Iz drugih medija

Objavljeno: 19.8.2018. u 0:02
Prikaza: 2342
|
Autor: Jurica Pavičić

Jurica Pavičić tvrdi:

'Hrvatska policija redovno pljačka putnike na cesti'

root : 'Hrvatska policija redovno pljačka putnike na cesti'

Prije tri godine strani mediji su o nama pisali s divljenjem, a sada pišu o policajcima koji pljačkaju ljude na cesti. Što se dogodilo u te tri godine?

TE 2015. Hrvatskom nije vladala demokršćanska vlada i u njoj nisu vladale kršćanske vrijednosti. Te 2015. Lijepom Našom vladala je đavlija ljevičarska koalicija, na vlasti su bili ateisti i nekrsti koji su uveli istospolne brakove, a u zagrebačke muzeje izložbe o socijalizmu. U Vladi je sjedilo pet ministara Srba, na TV-u su igrali partizanski filmovi, treći program još nije nalikovao na Laudato TV, a biskupi nisu bili - kao sada - improvizirana zamjena za politbiro. Srednjostrujaške novine nisu darivale čitateljima postere s križnim putom, a crkva nije redigirala školske programe. Bila su to, ukratko, vremena zloćudne ateističke vlasti kojoj ništa kršćansko nije bilo ni blisko ni poželjno, piše Jutarnji list.

Biskupske se poslanice iščitavaju kao što su se nekad iščitavali uvodnici u moskovskoj Pravdi, a novine čitateljima dijele katoličke memorabilije i postere. 
Te iste strašne ateističke 2015 na istočnim su se granicama Hrvatske prvi put pojavili ljudi u pohabanim patikama, s vjetrovkama i smartphoneima koji su se iz Azije pješice zaputili u Malmö, Frankfurt ili Amsterdam. Te 2015. Hrvatska se, deset godina nakon Italije i pet nakon Grčke, prvi put suočila s izbjeglicama. Te 2015. hrvatska policija u hrvatskim uniformama na granici ih je organizirano dočekivala. Pokraj Broda je organiziran prihvatni centar. Tadašnji ministar policije, inače izviđač, u nekoliko je dana organizirao šatorsko naselje te danima boravio u njemu bdijući nad tim da prema putnicima u nevolji sustav postupa dolično i humano.

Tih dana zapadne su novine laskavo izvještavale kako je postupanje hrvatskih graničnih službi u "striking contrast” (zapanjujućem kontrastu) prema ponašanju Mađara, koji su istih tih tjedana emigrante hranili tako što su im preko žice u kavez bacali kruh. Tih dana Hrvatska je bila zemlja koja je po postupanju u izbjegličkoj krizi bila u "zapanjujućem kontrastu” prema OrbanovojMađarskoj, ali zato slična Njemačkoj, Nizozemskoj i Švedskoj.

Tako je to izgledalo kad u Hrvatskoj nisu vladale kršćanske vrijednosti.

Od te 2015. prošle su tri godine. U te tri godine, naša se zemlja nasreću otarasila tih malignih ateista i zatornika kršćanstva. Marnom i koordiniranom operacijom Katoličke crkve i šatoraša, na vlast je napokon stigla prava katolička opcija. Predsjednica, premijer i gradonačelnici sveudilj pohode marijanska svetišta, vuku se po procesijama i rukuju s prelatima. Javna TV tapecirana je bogobojaznim emisijama i dokumentarnim specijalima o mučeničkoj svetoj crkvi.

Biskupske se poslanice iščitavaju kao što su se nekad iščitavali uvodnici u moskovskoj Pravdi, a novine čitateljima dijele katoličke memorabilije i postere. Crna vremena bezbožnog moralnog relativizma nasreću su daleko iza nas. E, pa kako sada, u toj novoj moralno oporavljenoj Hrvatskoj, izgleda odnos prema izbjeglicama?

Kako on izgleda, imali smo u posljednjih nekoliko mjeseci u više navrata čitati u hrvatskim novinama. Sada je priliku da to dozna zahvaljujući britanskom Guardianu dobilo i šire globalno čitateljstvo.

