Kulen ili kulin?
Kulin je isto što i kulen. Oko 90 posto ljudi u Hrvatskoj taj proizvod naziva kulen, a u zapadnoj Slavoniji ga zovu kulin. Upravo taj 'kulin' zaštitio sam u Zavodu za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske kao Kulin Galović. Uzor mi je bio čuveni francuski šampanjac Dom Perignon, koji je stekao takav status i postao tako prepoznatljiv brend da kad dođete u restoran i naručite bocu Dom Perignona, ne morate istaknuti da je to šampanjac. On je postao sinonim za tu kategoriju. Mislim da sam i ja u tome uspio jer moji kupci kad naručuju kulin, naručuju Kulin Galović, bez naglaska i objašnjena da je riječ o slavonskom domaćem kulinu, piše Jutarnji list.
Odakle i zašto naziv Atelje Kulin Galović?
Kulin je umjetničko djelo. Jer, kada se pogleda cijeli tehnološki proces izrade, kad se zna da se za njegovu proizvodnju odabire najbolje svinjsko meso i začini i da je dimljenje potpuno prirodno kao i zrenje, dobije se potvrda navedene teze. A proizvodni pogon, njegova autohtona arhitektura i unutrašnji ambijent odražavaju pravi atelje, koji je još k tome okružen lipama i cvijećem. A i moji majstori u proizvodnji su pravi umjetnici!
Imate novi proizvod, o čemu se radi?
Radi se o kobasici s vinom, odnosno s graševinom. Osnovni motiv da napravim ovakvu kobasicu bio je taj da odam priznanje našim Slavoncima što su nakon dugo vremena i uz podosta osporavanja uspjeli napraviti od graševine kao sorte vrhunsko vino koje nije više samo sinonim za vino koje se koristi za gemišt. Za proizvodnju smo koristili vino Vlade Krauthakera, jednog od naših najuspješnijih i najboljih vinara, i to njegovu graševinu s položaja Mitrovac.
Što kaže Vlado Krauthaker?
Vlado i njegova obitelj jako su ponosni na ovaj proizvod. Tijekom istraživanja i razvoja davali su mi ogromnu potporu i, naravno, puno vina za sve eksperimente i promocije, na čemu sam im jako zahvalan.
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -
6e1f7b93f23a659d0dec86facb4d6e879d4e21b506.06.2016. u 21:09
I, koliko će "promila" imati jedan sendvić napravljen s tom kobasicom?
-
staribrod06.06.2016. u 13:14
Imao sam priliku probati kulin od dotičnog gospodina. Kad sam vidio izgled (svijetli krug u sredini , promjera 4 cm) , dobro sam se nasmijao. A kad sam čuo cijenu tog vrhunskog proizvoda , onda sam dobio i proljev. Sve... Prikaži sve je to smrznuta lopatica iz uvoza i nešto malo leđne slanine od svježega.
-
istocni_front06.06.2016. u 11:08
Tetak,za drugo dio komentara ti skidam kapu,kao da si mene pitao. Da tako je kulin,kulin mi znamo pravit od davnina.
-