Kalendar

Objavljeno: 15.6.2014. u 13:13
Prikaza: 1530
|
Autor: SBplus

Ladislav Tomičić / Novi list

Sjećaš li se Sutjeske?

root : Sjećaš li se Sutjeske?Ranjenici nakon bitke na Sutjesci (Foto: Wikipedia)

Heroja i heroina Sutjeske u Hrvatskoj se gotovo nitko ne želi sjećati. Počast im odaju još samo rijetki živi suborci i nešto mlađeg svijeta kojemu se u ovih dvadeset godina nije dalo isprati mozak. Problem je, dakle, velikim dijelom u gore navedenoj činjenici, što su hrvatski partizani i partizanke ginuli zajedno sa srpskim i bosanskohercegovačkim drugovima i drugaricama. Modernoj Hrvatskoj takva povijest je neprihvatljiva

rije osam dana svečano je proslavljena sedamdeseta obljetnica iskrcavanja savezničkih snaga na obalu Normandije. Zapadna civilizacija ovaj ratni poduhvat slavi kao ključni trenutak Drugog svjetskog rata, zahvaljujući kojem je slomljen nacizam. U pitanju je neka vrsta falsificiranja povijesti, jer za slom Hitlerove ratne mašinerije nije presudan bio Dan D, nego herojska borba Crvene armije na Istoku. Kako bilo, godišnjica iskrcavanja saveznika obilježena je svečano i dostojanstveno. Ovih dana pak navršava se 71. godišnjica jednog od naših dana D. U pitanju je obljetnica Bitke na Sutjesci, koja se odvijala od 15. svibnja do 15. lipnja 1943. godine.

Malo je zemalja u svijetu koje su tako pljunule na svoje najhrabrije sinove i kćeri kao što je to učinila Hrvatska.

U mitskom okršaju partizanskih jedinica predvođenih Josipom Brozom Titom s njemačkim, bugarskim, talijanskim, ustaškim i četničkim jedinicama poginulo je nešto manje od 7,5 tisuća narodnooslobodilačkih boraca. Najviše je na Sutjesci poginulo Dalmatinaca. Iz Prve dalmatinske udarne brigade poginula su 564 borca. Druga dalmatinska udarna brigada ostala je bez 746 borca. Treća dalmatinska udarna brigada na Sutjesci je izgubila 530 boraca. Nema grada u Dalmaciji koji nije ostao zavijen u crno tog lipnja 1943. godine. Nema sela u Dalmaciji koje Sutjesci u tih mjesec dana nije prinijelo žrtvu. Najviše su stradali Šibenčani i Šibenčanke – 787 mrtvih, a potom Splićani i Splićanke - 190 mrtvih. Na Sutjesci je, između ostalih, ubijen i veliki hrvatski pjesnik Ivan Goran Kovačić. Nisu, dakako, u Petoj ofanzivi ginuli samo Hrvati, odnosno hrvatski građani i građanke. Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina također su dale svoje mladiće i djevojke. 

T a činjenica dio je odgovora na pitanje koje na ovom mjestu želimo postaviti: zašto smo zaboravili Sutjesku? Zašto je Hrvatska zaboravila svoje heroje i heroine? Zašto ih je zaboravila njihova majka – Dalmacija? Mladići i djevojke koji su ostavili kosti na Sutjesci nisu odgovorni za zločine koje je u osvetničkom pohodu počinila Titova armija. Motivi koji su ih vodili u rat protiv nacističkih i fašističkih okupatora bili su plemeniti da plemenitiji ne mogu biti. Međutim, heroja i heroina Sutjeske u Hrvatskoj se gotovo nitko ne želi sjećati. Počast im odaju još samo rijetki živi suborci i nešto mlađeg svijeta kojemu se u ovih dvadeset godina nije dalo isprati mozak. Problem je, dakle, velikim dijelom u gore navedenoj činjenici, što su hrvatski partizani i partizanke ginuli zajedno sa srpskim i bosanskohercegovačkim drugovima i drugaricama. Modernoj Hrvatskoj takva povijest je neprihvatljiva. U Hrvatskoj je, čini se, neprihvatljivo slaviti bilo što iz vremena kad su se Srbi, Hrvati i Bošnjaci bili jedno; kad su se borili protiv zajedničkog neprijatelja, nacističke njemačke i fašističke talijanske vojske te domaćih izdajnika – ustaša i četnika. Antifašizam pod čijom zastavom su na Sutjesci stupali i ginuli Dalmatinci i Dalmatinke danas je u Hrvatskoj dobar samo za Ustav, a taj Ustav nije ništa drugo nego bezvrijedni komad papira kojeg nitko ne poštuje i kojeg svaka garnitura vlasti mijenja kako joj padne na pamet. S tribina hrvatskih stadiona danas se ori ustaški pozdrav, a u društvu se čini sve kako bi taj pozdrav bio u potpunosti prihvatljiv. Sutjeska je zaboravljena, zaboravljeni su hrabri Dalmatinci i Dalmatinke, a spomenici podignuti njima u čast odavno su porušeni ili u boljem slučaju zapušteni. 

Mladići i djevojke koji su ostavili kosti na Sutjesci nisu odgovorni za zločine koje je u osvetničkom pohodu počinila Titova armija. Motivi koji su ih vodili u rat protiv nacističkih i fašističkih okupatora bili su plemeniti da plemenitiji ne mogu biti.

M alo je zemalja u svijetu koje su tako pljunule na svoje najhrabrije sinove i kćeri kao što je to učinila Hrvatska. Na dan kad ovo čitate na Sutjesci se održava spomen na poginule partizane i partizanke. Naći će se u toj krvavoj gori nekoliko tisuća ljudi, ali među njima, spremni smo se kladiti, neće biti visokih predstavnika Republike Hrvatske. Sjećanje na Sutjesku u ovoj zemlji postalo je politički neprihvatljivo. Sjećanje na herojstvo najboljih koje je ova zemlja dala danas se tretira kao – jugonostalgija. Prihvatljivo je urlati "za dom spremni", prihvatljivo je slaviti ratne zločince, prihvatljivo je djecu u školi učiti da partizani nisu bili ništa drugo nego komunistički razbojnici i ubojice, prihvatljivo je obilježavati obljetnicu vojne jedinice koja nosi ime po ustaškom zločincu Rafaelu Bobanu, ali Sutjeska – to se ne smije. Generacije koje su Hrvatsku dovele na rub propasti, moralne i ekonomske, pljunule su na generacije koje su ovoj zemlji donijele slobodu od stranih okupatora, slobodu od rasnih zakona, slobodu od zločinaca koji su otvarali koncentracijske logore i u njih otpremali ljude samo zbog nacionalnosti i političkih stavova. Ipak, nismo svi spremni zaboraviti Sutjesku i "dok se čuje zadnja puška s Ljubinog groba računajte da smo u punom sastavu".

Broj komentara: 9

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
istinozborac

istinozborac

Komentirano: 15.6.2014. | 20:14

1

Za kralja i otadžbinu/za domovinu s Titom ili s Tuđmanom Hrvati u raju,uglavnom se nazadovalo a ti Stipiću se dogovori sa tim svojim povijesnim fragmentima,jesu li Četnici integrirani u Partizane ili su ih Ustaše uništile na Lijevče polju.
klasije

klasije

Komentirano: 15.6.2014. | 18:44

2

Za domovinu s Titom! Napred!
poreznik

poreznik

Komentirano: 15.6.2014. | 15:44

3

R.I.P. Borili ste se i ginuli za nečije interese kao i mi.... Povijest se ponavlja kao i mnogo puta dosad.... Dok ima ovaca neće falit vune....
poreznik

poreznik

Komentirano: 15.6.2014. | 15:42

4

Smrt fašizmu - sloboda narodu !!!! fašizam=kapitalizam (na HR način)
milenijum

milenijum

Komentirano: 15.6.2014. | 15:32

5

g. Stipić komentirajte pojedincima tko je dao Istru i Dalmaciju Talijanima
toto

toto

Komentirano: 15.6.2014. | 15:28

6

Zašto prenosite tekstove Novoga lista? Puni su neistina i fama Tko je to sudio Rafaelu Bobanu pa da ga nazivate zločincem? Mogu i ja reći da je drug Ladislav Tomičić zločinac. No da li je to on stvarno? Da li je optužen, i pravomoćno osuđen s dokazanom krivnjom? Ne možemo samo tako nazivati ljude zločincima, krvnicima, lopovima itd. bez da su optuženi i uz prave dokaze osuđeni. Zovak bolje se drži svog portala a nemoj prepisivati od onih koji su poznati po ne istini
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 15.6.2014. | 13:49

7

walter: "Država nam je stabilna, gospodarstvo cvjeta, uređen pravosudni i politički sustav pa je i primjereno potencirati ovakve teme. Samo dajte religije, prošlosti i svjetonazora. To će nas učiniti boljima."
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 15.6.2014. | 13:47

8

Trebalo je krenuti s 1. pa tek doći do 5. ofenzive... a onda završiti s amnestijom četnika i zajedničkim orgijanjem na Bleiburgu, Kočevskom Rogu, Maceljskoj šumi. Fragmentarno 'sjećanje' daje fragmentiranu sliku. Od cijele Sutjeske meni je posebno zanimljiv Agitpropov uradak: Fotografija 'ranjenog' Tita kojem je život, eto, spasio pas. Onima koji su ginuli za svoje ideale, bez obzira na kojoj strani, slava i čast. Pa makar to bili i partizani.
walter

walter

Komentirano: 15.6.2014. | 13:33

9

"Problem je, dakle, velikim dijelom u gore navedenoj činjenici, što su hrvatski partizani i partizanke ginuli zajedno sa srpskim i bosanskohercegovačkim drugovima i drugaricama. " - ovo je skroz pogrešno. Ne smeta to protivnicima prisjećanja Sutjeske. I oni to sami priznaju i naglašavaju. Njima smeta što se ta slizana hrvatsko, srpsko, bosanska svjetina suprotstavila ustašama, njemcima i njima omiljenim četnicima.

Broj komentara: 9

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slika mu je na ulazu u UN, a hrvatske vlasti ga se stide

Zašto?

Slika mu je na ulazu u UN, a hrvatske vlasti ga se stide

22.5.2018. | 12:40
Obješen je baš na današnji dan, 22. svibnja 1942. godine. UN-u je on netko čije ime vrijedi istaknuti. Slika mladića na pragu života kako s prkosno uzdignutim šakama pred fašističkim vješalima prkosi smrti ostaje tako kao jedna od najupečatljivijih uspomena na antifašizam. Hrvats
Obješen je baš na današnji dan, 22. svibnja 1942. godine. UN-u je on netko čije ime vrijedi istaknuti. Slika mladića na pragu života kako s prkosno uzdignutim šakama pred fašističkim vješalima prkosi smrti ostaje tako kao jedna od najupečatljivijih uspomena na antifašizam. Hrvats
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na današnji dan rođen je dr. Franjo Tuđman

Obljetnica

Na današnji dan rođen je dr. Franjo Tuđman

14.5.2018. | 20:41
Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što! Te su riječi uklesane u mramor posljednjeg počivalištu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.
Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što! Te su riječi uklesane u mramor posljednjeg počivalištu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pismo mlade majke samoj sebi

Obilježavanje Majčinog dana

Pismo mlade majke samoj sebi

13.5.2018. | 16:00
Svi su uglavnom svjesni koliko je teška majčinska uloga, no većina se toga sjeti samo jedan dan u godini - druge nedjelje svibnja. Stoga je jedna majka samoj sebi poručila ono što bi svaki dan u godini trebalo kazati svim dobrim i požrtvovnim majkama.
Svi su uglavnom svjesni koliko je teška majčinska uloga, no većina se toga sjeti samo jedan dan u godini - druge nedjelje svibnja. Stoga je jedna majka samoj sebi poručila ono što bi svaki dan u godini trebalo kazati svim dobrim i požrtvovnim majkama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas je Dan Europe. Danas dobro slavi pobjedu nad zlom

Kako se sjećamo Drugog svjetskog rata

Danas je Dan Europe. Danas dobro slavi pobjedu nad zlom

9.5.2018. | 10:15
Batinska je bitka jedna od najtežih tijekom Drugog svjetskog rata u ovom dijelu Europe. U zajedničkoj akciji postrojbi Trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije i Glavnog štaba narodnooslobodilačke vojske te partizanskih odreda Vojvodine oslobođena je Batina koju su držale jake i d
Batinska je bitka jedna od najtežih tijekom Drugog svjetskog rata u ovom dijelu Europe. U zajedničkoj akciji postrojbi Trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije i Glavnog štaba narodnooslobodilačke vojske te partizanskih odreda Vojvodine oslobođena je Batina koju su držale jake i d
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kada bi Tito došao i vidio sve ovo, vratio bi se u grob'

38. obljetnica smrti Josipa Broza

'Kada bi Tito došao i vidio sve ovo, vratio bi se u grob'

4.5.2018. | 21:40
Titu, koji je prije 37 godina umro u Ljubljani, polažući cvijeće i vijence, u mimohodu, počast su odali predstavnici brojnih anfišastičkih udruga i organizacija te pojedinci iz Slovenije i Hrvatske, Srbije i Crne Gore, BiH i Makedonije, odakle je, po tradiciji, dolazilo najviše p
Titu, koji je prije 37 godina umro u Ljubljani, počast su u mimohodu, polažući cvijeće i vijence, odali predstavnici brojnih anfišastičkih udruga i organizacija, pojedinci – od Slovenije i Hrvatske, Srbije i BiH do Makedonije, odakle je, po tradiciji najviše posjetitelja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tijekom 1. i 2. svibnja 1995. oslobođeni su Okučani

Na današnji dan

Tijekom 1. i 2. svibnja 1995. oslobođeni su Okučani

1.5.2018. | 0:20
U akciji je sudjelovalo 7.200 policajaca i pripadnika HV-a, poginula su 42 hrvatskih branitelja dok ih je 162 ranjeno.
U akciji je sudjelovalo 7.200 policajaca i pripadnika HV-a, poginula su 42 hrvatskih branitelja dok ih je 162 ranjeno.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čestitamo 1. maj onima čiji to praznik jeste - proleterima

'Prezreni na svijetu'

Čestitamo 1. maj onima čiji to praznik jeste - proleterima

30.4.2018. | 22:00
Gdje je ona opozicijska stranka koju njeni protivnici na vlasti nisu ozloglasili kao komunističku? Gdje je ona opozicijska partija koja nije naprednijim opozicionarima kao i svojim reakcionarnim protivnicima uzvratila prijekor koji ih je imao žigosati kao komuniste?
Gdje je ona opozicijska stranka koju njeni protivnici na vlasti nisu ozloglasili kao komunističku? Gdje je ona opozicijska partija koja nije naprednijim opozicionarima kao i svojim reakcionarnim protivnicima uzvratila prijekor koji ih je imao žigosati kao komuniste?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ivica Račan

Na današnji dan

Ivica Račan

29.4.2018. | 11:00
Ponekad omiljen, ponekad omražen, čovjek kojemu se spočitava puno toga što jest i nije napravio, Ivica Račan nezaobilazan je dio hrvatske politike i jedini vođa stranke koji je to mjesto imao još početkom 90-ih.
Ponekad omiljen, ponekad omražen, čovjek kojemu se spočitava puno toga što jest i nije napravio, Ivica Račan nezaobilazan je dio hrvatske politike i jedini vođa stranke koji je to mjesto imao još početkom 90-ih.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodskih je 'katastrofa' mnogo

Volimo li Zemlju?

Brodskih je 'katastrofa' mnogo

22.4.2018. | 9:00
U većini slučajeva jedino što nas priječi da zagađujemo okoliš jest činjenica da bismo mogli biti uhvaćeni i kažnjeni ili osuđeni od strane drugih, a ne naša svijest i savjest te moral i poštenje.
U većini slučajeva jedino što nas priječi da zagađujemo okoliš jest činjenica da bismo mogli biti uhvaćeni i kažnjeni ili osuđeni od strane drugih, a ne naša svijest i savjest te moral i poštenje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Brodu živi najviše osoba romske nacionalnosti

'Rom' znači 'čovjek'

U Brodu živi najviše osoba romske nacionalnosti

8.4.2018. | 12:45
Prema popisu stanovništa iz 1991. godine u Brodsko-posavskoj županiji živjelo je 223 Roma, dok se do popisa 2001. taj broj popeo na 586.
Prema popisu stanovništa iz 1991. godine u Brodsko-posavskoj županiji živjelo je 223 Roma, dok se do popisa 2001. taj broj popeo na 586.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za vodne resurse vodit će se ratovi

Odgovor je u prirodi

Za vodne resurse vodit će se ratovi

22.3.2018. | 9:50
Nastavimo li na dosadašnji način tretirati vodu i prirodne izvore pitke vode 'zdravo za gotovo', scenarij koji nas očekuje u budućnosti bit će mnogo crnji no što možemo zamisliti.
Nastavimo li na dosadašnji način tretirati vodu i prirodne izvore pitke vode 'zdravo za gotovo', scenarij koji nas očekuje u budućnosti bit će mnogo crnji no što možemo zamisliti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Današnji dan posvećen dvjema bitnim stvarima

Invalidi rada i osobe s Down sindromom

Današnji dan posvećen dvjema bitnim stvarima

21.3.2018. | 13:35
Svi oni koji žele pružiti podršku i pomoći u širenju svijesti o sindromu Down, danas će obući šarene čarape koje su slikovita poveznica budući da ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti.
Svi oni koji žele pružiti podršku i pomoći u širenju svijesti o sindromu Down, danas će obući šarene čarape koje su slikovita poveznica budući da ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tate, hvala vam što postojite!

Za sve dobre hrvatske očeve

Tate, hvala vam što postojite!

19.3.2018. | 12:20
Danas je blagdan svetog Josipa, Isusova zemaljskog oca, Dan kada se u Hrvatskoj slave i hvale svi dobri očevi koji svojim primjerom i utjecajem stvaraju pametne mlade ljude koji oblikuju naše društvo.
Danas je blagdan svetog Josipa, Isusova zemaljskog oca, Dan kada se u Hrvatskoj slave i hvale svi dobri očevi koji svojim primjerom i utjecajem stvaraju pametne mlade ljude koji oblikuju naše društvo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mogli bismo barem danas biti dobri kupci

Dan prodavača

Mogli bismo barem danas biti dobri kupci

2.3.2018. | 17:40
Na današnji se dan obilježava Dan prodavača pa smo tom prigodom popričali s brodskim predstavnicama te struke i saznali nešto više o tom zanimanju.
Na današnji se dan obilježava Dan prodavača pa smo tom prigodom popričali s brodskim predstavnicama te struke i saznali nešto više o tom zanimanju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Matija Mesić - čuvar hrvatskog jezika i povijesti

Brodskoj gimnaziji stoti rođendan

Matija Mesić - čuvar hrvatskog jezika i povijesti

19.2.2018. | 17:35
Prevodio je razne školske priručnike i pisao znanstvene radove na hrvatskom te redigirao povijesnu dokumentacijsku građu
Prevodio je razne školske priručnike i pisao znanstvene radove na hrvatskom te redigirao povijesnu dokumentacijsku građu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brisanje dijela brodske povijesti

Nestanak Židova iz Slavonskog Broda

Brisanje dijela brodske povijesti

28.1.2018. | 10:45
Svojim nemarom prema povijesti i kulturnim dobrima te ignoriranjem nestanka jednog naroda, Brođani nesvjesno uništavaju dio vlastite prošlosti, ostavljajući veliku prazninu na mjestu gdje je nekada bio kulturno i društveno razvijeni grad.
Svojim nemarom prema povijesti i kulturnim dobrima te ignoriranjem nestanka jednog naroda, Brođani nesvjesno uništavaju dio vlastite prošlosti, ostavljajući veliku prazninu na mjestu gdje je nekada bio kulturno i društveno razvijeni grad.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ubijen je jer je u divljim vremenima ostao čovjekom

Na današnji dan 1993.

Ubijen je jer je u divljim vremenima ostao čovjekom

21.1.2018. | 19:00
Jedan od napadača nakon nekoliko mjeseci poginut će na bojištu, dok su ostala trojica bili osuđeni na po dvije godine i četiri mjeseca zatvora. Svojom smrću postao simbolom otpora velikosrpskom ludilu devedesetih koje je krivo za smrt desetaka tisuća ljudi te patnju milijuna.
Jedan od napadača nakon nekoliko mjeseci poginut će na bojištu, dok su ostala trojica bili osuđeni na po dvije godine i četiri mjeseca zatvora. Svojom smrću postao simbolom otpora velikosrpskom ludilu devedesetih koje je krivo za smrt desetaka tisuća ljudi te patnju milijuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prije točno 500 godina Martin Luther je Papi rekao NE

'Kurviš nad kurvišima'

Prije točno 500 godina Martin Luther je Papi rekao NE

31.10.2017. | 0:01
Razočarani svećenik Martin Luther, 31. listopada 1517. godine, na vrata crkve u Wittenbergu zakucao je 95 teza u kojima je tražio reformu Katoličke Crkve.
Razočarani svećenik Martin Luther, 31. listopada 1517. godine, na vrata crkve u Wittenbergu zakucao je 95 teza u kojima je tražio reformu Katoličke Crkve.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Staloženo o buntovnom Argentincu

Bernard Karakaš o Che Guevari

Staloženo o buntovnom Argentincu

8.10.2017. | 23:55
Sam Che danas je više pop ikona nego simbol revolucije i borbe za klasnu ravnopravnost, no utjecaj imena i djela ovog argentinskog gerilca i dalje živi. Ne toliko jako kao prije tridesetak godina, no svakako živi i dalje, pogotovo među mladima i siromašnima.
Sam Che danas je više pop ikona nego simbol revolucije i borbe za klasnu ravnopravnost, no utjecaj imena i djela ovog argentinskog gerilca i dalje živi. Ne toliko jako kao prije tridesetak godina, no svakako živi i dalje, pogotovo među mladima i siromašnima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatska uvelike svoj antifašizam poklanja političkim Srbima

Zbog moćnih hrvatskih ustašofila

Hrvatska uvelike svoj antifašizam poklanja političkim Srbima

29.7.2017. | 13:40
Posljedično toj i takvoj hrvatskoj politici, danas, u Srbu neće imati tko, službeno, u ime države, kazati kako Srb nije tek simbol otpora Srba ustaškom klanju, nego i simbol zločina nad Hrvatima koje su pritom činili.
Posljedično toj i takvoj hrvatskoj politici, danas, u Srbu neće imati tko, službeno, u ime države, kazati kako Srb nije tek simbol otpora Srba ustaškom klanju, nego i simbol zločina nad Hrvatima koje su pritom činili.
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :