Iz drugih medija

Objavljeno: 23.8.2017. u 23:55
Prikaza: 1397
|
Autor: Jelena Lovrić/Jutarnji list

Izjednačavanje fašizma i antifašizma

Ispiranja mozga raznim vrstama ustašolikih splačina

root : Ispiranja mozga raznim vrstama ustašolikih splačina

Za razliku od Amerike, gdje je predsjednik države demonstrirao teško moralno posrnuće, ali je društvo, pokazujući svoju vitalnost, na njegove prorasističke izjave burno reagiralo, hrvatsko je društvo široko i duboko zahvaćeno visokom dozom moralne tuposti

Vrlo znakovito, Zlatko Hasanbegović, trenutno prvo grlo radikalne hrvatske desnice, usporedio se s Donaldom Trumpom i javno stao na branik aktualnog američkog predsjednika u trenutku njegova najvećeg moralnog pada i baš onoga dana kad se takoreći cijeli civilizirani svijet od njega distancirao.

Zbog skandaloznog reagiranja na rasističke marševe u Virginiji, praktičnog povlađivanja bjelačkoj supremaciji, Trumpa se danas odriču i njegovi najbliži suradnici, hvale ga - indikativno! - pripadnici Ku Klux Klana, naslovnice američkih medija vrište konsternacijom jer je šef države pokazao simpatije za neonaciste, njegove stavove kritički opserviraju vodeće političke ličnosti svijeta, od prethodnika Obame nadalje, a prvak revizionističke desnice u Hrvatskoj sve to naziva nerelevantnom pseudoljevičarskom difamacijskom kampanjom. Svojom izjavom Hasanbegović je izoštrio ionako vidljivu činjenicu da između američkih i hrvatskih desničara postoji fatalna sličnost. Svojevrsna crna transverzala Charlottesville - Zagreb. Ideja o rasnoj superiornosti pod ruku s idejom o nacionalnoj supremaciji.

Još gore, oklijevanje američkog predsjednika da osudi rasističku netrpeljivost, mržnju i nasilje, frapantno je slično nevoljkosti hrvatskih političara da osude manifestacije proustaške desnice. Istina, Trump je s dvodnevnim zakašnjenjem u jednom trenutku ipak otvoreno osudio marš bijelih rasista, koji je rezultirao i ljudskim žrtvama, priznajući da divljački pohod zaljubljenika u robovlasničku prošlost jedne od južnjačkih država SAD-a udara na same temelje države, jer je "Amerika utemeljena na ideji da su svi ljudi rođeni jednaki”, da bi se odmah potom, samo dan kasnije, vratio početnom izmotavanju i umjetnom balansiranju odgovornosti izjavom o podijeljenoj odgovornosti. Podijeljenoj između razgoropađenih rasista i prosvjednika koji su njihovoj destrukciji stali nasuprot.

Riječ je o pokušaju poricanja stvarnosti ili izmišljanju njene alternativne, prefabricirane verzije. Slično kako to rade hrvatski političari kad tvrde da je ustašluk u Hrvatskoj fantomska ili minorna pojava, dok se stadioni prolamaju zločinačkim ZDS pozdravom i ustašlukom podvučena ploča već godinu dana stoji u Jasenovcu. Ali, kao što se relativiziranju proustaških provokacija vrlo uvjerljivo suprotstavlja upravo objavljeno godišnje izvješće State Departmenta, koje precizno navodeći općepoznate podatke upozorava na rastuću praksu veličanja NDH i umanjivanja ustaških zločina, tako ni od Trumpovih teza o obostranoj krivnji ni kamen na kamenu nije ostao. "Izjednačio je one koji izvikuju nacističke parole i zastupaju superiornost bijele rase s aktivistima koji se rasizmu i netrpeljivosti suprotstavljaju”, zgraža se New York Times. "Ne vidim nikakve sličnosti između onih koji promiču fašističke vrijednosti i onih koji im se protive”, napisala je britanska premijerka Theresa May.

Tvrdnja američkog predsjednika o krivcima na obje strane, s nekoliko dodatnih toplih rečenica kako se i među rasističkim mitingašima našlo, doslovce, krasnih i simpatičnih likova, vrlo je bliska s trenutno u Hrvatskoj vladajućom mantrom o dva totalitarizma, kojom premijer Plenković namjerava uređivati odnos prema traumatičnim dijelovima prošlosti. Riječ je o sestrinskom, gotovo blizanačkom stavu. Problematičnom iz više aspekata.

Prvo, oba diskursa relativiziraju činjenice, u istu ravan pokušavajući dovesti stvari koje su neusporedive, pa i oprečne. Trump izjednačava rasiste i one koji im se suprotstavljaju, braneći vrijednosti rasne jednakosti i građanskih prava. Plenković pod istu egidu sprema zločinačku, na rasnim zakonima ustrojenu NDH i nedemokratsku Jugoslaviju. Takvo nategnuto balansiranje vrijednosno posve različitih dijelova prošlosti moralno je vrlo dvojbeno i zapravo nedopustivo.

Drugo, teza o krivcima na obje strane, odnosno o dva totalitarizma, šamar desno, šamar lijevo, pokušava vrlo tendenciozno kamuflirati, pa i falsificirati karakter podjela i sukoba. Ni u Americi ni u Hrvatskoj nije riječ o sudaru između radikalne desnice i radikalne ljevice, kako to i ovdje i tamo vladajući hoće prikazati. Riječ je o civilizacijskom pitanju. O konfliktu između glorifikatora loše prošlosti i protagonista ultrakonzervativne rekonkviste, s jedne strane, i onih koji zastupaju vrijednosti modernog svijeta i otvorenog društva, s druge strane. Desničarske masovke u Charlottesvilleu Ameriku bi htjele vratiti u, po njima, slavne tradicije robovlasništva i rasizma. Umjetnim potenciranjem navodno hitne potrebe obračuna s crvenim totalitarizmom, ovdje se uspostavlja defenzivan, faktički povlađujući odnos prema navali crne, revizionističke desnice, koja Hrvatsku vidi kao državu hrvatske nacionalne supremacije. Platforma koja je već jednom - logično koliko i tragično - rezultirala rasnim zakonima, istrebljivanjem drugih naroda, genocidom i Jasenovcem.

Treće, nasilno balansiranje krivnje, odnosno totalitarizama zapravo služi opravdavanju i protežiranju onih koji to ne zaslužuju. Dijeleći krivnju na "obje strane”, izmišljajući "lijeve ekstremiste” kojih nije bilo kako bi mogao pogladiti one desne, Donald Trump stao je na stranu rasizma, što su i mediji u SAD-u odmah prepoznali. Prvi američki predsjednik koji faktički brani bijele nacionaliste, čak im svojim izjavama daje vjetar u krila, užasnuto konstatiraju. Na isti način, farizejskom osudom "svih radikalizama”, kojom vladajući reagiraju na manifestacije ekstremizirane, revizionističke desnice, Hrvatska dopušta praktičnu rehabilitaciju ustašije. Umjesto bistrenja povijesti, na djelu je njeno namjerno mućenje. Generalnim osporavanjem i blaćenjem antifašizma utire se put relativiziranju zločinačkog karaktera Endehazije. Vrata su razvaljena! Ušato U i slični simboli jednog povijesno poraženog i propalog poretka već su odavno postali dijelom mainstreama.

Za razliku od Amerike, gdje je Trumpovo proklizavanje u obranu rasizma ipak ostalo izolirani eksces, u Hrvatskoj se cvjetanje ustašluka prilično omasovilo. Američki predsjednik doživio je masivne i žestoke osude, doma i u svijetu, i odjednom se - premda i dalje vrlo moćan - našao jako usamljenim. Njegova se kadrovska piramida rapidno urušava, s posve neizvjesnim posljedicama. Ovdje takve rezolutne reakcije u pravilu izostaju. Hrvatsko je društvo na provokacije slične vrste uglavnom ravnodušno. Ekstremističke, pronacističke, odnosno proustaške manifestacije primaju se bez većinskog kritičkog odmaka, gotovo kao dio normalnosti. Javnost je oguglala, veliki dio medija bez vrijednosnog sidra, pogubljeni ili čak zatrovani.

Na ustaški pozdrav u Jasenovcu, osim State Departmenta, gotovo da nitko više ne reagira. U američkom izvješću kritički apostrofirani Hasanbegović dobio je priliku da, uz asistenciju HDZ-a i Milana Bandića, prekraja povijest i simbole Zagreba te uličnim pločama vodi svoj privatni rat protiv Titovog antifašizma. Jakov Sedlar, spomenut zbog revizionističkog filma o Jasenovcu, kojim se umanjuje broj žrtava tamošnje tvornice smrti, počašćen je visokom nagradom Grada Zagreba. Kao posebna se vijest ističe da će predsjednica države za svog posjeta Australiji zaobići centre u kojima je bista poglavnika Pavelića, što je navodno prešutni uvjet zemlje domaćina, ali na što se hrvatski konzul smatrao potrebnim gnjevno osvrnuti. I tako dalje, i tako dalje…

Za razliku od Amerike, gdje je predsjednik države demonstrirao teško moralno posrnuće, ali je društvo, pokazujući svoju vitalnost, na njegove prorasističke izjave burno reagiralo, hrvatsko je društvo široko i duboko zahvaćeno visokom dozom moralne tuposti, rezultat godinama vođene operacije masovnog ispiranja mozga raznim vrstama ustašolikih splačina.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
bravulja

bravulja

Komentirano: 24.8.2017. | 15:22

1

Dovoljno je pročitati tko piše...Pa da povratiš....
MaksMesar

MaksMesar

Komentirano: 24.8.2017. | 11:04

2

Sb plus bilten sdpa sa jerkom(namjerno malim) koji viđa ustasje zmije i kad spava...covjek koji ima 8643 suđenja...ukratko smece
Orsag

Orsag

Komentirano: 24.8.2017. | 9:02

3

Jugoslavenka koja je rekla 91 kad ce Jna vise zgazit Hrvatsku i predratna ljubavica Radovana Karadzica pise ovakve rigotine. Kad se takve hulje postavljaju na branik antifasizma jasno je kakva je to ideja. Ne hvala citajte i dalje yutarnji
12345

12345

Komentirano: 24.8.2017. | 0:10

4

...hoce to isprat mozak kad stalno ponavljas...neprijatelj nikad ne spava, nista nas ne smije iznenaditi, nema odmora dok traje obnova...i svima ona koji su zdimili daleko od nigdje...snađi se druže...

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Korijeni totalitarizma su zapravo u religiji

Radikali bi morali shvatiti

Korijeni totalitarizma su zapravo u religiji

16.10.2018. | 23:55
Pokojni Christopher Hitchens, tvrdio je da su monoteističke religije, kršćanstvo, islam i judaizam, zapravo u svojoj srži totalitarne. Zapravo, ne samo da su totalitarne, već da je ideja totalitarizma u temelju teokratska.
Pokojni Christopher Hitchens, tvrdio je da su monoteističke religije, kršćanstvo, islam i judaizam, zapravo u svojoj srži totalitarne. Zapravo, ne samo da su totalitarne, već da je ideja totalitarizma u temelju teokratska.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Govori pet jezika i ne pada joj na pamet bježati iz Hrvatske

I to je Hrvatska

Govori pet jezika i ne pada joj na pamet bježati iz Hrvatske

15.10.2018. | 10:00
Matea je direktorica hotela "President" u Splitu i njegova imenjaka u Solinu, a vodi i hotel "Split Inn" na Kamenu. Upravlja, dakle, s tri obiteljska hotelska objekta koja imaju ukupno 400 kreveta i više od 150 zaposlenih.
Matea je direktorica hotela "President" u Splitu i njegova imenjaka u Solinu, a vodi i hotel "Split Inn" na Kamenu. Upravlja, dakle, s tri obiteljska hotelska objekta koja imaju ukupno 400 kreveta i više od 150 zaposlenih.
SBplus.hr, Slavonski Brod : I predratne ubojice Srba slobodno šeću Vukovarom

Pupovac o prosvjedu:

I predratne ubojice Srba slobodno šeću Vukovarom

15.10.2018. | 0:01
"Ne znam koje su Penavine ambicije, ali znam koje su ambicije onih koji stoje iza prosvjeda. Organizirati tolike autobuse, nije to samo na jednom gradonačelniku, već nekoga tko ima organizaciju i novac. Nije na meni da govorim tko je. To su oni koji su već slali poruke što bi htj
"Ne znam koje su Penavine ambicije, ali znam koje su ambicije onih koji stoje iza prosvjeda. Organizirati tolike autobuse, nije to samo na jednom gradonačelniku, već nekoga tko ima organizaciju i novac. Nije na meni da govorim tko je. To su oni koji su već slali poruke što bi htj
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ljudi sele (i) iz Broda jer bježe od neslobode

Crkve i stranke su pokretači dobra i zla

Ljudi sele (i) iz Broda jer bježe od neslobode

13.10.2018. | 9:00
''U članici Europske unije Hrvatskoj egzodus stanovništva u međuvremenu poprima prijeteće razmjere za opstanak države''. Prema Eurostatu, iz Hrvatske se iselilo 14 posto stanovništva, dok je prosjek EU-a 3,8 posto.
''U članici Europske unije Hrvatskoj egzodus stanovništva u međuvremenu poprima prijeteće razmjere za opstanak države''. Prema Eurostatu, iz Hrvatske se iselilo 14 posto stanovništva, dok je prosjek EU-a 3,8 posto.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo je važnije od Kolinde u Brodu i eksplozije u Rafineriji

Hrvatsku vode kriminalci

Ovo je važnije od Kolinde u Brodu i eksplozije u Rafineriji

10.10.2018. | 11:00
Tajna grupa odvjetnika, savjetnika i brokera pod vodstvom premijera Andreja Plenkovića i sada bivše potpredsjednice Martine Dalić ne samo da su bogato naplatila pisanje posebnog zakona za "spas" te kompanije, već su izradili i Vladin plan za izvlačenje novca iz Agrokora.
Tajna grupa odvjetnika, savjetnika i brokera pod vodstvom premijera Andreja Plenkovića i sada bivše potpredsjednice Martine Dalić ne samo da su bogato naplatila pisanje posebnog zakona za "spas" te kompanije, već su izradili i Vladin plan za izvlačenje novca iz Agrokora.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Smije li ovaj čovjek zastupati Hrvate u BiH

Herceg Bosna ili Bosna i Hercegovina?

Smije li ovaj čovjek zastupati Hrvate u BiH

5.10.2018. | 10:45
Od hrvatskog premijera, Andreja Plenkovića, do hrvatskih generala, relevantni predstavnici hrvatske nacionalističke politike, iz Hrvatske, sve Hrvate u BiH zovu neka glasaju za Dragana Čovića, hrvatskog nacionalistu-separatistu koji, u granicama mogućeg, nastavlja BiH politiku Fr
Od hrvatskog premijera, Andreja Plenkovića, do hrvatskih generala, relevantni predstavnici hrvatske nacionalističke politike, iz Hrvatske, sve Hrvate u BiH zovu neka glasaju za Dragana Čovića, hrvatskog nacionalistu-separatistu koji, u granicama mogućeg, nastavlja BiH politiku Fr
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od ponedjeljka vozi besplatni 'studentski vlak'

Dobre vijesti za obiteljski budžet

Od ponedjeljka vozi besplatni 'studentski vlak'

2.10.2018. | 13:00
Iz Zagreba besplatni studentski vlak vozi petkom, počevši od 12. listopada 2018. godine s polaskom u 16,35 sati, uz zaustavljanje u Ivanić Gradu, Kutini, Novskoj, Novoj Kapeli-Batrini, Pleternici i Požegi. Povratak studenata u 'klupe' bit će organiziran nedjeljom.
Iz Zagreba besplatni studentski vlak vozi petkom, počevši od 12. listopada 2018. godine s polaskom u 16,35 sati, uz zaustavljanje u Ivanić Gradu, Kutini, Novskoj, Novoj Kapeli-Batrini, Pleternici i Požegi. Povratak studenata u 'klupe' bit će organiziran nedjeljom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osamsto litara vina dostajat će do sljedeće berbe

Godišnje druženje obitelji i prijatelja

Osamsto litara vina dostajat će do sljedeće berbe

1.10.2018. | 10:20
Zoretić je poznat kao iznimno društven čovjek, ali i kao lovac u požeškom Lovačkom društvu „Jelen“. Vina će do sljedeće berbe imati dovoljno za potrebe svoga domaćinstva te rođaka i prijatelja.
Zoretić je poznat kao iznimno društven čovjek, ali i kao lovac u požeškom Lovačkom društvu „Jelen“. Vina će do sljedeće berbe imati dovoljno za potrebe svoga domaćinstva te rođaka i prijatelja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zahtjevi HDZ-a BiH nespojivi su s ljudskim pravima

BOSANSKI FRANJEVAC MARKO ORŠOLIĆ

'Zahtjevi HDZ-a BiH nespojivi su s ljudskim pravima

30.9.2018. | 15:15
- U opasnosti od nestanka, Bošnjaci su morali odgovoriti žestoko. Opasnost od bošnjačkog unitarizma samo je bauk koji prekriva vlastiti nacionalizam i strah od odgovornosti za vlastita zlodjela i promašaje.
- U opasnosti od nestanka, Bošnjaci su morali odgovoriti žestoko. Opasnost od bošnjačkog unitarizma samo je bauk koji prekriva vlastiti nacionalizam i strah od odgovornosti za vlastita zlodjela i promašaje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo trebate pročitati ako ste hrvatski patriot

Antidomovinski manifest

Ovo trebate pročitati ako ste hrvatski patriot

29.9.2018. | 10:40
Da biste bili domoljub, morate biti Hrvat, katolik, glasni nacionalist i morate mrziti Srbe. Onda smijete lagati, čak i ubiti. U takvoj Hrvatskoj nema mjesta za uzorne građane...
Da biste bili domoljub, morate biti Hrvat, katolik, glasni nacionalist i morate mrziti Srbe. Onda smijete lagati, čak i ubiti. U takvoj Hrvatskoj nema mjesta za uzorne građane...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Drago Hedl pokazao što znači novinarska solidarnost

Zbog otkaza Hrvoju Zovku, odbio HTV

Drago Hedl pokazao što znači novinarska solidarnost

27.9.2018. | 21:45
Razlog tome je činjenica da bih govorio za televiziju koja se na meni neprihvatljiv način obračunava s novinarima, objasnio je Hedl Denisu Latinu
Razlog tome je činjenica da bih govorio za televiziju koja se na meni neprihvatljiv način obračunava s novinarima, objasnio je Hedl Denisu Latinu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ako želite na brzinu saznati što ste sve propustili

Pogledajte ovaj članak

Ako želite na brzinu saznati što ste sve propustili

27.9.2018. | 13:30
Malo je onih koji ne znaju Brođanina Petra Bašića, ali je zato puno njih koji pojma nemaju o kakvom općeobrazovanom orijašu je riječ. Sam za sebe će reći kako bi bio bogat čovjek kad bi za svaku informaciju u sivim vijugama dobio jednu kunu. A da mu je novac nebitan potvrđuje čin
Malo je onih koji ne znaju Brođanina Petra Bašića, ali je zato puno njih koji pojma nemaju o kakvom općeobrazovanom orijašu je riječ. Sam za sebe će reći kako bi bio bogat čovjek kad bi za svaku informaciju u sivim vijugama dobio jednu kunu. A da mu je novac nebitan potvrđuje čin
SBplus.hr, Slavonski Brod : Do Nove godine cijena metra drva bit će 400 kuna

NAJAVLJENO POSKUPLJENJE

Do Nove godine cijena metra drva bit će 400 kuna

20.9.2018. | 20:20
Ove godine nisam morao čekati, ali sam ih zato platio po višoj cijeni, a sumnjam i da nisam dobio punih osam "metara” koliko sam naručio. Što da radim, lani sam čekao nekoliko mjeseci, pa nisam htio da se to ponovi.
Ove godine nisam morao čekati, ali sam ih zato platio po višoj cijeni, a sumnjam i da nisam dobio punih osam "metara” koliko sam naručio. Što da radim, lani sam čekao nekoliko mjeseci, pa nisam htio da se to ponovi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : USKOK-u prijavio sve koji su ga uhljebili, jer su odustali

Nevjerojatna čestitost

USKOK-u prijavio sve koji su ga uhljebili, jer su odustali

14.9.2018. | 0:01
Uhljeb Mladen Raguž osuđen je u studenome 2002. jer je u listopadu 1995., kao djelatnik tadašnje Financijske policije, od jednog poduzetnika pokušao iznuditi 75.000 DEM, pri čemu ga je policija, u pripremljenoj zamci, uhvatila s obilježenim novčanicama. Osuđen je na 11 mjeseci za
Uhljeb Mladen Raguž osuđen je u studenome 2002. jer je u listopadu 1995., kao djelatnik tadašnje Financijske policije, od jednog poduzetnika pokušao iznuditi 75.000 DEM, pri čemu ga je policija, u pripremljenoj zamci, uhvatila s obilježenim novčanicama. Osuđen je na 11 mjeseci za
SBplus.hr, Slavonski Brod : Smiju li novinari javno kritizirati biskupe i druge klerike?

CRKVA U U MREŽENOM SVIJETU

Smiju li novinari javno kritizirati biskupe i druge klerike?

10.9.2018. | 0:01
Crkva ne zabranjuje zakonski katoličkom novinaru ili ikojem kompetentnom laiku da kritizira nekog biskupa, no svejedno zahtijeva da se tom kritikom ne gazi autoritet biskupa ili njegove službe, ili da se uzrokuju štetne podjele unutar tijela Crkve.
Crkva ne zabranjuje zakonski katoličkom novinaru ili ikojem kompetentnom laiku da kritizira nekog biskupa, no svejedno zahtijeva da se tom kritikom ne gazi autoritet biskupa ili njegove službe, ili da se uzrokuju štetne podjele unutar tijela Crkve.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Roditelji tvrde da im je Romkinja pokušala ukrasti dijete

Drama u obiteljskoj kući

Roditelji tvrde da im je Romkinja pokušala ukrasti dijete

6.9.2018. | 15:00
Babarogama i cigankama majke su desetljećima plašile zločestu djecu i prijetile da će ih one odnijeti ne budu li dobri. Ono što je nekada bio mit, tvrdi jedan otac, u njegovoj se kući gotovo obistinilo kada mu je supruga posvjedočila o pokušaju otmice njihove šestomjesečne bebe.
Babarogama i cigankama majke su desetljećima plašile zločestu djecu i prijetile da će ih one odnijeti ne budu li dobri. Ono što je nekada bio mit, tvrdi jedan otac, u njegovoj se kući gotovo obistinilo kada mu je supruga posvjedočila o pokušaju otmice njihove šestomjesečne bebe.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatski policajci pretukli 700 migranata

UNHCR OBJAVIO OŠTRE KRITIKE

Hrvatski policajci pretukli 700 migranata

5.9.2018. | 22:45
U izvještaju se navode oštre kritike hrvatske vlasti zbog njezina ponašanja prema ilegalnim migrantima. Na sve takve i slične optužbe hrvatska je Vlada i Ministarstvo unutarnjih poslova dosad odgovarala šutnjom.
U izvještaju se navode oštre kritike hrvatske vlasti zbog njezina ponašanja prema ilegalnim migrantima. Na sve takve i slične optužbe hrvatska je Vlada i Ministarstvo unutarnjih poslova dosad odgovarala šutnjom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Biskup Mate Uzinić okrenuo leđa kolegama

Trostruki aksl

Biskup Mate Uzinić okrenuo leđa kolegama

3.9.2018. | 0:01
Pedofilija nije jedina podlost kojom se dio klera rutinski bavi, a velik broj kolega ih pritom skriva. Na vrhu piramide njihova zla jeste širenje mržnje među narodima te besramni hedonizam kojeg prevelik broj tih licemjera živi.
Pedofilija nije jedina podlost kojom se dio klera rutinski bavi, a velik broj kolega ih pritom skriva. Na vrhu piramide njihova zla jeste širenje mržnje među narodima te besramni hedonizam kojeg prevelik broj tih licemjera živi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jeste li znali kad i kako su nastale nacije u regiji/regionu

Pojam i povijesni razvoj nacija

Jeste li znali kad i kako su nastale nacije u regiji/regionu

31.8.2018. | 0:01
Nacije nastale raspadom tri carstva - Turska, Austrougarska, Rusija - ulaze u novo stanje - bez identiteta, bez oblikovanog etničkog sadržaja i određenog prostora, nezaštićene, izložene različitim utjecajima i teritorijalnim težnjama iz okruženja.
Nacije nastale raspadom tri carstva - Turska, Austrougarska, Rusija - ulaze u novo stanje - bez identiteta, bez oblikovanog etničkog sadržaja i određenog prostora, nezaštićene, izložene različitim utjecajima i teritorijalnim težnjama iz okruženja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznajmo još ponešto o našim susjedima iz Zlatne doline

'Kod nas je sve u znaku broja pet'

Saznajmo još ponešto o našim susjedima iz Zlatne doline

24.8.2018. | 0:01
S više od trideset vinarija na tri vinske ceste - vinogorje Požega-Pleternica, vinogorje Pakrac i najpoznatije hrvatsko vinogorje Kutjevo, ovaj kraj privlači istinske ljubitelje vina, a s čak 111 planinarskih i biciklističkih staza omiljena je destinacija rekreativaca i sportaša.
S više od trideset vinarija na tri vinske ceste - vinogorje Požega-Pleternica, vinogorje Pakrac i najpoznatije hrvatsko vinogorje Kutjevo, ovaj kraj privlači istinske ljubitelje vina, a s čak 111 planinarskih i biciklističkih staza omiljena je destinacija rekreativaca i sportaša.
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :