Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 4.11.2018. u 0:01
Prikaza: 6618
|

Izbor ravnatelja je politička rutina

Imaju uputu za koga glasati i prije otvaranja kandidatura?

  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović / SBplus
  • Željka Gavranović / SBplus
  • Željka Gavranović /SBplus
  • Željka Gavranović / SBplus
  • Željka Gavranović / SBplus
  • Željka Gavraniović / SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus

Takvo donošenje odluke ne bi bilo korektno kad bi ravnatelja birala struka, a ne politika temeljem prethodno donesenog zaključka na nekom od ovdašnjih 'komiteta'. I, dakako, takvo donošenje odluke bilo bi otežano kad si profesorica Holub i docent Cvitković ne bi međusobno čuvali leđa sjedeći jedno-drugom u upravnom tijelu ustanova kojima ravnaju.

KAD u iznadprosječno obrazovan kolektiv javne zdravstvene ustanove imenujete ravnatelja za kojeg bi stariji ljudi mogli reći kako ima manire austrougarskog nadnarednika, a mladi tvrditi da je opsjednut kontroliranjem (hrv. control freak) svega i svakoga, možete očekivati poslovni ambijent u kojem je prisutna emocionalna distanciranost svojstvenija uzdržanim Nijemcima nego neposrednim Hrvatima.

Mada se sa sigurnošću može reći kako aktualni ravnatelj brodsko-posavskog Zavoda za javno zdravstvo tu ustanovu vodi manirom dobrog gospodara…  doc. Cvitković je zaista emocionalno distanciran od velikog boja zaposlenih u Zavodu.

A upravo (i) takva atmosfera godinama vlada između ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije doc.prim.dr.sc. Ante Cvitkovića, dr.med.spec.epidemiologije i dijela kolektiva od 64 zaposlenih kojima on ravna već 12 godina. Tako barem tvrde četiri predstavnice nezadovoljnih koje su kontaktirale SBplus: Marija Vukelić, dipl. iur.; mr. sc. Maja Tomić Paradžik, dr. med. spec. mikorbiologije; Zvonimira Medverec Knežević, dipl.ing i dr.sc.Dragana Jurić, dipl.ing.

Znajući da je 15. listopada raspisan natječaj za ravnatelja te županijske ustanove, u prvi mah pomislili smo kako se radi o grupi zaposlenica koje nas žele staviti u funkciju dezavuiranja aktualnog ravnatelja kako bi, mimo uobičajenih političkih marifetluka, lakše 'progurale' svog čovjeka. Međutim, nakon što je dr.sc. Dragana Jurić kazala kako ona ništa ne traži za sebe, jer je sve svoje ciljeve ostvarila, nego se zalaže za promjenu paradigme u upravljanju kolektivom i relaksaciju međuljudskih odnosa poremećenih primarno načinom ponašanja ravnatelja, odlučili smo ih saslušati, a potom ravnatelja Cvitkovića zatražiti njegovo mišljenje.

Pro et contra

Budući da je okosnica prijepora, ustvari, različito tumačenje ugovornih obveza između Ustanove i zaposlenika tijekom trajanja specijalističkog obrazovanja, donosimo neke od njih u formi pro et contra.

One - Unatoč ugovornim obvezama i praksi u drugim ustanovama, ravnatelj je pravio probleme ne odobravajući nam plaćene dopuste za kongrese i seminare na kojima trebamo izlagati svoje radove i skupljati bodove za doktorat te nam nije dopuštao korištenje laboratorija Ustanove za potrebe doktorskog studija.

On - Naprosto nije istina da bih kolegicama i kolegama priječio službena putovanja, ako su ona u okviru ugovornih obveza Zavoda. Upravo obratno, poticao sam ih na daljnje obrazovanje jer je to u interesu Ustanove i zaposlenih. A što se tiče laboratorija, njegovo korištenje mogao sam odobriti samo temeljem, na fakultetu, potvrđene teme zbog koje su istraživanja trebala uslijediti.

One - Ostajemo kod toga da ravnatelj nije bio korektan u odobravanju (ne)plaćenih dopusta za potrebe studija, a laboratorij nam je trebao za izvođenje eksperimenata temeljem kojih bi nam radnja bila odobrena, a ne obratno. Zbog toga smo bile prinuđene koristiti laboratorije u Osijeku i slavonskobrodskom Vodovodu. Budući da nismo imali korektne uvjete za rad, tražili smo produžetak roka za doktoriranje koji je u Ugovoru iznosio šest godina, mada sveučilište odobrava devet. Ignorirajući naše molbe, ravnatelj je odlučio tužiti nas i ovršiti nam plaće jer nismo ispunile ugovoren rok završetka studija. Međutim, iz prvostupanjske presude vidljivo je kako nije postupao zakonito.

On. Način produžetka vremena za studiranje reguliran je Ugovorom temeljem kojeg je moguć produžetak studija u slučaju teže bolesti, porodiljsko dopusta i sl. U svim drugim slučajevima postupam prema Ugovoru i mišljenju pravne struke. Sudski spor se još vodi i vidjeti ćemo kako će završiti.Jedna doktorandica uspjela je doktorirati u ugovorenom roku od šest godina dok druge dvije to nisu uspjele niti u roku od skoro osam godina.

One - Da nije angažirana odvjetnica i zahtjev poslan Osnivaču, zaposlenici koja je doktorirala u roku ne bi bilo osigurano  odgovarajuće radno mjesto i plaća.

On - Sukladno Ugovoru, radno mjesto sam osigurao čim su za to bili stvoreni preduvjeti i nastala potreba Ustanove.

One - Zbog poremećenih međuljudskih odnosa između ravnatelja i većeg broja djelatnika, ravnatelj je samo ove godine poslao četiri upozorenja zaposlenicima Ustanove.

On Zaposlenicima je to puno, a drugima je vjerojatno malo. Ukoliko žele, pozivam one koji su ih dobili neka ih pokažu kako bi razlozi bili jasni.

One - U kojoj mjeri je u Ustanovi poremećena radna atmosfera najbolje svjedoči činjenica da je unazad dvije godine naš kolektiv napustilo troje stručnjaka.

On Te kolege, prema meni dostupnim informacijama, otišle su iz privatnih razloga. Međutim, isto toliko stručnjaka je iz drugih ustanova došlo u naš kolektiv.

One - Umjesto računovodstva, medicinske sestre pišu račune za izvršene usluge.

On - To je točno i tako će ostati dok sam ja ravnatelj jer ne želim povećavati broj zaposlenih u administraciji za posao kojeg 90 posto već obave vršitelji usluge.

One - Umjesto da imamo Pravilnik o stručnom usavršavanju bez dvostrukih mjerila, ravnatelj ima diskrecijsko pravo o tome sam odlučiti.

On - Optužba je apsurdna jer ja potičem, a ne sprječavam školovanje. Najbolji dokaz tome je činjenica da nema niti jednog kandidata koji je odbijen. Svi koji žele mogu ići na specijalizacije ili doktorske studije. Kamo sreće da kandidata ima.

One - Godinu dana po preuzimanju mjesta ravnatelja, svoju suprugu je zaposlio u Zavod. Mada je gospođa Cvitković dobar čovjek i zaposlenik, u pitanju je nepotizam par excellence.

On U više navrata procesi zapošljavanja su provjereni, a nadležni su utvrdili kako je sve učinjeno sukladno pozitivnim zakonskim propisima i odlukama Upravnog vijeća Ustanove.

One - Mada je kolega Dalibor Vrbičić, realno, diplomirao 13 dana prije isteka roka od ugovorene 3,5 godine, nominalno, kasnio je dva mjeseca i 12 dana - zbog činjenice da su mu dani brojani od srpnja kada je dokumentaciju predao u Referadu, a ne od listopada kada je počeo rad na fakultetu. Unatoč tome, ravnatelj je zahtijevao neka Ustanovi vrati uloženi novac za njegovo školovanje. Budući da kolega nije mogao redovito servisirati tako nastali dug, ravnatelj je stavio ovrhu na njegovu plaću. Zbog toga, Vrbičić je dao otkaz, otišao na rad u Njemačku i, potom, Ustanovi platio 83 tisuće kuna, na koliko je s kamatama narastao ravnateljev izračun duga od 62.021,00 kuna.

On - Tijekom studija, kolega o kojem govorite nije tražio produženje roka završetka školovanja nego je to učinio tek nakon što je Ugovoreni rok istekao. Smatram da je tri i pol godine dovoljno za studiranje te da do probijanja roka nije trebalo doći budući da sam osobno, u više navrata, kolegu podsjećao da mora paziti na ugovorene obveze. I u tom slučaju držao sam se ugovornih prava i obveza, kako zaposlenika tako i Ustanove. Da nisam postupio sukladno sadržaju Ugovora, zbog ta dva mjeseca i 12 dana kašnjenja netko bi mene mogao pozvati na red. - zaključio je doc. Cvitković svoje komentare optužbi upućene mu od kolegica iz Zavoda kojim je on, izgleda, perfekcionistički ravnao proteklih 12 godina.

Materijalni rezultati Cvitkovićeva upravljanja Ustanovom.

Uvidom u podatke o materijalno-financijskom poslovanju, u oči upada stanje novčanih sredstava na računu Zavoda koje je aktualni ravnatelj poboljšao za milijun kuna u odnosu na naslijeđeno od doc.prim.dr.sc. Marice Miletić Medveddr.med.spec. epidemiologije 2006. godine, zbog čega ono trenutno iznosi koliko i ukupan godišnji prihod Ustanove - 13 milijuna kuna. Kad bi Zavod godinu dana ostao bez prihoda, mogao bi funkcionirati kao da se ništa dogodilo nije.

Ono po čemu će Novogradiščani upamtiti doc. Antu Cvitkovića sigurno je izgradnja novog objekta Zavoda za javno zdravstvo u Novoj Gradiški. Mada Petar Bašić tvrdi kako je proces oko tog projekta bio suspektan, a Cvitković mu odgovorio kako su to insinuacije, ostaje činjenica da je taj, osam milijuna kuna vrijedan, objekt izgrađen isključivo sredstvima Zavoda.

Iako se sa sigurnošću može reći kako aktualni ravnatelj brodsko-posavskog Zavoda za javno zdravstvo tu ustanovu vodi manirom dobrog gospodara jer je izgradio vrijedan novi objekt, kupovao novu opremu, održao potraživanja većim od obveza za 600 tisuća kuna, zaposlio devetero novih ljudi, specijalistički unaprijedio kapacitet tvrtke te joj zbog toga omogućio širi pristup tržištu i javnim fondovima…  doc. Cvitković je zaista emocionalno distanciran od velikog boja zaposlenih u Zavodu.

E sad, hoće li Upravno vijeće ustanove taj hladan i, većini zaposlenih u Zavodu, stran, krut birokratski odnos prema suradnicima cijeniti kao vrlinu ili kao manu, diskrecijsko je pravo tog tijela koje, u ime i za račun poreznih obveznika, upravlja Ustanovom.

Je li moguće da je odluka već donesena?

Mada, sudbina ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo ne ovisi o mišljenju struke i/ili Upravnog vijeća, nego o volji ovdašnjeg HDZ-a kojeg vodi Dubravko Galović. Kako drugačije tumačiti činjenicu da je natječaj za ravnatelja trajao do 2. studenog 2018.; da zadnja prijava može stići 5. studenog; da na prijavi piše 'Natječaj za ravnatelja - ne otvaraj; da se podrazumijeva kako će prijave biti otvorene na sjednici Upravnog vijeća koju je predsjednica Anita Holub, prof. sazvala za 8. studenog, a da glavna točka Dnevnog reda glasi: 'Odluka o imenovanju ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije'.

Dakle, članovi Upravnog vijeća (Anita Holub, Dubravka Pracny, Darija Valjetić, Nevenka Meandžija, Zlatko Ivančić) odmah po otvaranju ponuda, nakon kraće ili dulje rasprave, donijet će 'Odluku o imenovanju ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije' iako neće biti dovoljno upoznati s biografijama i priloženim programima rada kandidata.

Ako pretpostavimo da su - pored zadovoljavajuće obrazovanosti za tu časnu dužnost - članovi Upravnog vijeća odgovorni i pošteni ljudi te da će željeti ozbiljno se upoznati s kapacitetima najmanje tri kandidata za ravnatelja jedne od najvrjednijih brodsko-posavskih ustanova, a potom i konzultirati struku te svoju izbornu bazu, naprosto nije korektno - na sjednici na kojoj su ponude tek otvorene - donositi i konačnu "Odluku o imenovanju ravnatelja".

Dakako, takvo donošenje odluke ne bi bilo korektno kad bi ravnatelja birala struka, a ne politika temeljem prethodno donesenog zaključka na nekom od ovdašnjih 'komiteta'. I, dakako, takvo donošenje odluke bilo bi otežano kad si profesorica Holub i docent Cvitković ne bi međusobno čuvali leđa sjedeći jedno-drugom u upravnom tijelu ustanova kojima ravnaju.

Naime, doc. Cvitković je član Školskog odbora Obrtničke škole kojom ravna profesorica Holub, a profesorica Holub je član Upravnog vijeća Zavoda za javno zdravstvo kojim ravna doc. Cvitković. To možda jeste slučajno, ali sigurno nije loše - za ravnatelje ovih ustanova i onoga tko ih je postavio na te funkcije.

    *Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

    Broj komentara: 47

    Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

    RegistracijaPrijava
    oklopnjak

    oklopnjak

    Komentirano: 5.11.2018. | 17:52

    1

    Može li netko objasnit ovaj komentar: administrator Komentirano: 4.11.2018. | 9:13 42nedadane@ molimo Vas nemojte nikome kazati da smo dogovorili komentare prije objave članka. Što se tiče vremena - ono je manualno podešeno na određeno vrijeme kako bi članak bio evidentiran u idući dan. Zbog nužne kontrole sadržaja nakon objave, članak je 'podignut' par minuta prije, a komentator 'uletio' u intermeco. Što ćete i najboljima se ponekad potkradu greške. Srećom, imamo svoje ljude koji ih otklanjaju.
    pogled_u_nistavilo

    pogled_u_nistavilo

    Komentirano: 5.11.2018. | 17:18

    2

    Jerko je bombaš, samo je pitanje u koju svrhu jer borac za radnike sigurno nije. Tako i tu smrdi, smrdi, užasno smrdi.
    Mate

    Mate

    Komentirano: 5.11.2018. | 17:02

    3

    U ovakvoj ustanovi s ovakvim financijama da je rukovodstvo imalo normalno svi od ravnatelja do čistačice bi pjevajući mogli na posao a fičukajući sa posla.
    Jaglenac

    Jaglenac

    Komentirano: 5.11.2018. | 16:24

    4

    @Dalibrod@ ma jesi li ti to " nedadane" po nacinu pisanja i izrazavanja rekao bih da jesi....opet, kako znas da su se dvije kandidirale??? Insiderske informacije? Hocemo li malo aktivirati potragu za IP adresama?
    Abudabi

    Abudabi

    Komentirano: 5.11.2018. | 16:05

    5

    Prepoznali su se mnogi u ovim komenterima ne teeba pisati imena....
    Abudabi

    Abudabi

    Komentirano: 5.11.2018. | 16:03

    6

    Ovo dugina boja sam sebi piše hvlospjeve...
    dalibrod

    dalibrod

    Komentirano: 5.11.2018. | 15:49

    7

    Ako je mjerilo uspješnosti nekog ravnatelja kako ustanova posluje,onda ovaj čovjek odlično obavlja svoj posao. Po svemu što se može isčitati,po tekstu novinara i po komentarima,onda se lako može zaključiti kako se radi o klasičnoj sačekuši. Naručeni članak u tajmingu izbora za ravnatelja. Kako vidim naručiteljice,dvije od njih,su se kandidirale za to mjesto,pa se koriste prljava sredstva. Dakle ,ne rade to one zbog “uzvišenih ciljeva“ već isključivo radi svoje koristi. Ja osobno nebih volio takve osobe imati u svojoj blizini. Takve bi stale svakome na glavu samo da ostvare svoje interese. A ako im to i uspije ,brzo će se međusobno poklati....
    IvanaSb23

    IvanaSb23

    Komentirano: 5.11.2018. | 15:12

    8

    "Nedadane" dobio po prstima od stranke
    Jaglenac

    Jaglenac

    Komentirano: 5.11.2018. | 10:46

    9

    Da. Zanimljivo. I ja sad pogledao. Mozda zato sto se vec zna izabrani. I stvarno je zanimljivo da " nedadane" komentara vise nema...admin, da li se netko malo zaletio pa povukao veze da se izbrisu komentari o tome tko je sve dao prijavu na natjecaj? Da li ih onaj tko posta moze sam izbrisati? To sumnjam, ali nisam neki znalac.
    Excalibur

    Excalibur

    Komentirano: 5.11.2018. | 10:27

    10

    Eh,da... čitam nešto tekst natječaja za ravnatelja Zavoda i vidim kako se u dokumentaciji ne traži potvrda o nekažnjavanju, a čini mi se ni domovnica! Kako je moguće da se za vodeću funkciju u javnoj ustanovi moze prijaviti bez tih dokumenata?

    Broj komentara: 47

    Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

    RegistracijaPrijava
    Prikaži sve komentare 12345

    Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

    Ostali članci u kolumni
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

    Kapitalni projekt od 23 milijuna kuna

    Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

    18.11.2018. | 23:30
    Za ideju od općeg interesa i trud uložen u njezinu realizaciju te ukupan doprinos u razvoj slavonskobrodske kulture, Duspara je Ferića odlikovao. Istodobno, spreman je odlikovanje primiti nazad - ako mu ga maestro donese iz protesta jer "pod svojim prozorom" ne želi bučna advents
    Za ideju od općeg interesa i trud uložen u njezinu realizaciju te ukupan doprinos u razvoj slavonskobrodske kulture, Duspara je Ferića odlikovao. Istodobno, spreman je odlikovanje primiti nazad - ako mu ga maestro donese iz protesta jer "pod svojim prozorom" ne želi bučna advents
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Od APP-a preuzimaju stari i grade novi Autobusni kolodvor

    Grad Slavonski Brod

    Od APP-a preuzimaju stari i grade novi Autobusni kolodvor

    13.11.2018. | 23:30
    Mada Mirku Duspari te investicije, politički, ne znače 'život ili smrt' - jer je, nažalost, okružen s previše diletanata i suspektnih aspiranata na njegovu fotelju - novoizgrađeni objekti spektakularno će obilježiti 'vakat' tog najdugovječnijeg slavonskobrodskog gradonačelnika. N
    Mada Mirku Duspari te investicije, politički, ne znače 'život ili smrt' - jer je, nažalost, okružen s previše diletanata i suspektnih aspiranata na njegovu fotelju - novoizgrađeni objekti spektakularno će obilježiti karijeru tog najdugovječnijeg slavonskobrodskog gradonačelnika.
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Dado, vrati se kući ako u Zagrebu ništa učiniti ne možeš

    Moramo li svugdje biti neefikasni?

    Dado, vrati se kući ako u Zagrebu ništa učiniti ne možeš

    12.11.2018. | 0:01
    "Nije do nas", tvrdi direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, Dejan Vuksanović, pokazujući nam tablicu učinkovitosti tvrtke koju vodi. Slična situacija je i s drugim ovdašnjim razvojnim agencijama ...
    "Nije do nas", tvrdi direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, Dejan Vuksanović, pokazujući nam tablicu učinkovitosti tvrtke koju vodi. Slična situacija je i sa druge dvije ovdašnje razvojne agencije ...
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

    Zagreb nas pljačka, a nema tko vrisnuti

    Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

    30.10.2018. | 0:01
    Kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.
    Kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Luka Modrić nije hrvatski nacionalist niti ustaša

    Hlao

    Luka Modrić nije hrvatski nacionalist niti ustaša

    28.10.2018. | 14:00
    Zloporabom ambijenta nacionalisti čak i nevinu ljubav prema zavičaju - koju pokazuje Luka Modrić - instrumentaliziraju na štetu njega samog i Hrvatske u cjelini. Naime, pjesma 'Lijepa li si' napisana je primarno zbog tzv. 'Herceg Bosne', koja nije 'Lijepa Naša'. Mada će nacionali
    Zloporabom ambijenta nacionalisti čak i nevinu ljubav prema zavičaju - koju pokazuje Luka Modrić - instrumentaliziraju na štetu njega samog i Hrvatske u cjelini. Naime, pjesma 'Lijepa li si' napisana je primarno zbog tzv. 'Herceg Bosne', koja nije 'Lijepa Naša'. Mada će nacionali
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Župan Danijel Marušić postaje glavna politička faca u Brodu

    Bit će 'capo dei capi'

    Župan Danijel Marušić postaje glavna politička faca u Brodu

    23.10.2018. | 22:10
    Lokalnu samoupravu i državnu upravu ne treba permanentno reorganizirati nego smanjiti i pojeftiniti te kompetentnijom i ažurnijom učiniti. Jedan od prvih koraka u tom pravcu mogao bi biti radikalniji iskorak službenika i namještenika iz javnopravnog u radno pravni status, kako bi
    Lokalnu samoupravu i državnu upravu ne treba permanentno reorganizirati nego smanjiti i pojeftiniti te kompetentnijom i ažurnijom učiniti. Jedan od prvih koraka u tom pravcu mogao bi biti radikalniji iskorak službenika i namještenika iz javnopravnog u radno pravni status, kako bi
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad predstavnica kapitala radničku klasu štiti

    Marina Opačak Bilić

    Kad predstavnica kapitala radničku klasu štiti

    23.10.2018. | 0:01
    Mada od Marine Opačak Bilić nitko ne očekuje da piše novi manifest radničke klase, vjerojatno, ima ih koji misle kako njezina materijalna neovisnost može doprinijeti čišćenju političkog prostora od onih koji se u stranke upisuju kako bi ih one 'uhljebile'.
    Mada od Marine Opačak Bilić nitko ne očekuje da piše novi manifest radničke klase, vjerojatno, ima ih koji misle kako njezina materijalna neovisnost može doprinijeti čišćenju političkog prostora od onih koji se u stranke upisuju kako bi ih one 'uhljebile'.
    SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kriminalac' - jer voli svoju domovinu

    'Nečovjek' - jer je Bosanac

    'Kriminalac' - jer voli svoju domovinu

    21.10.2018. | 17:00
    Jedina ispravna politika u Bosni i Hercegovini je ona koja zastupa cjelovitu zemlju, teritorijalno i sadržajno demokratski ustrojenu državu Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih koji u njoj žive. Sve politike suprotne toj odraz su egoizma nacionalističkih elita, vidljiv u njihovim dru
    Jedina ispravna politika u Bosni i Hercegovini je ona koja zastupa cjelovitu zemlju, teritorijalno i sadržajno demokratski ustrojenu državu Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih koji u njoj žive. Sve politike suprotne toj odraz su egoizma nacionalističkih elita, vidljiv u njihovim dru
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo kojim je medijima i koliko Duspara platio usluge

    Ekskluzivno i cjelovito

    Donosimo kojim je medijima i koliko Duspara platio usluge

    20.10.2018. | 16:30
    Podržavamo Dusparu kad se sa suradnicima trudi njihove ideje, projekte i programe afirmirati putem učinkovitih, a ne podobnih medija. Naime, svaki prosječno pametan lider zna kako niti besplatne medijske usluge nisu od koristi - ako su formalno nedovoljno profesionalne, a sadržaj
    Nemamo ništa protiv kad Duspara sa suradnicima trudi se ideje, projekte i programe afirmirati putem učinkovitih, a ne podobnih medija. Naime, svaki prosječno pametan lider zna kako mu ni besplatne medijske usluge ne koriste - ako su diletantski rađene i/ili zanemarivo konzumirane
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako vam mogu pomoći - reče i pogleda me ravno u oči

    Iz jedne brodske trgovine

    Kako vam mogu pomoći - reče i pogleda me ravno u oči

    16.10.2018. | 0:01
    Procijenivši valjda kako se ne šalim, nego njezin posao ozbiljno doživljavam, gospođa Zvjezdana me upita: - Koliko novaca namjeravate izdati u te svrhe?
    Procijenivši valjda kako se ne šalim, nego njezin posao ozbiljno doživljavam, gospođa Zvjezdana me upita: - Koliko novaca namjeravate izdati u te svrhe?
    SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovdje su politička borba i nadjebavanje sve pojeli'

    Što je gore - stanje ili njegov opis?

    'Ovdje su politička borba i nadjebavanje sve pojeli'

    13.10.2018. | 13:10
    Zbog toga što komotni, a ponekad i egoistični, obrazovani, pametni i pošteni ljudi s idejama ne uključuju se u poticanje unapređenja odnosa u društvu i zajednici, nedoraslima prepuštaju tako odgovoran prostor za njihovo (i) "nadjebavanje".
    Zbog toga što komotni, a ponekad i egoistični, obrazovani, pametni i pošteni ljudi s idejama ne uključuju se u poticanje unapređenja odnosa u društvu i zajednici, nedoraslima prepuštaju tako odgovoran prostor za njihovo (i) "nadjebavanje".
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Rusi odbacili ucjene generala Čermaka i Hrvatske države

    U društvu Kolinde Grabar Kitarović

    Rusi odbacili ucjene generala Čermaka i Hrvatske države

    10.10.2018. | 22:45
    Nakon ove ruske zapovjedi (командe), bit će interesantno pratiti razvoj događaja u igri 'malog lije' i 'velikog medvjeda' ako, poslije današnjeg sastanka, Čermak ne odluči prodati plinski biznis jer, izgleda, neće biti ekstraprofita u količini koja bi zadovoljila tog poznatog hrv
    Nakon ove ruske zapovjedi (командe), bit će interesantno pratiti razvoj događaja u igri 'malog lije' i 'velikog medvjeda' ako, poslije današnjeg sastanka, Čermak ne odluči prodati plinski biznis jer, izgleda, neće biti ekstraprofita u količini koja bi zadovoljila tog poznatog hrv
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Govori kako bi nam trebalo biti, a ne zašto tako nije

    Hrvatska predsjednica u Slav. Brodu

    Govori kako bi nam trebalo biti, a ne zašto tako nije

    10.10.2018. | 0:01
    Ako nemate ideju te ako godinama niste učinkoviti u realiziranju deklariranog, što je vaša uloga u zajednici i društvu, ako nije prosipanje demagoških floskula na alibi sastancima i međusobno fotografiranje na politikantskim performansima (hrv. photo session).
    Ako nemate ideju te ako godinama niste učinkoviti u realiziranju nominiranog, što je vaša uloga u zajednici i društvu, ako nije prosipanje demagoških floskula na alibi sastancima i međusobno fotografiranja na politikantskim performansima (hrv. photo session).
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Potiču procesuiranje tek srpskih zločinaca, ili svih?

    Penava i dr. 13. listopada u Vukovar

    Potiču procesuiranje tek srpskih zločinaca, ili svih?

    2.10.2018. | 0:01
    Dobio sam više informacija da je to "tabu tema" o kojoj se ne smije govoriti i da iza njihova ubojstva stoje osobe iz kruga "hrvatskih kadrova", a ne četnički agresori.
    Dobio sam više informacija da je to "tabu tema" o kojoj se ne smije govoriti i da iza njihova ubojstva stoje osobe iz kruga "hrvatskih kadrova", a ne četnički agresori.
    SBplus.hr, Slavonski Brod :  Kad crveni crne košulje obuku

    U ratu mali miševi u miru velike ustaše

    Kad crveni crne košulje obuku

    1.10.2018. | 0:01
    I, dok veliki ratnici slave mir, najčešće njihove vodonoše, pod krinkom komemoriranja žrtava, veličaju sam rat. Pritom, dakako, najčešće izbjegavaju govoriti o svojim (ne)slavnim djelima u njemu.
    I, dok veliki ratnici slave mir, najčešće njihove vodonoše, pod krinkom komemoriranja žrtava, veličaju sam rat. Pritom, dakako, najčešće izbjegavaju govoriti o svojim (ne)slavnim djelima u njemu.
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Krmak

    'Mačo muškarac', 'mačo maca' ili

    Krmak

    27.9.2018. | 0:01
    Bilo je vrlo ružno. Došla sam po sok i u tom trenutku čula kako vijećnik Boro Grubišić, nagnut preko stola, u pola glasa, kolegici Nikolini govori: 'M'rš u kancelariju, tko si ti da ja s tobom razgovaram'.
    Bilo je vrlo ružno. Došla sam po sok i u tom trenutku čula kako vijećnik Boro Grubišić, nagnut preko stola, u pola glasa, kolegici Nikolini govori: 'M'rš u kancelariju, tko si ti da ja s tobom razgovaram'.
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Potiče li vijećnica HDZ-a Mirka Dusparu na kriminal?

    U neznanju ili ...

    Potiče li vijećnica HDZ-a Mirka Dusparu na kriminal?

    26.9.2018. | 12:59
    Vjerojatno, nikad joj ne bi palo na pamet kročiti političkim stopama koje smrde na tragove bivšeg joj stranačkog kolege (i) ovdašnjeg višedesetljetnog lidera HDZ-a, Zdravka Sočkovića. Koji smrde na tragove iz državnog odvjetništva protjeranog Stjepana Haramusteka, ili na tragove
    Vjerojatno, nikad joj ne bi palo na pamet kročiti političkim stopama koje smrde na tragove bivšeg joj stranačkog kolege (i) ovdašnjeg višedesetljetnog lidera HDZ-a, Zdravka Sočkovića. Koji smrde na tragove iz državnog odvjetništva protjeranog Stjepana Haramusteka, ili na tragove
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko Sveučilište neće postojati samo na papiru

    Pero Ćosić i ekipa drže:

    Brodsko Sveučilište neće postojati samo na papiru

    26.9.2018. | 0:02
    Osječko Sveučilište, u funkciji babice tijekom porađanja brodskog Sveučilišta, pokušava što je moguće skuplje naplatiti svoje usluge.
    Osječko Sveučilište, u funkciji babice tijekom porađanja brodskog Sveučilišta, pokušava što je moguće skuplje naplatiti svoje usluge.
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Jačanje nasilništva i širenje straha uz blagoslov policije

    Kad institucije ne rade svoj posao

    Jačanje nasilništva i širenje straha uz blagoslov policije

    17.9.2018. | 0:01
    Nije vrag da policija od gradonačelnika Mirka Duspare očekuje postavljanje protutenkovskih zapreka s nenaoružanim prometnim redarima uz njih, kako bi mogla biti organizirana provjera (hrv: check point) tko smije, a tko ne, proći tom ulicom.
    Nije vrag da policija od gradonačelnika Mirka Duspare očekuje postavljanje protutenkovskih zapreka s nenaoružanim prometnim redarima uz njih, kako bi mogla biti organizirana provjera (hrv: check point) tko smije, a tko ne, proći tom ulicom.
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad episkop srpski ušutkuje srpskog episkopa

    Incident bez presedana

    Kad episkop srpski ušutkuje srpskog episkopa

    12.9.2018. | 17:30
    Nakon što je episkop (u mirovini) Jeftić počeo govoriti o "700 hiljada ubijenih Srba" u Jasenovcu, Jovan Ćulibrk je spontano uzviknuo: "Prekinite vladiko, nije ih bilo toliko…". Vjerojatno šokiran imperativnom upadicom kolege po struci i brata dakako, Jeftić je prekinuo govoriti
    Nakon što je episkop (u mirovini) Jeftić počeo govoriti o "700 hiljada ubijenih Srba" u Jasenovcu, Jovan Ćulibrk je spontano uzviknuo: "Prekinite vladiko, nije ih bilo toliko…". Vjerojatno šokiran imperativnom upadicom kolege po struci i brata dakako, Jeftić je prekinuo govoriti
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Šikara

    Svileni bomboni

    Piše: Ana Krstičević

    Šikara

    SBplus.hr, Slavonski Brod : Naši, a tuđi

    Bez okolišanja

    Piše: Marija Radošević

    Naši, a tuđi

    SBplus.hr, Slavonski Brod :
    SBplus.hr, Slavonski Brod :
    SBplus.hr, Slavonski Brod :