Kalendar

Objavljeno: 15.9.2016. u 23:59
Prikaza: 5615
|
Autor: Stanislav Sorić

15. rujna, 1991.

Osvojeno je skladište JNA u Bukovlju

Slika
Foto: SlikaVojarna JNA u Slavonskom Brodu
 • Slika
 • Slika 1
 • Slika 2
 • Slika 3

Međunarodna zajednica je donijela jednu nepravednu odluku, kojom je zabranila kupovati oružje državama s prostora bivše Jugoslavije.

Međunarodna zajednica je donijela jednu nepravednu odluku, kojom je zabranila kupovati oružje državama s prostora bivše Jugoslavije

Okolnosti koje su dovele do rata

Ovo je samo jedna od priča iz Domovinskog rata, ali stvarna, dogodila se 15.rujna, 1991. godine, priča koja ima svoj uvod, ali i kraj. Mnogima, koji su živjeli u to vrijeme, ali i mnogima koji su se rodili poslije kraja ove priče, potrebno je reći što se događalo u njihovom gradu Slavonskom Brodu, tih dana, 1991. godine. Hrvatska je bila već "debelo” u ratu. Postrojba 108. brigade je bila jedan od stupova obrane na novogradiškom ratištu.

Oni, rođeni kasnije, poslije rata, jer ovo pišem, prije svega radi njih, jer ih u školi o tome nisu učili, trebaju znati kako je taj rat počeo.

Tadašnju državu Jugoslaviju činilo je šest republika: Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Srbija, te dvije pokrajine, Vojvodina i Kosovo. Sve te republike i pokrajine imale su, prema tada važećem Ustavu, mogućnost izlaska iz federacije, ako bi prilike, bilo ekonomske, bilo političke, ili vojne, bile u suprotnosti s interesima tih republika i pokrajina.

Srbija, na čelu sa Slobodanom Miloševićem, poželjela je ostvarivati svoje davne težnje i želje, pokušavala je stvoriti veliku Srbiju, koja bi po njihovim zamislima imala zapadne granice linijom: Virovitica-Karlovac-Karlobag. Dakako, ta linija je Hrvatskoj nagoviještala kako bi mogla ostati bez velikog dijela svojeg teritorija. Čak su i međunarodni čimbenici, čitaj velike sile naklonjene Srbiji, na posredan način, odobravale tu srpsku težnju. U Srbiji se počeo „događati narod". Zapravo, velike su se mase Srba tih dana okupljale na mitinzima potpore Slobodanu Miloševiću i njegovoj politici stvaranja Velike Srbije, a sve pod krinkom spašavanja jugoslavenske federacije. Na najvećem mitingu, na Kosovu, na Gazimestanu, 28. lipnja, 1989. godine, u svom govoru Milošević je, između ostalog, poručio, da nisu isključene ni oružane bitke.

Hrvatska se, radi najavljene ratne ugroze, morala naoružavati tajno, jer je naoružanje tadašnje Teritorijalne obrane preuzela pod svoj "nadzor”, kasnije će se vidjeti, zloglasna JNA. Također, međunarodna zajednica je donijela jednu nepravednu odluku, kojom je zabranila kupovati oružje državama s prostora bivše Jugoslavije, na otvorenom međunarodnom tržištu naoružanja.

JNA, koja je bila u otvorenoj službi velikosrpske politike, naoružavala je srpske civile našim naoružanjem, pripremila ih na oružani sukob, koji su oni isplanirali u Beogradu, a započeli u Kninu i na Plitvicama. Količina oružja i municije koju su imali Hrvati, bila je nedostatna za obranu. Tražio se izlaz iz nezavidnog položaja. Kako su skladišta teritorijalne obrane bila jedina prilika za naoružavanje, donijeta je odluka da se najozbiljnije počne planirati, kako u što kraćem vremenu, sa što manje žrtava, nabaviti što više naoružanja.

U Slavonskom Brodu i okolini, postojala su četiri vojna objekta, koje smo htjeli staviti pod naš nadzor.

Hrabrost i odlučnost u ratu, bez naoružanja, ne vrijede puno

Našim postrojbama, koje su bile na novogradiškom ratištu, naoružanja, municije i vojne opreme, svakim danom, sve je više nedostajalo, a spremali su se još žešći sukobi. Od JNA se tražilo da nam dozvole kontrolu nad našim naoružanjem, jer je to naoružanje, za potrebe teritorijalne obrane, dijelom, kupila i Hrvatska, svojim novcem. Odgovor je bio negativan. Tada se prišlo blokadi vojarni i skladišta s ciljem iznuriti posade, kako bi bili prisiljeni predati se. Isključeni su im telefoni, struja, voda, pa i hrana, koju su dovozili iz vojarni. Vojnici u tim objektima praktično su postali taoci jedne neprincipijelne politike JNA. To je potrajalo nekoliko dana, no, rezultata nije bilo. Hrvatima je, kako se ono kaže, "dogorjelo do nokata”. Došao je dan D, 15. rujna, 1991. god. Na području Hrvatske trebalo je milom, ili silom, preuzeti kontrolu nad tim skladištima. Najprije se pokušalo mirnim putem, pregovorima, no, negdje su zapovjednici skladišta i vojnici JNA odbili pregovore (u Bjelovaru), pružili su otpor, a to je rezultiralo, nažalost, nekolicinom mrtvih i ranjenih.

U Slavonskom Brodu i okolini, postojala su četiri vojna objekta, koje smo htjeli staviti pod naš nadzor. Vojarna u gradu, na lokaciji sadašnje tvrđave, kraj mosta na rijeci Savi. Ovaj podatak o lokaciji vojarne dajem za one, koji su rođeni puno kasnije i ne znaju gdje je bila vojarna JNA.

Drugi objekt je bio u selu Bukovlju, oko 150 metara južno od crkve. Tu je bilo skladišteno pješadijsko naoružanje i odgovarajuća municija.

U trećem objektu, u Gromačniku, skladištena je municije za teže naoružanje. Precizna lokacija, iza crkve, sjeverno, oko 250 metara.

Četvrti je objekt bio radio-relejni centar na Degmanu kota 460, na jednom od vrhova Dilj gore. Služio je kao važan centar veze: između Beograda–Zagreba–Sarajeva, a služio je i kao radio-far, za navođenje borbenih letjelica, te za prisluškivanje radijskih veza u susjednim državama.

Točno u 15:00 sati, bili smo na svojim mjestima. 1. bojna 108 brigade, opkolila je skladište sa svih strana.

Bukovlje je bilo prioritetno

Prioritet nam je bio osvojiti skladište u Bukovlju, jer se tamo nalazila velika količina "sitne” municije, za AK–47 (kalašnjikov). Također, znali smo da napadom na skladište u Bukovlju možemo očekivati i osvetničku akciju iz slavonskobrodske vojarne. Vojarnu smo, stoga, stavili pod nadzor našim snagama. Bila je opkoljena sa svih strana. Skladište u Gromačniku su opkolili naši brođani, profesionalni vojnici pripadnici 3. gardijske brigade.

Stanislav Sorić,
pukovnik HV u mirovini

Nedjelje, 15.rujna, 1991.godine, sjećat ćemo se do kraja života. Sjećat ćemo se odlučnosti pojedinaca iz postrojbe 108. brigade, postrojbe kao cjeline, te naših brođana, pripadnika 3. gardijske brigade, koji su krenuli u akciju stvaranja boljih pretpostavki za daljnje vođenje obrambenog rata. Prije podneva, toga dana, pripadnik naše brigade Ivan Krešić, s jednom bakicom iz Bukovlja, pohodio je u skladište u Bukovlju, s ciljem dogovoriti termin pregovora oko predaje naoružanja hrvatskim snagama. U pregovorima su bile dvije zainteresirane strane. Na jednoj strani JNA, a na drugoj naše oružane snage. Pregovori su trebali početi u 15 sati toga dana. Svaka strana je imala svoje zahtjeve i svoje argumente.

 

Točno u 15:00 sati, bili smo na svojim mjestima. 1. bojna 108 brigade, opkolila je skladište sa svih strana. Ivan Krešić, koji je dogovorio pregovore prije podne, toga dana, već je s prijateljem Ivom bio pred zaključanom kapijom na ulazu u skladište. Zapovjednik skladišta, potporučnik Predrag, tražio je neku osobu koja je odgovorna i ovlaštena za pregovore. Kako sam bio načelnik brigade, s najvišim činom na tom „skupu", pripala mi je dužnost otići na dogovorene pregovore.

Dan je bio vedar, topao za to doba godine. Krenuo sam u neizvjesnost, u „pustolovinu" kojoj nitko nije mogao predvidjeti kraj. Od nas trojice, samo sam ja došao na pregovore naoružan, s pištoljem TT, 7,62 mm. Oko skladišta je bila dvostruka žičana ograda, a između ograda su bile postavljene protivpješadijske mine. Na samom ulazu u krug skladišta, bile su postavljene četiri protutenkovske mine, a malo udesno od ulaza, postavljen je bestrzajni top, koji je, kasnije smo to vidjeli, gađao u toranj crkve u Bukovlju. Vjerovatno su se bojali naših snajperista koji bi, eventualno, mogli zauzeti svoje mjesto na tornju. Oko zapovjednika skladišta bilo je dvanaestak vojnika, bili su naoružan do zuba. Imali su na sebi opasana, čak, po dva pištolja, automatski pištolj „škorpion", u rukama su imali kalašnjikove, ili poluautomatske puške, a poneki je imao na leđima „zolju", protivoklopno oruđe. Sve su puške bile uperene prema nama, koji smo bili na suprotnoj strani ograde, pred kapijom. Vojnici su bili golobradi dvadesetgodišnjaci. Nisam znao koliko vojnika ima u cijelom skladištu, no, zasigurno su bili raspoređeni uokolo. Onda sam pomislio, ako nešto krene po zlu, nas trojica ćemo biti između dvije vatre. Izlaza za nas ne bi bilo. No, nama i nije bila namjera napadati, jer, vjerovatno bi bilo žrtava s obje strane. Cilj nam je bio osvojiti skladište bez nasilja i krvi. Također, željeli smo to naoružanje i opremu, a ne uništiti ga u nekoj nekontroliranoj eksploziji.

Njihova propaganda ih je zastrašila govoreći da smo mi ustaše i da koljemo i ubijamo, onako iz zabave.

„Zdravo dečki, eto, došlo je vrijeme za umiranje"

Došavši pred kapiju, prve su mi riječi bile: „Zdravo dečki, eto, došlo je vrijeme za umiranje". Gledali su me raširenih očiju i nisu vjerovali da su to njihove uši čule. Bili su premladi za oružanu borbu i preranu smrt. Rekao sam im da smo došli na pregovore radi naoružanja, te da smo im došli predložiti časnu predaju. Time bismo sačuvali naše, ali i njihove živote. Za sada, rekao sam, mi ne možemo unutra, ali i vi ne možete van, jer ste u okruženju. Sada je bilo pitanje, tko će prije popustiti. Mi smo znali da nećemo popustiti, zasigurno, po cijenu života. Od šefa skladišta smo tražili da predaju upriliči odmah, dok je još dan, jer po noći sve izgleda drukčije i opasnije. Njegov odgovor je bio kratak i negativan: „Ne predajemo skladište, to je sve." Odmah je otišao u jednu od zgrada skladišta, vjerovatno izvjestiti nadređene o drskosti i zahtjevima tamo nekih „ZENGA", ustaša. Nismo znali pomoću čega je kontaktirao s nadređenima. Pomoć iz vojarne nije mogao dobit, jer je i vojarna bila opkoljena.

Za vrijeme njegove odsutnosti vojnicima sam govorio o uzaludnom umiranju za to skladište, kako je još čitav život pred njima, da su tek „zinuli" na svijet i da trebaju dobro odvagnuti što im je činiti. Govorio sam im da su žrtvovani i da im nema pomoći ni od koga, a ako pomoć i stigne, doći će prekasno, jer i njih i nas tu više neće biti. Rekao sam im da njihovi nadređeni, poslije obilnog ručka sada sjede zavaljeni u fotelje, piju pivo, puše debele cigare i mirno čačkaju zube.

Zatim je sve utihnulo... Svatko je razmišljao o svojoj situaciji. Njihova propaganda ih je zastrašila govoreći da smo mi ustaše i da koljemo i ubijamo, onako iz zabave. Da bi ih uvjerio u suprotno, predložio sam da njih nekoliko izađu van, na našu stranu ograde, odu u selo i uvjere se u istinitost naše ponude. Krešić i ja, ponudili smo, ostajemo kao taoci, do povratka izabrane dvojke. Dok su se penjali preko ograde, jer ključa od vrata nisu imali, zasigurno je bio u džepu zapovjednika, rekao sam im da telefonom nazovu roditelje i da ih pitaju, da li je vrijedno poginuti za to naoružanje i skladište. Unaprijed sam znao odgovor roditelja, jer i moji roditelji bi, zasigurno rekli, da sam bio na mjestu ti vojnika, da se predamo bez pucnjave.

Vojnici, koji pođoše u „izviđanje", u selu su bili ponuđeni ručkom, pivom i telefonom. Nakon izvjesnog vremena, počeli su se vraćati nazad u skladište, ali je jedan od njih zastao i izrazio želju ostati među nama. Nije se više želio vratiti u skladište. Zapovjedio sam mu da dođe nazad do ograde i da to ponovi pred ostalim vojnicima. Na tome sam inzistirao iz psiholoških razloga, jer time smo im lomili volju za otporom. Vidjeli su da nismo onakvi kakvima su nas prikazali njihovi nadređeni. U očima vojnika, koji su još bili unutra, vidjelo se sve, a prije svega želja što prije izaći van i pobjeći od sigurne smrti.

Nama je, ipak, krajnji cilj bio dokopati se naoružanja, bez prolijevanja krvi.

Pregovori sa zapovjednikom JNA

I samom zapovjedniku Predragu je bilo nelagodno. Pred očima mu je nestajala njegova JNA i njegova egzistencija, nastupalo je vrijeme beznađa. Izašlo je još nekoliko grupa vojnika, ali se neki nisu više htjeli vratiti u skladište. Tada sam, da bih pojačao psihološki pritisak na zapovjednika, predložio da i on postane „ZENGA", jedan od nas. To je glatko odbio. Druga mu je ponuda bila: predaja, dobit će putovnicu i mogućnost odlaska, kamo god želi. I to je odbio, bez razmišljanja. Treća mu je ponuda bila, opet, predaja, ali i dobivanje doživotne mirovine od grada Broda. Bila je to ponuda za koju nisam imao odobrenje tadašnjeg kriznog štaba, jer nisam imao kontakta s njima. No, znao sam koliku bi cijenu platili kada bi oružanim napadom pokušali ostvariti cilj. Moglo bi biti nekoliko poginulih, desetak ranjenih, a municija i naoružanje bi moglo „otići" u zrak. Opet je mahao glavom i davao negativan odgovor. Posljednja ponuda mu je bila „fingirati" borbu, baciti nekoliko bombi, ispucati desetak rafala, nakon čega bi uslijedila njihova časna predaja, jer, eto, mi smo bili brojniji, jači, iskusniji. Bila bi to predstava za javnost. Zapovjednik Predrag ipak nije htio pokazati kukavičluk pred svojim vojnicima, ali sama ponuda takvog oblika mu je bila nekako najpovoljnija. Relativno časno bi se riješio jednog velikog životnog problema, jer, u pitanju je bilo, živjeti ili umrijeti. Tijekom naših ponuda kako prebroditi nastalu krizu, gledao sam im u oči, ali i u dušu, vidio sam im u očima, i na licu, smekšavanje. Otvorena je ulazna kapija, maknuli smo mine s puta, no, nismo još inzistirali ući unutra. Kod kapije skladišta, još je bio omjer 8:2, u njihovu korist.

Tada se, iznenada, pregovorima priključio i zapovjednik brigade Josip Zvirotić. Predstavio se i rekao im da je i on prebjeg iz JNA i da se priključio „ZENGAMA". Predložio im je da i oni napuste to skladište i da spašavaju gole živote. Rekao im je da kod eventualnog napada možemo koristiti i tenkove M-84, koji se nalaze na poligonu u Kindrovu. Nisu nam povjerovali, te smo im stoga predložili odlazak na poligon, kako bi provjerili naše tvrdnje. Tada je vodnik, zamjenik zapovjednika Predraga, zajedno sa Zvirotićem, pošao u „inspekciju" tenkovskog poligona. Krešić i ja ponovo ostadosmo taocima. Čekajući na njihov povratak s poligona, prilike na kapiji su se poboljšavale u našu korist.

Ušli smo s druge strane ograde i sjeli kako bi odmorili umorne noge od pregovora, koji su već trajali oko 3 sata i 30 minuta. Vojnici iz skladišta su se sami razoružavali, želeći ubrzati predaju. Sa sebe su skidali naoružanje kojim su bili naoružani. Rekao sam im da to naoružanje ostave na sebi, da im ostaje za uspomenu, radi čina koji su učinili hrvatskim građanima. Zatim su počeli vaditi metke iz pištolja i pušaka, kako bi potvrdili svoju predaju. I to sam im zabranio. Želio sam ih uvjeriti u naše iskrene namjere. Vjerojatno se pitate zašto? Pa, još uvijek, prilike nisu bile sto postotne, što se tiče predaje, jer zapovjednik skladišta nije dao svoju konačnu riječ. Mogao je pokrenuti neku samoubilačku akciju i sve je moglo poći u neželjenom smjeru. Mekšanje njihove volje je još uvijek bilo u tijeku. Ja sam, pak, sa sigurnošću znao da će naoružanje, koje su vojnici imali na sebi, završiti na opasačima i leđima naših vojnika, jer ga neki nisu uopće imali. Nama je, ipak, krajnji cilj bio dokopati se naoružanja, bez prolijevanja krvi.

Mladim naraštajima, koji se tada još nisu rodili, ostavljamo poruku - nemojte zaboraviti hrvatske ratnike toga vremena.

Na sreću, nije bilo prolijevanja krvi

Nakon pola sata s poligona dolaze Zvirotić i vodnik. Mladi vodnik vrti glavom i govori kako ih, što se tiče tenkova, nismo lagali. No, bila je tada prisutna jedna „kvaka". Ti tenkovi nisu imali granate, bili su neupotrebljivi. Dakako, oni to nisu znali. Strah od tenkova je, izgleda, bio jezičak na vagi u pregovorima. Osjetio sam da je šef skladišta poželio neku našu žešću akciju, a ona je uslijedila od strane zapovjednika bojne Antuna Katalinića koji je skinuo svoj kalašnjikov s ramena uperio ga u Predraga i rekao mu, otprilike: „Sada je vrijeme za predaju, idemo u skladište". Krenuli smo u skladište, kako bi pregledali opće stanje, te utvrditi nije li ono minirano. Strahovi o miniranom skladištu su bili opravdani, jer je trebalo samo pokrenuti ručicu minerskog stroja za paljenje i skladište bi odletjelo u zrak. Pozvali smo zapovjednika Predraga da nam se priključi u razminiranju i da sjedi kraj nas dok izvlačimo upaljače iz eksploziva, pa, ako mi odletimo u zrak letio bi i on.

Ubrzo se spustila noć, čuo se lavež vojnih pasa u skladištu, a zatim smo čuli i pucnjavu u gradu, koja je počela u vojarni i oko nje. Veliki dio posla je napravljen, a naoružanje i vojnu opremu smo velikom brzinom počeli izvlačiti iz skladišta, bojeći se aviona i odmazde JNA.

Te noći se formirala i jedna odabrana postrojba, pod zapovjedništvom Željka Žgele, koja je trebala pohoditi na Degman, radio-relejni centar, te ga staviti pod našu kontrolu. No, gore, na kotu 460, ta je mrkla noć donijela debelu maglu i nije bilo uvjeta tu akciju privesti uspješno do kraja.

Na redu je bilo skladište u Gromačniku. To skladište su držali u okruženju naši brođani, pripadnici 3. gardijske brigade, pod zapovijedanjem Krešimira Šipoša. Oni su nama, pripadnicima 108. brigade, bili uzor, bili su profesionalni vojnici, i od njih smo puno učili. Zapovjednici i vojnici u tom skladištu nisu se htjeli predati 15. rujna, nakon pada skladišta u Bukovlju, rekli su da će to učiniti slijedeće jutro, 16. rujna. No, kako je jutro svanulo, a oni oklijevali s predajom, dovučen je jedan tenk M-84, s poligona u Kindrovu, koji je jednim projektilom, ispaljenim u krov jedne zgrade skladišta, razbio sve njihove nade i očekivanja u bolja vremena. Potrebno je napomenuti da je tenk, na svom putu od Kindrova do Gromačnika, uplašio mnoge seljane tih sela, kroz koja su prolazili, jer su mislili da su to tenkovi JNA. Kako je bilo mračno, nisu mogli vidjeti da je na tenku nacrtana „šahovnica", s crveno–bijelim poljima. Nakon predaje tog skladišta, profesionalni vojnici su otišli na zasluženi odmor, a pripadnicima 108. brigade je dodijeljen zadatak izvući tu municiju iz skladišta, na lokacije koje su samo njima bile poznate. I u ovom skladištu smo očekivali napad aviona JNA, no, tijekom dana samo je jedan avion nadletio skladište, ali nije borbeno djelovao. Akcija u skladištu je završena toga popodneva, a do nas je stigao glas da je i vojarna u našim rukama. Dakle, kako je i planirano, u kratko vrijeme smo se dokopali velike količine vojne opreme i municije, uz samo nekoliko lakše ranjenih vojnika, poglavito u okršajima oko vojarne.

Kako sam napomenuo u uvodu, ova priča ima početak, ali i kraj. Ovo je sada kraj te istinite priče, a mladim naraštajima koji se tada još nisu rodili, ostavljamo poruku, nemojte zaboraviti hrvatske ratnike toga vremena.

Bukovlje.flv film http://www.sendspace.com/file/887sa9
Bukovlje.srt titl http://www.sendspace.com/file/31wfrk

(Stanislav Sorić, 15.09.2012.)

  Broj komentara: 17

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  jedandanzivota

  jedandanzivota

  Komentirano: 15.2.2016. | 12:35

  1

  Koristim ovu priliku kako bih se ispričao jednom od pregovarača za naoružanje teritorijalne obrane u skladištu u Bukovlju, Josipu Petroviću... Tamo sam ga prvi puta susreo, i poslije, nikada više. Iz nekih tadašnjih izvora sam doznao da se zove Ivan, no, to je bilo pogrešno. Upravo sam danas doznao od jednog čovjeka iz Bukovlja da je to gore spomenuti Josip Petrović (čovjek u plavoj košulji, koji se može vidjeti u priloženom filmu))...Kažu mi da se kasnije pridružio specijalnoj policiji...Isprika Josipu, još jednom.
  konikol

  konikol

  Komentirano: 16.9.2012. | 22:56

  2

  Samo bih napomenuo da je JNA avion borbeno djelovao na području Gromačnika ispaljivanjem dviju raketa (ako me pamćenje služi).
  poreznik

  poreznik

  Komentirano: 15.9.2012. | 20:38

  3

  Hvala svima koji su iskreno i sa srcem branili našu Domovinu. Još da jednom ustanu i obračunaju se s lažnim braniteljima, invalidima i ratnim profiterima i bilo bi nam svima još bolje i časnije živjeti u Lijepoj našoj!
  DubokoPlavo

  DubokoPlavo

  Komentirano: 15.9.2012. | 14:26

  4

  Svaka cast pukovnice Soric, neke detalje nisam znao ni ja, jer sam u to vrijeme bio na vojarni cija predaja nije lako prosla...., a i to bi bio jedan vrlo interesantan i poucan clanak, kao i o akciji skidanja naoruzanja s vlaka ! Mogu samo posvjedociti da je iz tih svih akcija velika vecina naoruzanja otisla za Vukovar i Gradisku.
  yakolud

  yakolud

  Komentirano: 15.9.2012. | 14:14

  5

  Hvala svima koji su imali srce i jaja.
  joksim

  joksim

  Komentirano: 15.9.2012. | 13:33

  6

  Svaka cast gosp. Soriću a i frki. To ljude zanima. Općenito se zna da su skladišta osvojena i to je . Mene ovako opisivanje osobnih dozivljaja iz tog vremena stvarno interesira. Tijek akcije,pregovori,predaja,tko je bio s druge strane i kako kamo i gdje su zavrsili ti ljudi. Tako te sitnice pa očekujem i neki članak o tvrdavi kao i o skladistu u gromačniku. Malo, točnije jako malo mlade generacije znaju o tome.
  PINKPANTER

  PINKPANTER

  Komentirano: 15.9.2012. | 13:10

  7

  joksime malo su mjestani Gromacnika a i okolnih sela nesto oruzija uzimali i za sebe.Nakon akcije policije nesto oruzija je vraceno.Tu je videno i dosta dezertra i lopova sa svojim vozilima i kamionima.Neznam sta su oni tu radili a tu je bio i veliki mestar od nogometa(trenutno u zatvoru)koji nikad nije obukao ratnu odoru
  frka

  frka

  Komentirano: 15.9.2012. | 12:10

  8

  Bio sam tu čitavu noć do jutra a onda otišao na vojarnu. Ujutro smo u mjesnom domu u Bukovlju popili kavu s redovnjacima JNA. Bio jedan Makedonac koji je toliko plakao da više nije imao suza za plakati jer su ih filovali pričama kako ćemo ih sve pobiti ako nam padnu u ruke. Još isti dan su svi otputovali prema svojim kućama. Bilo je najviše Srba nekoliko Makedonaca i Crnogoraca i jedan Slovenac. Sve u svemu tada sam postao naoružani pripadnik ZNG-a, do tada sam bio samo uniformirani :). U ovoj priči fali i taj dio gdje je nas desetak došlo u uniformama ali bez oružja. Bio je sumrak, uzeli smo neke štapove ili grane i muvali se ispred crkve kako bi njima unutra stvorili dojam da nas ima i da smo naoružani.
  charlie

  charlie

  Komentirano: 15.9.2012. | 11:22

  9

  Svaka čast pukovniče Sorić, vrlo lijepo i prije svega sve istinito, neka se ne zaboravi!
  B_Stipic

  B_Stipic

  Komentirano: 15.9.2012. | 11:14

  10

  Kažu "Novinski članak živi jedan dan" (do izlaska sljedećeg broja). Portali su živ medij i za Internet vrijedi "Jednom na internetu, uvijek na Internetu!" Pored ostaloga, i zato mi je drago što je gospodin Sorić svoja sjećanja, upravo u ovom obliku, poklonio svima nama. U svakom slučaku dobro i lijepo.

  Broj komentara: 17

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Prikaži sve komentare 12

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Matija Mesić - čuvar hrvatskog jezika i povijesti

  Brodskoj gimnaziji stoti rođendan

  Matija Mesić - čuvar hrvatskog jezika i povijesti

  19.2.2018. | 17:35
  Prevodio je razne školske priručnike i pisao znanstvene radove na hrvatskom te redigirao povijesnu dokumentacijsku građu
  Prevodio je razne školske priručnike i pisao znanstvene radove na hrvatskom te redigirao povijesnu dokumentacijsku građu
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brisanje dijela brodske povijesti

  Nestanak Židova iz Slavonskog Broda

  Brisanje dijela brodske povijesti

  28.1.2018. | 10:45
  Svojim nemarom prema povijesti i kulturnim dobrima te ignoriranjem nestanka jednog naroda, Brođani nesvjesno uništavaju dio vlastite prošlosti, ostavljajući veliku prazninu na mjestu gdje je nekada bio kulturno i društveno razvijeni grad.
  Svojim nemarom prema povijesti i kulturnim dobrima te ignoriranjem nestanka jednog naroda, Brođani nesvjesno uništavaju dio vlastite prošlosti, ostavljajući veliku prazninu na mjestu gdje je nekada bio kulturno i društveno razvijeni grad.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ubijen je jer je u divljim vremenima ostao čovjekom

  Na današnji dan 1993.

  Ubijen je jer je u divljim vremenima ostao čovjekom

  21.1.2018. | 19:00
  Jedan od napadača nakon nekoliko mjeseci poginut će na bojištu, dok su ostala trojica bili osuđeni na po dvije godine i četiri mjeseca zatvora. Svojom smrću postao simbolom otpora velikosrpskom ludilu devedesetih koje je krivo za smrt desetaka tisuća ljudi te patnju milijuna.
  Jedan od napadača nakon nekoliko mjeseci poginut će na bojištu, dok su ostala trojica bili osuđeni na po dvije godine i četiri mjeseca zatvora. Svojom smrću postao simbolom otpora velikosrpskom ludilu devedesetih koje je krivo za smrt desetaka tisuća ljudi te patnju milijuna.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prije točno 500 godina Martin Luther je Papi rekao NE

  'Kurviš nad kurvišima'

  Prije točno 500 godina Martin Luther je Papi rekao NE

  31.10.2017. | 0:01
  Razočarani svećenik Martin Luther, 31. listopada 1517. godine, na vrata crkve u Wittenbergu zakucao je 95 teza u kojima je tražio reformu Katoličke Crkve.
  Razočarani svećenik Martin Luther, 31. listopada 1517. godine, na vrata crkve u Wittenbergu zakucao je 95 teza u kojima je tražio reformu Katoličke Crkve.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Staloženo o buntovnom Argentincu

  Bernard Karakaš o Che Guevari

  Staloženo o buntovnom Argentincu

  8.10.2017. | 23:55
  Sam Che danas je više pop ikona nego simbol revolucije i borbe za klasnu ravnopravnost, no utjecaj imena i djela ovog argentinskog gerilca i dalje živi. Ne toliko jako kao prije tridesetak godina, no svakako živi i dalje, pogotovo među mladima i siromašnima.
  Sam Che danas je više pop ikona nego simbol revolucije i borbe za klasnu ravnopravnost, no utjecaj imena i djela ovog argentinskog gerilca i dalje živi. Ne toliko jako kao prije tridesetak godina, no svakako živi i dalje, pogotovo među mladima i siromašnima.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatska uvelike svoj antifašizam poklanja političkim Srbima

  Zbog moćnih hrvatskih ustašofila

  Hrvatska uvelike svoj antifašizam poklanja političkim Srbima

  29.7.2017. | 13:40
  Posljedično toj i takvoj hrvatskoj politici, danas, u Srbu neće imati tko, službeno, u ime države, kazati kako Srb nije tek simbol otpora Srba ustaškom klanju, nego i simbol zločina nad Hrvatima koje su pritom činili.
  Posljedično toj i takvoj hrvatskoj politici, danas, u Srbu neće imati tko, službeno, u ime države, kazati kako Srb nije tek simbol otpora Srba ustaškom klanju, nego i simbol zločina nad Hrvatima koje su pritom činili.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ Ružici Vidaković ukazao veliku čast i povjerenje

  Imenovanje na uglednu funkciju

  HDZ Ružici Vidaković ukazao veliku čast i povjerenje

  20.7.2017. | 0:02
  Činjenicu da je njihova članica u Županijsku skupštinu ušla na koalicijskoj listi koju je vodio HSS, a, nakon prisege, podržala je odluku da Županijom vlada HDZ, politička tajnica HSLS-a, Dorica Nikolić, branila je tvrdnjom: "Nikada nismo trgovali, mi smo se svojih principa držal
  Činjenicu da je njihova članica u Županijsku skupštinu ušla na koalicijskoj listi koju je vodio HSS, a, nakon prisege, podržala je odluku da Županijom vlada HDZ, politička tajnica HSLS-a, Dorica Nikolić, branila je tvrdnjom: "Nikada nismo trgovali, mi smo se svojih principa držal
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najveća izdaja u povijesti Hrvatske

  Na današnji dan

  Najveća izdaja u povijesti Hrvatske

  18.5.2017. | 20:30
  U Hrvatskoj danas ima nezanemariv broj onih koji slave kukavički i izdajnički režim NDH i Antu Pavelića - čovjeka koji je napravio najveću izdaju u hrvatskoj povijesti.
  U Hrvatskoj danas ima nezanemariv broj onih koji slave kukavički i izdajnički režim NDH i Antu Pavelića - čovjeka koji je napravio najveću izdaju u hrvatskoj povijesti.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Priča o Tomislavu Buzovu

  Boris Dežulović

  Priča o Tomislavu Buzovu

  27.2.2017. | 0:05
  Na današnji dan, 27. veljače 1993., grupa vojnika iz četničkog odreda Osvetnici, pod komandom zloglasnog Milana Lukića, na višegradskoj brani, hladnokrvno likvidirala je Tomislava Buzova.
  Na današnji dan, 27. veljače 1993., grupa vojnika iz četničkog odreda Osvetnici, pod komandom zloglasnog Milana Lukića, na višegradskoj brani, hladnokrvno likvidirala je Tomislava Buzova.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 29. novembar nije bio poznat samo zbog klanja po kućama

  Na današnji dan u Jugoslaviji su slavili

  29. novembar nije bio poznat samo zbog klanja po kućama

  29.11.2016. | 9:50
  U 'slobodnoj, nezavisnoj, demokratskoj, pravnoj, socijalno osjetljivoj...' hrvatskoj državi, dakako, AVNOJ nitko ne slavi, maršala još manje, a u tom pravcu kreće se i mogućnost za 'klanje po kućama'.
  U 'slobodnoj, nezavisnoj, demokratskoj, pravnoj, socijalno osjetljivoj...' Hrvatskoj državi, dakako, AVNOJ nitko ne slavi, maršala još manje, a u tom pravcu kreće se i potreba/mogućnost za 'klanje po kućama'.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kronologija oslobađanja brodske vojarne

  Domovinski rat

  Kronologija oslobađanja brodske vojarne

  16.9.2016. | 9:00
  Krizni štab odgovorio je vojnicima i oficirima neka časno napuste redove armije koja više nije ni jugoslavenska ni narodna te im dao rok od pola sata za predaju vojarne. Kada je isteklo tih 30 minuta iz smjera Liješća ispaljeno je nekoliko granata kojima je gađan Slavonski Brod i
  Krizni štab odgovorio je vojnicima i oficirima neka časno napuste redove armije koja više nije ni jugoslavenska ni narodna te im dao rok od pola sata za predaju vojarne. Kada je isteklo tih 30 minuta iz smjera Liješća ispaljeno je nekoliko granata kojima je gađan Slavonski Brod i
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prenosimo kronologiju završne operacije Domovinskog rata

  Na današnji dan počela je 'Oluja'

  Prenosimo kronologiju završne operacije Domovinskog rata

  4.8.2016. | 10:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Castro ga nije 'volio'...

  Omraženi diktator i prijatelj mafije:

  Castro ga nije 'volio'...

  26.7.2016. | 9:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : On je bio veliki biskup

  Rekao Papi ne

  On je bio veliki biskup

  17.7.2016. | 23:00
  Jedan od najzapaženijih protivnika dogme bio je hrvatski biskup, teolog, ekumenist i panslavist Josip Juraj Strossmayer. Održao je trosatni govor protiv papinske nezabludivosti, poslije kojeg je s manjom skupinom biskupa napustio Rim ne želeći glasovati protiv papina prijedloga.
  Jedan od najzapaženijih protivnika dogme bio je hrvatski biskup, teolog, ekumenist i panslavist Josip Juraj Strossmayer. Održao je trosatni govor protiv papinske nezabludivosti, poslije kojeg je s manjom skupinom biskupa napustio Rim ne želeći glasovati protiv papina prijedloga.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : ‘Oni kao hoće da se otcijepljuju, a mi kao ne damo…’

  NA DANAŠNJI DAN

  ‘Oni kao hoće da se otcijepljuju, a mi kao ne damo…’

  27.6.2016. | 13:50
  Prije točno 25 godina nastala jedna od najpoznatiji snimki o ratu ’91. Oni koji imaju dovoljno godina i pamte početak rata na prostoru tadašnje SFR Jugoslavije, vjerojatno pamte i prizor u kojem se tog ranog ljeta 1991. tragikomično sažeo sav besmisao sukoba koji je upravo otpoči
  Prije točno 25 godina nastala jedna od najpoznatiji snimki o ratu ’91. Oni koji imaju dovoljno godina i pamte početak rata na prostoru tadašnje SFR Jugoslavije, vjerojatno pamte i prizor u kojem se tog ranog ljeta 1991. tragikomično sažeo sav besmisao sukoba koji je upravo otpoči
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dan antifašističke borbe prije 25 godina

  Brod - Kijevo

  Dan antifašističke borbe prije 25 godina

  22.6.2016. | 9:45
  Nekoliko mjeseci kasnije, kninski šerif Milan Martić i njegovi četnici iz Knina, uz obilnu pomoć JNA i tadašnjeg pukovnika Ratka Mladića, osvojili su Kijevo, kuće popalili, a zatečeno stanovništvo pobili ili zatočili.
  Nekoliko mjeseci kasnije, kninski šerif Milan Martić i njegovi četnici iz Knina, uz obilnu pomoć JNA i tadašnjeg pukovnika Ratka Mladića, osvojili su Kijevo, kuće popalili, a zatečeno stanovništvo pobili ili zatočili.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prije 24 godine ubijeno je šestero brodske djece

  Dogodilo se na današnji dan

  Prije 24 godine ubijeno je šestero brodske djece

  3.5.2016. | 7:50
  TIjekom rata u Slavonskom Brodu poginulo je 28 djece, od toga njih šestero na današnji dan 1992. godine.
  TIjekom rata u Slavonskom Brodu poginulo je 28 djece, od toga njih šestero na današnji dan 1992. godine.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dan kada su Brođanima odškrinuta vrata pakla

  Na današnji dan

  Dan kada su Brođanima odškrinuta vrata pakla

  2.5.2016. | 9:00
  U tim napadima je poginulo 16 osoba, od toga šestero djece, ranjeno je 60 osoba, od toga 30 teško (od 2. do 8. Svibnja 1992.)
  U tim napadima je poginulo 16 osoba, od toga šestero djece, ranjeno je 60 osoba, od toga 30 teško (od 2. do 8. Svibnja 1992.)
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Parafiran Dejtonski sporazum

  Na današnji dan 1995.

  Parafiran Dejtonski sporazum

  21.11.2015. | 14:21
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatska obilježava svoju samostalnost

  Raskidanje veza sa SFRJ

  Hrvatska obilježava svoju samostalnost

  8.10.2015. | 6:00
  Odluka o raskidanju veza za SFRJ donesena je tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije kojom se Hrvatska obvezala na tromjesečnu odgodu samostalnosti i suverenosti na zahtjev Europske zajednice da se tzv. jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem.
  Odluka o raskidanju veza za SFRJ donesena je tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije kojom se Hrvatska obvezala na tromjesečnu odgodu samostalnosti i suverenosti na zahtjev Europske zajednice da se tzv. jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem.
  SBplus.hr, Slavonski Brod :