Kalendar

Objavljeno: 26.7.2016. u 9:00
Prikaza: 900
|
Autor: SBplus

Omraženi diktator i prijatelj mafije:

Castro ga nije 'volio'...

root :  Castro ga nije 'volio'...

Na današnji dan 1953. Fidel Castro je poveo ustanak protiv režima generala Fulgencija Batiste. Tada nije uspio i završio je u zatvoru, no 5 godina kasnije sve se promijenilo...

Punih 25 godina Fulgencio Batista bio je neprikosnoveni vladar Kube. I tako je trebalo i ostati da Fidel Castro nije na sve moguće načine pokušavao svrgnuti s vlasti mrskog mu diktatora. Pokušao je to na današnji dan 1953. godine zajedno sa bratom Raulom, ali mu tada nije uspjelo.

Batista je bio lukav i promućuran čovjek koji je sve do svog konačnog pada 1959. vladao Kubom što službeno kao predsjednik, što kao siva eminencija koja je upravljala predsjednicima - svojim marionetama.  A zadnjih sedam godina svoje vladavine uveo je pravu diktaturu.

A vlast i moć je oduvijek želio. Rođen 1901. u skromnoj seljačkoj obitelji na istoku otoka, zbog lošeg materijalnog stanja, počeo je rano zarađivati za život. Roditelji su mu bili borci za nezavisnost od Španjolske, a preci Španjolci, mulati i knezi. Išao je u večernju školu i volio čitati, a kasnije jepohađao vojne škole. Ambiciozni budući diktator brzo je napredovao u vojničkoj karijeri a prvi put je zapažen u javnosti prilikom „naredničke pobune" 1933. godine. Tada se nametnuo kao vođa pobune mladih podoficira i uz podršku američkog predsednika Franklina D. Roosevelta, srušio je represivni režim generala Gerarda Machada. Batista je tada postao načelnik generalštaba kubanske vojske. Od tada pa sve do svrgnuća 1959. vladao je Kubom uz svesrdnu američku pomoć.

Američki igrač

General Batista je, kao i većina drugih latinoameričkih lidera toga doba, vodio vanjsku politiku okrenutu prema SAD-u pa je do samog pada režima,uživao  otvorenu podršku Bijele kuće, a posebno američkog predsjednika i gorljivog antikomunista Dwighta Eisenhowera koji je postao prvi čovjek SAD-a 1953. godine.
foto: Wikipedia

 Batista 1938. godine u posjeti Washingtonu

S obzirom na geostrateški bitan položaj kubanskog otoka, Washington ni jednog trenutka nije dozvoljavao da američki interesi na Kubi budu ugroženi. Oni su krajem 19 stoljeća i htjeli od Španjolske kupiti Kubu, ali ovi nisu pristali. Nezavisnost je Kuba proglasila 1902. godine, ali su Kubanci, kao uvjet Amerikanaca da dozvole osamostaljivanje Kube, morali prihvatiti „Platov amandman" na kubanski ustav. Tako je SAD dobila pravo da na Kubi vojno intervenira kad god procjeni da su njihovi interesi ugroženi.Otvorili su bazu Guantanamo na jugoistoku Kube, koja je i danas u njihovim rukama.

 

foto: Wikipedia

Također, velike američke korporacije imale su veliku korist od kubanske privrede, a razdoblje Batistine vladavine Kubom smatra se zlatnim razdobljem turizma jer su baš svi željeli doći u noćni provod na egzotični karipski otok  koji je u to vrijeme obilovao noćnim klubovima i kockarnicama..Europljani i Amerikanci u gomilama su dolazili na sunčane plaže, plešući uz vruće ritmove rumbe kubanskih velikih bendova, ispijajući Daiquiri i pušeći velike kubanske cigare...

Blizak s mafijom

Kubu su obožavali i mafijaši koji su tretirali Kubu kao svoju „podružnicu" u kojoj su pod kontrolom držali kockarnice, noćne klubove, prostituciju, šverc alkohola i droge. 

foto: Wikipedia

 

Američki gangster Mayer Lansky i  general Batista

Batista je bio dobar prijatelj i godinama poslovno surađivao sa  s jednim od najpoznatijih američkim mafijašem Mayerom Lanskyim. Ovaj mogul mafije, sin židovskog imigranta, niskog rasta, ali visokog kvocijenta inteligencije od Kube je napravio veliku kockarnicu i koristio je kao tranzit u međunarodnoj trgovini drogom.

Totalno korumpiran

Batistin diktatorski režim bio je izuzetno korumpiran i u sprezi sa kubanskim krupnim zemljoposjednicima, koji su bez imalo grižnje savjesti eksploatirali jeftinu radnu snagu na svojim plantažama. Korupcija je bila prisutna na svim nivoima — od lokalne samouprave, preko provincijskih „moćnika", pa sve do političkog establišmenta i vojne klike. A obični građani su se svakodnevno borili da prežive. U gradovima su mnoge obitelji živjele po siromašnim kvartovima, nalik na favele, a u unutrašnjosti su seljaci od jutra do mraka teško radili na plantažama. Za to vrijeme, vladajući su se bogatili na račun poreznih obveznika i od državnog novca gradili sebi luksuzne vile.

 

Stoga nije čudno što se politička klima na Kubi sve više usijavala.  Demokratske institucije su postojala ali kao i da nisu, a režim redovito posezao za izbornim krađama. Sudstvo je bilo pod strogim nadzorom, amediji su strogo cenzurirani. Svaki studentski ili radnički protest policija bi doslovno "rasturila",a  ljevičari i borci za ljudska prava dobivali su otkaze i izbacivani sa fakulteta.

Batista je za obračune sa oporbom organizirao i specijalnu tajnu policiju. No, prljave poslove, poput političkih ubojstava, najčešće su obavljale razne gangsterske grupe, koje su "uvodile red" po predgrađima. Po nalogu generala Batiste samo za sedam godina diktature pobijeno je preko 20.000 ljudi.

Pobjegao s milijunima dolara

Fidel Castro ga je kao mladi odvjetnik 1952. godine tužio za kršenje Ustava itražio da bude osuđen na 100 godina zatvora. Ovaj se nije obazirao, a godinu dana kasnije, na današnji dan 1953., Fidel je napao vojarnu u mjestu Manacada. No taj napad je završen neuspjehom i Batista je strpao njega i brata mu Raula u zatvor, a osuđeni su na 15 godina zatvora. No nakon dvije godine su pušteni na slobodu uslijed opće amnestije političkih zatvorenika.

Kad je Che Guevara bez borbe ušao u Santa Claru 29. prosinca 1958. godine, dva dana kasnije Batista je potpisao dekret kojim podnosi ostavku. U dva sata u noći, sa svojom obitelji i četrdesetak suradnika sjeo je u avion i sa milijunima dolara pobjegao u Dominikansku Republiku. Kasnije je preselio u Španjolsku gdje je 1973. godine umro. 

foto: Wikipedia

Narod je tako dobio karizmatičnog vođu koji sigurno za razliku od Batiste nije imao veze s mafijom niti podilazio interesima SAD-a. Dobili su Fidela Castra, kasnije u narodu slavljenog s titulom El Commandante.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na današnji dan rođen je dr. Franjo Tuđman

Obljetnica

Na današnji dan rođen je dr. Franjo Tuđman

14.5.2018. | 20:41
Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što! Te su riječi uklesane u mramor posljednjeg počivalištu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.
Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što! Te su riječi uklesane u mramor posljednjeg počivalištu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pismo mlade majke samoj sebi

Obilježavanje Majčinog dana

Pismo mlade majke samoj sebi

13.5.2018. | 16:00
Svi su uglavnom svjesni koliko je teška majčinska uloga, no većina se toga sjeti samo jedan dan u godini - druge nedjelje svibnja. Stoga je jedna majka samoj sebi poručila ono što bi svaki dan u godini trebalo kazati svim dobrim i požrtvovnim majkama.
Svi su uglavnom svjesni koliko je teška majčinska uloga, no većina se toga sjeti samo jedan dan u godini - druge nedjelje svibnja. Stoga je jedna majka samoj sebi poručila ono što bi svaki dan u godini trebalo kazati svim dobrim i požrtvovnim majkama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas je Dan Europe. Danas dobro slavi pobjedu nad zlom

Kako se sjećamo Drugog svjetskog rata

Danas je Dan Europe. Danas dobro slavi pobjedu nad zlom

9.5.2018. | 10:15
Batinska je bitka jedna od najtežih tijekom Drugog svjetskog rata u ovom dijelu Europe. U zajedničkoj akciji postrojbi Trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije i Glavnog štaba narodnooslobodilačke vojske te partizanskih odreda Vojvodine oslobođena je Batina koju su držale jake i d
Batinska je bitka jedna od najtežih tijekom Drugog svjetskog rata u ovom dijelu Europe. U zajedničkoj akciji postrojbi Trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije i Glavnog štaba narodnooslobodilačke vojske te partizanskih odreda Vojvodine oslobođena je Batina koju su držale jake i d
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kada bi Tito došao i vidio sve ovo, vratio bi se u grob'

38. obljetnica smrti Josipa Broza

'Kada bi Tito došao i vidio sve ovo, vratio bi se u grob'

4.5.2018. | 21:40
Titu, koji je prije 37 godina umro u Ljubljani, polažući cvijeće i vijence, u mimohodu, počast su odali predstavnici brojnih anfišastičkih udruga i organizacija te pojedinci iz Slovenije i Hrvatske, Srbije i Crne Gore, BiH i Makedonije, odakle je, po tradiciji, dolazilo najviše p
Titu, koji je prije 37 godina umro u Ljubljani, počast su u mimohodu, polažući cvijeće i vijence, odali predstavnici brojnih anfišastičkih udruga i organizacija, pojedinci – od Slovenije i Hrvatske, Srbije i BiH do Makedonije, odakle je, po tradiciji najviše posjetitelja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tijekom 1. i 2. svibnja 1995. oslobođeni su Okučani

Na današnji dan

Tijekom 1. i 2. svibnja 1995. oslobođeni su Okučani

1.5.2018. | 0:20
U akciji je sudjelovalo 7.200 policajaca i pripadnika HV-a, poginula su 42 hrvatskih branitelja dok ih je 162 ranjeno.
U akciji je sudjelovalo 7.200 policajaca i pripadnika HV-a, poginula su 42 hrvatskih branitelja dok ih je 162 ranjeno.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čestitamo 1. maj onima čiji to praznik jeste - proleterima

'Prezreni na svijetu'

Čestitamo 1. maj onima čiji to praznik jeste - proleterima

30.4.2018. | 22:00
Gdje je ona opozicijska stranka koju njeni protivnici na vlasti nisu ozloglasili kao komunističku? Gdje je ona opozicijska partija koja nije naprednijim opozicionarima kao i svojim reakcionarnim protivnicima uzvratila prijekor koji ih je imao žigosati kao komuniste?
Gdje je ona opozicijska stranka koju njeni protivnici na vlasti nisu ozloglasili kao komunističku? Gdje je ona opozicijska partija koja nije naprednijim opozicionarima kao i svojim reakcionarnim protivnicima uzvratila prijekor koji ih je imao žigosati kao komuniste?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ivica Račan

Na današnji dan

Ivica Račan

29.4.2018. | 11:00
Ponekad omiljen, ponekad omražen, čovjek kojemu se spočitava puno toga što jest i nije napravio, Ivica Račan nezaobilazan je dio hrvatske politike i jedini vođa stranke koji je to mjesto imao još početkom 90-ih.
Ponekad omiljen, ponekad omražen, čovjek kojemu se spočitava puno toga što jest i nije napravio, Ivica Račan nezaobilazan je dio hrvatske politike i jedini vođa stranke koji je to mjesto imao još početkom 90-ih.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodskih je 'katastrofa' mnogo

Volimo li Zemlju?

Brodskih je 'katastrofa' mnogo

22.4.2018. | 9:00
U većini slučajeva jedino što nas priječi da zagađujemo okoliš jest činjenica da bismo mogli biti uhvaćeni i kažnjeni ili osuđeni od strane drugih, a ne naša svijest i savjest te moral i poštenje.
U većini slučajeva jedino što nas priječi da zagađujemo okoliš jest činjenica da bismo mogli biti uhvaćeni i kažnjeni ili osuđeni od strane drugih, a ne naša svijest i savjest te moral i poštenje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Brodu živi najviše osoba romske nacionalnosti

'Rom' znači 'čovjek'

U Brodu živi najviše osoba romske nacionalnosti

8.4.2018. | 12:45
Prema popisu stanovništa iz 1991. godine u Brodsko-posavskoj županiji živjelo je 223 Roma, dok se do popisa 2001. taj broj popeo na 586.
Prema popisu stanovništa iz 1991. godine u Brodsko-posavskoj županiji živjelo je 223 Roma, dok se do popisa 2001. taj broj popeo na 586.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za vodne resurse vodit će se ratovi

Odgovor je u prirodi

Za vodne resurse vodit će se ratovi

22.3.2018. | 9:50
Nastavimo li na dosadašnji način tretirati vodu i prirodne izvore pitke vode 'zdravo za gotovo', scenarij koji nas očekuje u budućnosti bit će mnogo crnji no što možemo zamisliti.
Nastavimo li na dosadašnji način tretirati vodu i prirodne izvore pitke vode 'zdravo za gotovo', scenarij koji nas očekuje u budućnosti bit će mnogo crnji no što možemo zamisliti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Današnji dan posvećen dvjema bitnim stvarima

Invalidi rada i osobe s Down sindromom

Današnji dan posvećen dvjema bitnim stvarima

21.3.2018. | 13:35
Svi oni koji žele pružiti podršku i pomoći u širenju svijesti o sindromu Down, danas će obući šarene čarape koje su slikovita poveznica budući da ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti.
Svi oni koji žele pružiti podršku i pomoći u širenju svijesti o sindromu Down, danas će obući šarene čarape koje su slikovita poveznica budući da ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tate, hvala vam što postojite!

Za sve dobre hrvatske očeve

Tate, hvala vam što postojite!

19.3.2018. | 12:20
Danas je blagdan svetog Josipa, Isusova zemaljskog oca, Dan kada se u Hrvatskoj slave i hvale svi dobri očevi koji svojim primjerom i utjecajem stvaraju pametne mlade ljude koji oblikuju naše društvo.
Danas je blagdan svetog Josipa, Isusova zemaljskog oca, Dan kada se u Hrvatskoj slave i hvale svi dobri očevi koji svojim primjerom i utjecajem stvaraju pametne mlade ljude koji oblikuju naše društvo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mogli bismo barem danas biti dobri kupci

Dan prodavača

Mogli bismo barem danas biti dobri kupci

2.3.2018. | 17:40
Na današnji se dan obilježava Dan prodavača pa smo tom prigodom popričali s brodskim predstavnicama te struke i saznali nešto više o tom zanimanju.
Na današnji se dan obilježava Dan prodavača pa smo tom prigodom popričali s brodskim predstavnicama te struke i saznali nešto više o tom zanimanju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Matija Mesić - čuvar hrvatskog jezika i povijesti

Brodskoj gimnaziji stoti rođendan

Matija Mesić - čuvar hrvatskog jezika i povijesti

19.2.2018. | 17:35
Prevodio je razne školske priručnike i pisao znanstvene radove na hrvatskom te redigirao povijesnu dokumentacijsku građu
Prevodio je razne školske priručnike i pisao znanstvene radove na hrvatskom te redigirao povijesnu dokumentacijsku građu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brisanje dijela brodske povijesti

Nestanak Židova iz Slavonskog Broda

Brisanje dijela brodske povijesti

28.1.2018. | 10:45
Svojim nemarom prema povijesti i kulturnim dobrima te ignoriranjem nestanka jednog naroda, Brođani nesvjesno uništavaju dio vlastite prošlosti, ostavljajući veliku prazninu na mjestu gdje je nekada bio kulturno i društveno razvijeni grad.
Svojim nemarom prema povijesti i kulturnim dobrima te ignoriranjem nestanka jednog naroda, Brođani nesvjesno uništavaju dio vlastite prošlosti, ostavljajući veliku prazninu na mjestu gdje je nekada bio kulturno i društveno razvijeni grad.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ubijen je jer je u divljim vremenima ostao čovjekom

Na današnji dan 1993.

Ubijen je jer je u divljim vremenima ostao čovjekom

21.1.2018. | 19:00
Jedan od napadača nakon nekoliko mjeseci poginut će na bojištu, dok su ostala trojica bili osuđeni na po dvije godine i četiri mjeseca zatvora. Svojom smrću postao simbolom otpora velikosrpskom ludilu devedesetih koje je krivo za smrt desetaka tisuća ljudi te patnju milijuna.
Jedan od napadača nakon nekoliko mjeseci poginut će na bojištu, dok su ostala trojica bili osuđeni na po dvije godine i četiri mjeseca zatvora. Svojom smrću postao simbolom otpora velikosrpskom ludilu devedesetih koje je krivo za smrt desetaka tisuća ljudi te patnju milijuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prije točno 500 godina Martin Luther je Papi rekao NE

'Kurviš nad kurvišima'

Prije točno 500 godina Martin Luther je Papi rekao NE

31.10.2017. | 0:01
Razočarani svećenik Martin Luther, 31. listopada 1517. godine, na vrata crkve u Wittenbergu zakucao je 95 teza u kojima je tražio reformu Katoličke Crkve.
Razočarani svećenik Martin Luther, 31. listopada 1517. godine, na vrata crkve u Wittenbergu zakucao je 95 teza u kojima je tražio reformu Katoličke Crkve.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Staloženo o buntovnom Argentincu

Bernard Karakaš o Che Guevari

Staloženo o buntovnom Argentincu

8.10.2017. | 23:55
Sam Che danas je više pop ikona nego simbol revolucije i borbe za klasnu ravnopravnost, no utjecaj imena i djela ovog argentinskog gerilca i dalje živi. Ne toliko jako kao prije tridesetak godina, no svakako živi i dalje, pogotovo među mladima i siromašnima.
Sam Che danas je više pop ikona nego simbol revolucije i borbe za klasnu ravnopravnost, no utjecaj imena i djela ovog argentinskog gerilca i dalje živi. Ne toliko jako kao prije tridesetak godina, no svakako živi i dalje, pogotovo među mladima i siromašnima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatska uvelike svoj antifašizam poklanja političkim Srbima

Zbog moćnih hrvatskih ustašofila

Hrvatska uvelike svoj antifašizam poklanja političkim Srbima

29.7.2017. | 13:40
Posljedično toj i takvoj hrvatskoj politici, danas, u Srbu neće imati tko, službeno, u ime države, kazati kako Srb nije tek simbol otpora Srba ustaškom klanju, nego i simbol zločina nad Hrvatima koje su pritom činili.
Posljedično toj i takvoj hrvatskoj politici, danas, u Srbu neće imati tko, službeno, u ime države, kazati kako Srb nije tek simbol otpora Srba ustaškom klanju, nego i simbol zločina nad Hrvatima koje su pritom činili.
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ Ružici Vidaković ukazao veliku čast i povjerenje

Imenovanje na uglednu funkciju

HDZ Ružici Vidaković ukazao veliku čast i povjerenje

20.7.2017. | 0:02
Činjenicu da je njihova članica u Županijsku skupštinu ušla na koalicijskoj listi koju je vodio HSS, a, nakon prisege, podržala je odluku da Županijom vlada HDZ, politička tajnica HSLS-a, Dorica Nikolić, branila je tvrdnjom: "Nikada nismo trgovali, mi smo se svojih principa držal
Činjenicu da je njihova članica u Županijsku skupštinu ušla na koalicijskoj listi koju je vodio HSS, a, nakon prisege, podržala je odluku da Županijom vlada HDZ, politička tajnica HSLS-a, Dorica Nikolić, branila je tvrdnjom: "Nikada nismo trgovali, mi smo se svojih principa držal
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :