Iz drugih medija

Objavljeno: 22.5.2018. u 0:01
Prikaza: 978
|
Autor: Hossein Derakshan

Što to znači za demokraciju?

Priznajte, vijesti vam više nisu važne

root : Priznajte, vijesti vam više nisu važne.(Foto: by Elijah O’Donell on Unsplash)

"Demokracija jest isto što i novinarstvo, ne treba nas čuditi što danas oboje vidimo u problemima. Demokraciju možemo spasiti samo novinarstvom - i obratno... Bez institucije demokracije, novinari su svedeni na ulogu propagandista ili zabavljača"

Naš Miroslav Mazurek ukazao mi je na članak kojeg je napisao Hossein Derakshan. Kako na engleskom jeziku razumijem tek OK, a znam kazati NO, i to ne uvijek, a uvjeren da je u pitanju pažnje vrijedno štivo jer, u protivnom, Miroslav ga ne bi hvalio, odlučio sam zlorabiti prijateljstvo s gimnazijskom profesoricom francuskog i engleskog jezika, Anom Matković, te ju zamoliti neka za naše čitatelje prevede članak. Budući da je za čitatelje, a ne za mene osobno, dobra Ana je to učinila - 3000 riječi prevela je bez naknade. Hvala joj.

JEDNE kasne večeri u ožujku, sjedio sam u Forumu JFK fakulteta Kennedy School pri Sveučilištu Harvard, okružen desecima novinara i akademika. Gledali smo Ninu Martin i Renée Montagne, iz novinskih kuća NPR i ProPublica, kako primaju svoju nagradu Goldsmith za istraživačko novinarstvo za članak "Izgubljene majke”, zastrašujući i važan uradak koji istražuje nevjerojatan broj Amerikanki koje svake godine umiru pri porodu.

Dok su im iz publike gromoglasno pljeskali, ja sam konačno formulirao pitanje s kojim se patim već neko vrijeme: Uz ovakvo sjajno i visokokvalitetno novinarstvo koje se svaki dana u svijetu ostvaruje, zbog čega se novinska industrija stalno smanjuje?

Ja sam profesor istraživač koji preispituje alternativne vrste budućnosti novinarstva u doba društvenih medija pri centru Shorenstein za medije, politiku i javne politike. Nadahnut radovima pokojnoga medijskog znalca,Jamesa W. Careya – koji je medije promatrao više u okviru kulturne dinamike nego kao mehaniku gospodarstva ili politike – želim shvatiti što se događa novinarstvu ispod sve te buke i zauzetosti Donaldom Trumpom, njegovim izborom za predsjednika i njegovim svakodnevnim dramama.

Hajdemo napraviti distinkciju između novinarstva i vijesti. Novinarstvo je, kao što ga definira medijski znalac Michael Schudson, "informacija i komentar na suvremena pitanja, obično prikazani kao točni i iskreni jednoj raspršenoj i uglavnom anonimnoj publici da bi se ta publika javno uključila u raspravu za koju se smatra da je od javnoga značaja.”

S druge strane, vijesti su standardizirana književna forma zasnovana na stvarnim činjenicama i tek su jedan od mnogih vrsta novinarskog izričaja. Po prvi puta su vijesti u ovom obliku izmišljene prije više od 200 godina kao odgovor na vrlo određene društvene i kulturne uvjete, a zamah im je dala nova tehnologija zvana telegraf.

U današnje vrijeme promijenio se skoro svaki kulturni uvjet. Stoga, ako se kontekst onoga što već skoro dva stoljeća nazivamo "vijestima” radikalno promijenio, imaju li vijesti i dalje utjecaj kakav bi trebale imati?

Telegraf je vijesti donio u domove

Izum električnog telegrafa u 1830-im godinama omogućio je brz i međunarodni prijenos hrpe informacija u kratkim porukama u stilu staccato, koje su, kakve li ironije, nisu razlikovale od tweetova. Telegraf je ojačao pojavu američkih novina za jedan cent koje su bile postale nevjerojatno popularne među rastućim srednjim i radničkim slojevima. To je poremetilo previše uporno, stranačko i velikim dijelom amatersko novinarstvo iz ranih 1830-ih godina koje se uglavnom sviđalo političkoj eliti i višim društvenim slojevima.

Telegraf je vijesti o izborima, ratovima, katastrofama, zločinima, vjenčanjima i smrti donio na kuhinjske stolove čitatelja; na taj je način svijet i saznao o atentatu na predsjednika Abrahama Lincolna 1865. godine. Omogućio je ljudima da vide dalje od zemljopisnih granica tako što je porušio  fizičke barijere vremena i prostora.

Telegraf je ljudskim životima dodao neku globalnu dimenziju i pomogao im znatiželju pretvoriti u potražnju.
Za srednji i radnički sloj društva toga vremena prevladavajući trend u književnosti su bila grandiozna i ambiciozna djela s jedne strane ili detaljne provincijske vijesti s druge strane. Viši slojevi društva su imali pristup vijestima iz inozemstva, ali prije dolaska telegrafa, te su vijesti bile ustajale, previše službene i staromodne, uvezene iz Ujedinjenog Kraljevstva, koje je u to doba bilo na vrhuncu svoje globalne moći.

Dolaskom trenutnih vijesti srednji je sloj prešao s lokalnog gledišta na ono globalno, od uopćenog pogleda na svijet na pogled prepun specifičnosti i sa svijeta usmjerenog na fikciju u svijet zasnovan na činjenicama. To se otvaranje medijskog svijeta 19. stoljeća događalo u isto vrijeme kada i pokret Prosvjetiteljstva, u kojemu su mit i vjerski izričaj ustupili mjesto znanstvenim metodama i racionalnosti. Vijesti su bile o tome kako srednja klasa zauzima svoj položaj u rastućem svijetu i kako traži određeni kulturni identitet. Ta glad za vijestima bila je odgovor kulture na prevladavajuće društveno-političko okruženje.

"Vijesti i oblikuju i odražavaju jednu posebnu vrstu gladi za iskustvom – želju da se oslobode epskog, junačkog i tradicionalnog u korist jedinstvenog, originalnog, novog, novosti” - napisao je Carey 1992. godine u svome eseju pod naslovom Kulturni pristup komunikaciji. On je smatrao da vijesti imaju svoj značaj za srednji sloj i predvidio je da će nestati kada ih taj sloj više ne bude smatrao relevantnima.

Današnja kriza medija

Svi znamo da je novinska industrija u problemima. Dnevna tiraža američkih vijesti, tiskanih i digitalnih, pala je 2016. godine na 35 milijuna, prema podatcima Istraživačkog centra Pew, što je najniža tiraža od 1945. godine usprkos tome što se populacija skoro utrostručila tijekom ovih 70 i više godina. Novine zarađuju manje od polovine prihoda od onih koje su ostvarivale prije deset godina usprkos rastućem broju pretplatnika, a novinske organizacije zapošljavaju značajno manji broj novinara. U centru Pew procjenjuju da je u 2016. godini bilo oko 40 posto manje profesionalnih novinara nego 2006. godine, a (popričajte s nekim novinarom) mnogi od onih koji ostaju previše rade, a premalo su plaćeni.

Novi poslovni subjekti se muče s tim modelom urušavanja već više od jednog desetljeća. Nove su internetske tehnologije osnažile nove igrače – najviše Google i Facebook – koji su preuzeli kontrolu  distribucije i prihoda od oglašavanja koje ide zajedno s tim.

Djelomično nadahnuti predsjednikom Trumpom, političari od Burme do Libije i od Sirije do Španjolske sada otvoreno napadaju novinare, nazivajući ih "lažnima " ili "pristranima" , optužujući ih za izvrtanje stvarnosti i za pokušaj zaobilaženja novinskih organizacija uporabom društvenih medija ili televizijskih izviješća uživo. U međuvremenu, javnost novinare doživljava kao preslabe prema moći ili previše blizu bogatima i ne vjeruju onome što vide kao sukob interesa.

Je li istina da je kod nekih ozbiljnih novinskih organizacija došlo do rasta usluga plaćene pretplate.   The New York Times nedavno je tvrdio da su skoro udvostručili broj pretplatnika na 3.5 milijuna. Ipak, broj pretplata se ne izjednačava direktno sa čitateljstvom; to jest vrijedan redoviti prihod, ali koliko priča ti pretplatnici zapravo pročitaju, dalje od glavnih naslova? I koliko njih pretplatu obnovi?

Još značajnije je da se ovo može gledati kao privremena i jedinstvena anomalija, neka vrsta "izrasline zbog Trumpa" sastavljena od novih pretplatnika koji ovo vide kao mjesečnu naknadu za pokret otpora protiv Trumpa. Pretplatnici svoje članstvo nose kao značku potpore koju daju jednoj strani u ovom visoko polariziranom trenutku na način vrlo sličan onome na koji svatko od nas lajka neki komentar na Tweeteru ili Facebooku, a da pritom ne pročita cijelu raspravu. To je pokazivanje našega pogleda na svijet.

Carey je primijetio da vijesti nisu samo proizvod nego i simbol jednog rituala povezanog s identitetom, slično kao odlazak u crkvu: "situacija u kojoj se ništa ne nauči, ali u kojoj se određeni pogleda na svijet oslikava i potvrđuje”.

Kraj globalizacije

Trumpova retorika u stilu "Amerika prije svega” možda jest dopustila vladavinu najmanje vjerojatnog predsjednika Sjedinenih Država, ali je isto tako najavila kraj prevladavajuće teorije iz posljednjih 50 godina: one o globalizaciji.

Slaže se to sa slabljenjem globalnih institucija i geopolitičkih aspiracija; sve manjim autoritetom UN-a, neizbježnim reguliranjem poslovanja putem interneta, zatvorenim granicama, rastu nacionalizma i naizgled sve jačim vjerskim i rasnim predrasudama. Zadnjih godina su na Svjetskom gospodarskom forumu održane strastvene debate u kojima se razmatra kraj globalizacije.

"Nacije će se vratiti svojoj prirodnoj sklonosti skrivanju iza vlastitih granica, kretanja prema protekcionizmu, slušanju o vlastitim interesima i zaboravit će na one izvan tih nacionalnih prioriteta” izjavila je Christine Lagarde, glavna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda u siječnju 2017. godine. To se uklapa u rastući i zabrinjavajući trend prema protekcionizmu, prema našem postavljanju barikada pred vanjskim svijetom, pred "drugima”.

Vijesti su, i kao roba i kao kulturni izum, pod utjecajem ovoga procesa deglobalizacije, kao što se vidi iz sve manjega pokrivanja međunarodnih vijesti u našim medijima. Do 2010. godine, u neka tri desetljeća, učestalost i prostor za pokrivanje događaja u inozemstvu u četvorima britanskimnovinama kao i broj novinskih priča iz inozemstva u Sjedinjenim Državama skoro se preplovio. Čak je i bogata Američka Televizija smanjila budžet za izvješćivanje iz inozemstva, smanjujući broj skupih stranih dopisnika i ureda. Strano dopisništvo sada je uglavnom ograničeno na pitanja koja su direktno vezana uz nacionalne interese, kao što su rat ili terorizam.

"1989. godine, godine kada je pao Berlinski zid, televizijske kuće ABC, CBS i NBC zajedno su posvetile 4.828 minuta međunarodnim vijestima” objavila je revija American Journalism2011. godine. "Do 2000. godine, nakon više od desetljeća stalnog smanjivanja, te tri mreže su prenijele samo 2.127 minuta međunarodnih vijesti za vrijeme svojih redovitih vijesti."

Možda je ta promjena povezana s krajem Hladnoga Rata, koji  je desetljećima bio glavni izvor sukoba širom svijeta. Ipak, opadanje se nastavilo i nakon napada od 11. rujna, a globalni rat protiv terorizma koji je nakon toga uslijedio - koji je doveo do okupacije bez presedana nad dvjema nacijama-državama Srednjeg Istoka i svih priča o oslobađanju, izgradnji i pobunjenicima za anglo-američke medije.

Naše doba post-Prosvjetiteljstva

Odmak od globalizma je i geopolitičko i društveno pitanje budući da srednji sloj više ne želi biti dio širega svijeta. Rast vjerskih i rasnih predrasuda se isto tako može povezati s ovim većim trendom. To je kretanje prema unutra, koje se manifestira na razne načine, uključujući i tehnologiju. Već sam ranije pisao kako se smanjivanje broja hiper-linkova, a time i same svjetske mreže, odražava na širi kulturni pomak od onoga prema van do onoga prema unutra, od globalnog do lokalnog.

 To se začudo uklapa s estetikom rastućeg pokreta obrta: lokalnom hranom, lokalnim vinom i pivom, lokalnim obrtnicima i rukotvorinama. Pa ipak, usprkos ovom trendu koji ide prema svemu lokalnom, novinarstvo opet nešto propušta jer nema nikakve jasne potpore lokalne politike ili lokalnih novina. Zapravo, lokalne se novine stalno smanjuju i, kao što je napisala Margert Sullivan 2017. godine u novinama Washington Post, stalno su na rubu „izumiranja",  ukazujući na manjak većega interesa za lokalne općinske izbore – pa čak i za proces same demokracije sudjelovanja.

Da mene pitate kako se apetit za „lokalno" manifestira u vijestima, dao bih vam iznenađujući odgovor: kroz prijatelje i obitelj. Nedavna odluka Facebooka da u dijelu novosti stavi kao prioritet osvježene podatke o prijateljima i obitelji bila je i reakcija na politički pritisak zbog širenja  krivih informacija i naznaka onoga što Facebook i njegova gigantska publika smatraju najvažnijim vijestima. „Istraživanja pokazuju da jačanje naših veza poboljšava naš osjećaj ugode i sreće" rekao je Zuckerberg kada je obrazlagao  tu odluku.

Ali za mnoge ljude najnoviji informacije o rođenju, smrti, braku, novorođenčadi  i drugim događajima u životu prijatelja i obitelji jesu lokalne vijesti. Popularnost vijesti s Instagrama ili Snapchata gradi se oko ovih međuljudskih audiovizualnih dnevnika o našem životu. I sve se ovo nažalost događa uz porast usamljenosti u individualiziranoj kapitalističkoj ekonomiji s propadajućim socijalnim državama, što znači da mnogi ljudi često žive daleko od svoje mreže obitelji i prijatelja.

Vijesti o slavnim osobama su drugi oblik „lokalnog" interesa.  Na kraju krajeva, ako slavne osobe smatramo rođacima koje više ne vidimo, time možemo objasniti širenje isplativih vijesti o slavnim osobama u cijelom svijetu. Mnogi stručnjaci vide celebrity culture kao želju srednjega sloja za društvenom mobilnošću, ali se isto tako može razumjeti i kao odgovor na sve veći broj nuklearnih obitelji i društvene epidemije usamljenosti.

Putovanja su još jedan čimbenik, onaj koji pruža nekakav oblik globalnog identiteta onima koji su još zainteresirani za širi svijet. Međunarodna putovanja su jeftinija i popularnija nego ikada prije pa srednji sloj društva ne treba više vijesti da bi udovoljio svojoj potrebi za pustolovinama. I sami mogu vidjeti daleke kulture i daleka odredišta, osobno.

Vaša dnevna doza drame

Vijesti se više ne mogu gledati kao sredstvo prenošenja informacija. Carey nam je otvorio oči pred ključnim aspektom njihovog dramatičnog i ritualnog iskustva.

Kada čitamo novu priču s vijestima o klimatskim promjenama ili slavnim osobama koji su zlostavljači, mi ne postajemo svjesni samo onoga što se odgodilo nego i sami budemo uhvaćeni u dramu te cijele priče. Biramo strane i želimo da naša strana pobijedi. „Ona ne opisuje svijet, ali prikazuje arenu dramatičnih sila i radnji." napisao je Carey.

Kao što su otkrili stručnjaci Michael Schudson i John Fiske, vijesti su po svojoj prirodi vrsta drame, s mirnim početkom, s poremećajem u svom središtu i mogućnošću razrješenja na kraju.

Schudson primjećuje da su novinari uvijek više željeli ljude za doručkom zapanjiti nego ih poučiti da razumiju neke stvari. Oni žele čuti kako njihovi čitatelji pitaju svoje partnere ili kolege : Jesi li čuo…? Oni žele biti razlogom za razgovor.

I ta se funkcija danas bitno smanjuje. S jedne strane, konzumacija informacija je postala vrlo privatan čin koji se može dogoditi bilo gdje i bilo kada, zahvaljujući mobilnim uslugama. Dani kada bi većina ljudi sjela da bi pročitala jutarnje novine ili pogledala večernji pregled vijesti su prošli. S druge strane, izum kina, televizijskih drama i u najnovije vrijeme, maratonsko praćenje cijelih serija na mrežama Netflix, Hulu ili Amazon su polako utjecali na smanjenu potražnju za dramama. Od Igara prijestolja  do serije Narančasto je nova crna boja, od televizijskih novela do turskih sapunica, internetska drama sada udovoljava apetitima koji su nekada bili vezani uz vijesti.

Štoviše, cjelodnevni programi koji prenose vijesti 24 sata na dan i koji su uspjeli stvoriti svoju publiku stvorili su neku vrstu televizijske drame između voditelja i njegovih gostiju, nešto što stručnjak John Fiske naziva „sapunicom za muškarce". Uobičajeni bilteni s vijestima, kao što je PBS NewsHour, stalno gube svoje gledatelje; PBS NewsHour  je tijekom prošloga desetljeća izgubio više od pola svojih gledatelja, otprilike jedan milijun gledatelja po jednoj večeri, dok kabelski kanali gledani ukupno nisu imali takav pad.

Obavijesti nisu vijesti

Baš kao što je telegraf učinio izvješćivanje neovisnim od vremena i prostora u godinama 1830-im, i proizvodnju vijesti omogućio s bilo kojega mjesta, prijelaz na mobilni internet i pametni telefon oslobodili su distribuciju vijesti od tiranije mjesta i vremena. Sad svatko može primati vijesti u bilo koje vrijeme na bilo kojem mjestu.

To je dovelo do bifurkacije. S jedne strane, imamo obavijesti - kratke nizove informacija koje često stižu direktno od samih izvjestitelja. Sjetite se tweetova od vatrogasnih ili policijskih odreda, političara ili odjela za promidžbu velikih kompanija. Oni zaobilaze novinske organizacije.

S druge strane, imamo dugačko, suradničko, detaljno i skupo izvješćivanje i istrage za koje je potrebno raditi mjesecima. Ovo novinarstvo dugačke forme i dugoga trajanja mnogo je skuplje i detaljnije od novinskih priča koje su dugo dominirale, djelujući više kao književnost koja nije fikcija.

Što god postojalo između ove dvije forme je sve manje izvediva forma vijesti. Mnogi su novinski uredi proveli zadnje desetljeće trošeći i vrijeme i novinarske resurse da bi ubacili duplikate verzija novih priča od 800 riječi koje se već nalaze na desecima drugih stranica s vijestima, od kojih više nijedna nema ni financijskog ni strateškog smisla. Isto to važi za video novinarstvo u kojemu, kako istraživanja pokazuju, čitatelji najbolje reagiraju na kratke 2-minutne animacije ili na jednosatne detaljne dokumentarne filmove. Članci srednje duljine koji nekim izdavačima donose zaradu djela su koja iznose mišljenje, a ne novinske priče.

„Oci Osnivači su bili dovoljno povijesno svjesni da bi znali da demokracije ili republike imaju svoj vijek trajanja od otprilike 200 godina prije nego što nestanu u tiraniji. Oni su shvaćali da su demokratske institucije krhke, a trenutci njihovoga postojanja kratkotrajni u povijesnom vremenu. Veliki imperativ novinarstva je spriječiti nas da nesvjesno potonemo u dominaciju, koliko god dobroćudno i prijateljsko lice ona imala." – James W. Carey

Što od budućnosti vijesti preostaje?

Priznajmo da vijesti kakve smo ih znali kroz dva stoljeća umiru.  Za većinu stanovnika srednjega sloja izgubile su dobar dio svoje svrhe i njihova vrijednost kao robe isparila je. Ali, ako vijesti jesu mrtve,  kako može novinarstvo - a onda i demokracija - preživjeti?

Najveći izazov za novinarstvo je pronaći način da ostane značajno za demokratsko društvo čak i kada se njegova primarna forma - vijest - raspada i pod udarima je udruženih sila zabave i propagande.  Mračna je to slika i izuzetno izazovna zadaća, ali dva najnovija trenda daju nadu: rast proizvodnje  podcastai digitalnog videa.

Radio, a posebno podcast, jest hibridni medij. Još uvijek se uvelike bazira na riječi i stoga može ojačati racionalne rasprave i ozbiljne razgovore, ali može izraziti i duboke emocije. Koristeći dihotomiju Neila Postmana, stoji negdje između tekstualne , „tipografske" forme knjiga i vizualnih formi, „fotografske" forme televizije kao medija za intelektualni angažman i možda ovo objašnjava zašto doista detaljnipodcasti i audio-knjige postaju sve popularniji.

Digitalni video također dobiva na svom značaju. Kombinacija ozbiljnog istraživačkog novinarstva, mišljenja i dramske strukture je znak koji obećava budućnost novinarstva. Video može i voditi i njegovati strastvene javne rasprave o važnim političkim pitanjima i za puno širu publiku od one koja čita akademsku literaturu zasnovanu na stvarnosti.  Ironija je u tome što su obje forme reinkarnacija  radija i dokumentarnih filmova.

Međutim, širi kontekst je sumoran. Čini se da ljudska civilizacija ulazi u novu fazu koju bismo mogli nazvati „post-Prosvjetiteljstvom", u kojemu su središnji stupovi racionalnosti i pisane riječi strukturno zamijenjeni slikama i emocijama. Vjera zamjenjuje činjenice, kao što tipke zamjenjuju linkove. Televizija se vraća i dominira svakim aspektom naših života i svodi sve na zabavu, kao što je Neil Postman upozorio 1985. godine u svome uratku „Nasmrt se zabavljamo".

Stalni rast nejednakosti i propadanje socijalnih država doveli su do propasti javnoga obrazovanja i javnih medija u cijelom svijetu. To je samo doprinijelo našem odmaku od načela Prosvjetiteljstava u kojemu se znanje i obrazovanje koristilo za nadilaženje predrasuda i neznanja.

Trebamo žaliti za novinarstvom. Nije to samo zato što gledamo kako se vijestima čupa srce nego zato što u vrijeme kada je demokracija nadigrana zabavom, ono gubi svoju svrhu. Carey je i za to imao jednu rečenicu: „Bez institucije demokracije, novinari su svedeni na ulogu propagandista ili zabavljača."

Medijski stručnjak Jay Rosen ima svoje vlastite interpretacije Careyjevih prikaza demokracije: „Novinari svoju diplomu kao demokrata zaslužuju ne pružanjem informacija ili praćenjem države – iako oboje može biti potrebno. Kao energični zagovornici javne rasprave, morali bi nam pomoći njegovati određene vitalne navike: sposobnost praćenja neke rasprave, razumijevanja gledišta druge osobe, širenja granica razumijevanja, nalaženja alternativne svrhe koja se možda treba nastaviti pratiti."

Ako, kao što Carey sugerira, demokracija jest isto što i novinarstvo, ne treba nas čuditi  što danas oboje vidimo u problemima. Demokraciju možemo spasiti samo novinarstvom - i obratno.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Forscher

Forscher

Komentirano: 13.6.2018. | 19:31

1

@Stipe, znam da je i tebi dosadan, ali i da je lijepo "poentirati" kad se za to pruži prilika.
Stipe

Stipe

Komentirano: 10.6.2018. | 16:45

2

Forsher - da si ga proćitao do kraja shvatio bi zašto ga nisi pročittao do kraja :) Najerno je tako pisan i upravo spomnje ljude poput tebe :)
Forscher

Forscher

Komentirano: 9.6.2018. | 21:52

3

Ne znam što vas je fasciniralo u ovom tipično angloameričkom truć-buć članku o svemu i ničemu. Izrazito naporan, nisam ga čitao do kraja.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zovak i ti ćeš dobiti metak u potiljak, kunem se

Trebalo je dogurati do ovoga

Zovak i ti ćeš dobiti metak u potiljak, kunem se

17.8.2018. | 14:20
'Trebalo je dogurati do ovoga. Ali, malo branitelji koji otkazuju koncerte nepoćudnim pjevačima, pa DORH koji ne goni one koji prijete jer su bili pijani i jer su branitelji, pa predsjednica koja kaže da su prijetnje samo izraz nezadovoljstva i u konačnici dođemo do ovako olakog
'Trebalo je dogurati do ovoga. Ali, malo branitelji koji otkazuju koncerte nepoćudnim pjevačima, pa DORH koji ne goni one koji prijete jer su bili pijani i jer su branitelji, pa predsjednica koja kaže da su prijetnje samo izraz nezadovoljstva i u konačnici dođemo do ovako olakog
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nijemci na svojim konjima dojahali i do nas

Moguća turistička ponuda Slavonije

Nijemci na svojim konjima dojahali i do nas

13.8.2018. | 20:30
'Na našem putovanju susrećemo dobre i susretljive domaćine koji su uvijek spremni izići u susret i ponuditi nam smještaj'
'Na našem putovanju susrećemo dobre i susretljive domaćine koji su uvijek spremni izići u susret i ponuditi nam smještaj'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvati zaboravili 90. godišnjicu smrti Stjepana Radića

Sabor, Vlada, mediji...

Hrvati zaboravili 90. godišnjicu smrti Stjepana Radića

12.8.2018. | 11:00
Radić je prvi na ovim prostorima uspio, na istu političku stranu, okupiti Hrvate i Srbe Prečane u zajedničkom otporu prema velikosrpskim političkim snagama u Beogradu.
Radić je prvi na ovim prostorima uspio, na istu političku stranu, okupiti Hrvate i Srbe Prečane u zajedničkom otporu prema velikosrpskim političkim snagama u Beogradu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ove iz Vlade treba pobiti'?

Što ako netko napiše:

'Ove iz Vlade treba pobiti'?

9.8.2018. | 10:30
Sada svaka šuša u Hrvatskoj, zahvaljujući Državnom odvjetništvu i našoj predsjednici, ima puno pravo prijetiti smrću kome god poželi. Pod uvjetom da su, naravno, pijani "branitelji" koje su "ponijele emocije".
Sada svaka šuša u Hrvatskoj, zahvaljujući Državnom odvjetništvu i našoj predsjednici, ima puno pravo prijetiti smrću kome god poželi. Pod uvjetom da su, naravno, pijani "branitelji" koje su "ponijele emocije".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Olakšanje stiže tek s prvim mrazom

Ambrozija u punom cvatu

Olakšanje stiže tek s prvim mrazom

9.8.2018. | 0:01
Koncentraciju peludi pa i intenzitet tegoba svatko može provjeriti na takozvanom peludnom semaforu, a postoji i besplatna aplikacija za mobitel, napominje naša sugovornica, i ti su podaci dostupni i na internetskoj stranici spomenutog Zavoda
Peludne alergije izazivaju niz neugodnih simptoma, pošteđena više nije ni obala
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otprilike tako izgleda čovjek

Mi smo krvnici!

Otprilike tako izgleda čovjek

7.8.2018. | 14:00
Mada bi netko mogao kazati kako je to pokušaj ekskulpacije kršćana i osuda antikrista... Mada bi netko mogao prigovoriti kako u njegovu dramatičnom izlaganju nije sve rečeno... Nitko ne bi mogao ukazati niti na približno sličan događaj u Hrvatskoj. Nažalost.
Mada bi netko mogao kazati kako je to pokušaj ekskulpacije kršćana i osuda antikrista... Mada bi netko mogao prigovoriti kako u njegovu dramatičnom izlaganju nije sve rečeno... Nitko ne bi mogao ukazati niti na približno sličan događaj u Hrvatskoj. Nažalost.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ubojice, palikuće i pljačkaši sramotili su časne branitelje

Dok se ne zna tko je - svi smo

Ubojice, palikuće i pljačkaši sramotili su časne branitelje

3.8.2018. | 23:00
Objavljujući ovakve članke uoči našeg praznika, demonstriram čistoću borbe mojih suboraca protiv velikosrpskog agresora te, kao hrvatski časnik, s prezirom pravim otklon od onih koji su sramotili našu borbu i kompromitirali opravdanu želju hrvatskog naroda za slobodnom,
Objavljujući ovakve članke uoči našeg praznika, demonstriram čistoću borbe mojih suboraca protiv velikosrpskog agresora te, kao hrvatski časnik, s prezirom pravim otklon od onih koji su sramotili našu borbu i kompromitirali opravdanu želju hrvatskog naroda za slobodnom, demokrats
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradi li Zlatko Dalić vlastiti kult ličnosti?

Nogomet narodu

Gradi li Zlatko Dalić vlastiti kult ličnosti?

31.7.2018. | 20:15
"Ovih pet posto koji nas hoće preobratiti, neka pati koga smeta. I nek pate”, kazao je Dalić, te dodao: "Ne odgovara vam? Pa nemojte doći na Trg. Ali poštujte tuđe.” Onima koji se s njime ne slažu oko Thompsona rekao je neka "zatvore prozore i gledaju Big Brother”.
"Ovih pet posto koji nas hoće preobratiti, neka pati koga smeta. I nek pate”, kazao je Dalić, te dodao: "Ne odgovara vam? Pa nemojte doći na Trg. Ali poštujte tuđe.” Onima koji se s njime ne slažu oko Thompsona rekao je neka "zatvore prozore i gledaju Big Brother”.
SBplus.hr, Slavonski Brod : A šutjeli su na ‘djeda ustašu’, 'vojnu lekarku', 'Čavoglave'

Ne dam da me ruše oni koji šute

A šutjeli su na ‘djeda ustašu’, 'vojnu lekarku', 'Čavoglave'

28.7.2018. | 23:00
Što se tiče jačanja Živog zida, nisam zabrinut – oni su se više puta deklarirali kao stranka desnice. Potpisali su referendumsku inicijativu Željke Markić protiv nacionalnih manjina, glasali su za promjenu imena Trga maršala Tita, bili su protiv Istanbulske konvencije i protiv su
Što se tiče jačanja Živog zida, nisam zabrinut – oni su se više puta deklarirali kao stranka desnice. Potpisali su referendumsku inicijativu Željke Markić protiv nacionalnih manjina, glasali su za promjenu imena Trga maršala Tita, bili su protiv Istanbulske konvencije i protiv su
SBplus.hr, Slavonski Brod : Komunističke metode ćemo ovaj puta mi morati platiti

Gradski 'Maršal' Duspara:

Komunističke metode ćemo ovaj puta mi morati platiti

7.7.2018. | 10:25
Pozivamo gradonačelnika da ako doista voli grad i Brođane - da možebitne troškove ovog nepotrebnog procesa plati iz svog džepa. Jer nismo u Jugoslaviji da nitko ne pita za odgovornost trošenja love i donošenja političkih poteza...
Pozivamo gradonačelnika da ako doista voli grad i Brođane - da možebitne troškove ovog nepotrebnog procesa plati iz svog džepa. Jer nismo u Jugoslaviji da nitko ne pita za odgovornost trošenja love i donošenja političkih poteza...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Časne bi majci rekle da je dijete umrlo, a zatim ga prodale

Jeziva priča o krađi djece

Časne bi majci rekle da je dijete umrlo, a zatim ga prodale

5.7.2018. | 17:10
U sve je umiješana Katolička Crkva, preko koje se jeziva trgovina djecom godinama odvijala. Časne bi majkama rekle da im je dijete umrlo pri porođaju, a potom bi živo i zdravo dijete prodale podobnim obiteljima, uzornim katolicima i simpatizerima režima.
U sve je umiješana Katolička Crkva, preko koje se jeziva trgovina djecom godinama odvijala. Časne bi majkama rekle da im je dijete umrlo pri porođaju, a potom bi živo i zdravo dijete prodale podobnim obiteljima, uzornim katolicima i simpatizerima režima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Tko prosvjeduje, nije pravi Hrvat i ne voli domovinu'

Ustanak protiv države

'Tko prosvjeduje, nije pravi Hrvat i ne voli domovinu'

23.6.2018. | 21:00
Isto tako, ako ste protiv skupog goriva, onda biste trebali biti i protiv toga da su načelnici i gradonačelnici općina i gradova do, recimo, 3000 stanovnika uopće profesionalci. Neka kao u malim američkim lokalnim zajednicama taj posao radi lokalni učitelj ili liječnik ili u nas
Isto tako, ako ste protiv skupog goriva, onda biste trebali biti i protiv toga da su načelnici i gradonačelnici općina i gradova do, recimo, 3000 stanovnika uopće profesionalci. Neka kao u malim američkim lokalnim zajednicama taj posao radi lokalni učitelj ili liječnik ili u nas
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li moguće ovakav komentar čuti u Hrvatskoj?

I on je Srbin

Je li moguće ovakav komentar čuti u Hrvatskoj?

20.5.2018. | 10:20
Poznati srpski sportski komentator, Milojko Pantić, jedan je od najžešćih kritičara velikosrpske politike predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Pantić je također žestoki protivnik ratnog zločinca Vojislava Šešelja, kao što je nekoć bio protivnik zločinačke politike Slobodana Mil
Poznati srpski sportski komentator, Milojko Pantić, jedan je od najžešćih kritičara velikosrpske politike predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Pantić je također žestoki protivnik ratnog zločinca Vojislava Šešelja, kao što je nekoć bio protivnik zločinačke politike Slobodana Mil
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bleiburg više nikad neće biti isti: policija rigorozna!

Bez nacističkih manifestacija

Bleiburg više nikad neće biti isti: policija rigorozna!

12.5.2018. | 18:15
Bleiburška komemoracija, nema sumnje, u dobrom dijelu austrijske javnosti bit će obilježena kao neonacistički događaj, kojeg podržava i hrvatska Katolička crkva.
Agencija AFP u svojoj najavi dnevnih događaja komemoraciju na Bleiburgu najavila je ovim riječima: "Neonazi susret povodom godišnjice ubijanja hrvatskih fašista 1945. godine. Očekuje se i održavanje protuprosvjeda".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Biskupi podržali referendum za promjenu izbornog sustava

'Ne miješajući se u politiku'

Biskupi podržali referendum za promjenu izbornog sustava

10.5.2018. | 0:01
Na misama ne dopuštaju najave o referendumu, ali medijima dopuštaju da prenesu službeni stav 'Crkve u Hrvata' kako oni, kao institucija, podržavaju ono što su inicirali - promjenu izbornog zakona.
Na misama ne dopuštaju najave o referendumu, ali medijima dopuštaju da prenesu službeni stav 'Crkve u Hrvata' kako oni, kao institucija, podržavaju ono što su inicirali - promjenu izbornog zakona.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrijeme seksa u doba nevinosti

Iz Telegrama

Vrijeme seksa u doba nevinosti

5.5.2018. | 13:15
Drago Hedl je, bez sumnje, jedan od najboljih hrvatskih novinara. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih novinarskih nagrada. Među ostalim, dobio je 2006. američku nagrada The Knight International Journalism Award ,nagradu Hrvatskog helsinškog odbora ‘Joško Kulušić’ za širenj
Drago Hedl je, bez sumnje, jedan od najboljih hrvatskih novinara. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih novinarskih nagrada. Među ostalim, dobio je 2006. američku nagrada The Knight International Journalism Award ,nagradu Hrvatskog helsinškog odbora ‘Joško Kulušić’ za širenj
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko se boji Živog zida?

Pogled s desna

Tko se boji Živog zida?

4.5.2018. | 0:01
Predviđam da čvrsta jezgra Živog zida ni ubuduće neće ni s kim koalirati, jer bi im to bio kraj, ali može im se dogoditi da će uvući u Sabor dosta ljudi koji će se, u situaciji teškog formiranja većine, brzo sauhizirati, odvojiti i pristati uz vlasti Ranije se činilo samorazumlji
Predviđam da čvrsta jezgra Živog zida ni ubuduće neće ni s kim koalirati, jer bi im to bio kraj, ali može im se dogoditi da će uvući u Sabor dosta ljudi koji će se, u situaciji teškog formiranja većine, brzo sauhizirati, odvojiti i pristati uz vlasti Ranije se činilo samorazumlji
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zemlja je ravna ploča, NDH Država Božja, a ustaše sveci...'

Brođanin Elvis Duspara

'Zemlja je ravna ploča, NDH Država Božja, a ustaše sveci...'

30.4.2018. | 0:01
Iza priče koja se isprva činila buncanjem zanesenjaka, krije se politička agenda čiji je cilj zastrašujući: mračna, klerikalna distopija po mjeri Crkve...
Iza priče koja se isprva činila buncanjem zanesenjaka, krije se politička agenda čiji je cilj zastrašujući: mračna, klerikalna distopija po mjeri Crkve...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Negiranja zločina u NDH proizveli su suprotne učinke

Sad svi gledaju u nas

Negiranja zločina u NDH proizveli su suprotne učinke

29.4.2018. | 20:40
Dugogodišnja profesorica na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, Mirjana Kasapović, u svojoj se novoj knjizi osvrnula na revizionističku struju među hrvatskim modernim povjesničarima.
Dugogodišnja profesorica na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, Mirjana Kasapović, u svojoj se novoj knjizi osvrnula na revizionističku struju među hrvatskim modernim povjesničarima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakaza Šešelj je zadnji stadij razvoja svakog nacionalizma

Večernji Glas Koncila piše:

Nakaza Šešelj je zadnji stadij razvoja svakog nacionalizma

28.4.2018. | 0:01
Mada jedan od najuglednijih i najpristojnijih komentatora Večernjeg Glasa Koncila, Branimir Pofuk, u svojoj zadnjoj kolumni Kontrapunkt, velikom broju Srba najdražeg intelektualaca i političara, prof.dr.sc. Vojislava šešelja nazvao je 'nakaznom spodobom' zbog njegova izgleda i po
Mada jedan od najuglednijih i najpristojnijih komentatora Večernjeg Glasa Koncila, Branimir Pofuk, u svojoj zadnjoj kolumni Kontrapunkt, velikom broju Srba najdražeg intelektualaca i političara, prof.dr.sc. Vojislava šešelja nazvao je 'nakazom' zbog njegova izgleda i zbog njegovi
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :