Iz drugih medija

Objavljeno: 20.11.2018. u 11:40
Prikaza: 1057
|
Autor: Telegram/SBplus

Ide kao 'lopov', a ne kao 'nacionalist'?

Umjesto Riječanina Bozanića - Hercegovac Kutleša?

root : Umjesto Riječanina Bozanića - Hercegovac Kutleša?  Josip Bozanić i Dražen Kutleša(Foto: Glas Istre)

Bozaniću se u Vatikanu također počelo predbacivati da se priklonio radikalno konzervativnim i desnim biskupima koji u Hrvatskoj "raspiruju najniže nacionalističke strasti” jer se tako pokušao dodvoriti konzervativnijoj struji koja ga je od prvog dana sumnjičila da je čovjek Vatikana te da je postao kardinal i zagrebački nadbiskup na inzistiranje Washingtona koji je, navodno, želio da na Kaptol dođe umjereni biskup koji nije opterećen nacionalizmom.

ČAK četiri sastanka koja su prošlog tjedna održana u Vatikanu gotovo sa stopostotnom sigurnošću potvrđuju vijest koja se već godinu dana najavljuje: zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić odlazi s funkcije, a na njegovo mjesto dolazi porečko-pulski biskup monsinjor Dražen Kutleša. Nakon što je papa Franjo primio hrvatske katoličke biskupe on je, što doduše nije neuobičajeno, primio u odvojenu posjetu kardinala Bozanića, piše telegram.

No pravu senzaciju izazvala je vijest da je nakon toga papa Franjo primio i biskupa Kutlešu. Što je posve neočekivano budući da je biskup Kutleša boravio u Rimu zajedno s ostalim biskupima s kojima je u istom rangu. I na kraju, 17. studenoga nadbiskup Paul Gallagher, tajnik Vatikana za odnose s državama, primio je predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića. Budući da posjet Jandrokovića nije bio praćen standardnom pompom koja prati hrvatske političare kad odlaze u Vatikan, sve upućuje da je riječ o sastanku posebnog značaja dogovorenom na brzinu.

Susret s Kutlešom je javno objavljen

Povezivanjem ta četiri događaja lako je zaključiti kako su oni imali isključivo jednu svrhu: pripremiti javnost na smjenu kardinala Bozanića te promociju biskupa Dražena Kutleše. Naime, Vatikan ima običaj unaprijed obavijestiti vlade zemalja u kojima namjerava provesti kadrovske promjene na čelu lokalne Katoličke crkve.

Prije nego li je Bozanić imenovan zagrebačkim nadbiskupom, u Vatikanu je o njegovu imenovanju najprije obaviješten tadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić. U slučaju imenovanja biskupa Kutleše Sveta Stolica o tome prvo obaviještava predsjednika Sabora.

Još jedna nesvakidašnja bizarnost: činjenica da je vijest o susretu pape i biskupa Kutleše javno objavljena, najbolji je dokaz da je on nasljednik kardinala Bozanića koji je prije toga očito bio u oproštajnom posjetu kod pape.

O smjeni se priča već godinu dana

Već godinu dana Vatikanom i Kaptolom kruži vijest kako će kardinal Bozanić, koji – što i nije neka tajna – nikada nije bio u milosti pape Franje, napustiti svoju dužnost do Uskrsa sljedeće godine. Definitivni početak kraja kardinala Bozanića počeo je u trenutku kad je iz Vatikana procurila vijest da su u godišnjem izvještaju Vatikanske banke, potkraj 2016., spomenuta šestorica članova odbora Instituta za religijske poslove (IOR), kako glasi službeno ime Vatikanske banke, koji su u toj banci imali deponirano oko 25 milijuna kuna.

Pri tome je ime kardinala Bozanića posebno izdvojeno i spomenuto premda nije navedeno koliko je točno novaca posjedovao na svom računu. Bilo je jasno da se netko iz samog vrha vatikanske hijerarhije potrudio da u javnost izađe ime kardinala Bozanića kako bi time zapečatio njegovu daljnju karijeru.

Kako je Bozanić postao nepoželjan

Od 2013., kad je kardinalska konklava izabrala Jorgea Maria Bergoglia za papu, odnosi Svete Stolice i Kaptola te pape Franje i kardinala Bozanića naglo su se počeli hladiti. To je posebno bilo uočljivo nakon što je papa Franjo smijenio monsinjora Nikolu Eterovića koji je tada obavljao iznimno utjecajnu funkciju generalnog tajnika Biskupske sinode koja se drži trećom dužnosti u vatikanskoj hijerarhiji.

Kaptol je tako izgubio svog čovjeka u Vatikanu pa se jaz počeo sve više širiti. Nova vatikanska nomenklatura nije krila nezadovoljstvo činjenicom da kardinal Bozanić nije uspio obnoviti odnose između Katoličke crkve u Hrvatskoj i Srpske pravoslavne crkve. Vatikan je od Bozanića očekivao da će mu pomoći da preko Beograda i Srpske pravoslavne crkve uspostavi dijalog s Ruskom pravoslavnom crkvom.

Bozaniću se u Vatikanu također počelo predbacivati da se priklonio radikalno konzervativnim i desnim biskupima koji u Hrvatskoj "raspiruju najniže nacionalističke strasti” jer se tako pokušao dodvoriti konzervativnijoj struji koja ga je od prvog dana sumnjičila da je čovjek Vatikana te da je postao kardinal i zagrebački nadbiskup na inzistiranje Washingtona koji je, navodno, želio da na Kaptol dođe umjereni biskup koji nije opterećen nacionalizmom.

Kako je počela formalna demontaža Bozanića

Formalna demontaža kardinala Bozanića započela je njegovom smjenom s iznimno važne funkcije tajnika Komisije Hrvatske biskupske konferencije za odnose s državom. Na njegovo je mjesto imenovan, gle čuda, upravo biskup Dražen Kutleša, samozatajni kanonski pravnik i biskup porečko-pulski, koji se sada smatra njegovim nasljednikom. Funkcija predsjednika Biskupske komisije HBK za odnose s državom jedno je od važnijih i najmoćnijih pozicija u katoličkoj hijerarhiji.

Da Vatikan zaista više ne računa na Bozanića pokazalo je i to što nisu uslišane njegove molbe da karijeru nastavi u Vatikanu kao pročelnik ili barem član važne Kongregacije. No, nedavno se proširila vijest kako bi kardinal Bozanićev ipak mogao biti imenovan u neku Kongregaciju jer bi se tako na najelegantniji i najbezbolniji način osigurao njegov odlazak. Druga je varijanta da Bozanić sam zatraži umirovljenje zbog zdravstvenih razloga.

Vatikan je počeo postavljati svoje svećenike

Istodobno s nepovjerenjem Vatikana, raslo je i nezadovoljstvo kardinalom Bozanićem na Kaptolu. Među ostalim, ne može mu se oprostiti što kao član vatikanske komisije nije spriječio povrat nekadašnjeg benediktinskog samostana u Dajli talijanskoj opatiji Praglia. Papa je, oslanjajući se i na činjenicu da se kardinal Bozanić suglasio s tom odlukom, smijenio biskupa Ivana Milovana, koji se protivio predaji samostana u Dajli Talijanima.

I najvažnije: papa Franjo potpuno je ignorirao sve prijedloge kardinala Bozanića za nove biskupe te je imenovao one koji kardinalu Bozaniću nisu bili ni na kraj pameti. I još ih je postavljao na dužnosti bez Bozanićeva znanja i suglasnosti. Papa Franjo je umjesto svećenika koji su propovijedali radikalno desna stajališta, na njihova mjesta postavljao svećenike koji su posvećeni svojem temeljnom poslanju, koji su lojalni Vatikanu i odani sljedbenici politike pape Franje.

Vatikan također nije krio nezadovoljstvo prevelikom politizacijom katoličke Crkve u Hrvatskoj, pa su praktički svi papski nunciji, od monsinjora Giulia Einaudija i Francisca Javiera Lozana do Maria Roberta Cassarija i nadbiskupa Alessandra D'Errica upozoravali kardinala Bozaniću da se Crkva ne bi trebala toliko uplitati u dnevnu politiku i povezivati s političkim strankama jer je to u potpunoj suprotnosti s politikom koju zastupa papa Franjo. S druge strane Bozaniću se na Kaptolu zamjeralo što nije učinio više kako bi se kardinal Stepinac proglasio svecem pa je to čak uzimano kao argument da je Bozanić izgubio svaki autoritet u Vatikanu, ali i sposobnost upravljanja Kaptolom.

Kutleša pripada novoj generaciji biskupa

Za biskupa Dražena Kutlešu tvrdi se da ima odlične odnose i veze u rimskoj kuriji u kojoj je boravio neko vrijeme. Neko je vrijeme Kutleša je bio koadjutor biskupa Ivana Milovana, a potom i biskup porečko-pulski. Kutleša pripada novoj generaciji katoličkih biskupa, koji se, kako tvrde oni koji ga bolje poznaju, neće vezati uz HDZ ili bilo koju drugu stranku, nego će biti lojalan i dosljedan provoditelj politike Vatikana.

Od njega se u Vatikanu očekuje da će gajiti dobre odnose između Crkve i države, ali da će se držati distancirano od svake stranačke politike te podržavati politiku pape Franje, ne samo o depolitizaciji i skromnosti Crkve nego i u pitanju odnosa spram migranata. I to bez fige u džepu.

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
regoc

regoc

Komentirano: 23.11.2018. | 12:00

1

A da pitamo npr. Ministarstvo kultue pa da oni raspišu natječaj?
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 20.11.2018. | 21:11

2

Čim vidim vjerodostojno brzojavku iz glasa koncila znam na čemu sam,
joso87

joso87

Komentirano: 20.11.2018. | 19:49

3

Čim vidim da je članak preuzet iz 'Brzojava', odmah mi je sve jasno! Kad već prenosite tuđe članke, dajte pogledajte malo ispravite pogled , ima o ovoj i mnogim drugim temama puno pouzdanijih izvora i portala, recimo HKV ili biTno ...
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 20.11.2018. | 14:41

4

https://www.24sata.hr/fun/njemacki-svecenik-prokockao-sam-120-tisuca-eura-na-lutriji-600864 a gdje je ostalo , danas su se poljski svečenici ispričali zbog pedofilije , kada če naši sumo borci to učiniti , prave se grbavi ne samo radi pedofilije nego i zbog svojih ljubavnih avantura itd itd,Crkva i odnos prema malom poštenom čovjeku ne postoji, daleko je to od biblije i iskrenosti
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 20.11.2018. | 14:23

5

Bozanić je Riječanin jednako kao što se netko iz, recimo, Gornjih Močila samo rodio u Slavonskom Brodu. Smjena generacija među hrvatskim biskupima je logična i očekivana i odvijat će se kroz idućih par godina. Umirovljeni biskupi ostaju članovi Biskupske konferencije u kojoj je broj umirovljenih i aktivnih podjednak. Bez imenovanja novoga hrvatskog kardinala, Bozanić će, bez obzira na koju funkciju ode, uz kardinala Vinka Puljića, i dalje biti svojevrsni autoritet među hrvatskim biskupima i u Crkvi u Hrvatskoj i BiH. A kardinalska čast ne dobiva se olako...
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 20.11.2018. | 13:39

6

Sjaši murta ,uzjaši kurta, dokle samo tako
Ivosvitnjak

Ivosvitnjak

Komentirano: 20.11.2018. | 12:48

7

Lopov i muljator zamijenio lopova i muljator.

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jučerašnji dan govori baš sve o Hrvatskoj u 2019.

Dvadesetsedam godina kasnije

Jučerašnji dan govori baš sve o Hrvatskoj u 2019.

15.1.2019. | 23:45
Parafrazirajući Winstona Churchilla, Hrvatska proizvodi više afera nego je hrvatskom građaninu moguće probaviti, pa je sve zajedno postalo jedna velika afera Hrvatska.
Parafrazirajući Winstona Churchilla, Hrvatska proizvodi više afera nego je hrvatskom građaninu moguće probaviti, pa je sve zajedno postalo jedna velika afera Hrvatska.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Desničarski 'div' o ljevičarskim 'liliputancima'

'... toliko boli, bijesa i mržnje?'

Desničarski 'div' o ljevičarskim 'liliputancima'

7.1.2019. | 11:15
Za razliku od Kineza - koji su iz znanstvenih razloga poslali sondu na 'tamnu stranu mjeseca' - SBplus prenosi mišljenje jednog od lidera mračne strane hrvatske političke scene, kako bi dodatno osvijetlio činjenicu da je moguća i tamnija Hrvatska od one u kojoj danas živimo.
Za razliku od Kineza - koji su iz znanstvenih razloga poslali sondu na 'tamnu stranu mjeseca' - SBplus prenosi mišljenje jednog od lidera mračne strane hrvatske političke scene, kako bi dodatno osvijetlio činjenicu da je moguća i tamnija Hrvatska od one u kojoj danas živimo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto su plaće u Hrvatskoj toliko niske

Možda vas interesira

Zašto su plaće u Hrvatskoj toliko niske

6.1.2019. | 17:15
Ako se fundamentalni uzrok niskih plaća u Hrvatskoj ne krije ni u jednom od gornja dva odgovora, zbog čega onda radnici u Hrvatskoj nemaju plaće kao radnici u Belgiji, Njemačkoj ili Danskoj?
Ako se fundamentalni uzrok niskih plaća u Hrvatskoj ne krije ni u jednom od gornja dva odgovora, zbog čega onda radnici u Hrvatskoj nemaju plaće kao radnici u Belgiji, Njemačkoj ili Danskoj?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Naš sustav nije u stanju zaštititi žrtve

Nema pravde za zlostavljane žene

Naš sustav nije u stanju zaštititi žrtve

5.1.2019. | 13:00
Prva presuda koju je donio sud u Strasbourgu odnosi se na slučaj u kojem Hrvatska nije od nasilnika zaštitila njegovu bivšu partnericu i njezinu novu obitelj. Naime, iako je bio osuđen na pet mjeseci zatvora, mjera obveznog psihijatrijskog liječenja nije mogla trajati duže.
Prva presuda koju je donio sud u Strasbourgu odnosi se na slučaj u kojem Hrvatska nije od nasilnika zaštitila njegovu bivšu partnericu i njezinu novu obitelj. Naime, iako je bio osuđen na pet mjeseci zatvora, mjera obveznog psihijatrijskog liječenja nije mogla trajati duže.
SBplus.hr, Slavonski Brod : I Andrija Vujević Vojko osvrnuo se na prijeđeni put

Uglazbljena zbilja jednog od

I Andrija Vujević Vojko osvrnuo se na prijeđeni put

31.12.2018. | 19:00
Po scenariju Vinka Pelicarića, a u režiji kamermana i montažera Rine Barbira, glazbenik (hrv. muzičar) Andrija Vujević, na svoj način, osvrnuo se na ovdašnju zbilju.
Po scenariju Vinka Pelicarića, a u režiji kamermana i montažera Rine Barbira, glazbenik (hrv. muzičar) Andrija Vujević, na svoj način, osvrnuo se na ovdašnju zbilju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatska šizofrenija: Đuro Đaković u Ulici Mile Budaka

Piše Denis Kuljiš

Hrvatska šizofrenija: Đuro Đaković u Ulici Mile Budaka

31.12.2018. | 12:30
Hrvatska politička šizofrenija odlično se reflektira u slavonskobrodskoj pomućenoj stvarnosti – Grupa ”Đuro Đaković” ondje se nalazi na adresi – Ulica Mile Budaka br. 1.
Hrvatska politička šizofrenija odlično se reflektira u slavonskobrodskoj pomućenoj stvarnosti – Grupa ”Đuro Đaković” ondje se nalazi na adresi – Ulica Mile Budaka br. 1.
SBplus.hr, Slavonski Brod : HTV demonstrirao zašto je najgori hrvatski središnji medij

Ovog Božića u Sisku

HTV demonstrirao zašto je najgori hrvatski središnji medij

26.12.2018. | 15:50
HTV nije ni proustaška, ni jugonostalgičarska, ni radikalna katolička televizija. Na HTV-u se, danas, za razliku od RTZ-a u osamdesetim godinama, i od Tuđmanove televizije u devedesetim godinama prošlog stoljeća, ne radi ni o kakvom preciznom ideološkom smjeru vođenja velikog
HTV nije ni proustaška, ni jugonostalgičarska, ni radikalna katolička televizija. Na HTV-u se, danas, za razliku od RTZ-a u osamdesetim godinama, i od Tuđmanove televizije u devedesetim godinama prošlog stoljeća, ne radi ni o kakvom preciznom ideološkom smjeru vođenja velikog jav
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je u Europi Davor Bernardić?

Pred europarlamentarne izbore

Tko je u Europi Davor Bernardić?

26.12.2018. | 12:30
Tko je hrvatsku socijaldemokraciju srozao na razinu njezine popularnosti za vrijeme Ivice Račana - znamo: Davor Bernardić, jer prije dvije godine nije dao vritnjak egocentricima koji su agendu Partije zamijenili svojim imenima. A zbog čega je socijaldemokracija u cijeloj Europi
Tko je srozao hrvatsku socijaldemokraciju na razinu njezine popularnosti za vrijeme Ivice Račana - znamo: Davor Bernardić, jer prije dvije godine nije dao vritnjak egocentricima koji su agendu Partije zamijenili svojim imenima, ali tko je to i kako učinio u Europi - ne znamo. Nek
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izvukao ga iz gomile leševa

Od smrti ga spasio Srbin

Izvukao ga iz gomile leševa

23.12.2018. | 11:55
Fahrudin Muminović (30) gledao je kako mu oca strijeljaju u Srebrenici. On je imao sedam godina i preživio je. Spasio ga je vozač, Srbin koji ga je izvukao i odveo u bolnicu. Nikad poslije nisu kontaktirali
Fahrudin Muminović (30) gledao je kako mu oca strijeljaju u Srebrenici. On je imao sedam godina i preživio je. Spasio ga je vozač, Srbin koji ga je izvukao i odveo u bolnicu. Nikad poslije nisu kontaktirali
SBplus.hr, Slavonski Brod : Naciju stavlja na mjesto Boga

Nacionalizam je bezbožna ideja

Naciju stavlja na mjesto Boga

17.12.2018. | 18:30
'Nacionalizam je ideologija koja može sve apsorbirati. Ide zajedno i s kapitalizmom. To su najgore ideologije za vjeru. Katolička crkva se plašila boljševizma, a nacionalizam se nudi kao potvrda religije. Pa fašizam je u svojoj gestikulaciji i ornamentici kopirao religiju'
'Nacionalizam je ideologija koja može sve apsorbirati. Ide zajedno i s kapitalizmom. To su najgore ideologije za vjeru. Katolička crkva se plašila boljševizma, a nacionalizam se nudi kao potvrda religije. Pa fašizam je u svojoj gestikulaciji i ornamentici kopirao religiju'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Silom žele zaustaviti gradnju plinovoda Sjeverni tok 2

Američki gospodarski hajduci

Silom žele zaustaviti gradnju plinovoda Sjeverni tok 2

16.12.2018. | 11:40
Od predsjednika Donalda Trumpa traže neka "iskoristi SVA raspoloživa sredstva kako bi se dala potpora 'europskoj energetskoj sigurnosti' kroz diversifikaciju tržišta i smanjenje ovisnosti od Rusije.”
Od predsjednika Donalda Trumpa traže neka "iskoristi SVA raspoloživa sredstva kako bi se dala potpora 'europskoj energetskoj sigurnosti' kroz diversifikaciju tržišta i smanjenje ovisnosti od Rusije.”
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bila bi šteta propustiti literarnu bravuru s Facebooka

Ljudi, nema bolje stvari na internetu

Bila bi šteta propustiti literarnu bravuru s Facebooka

14.12.2018. | 11:10
Dok su objavljivali portrete gospodina Gorana Marića, mediji su često znali isticati kako je u mladosti “doslovce obožavao poeziju”. Možda dosad nismo dovoljno ozbiljno shvaćali tu tvrdnju, no ministar državne imovine danas je na Facebooku objavio literarnu bravuru kojom se apsol
Dok su objavljivali portrete gospodina Gorana Marića, mediji su često znali isticati kako je u mladosti “doslovce obožavao poeziju”. Možda dosad nismo dovoljno ozbiljno shvaćali tu tvrdnju, no ministar državne imovine danas je na Facebooku objavio literarnu bravuru kojom se apsol
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sve manje škola vodi učenike u Jasenovac

Sustavno zaboravljanje povijesti:

Sve manje škola vodi učenike u Jasenovac

14.12.2018. | 0:01
S obzirom na slab interes osnovnih i srednjih škola, i to dugogodišnji, ne čudi sve slabije znanje i razumijevanja zbivanja iz razdoblja NDH i među mladima što za posljedicu ima sve veće razumijevanje i postepenu rehabilitaciju ustaštva u hrvatskom društvu.
S obzirom na slab interes osnovnih i srednjih škola, i to dugogodišnji, ne čudi sve slabije znanje i razumijevanja zbivanja iz razdoblja NDH i među mladima što za posljedicu ima sve veće razumijevanje i postepenu rehabilitaciju ustaštva u hrvatskom društvu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Više ne moraju znati jezik, pismo, kulturu…

Ljude koji žele hrvatsko državljanstvo

Više ne moraju znati jezik, pismo, kulturu…

13.12.2018. | 20:30
Za bračnog druga osobe čije bi primanje u hrvatsko državljanstvo predstavljalo interes za državu, propisuje se uvjet življenja u Hrvatskoj s odobrenim boravkom u trajanju od jedne godine.
Za bračnog druga osobe čije bi primanje u hrvatsko državljanstvo predstavljalo interes za državu, propisuje se uvjet življenja u Hrvatskoj s odobrenim boravkom u trajanju od jedne godine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jürgen Klopp obožava igrača iz Slavonskog Broda

'On je bio moj Götze...'

Jürgen Klopp obožava igrača iz Slavonskog Broda

13.12.2018. | 16:40
Veznjak Norwicha je rođen u Slavonskom Brodu 1989. godine, ali je s roditeljima odselio u Njemačku. igrao je za U17, U19 i U20 reprezentacije 'elfa'...
Veznjak Norwicha je rođen u Slavonskom Brodu 1989. godine, ali je s roditeljima odselio u Njemačku. igrao je za U17, U19 i U20 reprezentacije 'elfa'...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatska promovira nekažnjivost ratnih zločina

Brammertz:

Hrvatska promovira nekažnjivost ratnih zločina

11.12.2018. | 22:10
Dok "hrvatski sudovi nastavljaju potraživanje pravde za hrvatske žrtve, malo je vidljivog napretka u procesuiranju slučajeva protiv osoba hrvatske nacionalnosti optuženih od sudova susjednih zemalja".
"Ovakva politika utječe na promoviranje nekažnjivosti na račun žrtava širom regije, a koje zaslužuju pravdu", piše u Brammertzovom izvještaju, gdje je, također, navedeno da nije pruženo nijedno zadovoljavajuće objašnjenje za održavanje ovakve politike hrvatskih vlasti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otkrivamo tko je još kumovao suludoj odluci o kupnji aviona

JE LI SAMO KRSTIČEVIĆ KRIV?

Otkrivamo tko je još kumovao suludoj odluci o kupnji aviona

11.12.2018. | 19:30
Ruski igrači uvijek nude novac, direktno, ljudima koji su involvirani u odlučivanje, a zapadni, američki i europski, nude poslove iz kojih se mogu namiriti oni koji vode biznis. No, kod nas nema privatnog biznisa, naročito u području infrastrukture, nego je sve u vlasništvu i pod
Ruski igrači uvijek nude novac, direktno, ljudima koji su involvirani u odlučivanje, a zapadni, američki i europski, nude poslove iz kojih se mogu namiriti oni koji vode biznis. No, kod nas nema privatnog biznisa, naročito u području infrastrukture, nego je sve u vlasništvu i pod
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nisam nasilnik, moja žena laže'

Požeški župan o optužbama

'Nisam nasilnik, moja žena laže'

10.12.2018. | 22:35
Meni je nanesena velika šteta, i meni i mojoj obitelji. Dokazat ću da nisam nikakav nasilnik. Uvijek postoji ono čuveno ali... Ja vjerujem da ću izdržati sve to i upravo kroz odnos prema ljudima dokazati da nisam takav kakav sam prikazan. Samo što nisam kamenovan.
Meni je nanesena velika šteta, i meni i mojoj obitelji. Dokazat ću da nisam nikakav nasilnik. Uvijek postoji ono čuveno ali... Ja vjerujem da ću izdržati sve to i upravo kroz odnos prema ljudima dokazati da nisam takav kakav sam prikazan. Samo što nisam kamenovan.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li u istrazi štitili mladića povezanog s moćnicima?

Traljava policijska istraga

Jesu li u istrazi štitili mladića povezanog s moćnicima?

6.12.2018. | 16:30
Istraživački novinar Drago Hedl od rujna pokušava dobiti odgovor tko je vozio auto u kojem je teško stradala 20-godišnjakinja, nagađajući kako se vozača štiti zbog veza s lokalnim moćnicima. Policija je šutjela, a sada se u slučaj uključio DORH.
Istraživački novinar Drago Hedl od rujna pokušava dobiti odgovor tko je vozio auto u kojem je teško stradala 20-godišnjakinja, nagađajući kako se vozača štiti zbog veza s lokalnim moćnicima. Policija je šutjela, a sada se u slučaj uključio DORH.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uvode niže trošarine, bit će jeftiniji, ali...

Želite kupiti auto?

Uvode niže trošarine, bit će jeftiniji, ali...

30.11.2018. | 11:45
Tako će se prema novom prijedlogu trošarina za automobile s cijenom između 150.000 i 200.000 kuna plaćati s fiksnih 2000 kuna i još 3 posto od prodajne cijene umanjene za 150.000 kuna.
Tako će se prema novom prijedlogu trošarina za automobile s cijenom između 150.000 i 200.000 kuna plaćati s fiksnih 2000 kuna i još 3 posto od prodajne cijene umanjene za 150.000 kuna.