je Galović car kad Marsa i HDZ pobjeđuju, niti je luzer kad oni gube, jer...
Kad Marsa i HDZ pobjeđuju, Galović je car, a kad Marsa i HDZ gube, Galović je luzer. Tako je moguće razumjeti kritičare koji ne iznose argumente ni u prvom niti u drugom slučaju. Naime, niti je Galović car kad Marsa i HDZ pobjeđuju, niti je luzer kad oni gube, jer ni Marsa niti H
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod ima tek dvije ozbiljne političke stranke

U nedjelju 20. svibnja novi izbori

Slavonski Brod ima tek dvije ozbiljne političke stranke

6.5.2018. | 22:10
Nakon što su predane kandidacijske liste za predstojeće komunalne izbore, slobodno možemo kazati kako u Slavonskom Brodu postoji tek skroman broj članova HSS-a, HSLS-a, HSP-a, Mosta, Živog zida, Bandića 365,HSP-AS-a, HDSSB-a, HSU-a SU-a... ali da te stranke ne postoje kao ozbiljn
Nakon što su predane kandidacijske liste za predstojeće komunalne izbore, slobodno možemo kazati kako u Slavonskom Brodu postoji tek skroman broj članova HSS-a, HSLS-a, HSP-a, Mosta, Živog zida, Bandića 365,HSP-AS-a, HDSSB-a, HSU-a SU-a... ali da te stranke ne postoje kao ozbiljn
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolika li je podmuklost onoga koji se usudi tako lagati?

Ciljem nije moguće pravdati sva sredstva

Kolika li je podmuklost onoga koji se usudi tako lagati?

5.5.2018. | 0:01
Komentator, svjesno i namjerno, širi laž da Vodovod 'permanentno' ne kontrolira kakvoću vode kako bi među građanima izazvao paniku te stvorio atmosferu linča protiv te gradske tvrtke i šefa im, a sve s jednim jedinim ciljem...
Komentator, svjesno i namjerno, širi laž da Vodovod 'permanentno' ne kontrolira kakvoću vode kako bi među građanima izazvao paniku te stvorio atmosferu linča protiv te gradske tvrtke i šefa im, a sve s jednim jedinim ciljem...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Župnik Anđić objavio listu vjernika koji nisu platili lukno

Naputak Crkve: 'Nađi izvor financiranja'

Župnik Anđić objavio listu vjernika koji nisu platili lukno

3.5.2018. | 12:30
Pored licemjerne svinjarije - utjerivanje dara prijetnjom - interesantna je činjenica da su na tom svojevrsnom stupu srama (popisu) našli se i neki od ovdašnjih političara, na primjer, Ljubica Maksimčuk (HDZ) i Ivana Križanović (Duspara Mirko - Nezavisna lista)...
Pored licemjerne svinjarije - utjerivanje dara prijetnjom - interesantna je činjenica da su na tom svojevrsnom stupu srama (popisu) našli se i neki od ovdašnjih političara, na primjer, Ljubica Maksimčuk (HDZ) i Ivana Križanović (Duspara Mirko - Nezavisna lista)...
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :