Kalendar

Objavljeno: 15.6.2014. u 13:13
Prikaza: 1413
|
Autor: SBplus

Ladislav Tomičić / Novi list

Sjećaš li se Sutjeske?

root : Sjećaš li se Sutjeske?Ranjenici nakon bitke na Sutjesci (Foto: Wikipedia)

Heroja i heroina Sutjeske u Hrvatskoj se gotovo nitko ne želi sjećati. Počast im odaju još samo rijetki živi suborci i nešto mlađeg svijeta kojemu se u ovih dvadeset godina nije dalo isprati mozak. Problem je, dakle, velikim dijelom u gore navedenoj činjenici, što su hrvatski partizani i partizanke ginuli zajedno sa srpskim i bosanskohercegovačkim drugovima i drugaricama. Modernoj Hrvatskoj takva povijest je neprihvatljiva

rije osam dana svečano je proslavljena sedamdeseta obljetnica iskrcavanja savezničkih snaga na obalu Normandije. Zapadna civilizacija ovaj ratni poduhvat slavi kao ključni trenutak Drugog svjetskog rata, zahvaljujući kojem je slomljen nacizam. U pitanju je neka vrsta falsificiranja povijesti, jer za slom Hitlerove ratne mašinerije nije presudan bio Dan D, nego herojska borba Crvene armije na Istoku. Kako bilo, godišnjica iskrcavanja saveznika obilježena je svečano i dostojanstveno. Ovih dana pak navršava se 71. godišnjica jednog od naših dana D. U pitanju je obljetnica Bitke na Sutjesci, koja se odvijala od 15. svibnja do 15. lipnja 1943. godine.

Malo je zemalja u svijetu koje su tako pljunule na svoje najhrabrije sinove i kćeri kao što je to učinila Hrvatska.

U mitskom okršaju partizanskih jedinica predvođenih Josipom Brozom Titom s njemačkim, bugarskim, talijanskim, ustaškim i četničkim jedinicama poginulo je nešto manje od 7,5 tisuća narodnooslobodilačkih boraca. Najviše je na Sutjesci poginulo Dalmatinaca. Iz Prve dalmatinske udarne brigade poginula su 564 borca. Druga dalmatinska udarna brigada ostala je bez 746 borca. Treća dalmatinska udarna brigada na Sutjesci je izgubila 530 boraca. Nema grada u Dalmaciji koji nije ostao zavijen u crno tog lipnja 1943. godine. Nema sela u Dalmaciji koje Sutjesci u tih mjesec dana nije prinijelo žrtvu. Najviše su stradali Šibenčani i Šibenčanke – 787 mrtvih, a potom Splićani i Splićanke - 190 mrtvih. Na Sutjesci je, između ostalih, ubijen i veliki hrvatski pjesnik Ivan Goran Kovačić. Nisu, dakako, u Petoj ofanzivi ginuli samo Hrvati, odnosno hrvatski građani i građanke. Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina također su dale svoje mladiće i djevojke. 

T a činjenica dio je odgovora na pitanje koje na ovom mjestu želimo postaviti: zašto smo zaboravili Sutjesku? Zašto je Hrvatska zaboravila svoje heroje i heroine? Zašto ih je zaboravila njihova majka – Dalmacija? Mladići i djevojke koji su ostavili kosti na Sutjesci nisu odgovorni za zločine koje je u osvetničkom pohodu počinila Titova armija. Motivi koji su ih vodili u rat protiv nacističkih i fašističkih okupatora bili su plemeniti da plemenitiji ne mogu biti. Međutim, heroja i heroina Sutjeske u Hrvatskoj se gotovo nitko ne želi sjećati. Počast im odaju još samo rijetki živi suborci i nešto mlađeg svijeta kojemu se u ovih dvadeset godina nije dalo isprati mozak. Problem je, dakle, velikim dijelom u gore navedenoj činjenici, što su hrvatski partizani i partizanke ginuli zajedno sa srpskim i bosanskohercegovačkim drugovima i drugaricama. Modernoj Hrvatskoj takva povijest je neprihvatljiva. U Hrvatskoj je, čini se, neprihvatljivo slaviti bilo što iz vremena kad su se Srbi, Hrvati i Bošnjaci bili jedno; kad su se borili protiv zajedničkog neprijatelja, nacističke njemačke i fašističke talijanske vojske te domaćih izdajnika – ustaša i četnika. Antifašizam pod čijom zastavom su na Sutjesci stupali i ginuli Dalmatinci i Dalmatinke danas je u Hrvatskoj dobar samo za Ustav, a taj Ustav nije ništa drugo nego bezvrijedni komad papira kojeg nitko ne poštuje i kojeg svaka garnitura vlasti mijenja kako joj padne na pamet. S tribina hrvatskih stadiona danas se ori ustaški pozdrav, a u društvu se čini sve kako bi taj pozdrav bio u potpunosti prihvatljiv. Sutjeska je zaboravljena, zaboravljeni su hrabri Dalmatinci i Dalmatinke, a spomenici podignuti njima u čast odavno su porušeni ili u boljem slučaju zapušteni. 

Mladići i djevojke koji su ostavili kosti na Sutjesci nisu odgovorni za zločine koje je u osvetničkom pohodu počinila Titova armija. Motivi koji su ih vodili u rat protiv nacističkih i fašističkih okupatora bili su plemeniti da plemenitiji ne mogu biti.

M alo je zemalja u svijetu koje su tako pljunule na svoje najhrabrije sinove i kćeri kao što je to učinila Hrvatska. Na dan kad ovo čitate na Sutjesci se održava spomen na poginule partizane i partizanke. Naći će se u toj krvavoj gori nekoliko tisuća ljudi, ali među njima, spremni smo se kladiti, neće biti visokih predstavnika Republike Hrvatske. Sjećanje na Sutjesku u ovoj zemlji postalo je politički neprihvatljivo. Sjećanje na herojstvo najboljih koje je ova zemlja dala danas se tretira kao – jugonostalgija. Prihvatljivo je urlati "za dom spremni", prihvatljivo je slaviti ratne zločince, prihvatljivo je djecu u školi učiti da partizani nisu bili ništa drugo nego komunistički razbojnici i ubojice, prihvatljivo je obilježavati obljetnicu vojne jedinice koja nosi ime po ustaškom zločincu Rafaelu Bobanu, ali Sutjeska – to se ne smije. Generacije koje su Hrvatsku dovele na rub propasti, moralne i ekonomske, pljunule su na generacije koje su ovoj zemlji donijele slobodu od stranih okupatora, slobodu od rasnih zakona, slobodu od zločinaca koji su otvarali koncentracijske logore i u njih otpremali ljude samo zbog nacionalnosti i političkih stavova. Ipak, nismo svi spremni zaboraviti Sutjesku i "dok se čuje zadnja puška s Ljubinog groba računajte da smo u punom sastavu".

Broj komentara: 9

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
istinozborac

istinozborac

Komentirano: 15.6.2014. | 20:14

1

Za kralja i otadžbinu/za domovinu s Titom ili s Tuđmanom Hrvati u raju,uglavnom se nazadovalo a ti Stipiću se dogovori sa tim svojim povijesnim fragmentima,jesu li Četnici integrirani u Partizane ili su ih Ustaše uništile na Lijevče polju.
klasije

klasije

Komentirano: 15.6.2014. | 18:44

2

Za domovinu s Titom! Napred!
poreznik

poreznik

Komentirano: 15.6.2014. | 15:44

3

R.I.P. Borili ste se i ginuli za nečije interese kao i mi.... Povijest se ponavlja kao i mnogo puta dosad.... Dok ima ovaca neće falit vune....
poreznik

poreznik

Komentirano: 15.6.2014. | 15:42

4

Smrt fašizmu - sloboda narodu !!!! fašizam=kapitalizam (na HR način)
milenijum

milenijum

Komentirano: 15.6.2014. | 15:32

5

g. Stipić komentirajte pojedincima tko je dao Istru i Dalmaciju Talijanima
toto

toto

Komentirano: 15.6.2014. | 15:28

6

Zašto prenosite tekstove Novoga lista? Puni su neistina i fama Tko je to sudio Rafaelu Bobanu pa da ga nazivate zločincem? Mogu i ja reći da je drug Ladislav Tomičić zločinac. No da li je to on stvarno? Da li je optužen, i pravomoćno osuđen s dokazanom krivnjom? Ne možemo samo tako nazivati ljude zločincima, krvnicima, lopovima itd. bez da su optuženi i uz prave dokaze osuđeni. Zovak bolje se drži svog portala a nemoj prepisivati od onih koji su poznati po ne istini
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 15.6.2014. | 13:49

7

walter: "Država nam je stabilna, gospodarstvo cvjeta, uređen pravosudni i politički sustav pa je i primjereno potencirati ovakve teme. Samo dajte religije, prošlosti i svjetonazora. To će nas učiniti boljima."
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 15.6.2014. | 13:47

8

Trebalo je krenuti s 1. pa tek doći do 5. ofenzive... a onda završiti s amnestijom četnika i zajedničkim orgijanjem na Bleiburgu, Kočevskom Rogu, Maceljskoj šumi. Fragmentarno 'sjećanje' daje fragmentiranu sliku. Od cijele Sutjeske meni je posebno zanimljiv Agitpropov uradak: Fotografija 'ranjenog' Tita kojem je život, eto, spasio pas. Onima koji su ginuli za svoje ideale, bez obzira na kojoj strani, slava i čast. Pa makar to bili i partizani.
walter

walter

Komentirano: 15.6.2014. | 13:33

9

"Problem je, dakle, velikim dijelom u gore navedenoj činjenici, što su hrvatski partizani i partizanke ginuli zajedno sa srpskim i bosanskohercegovačkim drugovima i drugaricama. " - ovo je skroz pogrešno. Ne smeta to protivnicima prisjećanja Sutjeske. I oni to sami priznaju i naglašavaju. Njima smeta što se ta slizana hrvatsko, srpsko, bosanska svjetina suprotstavila ustašama, njemcima i njima omiljenim četnicima.

Broj komentara: 9

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prije točno 500 godina Martin Luther je Papi rekao NE

'Kurviš nad kurvišima'

Prije točno 500 godina Martin Luther je Papi rekao NE

31.10.2017. | 0:01
Razočarani svećenik Martin Luther, 31. listopada 1517. godine, na vrata crkve u Wittenbergu zakucao je 95 teza u kojima je tražio reformu Katoličke Crkve.
Razočarani svećenik Martin Luther, 31. listopada 1517. godine, na vrata crkve u Wittenbergu zakucao je 95 teza u kojima je tražio reformu Katoličke Crkve.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Staloženo o buntovnom Argentincu

Bernard Karakaš o Che Guevari

Staloženo o buntovnom Argentincu

8.10.2017. | 23:55
Sam Che danas je više pop ikona nego simbol revolucije i borbe za klasnu ravnopravnost, no utjecaj imena i djela ovog argentinskog gerilca i dalje živi. Ne toliko jako kao prije tridesetak godina, no svakako živi i dalje, pogotovo među mladima i siromašnima.
Sam Che danas je više pop ikona nego simbol revolucije i borbe za klasnu ravnopravnost, no utjecaj imena i djela ovog argentinskog gerilca i dalje živi. Ne toliko jako kao prije tridesetak godina, no svakako živi i dalje, pogotovo među mladima i siromašnima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatska uvelike svoj antifašizam poklanja političkim Srbima

Zbog moćnih hrvatskih ustašofila

Hrvatska uvelike svoj antifašizam poklanja političkim Srbima

29.7.2017. | 13:40
Posljedično toj i takvoj hrvatskoj politici, danas, u Srbu neće imati tko, službeno, u ime države, kazati kako Srb nije tek simbol otpora Srba ustaškom klanju, nego i simbol zločina nad Hrvatima koje su pritom činili.
Posljedično toj i takvoj hrvatskoj politici, danas, u Srbu neće imati tko, službeno, u ime države, kazati kako Srb nije tek simbol otpora Srba ustaškom klanju, nego i simbol zločina nad Hrvatima koje su pritom činili.
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ Ružici Vidaković ukazao veliku čast i povjerenje

Imenovanje na uglednu funkciju

HDZ Ružici Vidaković ukazao veliku čast i povjerenje

20.7.2017. | 0:02
Činjenicu da je njihova članica u Županijsku skupštinu ušla na koalicijskoj listi koju je vodio HSS, a, nakon prisege, podržala je odluku da Županijom vlada HDZ, politička tajnica HSLS-a, Dorica Nikolić, branila je tvrdnjom: "Nikada nismo trgovali, mi smo se svojih principa držal
Činjenicu da je njihova članica u Županijsku skupštinu ušla na koalicijskoj listi koju je vodio HSS, a, nakon prisege, podržala je odluku da Županijom vlada HDZ, politička tajnica HSLS-a, Dorica Nikolić, branila je tvrdnjom: "Nikada nismo trgovali, mi smo se svojih principa držal
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najveća izdaja u povijesti Hrvatske

Na današnji dan

Najveća izdaja u povijesti Hrvatske

18.5.2017. | 20:30
U Hrvatskoj danas ima nezanemariv broj onih koji slave kukavički i izdajnički režim NDH i Antu Pavelića - čovjeka koji je napravio najveću izdaju u hrvatskoj povijesti.
U Hrvatskoj danas ima nezanemariv broj onih koji slave kukavički i izdajnički režim NDH i Antu Pavelića - čovjeka koji je napravio najveću izdaju u hrvatskoj povijesti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Priča o Tomislavu Buzovu

Boris Dežulović

Priča o Tomislavu Buzovu

27.2.2017. | 0:05
Na današnji dan, 27. veljače 1993., grupa vojnika iz četničkog odreda Osvetnici, pod komandom zloglasnog Milana Lukića, na višegradskoj brani, hladnokrvno likvidirala je Tomislava Buzova.
Na današnji dan, 27. veljače 1993., grupa vojnika iz četničkog odreda Osvetnici, pod komandom zloglasnog Milana Lukića, na višegradskoj brani, hladnokrvno likvidirala je Tomislava Buzova.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 29. novembar nije bio poznat samo zbog klanja po kućama

Na današnji dan u Jugoslaviji su slavili

29. novembar nije bio poznat samo zbog klanja po kućama

29.11.2016. | 9:50
U 'slobodnoj, nezavisnoj, demokratskoj, pravnoj, socijalno osjetljivoj...' hrvatskoj državi, dakako, AVNOJ nitko ne slavi, maršala još manje, a u tom pravcu kreće se i mogućnost za 'klanje po kućama'.
U 'slobodnoj, nezavisnoj, demokratskoj, pravnoj, socijalno osjetljivoj...' Hrvatskoj državi, dakako, AVNOJ nitko ne slavi, maršala još manje, a u tom pravcu kreće se i potreba/mogućnost za 'klanje po kućama'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kronologija oslobađanja brodske vojarne

Domovinski rat

Kronologija oslobađanja brodske vojarne

16.9.2016. | 9:00
Krizni štab odgovorio je vojnicima i oficirima neka časno napuste redove armije koja više nije ni jugoslavenska ni narodna te im dao rok od pola sata za predaju vojarne. Kada je isteklo tih 30 minuta iz smjera Liješća ispaljeno je nekoliko granata kojima je gađan Slavonski Brod i
Krizni štab odgovorio je vojnicima i oficirima neka časno napuste redove armije koja više nije ni jugoslavenska ni narodna te im dao rok od pola sata za predaju vojarne. Kada je isteklo tih 30 minuta iz smjera Liješća ispaljeno je nekoliko granata kojima je gađan Slavonski Brod i
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prenosimo kronologiju završne operacije Domovinskog rata

Na današnji dan počela je 'Oluja'

Prenosimo kronologiju završne operacije Domovinskog rata

4.8.2016. | 10:50
SBplus.hr, Slavonski Brod :  Castro ga nije 'volio'...

Omraženi diktator i prijatelj mafije:

Castro ga nije 'volio'...

26.7.2016. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : On je bio veliki biskup

Rekao Papi ne

On je bio veliki biskup

17.7.2016. | 23:00
Jedan od najzapaženijih protivnika dogme bio je hrvatski biskup, teolog, ekumenist i panslavist Josip Juraj Strossmayer. Održao je trosatni govor protiv papinske nezabludivosti, poslije kojeg je s manjom skupinom biskupa napustio Rim ne želeći glasovati protiv papina prijedloga.
Jedan od najzapaženijih protivnika dogme bio je hrvatski biskup, teolog, ekumenist i panslavist Josip Juraj Strossmayer. Održao je trosatni govor protiv papinske nezabludivosti, poslije kojeg je s manjom skupinom biskupa napustio Rim ne želeći glasovati protiv papina prijedloga.
SBplus.hr, Slavonski Brod : ‘Oni kao hoće da se otcijepljuju, a mi kao ne damo…’

NA DANAŠNJI DAN

‘Oni kao hoće da se otcijepljuju, a mi kao ne damo…’

27.6.2016. | 13:50
Prije točno 25 godina nastala jedna od najpoznatiji snimki o ratu ’91. Oni koji imaju dovoljno godina i pamte početak rata na prostoru tadašnje SFR Jugoslavije, vjerojatno pamte i prizor u kojem se tog ranog ljeta 1991. tragikomično sažeo sav besmisao sukoba koji je upravo otpoči
Prije točno 25 godina nastala jedna od najpoznatiji snimki o ratu ’91. Oni koji imaju dovoljno godina i pamte početak rata na prostoru tadašnje SFR Jugoslavije, vjerojatno pamte i prizor u kojem se tog ranog ljeta 1991. tragikomično sažeo sav besmisao sukoba koji je upravo otpoči
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dan antifašističke borbe prije 25 godina

Brod - Kijevo

Dan antifašističke borbe prije 25 godina

22.6.2016. | 9:45
Nekoliko mjeseci kasnije, kninski šerif Milan Martić i njegovi četnici iz Knina, uz obilnu pomoć JNA i tadašnjeg pukovnika Ratka Mladića, osvojili su Kijevo, kuće popalili, a zatečeno stanovništvo pobili ili zatočili.
Nekoliko mjeseci kasnije, kninski šerif Milan Martić i njegovi četnici iz Knina, uz obilnu pomoć JNA i tadašnjeg pukovnika Ratka Mladića, osvojili su Kijevo, kuće popalili, a zatečeno stanovništvo pobili ili zatočili.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prije 24 godine ubijeno je šestero brodske djece

Dogodilo se na današnji dan

Prije 24 godine ubijeno je šestero brodske djece

3.5.2016. | 7:50
TIjekom rata u Slavonskom Brodu poginulo je 28 djece, od toga njih šestero na današnji dan 1992. godine.
TIjekom rata u Slavonskom Brodu poginulo je 28 djece, od toga njih šestero na današnji dan 1992. godine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dan kada su Brođanima odškrinuta vrata pakla

Na današnji dan

Dan kada su Brođanima odškrinuta vrata pakla

2.5.2016. | 9:00
U tim napadima je poginulo 16 osoba, od toga šestero djece, ranjeno je 60 osoba, od toga 30 teško (od 2. do 8. Svibnja 1992.)
U tim napadima je poginulo 16 osoba, od toga šestero djece, ranjeno je 60 osoba, od toga 30 teško (od 2. do 8. Svibnja 1992.)
SBplus.hr, Slavonski Brod : Parafiran Dejtonski sporazum

Na današnji dan 1995.

Parafiran Dejtonski sporazum

21.11.2015. | 14:21
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatska obilježava svoju samostalnost

Raskidanje veza sa SFRJ

Hrvatska obilježava svoju samostalnost

8.10.2015. | 6:00
Odluka o raskidanju veza za SFRJ donesena je tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije kojom se Hrvatska obvezala na tromjesečnu odgodu samostalnosti i suverenosti na zahtjev Europske zajednice da se tzv. jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem.
Odluka o raskidanju veza za SFRJ donesena je tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije kojom se Hrvatska obvezala na tromjesečnu odgodu samostalnosti i suverenosti na zahtjev Europske zajednice da se tzv. jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem.
SBplus.hr, Slavonski Brod : (Pro)Izraelski ratni zločin u Sabri i Šatili

Nesankcioniran

(Pro)Izraelski ratni zločin u Sabri i Šatili

16.9.2015. | 0:01
Pokoklj Palestinaca u izbjegličkim logorima Sabri i Šatili, od 16. do 19. rujna 1992. godine, počinili su proizraelski falangisti, militantni libanonski kršćani u južnom Bejrutu
Pokoklj Palestinaca u izbjegličkim logorima Sabri i Šatili, od 16. do 19. rujna 1992. godine, počinili su proizraelski falangisti, militantni libanonski kršćani u južnom Bejrutu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako su Hrvati pobili Hrvate, hladno, iz zasjede

Ivan Lovrenović:

Kako su Hrvati pobili Hrvate, hladno, iz zasjede

9.8.2015. | 0:01
Bilo je to u Hercegovini 1992. u naselju Glamuzinove kuće kod Kruševa
Bilo je to u Hercegovini 1992. u naselju Glamuzinove kuće kod Kruševa
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako je oslobođena Hrvatska u VRO 'Oluja'

Od 5. do 8. kolovoza 1995.

Evo kako je oslobođena Hrvatska u VRO 'Oluja'

8.8.2015. | 12:00
Kronologija akcije prema podacima Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata
Kronologija akcije prema podacima Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata
SBplus.hr, Slavonski Brod :