Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 29.5.2018. u 14:00
Prikaza: 5499
|

Ni traga od SKH-SDP ostalo nije

Koja od ove dvije menadžerice će voditi ovdašnji SDP?

facebook profil
Foto: facebook profilAdriana Bačić
 • facebook profil
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • facebook profil

Nakon izbora bit će vidljivo kojoj od ove dvije SDP-ove poduzetnice i političke aktivistkinje birači više vjeruju da će uspješno voditi SDP. Budući da je i ta stranka potpuno deideologizirana, pragmatična, hrvatska politička frakcija, za očekivati je kako će u ovoj utrci pobijediti menadžerica koja bude imala bolji tim.

RADEĆI koordinirano na stvaranju otpora zahuktalom velikosrpskom hegemonizmu, hrvatsko krilo Službe državne sigurnosti (SDS) i Saveza komunista Hrvatske (SKH) osamdesetih godina prošlog stoljeća, privodili su kraju 'diferencijaciju' unutar sustava te čvrsto se povezali s nacionalističkom emigracijom i izvaninstitucionalnim prohrvatskim aktivistima u zemlji, da bi 1989. godine formirali "stranku opasnih namjera" - Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) - s ciljem stvaranja: "slobodne, demokratske i nezavisne države Hrvatske".

Istovremeno, na istom prostoru, od ljudi iz iste nomenklature, na istoj matrici, formirana je Srpska demokratska stranka (SDS) s ciljem 'ovaplođenja' velikosrpske ideje "svi Srbi u jednoj državi", na crti "Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica".

Oni koji nisu željeli postrojiti se u 'ustaške' redove iza Franje Tuđmana, jer je želio iskoristiti "povijesne silnice" s ciljem stvaranja 'Neovisne Države Hrvatske' (NDH) od jugoslavenskih prostora gdje su pretežito živjeli Hrvati, niti su željeli stati iza 'četnika' Jovana Raškovića, koji je želio iskoristiti moć 'otadžbine' i JNA u stvaranju Velike srbije, stali su uz 'komunjare' Drage Dimitrovića, čije ideje, demokratske iskorake i ljude, po gotovosti procesa, preuzeo je Ivica Račan - s ciljem formiranja hrvatske socijaldemokracije unutar konfederalne Jugoslavije, a ako to ne bude moguće onda 'Neovisne Demokratske Hrvatske' (NDH).

- Budem li izabrana za predsjednicu, prvi korak će mi biti ujedinjenje razmrvljene stranke na području cijele Županije. Uvjerena sam kako će mi stečeno iskustvo u profesionalnom radu koristiti da uspješno završim tu prvu zadaću. Nema te oblasti u kojoj će rezultate ostvariti razjedinjena ekipa. Samo zajedništvom svih znanja i vještina moguće je uspjeti. Ideologijom nisam opterećena, interesira me pokretanje i provođenje projekata koji mogu poboljšati uvjete rada i života na području naše Županije i Hrvatske u cjelini. - za SBplus kazala je Marina Opačak Bilić.

'Odlučno možda'

Zahvaljujući mentalnom sklopu formiranom u vrhu partijske nomenklature tijekom 'Hrvatskog proljeća' sedamdesetih godina prošlog stoljeća, s potpunom sviješću kako je bio tek visoko rangirani partijski 'aparatčik' te zbog toga vukao 'dugi rep', Ivica Račan je ranih devedesetih, hodajući na prstima, manirom 'odlučno-možda', vodio 'ostatak ostataka' članova nekadašnje partije koji su, nominalno, hrvatski socijaldemokrati željeli postati. Budući da sam nije imao personalìtēt, Račan nije mogao stvoriti političku stranku koja bi imala prepoznatljivu agendu. Posljedično toj činjenici, hrvatski socijaldemokrati postali su politički aktivisti prepoznatljivi po vođi, a ne po ideji. Staru ideju (socijalističko samoupravljanje) prestali su slijediti, a novu nisu imali.

Vjerojatno, povjesničari će utvrditi kako je staloženi Račan bio idealan vođa SKH-SDP prije i tijekom Domovinskog rata, jer da je to bio netko drugi, možda, Tuđman ne bi uspio provesti 'pomirbu' između djece partizana i ustaša te s tako monolitnom mladošću ne bi izvojevao pobjedu u ratu.

U postračanovoj eri hrvatske pseudo socijaldemokracije, programsko beznađe postalo je potpuno vidljivo. Idejno impotentan, a operativno prepotentan, Račanov nasljednik, Zoran Milanović, do apstrakcije je ogolio socijaldemokratsku ideološku potku, a stranku pretvorio u stroj za proizvodnju politički podkapacitiranih i karakterno suspektnih sljedbenika - njega kao vođe, a ne ideje.  

Bez kristalno jasne ideje i lidera s pokrićem, a isključivo zbog borbe za osobne sinekure, počeo je bujati klijentelizam i na njemu utemeljena unutarstranačka personalno-klanovska podjela stranke. Zbog toga, na čelo stranke izabran je operativno i politički nedovoljno autoritativan (ne autoritaran) Davor Bernardić, koji nema jasnih i svima znanih temeljnih programskih teza, niti ima ljude s kojima bi mogao realizirati programe i projekte kako bi stranku izvukao iz gliba u koji je došla zahvaljujući dugogodišnjoj, prizemnoj, 'sitnosopstveničkoj', personalnoj fragmentaciji koja je stranku pretvorila u amorfnu masu svačega i ničega.

Postideološki ambijent

U takvom unutarstranačkom ambijentu provode se izbori za vodstva županijskih organizacija stranke i u Brodsko-posavskoj županiji.

U nedjelju, 27. svibnja, u večernjim satima, ali ne u mraku - kažu - zasjedala je Županijska izborna komisija koja je verificirala pravovaljane kandidature za sve funkcije: predsjednika, njegova dva zamjenika, Predsjedništvo i članove Županijskog odbora.

Ne prepuštajući ništa slučaju, a s ciljem maksimalno mogućeg manipuliranja nominacijama - "kandidati mogu povući kandidaturu poštom, telefaksom ili e-mail porukom najkasnije do 11. lipnja 2018. godine u 24,00 sati", stoji u 'Odluci o utvrđivanju pravovaljanih kandidatura...' koju je potpisala predsjednica Anita Aračić Pačić. Tko je sve i za što kandidirao se moguće je vidjeti i OVDJE

Mada je svaka nominacija važna, dakako, najvažnije je tko će biti izabran za predsjednika / predsjednicu, jer on/ona nije 'prvi/prva među jednakima' nego motorna snaga stranke u cjelini i mogući nositelj  izborne liste SDP-a za V. izbornu jedinicu s područja Brodsko-posavske županije.

Dva u pet

Kandidata je, zasad, pet. Zasad, jer nam naši izvori kazuju kako će zamjenica predsjednika Gradskog odbora SDP-a, Stribora Valente, i njegova bliska suradnica - Adriana Bačić (41), SSS, privatna poduzetnica - odustati od kandidature. Mada smo željeli provjeriti koliko je istinita informacija našeg izvora, u tome nismo uspjeli jer je gospođa Bačić prvo odbila dati izjavu prije objave svih kandidatura, a potom se ispričala jer će biti na putu "do petka".

Od ostala četiri kandidata dva su muškarca i dvije žene, dva državna činovnika i dvije poduzetnice, dva diplomirana pravnika i dvije tehničarke.

Ivan Guberac, dipl. iur. (45) zaposlen u Ministarstvu poljoprivrede - Agenciji za plaćanje u poljoprivredi - jedan je od dvoje potpredsjednika Gradskog odbora SDP-a Slavonskog Broda.

Nikola Božić, dipl.iur. (51) zaposlen je u Policijskoj upravi brodsko posavskoj s radnim mjestom u Novoj Gradiški 'na civilnim poslovima'. Svojim dosadašnjim članstvom u SDP-u "nije ostavio vidljiva traga", čega je očito i sam svjestan jer tvrdi kako "se ne kandidira da bi pobijedio nego da ga članstvo malo bolje upozna".

Ono što planiram napraviti u SDP-u, ako bih pobijedila, naravno, prvo nam je konsolidiranje, da vidimo u kojim općinama i gradovima što imamo. U dva grada situacija nam je koliko toliko jasna ali općine, kako smo imali godinu i pol i više imali zatišje i kako se nije radilo, nisam sigurna koliko u općinama uopće ima života - osim u ove tri gdje imamo načelnike. - za SBplus kazala je Jozefina Birindžić.

Dvije ozbiljne kandidatkinje

Jozefina Birindžić strojarski tehničar i upravni pravnik, SSS (49) članica je SDP-a od 2007. godine, a prije raspuštanja 'organa upravljanja' i uvođenja 'prinudnog upravitelja' Stribora Valente (1. siječnja 2017.!) bila je članica Predsjedništva Županijske organizacije SDP-a i predsjednica županijskog Foruma žena te stranke. Mada je u stranci ostavila vidljiv trag - u Predsjedništvu i Forumu - ova kandidatkinja široj javnosti je poznatija kao kolumnistica portala sbperiskop i direktorica 'Moj gastro' u okviru Udruge koja ne ostvaruje prihod niti sama prima plaću za svoj rad. Udana je i ima dvoje djece (21 i 25 godina).

- Mislim da su rezultati ovih komunalnih izbora pokazatelj da očito ne idemo u dobrom pravcu. Sebe smatram nekim recimo starijim dijelom SDP-a, iako u stranci nisam kao neki preko 20 godina. Na kandidaturu me ponukalo to što sam iz kuloara i od poznanika načula da nema onih koji su spremni nešto mijenjati, a jednostavno mi je žao bilo dići ruke od nečega što predstavlja dio mog života, moj svjetonazor. Ono što planiram napraviti u SDP-u, ako bih pobijedila, naravno, prvo nam je konsolidiranje, da vidimo u kojim općinama i gradovima što imamo. U dva grada situacija nam je koliko toliko jasna ali općine, kako smo imali godinu i pol i više imali zatišje i kako se nije radilo, nisam sigurna koliko u općinama uopće ima života - osim u ove tri gdje imamo načelnike. Ostale općine, a znate kako je, ako nitko ne zove i ništa se ne pita onda nitko ništa i ne radi. Tako da se mora prvo pregledati teren što u stvari imamo, a onda jednostavno raditi. Jer ništa drugo nema. Moramo se vratiti socijaldemokraciji i radu i predstavljanju nekih programa koji bi trebali biti za život u Slavoniji za život na ovom našem području, da vratimo ono da se može živjeti i od poljoprivrede i od poštenog rada i da mladi ne odlaze. Naravno to zvuči vrlo jednostavno ali nije nimalo jednostavno za odraditi, a mislim da mladi odlaze i zato što ne vide nikakvu alternativu svemu što se događa. - za SBplus kazala je Jozefina Birindžić.

Marina Opačak Bilić (28) građevinska tehničarka SSS, član SDP-a od 2015. godine i županijska vijećnica te stranke. Od završetka srednje škole je zaposlena, a zadnje četiri godine obnaša dužnost direktora u obiteljskoj tvrtki Feliks regulacija, čiji je temeljni kapital 29 milijuna kuna. S 30-ak  zaposlenih ostvaruju ukupan godišnji  prihod od 26 milijuna kuna. Udana je i ima troje djece (5, 6 i 7 godina).

- Budem li izabrana za predsjednicu, prvi korak će mi biti ujedinjenje razmrvljene stranke na području cijele Županije. Uvjerena sam kako će mi stečeno iskustvo u profesionalnom radu koristiti da uspješno završim tu prvu zadaću. Nema te oblasti u kojoj će rezultate ostvariti razjedinjena ekipa. Samo zajedništvom svih znanja i vještina moguće je uspjeti. Ideologijom nisam opterećena, interesira me pokretanje i provođenje projekata koji mogu poboljšati uvjete rada i života na području naše Županije i Hrvatske u cjelini. - za SBplus kazala je Marina Opačak Bilić.

Pobjedit će bolja menadžerica

Ako/kad Adriana Bačić, iza koje stoji Stribor Valenta i njegov dio brodsko-posavskog SDP-a, odustane od kandidature, a članstvo uvidi kako iza dvojica državnih činovnika, Ivana Guberca i Nikole Božić, ne stoji nitko - jer su se kandidirali bez ičije potpore - ostat će tek dvije ozbiljne kandidatkinje: Jozefina Birindžić, koju javno podupiru članice unutarstranačke frakcije "Pozitiva", i  Marina Opačak Bilić iza koje, vjerojatno, stoje i birači njezina brata Tomislava, koji je na zadnjim unutarstranačkim izborima za predsjednika ŽO SDP-a, u prvom izbornom krugu, pobijedio protukandidate: bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu i bivšeg ravnatelja brodske bolnice Tihomira Biščevića.  

Uglavnom, nakon izbora bit će vidljivo kojoj od ove dvije SDP-ove poduzetnice i političke aktivistkinje birači više vjeruju da će uspješno voditi SDP. Budući da je i ta stranka potpuno deideologizirana, pragmatična, hrvatska politička frakcija, za očekivati je kako će u ovoj utrci pobijediti menadžerica koja bude imala bolji tim.

  *Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

  Broj komentara: 9

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  grgasb

  grgasb

  Komentirano: 30.5.2018. | 23:42

  1

  Bude Buljanka?
  Jablanovi_kraj_Gloge

  Jablanovi_kraj_Gloge

  Komentirano: 30.5.2018. | 20:08

  2

  Pa zar skoro baš svi - SSS ? Nisam nikakav elitist, ali ipak, ljudi !
  brodskasova

  brodskasova

  Komentirano: 30.5.2018. | 15:40

  3

  Svibanj; I onda je svizac smotao čokoladu
  Svibanj

  Svibanj

  Komentirano: 30.5.2018. | 9:15

  4

  Niti će Juga, niti Tomina sestra biti predsjednice...ako Bačićka ostane kandidat onda je sasvim jasno da će ona biti izabrana za predsjednicu, ako ne, vjerujem da će tada od strane Striborove ekipe biti podržan Ivan Guberac.
  Kropotkin

  Kropotkin

  Komentirano: 30.5.2018. | 8:10

  5

  @posteni G. "Posteni" po Vama bi izgleda najbolje bilo ostaviti status quo u SDP-u, sastavljen od uhljeba i parazita da dalje trune dok ne postane marginalna stranka. Problem razmišljanja mnogih popust Vas je što u privatnicima vide kulake i babaroge, a ne pokretače gospodarstva, za razliku od apartčika uvaljenih u fine državne fotelje
  Jugo_slaven

  Jugo_slaven

  Komentirano: 29.5.2018. | 22:03

  6

  S malim zakasnjenjem cestitam svima Drugovima i Drugaricama Dan Mladosti,uz drugarski pozdrav,za koga za TITA. https://net.hr/danas/hrvatska/tito-zlocinac-ili-veliki-drzavnik-cia-bi-se-na-brutalnost-udbe-samo-nasmijala-a-nasi-politicari-bi-od-tita-morali-nauciti-jednu-stvar/
  Vertex

  Vertex

  Komentirano: 29.5.2018. | 16:32

  7

  Ovo je već za rubriku vjerovali ili ne ili onu staru: pa ljudi moji jeli ovo moguće? Stribor, Tomo i Bačićka u kombinaciji. Može li sdp pasti dublje? Starleta, bizmismen i inženjer prava u novom nastavku sdpovog Alanforda, čekamo nastavak. Blažen bio hdz!
  posteni

  posteni

  Komentirano: 29.5.2018. | 15:58

  8

  Teško je ne primijetiti da je cilj školovane ljude (dipl. pravnike) napraviti nebitnim marginalcima, a one druge... uspješnim menađericama ??!! O obitelji Opaćak valjda svi u Brodu znaju sve osim autora teksta.Nije mi jasno gdje mu je nestala svijest. Bit će da je Tomo zakupio oglasni prostor pa je odjednom baba postala rumena djevojka... pardon... menager :). Jasno je da je cilj dovesti Tomu...tj Tominu sestru u drugi krug sa Jozefinom gdje će ju oba (čitaj Tomina sestra) pojesti glasovima koje je braco osigurao. Čudi me da se autor u cijelom tekstu nije zapitao treba li nam takav SDP...treba li nam takva država. Gospodin Zovak samo glumi intelektualca... On to u svojoj srži nije. Pokušao je biti i menager... ali to nije kao što to nije niti Tomina sestra... a niti Jozefina koja je vjerojatno jako sretna što je "favorit". Jedino nije svjesna da joj kopaju rupu i da baš nju žele u drugom krugu. Bilo koji drugi scenarij je jako poguban za operaciju koju menager Tomo provodi. I onda se pitamo... zašto nam djeca odlaze. Zahvaljujući pravosuđu, menagerima... i prodanim nazovi novinarima
  mrki55

  mrki55

  Komentirano: 29.5.2018. | 15:14

  9

  Jozefina!!!

  Broj komentara: 9

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u kolumni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Tko o čemu kurva o poštenju...'

  Zdravko Ronko:

  'Tko o čemu kurva o poštenju...'

  19.8.2018. | 19:40
  O licemjerju i principijelnosti, vjerojatno, nitko bolje pisao nije od Meše Selomovića u njegovu romanu Derviš i smrt.
  O licemjerju i principijelnosti, vjerojatno, nitko bolje pisao nije od Meše Selomovića u njegovu romanu Derviš i smrt.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ivan Pernar kao i druge političke neznalice, često brblja

  Ako nemaš rješenje - šuti

  Ivan Pernar kao i druge političke neznalice, često brblja

  16.8.2018. | 22:22
  Kad bi češće šutjeli možda bismo i pomislili kako se na hrvatskoj političkoj sceni pojavilo par drukčijih, ali ovakvim istupima, svakim danom sve više, otklanjaju sumnju o tome jesu li u pitanju isti ljudi kao oni koje kritiziraju. Neznalice.
  Kad bi češće šutjeli možda bismo i pomislili kako se na hrvatskoj političkoj sceni pojavilo par drukčijih, ali ovakvim istupima, svakim danom sve više, otklanjaju sumnju o tome jesu li u pitanju isti ljudi kao oni koje kritiziraju. Neznalice.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Požega će iznjedriti novog hrvatskog premijera

  Glavni tajnik SDP-a, ustvari, tvrdi:

  Požega će iznjedriti novog hrvatskog premijera

  12.8.2018. | 21:30
  Dakako, javnosti ostaje tek nagađati na koje od njihovih drugova je Vukas mislio, tvrdeći kako će oni biti "još bolji i jači", jer sa drugaricama loše stoje. Nama su, pak, o svojim špekulacijama govorili bivši i sadašnji SDP-ovci, rado kiteći jedni druge i epitetima koje ne objav
  Dakako, javnosti ostaje tek nagađati na koje od njihovih drugova je Vukas mislio, tvrdeći kako će oni biti "još bolji i jači", jer sa drugaricama loše stoje. Nama su, pak, o svojim špekulacijama govorili bivši i sadašnji SDP-ovci, rado kiteći jedni druge i epitetima koje ne objav
  SBplus.hr, Slavonski Brod : I sin bi tata

  Vidjela žaba...

  I sin bi tata

  9.8.2018. | 17:20
  Mada fotografija govori više od tisuću riječi, istaknut ću ih tek par za koje držim kako bi mogle biti pokazatelj nekih od karakteristika ovog nametljivca bez respekta.
  Mada fotografija govori više od tisuću riječi, istaknut ću ih tek par za koje držim kako bi mogle biti pokazatelj nekih od karakteristika ovog nametljivca bez respekta.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U slavu šovinizma, a ne hrvatskog naroda i njegove države

  Još jednom monumentalno

  U slavu šovinizma, a ne hrvatskog naroda i njegove države

  6.8.2018. | 12:30
  Hrvatsku smo stvorili mi - patriote i dragovoljci Domovinskog rata - na čelu s Franjom Tuđmanom, unatoč činjenici da ste nas, umalo, u tome spriječili vi 'Košići' i 'Thompsoni' svojim pozivanjem na Antu Pavelića i njegov ratni poklič: 'Za dom spremni!'.
  Hrvatsku smo stvorili mi - patriote i dragovoljci Domovinskog rata - unatoč činjenici da ste nas, umalo, u tome spriječili vi 'Košići' i 'Thompsoni' svojim klicanjem 'Za dom spremni!' dok ste nas kroz dizajnirane Ray-Ban naočale, s brojnih ugostiteljskih terasa, gledali kako (i)
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Časne ljude ovjekovječili i nečasnim sjenama

  Lijepi kej i ružne uspomene budi(o)

  Časne ljude ovjekovječili i nečasnim sjenama

  3.8.2018. | 17:40
  Oni koji ratove pokreću, u pravilu, u njima ne sudjeluju kao ratnici nego kao profiteri.
  Oni koji ratove pokreću, u pravilu, u njima ne sudjeluju kao ratnici nego kao profiteri.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad je potpuno odgovoran za stanje 'spornih' površina

  Uprava tvrdi jedno, a građani drugo

  Grad je potpuno odgovoran za stanje 'spornih' površina

  1.8.2018. | 22:00
  Vjerojatno svjesni tog propusta - kao i mnogih drugih nelogičnosti u državi - gradskim upravama od 1990. do danas nije padalo na pamet parkirna mjesta između nebodera dati u koncesiju te parkiranje naplaćivati - mada su u vlasništvu Grada.
  Vjerojatno svjesni tog propusta - kao i mnogih drugih nelogičnosti u državi - gradskim upravama od 1990. do danas nije padalo na pamet parkirna mjesta između nebodera dati u koncesiju te parkiranje naplaćivati - mada su u vlasništvu Grada.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Partijski Egopučisti dvije godine rade u korist HDZ-a

  'Peta kolona'

  Partijski Egopučisti dvije godine rade u korist HDZ-a

  1.8.2018. | 0:01
  Svima je jasno kako se unutarstranačka borba ne vodi oko sadržaja partijskih politika, nego oko sinekura koje Partija osigurava.
  Svima je jasno kako se unutarstranačka borba ne vodi oko sadržaja partijskih politika, nego oko sinekura koje Partija osigurava.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U tom brodskom restoranu sve se promijenilo - osim hrane

  Zagorjeli grah je dobar tek u braku

  U tom brodskom restoranu sve se promijenilo - osim hrane

  27.7.2018. | 22:30
  Ni sanjati nisam mogao kako ću se osjećati nakon jedne posjete zubaru, jer sam prihvatio savjet prijatelja da ručam kod Oroza gdje, reče mi, između ostalog, poslužuju čobanac, grah, fiš...
  Ni sanjati nisam mogao kako ću se osjećati nakon jedne posjete zubaru, jer sam prihvatio savjet prijatelja da ručam kod Oroza gdje, reče mi, između ostalog, poslužuju čobanac, grah, fiš...
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Promašeno ulaganje u projekt, ljude koji ga vode, ili oboje?

  Brodsko posavski 'Obrovac'

  Promašeno ulaganje u projekt, ljude koji ga vode, ili oboje?

  26.7.2018. | 0:01
  Ispričavamo se jer smo pogriješili predstavljajući Centar "u krivom kontekstu". Naime, ta firma zaista nema nikakve veze s "Regionalnom kompetentnosti" iz svoje oblasti, niti je ikakva škola, pogotovo ne ona koja bi imala veze s obrazovanjem đaka i seljaka.
  Ispričavamo se jer smo pogriješili predstavljajući Centar "u krivom kontekstu". Naime, ta firma stvarno nema nikakve veze s "Regionalnom kompetentnosti" iz svoje oblasti, niti je ikakva škola, pogotovo ne ona koja bi imala veze s obrazovanjem seljaka i đaka - poljoprivrednika.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko, kad, gdje, kako i zašto je zatrovao vodu?

  Državno odvjetništvo nije utvrdilo

  Tko, kad, gdje, kako i zašto je zatrovao vodu?

  22.7.2018. | 0:01
  U slučaju da Državno odvjetništvo ne utvrdi tko, kad, gdje, kako i zašto je kontaminirao uzorke pitke vode te javnost ne uvjeri u vjerodostojnost tih kriminalističkih nalaza, ono samo, Županijsko državno odvjetništvo, mora biti podvrgnuto istrazi što je tome uzrok: nesposobnost
  U slučaju da Državno odvjetništvo ne utvrdi tko, kad, gdje, kako i zašto je kontaminirao uzorke pitke vode te javnost ne uvjeri u vjerodostojnost tih kriminalističkih nalaza, ono samo, Županijsko državno odvjetništvo, mora biti podvrgnuto istrazi što je tome uzrok: nesposobnost d
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Neka pukne koga smeta, Hrvatska nije ruglo svijeta

  Mada ih često vodi tek srce

  Neka pukne koga smeta, Hrvatska nije ruglo svijeta

  17.7.2018. | 18:30
  Mada oni tvrde suprotno, Hrvatska ne pripada retrogradnoj manjini Thompson-Kostelićeve provenijencije, nego ogromnoj većini miroljubivog hrvatskog svijeta koji, nakon dobivene bitke za međunarodno priznanje zemlje, nastavlja s obranom ljudskih prava i sloboda svakog pojedinca
  Mada oni tvrde suprotno, Hrvatska ne pripada retrogradnoj manjini Thompson-Kostelićeve provenijencije, nego ogromnoj većini miroljubivog hrvatskog svijeta koji, nakon dobivene bitke za međunarodno priznanje zemlje, nastavlja s obranom ljudskih prava i sloboda svakog pojedinca u n
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tijekom 'Vatrene' euforije HDZ donio protekcionistički zakon

  Zbog (ne)rada Sindikata i zastupnika

  Tijekom 'Vatrene' euforije HDZ donio protekcionistički zakon

  14.7.2018. | 18:43
  Državni aparat je osigurao instrumente putem kojih policiju i vojsku može velikim novcem financirati na mala vrata, jer dobit državnih tvrtki je prošle godine iznosila dvije milijarde kuna. U redovnim društvenim okolnostima, dakako, neće biti potrebno na izvanredan način podizati
  Državni aparat je osigurao instrumente putem kojih policiju i vojsku može velikim novcem financirati na mala vrata, jer dobit državnih tvrtki je prošle godine iznosila dvije milijarde kuna. U redovnim društvenim okolnostima, dakako, neće biti potrebno na izvanredan način podizati
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Raste broj sudionika zločinačkog poduhvata 'Rimac-Lidl'

  INSTITUCIJE U FUNKCIJI KRIMINALA

  Raste broj sudionika zločinačkog poduhvata 'Rimac-Lidl'

  11.7.2018. | 0:01
  U tom sukobu, SBplus podupire Dusparu i njegovu Gradsku upravu, dok Brodportal podupire Rimca i njegove suučesnike u zločinačkom poduhvatu.
  U tom sukobu, SBplus podupire Dusparu i njegovu Gradsku upravu, dok Brodportal podupire Rimca i njegove suučesnike u zločinačkom poduhvatu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Možda će trebati sazvati Konvenciju - po izbacivanju pučista

  Bitka za 'dvor' SDP-a

  Možda će trebati sazvati Konvenciju - po izbacivanju pučista

  1.7.2018. | 23:00
  Po prijemu popisa ljudi koji traže njegovu smjenu, Bernardić bi mogao proslijediti ga odgovarajućim partijskim tijelima sa zahtjevom neka ih sve izbace iz stranke, uz obrazloženje kako, iz egoističnih razloga, 18 mjeseci rade na rušenju vodstva SDP-a i na taj način razbij
  Po prijemu popisa ljudi koji traže njegovu smjenu, Bernardić bi mogao proslijediti ga odgovarajućim partijskim tijelima sa zahtjevom neka ih sve izbace iz stranke, uz obrazloženje kako, iz osobnih egoističnih razloga, 18 mjeseci rade na rušenju vodstva SDP-a i na taj način razbij
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Poniženjem drugih nije moguće uzvisiti sebe

  Centralni događaj - vol na ražnju

  Poniženjem drugih nije moguće uzvisiti sebe

  25.6.2018. | 22:22
  Zbog historiografa, a ne andrijevačkih lidera, treba ostaviti poruku: U vrlo rijetkim povijesnim događajima moguće je cijeli narod s njihovim vođama poistovjetiti. Nažalost, današnja proslava u Donjim Andrijevcima nije jedan od takvih.
  Zbog historiografa, a ne andrijevačkih lidera, treba ostaviti poruku: U vrlo rijetkim povijesnim događajima moguće je cijeli narod s njihovim vođama poistovjetiti. Nažalost, današnja proslava u Donjim Andrijevcima nije jedan od takvih.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li nova predsjednica SDP-a tek sestra Tome Opačka?

  Tko je pobijedio: Ona, On ili Oni

  Je li nova predsjednica SDP-a tek sestra Tome Opačka?

  17.6.2018. | 0:01
  Budući da je i previše onih koji drže kako novi lider SDP-a nije Marina Opačak Bilić, nego njezin brat Tomislav Tomo Opačak, trebat će proći neko vrijeme da bi članstvo i javnost vidjeli tko je, ustvari, pobijedio na unutarstranačkim izborima: Ona, Marina; On, Tomo; Oni, obitelj
  Budući da je i previše onih koji drže kako novi lider SDP-a nije Marina Opačak Bilić, nego njezin brat Tomislav Tomo Opačak, trebat će proći neko vrijeme da bi članstvo i javnost vidjeli tko je, ustvari, pobijedio na unutarstranačkim izborima: Ona, Marina; On, Tomo; Oni, obitelj
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li SDP nastaviti s kadrovskim kanibalizmom?

  Izgleda, dobit će prvu predsjednicu

  Hoće li SDP nastaviti s kadrovskim kanibalizmom?

  15.6.2018. | 12:12
  Kako bi lijepo bilo kad bi gubitnici u ovim unutarstranačkim izborima bili na razini s koje je pobjedniku moguće čestitati - ma tko to bio. Kako bi lijepo bilo kad bi i gubitnici željeli dio pobjedničkog tima biti i nastaviti graditi takvu stranku, pobjedničku, a ne rušiti ju na
  Kako bi lijepo bilo kad bi gubitnici u ovim unutarstranačkim izborima bili na razini s koje je pobjedniku moguće čestitati - ma tko to bio. Kako bi lijepo bilo kad bi i gubitnici željeli dio pobjedničkog tima biti i nastaviti graditi takvu stranku, pobjedničku, a ne rušiti ju na
  SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ konačno pobijedio Brođane i gradonačelnika Dusparu

  Nakon osmogodišnjeg rata

  HDZ konačno pobijedio Brođane i gradonačelnika Dusparu

  8.6.2018. | 14:00
  'U ovom slučaju, držim kako je važnija veća sigurnost građana u snabdijevanju pitkom vodom od prava svih nas na upravljanje vodocrpilištem Sikirevci. Povinovao sam se odnosu snaga i prihvatio podređen položaj - dok u Salvonskom Brodu ne stasaju ljudi kojima će opći interes zajedn
  'U ovom slučaju, držim kako je važnija veća sigurnost građana u snabdijevanju pitkom vodom od prava svih nas na upravljanje vodocrpilištem Sikirevci. Povinovao sam se odnosu snaga i prihvatio podređen položaj - dok u Salvonskom Brodu ne stasaju ljudi kojima će opći interes zajedn
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Klijentelizam u sjeni internog rata političkih dinosaurusa

  Paklena, a ne Zlatna dolina

  Klijentelizam u sjeni internog rata političkih dinosaurusa

  2.6.2018. | 0:01
  Mada dvije najjače političke stranke - SDP i HDZ - nalaze se u paklenim unutarstranačkim problemima, iz kojih će obje izaći potpuno osakaćene, to nije najveći problem. Naime, ta dva mastodonta nema tko zamijeniti. Nema stranke za koju bi se moglo kazati kako je programska i kadro
  Mada dvije najjače političke stranke - SDP i HDZ - nalaze se u paklenim unutarstranačkim problemima, iz kojih će obje izaći potpuno osakaćene, to nije najveći problem. Naime, ta dva mastodonta nema tko zamijeniti. Nema stranke za koju bi se moglo kazati kako je programska i kadro
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Naši, a tuđi

  Bez okolišanja

  Piše: Marija Radošević

  Naši, a tuđi

  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :