Iz drugih medija

Objavljeno: 6.1.2019. u 17:15
Prikaza: 1259
|
Autor: Novac / SBplus

Možda vas interesira

Zašto su plaće u Hrvatskoj toliko niske

Ako se fundamentalni uzrok niskih plaća u Hrvatskoj ne krije ni u jednom od gornja dva odgovora, zbog čega onda radnici u Hrvatskoj nemaju plaće kao radnici u Belgiji, Njemačkoj ili Danskoj?

KADA bismo danas upitali građane zašto su prosječne plaće u Hrvatskoj niske, dva najčešća odgovora vjerojatno bi bila sljedeća: 1) zato što su "davanja” državi, povrh onoga što radnik dobije na račun (neto plaća), iznimno velika, te 2) zato što su poslodavci u Hrvatskoj pohlepni i ne žele dati veće plaće radnicima.

Veseli vidjeti kako građani sve više postaju svjesni (konačno!) da njihova plaća nije samo ono što dobiju na tekući račun, već da je taj "neto” u direktnoj vezi s propisanom visinom poreza i doprinosa koji se plaćaju iz "bruto” plaće i na nju. Neka buduća Vlada tako više neće moći dizati poreze kada i koliko želi (kao donedavno) a da se građani tome snažno ne usprotive; dapače, danas vidimo kako građani i za postojeće nemalo izdvajanje iz plaća za solidarno zdravstvo zahtijevaju kvalitetniju uslugu i zdravstveni sustav.

Ipak, postojeće porezno opterećenje plaća (koje uključuje i doprinose) nije fundamentalni uzrok niskih dohodaka u Hrvatskoj. Naime, nakon što je u posljednje tri godine došlo do osjetnog poreznog rasterećenja plaća, činjenica je da je danas porezni klin (razlika između bruto troška rada i neto plaće) u Hrvatskoj u usporedbi s drugim zemljama EU relativno - nizak.

Da se poduzetnici odreknu dobiti?

Preciznije, izračuni pokazuju kako je porezni klin na nižim razinama dohotka (67% prosječne plaće) u RH zapravo najniži među usporedivim zemljama, na srednjim razinama dohotka (100% prosječne plaće) je na razini usporedivih zemalja, a tek na iznadprosječne plaće (300% prosječne plaće) porezni je klin u Hrvatskoj viši nego u usporedivim zemljama EU.

Drugim riječima, dodatnim snižavanjem poreza na dohodak i/ili doprinosa na plaću neto plaće mogle bi porasti za određeni postotak, no ako nas zanima zašto plaće u Hrvatskoj nisu nekoliko puta veće, tj. kao one u, primjerice, Njemačkoj ili Danskoj, odgovor se krije negdje drugdje.

Pogledajmo ima li istine u tome da hrvatski poslodavci ne žele dati veće plaće radnicima (iako bi mogli jer navodno ostvaruju velike profite). Prema podacima FINA-e, prošle je godine u Hrvatskoj poslovalo 120 tisuća poduzetnika obveznika poreza na dobit (bez financijskog sektora) u kojima je bilo zaposleno 883 tisuće radnika, a ostvarili su 21,9 milijardi kuna konsolidirane neto dobiti.

Efikasnost ljudskog rada

Stopa povrata na kapital tako je iznosila tek nešto iznad 5%, što je krajnje skromno s obzirom na rizike koje nosi poslovanje u Hrvatskoj. No zamislimo da se poduzetnici potpuno odreknu profita (da budu "na nuli”) te sve preusmjere u povećanje plaća.

Iz prikazanih brojki lako možemo izračunati kako bi se svakom radniku mjesečna plaća mogla povećati za oko dvije tisuće kuna bruto, čime bi radnici u prosjeku dobili oko tisuću kuna više neto plaće (marginalno opterećenje plaća u Hrvatskoj puno je veće od prosječnog, o čemu smo već pisali). Dakle, čak i u takvom nerealnom scenariju - jer zašto bi poduzetnici riskirali svoj kapital ako ništa neće zaraditi - prosječna plaća u Hrvatskoj povećala bi se za maksimalno 20-ak posto.

Ako se fundamentalni uzrok niskih plaća u Hrvatskoj ne krije ni u jednom od gornja dva odgovora, zbog čega onda radnici u Hrvatskoj nemaju plaće kao radnici u Belgiji, Njemačkoj ili Danskoj?

Odgovor je: zbog niske produktivnosti hrvatske ekonomije, odnosno produktivnost rada radnika u Hrvatskoj osjetno je niža od onoga u spomenutim zemljama.

Produktivnost ili proizvodnost rada jest omjer između proizvodnoga učinka (koji mjerimo ukupnim prihodom ili brojem jedinica završenog proizvoda) i količine ukupno utrošenoga rada. Može se mjeriti na svim razinama: kako na razini cijelog gospodarstva, tako i na razini pojedinca.

Produktivnost rada nam kazuje koliko se efikasno ljudski rad koristi u kombinaciji s ostalim faktorima proizvodnje u proizvodnom procesu.

Naime, postoje tri glavna faktora proizvodnje: fizički kapital (strojevi, zgrade, računala i druga dobra potrebna za odvijanje proizvodnog procesa), zemlja i prirodni resursi (zemljište na kojem se grade tvornice i trgovine ili pak željezna ruda potrebna za rad čeličana) te ljudski kapital (uključuje sam rad, ali i stvari poput stupnja obrazovanja, iskustva ili vještina koje pridonose proizvodnom procesu). Osim spomenutih, tu su još tehnologija, sama organizacija proizvodnje, pravna uređenost u kojem se odvija poslovanje te drugi faktori koji određuju i utječu na pad ili porast proizvodnosti rada.

Snažna korelacija

Krajnje pojednostavljeno, recimo da neki radnik za 8 sati rada proizvede 50 komada nekog proizvoda; no ako poslodavac investira u novi i efikasniji stroj, tada će isti radnik moći proizvesti 100 komada proizvoda za isto vrijeme te će radnik tako postati dvostruko produktivniji.

Na razini cijelog gospodarstva produktivnost se mjeri dijeljenjem bruto domaćeg proizvoda s ukupnim brojem radnih sati koji su utrošeni u stvaranje tog BDP-a.

Na slici 1 možemo vidjeti produktivnost rada nacionalnih gospodarstava izraženih u odnosu na prosjek Europske unije (EU28). Podaci su izraženi u jedinicama pariteta kupovne moći (PPS), tj. zajedničkoj valuti koja eliminira razlike u razinama cijena između zemalja, čime se dobiva prava usporedba produktivnosti nacionalnih gospodarstava.

Vidimo kako se produktivnost rada znatno razlikuje od zemlje do zemlje: dok se starije članice EU nalaze na vrhu ljestvice, produktivnost u novijim članicama osjetno je ispod prosjeka EU. Tako je u 2017. produktivnost rada u Hrvatskoj bila na oko 64% prosjeka EU, a primjerice u Belgiji 136%, Danskoj 134%, Njemačkoj 127% itd.

Upravo je produktivnost rada ta koja (dugoročno) određuje kolike će biti plaće u nekoj zemlji. Na slici 2 možemo vidjeti iznimno snažnu korelaciju visine prosječne bruto satnice i produktivnosti rada u zemljama EU. Plaće su najviše upravo tamo gdje je produktivnost najveća - u Danskoj i Belgiji.

Ne moramo se zadržavati samo na Europskoj uniji, a priču o produktivnosti rada možemo spustiti i na razinu kompanija. Primjerice, ako nas zanima kako američki poslodavci mogu radnicima isplaćivati nekoliko puta veće plaće od onoga što hrvatski poslodavci mogu svojim radnicima, usporedimo financijske rezultate američkih i hrvatskih kompanija.

Dugoročno brži rast

Prema podacima CSIMarketa, kompanije iz sastava S&P 500 u 2017. ostvarile su prihod po zaposlenom u visini od 532.477 tisuća dolara (što je oko 3,5 milijuna kuna) te neto dobit od 41.518 dolara po zaposlenom (što je oko 271 tisuću kuna). S druge strane, prema podacima FINA-e, prošle godine poslodavci u Hrvatskoj ostvarili su prihod po zaposlenom u visini od 768 tisuća kuna i neto dobit manju od 25 tisuća kuna po zaposlenom.

Kada usporedimo te brojke, jasno se vidi koliko su američke kompanije zapravo produktivnije od hrvatskih te zašto poslodavci u Hrvatskoj (u prosjeku) ni teoretski ne mogu isplaćivati "američke” plaće.

Trenutačni rast plaća koji se događa u Hrvatskoj prvenstveno je rezultat manjka radne snage, no čini se kako u nekim djelatnostima plaće rastu brže od samog rasta produktivnosti rada. To je ekonomski neodrživo u duljem razdoblju jer poduzeća tako gube sposobnost za investiranje, odnosno kapitalno jačanje i tehnološko unapređivanje proizvodnje.

Dakle, ako u Hrvatskoj želimo vidjeti snažniji i dugoročno održiv rast plaća, morat će doći do rasta produktivnosti rada, tj. morat ćemo proizvoditi više (vrednijih) roba i usluga uz istu količinu rada. To će biti moguće samo uz kombinaciju više investicija (u infrastrukturu, strojeve i sl.), korištenje novih i boljih tehnologija, okretanje ka kapitalno intenzivnim djelatnostima, bolji obrazovni sustav, poticajniji porezni sustav itd. Rast produktivnosti rada ostaje ključna odrednica rasta plaća i životnog standarda.

Izvor: Novac.hr

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 7.1.2019. | 8:09

  1

  Dobar tekst koji se temelji na logici i podacima. Dijagnosticira prave uzroke nekih naših problema.

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jučerašnji dan govori baš sve o Hrvatskoj u 2019.

  Dvadesetsedam godina kasnije

  Jučerašnji dan govori baš sve o Hrvatskoj u 2019.

  15.1.2019. | 23:45
  Parafrazirajući Winstona Churchilla, Hrvatska proizvodi više afera nego je hrvatskom građaninu moguće probaviti, pa je sve zajedno postalo jedna velika afera Hrvatska.
  Parafrazirajući Winstona Churchilla, Hrvatska proizvodi više afera nego je hrvatskom građaninu moguće probaviti, pa je sve zajedno postalo jedna velika afera Hrvatska.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Desničarski 'div' o ljevičarskim 'liliputancima'

  '... toliko boli, bijesa i mržnje?'

  Desničarski 'div' o ljevičarskim 'liliputancima'

  7.1.2019. | 11:15
  Za razliku od Kineza - koji su iz znanstvenih razloga poslali sondu na 'tamnu stranu mjeseca' - SBplus prenosi mišljenje jednog od lidera mračne strane hrvatske političke scene, kako bi dodatno osvijetlio činjenicu da je moguća i tamnija Hrvatska od one u kojoj danas živimo.
  Za razliku od Kineza - koji su iz znanstvenih razloga poslali sondu na 'tamnu stranu mjeseca' - SBplus prenosi mišljenje jednog od lidera mračne strane hrvatske političke scene, kako bi dodatno osvijetlio činjenicu da je moguća i tamnija Hrvatska od one u kojoj danas živimo.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Naš sustav nije u stanju zaštititi žrtve

  Nema pravde za zlostavljane žene

  Naš sustav nije u stanju zaštititi žrtve

  5.1.2019. | 13:00
  Prva presuda koju je donio sud u Strasbourgu odnosi se na slučaj u kojem Hrvatska nije od nasilnika zaštitila njegovu bivšu partnericu i njezinu novu obitelj. Naime, iako je bio osuđen na pet mjeseci zatvora, mjera obveznog psihijatrijskog liječenja nije mogla trajati duže.
  Prva presuda koju je donio sud u Strasbourgu odnosi se na slučaj u kojem Hrvatska nije od nasilnika zaštitila njegovu bivšu partnericu i njezinu novu obitelj. Naime, iako je bio osuđen na pet mjeseci zatvora, mjera obveznog psihijatrijskog liječenja nije mogla trajati duže.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : I Andrija Vujević Vojko osvrnuo se na prijeđeni put

  Uglazbljena zbilja jednog od

  I Andrija Vujević Vojko osvrnuo se na prijeđeni put

  31.12.2018. | 19:00
  Po scenariju Vinka Pelicarića, a u režiji kamermana i montažera Rine Barbira, glazbenik (hrv. muzičar) Andrija Vujević, na svoj način, osvrnuo se na ovdašnju zbilju.
  Po scenariju Vinka Pelicarića, a u režiji kamermana i montažera Rine Barbira, glazbenik (hrv. muzičar) Andrija Vujević, na svoj način, osvrnuo se na ovdašnju zbilju.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatska šizofrenija: Đuro Đaković u Ulici Mile Budaka

  Piše Denis Kuljiš

  Hrvatska šizofrenija: Đuro Đaković u Ulici Mile Budaka

  31.12.2018. | 12:30
  Hrvatska politička šizofrenija odlično se reflektira u slavonskobrodskoj pomućenoj stvarnosti – Grupa ”Đuro Đaković” ondje se nalazi na adresi – Ulica Mile Budaka br. 1.
  Hrvatska politička šizofrenija odlično se reflektira u slavonskobrodskoj pomućenoj stvarnosti – Grupa ”Đuro Đaković” ondje se nalazi na adresi – Ulica Mile Budaka br. 1.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : HTV demonstrirao zašto je najgori hrvatski središnji medij

  Ovog Božića u Sisku

  HTV demonstrirao zašto je najgori hrvatski središnji medij

  26.12.2018. | 15:50
  HTV nije ni proustaška, ni jugonostalgičarska, ni radikalna katolička televizija. Na HTV-u se, danas, za razliku od RTZ-a u osamdesetim godinama, i od Tuđmanove televizije u devedesetim godinama prošlog stoljeća, ne radi ni o kakvom preciznom ideološkom smjeru vođenja velikog
  HTV nije ni proustaška, ni jugonostalgičarska, ni radikalna katolička televizija. Na HTV-u se, danas, za razliku od RTZ-a u osamdesetim godinama, i od Tuđmanove televizije u devedesetim godinama prošlog stoljeća, ne radi ni o kakvom preciznom ideološkom smjeru vođenja velikog jav
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je u Europi Davor Bernardić?

  Pred europarlamentarne izbore

  Tko je u Europi Davor Bernardić?

  26.12.2018. | 12:30
  Tko je hrvatsku socijaldemokraciju srozao na razinu njezine popularnosti za vrijeme Ivice Račana - znamo: Davor Bernardić, jer prije dvije godine nije dao vritnjak egocentricima koji su agendu Partije zamijenili svojim imenima. A zbog čega je socijaldemokracija u cijeloj Europi
  Tko je srozao hrvatsku socijaldemokraciju na razinu njezine popularnosti za vrijeme Ivice Račana - znamo: Davor Bernardić, jer prije dvije godine nije dao vritnjak egocentricima koji su agendu Partije zamijenili svojim imenima, ali tko je to i kako učinio u Europi - ne znamo. Nek
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Izvukao ga iz gomile leševa

  Od smrti ga spasio Srbin

  Izvukao ga iz gomile leševa

  23.12.2018. | 11:55
  Fahrudin Muminović (30) gledao je kako mu oca strijeljaju u Srebrenici. On je imao sedam godina i preživio je. Spasio ga je vozač, Srbin koji ga je izvukao i odveo u bolnicu. Nikad poslije nisu kontaktirali
  Fahrudin Muminović (30) gledao je kako mu oca strijeljaju u Srebrenici. On je imao sedam godina i preživio je. Spasio ga je vozač, Srbin koji ga je izvukao i odveo u bolnicu. Nikad poslije nisu kontaktirali
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Naciju stavlja na mjesto Boga

  Nacionalizam je bezbožna ideja

  Naciju stavlja na mjesto Boga

  17.12.2018. | 18:30
  'Nacionalizam je ideologija koja može sve apsorbirati. Ide zajedno i s kapitalizmom. To su najgore ideologije za vjeru. Katolička crkva se plašila boljševizma, a nacionalizam se nudi kao potvrda religije. Pa fašizam je u svojoj gestikulaciji i ornamentici kopirao religiju'
  'Nacionalizam je ideologija koja može sve apsorbirati. Ide zajedno i s kapitalizmom. To su najgore ideologije za vjeru. Katolička crkva se plašila boljševizma, a nacionalizam se nudi kao potvrda religije. Pa fašizam je u svojoj gestikulaciji i ornamentici kopirao religiju'
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Silom žele zaustaviti gradnju plinovoda Sjeverni tok 2

  Američki gospodarski hajduci

  Silom žele zaustaviti gradnju plinovoda Sjeverni tok 2

  16.12.2018. | 11:40
  Od predsjednika Donalda Trumpa traže neka "iskoristi SVA raspoloživa sredstva kako bi se dala potpora 'europskoj energetskoj sigurnosti' kroz diversifikaciju tržišta i smanjenje ovisnosti od Rusije.”
  Od predsjednika Donalda Trumpa traže neka "iskoristi SVA raspoloživa sredstva kako bi se dala potpora 'europskoj energetskoj sigurnosti' kroz diversifikaciju tržišta i smanjenje ovisnosti od Rusije.”
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bila bi šteta propustiti literarnu bravuru s Facebooka

  Ljudi, nema bolje stvari na internetu

  Bila bi šteta propustiti literarnu bravuru s Facebooka

  14.12.2018. | 11:10
  Dok su objavljivali portrete gospodina Gorana Marića, mediji su često znali isticati kako je u mladosti “doslovce obožavao poeziju”. Možda dosad nismo dovoljno ozbiljno shvaćali tu tvrdnju, no ministar državne imovine danas je na Facebooku objavio literarnu bravuru kojom se apsol
  Dok su objavljivali portrete gospodina Gorana Marića, mediji su često znali isticati kako je u mladosti “doslovce obožavao poeziju”. Možda dosad nismo dovoljno ozbiljno shvaćali tu tvrdnju, no ministar državne imovine danas je na Facebooku objavio literarnu bravuru kojom se apsol
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sve manje škola vodi učenike u Jasenovac

  Sustavno zaboravljanje povijesti:

  Sve manje škola vodi učenike u Jasenovac

  14.12.2018. | 0:01
  S obzirom na slab interes osnovnih i srednjih škola, i to dugogodišnji, ne čudi sve slabije znanje i razumijevanja zbivanja iz razdoblja NDH i među mladima što za posljedicu ima sve veće razumijevanje i postepenu rehabilitaciju ustaštva u hrvatskom društvu.
  S obzirom na slab interes osnovnih i srednjih škola, i to dugogodišnji, ne čudi sve slabije znanje i razumijevanja zbivanja iz razdoblja NDH i među mladima što za posljedicu ima sve veće razumijevanje i postepenu rehabilitaciju ustaštva u hrvatskom društvu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Više ne moraju znati jezik, pismo, kulturu…

  Ljude koji žele hrvatsko državljanstvo

  Više ne moraju znati jezik, pismo, kulturu…

  13.12.2018. | 20:30
  Za bračnog druga osobe čije bi primanje u hrvatsko državljanstvo predstavljalo interes za državu, propisuje se uvjet življenja u Hrvatskoj s odobrenim boravkom u trajanju od jedne godine.
  Za bračnog druga osobe čije bi primanje u hrvatsko državljanstvo predstavljalo interes za državu, propisuje se uvjet življenja u Hrvatskoj s odobrenim boravkom u trajanju od jedne godine.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jürgen Klopp obožava igrača iz Slavonskog Broda

  'On je bio moj Götze...'

  Jürgen Klopp obožava igrača iz Slavonskog Broda

  13.12.2018. | 16:40
  Veznjak Norwicha je rođen u Slavonskom Brodu 1989. godine, ali je s roditeljima odselio u Njemačku. igrao je za U17, U19 i U20 reprezentacije 'elfa'...
  Veznjak Norwicha je rođen u Slavonskom Brodu 1989. godine, ali je s roditeljima odselio u Njemačku. igrao je za U17, U19 i U20 reprezentacije 'elfa'...
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatska promovira nekažnjivost ratnih zločina

  Brammertz:

  Hrvatska promovira nekažnjivost ratnih zločina

  11.12.2018. | 22:10
  Dok "hrvatski sudovi nastavljaju potraživanje pravde za hrvatske žrtve, malo je vidljivog napretka u procesuiranju slučajeva protiv osoba hrvatske nacionalnosti optuženih od sudova susjednih zemalja".
  "Ovakva politika utječe na promoviranje nekažnjivosti na račun žrtava širom regije, a koje zaslužuju pravdu", piše u Brammertzovom izvještaju, gdje je, također, navedeno da nije pruženo nijedno zadovoljavajuće objašnjenje za održavanje ovakve politike hrvatskih vlasti.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Otkrivamo tko je još kumovao suludoj odluci o kupnji aviona

  JE LI SAMO KRSTIČEVIĆ KRIV?

  Otkrivamo tko je još kumovao suludoj odluci o kupnji aviona

  11.12.2018. | 19:30
  Ruski igrači uvijek nude novac, direktno, ljudima koji su involvirani u odlučivanje, a zapadni, američki i europski, nude poslove iz kojih se mogu namiriti oni koji vode biznis. No, kod nas nema privatnog biznisa, naročito u području infrastrukture, nego je sve u vlasništvu i pod
  Ruski igrači uvijek nude novac, direktno, ljudima koji su involvirani u odlučivanje, a zapadni, američki i europski, nude poslove iz kojih se mogu namiriti oni koji vode biznis. No, kod nas nema privatnog biznisa, naročito u području infrastrukture, nego je sve u vlasništvu i pod
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nisam nasilnik, moja žena laže'

  Požeški župan o optužbama

  'Nisam nasilnik, moja žena laže'

  10.12.2018. | 22:35
  Meni je nanesena velika šteta, i meni i mojoj obitelji. Dokazat ću da nisam nikakav nasilnik. Uvijek postoji ono čuveno ali... Ja vjerujem da ću izdržati sve to i upravo kroz odnos prema ljudima dokazati da nisam takav kakav sam prikazan. Samo što nisam kamenovan.
  Meni je nanesena velika šteta, i meni i mojoj obitelji. Dokazat ću da nisam nikakav nasilnik. Uvijek postoji ono čuveno ali... Ja vjerujem da ću izdržati sve to i upravo kroz odnos prema ljudima dokazati da nisam takav kakav sam prikazan. Samo što nisam kamenovan.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li u istrazi štitili mladića povezanog s moćnicima?

  Traljava policijska istraga

  Jesu li u istrazi štitili mladića povezanog s moćnicima?

  6.12.2018. | 16:30
  Istraživački novinar Drago Hedl od rujna pokušava dobiti odgovor tko je vozio auto u kojem je teško stradala 20-godišnjakinja, nagađajući kako se vozača štiti zbog veza s lokalnim moćnicima. Policija je šutjela, a sada se u slučaj uključio DORH.
  Istraživački novinar Drago Hedl od rujna pokušava dobiti odgovor tko je vozio auto u kojem je teško stradala 20-godišnjakinja, nagađajući kako se vozača štiti zbog veza s lokalnim moćnicima. Policija je šutjela, a sada se u slučaj uključio DORH.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uvode niže trošarine, bit će jeftiniji, ali...

  Želite kupiti auto?

  Uvode niže trošarine, bit će jeftiniji, ali...

  30.11.2018. | 11:45
  Tako će se prema novom prijedlogu trošarina za automobile s cijenom između 150.000 i 200.000 kuna plaćati s fiksnih 2000 kuna i još 3 posto od prodajne cijene umanjene za 150.000 kuna.
  Tako će se prema novom prijedlogu trošarina za automobile s cijenom između 150.000 i 200.000 kuna plaćati s fiksnih 2000 kuna i još 3 posto od prodajne cijene umanjene za 150.000 kuna.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najljepši se školski vrt nalazi u Slavoniji

  Pogledajte po čemu je poseban

  Najljepši se školski vrt nalazi u Slavoniji

  28.11.2018. | 10:00
  Žele poticati mlade na poduzetništvo i rad rukama pa djeca uzgajaju salatu, blitvu, mrkvu, špinat, ciklu, a u školi nastaju i razne kreme od nevena, sapuni, čajevi, jabučni ocat. Redovito u velikom kotlu kuhaju i pekmez te rade sir od dunje.
  Žele poticati mlade na poduzetništvo i rad rukama pa djeca uzgajaju salatu, blitvu, mrkvu, špinat, ciklu, a u školi nastaju i razne kreme od nevena, sapuni, čajevi, jabučni ocat. Redovito u velikom kotlu kuhaju i pekmez te rade sir od dunje.