Kalendar

Objavljeno: 22.1.2013. u 6:32
Prikaza: 3519
|
Autor: SBplus

Na današnji dan

Akcijom Maslenica povezan hrvatski sjever i jug

root : Akcijom Maslenica povezan hrvatski sjever i jugAkcija Maslenica 1993.(Foto: dnevno.hr)

U akciji 'Maslenica' ginuli su i pripadnici 3. Gardijske brigade, a među njima i 12 Brođana.

NA DANAŠNJI DAN, 22. siječnja 1993. godine, počela je izvedba jedne od najuspješnijih operacija HV-a, operacije Maslenica, koja je, u to vrijeme, označila i svojevrsnu prekretnicu u dotadašnjem tijeku Domovinskog rata. Operacija Maslenica ostat će trajno zabilježena u hrvatskoj povijesnici po jasno upućenoj poruci neprijatelju kakav ga završetak očekuje na, tad, okupiranim područjima RH.

Značenje ove operacije očitovalo se i prema međunarodnoj zajednici, koja je, dotad, izražavala duboku sumnju i nevjericu u osposobljenost i snagu hrvatskih oružanih snaga. Tu sumnju ne samo da smo demantirali već smo cijelu međunarodnu javnost uvjerili u potpunu spremnost hrvatskog čovjeka i njegovih oružanih snaga da i u gotovo nemogućim uvjetima obrani tisućljetni san naših predaka za ostvarenjem potpuno slobodne i samostalne hrvatske države.

Neprijatelj je u svojim namjerama gotovo uspio i to upravo na području Novskoga ždrila, gdje je u početnim silovitim napadima komunikacijski presjekao Hrvatsku na dva dijela, ugrozivši čitavo Hrvatsko primorje. Time je zapriječio prometnu i gospodarsku povezanost između sjevera i juga Hrvatske. Hrvatski puk u Dalmaciji, ali i onaj u 'Herceg Bosni', kojem se u to vrijeme jedino tim putem mogla dostavljati pomoć, bio je doveden u gotovo nemoguću situaciju.

U vremenu pred izvođenje te operacije Hrvatska je nastojala brojnim pregovorima, potpisanim sporazumima i primirjima s pobunjenim Srbima, potaknuti dogovorno rješavanje svih pitanja, međutim, nije naišla na razumijevanje neprijateljskih snaga koji su sve dogovoreno izigravali. Ne samo da nisu bili spremni za postizanje mirnog rješenja, već su, upravo u to vrijeme, nastavili s maltretiranjem, progonima i protjerivanjem preostalih Hrvata s okupiranih područja. Stoga je hrvatski državni vrh odlučio poduzeti sve mjere kako bi se ponovno cestovno povezala sjeverna i južna Hrvatska, koja je u svakom pogledu trpjela zbog prometne izoliranosti.

Zadaća oružanih snaga bila je odbaciti neprijatelja od hrvatske obale i gradova u svrhu ponovnog povezivanja sjevera i juga Hrvatske, osloboditi zračnu luku Zemunik, te zaposjesti ključne objekte na Velebitu, odakle će se moći izvoditi aktivna obrana i daljnje izvođenje napadačkih djelovanja.

Hrvatska vojska s nestrpljenjem je dočekala taj trenutak. S iznimno visokom razinom odlučnosti, pripremljenosti i inicijativom pojedinaca i postrojbi krenula je u oslobađanje domovine. Treba istaknuti kako je cijela operacija pripremljena u potpunoj tajnosti, pa je udar hrvatskih snaga zatekao i iznenadio neprijatelja.

U izvedbi operacije Maslenica bile su angažirane sve grane oružanih snaga, a sudjelovale su postrojbe tadašnjeg ZP-a Split ( 4. gardijska brigada, taktičke grupe 112. i 113, zatim 126. brigada, 7. domobranska pukovnija, 40. inženjerijska bojna, 72. bojna VP), specijalne postrojbe MUP-a, dijelovi 9.., 3., 2., i 1. gardijske brigade, dijelovi postrojbi GSHV-a, te Središnjica elektroničkog djelovanja Split, zatim pomorske snage HRM-a i eskadrila helikoptera HRZ-a.

U svega dva i pol dana Hrvatska vojska je u cijelosti uspješno obavila planiranu zadaću, razbivši dotad samouvjerene neprijateljske snage. Operacijom Maslenica potvrdila se i dokazala hrvatska spremnost, odlučnost i potreban stupanj organiziranosti oružanih snaga za oslobođenje privremeno okupiranih područja, vojničkim putem. Uspješnom izvedbom ove operacije HV-a stvoreni su uvjeti za oslobađanje brane Peruča. Operacija Maslenica pobjedničkoj HV donijela je niz iskustava koji su joj znatno pripomogli u daljnjem jačanju, organizaciji, razvoju i uporabi postrojbi što se očitovalo u kasnijim akcijama u kojima su oslobođena sva hrvatska područja.Hrvatski vojnik)

O ovoj operaciji, viđenoj očima Brođana koji su u njoj sudjelovali, SBplus objavio je autorski članak kojeg možete pročitati OVDJE

U spomen na 12 poginulih Brođana
Obilježavanje 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije Maslenica, na svoj način uveličali su i zaljubljenici u maratonsko trčanje. Njih 21 iz Osijeka, Đakova i Slavonskog Broda istrčalo je dionicu od Novigrada (preko Paljuka) do Kašića (12 km), mjesta u kojem je postavljeno spomen obilježje (veliki hrastovi križ) poginulim pripadnicima 3. Gardijske brigade, među kojima je bilo i 12 Brođana. Najviše maratonaca (11) bilo je iz Slavonskog Broda (Udruga BraCe), dok se u dva autobusa mjesta našlo za sedamdesetak branitelja, pripadnika 3. Gardijske brigade-Kune. Svi zajedno su na spomen obilježje položili vjence i zapalili svijeće za svoje poginule suborce. Akciju je pratio te u njoj sudjelovao i naš sportski urednik Ivan Salantić.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
pink_panther

pink_panther

Komentirano: 23.1.2018. | 0:09

1

Ma žalosno je to sve skupa. Poznavao sam većinu dečki iz Broda koji su tamo poginuli ( navodno su dobili zolju u kamion ) i kad vidim koliki je obol Brod dao u ratu i kad se sjetim noći i dana po rovovima i poginulih suboraca i koliki je entuzijazam tada vladao pa to usporedim s ovim beznađem danas i kad pogledam u kakvu se nakaradu izrodila ova jadna nam država ne može biti drukčije nego žalosno.
Blade

Blade

Komentirano: 22.1.2018. | 22:55

2

Brodjani su u Domovinskom ratu iznijeli veliki teret i poginulo je dosta brodjana, iz tog rata imamo nekoliko brodskih generala a u SB-u ni jedne jedine postrojbe.
forestgump1

forestgump1

Komentirano: 22.1.2018. | 22:14

3

https://m.youtube.com/watch?v=d1RfZAkl27o
homebox

homebox

Komentirano: 22.1.2017. | 15:48

4

Na današnji dan, 22.1. 1993. godine, akcijom "Maslenica" povezan je hrvatski sjever i jug,. U spomen na sve poginule, a posebice na naše Brođane, neka se nikada ne zaboravi...
bajica

bajica

Komentirano: 22.1.2013. | 22:58

5

http://www.24sata.hr/politika/specijalci-ogorceni-nisu-dobili-poziv-na-obljetnicu-maslenice-298559 Ja sam također bio tamo već od 23.12.1992 (pripreme u Šepurinama) pa do 01.03.1993.Imam i pisanu pohvalu od zapovjednika zbornog područja za obavljeno tamo,ali nisam dobio pozivnicu.Koliko vidim nisu cijele postrojbe dobile pozivnicu.Šteta,bila je to prilika da se ponovo okupimo

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na današnji dan rođen je dr. Franjo Tuđman

Obljetnica

Na današnji dan rođen je dr. Franjo Tuđman

14.5.2018. | 20:41
Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što! Te su riječi uklesane u mramor posljednjeg počivalištu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.
Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što! Te su riječi uklesane u mramor posljednjeg počivalištu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pismo mlade majke samoj sebi

Obilježavanje Majčinog dana

Pismo mlade majke samoj sebi

13.5.2018. | 16:00
Svi su uglavnom svjesni koliko je teška majčinska uloga, no većina se toga sjeti samo jedan dan u godini - druge nedjelje svibnja. Stoga je jedna majka samoj sebi poručila ono što bi svaki dan u godini trebalo kazati svim dobrim i požrtvovnim majkama.
Svi su uglavnom svjesni koliko je teška majčinska uloga, no većina se toga sjeti samo jedan dan u godini - druge nedjelje svibnja. Stoga je jedna majka samoj sebi poručila ono što bi svaki dan u godini trebalo kazati svim dobrim i požrtvovnim majkama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas je Dan Europe. Danas dobro slavi pobjedu nad zlom

Kako se sjećamo Drugog svjetskog rata

Danas je Dan Europe. Danas dobro slavi pobjedu nad zlom

9.5.2018. | 10:15
Batinska je bitka jedna od najtežih tijekom Drugog svjetskog rata u ovom dijelu Europe. U zajedničkoj akciji postrojbi Trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije i Glavnog štaba narodnooslobodilačke vojske te partizanskih odreda Vojvodine oslobođena je Batina koju su držale jake i d
Batinska je bitka jedna od najtežih tijekom Drugog svjetskog rata u ovom dijelu Europe. U zajedničkoj akciji postrojbi Trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije i Glavnog štaba narodnooslobodilačke vojske te partizanskih odreda Vojvodine oslobođena je Batina koju su držale jake i d
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kada bi Tito došao i vidio sve ovo, vratio bi se u grob'

38. obljetnica smrti Josipa Broza

'Kada bi Tito došao i vidio sve ovo, vratio bi se u grob'

4.5.2018. | 21:40
Titu, koji je prije 37 godina umro u Ljubljani, polažući cvijeće i vijence, u mimohodu, počast su odali predstavnici brojnih anfišastičkih udruga i organizacija te pojedinci iz Slovenije i Hrvatske, Srbije i Crne Gore, BiH i Makedonije, odakle je, po tradiciji, dolazilo najviše p
Titu, koji je prije 37 godina umro u Ljubljani, počast su u mimohodu, polažući cvijeće i vijence, odali predstavnici brojnih anfišastičkih udruga i organizacija, pojedinci – od Slovenije i Hrvatske, Srbije i BiH do Makedonije, odakle je, po tradiciji najviše posjetitelja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tijekom 1. i 2. svibnja 1995. oslobođeni su Okučani

Na današnji dan

Tijekom 1. i 2. svibnja 1995. oslobođeni su Okučani

1.5.2018. | 0:20
U akciji je sudjelovalo 7.200 policajaca i pripadnika HV-a, poginula su 42 hrvatskih branitelja dok ih je 162 ranjeno.
U akciji je sudjelovalo 7.200 policajaca i pripadnika HV-a, poginula su 42 hrvatskih branitelja dok ih je 162 ranjeno.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čestitamo 1. maj onima čiji to praznik jeste - proleterima

'Prezreni na svijetu'

Čestitamo 1. maj onima čiji to praznik jeste - proleterima

30.4.2018. | 22:00
Gdje je ona opozicijska stranka koju njeni protivnici na vlasti nisu ozloglasili kao komunističku? Gdje je ona opozicijska partija koja nije naprednijim opozicionarima kao i svojim reakcionarnim protivnicima uzvratila prijekor koji ih je imao žigosati kao komuniste?
Gdje je ona opozicijska stranka koju njeni protivnici na vlasti nisu ozloglasili kao komunističku? Gdje je ona opozicijska partija koja nije naprednijim opozicionarima kao i svojim reakcionarnim protivnicima uzvratila prijekor koji ih je imao žigosati kao komuniste?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ivica Račan

Na današnji dan

Ivica Račan

29.4.2018. | 11:00
Ponekad omiljen, ponekad omražen, čovjek kojemu se spočitava puno toga što jest i nije napravio, Ivica Račan nezaobilazan je dio hrvatske politike i jedini vođa stranke koji je to mjesto imao još početkom 90-ih.
Ponekad omiljen, ponekad omražen, čovjek kojemu se spočitava puno toga što jest i nije napravio, Ivica Račan nezaobilazan je dio hrvatske politike i jedini vođa stranke koji je to mjesto imao još početkom 90-ih.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodskih je 'katastrofa' mnogo

Volimo li Zemlju?

Brodskih je 'katastrofa' mnogo

22.4.2018. | 9:00
U većini slučajeva jedino što nas priječi da zagađujemo okoliš jest činjenica da bismo mogli biti uhvaćeni i kažnjeni ili osuđeni od strane drugih, a ne naša svijest i savjest te moral i poštenje.
U većini slučajeva jedino što nas priječi da zagađujemo okoliš jest činjenica da bismo mogli biti uhvaćeni i kažnjeni ili osuđeni od strane drugih, a ne naša svijest i savjest te moral i poštenje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Brodu živi najviše osoba romske nacionalnosti

'Rom' znači 'čovjek'

U Brodu živi najviše osoba romske nacionalnosti

8.4.2018. | 12:45
Prema popisu stanovništa iz 1991. godine u Brodsko-posavskoj županiji živjelo je 223 Roma, dok se do popisa 2001. taj broj popeo na 586.
Prema popisu stanovništa iz 1991. godine u Brodsko-posavskoj županiji živjelo je 223 Roma, dok se do popisa 2001. taj broj popeo na 586.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za vodne resurse vodit će se ratovi

Odgovor je u prirodi

Za vodne resurse vodit će se ratovi

22.3.2018. | 9:50
Nastavimo li na dosadašnji način tretirati vodu i prirodne izvore pitke vode 'zdravo za gotovo', scenarij koji nas očekuje u budućnosti bit će mnogo crnji no što možemo zamisliti.
Nastavimo li na dosadašnji način tretirati vodu i prirodne izvore pitke vode 'zdravo za gotovo', scenarij koji nas očekuje u budućnosti bit će mnogo crnji no što možemo zamisliti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Današnji dan posvećen dvjema bitnim stvarima

Invalidi rada i osobe s Down sindromom

Današnji dan posvećen dvjema bitnim stvarima

21.3.2018. | 13:35
Svi oni koji žele pružiti podršku i pomoći u širenju svijesti o sindromu Down, danas će obući šarene čarape koje su slikovita poveznica budući da ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti.
Svi oni koji žele pružiti podršku i pomoći u širenju svijesti o sindromu Down, danas će obući šarene čarape koje su slikovita poveznica budući da ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tate, hvala vam što postojite!

Za sve dobre hrvatske očeve

Tate, hvala vam što postojite!

19.3.2018. | 12:20
Danas je blagdan svetog Josipa, Isusova zemaljskog oca, Dan kada se u Hrvatskoj slave i hvale svi dobri očevi koji svojim primjerom i utjecajem stvaraju pametne mlade ljude koji oblikuju naše društvo.
Danas je blagdan svetog Josipa, Isusova zemaljskog oca, Dan kada se u Hrvatskoj slave i hvale svi dobri očevi koji svojim primjerom i utjecajem stvaraju pametne mlade ljude koji oblikuju naše društvo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mogli bismo barem danas biti dobri kupci

Dan prodavača

Mogli bismo barem danas biti dobri kupci

2.3.2018. | 17:40
Na današnji se dan obilježava Dan prodavača pa smo tom prigodom popričali s brodskim predstavnicama te struke i saznali nešto više o tom zanimanju.
Na današnji se dan obilježava Dan prodavača pa smo tom prigodom popričali s brodskim predstavnicama te struke i saznali nešto više o tom zanimanju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Matija Mesić - čuvar hrvatskog jezika i povijesti

Brodskoj gimnaziji stoti rođendan

Matija Mesić - čuvar hrvatskog jezika i povijesti

19.2.2018. | 17:35
Prevodio je razne školske priručnike i pisao znanstvene radove na hrvatskom te redigirao povijesnu dokumentacijsku građu
Prevodio je razne školske priručnike i pisao znanstvene radove na hrvatskom te redigirao povijesnu dokumentacijsku građu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brisanje dijela brodske povijesti

Nestanak Židova iz Slavonskog Broda

Brisanje dijela brodske povijesti

28.1.2018. | 10:45
Svojim nemarom prema povijesti i kulturnim dobrima te ignoriranjem nestanka jednog naroda, Brođani nesvjesno uništavaju dio vlastite prošlosti, ostavljajući veliku prazninu na mjestu gdje je nekada bio kulturno i društveno razvijeni grad.
Svojim nemarom prema povijesti i kulturnim dobrima te ignoriranjem nestanka jednog naroda, Brođani nesvjesno uništavaju dio vlastite prošlosti, ostavljajući veliku prazninu na mjestu gdje je nekada bio kulturno i društveno razvijeni grad.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ubijen je jer je u divljim vremenima ostao čovjekom

Na današnji dan 1993.

Ubijen je jer je u divljim vremenima ostao čovjekom

21.1.2018. | 19:00
Jedan od napadača nakon nekoliko mjeseci poginut će na bojištu, dok su ostala trojica bili osuđeni na po dvije godine i četiri mjeseca zatvora. Svojom smrću postao simbolom otpora velikosrpskom ludilu devedesetih koje je krivo za smrt desetaka tisuća ljudi te patnju milijuna.
Jedan od napadača nakon nekoliko mjeseci poginut će na bojištu, dok su ostala trojica bili osuđeni na po dvije godine i četiri mjeseca zatvora. Svojom smrću postao simbolom otpora velikosrpskom ludilu devedesetih koje je krivo za smrt desetaka tisuća ljudi te patnju milijuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prije točno 500 godina Martin Luther je Papi rekao NE

'Kurviš nad kurvišima'

Prije točno 500 godina Martin Luther je Papi rekao NE

31.10.2017. | 0:01
Razočarani svećenik Martin Luther, 31. listopada 1517. godine, na vrata crkve u Wittenbergu zakucao je 95 teza u kojima je tražio reformu Katoličke Crkve.
Razočarani svećenik Martin Luther, 31. listopada 1517. godine, na vrata crkve u Wittenbergu zakucao je 95 teza u kojima je tražio reformu Katoličke Crkve.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Staloženo o buntovnom Argentincu

Bernard Karakaš o Che Guevari

Staloženo o buntovnom Argentincu

8.10.2017. | 23:55
Sam Che danas je više pop ikona nego simbol revolucije i borbe za klasnu ravnopravnost, no utjecaj imena i djela ovog argentinskog gerilca i dalje živi. Ne toliko jako kao prije tridesetak godina, no svakako živi i dalje, pogotovo među mladima i siromašnima.
Sam Che danas je više pop ikona nego simbol revolucije i borbe za klasnu ravnopravnost, no utjecaj imena i djela ovog argentinskog gerilca i dalje živi. Ne toliko jako kao prije tridesetak godina, no svakako živi i dalje, pogotovo među mladima i siromašnima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatska uvelike svoj antifašizam poklanja političkim Srbima

Zbog moćnih hrvatskih ustašofila

Hrvatska uvelike svoj antifašizam poklanja političkim Srbima

29.7.2017. | 13:40
Posljedično toj i takvoj hrvatskoj politici, danas, u Srbu neće imati tko, službeno, u ime države, kazati kako Srb nije tek simbol otpora Srba ustaškom klanju, nego i simbol zločina nad Hrvatima koje su pritom činili.
Posljedično toj i takvoj hrvatskoj politici, danas, u Srbu neće imati tko, službeno, u ime države, kazati kako Srb nije tek simbol otpora Srba ustaškom klanju, nego i simbol zločina nad Hrvatima koje su pritom činili.
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ Ružici Vidaković ukazao veliku čast i povjerenje

Imenovanje na uglednu funkciju

HDZ Ružici Vidaković ukazao veliku čast i povjerenje

20.7.2017. | 0:02
Činjenicu da je njihova članica u Županijsku skupštinu ušla na koalicijskoj listi koju je vodio HSS, a, nakon prisege, podržala je odluku da Županijom vlada HDZ, politička tajnica HSLS-a, Dorica Nikolić, branila je tvrdnjom: "Nikada nismo trgovali, mi smo se svojih principa držal
Činjenicu da je njihova članica u Županijsku skupštinu ušla na koalicijskoj listi koju je vodio HSS, a, nakon prisege, podržala je odluku da Županijom vlada HDZ, politička tajnica HSLS-a, Dorica Nikolić, branila je tvrdnjom: "Nikada nismo trgovali, mi smo se svojih principa držal
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :