SBplus.hr, Slavonski Brod :

Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 29.5.2018. u 14:00
Prikaza: 5299
|

Ni traga od SKH-SDP ostalo nije

Koja od ove dvije menadžerice će voditi ovdašnji SDP?

facebook profil
Foto: facebook profilAdriana Bačić
 • facebook profil
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • facebook profil

Nakon izbora bit će vidljivo kojoj od ove dvije SDP-ove poduzetnice i političke aktivistkinje birači više vjeruju da će uspješno voditi SDP. Budući da je i ta stranka potpuno deideologizirana, pragmatična, hrvatska politička frakcija, za očekivati je kako će u ovoj utrci pobijediti menadžerica koja bude imala bolji tim.

RADEĆI koordinirano na stvaranju otpora zahuktalom velikosrpskom hegemonizmu, hrvatsko krilo Službe državne sigurnosti (SDS) i Saveza komunista Hrvatske (SKH) osamdesetih godina prošlog stoljeća, privodili su kraju 'diferencijaciju' unutar sustava te čvrsto se povezali s nacionalističkom emigracijom i izvaninstitucionalnim prohrvatskim aktivistima u zemlji, da bi 1989. godine formirali "stranku opasnih namjera" - Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) - s ciljem stvaranja: "slobodne, demokratske i nezavisne države Hrvatske".

Istovremeno, na istom prostoru, od ljudi iz iste nomenklature, na istoj matrici, formirana je Srpska demokratska stranka (SDS) s ciljem 'ovaplođenja' velikosrpske ideje "svi Srbi u jednoj državi", na crti "Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica".

Oni koji nisu željeli postrojiti se u 'ustaške' redove iza Franje Tuđmana, jer je želio iskoristiti "povijesne silnice" s ciljem stvaranja 'Neovisne Države Hrvatske' (NDH) od jugoslavenskih prostora gdje su pretežito živjeli Hrvati, niti su željeli stati iza 'četnika' Jovana Raškovića, koji je želio iskoristiti moć 'otadžbine' i JNA u stvaranju Velike srbije, stali su uz 'komunjare' Drage Dimitrovića, čije ideje, demokratske iskorake i ljude, po gotovosti procesa, preuzeo je Ivica Račan - s ciljem formiranja hrvatske socijaldemokracije unutar konfederalne Jugoslavije, a ako to ne bude moguće onda 'Neovisne Demokratske Hrvatske' (NDH).

- Budem li izabrana za predsjednicu, prvi korak će mi biti ujedinjenje razmrvljene stranke na području cijele Županije. Uvjerena sam kako će mi stečeno iskustvo u profesionalnom radu koristiti da uspješno završim tu prvu zadaću. Nema te oblasti u kojoj će rezultate ostvariti razjedinjena ekipa. Samo zajedništvom svih znanja i vještina moguće je uspjeti. Ideologijom nisam opterećena, interesira me pokretanje i provođenje projekata koji mogu poboljšati uvjete rada i života na području naše Županije i Hrvatske u cjelini. - za SBplus kazala je Marina Opačak Bilić.

'Odlučno možda'

Zahvaljujući mentalnom sklopu formiranom u vrhu partijske nomenklature tijekom 'Hrvatskog proljeća' sedamdesetih godina prošlog stoljeća, s potpunom sviješću kako je bio tek visoko rangirani partijski 'aparatčik' te zbog toga vukao 'dugi rep', Ivica Račan je ranih devedesetih, hodajući na prstima, manirom 'odlučno-možda', vodio 'ostatak ostataka' članova nekadašnje partije koji su, nominalno, hrvatski socijaldemokrati željeli postati. Budući da sam nije imao personalìtēt, Račan nije mogao stvoriti političku stranku koja bi imala prepoznatljivu agendu. Posljedično toj činjenici, hrvatski socijaldemokrati postali su politički aktivisti prepoznatljivi po vođi, a ne po ideji. Staru ideju (socijalističko samoupravljanje) prestali su slijediti, a novu nisu imali.

Vjerojatno, povjesničari će utvrditi kako je staloženi Račan bio idealan vođa SKH-SDP prije i tijekom Domovinskog rata, jer da je to bio netko drugi, možda, Tuđman ne bi uspio provesti 'pomirbu' između djece partizana i ustaša te s tako monolitnom mladošću ne bi izvojevao pobjedu u ratu.

U postračanovoj eri hrvatske pseudo socijaldemokracije, programsko beznađe postalo je potpuno vidljivo. Idejno impotentan, a operativno prepotentan, Račanov nasljednik, Zoran Milanović, do apstrakcije je ogolio socijaldemokratsku ideološku potku, a stranku pretvorio u stroj za proizvodnju politički podkapacitiranih i karakterno suspektnih sljedbenika - njega kao vođe, a ne ideje.  

Bez kristalno jasne ideje i lidera s pokrićem, a isključivo zbog borbe za osobne sinekure, počeo je bujati klijentelizam i na njemu utemeljena unutarstranačka personalno-klanovska podjela stranke. Zbog toga, na čelo stranke izabran je operativno i politički nedovoljno autoritativan (ne autoritaran) Davor Bernardić, koji nema jasnih i svima znanih temeljnih programskih teza, niti ima ljude s kojima bi mogao realizirati programe i projekte kako bi stranku izvukao iz gliba u koji je došla zahvaljujući dugogodišnjoj, prizemnoj, 'sitnosopstveničkoj', personalnoj fragmentaciji koja je stranku pretvorila u amorfnu masu svačega i ničega.

Postideološki ambijent

U takvom unutarstranačkom ambijentu provode se izbori za vodstva županijskih organizacija stranke i u Brodsko-posavskoj županiji.

U nedjelju, 27. svibnja, u večernjim satima, ali ne u mraku - kažu - zasjedala je Županijska izborna komisija koja je verificirala pravovaljane kandidature za sve funkcije: predsjednika, njegova dva zamjenika, Predsjedništvo i članove Županijskog odbora.

Ne prepuštajući ništa slučaju, a s ciljem maksimalno mogućeg manipuliranja nominacijama - "kandidati mogu povući kandidaturu poštom, telefaksom ili e-mail porukom najkasnije do 11. lipnja 2018. godine u 24,00 sati", stoji u 'Odluci o utvrđivanju pravovaljanih kandidatura...' koju je potpisala predsjednica Anita Aračić Pačić. Tko je sve i za što kandidirao se moguće je vidjeti i OVDJE

Mada je svaka nominacija važna, dakako, najvažnije je tko će biti izabran za predsjednika / predsjednicu, jer on/ona nije 'prvi/prva među jednakima' nego motorna snaga stranke u cjelini i mogući nositelj  izborne liste SDP-a za V. izbornu jedinicu s područja Brodsko-posavske županije.

Dva u pet

Kandidata je, zasad, pet. Zasad, jer nam naši izvori kazuju kako će zamjenica predsjednika Gradskog odbora SDP-a, Stribora Valente, i njegova bliska suradnica - Adriana Bačić (41), SSS, privatna poduzetnica - odustati od kandidature. Mada smo željeli provjeriti koliko je istinita informacija našeg izvora, u tome nismo uspjeli jer je gospođa Bačić prvo odbila dati izjavu prije objave svih kandidatura, a potom se ispričala jer će biti na putu "do petka".

Od ostala četiri kandidata dva su muškarca i dvije žene, dva državna činovnika i dvije poduzetnice, dva diplomirana pravnika i dvije tehničarke.

Ivan Guberac, dipl. iur. (45) zaposlen u Ministarstvu poljoprivrede - Agenciji za plaćanje u poljoprivredi - jedan je od dvoje potpredsjednika Gradskog odbora SDP-a Slavonskog Broda.

Nikola Božić, dipl.iur. (51) zaposlen je u Policijskoj upravi brodsko posavskoj s radnim mjestom u Novoj Gradiški 'na civilnim poslovima'. Svojim dosadašnjim članstvom u SDP-u "nije ostavio vidljiva traga", čega je očito i sam svjestan jer tvrdi kako "se ne kandidira da bi pobijedio nego da ga članstvo malo bolje upozna".

Ono što planiram napraviti u SDP-u, ako bih pobijedila, naravno, prvo nam je konsolidiranje, da vidimo u kojim općinama i gradovima što imamo. U dva grada situacija nam je koliko toliko jasna ali općine, kako smo imali godinu i pol i više imali zatišje i kako se nije radilo, nisam sigurna koliko u općinama uopće ima života - osim u ove tri gdje imamo načelnike. - za SBplus kazala je Jozefina Birindžić.

Dvije ozbiljne kandidatkinje

Jozefina Birindžić strojarski tehničar i upravni pravnik, SSS (49) članica je SDP-a od 2007. godine, a prije raspuštanja 'organa upravljanja' i uvođenja 'prinudnog upravitelja' Stribora Valente (1. siječnja 2017.!) bila je članica Predsjedništva Županijske organizacije SDP-a i predsjednica županijskog Foruma žena te stranke. Mada je u stranci ostavila vidljiv trag - u Predsjedništvu i Forumu - ova kandidatkinja široj javnosti je poznatija kao kolumnistica portala sbperiskop i direktorica 'Moj gastro' u okviru Udruge koja ne ostvaruje prihod niti sama prima plaću za svoj rad. Udana je i ima dvoje djece (21 i 25 godina).

- Mislim da su rezultati ovih komunalnih izbora pokazatelj da očito ne idemo u dobrom pravcu. Sebe smatram nekim recimo starijim dijelom SDP-a, iako u stranci nisam kao neki preko 20 godina. Na kandidaturu me ponukalo to što sam iz kuloara i od poznanika načula da nema onih koji su spremni nešto mijenjati, a jednostavno mi je žao bilo dići ruke od nečega što predstavlja dio mog života, moj svjetonazor. Ono što planiram napraviti u SDP-u, ako bih pobijedila, naravno, prvo nam je konsolidiranje, da vidimo u kojim općinama i gradovima što imamo. U dva grada situacija nam je koliko toliko jasna ali općine, kako smo imali godinu i pol i više imali zatišje i kako se nije radilo, nisam sigurna koliko u općinama uopće ima života - osim u ove tri gdje imamo načelnike. Ostale općine, a znate kako je, ako nitko ne zove i ništa se ne pita onda nitko ništa i ne radi. Tako da se mora prvo pregledati teren što u stvari imamo, a onda jednostavno raditi. Jer ništa drugo nema. Moramo se vratiti socijaldemokraciji i radu i predstavljanju nekih programa koji bi trebali biti za život u Slavoniji za život na ovom našem području, da vratimo ono da se može živjeti i od poljoprivrede i od poštenog rada i da mladi ne odlaze. Naravno to zvuči vrlo jednostavno ali nije nimalo jednostavno za odraditi, a mislim da mladi odlaze i zato što ne vide nikakvu alternativu svemu što se događa. - za SBplus kazala je Jozefina Birindžić.

Marina Opačak Bilić (28) građevinska tehničarka SSS, član SDP-a od 2015. godine i županijska vijećnica te stranke. Od završetka srednje škole je zaposlena, a zadnje četiri godine obnaša dužnost direktora u obiteljskoj tvrtki Feliks regulacija, čiji je temeljni kapital 29 milijuna kuna. S 30-ak  zaposlenih ostvaruju ukupan godišnji  prihod od 26 milijuna kuna. Udana je i ima troje djece (5, 6 i 7 godina).

- Budem li izabrana za predsjednicu, prvi korak će mi biti ujedinjenje razmrvljene stranke na području cijele Županije. Uvjerena sam kako će mi stečeno iskustvo u profesionalnom radu koristiti da uspješno završim tu prvu zadaću. Nema te oblasti u kojoj će rezultate ostvariti razjedinjena ekipa. Samo zajedništvom svih znanja i vještina moguće je uspjeti. Ideologijom nisam opterećena, interesira me pokretanje i provođenje projekata koji mogu poboljšati uvjete rada i života na području naše Županije i Hrvatske u cjelini. - za SBplus kazala je Marina Opačak Bilić.

Pobjedit će bolja menadžerica

Ako/kad Adriana Bačić, iza koje stoji Stribor Valenta i njegov dio brodsko-posavskog SDP-a, odustane od kandidature, a članstvo uvidi kako iza dvojica državnih činovnika, Ivana Guberca i Nikole Božić, ne stoji nitko - jer su se kandidirali bez ičije potpore - ostat će tek dvije ozbiljne kandidatkinje: Jozefina Birindžić, koju javno podupiru članice unutarstranačke frakcije "Pozitiva", i  Marina Opačak Bilić iza koje, vjerojatno, stoje i birači njezina brata Tomislava, koji je na zadnjim unutarstranačkim izborima za predsjednika ŽO SDP-a, u prvom izbornom krugu, pobijedio protukandidate: bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu i bivšeg ravnatelja brodske bolnice Tihomira Biščevića.  

Uglavnom, nakon izbora bit će vidljivo kojoj od ove dvije SDP-ove poduzetnice i političke aktivistkinje birači više vjeruju da će uspješno voditi SDP. Budući da je i ta stranka potpuno deideologizirana, pragmatična, hrvatska politička frakcija, za očekivati je kako će u ovoj utrci pobijediti menadžerica koja bude imala bolji tim.

  Broj komentara: 10

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  grgasb

  grgasb

  Komentirano: 30.5.2018. | 23:42

  1

  Bude Buljanka?
  Jablanovi_kraj_Gloge

  Jablanovi_kraj_Gloge

  Komentirano: 30.5.2018. | 20:08

  2

  Pa zar skoro baš svi - SSS ? Nisam nikakav elitist, ali ipak, ljudi !
  brodskasova

  brodskasova

  Komentirano: 30.5.2018. | 15:40

  3

  Svibanj; I onda je svizac smotao čokoladu
  Svibanj

  Svibanj

  Komentirano: 30.5.2018. | 9:15

  4

  Niti će Juga, niti Tomina sestra biti predsjednice...ako Bačićka ostane kandidat onda je sasvim jasno da će ona biti izabrana za predsjednicu, ako ne, vjerujem da će tada od strane Striborove ekipe biti podržan Ivan Guberac.
  Kropotkin

  Kropotkin

  Komentirano: 30.5.2018. | 8:10

  5

  @posteni G. "Posteni" po Vama bi izgleda najbolje bilo ostaviti status quo u SDP-u, sastavljen od uhljeba i parazita da dalje trune dok ne postane marginalna stranka. Problem razmišljanja mnogih popust Vas je što u privatnicima vide kulake i babaroge, a ne pokretače gospodarstva, za razliku od apartčika uvaljenih u fine državne fotelje
  Jugo_slaven

  Jugo_slaven

  Komentirano: 29.5.2018. | 22:03

  6

  S malim zakasnjenjem cestitam svima Drugovima i Drugaricama Dan Mladosti,uz drugarski pozdrav,za koga za TITA. https://net.hr/danas/hrvatska/tito-zlocinac-ili-veliki-drzavnik-cia-bi-se-na-brutalnost-udbe-samo-nasmijala-a-nasi-politicari-bi-od-tita-morali-nauciti-jednu-stvar/
  Blade

  Blade

  Komentirano: 29.5.2018. | 20:56

  7

  Bacicka mi bas po ovoj ozbiljnoj fotki stoji kao "ozbiljni" kandidat za neozbiljnu stranku. Nek se slika kao njezina prezimenjakinja mozda i pobjedi
  Vertex

  Vertex

  Komentirano: 29.5.2018. | 16:32

  8

  Ovo je već za rubriku vjerovali ili ne ili onu staru: pa ljudi moji jeli ovo moguće? Stribor, Tomo i Bačićka u kombinaciji. Može li sdp pasti dublje? Starleta, bizmismen i inženjer prava u novom nastavku sdpovog Alanforda, čekamo nastavak. Blažen bio hdz!
  posteni

  posteni

  Komentirano: 29.5.2018. | 15:58

  9

  Teško je ne primijetiti da je cilj školovane ljude (dipl. pravnike) napraviti nebitnim marginalcima, a one druge... uspješnim menađericama ??!! O obitelji Opaćak valjda svi u Brodu znaju sve osim autora teksta.Nije mi jasno gdje mu je nestala svijest. Bit će da je Tomo zakupio oglasni prostor pa je odjednom baba postala rumena djevojka... pardon... menager :). Jasno je da je cilj dovesti Tomu...tj Tominu sestru u drugi krug sa Jozefinom gdje će ju oba (čitaj Tomina sestra) pojesti glasovima koje je braco osigurao. Čudi me da se autor u cijelom tekstu nije zapitao treba li nam takav SDP...treba li nam takva država. Gospodin Zovak samo glumi intelektualca... On to u svojoj srži nije. Pokušao je biti i menager... ali to nije kao što to nije niti Tomina sestra... a niti Jozefina koja je vjerojatno jako sretna što je "favorit". Jedino nije svjesna da joj kopaju rupu i da baš nju žele u drugom krugu. Bilo koji drugi scenarij je jako poguban za operaciju koju menager Tomo provodi. I onda se pitamo... zašto nam djeca odlaze. Zahvaljujući pravosuđu, menagerima... i prodanim nazovi novinarima
  mrki55

  mrki55

  Komentirano: 29.5.2018. | 15:14

  10

  Jozefina!!!

  Broj komentara: 10

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u kolumni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li nova predsjednica SDP-a tek sestra Tome Opačka?

  Tko je pobijedio: Ona, On ili Oni

  Je li nova predsjednica SDP-a tek sestra Tome Opačka?

  17.6.2018. | 0:01
  Budući da je i previše onih koji drže kako novi lider SDP-a nije Marina Opačak Bilić, nego njezin brat Tomislav Tomo Opačak, trebat će proći neko vrijeme da bi članstvo i javnost vidjeli tko je, ustvari, pobijedio na unutarstranačkim izborima: Ona, Marina; On, Tomo; Oni, obitelj
  Budući da je i previše onih koji drže kako novi lider SDP-a nije Marina Opačak Bilić, nego njezin brat Tomislav Tomo Opačak, trebat će proći neko vrijeme da bi članstvo i javnost vidjeli tko je, ustvari, pobijedio na unutarstranačkim izborima: Ona, Marina; On, Tomo; Oni, obitelj
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li SDP nastaviti s kadrovskim kanibalizmom?

  Izgleda, dobit će prvu predsjednicu

  Hoće li SDP nastaviti s kadrovskim kanibalizmom?

  15.6.2018. | 12:12
  Kako bi lijepo bilo kad bi gubitnici u ovim unutarstranačkim izborima bili na razini s koje je pobjedniku moguće čestitati - ma tko to bio. Kako bi lijepo bilo kad bi i gubitnici željeli dio pobjedničkog tima biti i nastaviti graditi takvu stranku, pobjedničku, a ne rušiti ju na
  Kako bi lijepo bilo kad bi gubitnici u ovim unutarstranačkim izborima bili na razini s koje je pobjedniku moguće čestitati - ma tko to bio. Kako bi lijepo bilo kad bi i gubitnici željeli dio pobjedničkog tima biti i nastaviti graditi takvu stranku, pobjedničku, a ne rušiti ju na
  SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ konačno pobijedio Brođane i gradonačelnika Dusparu

  Nakon osmogodišnjeg rata

  HDZ konačno pobijedio Brođane i gradonačelnika Dusparu

  8.6.2018. | 14:00
  'U ovom slučaju, držim kako je važnija veća sigurnost građana u snabdijevanju pitkom vodom od prava svih nas na upravljanje vodocrpilištem Sikirevci. Povinovao sam se odnosu snaga i prihvatio podređen položaj - dok u Salvonskom Brodu ne stasaju ljudi kojima će opći interes zajedn
  'U ovom slučaju, držim kako je važnija veća sigurnost građana u snabdijevanju pitkom vodom od prava svih nas na upravljanje vodocrpilištem Sikirevci. Povinovao sam se odnosu snaga i prihvatio podređen položaj - dok u Salvonskom Brodu ne stasaju ljudi kojima će opći interes zajedn
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Klijentelizam u sjeni internog rata političkih dinosaurusa

  Paklena, a ne Zlatna dolina

  Klijentelizam u sjeni internog rata političkih dinosaurusa

  2.6.2018. | 0:01
  Mada dvije najjače političke stranke - SDP i HDZ - nalaze se u paklenim unutarstranačkim problemima, iz kojih će obje izaći potpuno osakaćene, to nije najveći problem. Naime, ta dva mastodonta nema tko zamijeniti. Nema stranke za koju bi se moglo kazati kako je programska i kadro
  Mada dvije najjače političke stranke - SDP i HDZ - nalaze se u paklenim unutarstranačkim problemima, iz kojih će obje izaći potpuno osakaćene, to nije najveći problem. Naime, ta dva mastodonta nema tko zamijeniti. Nema stranke za koju bi se moglo kazati kako je programska i kadro
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija je pucala u leđa krijumčaru i migrantima

  Prema večernjakovoj ilustraciji događaja

  Policija je pucala u leđa krijumčaru i migrantima

  1.6.2018. | 13:10
  U pitanju nije bila OBRANA od NAPADA niti pucanje PREMA dolazećoj opasnosti, nego NAPAD i pucanje (u leđa) ZA nepoznatim osumnjičenikom koji je počinio jedno poznato kazneno djelo - nije se zaustavio na poziv policije - a sumnjičilo ga se da je krjumčar migranata.
  U pitanju nije bila OBRANA od NAPADA niti pucanje PREMA dolazećoj opasnosti, nego NAPAD i pucanje 'u leđa' ZA nepoznatim osumnjičenikom koji je počinio jedno poznato kazneno djelo - nije se zaustavio na poziv policije.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mediji lažu o uzrocima policijskog ranjavanja dvoje djece

  Nisu postupali profesionalno

  Mediji lažu o uzrocima policijskog ranjavanja dvoje djece

  31.5.2018. | 15:00
  Budući da je policija imala kamo ustukbnuti, a paljba na njih nije otvarana, moguće je tek zaključiti kako su postupili amaterski - ne postavljajući primjerene zapreke kako bi zaustavili vozilo - a potom, da bi sanirali taj diletantizam, upotrijebili su zadnju mjeru, vatreno oruž
  Budući da je policija imala kamo ustukbnuti, a paljba na njih nije otvarana, moguće je tek zaključiti kako su postupili amaterski - ne postavljajući primjerene zapreke kako bi zaustavili vozilo - a potom, da bi sanirali taj diletantizam, upotrijebili su zadnju mjeru, vatreno oruž
  SBplus.hr, Slavonski Brod : SDP od lučonoše postao zrcalo hrvatskog društva

  Bratoubilački rat u SDP-u

  SDP od lučonoše postao zrcalo hrvatskog društva

  24.5.2018. | 0:01
  Od kad je opće dobro, legitimo, podređeno osobnim i partikularnim interesima, od kad je egoizam postao društveno hvaljen manir, nikome u hrvatskom društvu ne piše se dobro. Posljedično, ne piše se dobro niti SDP-u jer je, umjesto lučonoše, postao tek zrcalo hrvatskog društva.
  Od kad je opće dobro, legitimo, podređeno osobnim i partikularnim interesima, od kad je egoizam postao društveno hvaljen manir, nikome u hrvatskom društvu ne piše se dobro. Posljedično, ne piše se dobro niti SDP-u jer je, umjesto lučonoše, postao tek zrcalo hrvatskog društva.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prva ustanova u kulturi koju će osnovati Mirko Duspara?

  Treba li Slavonskom Brodu kazalište?

  Prva ustanova u kulturi koju će osnovati Mirko Duspara?

  21.5.2018. | 0:02
  Kad bi struka konstatirala kako Slavonski Brod - u lijepoj zgradi Hrvatskog doma - ima idealne tehničke uvjete za rad profesionalnog kazališta, a Gradsko vijeće utvrdilo opravdanost izdvajanja pola posto iz gradskog proračuna za Brodsko kazalište, ta nova ustanova imalo bi inicij
  Kad bi struka konstatirala kako Slavonski Brod - u lijepoj zgradi Hrvatskog doma - ima idealne tehničke uvjete za rad profesionalnog kazališta, a Gradsko vijeće utvrdilo opravdanost izdvajanja pola posto iz gradskog proračuna za Brodsko kazalište, ta nova ustanova imalo bi inicij
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Stribor Valenta donio odluku: Igre mogu početi

  Izbori u SDP-u

  Stribor Valenta donio odluku: Igre mogu početi

  17.5.2018. | 12:55
  Najbolje čuvana tajna, kako u SDP-u tako i toj stranci bliskim izvorima, jeste informacija o namjerama ponajvećeg brodskog poduzetnika, Tomislava Tome Opačka. Hoće li se kandidirati čovjek koji bi na prošlim izborima 2013. za predsjednika Županijske organizacije, u prvom krugu, p
  Najbolje čuvana tajna, kako u SDP-u tako i toj stranci bliskim izvorima, jeste informacija o namjerama ponajvećeg brodskog poduzetnika, Tomislava Tome Opačka. Hoće li se kandidirati čovjek koji bi na prošlim izborima 2013. za predsjednika Županijske organizacije, u prvom krugu, p
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kakav je to um koji želi smrt novinaru portala SBplus?

  Presude zrcale ambijent u kojem nastaju

  Kakav je to um koji želi smrt novinaru portala SBplus?

  14.5.2018. | 9:30
  Neka umre onaj tko brani Dubravka Galovića, poručio je taj bijednik, čiju podsvijest permanentno tove ovdašnje utjecajne ideologije i vjere, koje i same žive od mržnje prema drugima.
  Neka umre onaj tko brani Dubravka Galovića, poručio je taj bijednik, čiju podsvijest permanentno tove ovdašnje utjecajne ideologije i vjere, koje i same žive od mržnje prema drugima.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dubravko Galović je pripadnik brodske i hrvatske elite

  Lider Marse i HDZ-a

  Dubravko Galović je pripadnik brodske i hrvatske elite

  9.5.2018. | 0:01
  Kad Marsa i HDZ pobjeđuju, Galović je car, a kad Marsa i HDZ gube, Galović je luzer. Tako je moguće razumjeti kritičare koji ne iznose argumente ni u prvom niti u drugom slučaju. Naime, niti je Galović car kad Marsa i HDZ pobjeđuju, niti je luzer kad oni gube, jer...
  Kad Marsa i HDZ pobjeđuju, Galović je car, a kad Marsa i HDZ gube, Galović je luzer. Tako je moguće razumjeti kritičare koji ne iznose argumente ni u prvom niti u drugom slučaju. Naime, niti je Galović car kad Marsa i HDZ pobjeđuju, niti je luzer kad oni gube, jer ni Marsa niti H
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod ima tek dvije ozbiljne političke stranke

  U nedjelju 20. svibnja novi izbori

  Slavonski Brod ima tek dvije ozbiljne političke stranke

  6.5.2018. | 22:10
  Nakon što su predane kandidacijske liste za predstojeće komunalne izbore, slobodno možemo kazati kako u Slavonskom Brodu postoji tek skroman broj članova HSS-a, HSLS-a, HSP-a, Mosta, Živog zida, Bandića 365,HSP-AS-a, HDSSB-a, HSU-a SU-a... ali da te stranke ne postoje kao ozbiljn
  Nakon što su predane kandidacijske liste za predstojeće komunalne izbore, slobodno možemo kazati kako u Slavonskom Brodu postoji tek skroman broj članova HSS-a, HSLS-a, HSP-a, Mosta, Živog zida, Bandića 365,HSP-AS-a, HDSSB-a, HSU-a SU-a... ali da te stranke ne postoje kao ozbiljn
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolika li je podmuklost onoga koji se usudi tako lagati?

  Ciljem nije moguće pravdati sva sredstva

  Kolika li je podmuklost onoga koji se usudi tako lagati?

  5.5.2018. | 0:01
  Komentator, svjesno i namjerno, širi laž da Vodovod 'permanentno' ne kontrolira kakvoću vode kako bi među građanima izazvao paniku te stvorio atmosferu linča protiv te gradske tvrtke i šefa im, a sve s jednim jedinim ciljem...
  Komentator, svjesno i namjerno, širi laž da Vodovod 'permanentno' ne kontrolira kakvoću vode kako bi među građanima izazvao paniku te stvorio atmosferu linča protiv te gradske tvrtke i šefa im, a sve s jednim jedinim ciljem...
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Župnik Anđić objavio listu vjernika koji nisu platili lukno

  Naputak Crkve: 'Nađi izvor financiranja'

  Župnik Anđić objavio listu vjernika koji nisu platili lukno

  3.5.2018. | 12:30
  Pored licemjerne svinjarije - utjerivanje dara prijetnjom - interesantna je činjenica da su na tom svojevrsnom stupu srama (popisu) našli se i neki od ovdašnjih političara, na primjer, Ljubica Maksimčuk (HDZ) i Ivana Križanović (Duspara Mirko - Nezavisna lista)...
  Pored licemjerne svinjarije - utjerivanje dara prijetnjom - interesantna je činjenica da su na tom svojevrsnom stupu srama (popisu) našli se i neki od ovdašnjih političara, na primjer, Ljubica Maksimčuk (HDZ) i Ivana Križanović (Duspara Mirko - Nezavisna lista)...
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Čermak nedopušteno pristupio ispitivanju produktovoda

  Objavili pisani dokaz

  Čermak nedopušteno pristupio ispitivanju produktovoda

  2.5.2018. | 22:22
  Sve da u brodskom Vodovodu rade sami kriminalci, to ne umanjuje krimen generala Ivana Čermaka i podčinjenih mu najamnika - zbog načina na koji su uzrokovali ekološku nesreću; zbog načina na koji su namjeravali sve zataškati; zbog načina na koji se trenutno odnose prema ovdašnjoj
  Sve da u brodskom Vodovodu rade sami kriminalci, to ne umanjuje krimen generala Ivana Čermaka i podčinjenih mu najamnika - zbog načina na koji su uzrokovali ekološku nesreću; zbog načina na koji su namjeravali sve zataškati; zbog načina na koji se trenutno odnose prema ovdašnjoj
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Sramite se'

  Vi

  'Sramite se'

  26.4.2018. | 23:00
  Odgovor Vinka Grgića briljantan je primjer forme političke borbe u kojoj se napada "trun u tuđem oku" kako bi se pozornost skrenula s "brvna u vlastitom". Onaj tko se lako takvim političkim alatima služi, lako bi velik političar mogao biti.
  Odgovor Vinka Grgića briljantan je primjer forme političke borbe u kojoj se napada "trun u tuđem oku" kako bi se pozornost skrenula s "brvna u vlastitom". Onaj tko se lako takvim političkim alatima služi, lako bi velik političar mogao biti.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Stribor Valenta bit će primjer za čist obraz stranke

  U cilju jačanja socijaldemkracije

  Stribor Valenta bit će primjer za čist obraz stranke

  18.4.2018. | 0:01
  Ljudima bez karaktera i kriminalcima, takva presuda bila bi jedna od rutinskih informacija tijekom njihova poslovanja, međutim, Siladijim će ona biti životni pečat kojeg će nositi i nakon njezine pravomoćnosti, ma kakva bila.
  Ljudima bez karaktera i kriminalcima, takva presuda bila bi jedna od rutinskih informacija tijekom njihova poslovanja, međutim, Đurđi i Željku Siladiju ta presuda bit će životni pečat kojeg će nositi i nakon pravomoćne presude, ma kakva ona bila.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Čermakovi zagađenje tla zavrtili sa zagađenjem vode

  Teorije zavjere, ili indicije?

  Čermakovi zagađenje tla zavrtili sa zagađenjem vode

  17.4.2018. | 14:30
  Preusmjeravanjem pozornosti s Čermaka na Dusparu, dobili su na vremenu kako bi prikrili što su, ustvari, radili s produktovodom. Zatim, preventivno, zlu ne trebalo, spriječili su Brođane da piju vodu dok ne utvrde jesu li ju, ili nisu, zatrovali ispuštanjem naftnih derivata u zem
  Preusmjeravanjem pozornosti s Čermaka na Dusparu, dobili su na vremenu kako bi prikrili što su, ustvari, radili s produktovodom. Zatim, preventivno, zlu ne trebalo, spriječili su Brođane da piju vodu dok ne utvrde jesu li ju, ili nisu, zatrovali ispuštanjem naftnih derivata u zem
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Želiš odgoditi rješenje, potakni formiranje nove Udruge

  Fragmentiranje moći građana

  Želiš odgoditi rješenje, potakni formiranje nove Udruge

  16.4.2018. | 9:25
  Bez izbora jedinstvenog apolitičnog vodstva te kompetentnog i prepoznatljivog lidera s karizmom, iza kojih će stati Grad i Županija s konkretnim sredstvima, ekološke udruge će svojim trivijalnim akcijama - kakva je bila i odlazak u Zagreb stotinjak brodske djece s roditeljima - t
  Bez izbora jedinstvenog apolitičnog vodstva te kompetentnog i prepoznatljivog lidera s karizmom, iza kojih će stati Grad i Županija s konkretnim sredstvima, ekološke udruge će svojim trivijalnim akcijama - kakva je bila i odlazak u Zagreb stotinjak brodske djece s roditeljima - t
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Inspektoricu Dubravku Miškić 15 puta pitamo - zbog čega?

  Prije svih odgovora, ništa gotovo nije

  Inspektoricu Dubravku Miškić 15 puta pitamo - zbog čega?

  10.4.2018. | 0:01
  Pitanja smo postavili kako bismo ministru Tomislavu Ćoriću i drugim sudionicima u ovoj ekološkoj svinjariji - koji obujam i ozbiljnost mogućih posljedica od akcidenta pokušavaju prikriti - dali na znanje kako Brođani nisu ni blesavi ni kukavice, nego tek nemoćni u odnosu na moćnu
  Pitanja smo postavili kako bismo ministru Tomislavu Ćoriću i drugim sudionicima u ovoj ekološkoj svinjariji - koji obujam i ozbiljnost mogućih posljedica od akcidenta pokušavaju prikriti - dali na znanje kako Brođani nisu ni blesavi ni kukavice, nego tek nemoćni u odnosu na moćnu
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Komentar tjedna 4. do 10. lipnja

  Oko nas

  Piše: Aleksandra Primorac

  Komentar tjedna 4. do 10. lipnja

  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :