Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 18.6.2017. u 0:02
Prikaza: 6401
|

Samo Srpkinja Skupštinu spašava

HDZ do predsjednika može tek kupovinom vijećnika

root : HDZ do predsjednika može tek kupovinom vijećnikaSjedište županijske uprave u Slavonskom Brodu(Foto: SBplus/arhiva)

Bude li izabranim vijećnicima u Županijskoj skupštini stalo više do njihova obraza, nego do moguće materijalne koristi, a parlamentarne frakcije ne uspiju dogovoriti legitimnu koaliciju, na jesen slijede izbori za vijećnike Skupštine brodsko-posavske županije.

MADA Brodsko-posavska županija ima 136.481 birača, u izborima za vijećnike Županijske skupštine, 21. svibnja 2017., glasovalo je njih 60.959 odnosno 44,66 posto. Nakon što su sve pregledali, odgovorni za provođenje izbora utvrdili su kako je bilo 2.490, odnosno 4,08 posto nevažećih listića.

Ne dođe li do izdaje vijećnika s neke od 'ostalih' lista, ili do koalicije HDZ-a s nekom od parlamentarnih frakcija, predsjednik Skupštine neće biti izabran. Mada u nadnaslovu stoji 'Samo Srpkinja Skupštinu spašava' niti ona ne može pomoći jer je tek '21. ruka'. Što je dobro. Dobro je da manjinci ne presuđuju u fundamentalnim parlamentarnim nesuglasicama političkih Hrvata. A izbor predsjednika Skupštine jeste jedno od temeljnih parlamentarnih pitanja.

Sukladno odgovarajućim zakonima (i) nova Skupština brodsko-posavske županije imat će 41 vijećnika, izabrana proporcionalno dobivenim glasovima na izborima, i jednu vijećnicu iz redova srpskog naroda. Dakle, ukupno 42 vijećnika s pravom glasa.

Koalicija stranaka predvođena Hrvatskom demokratskom zajednicom osvojila je 20 vijećničkih mandata - plus jedan manjinski; Koalicija stranaka predvođena Hrvatskom seljačkom strankom osvojila je devet; Duspara Mirko osam i Most nezavisnih lista četiri vijećnička mandata.

Budući da je HDZ-ov kandidat za župana, Danijel Marušić, osvojio 53,46 posto glasova te u prvom izbornom krugu postao župan, za očekivati je da će ovdašnji generalni sekretar te stranke, Dubravko Galović, učiniti sve kako bi osigurao tu jednu nedostajuću ruku za izbor predsjednika Županijske skupštine iz redova njihove koalicije. Mada je to jedna od najskupljih ruku u Hrvatskoj, nema tih društvenih sredstava i resursa koje Dubravko nije spreman angažirati kako bi osigurao kontinuitet vladanja županijom. 

Inače visoka cijena takve ruke dobila je dodanu 'vrijednost' jer bi bila izdajnička, a takva, izdajnička, bila bi jer nije samostalno izborila mandat.

HDZ-ova koalicija osvojila je 24.419 glasova (41,76%), a ostale tri frakcije 26.824 (45,86%) glasova, odnosno 2.405 (4,10 %) glasova više.Ta činjenica, da su 'ostali' osvojili 2.405 glasova više od HDZ-ove koalicije, apsolutno legitimira zahtjev da predsjednik Županijske skupštine bude izabran iz njihovih redova.

Ako 'ostali' zatraže ono što im pripada prema dosegnutim demokratskim standardima, u Skupštini brodsko-posavske županije nastat će pat pozicija 21 : 21 vijećnička mandata. Posljedično, Skupština ne bi bila konstituirana jer za izbor predsjednika potrebne su 22 ruke.

Ako Skupština ne bude konstituirana u ponedjeljak 26. lipnja - za kad je sazvana - najkasnije za 30 dana, Vladin čovjek sazvat će novu sjednicu. Ako pak niti u drugom pokušaju Skupština ne bi bila konstituirana, sukladno zakonu, hrvatska Vlada bi 'blagodarovala' još 30 dana. U slučaju da niti nakon tri mjeseca - do 1. rujna - Dubravko Galović ne bi uspio ono što je uspjelo njegovu šefu, Andreju Plenkoviću - kupiti 'Sauchu' - uslijedit će novi izbori.

Kako narod ne voli česte izbore, niti nepotrebno trošenje njihova novca, vjerojatno će stradati onaj tko ih izazove. A tko bi bio taj koji bi izazvao nove izbore, ako bi do njih došlo? Pa HDZ jer, koristeći glas 'svoje' Srpkinje, spriječio bi izbornim rezultatima stečeno legitimno pravo većine da izabere predsjednika Skupštine.

Dakako, dug je period od tri mjeseca do moguće novih izbora. Toliko dug da se u njemu mogu učiniti čuda. Izrael je u 'šestodnevnom ratu' pobijedio cijeli arapski svijet, a Hrvatska u trodnevnoj 'Oluji' oslobodila trećinu okupiranog  teritorija. Zašto ne bi Dubravko uspio kupiti tek jednu ruku.

A tko bi svoju stranku i birače mogao izdati i Galoviću se prodati vidljivo je iz popisa imena u službenom dokumentu Županijskog izbornog povjerenstva 'Konačni rezultati izbora za članove Županijske skupštine Brodsko-posavske županije'. Netko od njih, ili njihovih zamjena, ima priliku ući u povijest hrvatskog političkog beščašća: Davor Vlaović, Stribor Valenta, Milan Mateša, Klara Šćuka, Marina Opačak Bilić, Ana Rečić, Goran Knežević, Ružica Vidaković, Ivan Perić / Mirko Duspara, Davor Gruber, Tea Tomas, Hrvoje Andrić, Mario Pejić, Mirela Rajković, Anto Žagrić, Josip Marunica / Ružica Vukovac, Antoneta Gudelj, Ante Orlović, Matija Jošić.

Za razliku od moguće nekorektnog glasanja jednog ili više 'ostalih' vijećnika tijekom konstituirajuće sjednice, sasvim bi legitimno bilo kad bi jedna ili više frakcija (HSS, Duspara i/ili Most) glasali za prijedloge koalicije koju vodi HDZ. Bilo bi to sukladno demokratskoj praksi. Pogotovo na lokalnoj razini česta je praksa sklapanja koalicijskih sporazuma bez ikakvih 'ideoloških' ograda.

U slučaju da netko od 'ostalih' vijećnika odluči glumiti, navodno, najvećeg srpskog izdajnika Vuka Brankovića te svojim ne dolaskom na konstituirajuću sjednicu Županijske skupštine misli osigurati većinu HDZ-u, time ništa dobro učiniti neće. Naime, 22. člankom Poslovnika Županijske skupštine, određeno je da se predsjednika bira većinom glasova svih članova. Bez izdajnika u vijećnici, ni HDZ ni 'ostali' ne mogu izabrati predsjednika Županijske skupštine - zbog toga jer nemaju 22 ruke.

Dakle, ne dođe li do izdaje vijećnika s neke od lista, ili do koalicije HDZ-a s nekom od parlamentarnih frakcija, predsjednik Skupštine neće biti izabran.

Mada u nadnaslovu stoji 'Samo Srpkinja Skupštinu spašava' niti ona ne može pomoći jer je tek '21. ruka'. Što je dobro. Dobro je da manjinci ne presuđuju u fundamentalnim parlamentarnim nesuglasicama političkih Hrvata. A izbor predsjednika Skupštine jeste jedno od temeljnih parlamentarnih pitanja.

U ovom slučaju, Srpkinja će u Skupštini spasiti tek obraz HDZ-a jer, zbog nje, vjerojatno, neće izgubiti status koji su dosad imali.

Bude li izabranim vijećnicima u Županijskoj skupštini stalo više do njihova obraza, nego do moguće materijalne koristi, a parlamentarne frakcije ne uspiju dogovoriti legitimnu koaliciju, na jesen slijede izbori za vijećnike Skupštine brodsko-posavske županije.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 24

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Blade

Blade

Komentirano: 20.6.2017. | 10:43

1

http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/ne-dirajte-usnule-heroje-oni-blazeno-snivaju-snom-pravednika-mocna-fotografija-izmorenih-vatrogasaca-koji-su-poslije-intervencije-zaspali-na-cesti/6274321/
Borislav Stipić

Borislav Stipić

Komentirano: 20.6.2017. | 10:32

2

marketinghr@ eto, dogodilo se - konačno nemam niti jedne riječi koju bih dodao tvojem komentaru, a sve ono što si u njemu napisao, mogu potpisati. Nažalost, u pravu si.
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 20.6.2017. | 8:29

3

Kada se dođe do situacije, kada jedan član jedne stranke treba odabrati jednu od strana, kao u ovakvim slučajevima, bilo bi lijepo da članovi vrha stranke (središnjica ili kako se to već zove) o tome raspravljaju na jednoj javnoj sjednici (uz prisutstvo novinara) gdje bi se donijela odluka o angažmanu njihovog člana na lijevoj ili desnoj strani, poziciji ili opoziciji. Samovoljno otići, a priklonit se nekoj drugoj opciji, ne pitati svoje stranačke kolege, svoje birače, za mene je nedopustivo. Nemoralno! To je izdaja birača, svojih stranačkih kolega, prijatelja, susjeda, članova svoje porodice, nakon čega postajete politički mrtvac. Znamo dobro jednu stranku u kojoj se jedan njihov član borio za mjesto gradonačelnika, a drugi su iz iste stranke, ispod žita, daleko od javnosti, medija, netransparentno drukali za drugu, sasvim oprečnu opciju. Kako je završilo? Raspadom stranke! Mnogi će ostati obilježeni, kao negativci, kroz cijeli svoj život.
Borislav Stipić

Borislav Stipić

Komentirano: 19.6.2017. | 23:24

4

XSIZE@ Ne petljaj me u priče o političkom ili bilo kakvom drugom pogodovanju, trgovanju, ucjenama.... jer na takvo što nisam pristajao ni kada su bili u pitanju daleko moćniji ljudi, daleko moćniji od svakoga pojedinca u Slavonskom Brodu. Također mi u komentare ne petljaj familiju ako nisi spreman javno se predstaviti i stati iza svojih riječi. Je li bilo istine ili pljuvanja u mojim komentarima na portalima, na sbtv-u, u susretima s ljudima... jasnije je kad se pročitaju članci koje je, ali tek nakon izbora (odnosno sredinom prošloga tjedna) napisao i objavio Dusparin promotor Jerko Zovak (članci o kanalizacijskim slivnicima koji se godinama ne održavaju) a to je samo dio problematike i samo dio odgovornosti Dusparine gradske uprave a koju sam spominjao u raspravama.
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 19.6.2017. | 22:18

5

Stipiću, jesu obećali posao kčeri? Do sad je samo mrvice dobivala, sad kaže da zaslužuje puno više. Oboje pljujete po svima, a zločinačku organizaciju podupirere. Ne pada jabuka daleko od stabla, nažalost.
Leonardo

Leonardo

Komentirano: 18.6.2017. | 15:30

6

Pero Ćosiću ili ces se tajnika stranke rijesiti ili će se plenki tebe. Pitanje je sad???
domobran

domobran

Komentirano: 18.6.2017. | 13:27

7

Vjerodostojno ?
Borislav Stipić

Borislav Stipić

Komentirano: 18.6.2017. | 12:27

8

domobran@ mogao si to reći i obrnuto: "Velik je postotak zadovoljstva" - Dusparinom kupovinom tebe radnim mjestom u "Komunalcu". Biti u jednoj stranci, a u predizborno vrijeme odrađivati za političkog konkurenta, delegitimira te kao nepristranog komentatora, a legitimira kao nekoga iz čopora stoke sitnog zuba koga gazda namiri šakom zobi.
zrinkoradic

zrinkoradic

Komentirano: 18.6.2017. | 12:22

9

Za razliku od Županijske skupštine u gradu nije problem SDP-ovci nisu skupi tek nekoliko direktorskih mjesta predsjednik Gradskog vijeća ,možda još nešto gotovine i to je to .ništa više a i jesu ništa.
AculeusApis

AculeusApis

Komentirano: 18.6.2017. | 11:19

10

Ima i u HDZ-ovoj listi šarenila , tako da je vrlo moguća i druga opcija od očekivane. A najvjerojatniji je paket: županija -grad, grad- županija. i zapravo Duspara drži čvrste konce u rukama.

Broj komentara: 24

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 123

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neka pukne koga smeta, Hrvatska nije ruglo svijeta

Mada ih često vodi tek srce

Neka pukne koga smeta, Hrvatska nije ruglo svijeta

17.7.2018. | 18:30
Mada oni tvrde suprotno, Hrvatska ne pripada retrogradnoj manjini Thompson-Kostelićeve provenijencije, nego ogromnoj većini miroljubivog hrvatskog svijeta koji, nakon dobivene bitke za međunarodno priznanje zemlje, nastavlja s obranom ljudskih prava i sloboda svakog pojedinca
Mada oni tvrde suprotno, Hrvatska ne pripada retrogradnoj manjini Thompson-Kostelićeve provenijencije, nego ogromnoj većini miroljubivog hrvatskog svijeta koji, nakon dobivene bitke za međunarodno priznanje zemlje, nastavlja s obranom ljudskih prava i sloboda svakog pojedinca u n
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tijekom 'Vatrene' euforije HDZ donio protekcionistički zakon

Zbog (ne)rada Sindikata i zastupnika

Tijekom 'Vatrene' euforije HDZ donio protekcionistički zakon

14.7.2018. | 18:43
Državni aparat je osigurao instrumente putem kojih policiju i vojsku može velikim novcem financirati na mala vrata, jer dobit državnih tvrtki je prošle godine iznosila dvije milijarde kuna. U redovnim društvenim okolnostima, dakako, neće biti potrebno na izvanredan način podizati
Državni aparat je osigurao instrumente putem kojih policiju i vojsku može velikim novcem financirati na mala vrata, jer dobit državnih tvrtki je prošle godine iznosila dvije milijarde kuna. U redovnim društvenim okolnostima, dakako, neće biti potrebno na izvanredan način podizati
SBplus.hr, Slavonski Brod : Raste broj sudionika zločinačkog poduhvata 'Rimac-Lidl'

INSTITUCIJE U FUNKCIJI KRIMINALA

Raste broj sudionika zločinačkog poduhvata 'Rimac-Lidl'

11.7.2018. | 0:01
U tom sukobu, SBplus podupire Dusparu i njegovu Gradsku upravu, dok Brodportal podupire Rimca i njegove suučesnike u zločinačkom poduhvatu.
U tom sukobu, SBplus podupire Dusparu i njegovu Gradsku upravu, dok Brodportal podupire Rimca i njegove suučesnike u zločinačkom poduhvatu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Možda će trebati sazvati Konvenciju - po izbacivanju pučista

Bitka za 'dvor' SDP-a

Možda će trebati sazvati Konvenciju - po izbacivanju pučista

1.7.2018. | 23:00
Po prijemu popisa ljudi koji traže njegovu smjenu, Bernardić bi mogao proslijediti ga odgovarajućim partijskim tijelima sa zahtjevom neka ih sve izbace iz stranke, uz obrazloženje kako, iz egoističnih razloga, 18 mjeseci rade na rušenju vodstva SDP-a i na taj način razbij
Po prijemu popisa ljudi koji traže njegovu smjenu, Bernardić bi mogao proslijediti ga odgovarajućim partijskim tijelima sa zahtjevom neka ih sve izbace iz stranke, uz obrazloženje kako, iz osobnih egoističnih razloga, 18 mjeseci rade na rušenju vodstva SDP-a i na taj način razbij
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poniženjem drugih nije moguće uzvisiti sebe

Centralni događaj - vol na ražnju

Poniženjem drugih nije moguće uzvisiti sebe

25.6.2018. | 22:22
Zbog historiografa, a ne andrijevačkih lidera, treba ostaviti poruku: U vrlo rijetkim povijesnim događajima moguće je cijeli narod s njihovim vođama poistovjetiti. Nažalost, današnja proslava u Donjim Andrijevcima nije jedan od takvih.
Zbog historiografa, a ne andrijevačkih lidera, treba ostaviti poruku: U vrlo rijetkim povijesnim događajima moguće je cijeli narod s njihovim vođama poistovjetiti. Nažalost, današnja proslava u Donjim Andrijevcima nije jedan od takvih.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li nova predsjednica SDP-a tek sestra Tome Opačka?

Tko je pobijedio: Ona, On ili Oni

Je li nova predsjednica SDP-a tek sestra Tome Opačka?

17.6.2018. | 0:01
Budući da je i previše onih koji drže kako novi lider SDP-a nije Marina Opačak Bilić, nego njezin brat Tomislav Tomo Opačak, trebat će proći neko vrijeme da bi članstvo i javnost vidjeli tko je, ustvari, pobijedio na unutarstranačkim izborima: Ona, Marina; On, Tomo; Oni, obitelj
Budući da je i previše onih koji drže kako novi lider SDP-a nije Marina Opačak Bilić, nego njezin brat Tomislav Tomo Opačak, trebat će proći neko vrijeme da bi članstvo i javnost vidjeli tko je, ustvari, pobijedio na unutarstranačkim izborima: Ona, Marina; On, Tomo; Oni, obitelj
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li SDP nastaviti s kadrovskim kanibalizmom?

Izgleda, dobit će prvu predsjednicu

Hoće li SDP nastaviti s kadrovskim kanibalizmom?

15.6.2018. | 12:12
Kako bi lijepo bilo kad bi gubitnici u ovim unutarstranačkim izborima bili na razini s koje je pobjedniku moguće čestitati - ma tko to bio. Kako bi lijepo bilo kad bi i gubitnici željeli dio pobjedničkog tima biti i nastaviti graditi takvu stranku, pobjedničku, a ne rušiti ju na
Kako bi lijepo bilo kad bi gubitnici u ovim unutarstranačkim izborima bili na razini s koje je pobjedniku moguće čestitati - ma tko to bio. Kako bi lijepo bilo kad bi i gubitnici željeli dio pobjedničkog tima biti i nastaviti graditi takvu stranku, pobjedničku, a ne rušiti ju na
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ konačno pobijedio Brođane i gradonačelnika Dusparu

Nakon osmogodišnjeg rata

HDZ konačno pobijedio Brođane i gradonačelnika Dusparu

8.6.2018. | 14:00
'U ovom slučaju, držim kako je važnija veća sigurnost građana u snabdijevanju pitkom vodom od prava svih nas na upravljanje vodocrpilištem Sikirevci. Povinovao sam se odnosu snaga i prihvatio podređen položaj - dok u Salvonskom Brodu ne stasaju ljudi kojima će opći interes zajedn
'U ovom slučaju, držim kako je važnija veća sigurnost građana u snabdijevanju pitkom vodom od prava svih nas na upravljanje vodocrpilištem Sikirevci. Povinovao sam se odnosu snaga i prihvatio podređen položaj - dok u Salvonskom Brodu ne stasaju ljudi kojima će opći interes zajedn
SBplus.hr, Slavonski Brod : Klijentelizam u sjeni internog rata političkih dinosaurusa

Paklena, a ne Zlatna dolina

Klijentelizam u sjeni internog rata političkih dinosaurusa

2.6.2018. | 0:01
Mada dvije najjače političke stranke - SDP i HDZ - nalaze se u paklenim unutarstranačkim problemima, iz kojih će obje izaći potpuno osakaćene, to nije najveći problem. Naime, ta dva mastodonta nema tko zamijeniti. Nema stranke za koju bi se moglo kazati kako je programska i kadro
Mada dvije najjače političke stranke - SDP i HDZ - nalaze se u paklenim unutarstranačkim problemima, iz kojih će obje izaći potpuno osakaćene, to nije najveći problem. Naime, ta dva mastodonta nema tko zamijeniti. Nema stranke za koju bi se moglo kazati kako je programska i kadro
SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija je pucala u leđa krijumčaru i migrantima

Prema večernjakovoj ilustraciji događaja

Policija je pucala u leđa krijumčaru i migrantima

1.6.2018. | 13:10
U pitanju nije bila OBRANA od NAPADA niti pucanje PREMA dolazećoj opasnosti, nego NAPAD i pucanje (u leđa) ZA nepoznatim osumnjičenikom koji je počinio jedno poznato kazneno djelo - nije se zaustavio na poziv policije - a sumnjičilo ga se da je krjumčar migranata.
U pitanju nije bila OBRANA od NAPADA niti pucanje PREMA dolazećoj opasnosti, nego NAPAD i pucanje 'u leđa' ZA nepoznatim osumnjičenikom koji je počinio jedno poznato kazneno djelo - nije se zaustavio na poziv policije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mediji lažu o uzrocima policijskog ranjavanja dvoje djece

Nisu postupali profesionalno

Mediji lažu o uzrocima policijskog ranjavanja dvoje djece

31.5.2018. | 15:00
Budući da je policija imala kamo ustukbnuti, a paljba na njih nije otvarana, moguće je tek zaključiti kako su postupili amaterski - ne postavljajući primjerene zapreke kako bi zaustavili vozilo - a potom, da bi sanirali taj diletantizam, upotrijebili su zadnju mjeru, vatreno oruž
Budući da je policija imala kamo ustukbnuti, a paljba na njih nije otvarana, moguće je tek zaključiti kako su postupili amaterski - ne postavljajući primjerene zapreke kako bi zaustavili vozilo - a potom, da bi sanirali taj diletantizam, upotrijebili su zadnju mjeru, vatreno oruž
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koja od ove dvije menadžerice će voditi ovdašnji SDP?

Ni traga od SKH-SDP ostalo nije

Koja od ove dvije menadžerice će voditi ovdašnji SDP?

29.5.2018. | 14:00
Nakon izbora bit će vidljivo kojoj od ove dvije SDP-ove poduzetnice i političke aktivistkinje birači više vjeruju da će uspješno voditi SDP. Budući da je i ta stranka potpuno deideologizirana, pragmatična, hrvatska politička frakcija, za očekivati je kako će u ovoj utrci pobijedi
Nakon izbora bit će vidljivo kojoj od ove dvije SDP-ove poduzetnice i političke aktivistkinje birači više vjeruju da će uspješno voditi SDP. Budući da je i ta stranka potpuno deideologizirana, pragmatična, hrvatska politička frakcija, za očekivati je kako će u ovoj utrci pobijedi
SBplus.hr, Slavonski Brod : SDP od lučonoše postao zrcalo hrvatskog društva

Bratoubilački rat u SDP-u

SDP od lučonoše postao zrcalo hrvatskog društva

24.5.2018. | 0:01
Od kad je opće dobro, legitimo, podređeno osobnim i partikularnim interesima, od kad je egoizam postao društveno hvaljen manir, nikome u hrvatskom društvu ne piše se dobro. Posljedično, ne piše se dobro niti SDP-u jer je, umjesto lučonoše, postao tek zrcalo hrvatskog društva.
Od kad je opće dobro, legitimo, podređeno osobnim i partikularnim interesima, od kad je egoizam postao društveno hvaljen manir, nikome u hrvatskom društvu ne piše se dobro. Posljedično, ne piše se dobro niti SDP-u jer je, umjesto lučonoše, postao tek zrcalo hrvatskog društva.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prva ustanova u kulturi koju će osnovati Mirko Duspara?

Treba li Slavonskom Brodu kazalište?

Prva ustanova u kulturi koju će osnovati Mirko Duspara?

21.5.2018. | 0:02
Kad bi struka konstatirala kako Slavonski Brod - u lijepoj zgradi Hrvatskog doma - ima idealne tehničke uvjete za rad profesionalnog kazališta, a Gradsko vijeće utvrdilo opravdanost izdvajanja pola posto iz gradskog proračuna za Brodsko kazalište, ta nova ustanova imalo bi inicij
Kad bi struka konstatirala kako Slavonski Brod - u lijepoj zgradi Hrvatskog doma - ima idealne tehničke uvjete za rad profesionalnog kazališta, a Gradsko vijeće utvrdilo opravdanost izdvajanja pola posto iz gradskog proračuna za Brodsko kazalište, ta nova ustanova imalo bi inicij
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stribor Valenta donio odluku: Igre mogu početi

Izbori u SDP-u

Stribor Valenta donio odluku: Igre mogu početi

17.5.2018. | 12:55
Najbolje čuvana tajna, kako u SDP-u tako i toj stranci bliskim izvorima, jeste informacija o namjerama ponajvećeg brodskog poduzetnika, Tomislava Tome Opačka. Hoće li se kandidirati čovjek koji bi na prošlim izborima 2013. za predsjednika Županijske organizacije, u prvom krugu, p
Najbolje čuvana tajna, kako u SDP-u tako i toj stranci bliskim izvorima, jeste informacija o namjerama ponajvećeg brodskog poduzetnika, Tomislava Tome Opačka. Hoće li se kandidirati čovjek koji bi na prošlim izborima 2013. za predsjednika Županijske organizacije, u prvom krugu, p
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kakav je to um koji želi smrt novinaru portala SBplus?

Presude zrcale ambijent u kojem nastaju

Kakav je to um koji želi smrt novinaru portala SBplus?

14.5.2018. | 9:30
Neka umre onaj tko brani Dubravka Galovića, poručio je taj bijednik, čiju podsvijest permanentno tove ovdašnje utjecajne ideologije i vjere, koje i same žive od mržnje prema drugima.
Neka umre onaj tko brani Dubravka Galovića, poručio je taj bijednik, čiju podsvijest permanentno tove ovdašnje utjecajne ideologije i vjere, koje i same žive od mržnje prema drugima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dubravko Galović je pripadnik brodske i hrvatske elite

Lider Marse i HDZ-a

Dubravko Galović je pripadnik brodske i hrvatske elite

9.5.2018. | 0:01
Kad Marsa i HDZ pobjeđuju, Galović je car, a kad Marsa i HDZ gube, Galović je luzer. Tako je moguće razumjeti kritičare koji ne iznose argumente ni u prvom niti u drugom slučaju. Naime, niti je Galović car kad Marsa i HDZ pobjeđuju, niti je luzer kad oni gube, jer...
Kad Marsa i HDZ pobjeđuju, Galović je car, a kad Marsa i HDZ gube, Galović je luzer. Tako je moguće razumjeti kritičare koji ne iznose argumente ni u prvom niti u drugom slučaju. Naime, niti je Galović car kad Marsa i HDZ pobjeđuju, niti je luzer kad oni gube, jer ni Marsa niti H
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod ima tek dvije ozbiljne političke stranke

U nedjelju 20. svibnja novi izbori

Slavonski Brod ima tek dvije ozbiljne političke stranke

6.5.2018. | 22:10
Nakon što su predane kandidacijske liste za predstojeće komunalne izbore, slobodno možemo kazati kako u Slavonskom Brodu postoji tek skroman broj članova HSS-a, HSLS-a, HSP-a, Mosta, Živog zida, Bandića 365,HSP-AS-a, HDSSB-a, HSU-a SU-a... ali da te stranke ne postoje kao ozbiljn
Nakon što su predane kandidacijske liste za predstojeće komunalne izbore, slobodno možemo kazati kako u Slavonskom Brodu postoji tek skroman broj članova HSS-a, HSLS-a, HSP-a, Mosta, Živog zida, Bandića 365,HSP-AS-a, HDSSB-a, HSU-a SU-a... ali da te stranke ne postoje kao ozbiljn
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolika li je podmuklost onoga koji se usudi tako lagati?

Ciljem nije moguće pravdati sva sredstva

Kolika li je podmuklost onoga koji se usudi tako lagati?

5.5.2018. | 0:01
Komentator, svjesno i namjerno, širi laž da Vodovod 'permanentno' ne kontrolira kakvoću vode kako bi među građanima izazvao paniku te stvorio atmosferu linča protiv te gradske tvrtke i šefa im, a sve s jednim jedinim ciljem...
Komentator, svjesno i namjerno, širi laž da Vodovod 'permanentno' ne kontrolira kakvoću vode kako bi među građanima izazvao paniku te stvorio atmosferu linča protiv te gradske tvrtke i šefa im, a sve s jednim jedinim ciljem...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Župnik Anđić objavio listu vjernika koji nisu platili lukno

Naputak Crkve: 'Nađi izvor financiranja'

Župnik Anđić objavio listu vjernika koji nisu platili lukno

3.5.2018. | 12:30
Pored licemjerne svinjarije - utjerivanje dara prijetnjom - interesantna je činjenica da su na tom svojevrsnom stupu srama (popisu) našli se i neki od ovdašnjih političara, na primjer, Ljubica Maksimčuk (HDZ) i Ivana Križanović (Duspara Mirko - Nezavisna lista)...
Pored licemjerne svinjarije - utjerivanje dara prijetnjom - interesantna je činjenica da su na tom svojevrsnom stupu srama (popisu) našli se i neki od ovdašnjih političara, na primjer, Ljubica Maksimčuk (HDZ) i Ivana Križanović (Duspara Mirko - Nezavisna lista)...
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :