Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 18.6.2017. u 0:02
Prikaza: 6082
|

Samo Srpkinja Skupštinu spašava

HDZ do predsjednika može tek kupovinom vijećnika

root : HDZ do predsjednika može tek kupovinom vijećnikaSjedište županijske uprave u Slavonskom Brodu(Foto: SBplus/arhiva)

Bude li izabranim vijećnicima u Županijskoj skupštini stalo više do njihova obraza, nego do moguće materijalne koristi, a parlamentarne frakcije ne uspiju dogovoriti legitimnu koaliciju, na jesen slijede izbori za vijećnike Skupštine brodsko-posavske županije.

MADA Brodsko-posavska županija ima 136.481 birača, u izborima za vijećnike Županijske skupštine, 21. svibnja 2017., glasovalo je njih 60.959 odnosno 44,66 posto. Nakon što su sve pregledali, odgovorni za provođenje izbora utvrdili su kako je bilo 2.490, odnosno 4,08 posto nevažećih listića.

Ne dođe li do izdaje vijećnika s neke od 'ostalih' lista, ili do koalicije HDZ-a s nekom od parlamentarnih frakcija, predsjednik Skupštine neće biti izabran. Mada u nadnaslovu stoji 'Samo Srpkinja Skupštinu spašava' niti ona ne može pomoći jer je tek '21. ruka'. Što je dobro. Dobro je da manjinci ne presuđuju u fundamentalnim parlamentarnim nesuglasicama političkih Hrvata. A izbor predsjednika Skupštine jeste jedno od temeljnih parlamentarnih pitanja.

Sukladno odgovarajućim zakonima (i) nova Skupština brodsko-posavske županije imat će 41 vijećnika, izabrana proporcionalno dobivenim glasovima na izborima, i jednu vijećnicu iz redova srpskog naroda. Dakle, ukupno 42 vijećnika s pravom glasa.

Koalicija stranaka predvođena Hrvatskom demokratskom zajednicom osvojila je 20 vijećničkih mandata - plus jedan manjinski; Koalicija stranaka predvođena Hrvatskom seljačkom strankom osvojila je devet; Duspara Mirko osam i Most nezavisnih lista četiri vijećnička mandata.

Budući da je HDZ-ov kandidat za župana, Danijel Marušić, osvojio 53,46 posto glasova te u prvom izbornom krugu postao župan, za očekivati je da će ovdašnji generalni sekretar te stranke, Dubravko Galović, učiniti sve kako bi osigurao tu jednu nedostajuću ruku za izbor predsjednika Županijske skupštine iz redova njihove koalicije. Mada je to jedna od najskupljih ruku u Hrvatskoj, nema tih društvenih sredstava i resursa koje Dubravko nije spreman angažirati kako bi osigurao kontinuitet vladanja županijom. 

Inače visoka cijena takve ruke dobila je dodanu 'vrijednost' jer bi bila izdajnička, a takva, izdajnička, bila bi jer nije samostalno izborila mandat.

HDZ-ova koalicija osvojila je 24.419 glasova (41,76%), a ostale tri frakcije 26.824 (45,86%) glasova, odnosno 2.405 (4,10 %) glasova više.Ta činjenica, da su 'ostali' osvojili 2.405 glasova više od HDZ-ove koalicije, apsolutno legitimira zahtjev da predsjednik Županijske skupštine bude izabran iz njihovih redova.

Ako 'ostali' zatraže ono što im pripada prema dosegnutim demokratskim standardima, u Skupštini brodsko-posavske županije nastat će pat pozicija 21 : 21 vijećnička mandata. Posljedično, Skupština ne bi bila konstituirana jer za izbor predsjednika potrebne su 22 ruke.

Ako Skupština ne bude konstituirana u ponedjeljak 26. lipnja - za kad je sazvana - najkasnije za 30 dana, Vladin čovjek sazvat će novu sjednicu. Ako pak niti u drugom pokušaju Skupština ne bi bila konstituirana, sukladno zakonu, hrvatska Vlada bi 'blagodarovala' još 30 dana. U slučaju da niti nakon tri mjeseca - do 1. rujna - Dubravko Galović ne bi uspio ono što je uspjelo njegovu šefu, Andreju Plenkoviću - kupiti 'Sauchu' - uslijedit će novi izbori.

Kako narod ne voli česte izbore, niti nepotrebno trošenje njihova novca, vjerojatno će stradati onaj tko ih izazove. A tko bi bio taj koji bi izazvao nove izbore, ako bi do njih došlo? Pa HDZ jer, koristeći glas 'svoje' Srpkinje, spriječio bi izbornim rezultatima stečeno legitimno pravo većine da izabere predsjednika Skupštine.

Dakako, dug je period od tri mjeseca do moguće novih izbora. Toliko dug da se u njemu mogu učiniti čuda. Izrael je u 'šestodnevnom ratu' pobijedio cijeli arapski svijet, a Hrvatska u trodnevnoj 'Oluji' oslobodila trećinu okupiranog  teritorija. Zašto ne bi Dubravko uspio kupiti tek jednu ruku.

A tko bi svoju stranku i birače mogao izdati i Galoviću se prodati vidljivo je iz popisa imena u službenom dokumentu Županijskog izbornog povjerenstva 'Konačni rezultati izbora za članove Županijske skupštine Brodsko-posavske županije'. Netko od njih, ili njihovih zamjena, ima priliku ući u povijest hrvatskog političkog beščašća: Davor Vlaović, Stribor Valenta, Milan Mateša, Klara Šćuka, Marina Opačak Bilić, Ana Rečić, Goran Knežević, Ružica Vidaković, Ivan Perić / Mirko Duspara, Davor Gruber, Tea Tomas, Hrvoje Andrić, Mario Pejić, Mirela Rajković, Anto Žagrić, Josip Marunica / Ružica Vukovac, Antoneta Gudelj, Ante Orlović, Matija Jošić.

Za razliku od moguće nekorektnog glasanja jednog ili više 'ostalih' vijećnika tijekom konstituirajuće sjednice, sasvim bi legitimno bilo kad bi jedna ili više frakcija (HSS, Duspara i/ili Most) glasali za prijedloge koalicije koju vodi HDZ. Bilo bi to sukladno demokratskoj praksi. Pogotovo na lokalnoj razini česta je praksa sklapanja koalicijskih sporazuma bez ikakvih 'ideoloških' ograda.

U slučaju da netko od 'ostalih' vijećnika odluči glumiti, navodno, najvećeg srpskog izdajnika Vuka Brankovića te svojim ne dolaskom na konstituirajuću sjednicu Županijske skupštine misli osigurati većinu HDZ-u, time ništa dobro učiniti neće. Naime, 22. člankom Poslovnika Županijske skupštine, određeno je da se predsjednika bira većinom glasova svih članova. Bez izdajnika u vijećnici, ni HDZ ni 'ostali' ne mogu izabrati predsjednika Županijske skupštine - zbog toga jer nemaju 22 ruke.

Dakle, ne dođe li do izdaje vijećnika s neke od lista, ili do koalicije HDZ-a s nekom od parlamentarnih frakcija, predsjednik Skupštine neće biti izabran.

Mada u nadnaslovu stoji 'Samo Srpkinja Skupštinu spašava' niti ona ne može pomoći jer je tek '21. ruka'. Što je dobro. Dobro je da manjinci ne presuđuju u fundamentalnim parlamentarnim nesuglasicama političkih Hrvata. A izbor predsjednika Skupštine jeste jedno od temeljnih parlamentarnih pitanja.

U ovom slučaju, Srpkinja će u Skupštini spasiti tek obraz HDZ-a jer, zbog nje, vjerojatno, neće izgubiti status koji su dosad imali.

Bude li izabranim vijećnicima u Županijskoj skupštini stalo više do njihova obraza, nego do moguće materijalne koristi, a parlamentarne frakcije ne uspiju dogovoriti legitimnu koaliciju, na jesen slijede izbori za vijećnike Skupštine brodsko-posavske županije.

Broj komentara: 24

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Blade

Blade

Komentirano: 20.6.2017. | 10:43

1

http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/ne-dirajte-usnule-heroje-oni-blazeno-snivaju-snom-pravednika-mocna-fotografija-izmorenih-vatrogasaca-koji-su-poslije-intervencije-zaspali-na-cesti/6274321/
Borislav Stipić

Borislav Stipić

Komentirano: 20.6.2017. | 10:32

2

marketinghr@ eto, dogodilo se - konačno nemam niti jedne riječi koju bih dodao tvojem komentaru, a sve ono što si u njemu napisao, mogu potpisati. Nažalost, u pravu si.
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 20.6.2017. | 8:29

3

Kada se dođe do situacije, kada jedan član jedne stranke treba odabrati jednu od strana, kao u ovakvim slučajevima, bilo bi lijepo da članovi vrha stranke (središnjica ili kako se to već zove) o tome raspravljaju na jednoj javnoj sjednici (uz prisutstvo novinara) gdje bi se donijela odluka o angažmanu njihovog člana na lijevoj ili desnoj strani, poziciji ili opoziciji. Samovoljno otići, a priklonit se nekoj drugoj opciji, ne pitati svoje stranačke kolege, svoje birače, za mene je nedopustivo. Nemoralno! To je izdaja birača, svojih stranačkih kolega, prijatelja, susjeda, članova svoje porodice, nakon čega postajete politički mrtvac. Znamo dobro jednu stranku u kojoj se jedan njihov član borio za mjesto gradonačelnika, a drugi su iz iste stranke, ispod žita, daleko od javnosti, medija, netransparentno drukali za drugu, sasvim oprečnu opciju. Kako je završilo? Raspadom stranke! Mnogi će ostati obilježeni, kao negativci, kroz cijeli svoj život.
Borislav Stipić

Borislav Stipić

Komentirano: 19.6.2017. | 23:24

4

XSIZE@ Ne petljaj me u priče o političkom ili bilo kakvom drugom pogodovanju, trgovanju, ucjenama.... jer na takvo što nisam pristajao ni kada su bili u pitanju daleko moćniji ljudi, daleko moćniji od svakoga pojedinca u Slavonskom Brodu. Također mi u komentare ne petljaj familiju ako nisi spreman javno se predstaviti i stati iza svojih riječi. Je li bilo istine ili pljuvanja u mojim komentarima na portalima, na sbtv-u, u susretima s ljudima... jasnije je kad se pročitaju članci koje je, ali tek nakon izbora (odnosno sredinom prošloga tjedna) napisao i objavio Dusparin promotor Jerko Zovak (članci o kanalizacijskim slivnicima koji se godinama ne održavaju) a to je samo dio problematike i samo dio odgovornosti Dusparine gradske uprave a koju sam spominjao u raspravama.
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 19.6.2017. | 22:18

5

Stipiću, jesu obećali posao kčeri? Do sad je samo mrvice dobivala, sad kaže da zaslužuje puno više. Oboje pljujete po svima, a zločinačku organizaciju podupirere. Ne pada jabuka daleko od stabla, nažalost.
Leonardo

Leonardo

Komentirano: 18.6.2017. | 15:30

6

Pero Ćosiću ili ces se tajnika stranke rijesiti ili će se plenki tebe. Pitanje je sad???
domobran

domobran

Komentirano: 18.6.2017. | 13:27

7

Vjerodostojno ?
Borislav Stipić

Borislav Stipić

Komentirano: 18.6.2017. | 12:27

8

domobran@ mogao si to reći i obrnuto: "Velik je postotak zadovoljstva" - Dusparinom kupovinom tebe radnim mjestom u "Komunalcu". Biti u jednoj stranci, a u predizborno vrijeme odrađivati za političkog konkurenta, delegitimira te kao nepristranog komentatora, a legitimira kao nekoga iz čopora stoke sitnog zuba koga gazda namiri šakom zobi.
zrinkoradic

zrinkoradic

Komentirano: 18.6.2017. | 12:22

9

Za razliku od Županijske skupštine u gradu nije problem SDP-ovci nisu skupi tek nekoliko direktorskih mjesta predsjednik Gradskog vijeća ,možda još nešto gotovine i to je to .ništa više a i jesu ništa.
AculeusApis

AculeusApis

Komentirano: 18.6.2017. | 11:19

10

Ima i u HDZ-ovoj listi šarenila , tako da je vrlo moguća i druga opcija od očekivane. A najvjerojatniji je paket: županija -grad, grad- županija. i zapravo Duspara drži čvrste konce u rukama.

Broj komentara: 24

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 123

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon operacije krajnika bezmalo umrla 38-godišnjakinja

U brodskoj bolnici

Nakon operacije krajnika bezmalo umrla 38-godišnjakinja

14.10.2017. | 0:01
U onoj mjeri u kojoj bi, iz koristoljublja ili oportunizma, novinar svjesno izbjegao opisati supstrat događaja, u toj mjeri oskrnavio bi osobno dostojanstvo i čast struke u cjelini.
U onoj mjeri u kojoj bi, iz koristoljublja ili oportunizma, novinar svjesno izbjegao opisati supstrat događaja, u toj mjeri oskrnavio bi osobno dostojanstvo i čast struke u cjelini.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Postajemo li bešćutniji od onih kojima služimo?

Podaništvo bez samopoštovanja

Postajemo li bešćutniji od onih kojima služimo?

4.10.2017. | 13:00
Prije nekoliko dana, izlet srednjoškolaca u Rim pretvorio se u pravu dramu, jer je njihovog prijatelja, sirijskog državljanina, slovenska policija na granici izbacila iz autobusa.
Prije nekoliko dana, izlet srednjoškolaca u Rim pretvorio se u pravu dramu, jer je njihovog prijatelja, sirijskog državljanina, slovenska policija na granici izbacila iz autobusa.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sredstva Grada godinama prelijevaju u privatne džepove

Pored nehajnih institucija države

Sredstva Grada godinama prelijevaju u privatne džepove

28.9.2017. | 0:01
Tumor i njegove dosadašnje metastaze toliko su opasni da ih je nužno kirurški odstraniti. Hitno. Ako aktualna gradska uprava ne želi nastaviti s uništavanjem materijalne supstance Grada i nominalnih društvenih vrijednosti u njemu.
Tumor i njegove dosadašnje metastaze toliko su opasni da ih je nužno odstraniti. Hitno. Ako aktualna gradska uprava ne želi nastaviti s uništavanjem materijalne supstance Grada i nominalnih društvenih vrijednosti u njemu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto partijske linije članstvo slijedi partijske lidere

SDP postaje klijentelistička stranka

Umjesto partijske linije članstvo slijedi partijske lidere

27.9.2017. | 0:01
Pravi ljudi gubitkom funkcije ne gube i obraz. Kao što je Hrvatske bilo poslije Mare Pavelić, tako će i SDP-a bit poslije 'Milanke Opačić'. Tek, za očekivati je da u njihovu povijest Milanka neće ući kao Mara. Ogorčena jer predsjednik nije njezin...
Pravi ljudi gubitkom funkcije ne gube i obraz. Kao što je Hrvatske bilo poslije Mare Pavelić, tako će i SDP-a bit poslije 'Milanke Opačić'. Tek, za očekivati je da u njihovu povijest Milanka neće ući kao Mara. Ogorčena jer predsjednik nije njezin...
SBplus.hr, Slavonski Brod : SDP nije dioničko društvo s nasljednim pravima članstva

Je li moguće SDP poistovjetiti s HDZ-om?

SDP nije dioničko društvo s nasljednim pravima članstva

20.9.2017. | 0:01
Ako ne drže da im je stranka djedovina u kojoj imaju nasljedna prava, svi čelnici ovdašnjeg SDP-a trebaju trgnuti se i početi, svakodnevno, raditi na programskoj i kadrovskoj revitalizaciji organizacije. U protivnom, stranka će u zajednicama potpuno izgubiti svoj izvorni, respekt
Ako ne drže da im je stranka djedovina u kojoj imaju nasljedna prava, svi čelnici ovdašnjeg SDP-a trebaju trgnuti se i početi, svakodnevno, raditi na programskoj i kadrovskoj revitalizaciji organizacije. U protivnom, stranka će u zajednicama potpuno izgubiti svoj izvorni, respekt
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pokrivajući smeće, prikrili su korupciju ili tek glupost ?

HDZ-ova samouprava

Pokrivajući smeće, prikrili su korupciju ili tek glupost ?

8.9.2017. | 0:01
Najnižu cijenu za sanaciju odlagališta otpada mogao je ponuditi onaj izvođač radova kojem je investitor 'šapnuo' dopuštenje za kopanje zemlje uz samu deponiju, bez naknade, a nastalu rupetinu proglasio ribnjakom, korisnim seoskim ribićima i njihovim bistrim prijateljima.
Najnižu cijenu za sanaciju odlagališta otpada mogao je ponuditi onaj izvođač radova kojem je investitor 'šapnuo' dopuštenje za kopanje zemlje uz samu deponiju, bez naknade, a nastalu rupetinu proglasio ribnjakom, korisnim seoskim ribićima i njihovim bistrim prijateljima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prskalo tvrdi da je Duspara kršio Pedagoške standarde

Uvođenje jednosmjenske nastave

Prskalo tvrdi da je Duspara kršio Pedagoške standarde

3.9.2017. | 14:35
"Postoje pedagoški standardi i oni se moraju poštivati bez obzira tko je osnivač. Može to biti i Grad i Županija, ali standardi se moraju poštivati."
"Postoje pedagoški standardi i oni se moraju poštivati bez obzira tko je osnivač. Može to biti i Grad i Županija, ali standardi se moraju poštivati."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Učinkovitije bi bilo financirati prosvjede, nego knjige

(Grado)načelnici demagozi i populisti

Učinkovitije bi bilo financirati prosvjede, nego knjige

25.8.2017. | 0:01
Umjesto plaćanja školskog 'nadstandarda' i drugih programa koje mora financirati država - jer je za te namjene uzela 95 posto svih poreza i doprinosa - bilo bi učinkovitije kad bi lokalna samouprava financirala prosvjede protiv sumanute upravne centralizacije države i nesposobni
Umjesto plaćanja školskog 'nadstandarda' i drugih programa koje mora financirati država - jer je za te namjene uzela 95 posto svih poreza i doprinosa - bilo bi učinkovitije kad bi lokalna samouprava financirala prosvjede protiv sumanute upravne centralizacije države i nesposobni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nikola Tesla bio je hrvatski nacionalist

Osobno je to ustvrdio

Nikola Tesla bio je hrvatski nacionalist

23.7.2017. | 0:01
Žele li Hrvati sačuvati svoju državu i naciju u njoj, odmah, na svim frontovima, moraju početi ozbiljnu borbu protiv nastavka klero-fašističke kontaminacije društva. U protivnom, u Europi i svijetu bit ćemo tretirani kao "otpaci naroda", kako nas je karakterizirao mladi Marx.
Želi li mlada hrvatska država uspješno odupirati se stalnim hegemonističkim i drugim prijetnjama njezinoj nezavisnosti, mora afirmirati patriotizam. Hrvatske patriote pak moguće je regrutirati jedino iz hrvatske nacije, a hrvatsku naciju moguće je stvoriti isključivo od politički
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo gdje se nalaze Brođani po visini plaće u Hrvatskoj

Prema podacima Fine

Evo gdje se nalaze Brođani po visini plaće u Hrvatskoj

20.7.2017. | 17:05
Kad bi najglasniji Dusparini oporbenjaci imala više pameti i volje za općim dobrom, a manje vlastohleplja i požude za krčmenjem gradskih dobara, prestali bi napadati ga u oblastima koje s načelnicima i gradonačelnicima imaju veze koliko s popovima i biskupima, nego bi ga napadali
Kad bi najglasniji Dusparini oporbenjaci imala više pameti i volje za općim dobrom, a manje vlastohleplja i požude za krčmenjem gradskih dobara, prestali bi napadati ga u oblastima koje s načelnicima i gradonačelnicima imaju veze koliko i sa Crkvom, a napadali bi ga kad ne provod
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Da sam kriv i milimetar, odmah bi dao ostavku'

Najlukavija izjava Dubravka Galovića

'Da sam kriv i milimetar, odmah bi dao ostavku'

17.7.2017. | 16:00
Vijećnik Dubravko Galović pozvao je županijsku pročelnicu, Klaru Šćuku, neka podnese ostavku "zbog svoje političke pozicije", a kada je Davor Vlaović od njega zatražio neka učini isto, na mjestu čelnog čovjeka Županijskog nogometnog saveza "zbog uhićenja 23 člana te organizacije"
Vijećnik Dubravko Galović pozvao je županijsku pročelnicu, Klaru Šćuku, neka podnese ostavku "zbog svoje političke pozicije", a kada je Davor Vlaović od njega zatražio neka učini isto, na mjestu čelnog čovjeka Županijskog nogometnog saveza "zbog uhićenja 23 člana te organizacije"
SBplus.hr, Slavonski Brod : Politički, Slavonski Brod nikad potentniji nije bio

Zahvaljujući Peri Ćosiću i njegovima

Politički, Slavonski Brod nikad potentniji nije bio

17.7.2017. | 0:02
Od ovih šest HDZ-ovih dužnosnika, vjerojatno, nitko ne očekuje šest puta veću vrijednost od one koju je, za četiri godine, u Slavonski Brod i regiju, 'donio' jedan SDP-ovac. Međutim, legitimno je očekivati više od onoga što je 'priskrbio' Tihomir Jakovina sa suradnicima.
Od ovih šest HDZ-ovih dužnosnika, vjerojatno, nitko ne očekuje šest puta veću vrijednost od one koju je, za četiri godine, u Slavonski Brod i regiju, 'donio' jedan SDP-ovac. Međutim, legitimno je očekivati više.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradonačelnik izbjegao odgovoriti na vijećničko pitanje

Neočekivano

Gradonačelnik izbjegao odgovoriti na vijećničko pitanje

14.7.2017. | 19:00
Budući da je komunalni red u Gradu jedna od temeljnih zadaća gradske uprave i gradskih službi, za očekivati je da će gradonačelnik sa svojim 'timom' intenzivirati aktivnosti iz te oblasti. Naime, i najbogatiji svjetski gradovi, s najskupljim objektima i prometnicama, devalvirali
Budući da je komunalni red u Gradu jedna od temeljnih zadaća gradske uprave i gradskih službi, za očekivati je da će gradonačelnik sa svojim 'timom' intenzivirati aktivnosti iz te oblasti. Naime, i najbogatiji svjetski gradovi, s najskupljim objektima i prometnicama, devalvirali
SBplus.hr, Slavonski Brod : Duspara je prosvijećeni apsolutist, tehnokrat ili demokrat?

Vrijeme raspodjele sinekura

Duspara je prosvijećeni apsolutist, tehnokrat ili demokrat?

13.7.2017. | 18:00
Niti u ovom slučaju, nije na odmet podsjetiti na činjenicu kako je, bezmalo, svim hrvatskim političarima važniji njihov status u zajednici nego stanje demokracije u društvu. Pritom, ogromna većina tvrdit će kako bi njihovim micanjem s funkcije više izgubila zajednica i demokracij
Niti u ovom slučaju, nije na odmet podsjetiti na činjenicu kako je, bezmalo, svim hrvatskim političarima važniji njihov status u zajednici nego stanje demokracije u društvu. Pritom, ogromna većina tvrdit će kako bi njihovim micanjem s funkcije više izgubila zajednica i demokracij
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gromoglasna šutnja struke, države, političara, novinara ...

'Ko to tamo peva'

Gromoglasna šutnja struke, države, političara, novinara ...

1.7.2017. | 22:30
Ako most potpuno ne sruše i ne izgrade novi - sukladno valjanoj projektnoj dokumentaciji i dozvolama za građenje - umjesto rekonstruiranog vrijednog povijesnog objekta, Grad će imati eksponat recikliranog prezira prema struci i pravnoj državi te dugovječan dokaz karikaturalnog up
Ako most potpuno ne sruše i ne izgrade novi - sukladno valjanoj projektnoj dokumentaciji i dozvolama za građenje - umjesto rekonstruiranog vrijednog povijesnog objekta, Grad će imati eksponat recikliranog prezira prema struci i pravnoj državi te dugovječan dokaz karikaturalnog up
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dubravko Galović nije govorio istinu

Nakon uhićenja sudaca i funkcionera ŽNS

Dubravko Galović nije govorio istinu

30.6.2017. | 13:25
Predsjednik Županijskog nogometnog saveza i jedinog nam Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, ne priznaje zakonito očinstvo nad vodstvom sudaca i odbacuje suodgovornost za njihova djela te, pilatovski, pokušava oprati ruke, mada on nije Pilat, nego Kajfa (veliki svećenik).
Mada Galović ne priznaje svoje zakonito očinstvo nad vodstvom sudaca i odbacuje suodgovornost za njihova djela te, pilatovski, pokušava oprati ruke, on nije Pilat, nego Kajfa (veliki svećenik).
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto nismo prenijeli telegramov članak o Peri Ćosiću

Nakon brojnih (ne)javnih osuda

Zašto nismo prenijeli telegramov članak o Peri Ćosiću

27.6.2017. | 0:01
To što je Pero Ćosić, prije četvrt stoljeća, bio mladi inženjer i vlasnik videoteke, a danas je jedan od bogatijih Brođana, samo po sebi nije nikakav krimen. Dapače, u Americi ili Europi slavili bi ga kao uspješnog čovjeka jer je u poduzetništvu, zajedno s drugima, krenuo pod ist
To što je Pero Ćosić, svojevremeno, bio mladi inženjer i vlasnik videoteke, a danas je jedan od bogatijih Brođana, samo po sebi nije nikakav krimen. Dapače, u Americi ili Europi slavili bi ga kao uspješnog čovjeka jer je u poduzetništvu, zajedno s drugima, krenuo pod istim uvjeti
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li brodska gradska uprava nemoćna ili (ne)sposobna?

Treba li nam još pameti?

Je li brodska gradska uprava nemoćna ili (ne)sposobna?

24.6.2017. | 17:40
Bilo bi izvrsno kad bi brodska gradska uprava (i) o vizijama drugih zauzimala stavove, a potom ih komunicirala međusobno i s javnošću, kako bi ta javnost znala povlači li svoje političke poteze svjesno ili nesvjesno. I, posljedično, povlači li novac iz hrvatskih i europskih fondo
Bilo bi izvrsno kad bi brodska gradska uprava (i) o vizijama drugih zauzimala stavove, a potom ih komunicirala međusobno i s javnošću, kako bi ta javnost znala povlači li svoje političke poteze svjesno ili nesvjesno. I, posljedično, povlači li novac iz hrvatskih i europskih fondo
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nažalost, Stribor Uzelac Schwendemann ponekad i laprda

Istina prije svega, a potom stav

Nažalost, Stribor Uzelac Schwendemann ponekad i laprda

10.6.2017. | 0:01
Mada je forma u koju je uobličio svoju osobnu odbojnost prema Mirku Duspari cinična dosjetka, sadržaj je ispod Striborove razine općeg znanja, inteligencije i načelnog političkog habitusa. S neozbiljnom konfabulacijom i ozbiljnom profašističkom konotacijom, sadržaj (i) ovog Strib
Mada je forma u koju je uobličio svoju osobnu odbojnost prema Mirku Duspari cinična dosjetka, sadržaj je ispod Striborove razine općeg znanja, inteligencije i načelnog političkog habitusa. S neozbiljnom konfabulacijom i ozbiljnom profašističkom konotacijom, sadržaj (i) ovog Strib
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo zašto neću glasati za Mirka Dusparu

Jerko Zovak:

Evo zašto neću glasati za Mirka Dusparu

1.6.2017. | 0:01
Mada s brodskim gradonačelnikom zadnje četiri godine nisam 'popio kavu' niti prozborio tri rečenice - u izboru između Hrvoja Špicera, alias Dubravka Galovića, i Mirka Duspare - glasao bih za Dusparu. Ne zbog toga što mi je Mirko Duspara posebno drag, nego zbog toga što Galovića d
Mada s brodskim gradonačelnikom zadnje četiri godine nisam 'popio kavu' niti prozborio tri rečenice - u izboru između Hrvoja Špicera, alias Dubravka Galovića, i Mirka Duspare - glasao bih za Dusparu. Ne zbog toga što mi je Mirko Duspara posebno drag, nego zbog toga što Galovića d
SBplus.hr, Slavonski Brod :