Iz drugih medija

Objavljeno: 15.12.2017. u 0:01
Prikaza: 2224
|
Autor: Lana Kovavčević

Iskorak iz 'besklasnog' u klasno društvo

Vlado Prskalo dao vritnjak Stipi Šuvaru

root : Vlado Prskalo dao vritnjak Stipi Šuvaru Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice obrazovanja(Foto: Boris Šćitar/Večernji list)

Učenik koji ulazi u ovaj sustav zove se radnik. On će u prvoj godini imati obilježje učenika, ali u drugoj imat će obilježja radnika. Ta obilježja podrazumijevaju zdravstveno osiguranje, radni staž, naknadu za posao. Dakle, sustav će ga prepoznavati sa svim obvezama radnika.

PRIJE nego li je postao pomoćnik ministrice Divjak, Vlado Prskalo bio je najuspješniji ravnatelj strukovne škole. Sada isti model planira iskoristiti za sve ostale škole u Hrvatskoj. Pitali smo ga kako će izgledati reforma, koje su prednosti... piše Večernji list.

Tako će poslodavci prepoznavati svoju buduću radnu snagu. Želimo postići da učenici koji upišu strukovne škole budu ponosni, da sustav prema njima bude tako orijentiran da oni imaju svoje mjesto u društvu. Uostalom, ti učenici za nekoliko godina i sami će biti poslodavci.

Što je presudilo vašem dolasku u Ministarstvo?
Uvjerljivost ministrice Divjak da želi promjene bile su moj razlog zbog kojeg sam se priključio Ministarstvu. Moj se život, dolaskom na ovu poziciju, naglavačke promijenio, izgubio sam mir, nemam slobodnog vremena, ali mi nije žao jer želim da se strukovno obrazovanje pomakne s mrtve točke. Ono je već godinama nepravedno zapostavljeno.

Za školu kojoj ste bili na čelu povukli ste šest milijuna eura. Budući da je to velik iznos za jednu školu, ispada da vam izvlačenje novca iz fondova EU ide bolje nego državi.

Kao ravnatelj suočio sam se s činjenicom da u školi nismo imali ni prostor, ni opremu, a ni educirane nastavnike. Kad sam shvatio da ne mogu računati na sustav, tražio sam drugi put. Počeli smo pratili sve projekte EU. Oni su zarazni - kad ih počnete pisati, odjednom naučite i engleski, naučite stvari koje ne radite u klasičnoj nastavi, naučite se natjecati. U konačnici se suočite s obvezom, jer kada dobijete ta sredstva, morate ih potrošiti onako kako ste opisali u projektima. Tako smo promijenili školu, nastavu, opremu škole. No, nije bilo Iako.

Morat će odjenuti radno odijelo i naučiti sve tajne zanata

Kažete nije bilo lako i nije trajalo kratko. Koliko će nam trebati vremena da provedemo reformu svih strukovnih škola?
Bude li dobre volje i cijeli sustav odradi sve aktivnosti, sve se može promijeniti za četiri godine. Mora postojati jaka želja, i to prije svega u Ministarstvu, potom na lokalnoj razini, ali i među ravnateljima škola i nastavnicima. Dakle cijeli sustav mora se mijenjati.

Kad najavljujemo reformu obrazovanja, ona u osnovnim školama i gimnazijama Čini se jednostavnijom od one u strukovnim školama. Kada počinju konkretne promjene?

Strukovne tehničke škole traju tri ili četiri godine. To je sustav u kojemu imamo ulaz učenika koji se opredjeljuju jednim dijelom za sustav rada, a jednim dijelom za vertikalnu prohodnost. Učeniku strukovne škole ovim promjenama pružamo mogućnost da nakon škole ima posao i da svojim znanjem konkurira u svijetu tržišta rada. Ovom reformom učenici će u školama morati odjenuti radno odijelo i naučiti sve tajne strukovnog zanimanja koje su odabrali. A to može samo uz zadovoljavajuću opremljenost škola. On mora raditi na stvarnim proizvodima i u stvarnim uvjetima. Zato je bit i učenje na radnom mjestu, unutar škole, ali i u centru kompetencija. Nema više staklenog zvona ni za koga - ni za učenika, ni za profesora ni za ravnatelja.

Profesori rade posao od nacionalne važnosti

Hoće li se zbog više prakse u strukovnim školama umanjiti opći sadržaji?
Napravili smo okvir, nacionalni kurikulum za strukovno obrazovanje, ali sada će svaka radna skupina definirati koliko je hrvatskog, engleskog, povijesti, zemljopisa potrebno u određenoj struci. Nacionalni strukovni kurikulum daje mogućnost da svaka škola, svaka radna skupina napravi za svoj sektor, za svoje zanimanje u postocima potrebu za općeobrazovnim sadržajima uz ishode učenja.

U reformi strukovnog obrazovanja naglasak se stavlja na nastavnike i ravnatelje. Oni moraju postati menadžeri. Kako motivirati te ljude?

Želja mi je da učenici upisuju kvalitetne škole. Nije ovdje riječ o novcu, imam osjećaj da u školama velika većina nastavnika voli posao - samo im treba dati poštovanje i na tome svih šest mjeseci mandata radi cijeli tim ministrice Divjak. Treba profesorima reći da rade posao od nacionalne važnosti. Hoće li na plaći dobiti 100 ili 500 kuna više, nije nevažno, ali iz iskustva znam da nije presudno.

Koliko bi centri kompetencija trebali promijeniti strukovne škole?

Ne mora biti da ih je malo, svaka županija opredijelit će se za sektor i prema sektoru će se formirati centri kompetencija u kojima će kroz suradnju sudjelovati i više škola. Otvaranjem tih centara imat ćete konkurenciju jer, ako bi se sagradila jedna kvalitetna škola, većina će učenika ići u tu školu pa će u dijelu onih škola koje se nisu potrudile nedostajati djece. Zato kroz centre nudimo kvalitetno obrazovanje. No to neće pasti s neba, svi se moramo potruditi.

Želimo motivirati mlade da upisuju strukovne škole

Kada se otvara natječaj, odnosno kada će se škole moći prijaviti za centar kompetencija?
Očekujemo da će u ožujku biti raspisan natječaj, a da ćemo već u lipnju imati prve potpisane ugovore. Kriteriji za one škole koje će se natjecati za centar kompetencija već su usvojeni.

Koliko će često učenici pohađati centre kompetencija?
Osnovali smo Vijeće za strukovno obrazovanje i velik naglasak stavili na gospodarstvo i gospodarstvenike. Zato smo u samoj izradi zakona predvidjeli da su gospodarstvenici i obrtnici oni koji u svakom trenutku ulaze u centre. Uostalom, oni su ti koji će kroz centre kompetencija ostvarivati svoje interese, bit će u upravljačkoj strukturi i raditi i surađivati s učenicima. Naime, svaki centar morat će izraditi svoju strategiju u idućih pet godina. Školovat će se za ona zanimanja koja trebaju gospodarstvu.

Tko će nadzirati rad centara?
Ministarstvo, ali i njihovi osnivači koji će imati uvid u njihov rad. Cijelom ovom pričom mi želimo ukomponirati i visoko obrazovanje, a da ne govorim da želimo motivirati mlade ljude da se uključe u svijet strukovnog obrazovanja.

Poslodavci će prepoznavati svoju buduću radnu snagu

Dakle, mladi strukovnjaci u centrima bit će, kako kažete, u stalnom kontaktu s poslodavcima. Hoće li poslodavci tako već od prvog razreda među učenicima birati svoje buduće radnike?
Sigurno. Cijela priča dobiva širu dimenziju jer poslodavci postaju dio odgojno-obrazovnog procesa. Među njima osposobit će se mentori koji će raditi s učenicima. Tako će poslodavci prepoznavati svoju buduću radnu snagu. Želimo postići da učenici koji upišu strukovne škole budu ponosni, da sustav prema njima bude tako orijentiran da oni imaju svoje mjesto u društvu. Uostalom, ti učenici za nekoliko godina i sami će biti poslodavci. To je krug koji se ne smije prekinuti da bi sustav bio otporan na sve lomove u gospodarstvu.

Koliko će poslodavcima trebati da dođu do statusa mentora, a koliko će vremena trebati profesorima da prođu sve edukacije vezane za promjene u strukovnom obrazovnom sustavu?
Mi već ovog proljeća krećemo s edukacijom strukovnih nastavnika uz Agenciju za strukovno obrazovanje i Agenciju za odgoj i obrazovanje. Sve naše agencije dobile su obvezu da rade na sustavu izobrazbe strukovnih nastavnika. Što se tiče mentora, prema Zakonu o strukovnom odgoju i obrazovanju bit će dovoljno nekih 60 sati rada nakon čega je on sposoban primiti djecu na praksu.

Učenici će postati radnici

Hoće li učenici zbog učenja i rada s poslodavcima dobivati i naknadu za rad tijekom svog školovanja?

Učenik koji ulazi u ovaj sustav zove se radnik. On će u prvoj godini imati obilježje učenika, ali u drugoj imat će obilježja radnika. Ta obilježja podrazumijevaju zdravstveno osiguranje, radni staž, naknadu za posao. Dakle, sustav će ga prepoznavati sa svim obvezama radnika. To je nešto što cijelu ovu priču stavlja u ozbiljnu situaciju - više nemate priliku da dobijete učenika na praksu koji će vrijeme potratiti kuhajući kave. Tako stvarate kvalitetnu radnu snagu, baš onako kako su to napravili Austrijanci i Nijemci. Poslodavcima je sada pružena prilika da sami "kreiraju" radnika, ali moraju i oni snositi obvezu - a to je isplata plaća.

Koliko će sati u tjednu učenici provoditi radeći?
To ovisi o sektorima. Stručnjaci će predložiti koliko je sati potrebno, a mi ćemo pratiti ishode. Sada imamo velik problem, imamo gotovo 300 strukovnih škola koje školuju kadar, a mi uvozimo 31 tisuću ljudi. Te nerazmjere sada ćemo smanjivati.

Sve ovo ne bi bilo moguće da nemamo političku podršku HNS-a
Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, obišao je dosad 60 strukovnih škola u većini županija. Kako najavljuje, nastavit će s tom aktivnošću da bi u Ministarstvu ujedno dobili uvid u trenutačno stanje strukovnih škola, kako infrastrukturaIno tako i u dijelu opremljenosti potrebnim materijalima za pojedina strukovna zanimanja. Ujedno se tim obilascima, kaže Prskalo, provjerava i povezanost škola s lokalnim obrtnicima i poduzetnicima. - Znam da ima dobrih škola u Zagrebu, Slavoniji i Dalmaciji. Zakonskim aktima osnažit ćemo naše škole i trud neće biti neprimijećen. Uostalom sve ovo ne bi bilo moguće da nemamo političku podršku HNS-a. Oni su zaslužni da je Zakon o strukovnom obrazovanju išao po ubrzanom postupku - kazao je Prskalo.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
veles

veles

Komentirano: 15.12.2017. | 8:26

1

Hvala Bogu dragom da se netko uhvati srednjeg strukovnog obrazovanja. Sjasite više s osnovnog osmogodišnjeg školovanja...non stop ga reformirati samo na papiru. Shvatite da ono nije rak rana našeg obrazovnog sustava, pa kao da je bitno hoće li trajati 9 ili 8 godina.. Hoće li mala škola biti prvi razred ili samo "mala škola" ... Ma koga briga. Uhvatite se vi srednjeg strukovnog obrazovanja...ono je temelj budućnosti ove zemlje. O reformirati visoko obrazovanje... Pod hitno. Al u to nitko ne želi zadirati... Vruć krumpir, već samo opleti po osnovnoj školi.
X_faktor

X_faktor

Komentirano: 15.12.2017. | 1:00

2

Odlucan clanak. Odlucni planovi reforme. Valjda cemo dozivjeti primjenu.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto Slovenci žive bolje od nas?

Kod susjeda je trava uvijek zelenija

Zašto Slovenci žive bolje od nas?

21.2.2019. | 11:30
Slovenci su otišli daleko naprijed, prvenstveno zato što su se oni još u socijalizmu počeli učiti kapitalizmu, prilagođavati onome za što je bilo jasno da dolazi. Oni su upola manja zemlja od Hrvatske, a imaju dvostruko veći izvoz.
Slovenci su otišli daleko naprijed, prvenstveno zato što su se oni još u socijalizmu počeli učiti kapitalizmu, prilagođavati onome za što je bilo jasno da dolazi. Oni su upola manja zemlja od Hrvatske, a imaju dvostruko veći izvoz.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto više nas nije poput žene koja je pružila ruku?

Zagriženost mržnjom

Zašto više nas nije poput žene koja je pružila ruku?

13.2.2019. | 16:55
Mislili su da će ih svjetina žigosati kao Srbe, srboljupce, jugoviće, pritajene simpatizere agresora? Da će ispasti loši i kvarni Hrvati? I da će njihovoj djeci u razredu nadjenuti pogrdna imena.
Mislili su da će ih svjetina žigosati kao Srbe, srboljupce, jugoviće, pritajene simpatizere agresora? Da će ispasti loši i kvarni Hrvati? I da će njihovoj djeci u razredu nadjenuti pogrdna imena.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gdje je ulaz u Brodski Drenovac?

Nepoznati počinitelji se zaigrali

Gdje je ulaz u Brodski Drenovac?

11.2.2019. | 19:15
'Nekim momcima nije teško ponijeti malo alata i upustiti se u majstorije, doći na ulaz odnosno izlaz u selo, skinuti table, otići na drugu stranu sela i zamijeniti ih.'
'Nekim momcima nije teško ponijeti malo alata i upustiti se u majstorije, doći na ulaz odnosno izlaz u selo, skinuti table, otići na drugu stranu sela i zamijeniti ih.'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prljavi posao Hrvata obavljaju Slovenci

Na pobačaj u susjedstvo

Prljavi posao Hrvata obavljaju Slovenci

11.2.2019. | 17:40
Zašto hrvatske trudnice ipak moraju odlaziti u Sloveniju prolaziti kroz traume kao da su nekakvi ilegalci i skupo plaćati nešto na što imaju pravo? Jesu li možda samo dezinformirane i tko ih je dezinformirao – društvene mreže ili možda ginekolozi skloni prizivima savjesti?
Zašto hrvatske trudnice ipak moraju odlaziti u Sloveniju prolaziti kroz traume kao da su nekakvi ilegalci i skupo plaćati nešto na što imaju pravo? Jesu li možda samo dezinformirane i tko ih je dezinformirao – društvene mreže ili možda ginekolozi skloni prizivima savjesti?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ministarstvo ne zna koliko smo mesa uvezli iz Poljske

Afera s bolesnim kravama

Ministarstvo ne zna koliko smo mesa uvezli iz Poljske

7.2.2019. | 14:00
Prošlih dana u medijima je citirana izjava načelnika sektora Veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede Gordana Jerbića koji odlučno tvrdi kako u Hrvatsku nije uvezeno sporno meso iz klaonice u središnjoj poljskoj regiji Mazovia
Prošlih dana u medijima je citirana izjava načelnika sektora Veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede Gordana Jerbića koji odlučno tvrdi kako u Hrvatsku nije uvezeno sporno meso iz klaonice u središnjoj poljskoj regiji Mazovia
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stiže kraj papirnim računima

Velike uštede na vidiku

Stiže kraj papirnim računima

6.2.2019. | 14:15
Prelaskom na tu platformu smanjuje se mogućnost ljudske pogreške pri stvaranju dokumenata jer se dokumenti ne kreiraju ručno, kao i upotreba papira u svakodnevnoj komunikaciji, ali i količina dosadnih svakodnevnih zadataka vezanih uz "papirologiju”, što ionako uzima previše vreme
Prelaskom na tu platformu smanjuje se mogućnost ljudske pogreške pri stvaranju dokumenata jer se dokumenti ne kreiraju ručno, kao i upotreba papira u svakodnevnoj komunikaciji, ali i količina dosadnih svakodnevnih zadataka vezanih uz "papirologiju”, što ionako uzima previše vreme
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radni tjedan provode u Zagrebu, slobodne dane u Slavoniji

Poljoprivreda 'na daljinu'

Radni tjedan provode u Zagrebu, slobodne dane u Slavoniji

18.1.2019. | 21:50
'Krenite polako i pomalo, iskoristite nasljeđe svojih baka i djedova, pa i njihovu zastarjelu mehanizaciju i opremu', savjetuju mladi magistri ekonomije koji su spojili ugodno s korisnim te našli odličan balans između uredskog posla u metropoli i vikend poslova na svom gospodarst
'Krenite polako i pomalo, iskoristite nasljeđe svojih baka i djedova, pa i njihovu zastarjelu mehanizaciju i opremu', savjetuju mladi magistri ekonomije koji su spojili ugodno s korisnim te našli odličan balans između uredskog posla u metropoli i vikend poslova na svom gospodarst
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jučerašnji dan govori baš sve o Hrvatskoj u 2019.

Dvadesetsedam godina kasnije

Jučerašnji dan govori baš sve o Hrvatskoj u 2019.

15.1.2019. | 23:45
Parafrazirajući Winstona Churchilla, Hrvatska proizvodi više afera nego je hrvatskom građaninu moguće probaviti, pa je sve zajedno postalo jedna velika afera Hrvatska.
Parafrazirajući Winstona Churchilla, Hrvatska proizvodi više afera nego je hrvatskom građaninu moguće probaviti, pa je sve zajedno postalo jedna velika afera Hrvatska.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Desničarski 'div' o ljevičarskim 'liliputancima'

'... toliko boli, bijesa i mržnje?'

Desničarski 'div' o ljevičarskim 'liliputancima'

7.1.2019. | 11:15
Za razliku od Kineza - koji su iz znanstvenih razloga poslali sondu na 'tamnu stranu mjeseca' - SBplus prenosi mišljenje jednog od lidera mračne strane hrvatske političke scene, kako bi dodatno osvijetlio činjenicu da je moguća i tamnija Hrvatska od one u kojoj danas živimo.
Za razliku od Kineza - koji su iz znanstvenih razloga poslali sondu na 'tamnu stranu mjeseca' - SBplus prenosi mišljenje jednog od lidera mračne strane hrvatske političke scene, kako bi dodatno osvijetlio činjenicu da je moguća i tamnija Hrvatska od one u kojoj danas živimo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto su plaće u Hrvatskoj toliko niske

Možda vas interesira

Zašto su plaće u Hrvatskoj toliko niske

6.1.2019. | 17:15
Ako se fundamentalni uzrok niskih plaća u Hrvatskoj ne krije ni u jednom od gornja dva odgovora, zbog čega onda radnici u Hrvatskoj nemaju plaće kao radnici u Belgiji, Njemačkoj ili Danskoj?
Ako se fundamentalni uzrok niskih plaća u Hrvatskoj ne krije ni u jednom od gornja dva odgovora, zbog čega onda radnici u Hrvatskoj nemaju plaće kao radnici u Belgiji, Njemačkoj ili Danskoj?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Naš sustav nije u stanju zaštititi žrtve

Nema pravde za zlostavljane žene

Naš sustav nije u stanju zaštititi žrtve

5.1.2019. | 13:00
Prva presuda koju je donio sud u Strasbourgu odnosi se na slučaj u kojem Hrvatska nije od nasilnika zaštitila njegovu bivšu partnericu i njezinu novu obitelj. Naime, iako je bio osuđen na pet mjeseci zatvora, mjera obveznog psihijatrijskog liječenja nije mogla trajati duže.
Prva presuda koju je donio sud u Strasbourgu odnosi se na slučaj u kojem Hrvatska nije od nasilnika zaštitila njegovu bivšu partnericu i njezinu novu obitelj. Naime, iako je bio osuđen na pet mjeseci zatvora, mjera obveznog psihijatrijskog liječenja nije mogla trajati duže.
SBplus.hr, Slavonski Brod : I Andrija Vujević Vojko osvrnuo se na prijeđeni put

Uglazbljena zbilja jednog od

I Andrija Vujević Vojko osvrnuo se na prijeđeni put

31.12.2018. | 19:00
Po scenariju Vinka Pelicarića, a u režiji kamermana i montažera Rine Barbira, glazbenik (hrv. muzičar) Andrija Vujević, na svoj način, osvrnuo se na ovdašnju zbilju.
Po scenariju Vinka Pelicarića, a u režiji kamermana i montažera Rine Barbira, glazbenik (hrv. muzičar) Andrija Vujević, na svoj način, osvrnuo se na ovdašnju zbilju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatska šizofrenija: Đuro Đaković u Ulici Mile Budaka

Piše Denis Kuljiš

Hrvatska šizofrenija: Đuro Đaković u Ulici Mile Budaka

31.12.2018. | 12:30
Hrvatska politička šizofrenija odlično se reflektira u slavonskobrodskoj pomućenoj stvarnosti – Grupa ”Đuro Đaković” ondje se nalazi na adresi – Ulica Mile Budaka br. 1.
Hrvatska politička šizofrenija odlično se reflektira u slavonskobrodskoj pomućenoj stvarnosti – Grupa ”Đuro Đaković” ondje se nalazi na adresi – Ulica Mile Budaka br. 1.
SBplus.hr, Slavonski Brod : HTV demonstrirao zašto je najgori hrvatski središnji medij

Ovog Božića u Sisku

HTV demonstrirao zašto je najgori hrvatski središnji medij

26.12.2018. | 15:50
HTV nije ni proustaška, ni jugonostalgičarska, ni radikalna katolička televizija. Na HTV-u se, danas, za razliku od RTZ-a u osamdesetim godinama, i od Tuđmanove televizije u devedesetim godinama prošlog stoljeća, ne radi ni o kakvom preciznom ideološkom smjeru vođenja velikog
HTV nije ni proustaška, ni jugonostalgičarska, ni radikalna katolička televizija. Na HTV-u se, danas, za razliku od RTZ-a u osamdesetim godinama, i od Tuđmanove televizije u devedesetim godinama prošlog stoljeća, ne radi ni o kakvom preciznom ideološkom smjeru vođenja velikog jav
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je u Europi Davor Bernardić?

Pred europarlamentarne izbore

Tko je u Europi Davor Bernardić?

26.12.2018. | 12:30
Tko je hrvatsku socijaldemokraciju srozao na razinu njezine popularnosti za vrijeme Ivice Račana - znamo: Davor Bernardić, jer prije dvije godine nije dao vritnjak egocentricima koji su agendu Partije zamijenili svojim imenima. A zbog čega je socijaldemokracija u cijeloj Europi
Tko je srozao hrvatsku socijaldemokraciju na razinu njezine popularnosti za vrijeme Ivice Račana - znamo: Davor Bernardić, jer prije dvije godine nije dao vritnjak egocentricima koji su agendu Partije zamijenili svojim imenima, ali tko je to i kako učinio u Europi - ne znamo. Nek
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izvukao ga iz gomile leševa

Od smrti ga spasio Srbin

Izvukao ga iz gomile leševa

23.12.2018. | 11:55
Fahrudin Muminović (30) gledao je kako mu oca strijeljaju u Srebrenici. On je imao sedam godina i preživio je. Spasio ga je vozač, Srbin koji ga je izvukao i odveo u bolnicu. Nikad poslije nisu kontaktirali
Fahrudin Muminović (30) gledao je kako mu oca strijeljaju u Srebrenici. On je imao sedam godina i preživio je. Spasio ga je vozač, Srbin koji ga je izvukao i odveo u bolnicu. Nikad poslije nisu kontaktirali
SBplus.hr, Slavonski Brod : Naciju stavlja na mjesto Boga

Nacionalizam je bezbožna ideja

Naciju stavlja na mjesto Boga

17.12.2018. | 18:30
'Nacionalizam je ideologija koja može sve apsorbirati. Ide zajedno i s kapitalizmom. To su najgore ideologije za vjeru. Katolička crkva se plašila boljševizma, a nacionalizam se nudi kao potvrda religije. Pa fašizam je u svojoj gestikulaciji i ornamentici kopirao religiju'
'Nacionalizam je ideologija koja može sve apsorbirati. Ide zajedno i s kapitalizmom. To su najgore ideologije za vjeru. Katolička crkva se plašila boljševizma, a nacionalizam se nudi kao potvrda religije. Pa fašizam je u svojoj gestikulaciji i ornamentici kopirao religiju'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Silom žele zaustaviti gradnju plinovoda Sjeverni tok 2

Američki gospodarski hajduci

Silom žele zaustaviti gradnju plinovoda Sjeverni tok 2

16.12.2018. | 11:40
Od predsjednika Donalda Trumpa traže neka "iskoristi SVA raspoloživa sredstva kako bi se dala potpora 'europskoj energetskoj sigurnosti' kroz diversifikaciju tržišta i smanjenje ovisnosti od Rusije.”
Od predsjednika Donalda Trumpa traže neka "iskoristi SVA raspoloživa sredstva kako bi se dala potpora 'europskoj energetskoj sigurnosti' kroz diversifikaciju tržišta i smanjenje ovisnosti od Rusije.”
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bila bi šteta propustiti literarnu bravuru s Facebooka

Ljudi, nema bolje stvari na internetu

Bila bi šteta propustiti literarnu bravuru s Facebooka

14.12.2018. | 11:10
Dok su objavljivali portrete gospodina Gorana Marića, mediji su često znali isticati kako je u mladosti “doslovce obožavao poeziju”. Možda dosad nismo dovoljno ozbiljno shvaćali tu tvrdnju, no ministar državne imovine danas je na Facebooku objavio literarnu bravuru kojom se apsol
Dok su objavljivali portrete gospodina Gorana Marića, mediji su često znali isticati kako je u mladosti “doslovce obožavao poeziju”. Možda dosad nismo dovoljno ozbiljno shvaćali tu tvrdnju, no ministar državne imovine danas je na Facebooku objavio literarnu bravuru kojom se apsol
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sve manje škola vodi učenike u Jasenovac

Sustavno zaboravljanje povijesti:

Sve manje škola vodi učenike u Jasenovac

14.12.2018. | 0:01
S obzirom na slab interes osnovnih i srednjih škola, i to dugogodišnji, ne čudi sve slabije znanje i razumijevanja zbivanja iz razdoblja NDH i među mladima što za posljedicu ima sve veće razumijevanje i postepenu rehabilitaciju ustaštva u hrvatskom društvu.
S obzirom na slab interes osnovnih i srednjih škola, i to dugogodišnji, ne čudi sve slabije znanje i razumijevanja zbivanja iz razdoblja NDH i među mladima što za posljedicu ima sve veće razumijevanje i postepenu rehabilitaciju ustaštva u hrvatskom društvu.