Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 18.6.2017. u 0:02
Prikaza: 5713
|

Samo Srpkinja Skupštinu spašava

HDZ do predsjednika može tek kupovinom vijećnika

root : HDZ do predsjednika može tek kupovinom vijećnikaSjedište županijske uprave u Slavonskom Brodu(Foto: SBplus/arhiva)

Bude li izabranim vijećnicima u Županijskoj skupštini stalo više do njihova obraza, nego do moguće materijalne koristi, a parlamentarne frakcije ne uspiju dogovoriti legitimnu koaliciju, na jesen slijede izbori za vijećnike Skupštine brodsko-posavske županije.

MADA Brodsko-posavska županija ima 136.481 birača, u izborima za vijećnike Županijske skupštine, 21. svibnja 2017., glasovalo je njih 60.959 odnosno 44,66 posto. Nakon što su sve pregledali, odgovorni za provođenje izbora utvrdili su kako je bilo 2.490, odnosno 4,08 posto nevažećih listića.

Ne dođe li do izdaje vijećnika s neke od 'ostalih' lista, ili do koalicije HDZ-a s nekom od parlamentarnih frakcija, predsjednik Skupštine neće biti izabran. Mada u nadnaslovu stoji 'Samo Srpkinja Skupštinu spašava' niti ona ne može pomoći jer je tek '21. ruka'. Što je dobro. Dobro je da manjinci ne presuđuju u fundamentalnim parlamentarnim nesuglasicama političkih Hrvata. A izbor predsjednika Skupštine jeste jedno od temeljnih parlamentarnih pitanja.

Sukladno odgovarajućim zakonima (i) nova Skupština brodsko-posavske županije imat će 41 vijećnika, izabrana proporcionalno dobivenim glasovima na izborima, i jednu vijećnicu iz redova srpskog naroda. Dakle, ukupno 42 vijećnika s pravom glasa.

Koalicija stranaka predvođena Hrvatskom demokratskom zajednicom osvojila je 20 vijećničkih mandata - plus jedan manjinski; Koalicija stranaka predvođena Hrvatskom seljačkom strankom osvojila je devet; Duspara Mirko osam i Most nezavisnih lista četiri vijećnička mandata.

Budući da je HDZ-ov kandidat za župana, Danijel Marušić, osvojio 53,46 posto glasova te u prvom izbornom krugu postao župan, za očekivati je da će ovdašnji generalni sekretar te stranke, Dubravko Galović, učiniti sve kako bi osigurao tu jednu nedostajuću ruku za izbor predsjednika Županijske skupštine iz redova njihove koalicije. Mada je to jedna od najskupljih ruku u Hrvatskoj, nema tih društvenih sredstava i resursa koje Dubravko nije spreman angažirati kako bi osigurao kontinuitet vladanja županijom. 

Inače visoka cijena takve ruke dobila je dodanu 'vrijednost' jer bi bila izdajnička, a takva, izdajnička, bila bi jer nije samostalno izborila mandat.

HDZ-ova koalicija osvojila je 24.419 glasova (41,76%), a ostale tri frakcije 26.824 (45,86%) glasova, odnosno 2.405 (4,10 %) glasova više.Ta činjenica, da su 'ostali' osvojili 2.405 glasova više od HDZ-ove koalicije, apsolutno legitimira zahtjev da predsjednik Županijske skupštine bude izabran iz njihovih redova.

Ako 'ostali' zatraže ono što im pripada prema dosegnutim demokratskim standardima, u Skupštini brodsko-posavske županije nastat će pat pozicija 21 : 21 vijećnička mandata. Posljedično, Skupština ne bi bila konstituirana jer za izbor predsjednika potrebne su 22 ruke.

Ako Skupština ne bude konstituirana u ponedjeljak 26. lipnja - za kad je sazvana - najkasnije za 30 dana, Vladin čovjek sazvat će novu sjednicu. Ako pak niti u drugom pokušaju Skupština ne bi bila konstituirana, sukladno zakonu, hrvatska Vlada bi 'blagodarovala' još 30 dana. U slučaju da niti nakon tri mjeseca - do 1. rujna - Dubravko Galović ne bi uspio ono što je uspjelo njegovu šefu, Andreju Plenkoviću - kupiti 'Sauchu' - uslijedit će novi izbori.

Kako narod ne voli česte izbore, niti nepotrebno trošenje njihova novca, vjerojatno će stradati onaj tko ih izazove. A tko bi bio taj koji bi izazvao nove izbore, ako bi do njih došlo? Pa HDZ jer, koristeći glas 'svoje' Srpkinje, spriječio bi izbornim rezultatima stečeno legitimno pravo većine da izabere predsjednika Skupštine.

Dakako, dug je period od tri mjeseca do moguće novih izbora. Toliko dug da se u njemu mogu učiniti čuda. Izrael je u 'šestodnevnom ratu' pobijedio cijeli arapski svijet, a Hrvatska u trodnevnoj 'Oluji' oslobodila trećinu okupiranog  teritorija. Zašto ne bi Dubravko uspio kupiti tek jednu ruku.

A tko bi svoju stranku i birače mogao izdati i Galoviću se prodati vidljivo je iz popisa imena u službenom dokumentu Županijskog izbornog povjerenstva 'Konačni rezultati izbora za članove Županijske skupštine Brodsko-posavske županije'. Netko od njih, ili njihovih zamjena, ima priliku ući u povijest hrvatskog političkog beščašća: Davor Vlaović, Stribor Valenta, Milan Mateša, Klara Šćuka, Marina Opačak Bilić, Ana Rečić, Goran Knežević, Ružica Vidaković, Ivan Perić / Mirko Duspara, Davor Gruber, Tea Tomas, Hrvoje Andrić, Mario Pejić, Mirela Rajković, Anto Žagrić, Josip Marunica / Ružica Vukovac, Antoneta Gudelj, Ante Orlović, Matija Jošić.

Za razliku od moguće nekorektnog glasanja jednog ili više 'ostalih' vijećnika tijekom konstituirajuće sjednice, sasvim bi legitimno bilo kad bi jedna ili više frakcija (HSS, Duspara i/ili Most) glasali za prijedloge koalicije koju vodi HDZ. Bilo bi to sukladno demokratskoj praksi. Pogotovo na lokalnoj razini česta je praksa sklapanja koalicijskih sporazuma bez ikakvih 'ideoloških' ograda.

U slučaju da netko od 'ostalih' vijećnika odluči glumiti, navodno, najvećeg srpskog izdajnika Vuka Brankovića te svojim ne dolaskom na konstituirajuću sjednicu Županijske skupštine misli osigurati većinu HDZ-u, time ništa dobro učiniti neće. Naime, 22. člankom Poslovnika Županijske skupštine, određeno je da se predsjednika bira većinom glasova svih članova. Bez izdajnika u vijećnici, ni HDZ ni 'ostali' ne mogu izabrati predsjednika Županijske skupštine - zbog toga jer nemaju 22 ruke.

Dakle, ne dođe li do izdaje vijećnika s neke od lista, ili do koalicije HDZ-a s nekom od parlamentarnih frakcija, predsjednik Skupštine neće biti izabran.

Mada u nadnaslovu stoji 'Samo Srpkinja Skupštinu spašava' niti ona ne može pomoći jer je tek '21. ruka'. Što je dobro. Dobro je da manjinci ne presuđuju u fundamentalnim parlamentarnim nesuglasicama političkih Hrvata. A izbor predsjednika Skupštine jeste jedno od temeljnih parlamentarnih pitanja.

U ovom slučaju, Srpkinja će u Skupštini spasiti tek obraz HDZ-a jer, zbog nje, vjerojatno, neće izgubiti status koji su dosad imali.

Bude li izabranim vijećnicima u Županijskoj skupštini stalo više do njihova obraza, nego do moguće materijalne koristi, a parlamentarne frakcije ne uspiju dogovoriti legitimnu koaliciju, na jesen slijede izbori za vijećnike Skupštine brodsko-posavske županije.

Broj komentara: 24

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Blade

Blade

Komentirano: 20.6.2017. | 10:43

1

http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/ne-dirajte-usnule-heroje-oni-blazeno-snivaju-snom-pravednika-mocna-fotografija-izmorenih-vatrogasaca-koji-su-poslije-intervencije-zaspali-na-cesti/6274321/
Borislav Stipić

Borislav Stipić

Komentirano: 20.6.2017. | 10:32

2

marketinghr@ eto, dogodilo se - konačno nemam niti jedne riječi koju bih dodao tvojem komentaru, a sve ono što si u njemu napisao, mogu potpisati. Nažalost, u pravu si.
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 20.6.2017. | 8:29

3

Kada se dođe do situacije, kada jedan član jedne stranke treba odabrati jednu od strana, kao u ovakvim slučajevima, bilo bi lijepo da članovi vrha stranke (središnjica ili kako se to već zove) o tome raspravljaju na jednoj javnoj sjednici (uz prisutstvo novinara) gdje bi se donijela odluka o angažmanu njihovog člana na lijevoj ili desnoj strani, poziciji ili opoziciji. Samovoljno otići, a priklonit se nekoj drugoj opciji, ne pitati svoje stranačke kolege, svoje birače, za mene je nedopustivo. Nemoralno! To je izdaja birača, svojih stranačkih kolega, prijatelja, susjeda, članova svoje porodice, nakon čega postajete politički mrtvac. Znamo dobro jednu stranku u kojoj se jedan njihov član borio za mjesto gradonačelnika, a drugi su iz iste stranke, ispod žita, daleko od javnosti, medija, netransparentno drukali za drugu, sasvim oprečnu opciju. Kako je završilo? Raspadom stranke! Mnogi će ostati obilježeni, kao negativci, kroz cijeli svoj život.
Borislav Stipić

Borislav Stipić

Komentirano: 19.6.2017. | 23:24

4

XSIZE@ Ne petljaj me u priče o političkom ili bilo kakvom drugom pogodovanju, trgovanju, ucjenama.... jer na takvo što nisam pristajao ni kada su bili u pitanju daleko moćniji ljudi, daleko moćniji od svakoga pojedinca u Slavonskom Brodu. Također mi u komentare ne petljaj familiju ako nisi spreman javno se predstaviti i stati iza svojih riječi. Je li bilo istine ili pljuvanja u mojim komentarima na portalima, na sbtv-u, u susretima s ljudima... jasnije je kad se pročitaju članci koje je, ali tek nakon izbora (odnosno sredinom prošloga tjedna) napisao i objavio Dusparin promotor Jerko Zovak (članci o kanalizacijskim slivnicima koji se godinama ne održavaju) a to je samo dio problematike i samo dio odgovornosti Dusparine gradske uprave a koju sam spominjao u raspravama.
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 19.6.2017. | 22:18

5

Stipiću, jesu obećali posao kčeri? Do sad je samo mrvice dobivala, sad kaže da zaslužuje puno više. Oboje pljujete po svima, a zločinačku organizaciju podupirere. Ne pada jabuka daleko od stabla, nažalost.
Leonardo

Leonardo

Komentirano: 18.6.2017. | 15:30

6

Pero Ćosiću ili ces se tajnika stranke rijesiti ili će se plenki tebe. Pitanje je sad???
domobran

domobran

Komentirano: 18.6.2017. | 13:27

7

Vjerodostojno ?
Borislav Stipić

Borislav Stipić

Komentirano: 18.6.2017. | 12:27

8

domobran@ mogao si to reći i obrnuto: "Velik je postotak zadovoljstva" - Dusparinom kupovinom tebe radnim mjestom u "Komunalcu". Biti u jednoj stranci, a u predizborno vrijeme odrađivati za političkog konkurenta, delegitimira te kao nepristranog komentatora, a legitimira kao nekoga iz čopora stoke sitnog zuba koga gazda namiri šakom zobi.
zrinkoradic

zrinkoradic

Komentirano: 18.6.2017. | 12:22

9

Za razliku od Županijske skupštine u gradu nije problem SDP-ovci nisu skupi tek nekoliko direktorskih mjesta predsjednik Gradskog vijeća ,možda još nešto gotovine i to je to .ništa više a i jesu ništa.
AculeusApis

AculeusApis

Komentirano: 18.6.2017. | 11:19

10

Ima i u HDZ-ovoj listi šarenila , tako da je vrlo moguća i druga opcija od očekivane. A najvjerojatniji je paket: županija -grad, grad- županija. i zapravo Duspara drži čvrste konce u rukama.

Broj komentara: 24

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 123

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto nismo prenijeli telegramov članak o Peri Ćosiću

Nakon brojnih (ne)javnih osuda

Zašto nismo prenijeli telegramov članak o Peri Ćosiću

27.6.2017. | 0:01
To što je Pero Ćosić, prije četvrt stoljeća, bio mladi inženjer i vlasnik videoteke, a danas je jedan od bogatijih Brođana, samo po sebi nije nikakav krimen. Dapače, u Americi ili Europi slavili bi ga kao uspješnog čovjeka jer je u poduzetništvu, zajedno s drugima, krenuo pod ist
To što je Pero Ćosić, svojevremeno, bio mladi inženjer i vlasnik videoteke, a danas je jedan od bogatijih Brođana, samo po sebi nije nikakav krimen. Dapače, u Americi ili Europi slavili bi ga kao uspješnog čovjeka jer je u poduzetništvu, zajedno s drugima, krenuo pod istim uvjeti
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li brodska gradska uprava nemoćna ili (ne)sposobna?

Treba li nam još pameti?

Je li brodska gradska uprava nemoćna ili (ne)sposobna?

24.6.2017. | 17:40
Bilo bi izvrsno kad bi brodska gradska uprava (i) o vizijama drugih zauzimala stavove, a potom ih komunicirala međusobno i s javnošću, kako bi ta javnost znala povlači li svoje političke poteze svjesno ili nesvjesno. I, posljedično, povlači li novac iz hrvatskih i europskih fondo
Bilo bi izvrsno kad bi brodska gradska uprava (i) o vizijama drugih zauzimala stavove, a potom ih komunicirala međusobno i s javnošću, kako bi ta javnost znala povlači li svoje političke poteze svjesno ili nesvjesno. I, posljedično, povlači li novac iz hrvatskih i europskih fondo
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nažalost, Stribor Uzelac Schwendemann ponekad i laprda

Istina prije svega, a potom stav

Nažalost, Stribor Uzelac Schwendemann ponekad i laprda

10.6.2017. | 0:01
Mada je forma u koju je uobličio svoju osobnu odbojnost prema Mirku Duspari cinična dosjetka, sadržaj je ispod Striborove razine općeg znanja, inteligencije i načelnog političkog habitusa. S neozbiljnom konfabulacijom i ozbiljnom profašističkom konotacijom, sadržaj (i) ovog Strib
Mada je forma u koju je uobličio svoju osobnu odbojnost prema Mirku Duspari cinična dosjetka, sadržaj je ispod Striborove razine općeg znanja, inteligencije i načelnog političkog habitusa. S neozbiljnom konfabulacijom i ozbiljnom profašističkom konotacijom, sadržaj (i) ovog Strib
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo zašto neću glasati za Mirka Dusparu

Jerko Zovak:

Evo zašto neću glasati za Mirka Dusparu

1.6.2017. | 0:01
Mada s brodskim gradonačelnikom zadnje četiri godine nisam 'popio kavu' niti prozborio tri rečenice - u izboru između Hrvoja Špicera, alias Dubravka Galovića, i Mirka Duspare - glasao bih za Dusparu. Ne zbog toga što mi je Mirko Duspara posebno drag, nego zbog toga što Galovića d
Mada s brodskim gradonačelnikom zadnje četiri godine nisam 'popio kavu' niti prozborio tri rečenice - u izboru između Hrvoja Špicera, alias Dubravka Galovića, i Mirka Duspare - glasao bih za Dusparu. Ne zbog toga što mi je Mirko Duspara posebno drag, nego zbog toga što Galovića d
SBplus.hr, Slavonski Brod : Može li HDZ kupiti dvije ruke brodskog SDP-a?

Duspara - HDZ 11:11

Može li HDZ kupiti dvije ruke brodskog SDP-a?

26.5.2017. | 0:01
Ne bi im bilo prvi put. U Županijskoj skupštini 2009. godine, ondašnji šef HDZ-a, Zdravko Sočković, 'pragmatičnom sankcijom' privolio je Josipa Želinskog i Zdravku Kršen neka politički pljunu u lice svojim drugaricama i drugovima iz redova SDP-a.
Ne bi im bilo prvi put. U Županijskoj skupštini 2009. godine, ondašnji šef HDZ-a, Zdravko Sočković, 'pragmatičnom sankcijom' privolio je Josipa Želinskog i Zdravku Kršen neka politički pljunu u lice svojim drugaricama i drugovima iz redova SDP-a.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zmaj koji se ne boji Dusparinog čopora

Hrvoje Špicer

Zmaj koji se ne boji Dusparinog čopora

24.5.2017. | 21:21
"Ne bojte se. Ja se ne bojim. Imam vašu energiju imam vaše povjerenje. Siguran sam i jak sam. Hrvatski zmaj se ne boji čopora", povišenim glasom i uzdignutom pesnicom, "uljuđeni" Špicer demonstrirao je potku svoje agende - uništiti "čopor" kojeg čine Dusparini suradnici i birači.
"Ne bojte se. Ja se ne bojim. Imam vašu energiju imam vaše povjerenje. Siguran sam i jak sam. Hrvatski zmaj se ne boji čopora", povišenim glasom i uzdignutom pesnicom, "uljuđeni" Špicer demonstrirao je potku svoje agende - uništiti "čopor" kojeg čine Dusparini suradnici i birači.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi izborni rezultati i mandati 2017. uspoređeni s 2013.

Na jednom mjestu donosimo

Svi izborni rezultati i mandati 2017. uspoređeni s 2013.

22.5.2017. | 23:40
Pobjeda Josipa Pavića u trci za općinskog načelnika toliko je maestralna da bi njegova šefica, Ruža Tomašić, trebala odmah doletjeti u Sibinj te s avio taxijem odvesti ga u Brisel i tamošnjim birokratima pokazati kako izgleda uglađeni hrvatski konzervativac kojeg narod voli mada
Pobjeda Josipa Pavića u trci za općinskog načelnika toliko je maestralna da bi njegova šefica, Ruža Tomašić, trebala odmah doletjeti u Sibinj te s avio taxijem odvesti ga u Brisel i tamošnjim birokratima pokazati kako izgleda uglađeni hrvatski konzervativac kojeg narod voli mada
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kome odgovara kaos nakon prebrojavanja glasova?

Zašto jednostavno kad može komplicirano

Kome odgovara kaos nakon prebrojavanja glasova?

19.5.2017. | 0:01
Čuvajući 'ustaljenu praksu', predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva Brodsko posavske županije, Mirko Svirčević, nastavlja svijetlim tradicijama prethodnika Zlatka Mirkovića, koji je onomad (i) s te funkcije pobjegao u mirovinu.
Čuvajući 'ustaljenu praksu', predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva Brodsko posavske županije, Mirko Svirčević, nastavlja svijetlim tradicijama prethodnika Zlatka Mirkovića, koji je onomad (i) s te funkcije pobjegao u mirovinu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ, ustvari, ima dva kandidata za gradonačelnika

Vraćaju se matičnoj kući

HDZ, ustvari, ima dva kandidata za gradonačelnika

2.5.2017. | 0:01
Onoliko glasova koliko će dobiti zec HDZ-a toliko bi moglo nedostajati nezavisnom Mirku Duspari za pobjedu u prvom krugu. Ponekad je malo puno, zna to i lukavi Dubravko Galović te, na taj način, izbore pokušava odvesti u drugi krug, a potom se 'karte miješaju iz početka'. Misle
Onoliko glasova koliko će dobiti zec HDZ-a toliko će, vjerojatno, nedostajati nezavisnom Mirku Duspari za pobjedu u prvom krugu. Ponekad je malo puno, zna i Dubravko Galović te, na taj način, izbore pokušava odvesti u drugi krug, a potom se 'karte miješaju iz početka'. Misle on
SBplus.hr, Slavonski Brod : Katolički ili radnički prosvjed u Slavonskom Brodu?

U ponedjeljak, 1. svibnja (hrv. 1. maja)

Katolički ili radnički prosvjed u Slavonskom Brodu?

30.4.2017. | 0:01
Sindikalni lideri kao da žele ispovjediti grijehe - jer su im sadržaj i cijena rada obrnuto proporcionalni - pozvali su medije neka ovjekovječe kako polažu vijence ispod 'Središnjeg križa' na brodskom groblju, a ne ispod ponajvećeg simbola hrvatske radničke klase, koji se nalazi
Sindikalni lideri kao da žele ispovjediti grijehe - jer su im sadržaj i cijena rada obrnuto proporcionalni - pozvali su medije neka ovjekovječe kako polažu vijence ispod 'Središnjeg križa' na brodskom groblju, a ne ispod ponajvećeg simbola hrvatske radničke klase, koji se nalazi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad Slavonski Brod iz fondova povukao 946 milijuna kuna

Bilanca tri Dusparina mandata

Grad Slavonski Brod iz fondova povukao 946 milijuna kuna

28.4.2017. | 0:01
Kad u takvoj društvenoj kaljuži - isključivo zahvaljujući kvaliteti projekata - uspijete 'povući' 946 milijuna kuna (što je protuvrijednost od 19 brodskih bazena ili 16 podvožnjaka u Osječkoj ulici), morate biti zadovoljni i vi i vaši protivnici. Ako svoju politiku ne temelje na
Kad u takvoj društvenoj kaljuži - isključivo zahvaljujući kvaliteti projekata - uspijete 'povući' 946 milijuna kuna (što je protuvrijednost od 19 brodskih bazena ili 16 podvožnjaka u Osječkoj ulici), morate biti zadovoljni i vi i vaši protivnici. Ako svoju politiku ne temelje na
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani će birati između vidljivog mačka i mačića u vreći

Prema svemu dosad viđenom, nažalost

Brođani će birati između vidljivog mačka i mačića u vreći

9.4.2017. | 17:30
Kao što je iz ove tablice vidljivo kakav je odnos Mirka Duspare prema društvenim oblastima u Slavonskom Brodu, tako bi trebao biti vidljiv odnos pretendenata na njegovo mjesto prema Dusparinoj proračunskoj politici. U protivnom, na predstojećim izborima, birači će moći glasati za
Kao što je iz ove tablice vidljivo kakav je odnos Mirka Duspare prema društvenim oblastima u Slavonskom Brodu, tako bi trebao biti vidljiv odnos pretendenata na njegovo mjesto prema Dusparinoj proračunskoj politici. U protivnom, na predstojećim izborima, birači će moći glasati za
SBplus.hr, Slavonski Brod : Petar Bašić počeo kopirati lukave političare

Et tu, Brute?

Petar Bašić počeo kopirati lukave političare

9.4.2017. | 0:01
Ono pozitivno što drugi obećavaju Duspara je radio u protekla tri mandata. Ako većina birača tako ne misli, birat će gradonačelnika 'nove generacije' koji je zadnjih desetak godina, kao podčinjeni suradnik, bespogovorno slijedio Dusparu.
Ono pozitivno što drugi obećavaju Duspara je radio u protekla tri mandata. Ako većina birača tako ne misli, birat će gradonačelnika 'nove generacije' koji je zadnjih desetak godina, kao podčinjeni suradnik, bespogovorno slijedio Dusparu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko će s kim, a tko ni s kim, na predstojeće lokalne izbore

SBplus ima par informacija o tome

Tko će s kim, a tko ni s kim, na predstojeće lokalne izbore

4.4.2017. | 21:50
Pored tri manje-više ozbiljne koalicije i dvije manje-više ozbiljne neovisne liste, na izborima će, vjerojatno, pojaviti se i neke manje-više neozbiljne liste s kandidatima čije ambicije su dijametralne njihovim političkim kapacitetima i realnim šansama na prelazak izbornog praga
Pored tri manje-više ozbiljne koalicije i dvije manje-više ozbiljne neovisne liste, na izborima će, vjerojatno, pojaviti se i neke manje-više neozbiljne liste s kandidatima čije ambicije su dijametralne njihovim političkim kapacitetima i realnim šansama na prelazak izbornog praga
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pretendenti na funkciju gradonačelnika, Špicer - Duspara 2:1

U redovima brodskog klera

Pretendenti na funkciju gradonačelnika, Špicer - Duspara 2:1

3.4.2017. | 0:01
Ostaje tek vidjeti hoće li ovdašnji kler, kao devedesetih, s oltara i/ili mimo njega, svojoj pastvi otvoreno govoriti: Zaista, zaista vam kažem, dobar je to čovjek...
Ostaje tek vidjeti hoće li ovdašnji kler, kao devedesetih, s oltara i/ili mimo njega, svojoj pastvi otvoreno govoriti: Zaista, zaista vam kažem, dobar je to čovjek...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovdašnji i centralni SDP opet 'ubijaju' neistomišljenike

Drugaricu osudili, a pojavu ignorirali

Ovdašnji i centralni SDP opet 'ubijaju' neistomišljenike

31.3.2017. | 22:22
Onim licemjernim članovima nominalno socijaldemokratske partije koji teatralno ližu crkvene oltare i 'ljube ruke' karikaturalnim 'slugama Božjim', dakle onima kojima ništa ne znači citiranje komunističkih i socijaldemokratskih klasika niti podsjećanje na London iz 1903. i rasloja
Onim licemjernim članovima nominalno socijaldemokratske partije koji teatralno ližu crkvene oltare i 'ljube ruke' karikaturalnim 'slugama Božjim', dakle onima kojima ništa ne znači citiranje komunističkih i socijaldemokratskih klasika niti podsjećanje na London iz 1903. i rasloja
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Dusparina ekipa je kriva za urbicid u Slavonskom Brodu'

Duga jezika i kratke pameti tvrdi:

'Dusparina ekipa je kriva za urbicid u Slavonskom Brodu'

12.3.2017. | 0:01
"Simbol unakaženog grada čini peterokatnica sagrađena pored Hrvatskog doma. Krivci za taj urbicid i dalje vladaju Slavonskim Brodom, a njihova politika upropaštavanja grada nemilosrdno se nastavlja", tvrdi jedan od ambicioznijih opsjenara dok, bezmalo, svi ovdašnji mediji to pren
"Simbol unakaženog grada čini peterokatnica sagrađena pored Hrvatskog doma. Krivci za taj urbicid i dalje vladaju Slavonskim Brodom, a njihova politika upropaštavanja grada nemilosrdno se nastavlja", tvrdi jedan od ambicioznijih opsjenara dok, bezmalo, svi ovdašnji mediji to pren
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sreća da je Zdravko Marić izgubio posao u Vodovodu

'Dok nekom ne smrkne drugom ne svane'

Sreća da je Zdravko Marić izgubio posao u Vodovodu

8.3.2017. | 18:00
Jer, da se to nije dogodilo, tko zna bi li Brođanke i Brođani ikad saznali da im je Vodovod više uzeo, a potom vratio, 60 kuna naknade za zaštitu voda. 'Nije svako zlo za zlo', kaže naš narod.
Jer, da se to nije dogodilo, tko zna bi li Brođanke i Brođani ikad saznali da im je Vodovod više uzeo, a potom vratio, 60 kuna naknade za zaštitu voda. 'Nije svako zlo za zlo', kaže naš narod.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mostu je dobar i onaj koji čak ni HDZ-u dobar nije!?

Kakva su tek oni družina?

Mostu je dobar i onaj koji čak ni HDZ-u dobar nije!?

8.3.2017. | 0:01
To što ovdašnja represivna državna tijela, ponekad, blagonaklono se odnose prema prekršiteljima zakona, ne znači da kršenja zakona nije bilo. Tek, to znači da je kontaminiran čak i dio sustava koji bi društvo od kriminala dekontaminirati trebao.To što je Bigivić, trenutn
To što ovdašnja represivna državna tijela, ponekad, benevolentno se odnose prema prekršiteljima zakona, ne znači da kršenja zakona nije bilo. Tek, to znači da je kontaminiran čak i dio sustava koji bi društvo od kriminala dekontaminirati trebao.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najveći incident u 12 godina uprave Mirka Duspare

Zbog 62 kune po korisniku usluge

Najveći incident u 12 godina uprave Mirka Duspare

7.3.2017. | 0:01
Gorak okus iz svog grla Duspara može isprati smjenom uprave Vodovoda, a kako će to učiniti građani, ostaje vidjeti.
Gorak okus iz svog grla Duspara može isprati smjenom uprave Vodovoda, a kako će to učiniti građani, ostaje vidjeti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gola istina i obučena laž

Sa zrnom soli

Piše: Pripremio: Vlado Prskalo

Gola istina i obučena laž

SBplus.hr, Slavonski Brod : Franjo

Okolišne vibracije

Piše: Tomislav Lukić

Franjo

SBplus.hr, Slavonski Brod :