To je globalno čitateljstvo, naime, zahvaljujući tekstu Guardianova reportera imalo prilike doznati ono što hrvatsko čitateljstvo izvjesno vrijeme već zna: da su se izbjeglice u širem prostoru Like i Korduna pretvorili u resurs novovjeke hajdučke ekonomije. Vremena kad je Hrvatska za izbjeglice dizala šatore te kad se na ulazu u kamp s njima rukovao ministar, odavno su prošla. Danas hrvatski "tretman izbjeglica” funkcionira bitno drukčije. Kad ih policija zatekne, ne dovodi ih u postaju, ne daje im priliku da formalno zatraže azil.

Umjesto toga, policija im uzme mobitele koje zaplijeni ili uništi, opelješi im novac, a potom ih silom preprati i šutne natrag u Bosnu. Ondje izbjeglice čekaju da im netko, najčešće rodbina sa Zapada, pošalje novi mobitel i eure, da bi potom opet krenuli. A kad krenu, padnu opet u ruke ovovjekih Andrijica Šimića koji su granični prijelaz pretvorili u ekonomski resurs, a novčane pošiljke iz pariških i briselskih "banlieuea” u dodatni izvor prihoda u nerazvijenim planinskim područjima.

Generalizacije su, dakako, uvijek opasne. Vjerujem da na prostoru karlovačke i gospićke PU tako ne postupaju svi policajci. No primjera je puno i svjedočenja previše da bi se mogla držati izoliranim incidentom. Da se marodersko pljačkanje putnika na cesti dogodilo i jednom, i taj bi jedan put zahtijevao temeljitu internu istragu, odgovornost i otkaze. A ovdje očito nije riječ o jednom izoliranom incidentu, nego o praksi koja je toliko učestala da evidentno postaje dio standardne operativne procedure, ili barem polutolerirane "sive ekonomije”.

A da je ta praksa polutolerirana, ili čak poželjna, svjedoči i činjenica da izvještaji o pljačkanju izbjeglica tjednima izlaze u hrvatskim novinama, a da to vodstvo hrvatske policije i ministarstva unutarnjih poslova nije ponukalo na ama baš nikakvu reakciju. Ni traga zabrinutosti ili ograđivanju, nije se čak ni fingirala interna istraga, a policijski vrh izdao je sarkastično priopćenje u kojem konstatira da se izbjeglice ozljeđuju vatrenim oružjem u - uzajamnim obračunima! Eto ti što mora trpjeti jadna i sirota hrvatska policija: ima posla s ljudima koji su propješačili 7000 km da bi iz neobjašnjivih razloga baš u šumama oko Drežnice ili Prilišća počeli igrati paintball s pravim mecima.

Odmah ću reći: ne spadam u liberalne naivce koji misle da je rješenje izbjegličke "seobe naroda” jednostavno. Nisam naivan pa da mislim da jednostrani humanitarni pristup nema neku, manju ili veću, socijalnu cijenu. Također mi je jasno da se Hrvatska u priči o izbjegličkom valu našla u nezahvalnoj (a u povijesti više puta ponavljanoj) poziciji graničarske predstraže. Njezine veće i/ili bogatije susjede blindirale su svoje granice bodljikavom ili žilet-žicom, odlučne da prebjege preko Une vrate u Hrvatsku kao u "hot spot”. Te bogatije ili/i veće zemlje izbjegličku bi humanitarnu dramu rado rješavale, no po mogućnosti ne kod kuće, nego Ali čak i da sve to jest tako, čak i da izbjegličkom pitanju prestanemo pristupati kao humanitarnom i pretvorimo ga u kriminalno-policijsko, to i dalje ne znači da policajci imaju pravo sustavno plijeniti imovinu "prekršitelja” i uzimati im novac iz džepa. Da hrvatska policija u Zagrebu ili Rijeci zatekne provalnika u trafiku, pljačkaša benzinske pumpe ili pijanog vozača te da mu nakon privođenje ukrade novac, razbije mobitel i odbije mu odobriti zakonsku pravnu pomoć, izbio bi skandal do neba.

Danima bi se pisalo o prekoračenju ovlasti, pljuštali bi otkazi i isprike, tražila bi se ostavka ravnatelja policije ili ministra. Ali kad se takvo što dogodi ne u Zagrebu, nego u šumama oko Lapca, kad žrtve hajdučije nisu Hrvati, nego Sirijci ili Iranci, ta "ekonomija” drumskog razbojništva najednom postane nešto na što se sliježe ramenima. Mjesecima i tjednima hrvatska javnost zna da su se policajci tamo zaigrali Mijata Tomića i Jove Čaruge, mjesecima i tjednima svjedočenja u višekratnim takvim incidentima izlaze po novinama, ali nema skandala, nema bure u javnosti, nema ljutitih komentara, nitko ne traži ostavke, a ministar policije Božinovićnije ni na čijim ustima. Dok njegovu kolegi Kujundžiću slijedi vjerojatni otkaz zbog jednog kašnjenja ambulantnih kola, u istoj Vladi sjedi ministar kojem policajci redovno pljačkaju putnike na cesti, ali se on za svoju stolicu ne mora bojati.

Prije samo tri godine strani su mediji objavljivali fotografije hrvatskog policajca kako pomaže sirijskoj djevojčici da uđe u vlak. Prije samo tri godine isti je Guardian izvještavao iz besprijekorno urednog izbjegličkog kampa, a zapadne su novine pisale o "striking contrastu” između mađarskog i hrvatskog postupanja s izbjeglicama. Tri godine poslije isti taj Guardian piše o istim tim hrvatskim policajcima, ali ovaj put ne objavljuje fotografiju policajca koji pomaže curici, nego reportažu o legaliziranoj policijskoj hajdučiji. Tri godine poslije jedini "striking contrast” nije onaj između Mađarske i Hrvatske, nego između Hrvatske onda i Hrvatske danas.

Što se u te tri godine dogodilo? Pa, jednostavno. U te tri godine, naprosto, pobijedile su kršćanske vrijednosti.

Prije tri godine, naime, vlast i opće društveno ozračje su po mišljenju klerikalne Hrvatske bili ateistički i bogohulni. No iz nekog razloga, začudo, baš je to ateističko i bogohulno ozračje gajilo neke vrijednosti koje se meni - ispravite me ako griješim - čine kršćanskima. Inkluzivnost, sućut, razumijevanje drugog i podrška ranjivom nisu se doživljavali kao slabost. Pomirba nije bila izdaja. Slabiji nije bio onaj kojeg treba zgnječiti.

Ali, naravno, to su bila ateistička vremena. U međuvremenu, Crkva je dobila svoje, smijenila je vlast i postala neformalni ideolog društva. Pa sada, tri godine kasnije, vidimo koje su to "vrijednosti” koje su s tom ideologijom došle. Pomirba je danas doista izdaja, sućut je slabost, drukčije i ranjive treba zgaziti. Oni su Oni: a s obzirom na to da nisu Mi, može se iskoristiti njihova slabost i opljačkati ih na cesti.

Ta slika čista je i nerazrijeđena slika nove, "obnovljene”, konzervativne Hrvatske. To je ono što smo postali, u što nas je konzervativna rekonkvista pretvorila.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
balkanforever

balkanforever

Komentirano: 19.8.2018. | 17:19

1

Povraća mi se od ovog članka. Argumenti koje Pavičić iznosi čista je gebelsovska propaganda - ako laž ponovite dovoljan broj puta ona postaje istina. Naravno da će imigranti, a pogotovo oni koji se bogate na njihovom švercanju prosuti drvlje i kamenje po policiji kako bi izvršili pritisak. Njihov cilj je da policajac kada vidi imigranta okrene glavu da ga se nebi optužilo za nasilje ili pljačku. Policija čuva legitimne granice Republike Hrvatske i umjesto da to podržava, novinar još otežava šireći laži. Fuj.
Stipe

Stipe

Komentirano: 19.8.2018. | 13:38

2

Isto pomislih, ali nemam čvrstih dokaza za to pa nisam htio insinuirati. Činjenica je da nema ni trunka dobre namjere, a pogotovo se ne radi o hrabrom komentaru. Kao da je danas kažnjivo olako pljunuti na državu, njezine institucije ili narod u cijelosti bez ikakvih posebnih argumenata?
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 19.8.2018. | 12:42

3

Stipe@ Pavičić ovaj članak nije namijenio hrvatskim čitateljima, nego stranim medijima koji će ga u cijelosti ili djelomično prenijeti ili se na nj pozvati. A onda će naši mediji prenijeti što 'strani' mediji pišu o nama.
Stipe

Stipe

Komentirano: 19.8.2018. | 12:19

4

"Što se u te tri godine dogodilo? Pa, jednostavno. U te tri godine, naprosto, pobijedile su kršćanske vrijednosti." Užasno glup i pokvaren tekst. Što ovaj tekst u suštni znači? PRVA opcija: hrvatski policajci su duboko pokvareni ljudi koje je prije tri godine samo Ostoja Ranković spriječavao d ane pljačkaju imigrante. DRUGO: hrvatski policajci su krajnje moralni ljudi kojima HDZ-ova vlast naredila pljačku. TREĆE: izmijenjena je kompletna garnitura hrvatskih policajaca između 2015 i 2018. To nisu isti ljudi. Sada čitatelji trebaju izabrati između ove 3 opcije. Možda ste trebali staviti i anketu ispod teksta? Ne znam koji povod netko može imati za prenijeti ovakav tekst i koji povod netko može imati za napisati takvo smeće. Katastrofa. Tekst je zlonamjeran, neozbiljan, bez ikakve dublje analize, bez podataka na koje bi se mogli osloniti. Najobičnije navijačko pljuvačko izdrkavanje. Nula od novinarstva.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Korijeni totalitarizma su zapravo u religiji

Radikali bi morali shvatiti

Korijeni totalitarizma su zapravo u religiji

16.10.2018. | 23:55
Pokojni Christopher Hitchens, tvrdio je da su monoteističke religije, kršćanstvo, islam i judaizam, zapravo u svojoj srži totalitarne. Zapravo, ne samo da su totalitarne, već da je ideja totalitarizma u temelju teokratska.
Pokojni Christopher Hitchens, tvrdio je da su monoteističke religije, kršćanstvo, islam i judaizam, zapravo u svojoj srži totalitarne. Zapravo, ne samo da su totalitarne, već da je ideja totalitarizma u temelju teokratska.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Govori pet jezika i ne pada joj na pamet bježati iz Hrvatske

I to je Hrvatska

Govori pet jezika i ne pada joj na pamet bježati iz Hrvatske

15.10.2018. | 10:00
Matea je direktorica hotela "President" u Splitu i njegova imenjaka u Solinu, a vodi i hotel "Split Inn" na Kamenu. Upravlja, dakle, s tri obiteljska hotelska objekta koja imaju ukupno 400 kreveta i više od 150 zaposlenih.
Matea je direktorica hotela "President" u Splitu i njegova imenjaka u Solinu, a vodi i hotel "Split Inn" na Kamenu. Upravlja, dakle, s tri obiteljska hotelska objekta koja imaju ukupno 400 kreveta i više od 150 zaposlenih.
SBplus.hr, Slavonski Brod : I predratne ubojice Srba slobodno šeću Vukovarom

Pupovac o prosvjedu:

I predratne ubojice Srba slobodno šeću Vukovarom

15.10.2018. | 0:01
"Ne znam koje su Penavine ambicije, ali znam koje su ambicije onih koji stoje iza prosvjeda. Organizirati tolike autobuse, nije to samo na jednom gradonačelniku, već nekoga tko ima organizaciju i novac. Nije na meni da govorim tko je. To su oni koji su već slali poruke što bi htj
"Ne znam koje su Penavine ambicije, ali znam koje su ambicije onih koji stoje iza prosvjeda. Organizirati tolike autobuse, nije to samo na jednom gradonačelniku, već nekoga tko ima organizaciju i novac. Nije na meni da govorim tko je. To su oni koji su već slali poruke što bi htj
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ljudi sele (i) iz Broda jer bježe od neslobode

Crkve i stranke su pokretači dobra i zla

Ljudi sele (i) iz Broda jer bježe od neslobode

13.10.2018. | 9:00
''U članici Europske unije Hrvatskoj egzodus stanovništva u međuvremenu poprima prijeteće razmjere za opstanak države''. Prema Eurostatu, iz Hrvatske se iselilo 14 posto stanovništva, dok je prosjek EU-a 3,8 posto.
''U članici Europske unije Hrvatskoj egzodus stanovništva u međuvremenu poprima prijeteće razmjere za opstanak države''. Prema Eurostatu, iz Hrvatske se iselilo 14 posto stanovništva, dok je prosjek EU-a 3,8 posto.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo je važnije od Kolinde u Brodu i eksplozije u Rafineriji

Hrvatsku vode kriminalci

Ovo je važnije od Kolinde u Brodu i eksplozije u Rafineriji

10.10.2018. | 11:00
Tajna grupa odvjetnika, savjetnika i brokera pod vodstvom premijera Andreja Plenkovića i sada bivše potpredsjednice Martine Dalić ne samo da su bogato naplatila pisanje posebnog zakona za "spas" te kompanije, već su izradili i Vladin plan za izvlačenje novca iz Agrokora.
Tajna grupa odvjetnika, savjetnika i brokera pod vodstvom premijera Andreja Plenkovića i sada bivše potpredsjednice Martine Dalić ne samo da su bogato naplatila pisanje posebnog zakona za "spas" te kompanije, već su izradili i Vladin plan za izvlačenje novca iz Agrokora.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Smije li ovaj čovjek zastupati Hrvate u BiH

Herceg Bosna ili Bosna i Hercegovina?

Smije li ovaj čovjek zastupati Hrvate u BiH

5.10.2018. | 10:45
Od hrvatskog premijera, Andreja Plenkovića, do hrvatskih generala, relevantni predstavnici hrvatske nacionalističke politike, iz Hrvatske, sve Hrvate u BiH zovu neka glasaju za Dragana Čovića, hrvatskog nacionalistu-separatistu koji, u granicama mogućeg, nastavlja BiH politiku Fr
Od hrvatskog premijera, Andreja Plenkovića, do hrvatskih generala, relevantni predstavnici hrvatske nacionalističke politike, iz Hrvatske, sve Hrvate u BiH zovu neka glasaju za Dragana Čovića, hrvatskog nacionalistu-separatistu koji, u granicama mogućeg, nastavlja BiH politiku Fr
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od ponedjeljka vozi besplatni 'studentski vlak'

Dobre vijesti za obiteljski budžet

Od ponedjeljka vozi besplatni 'studentski vlak'

2.10.2018. | 13:00
Iz Zagreba besplatni studentski vlak vozi petkom, počevši od 12. listopada 2018. godine s polaskom u 16,35 sati, uz zaustavljanje u Ivanić Gradu, Kutini, Novskoj, Novoj Kapeli-Batrini, Pleternici i Požegi. Povratak studenata u 'klupe' bit će organiziran nedjeljom.
Iz Zagreba besplatni studentski vlak vozi petkom, počevši od 12. listopada 2018. godine s polaskom u 16,35 sati, uz zaustavljanje u Ivanić Gradu, Kutini, Novskoj, Novoj Kapeli-Batrini, Pleternici i Požegi. Povratak studenata u 'klupe' bit će organiziran nedjeljom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osamsto litara vina dostajat će do sljedeće berbe

Godišnje druženje obitelji i prijatelja

Osamsto litara vina dostajat će do sljedeće berbe

1.10.2018. | 10:20
Zoretić je poznat kao iznimno društven čovjek, ali i kao lovac u požeškom Lovačkom društvu „Jelen“. Vina će do sljedeće berbe imati dovoljno za potrebe svoga domaćinstva te rođaka i prijatelja.
Zoretić je poznat kao iznimno društven čovjek, ali i kao lovac u požeškom Lovačkom društvu „Jelen“. Vina će do sljedeće berbe imati dovoljno za potrebe svoga domaćinstva te rođaka i prijatelja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zahtjevi HDZ-a BiH nespojivi su s ljudskim pravima

BOSANSKI FRANJEVAC MARKO ORŠOLIĆ

'Zahtjevi HDZ-a BiH nespojivi su s ljudskim pravima

30.9.2018. | 15:15
- U opasnosti od nestanka, Bošnjaci su morali odgovoriti žestoko. Opasnost od bošnjačkog unitarizma samo je bauk koji prekriva vlastiti nacionalizam i strah od odgovornosti za vlastita zlodjela i promašaje.
- U opasnosti od nestanka, Bošnjaci su morali odgovoriti žestoko. Opasnost od bošnjačkog unitarizma samo je bauk koji prekriva vlastiti nacionalizam i strah od odgovornosti za vlastita zlodjela i promašaje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo trebate pročitati ako ste hrvatski patriot

Antidomovinski manifest

Ovo trebate pročitati ako ste hrvatski patriot

29.9.2018. | 10:40
Da biste bili domoljub, morate biti Hrvat, katolik, glasni nacionalist i morate mrziti Srbe. Onda smijete lagati, čak i ubiti. U takvoj Hrvatskoj nema mjesta za uzorne građane...
Da biste bili domoljub, morate biti Hrvat, katolik, glasni nacionalist i morate mrziti Srbe. Onda smijete lagati, čak i ubiti. U takvoj Hrvatskoj nema mjesta za uzorne građane...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Drago Hedl pokazao što znači novinarska solidarnost

Zbog otkaza Hrvoju Zovku, odbio HTV

Drago Hedl pokazao što znači novinarska solidarnost

27.9.2018. | 21:45
Razlog tome je činjenica da bih govorio za televiziju koja se na meni neprihvatljiv način obračunava s novinarima, objasnio je Hedl Denisu Latinu
Razlog tome je činjenica da bih govorio za televiziju koja se na meni neprihvatljiv način obračunava s novinarima, objasnio je Hedl Denisu Latinu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ako želite na brzinu saznati što ste sve propustili

Pogledajte ovaj članak

Ako želite na brzinu saznati što ste sve propustili

27.9.2018. | 13:30
Malo je onih koji ne znaju Brođanina Petra Bašića, ali je zato puno njih koji pojma nemaju o kakvom općeobrazovanom orijašu je riječ. Sam za sebe će reći kako bi bio bogat čovjek kad bi za svaku informaciju u sivim vijugama dobio jednu kunu. A da mu je novac nebitan potvrđuje čin
Malo je onih koji ne znaju Brođanina Petra Bašića, ali je zato puno njih koji pojma nemaju o kakvom općeobrazovanom orijašu je riječ. Sam za sebe će reći kako bi bio bogat čovjek kad bi za svaku informaciju u sivim vijugama dobio jednu kunu. A da mu je novac nebitan potvrđuje čin
SBplus.hr, Slavonski Brod : Do Nove godine cijena metra drva bit će 400 kuna

NAJAVLJENO POSKUPLJENJE

Do Nove godine cijena metra drva bit će 400 kuna

20.9.2018. | 20:20
Ove godine nisam morao čekati, ali sam ih zato platio po višoj cijeni, a sumnjam i da nisam dobio punih osam "metara” koliko sam naručio. Što da radim, lani sam čekao nekoliko mjeseci, pa nisam htio da se to ponovi.
Ove godine nisam morao čekati, ali sam ih zato platio po višoj cijeni, a sumnjam i da nisam dobio punih osam "metara” koliko sam naručio. Što da radim, lani sam čekao nekoliko mjeseci, pa nisam htio da se to ponovi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : USKOK-u prijavio sve koji su ga uhljebili, jer su odustali

Nevjerojatna čestitost

USKOK-u prijavio sve koji su ga uhljebili, jer su odustali

14.9.2018. | 0:01
Uhljeb Mladen Raguž osuđen je u studenome 2002. jer je u listopadu 1995., kao djelatnik tadašnje Financijske policije, od jednog poduzetnika pokušao iznuditi 75.000 DEM, pri čemu ga je policija, u pripremljenoj zamci, uhvatila s obilježenim novčanicama. Osuđen je na 11 mjeseci za
Uhljeb Mladen Raguž osuđen je u studenome 2002. jer je u listopadu 1995., kao djelatnik tadašnje Financijske policije, od jednog poduzetnika pokušao iznuditi 75.000 DEM, pri čemu ga je policija, u pripremljenoj zamci, uhvatila s obilježenim novčanicama. Osuđen je na 11 mjeseci za
SBplus.hr, Slavonski Brod : Smiju li novinari javno kritizirati biskupe i druge klerike?

CRKVA U U MREŽENOM SVIJETU

Smiju li novinari javno kritizirati biskupe i druge klerike?

10.9.2018. | 0:01
Crkva ne zabranjuje zakonski katoličkom novinaru ili ikojem kompetentnom laiku da kritizira nekog biskupa, no svejedno zahtijeva da se tom kritikom ne gazi autoritet biskupa ili njegove službe, ili da se uzrokuju štetne podjele unutar tijela Crkve.
Crkva ne zabranjuje zakonski katoličkom novinaru ili ikojem kompetentnom laiku da kritizira nekog biskupa, no svejedno zahtijeva da se tom kritikom ne gazi autoritet biskupa ili njegove službe, ili da se uzrokuju štetne podjele unutar tijela Crkve.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Roditelji tvrde da im je Romkinja pokušala ukrasti dijete

Drama u obiteljskoj kući

Roditelji tvrde da im je Romkinja pokušala ukrasti dijete

6.9.2018. | 15:00
Babarogama i cigankama majke su desetljećima plašile zločestu djecu i prijetile da će ih one odnijeti ne budu li dobri. Ono što je nekada bio mit, tvrdi jedan otac, u njegovoj se kući gotovo obistinilo kada mu je supruga posvjedočila o pokušaju otmice njihove šestomjesečne bebe.
Babarogama i cigankama majke su desetljećima plašile zločestu djecu i prijetile da će ih one odnijeti ne budu li dobri. Ono što je nekada bio mit, tvrdi jedan otac, u njegovoj se kući gotovo obistinilo kada mu je supruga posvjedočila o pokušaju otmice njihove šestomjesečne bebe.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatski policajci pretukli 700 migranata

UNHCR OBJAVIO OŠTRE KRITIKE

Hrvatski policajci pretukli 700 migranata

5.9.2018. | 22:45
U izvještaju se navode oštre kritike hrvatske vlasti zbog njezina ponašanja prema ilegalnim migrantima. Na sve takve i slične optužbe hrvatska je Vlada i Ministarstvo unutarnjih poslova dosad odgovarala šutnjom.
U izvještaju se navode oštre kritike hrvatske vlasti zbog njezina ponašanja prema ilegalnim migrantima. Na sve takve i slične optužbe hrvatska je Vlada i Ministarstvo unutarnjih poslova dosad odgovarala šutnjom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Biskup Mate Uzinić okrenuo leđa kolegama

Trostruki aksl

Biskup Mate Uzinić okrenuo leđa kolegama

3.9.2018. | 0:01
Pedofilija nije jedina podlost kojom se dio klera rutinski bavi, a velik broj kolega ih pritom skriva. Na vrhu piramide njihova zla jeste širenje mržnje među narodima te besramni hedonizam kojeg prevelik broj tih licemjera živi.
Pedofilija nije jedina podlost kojom se dio klera rutinski bavi, a velik broj kolega ih pritom skriva. Na vrhu piramide njihova zla jeste širenje mržnje među narodima te besramni hedonizam kojeg prevelik broj tih licemjera živi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jeste li znali kad i kako su nastale nacije u regiji/regionu

Pojam i povijesni razvoj nacija

Jeste li znali kad i kako su nastale nacije u regiji/regionu

31.8.2018. | 0:01
Nacije nastale raspadom tri carstva - Turska, Austrougarska, Rusija - ulaze u novo stanje - bez identiteta, bez oblikovanog etničkog sadržaja i određenog prostora, nezaštićene, izložene različitim utjecajima i teritorijalnim težnjama iz okruženja.
Nacije nastale raspadom tri carstva - Turska, Austrougarska, Rusija - ulaze u novo stanje - bez identiteta, bez oblikovanog etničkog sadržaja i određenog prostora, nezaštićene, izložene različitim utjecajima i teritorijalnim težnjama iz okruženja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznajmo još ponešto o našim susjedima iz Zlatne doline

'Kod nas je sve u znaku broja pet'

Saznajmo još ponešto o našim susjedima iz Zlatne doline

24.8.2018. | 0:01
S više od trideset vinarija na tri vinske ceste - vinogorje Požega-Pleternica, vinogorje Pakrac i najpoznatije hrvatsko vinogorje Kutjevo, ovaj kraj privlači istinske ljubitelje vina, a s čak 111 planinarskih i biciklističkih staza omiljena je destinacija rekreativaca i sportaša.
S više od trideset vinarija na tri vinske ceste - vinogorje Požega-Pleternica, vinogorje Pakrac i najpoznatije hrvatsko vinogorje Kutjevo, ovaj kraj privlači istinske ljubitelje vina, a s čak 111 planinarskih i biciklističkih staza omiljena je destinacija rekreativaca i sportaša.
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :