Iz drugih medija

Objavljeno: 19.8.2018. u 0:02
Prikaza: 2398
|
Autor: Jurica Pavičić

Jurica Pavičić tvrdi:

'Hrvatska policija redovno pljačka putnike na cesti'

root : 'Hrvatska policija redovno pljačka putnike na cesti'

Prije tri godine strani mediji su o nama pisali s divljenjem, a sada pišu o policajcima koji pljačkaju ljude na cesti. Što se dogodilo u te tri godine?

TE 2015. Hrvatskom nije vladala demokršćanska vlada i u njoj nisu vladale kršćanske vrijednosti. Te 2015. Lijepom Našom vladala je đavlija ljevičarska koalicija, na vlasti su bili ateisti i nekrsti koji su uveli istospolne brakove, a u zagrebačke muzeje izložbe o socijalizmu. U Vladi je sjedilo pet ministara Srba, na TV-u su igrali partizanski filmovi, treći program još nije nalikovao na Laudato TV, a biskupi nisu bili - kao sada - improvizirana zamjena za politbiro. Srednjostrujaške novine nisu darivale čitateljima postere s križnim putom, a crkva nije redigirala školske programe. Bila su to, ukratko, vremena zloćudne ateističke vlasti kojoj ništa kršćansko nije bilo ni blisko ni poželjno, piše Jutarnji list.

Biskupske se poslanice iščitavaju kao što su se nekad iščitavali uvodnici u moskovskoj Pravdi, a novine čitateljima dijele katoličke memorabilije i postere. 
Te iste strašne ateističke 2015 na istočnim su se granicama Hrvatske prvi put pojavili ljudi u pohabanim patikama, s vjetrovkama i smartphoneima koji su se iz Azije pješice zaputili u Malmö, Frankfurt ili Amsterdam. Te 2015. Hrvatska se, deset godina nakon Italije i pet nakon Grčke, prvi put suočila s izbjeglicama. Te 2015. hrvatska policija u hrvatskim uniformama na granici ih je organizirano dočekivala. Pokraj Broda je organiziran prihvatni centar. Tadašnji ministar policije, inače izviđač, u nekoliko je dana organizirao šatorsko naselje te danima boravio u njemu bdijući nad tim da prema putnicima u nevolji sustav postupa dolično i humano.

Tih dana zapadne su novine laskavo izvještavale kako je postupanje hrvatskih graničnih službi u "striking contrast” (zapanjujućem kontrastu) prema ponašanju Mađara, koji su istih tih tjedana emigrante hranili tako što su im preko žice u kavez bacali kruh. Tih dana Hrvatska je bila zemlja koja je po postupanju u izbjegličkoj krizi bila u "zapanjujućem kontrastu” prema OrbanovojMađarskoj, ali zato slična Njemačkoj, Nizozemskoj i Švedskoj.

Tako je to izgledalo kad u Hrvatskoj nisu vladale kršćanske vrijednosti.

Od te 2015. prošle su tri godine. U te tri godine, naša se zemlja nasreću otarasila tih malignih ateista i zatornika kršćanstva. Marnom i koordiniranom operacijom Katoličke crkve i šatoraša, na vlast je napokon stigla prava katolička opcija. Predsjednica, premijer i gradonačelnici sveudilj pohode marijanska svetišta, vuku se po procesijama i rukuju s prelatima. Javna TV tapecirana je bogobojaznim emisijama i dokumentarnim specijalima o mučeničkoj svetoj crkvi.

Biskupske se poslanice iščitavaju kao što su se nekad iščitavali uvodnici u moskovskoj Pravdi, a novine čitateljima dijele katoličke memorabilije i postere. Crna vremena bezbožnog moralnog relativizma nasreću su daleko iza nas. E, pa kako sada, u toj novoj moralno oporavljenoj Hrvatskoj, izgleda odnos prema izbjeglicama?

Kako on izgleda, imali smo u posljednjih nekoliko mjeseci u više navrata čitati u hrvatskim novinama. Sada je priliku da to dozna zahvaljujući britanskom Guardianu dobilo i šire globalno čitateljstvo.

To je globalno čitateljstvo, naime, zahvaljujući tekstu Guardianova reportera imalo prilike doznati ono što hrvatsko čitateljstvo izvjesno vrijeme već zna: da su se izbjeglice u širem prostoru Like i Korduna pretvorili u resurs novovjeke hajdučke ekonomije. Vremena kad je Hrvatska za izbjeglice dizala šatore te kad se na ulazu u kamp s njima rukovao ministar, odavno su prošla. Danas hrvatski "tretman izbjeglica” funkcionira bitno drukčije. Kad ih policija zatekne, ne dovodi ih u postaju, ne daje im priliku da formalno zatraže azil.

Umjesto toga, policija im uzme mobitele koje zaplijeni ili uništi, opelješi im novac, a potom ih silom preprati i šutne natrag u Bosnu. Ondje izbjeglice čekaju da im netko, najčešće rodbina sa Zapada, pošalje novi mobitel i eure, da bi potom opet krenuli. A kad krenu, padnu opet u ruke ovovjekih Andrijica Šimića koji su granični prijelaz pretvorili u ekonomski resurs, a novčane pošiljke iz pariških i briselskih "banlieuea” u dodatni izvor prihoda u nerazvijenim planinskim područjima.

Generalizacije su, dakako, uvijek opasne. Vjerujem da na prostoru karlovačke i gospićke PU tako ne postupaju svi policajci. No primjera je puno i svjedočenja previše da bi se mogla držati izoliranim incidentom. Da se marodersko pljačkanje putnika na cesti dogodilo i jednom, i taj bi jedan put zahtijevao temeljitu internu istragu, odgovornost i otkaze. A ovdje očito nije riječ o jednom izoliranom incidentu, nego o praksi koja je toliko učestala da evidentno postaje dio standardne operativne procedure, ili barem polutolerirane "sive ekonomije”.

A da je ta praksa polutolerirana, ili čak poželjna, svjedoči i činjenica da izvještaji o pljačkanju izbjeglica tjednima izlaze u hrvatskim novinama, a da to vodstvo hrvatske policije i ministarstva unutarnjih poslova nije ponukalo na ama baš nikakvu reakciju. Ni traga zabrinutosti ili ograđivanju, nije se čak ni fingirala interna istraga, a policijski vrh izdao je sarkastično priopćenje u kojem konstatira da se izbjeglice ozljeđuju vatrenim oružjem u - uzajamnim obračunima! Eto ti što mora trpjeti jadna i sirota hrvatska policija: ima posla s ljudima koji su propješačili 7000 km da bi iz neobjašnjivih razloga baš u šumama oko Drežnice ili Prilišća počeli igrati paintball s pravim mecima.

Odmah ću reći: ne spadam u liberalne naivce koji misle da je rješenje izbjegličke "seobe naroda” jednostavno. Nisam naivan pa da mislim da jednostrani humanitarni pristup nema neku, manju ili veću, socijalnu cijenu. Također mi je jasno da se Hrvatska u priči o izbjegličkom valu našla u nezahvalnoj (a u povijesti više puta ponavljanoj) poziciji graničarske predstraže. Njezine veće i/ili bogatije susjede blindirale su svoje granice bodljikavom ili žilet-žicom, odlučne da prebjege preko Une vrate u Hrvatsku kao u "hot spot”. Te bogatije ili/i veće zemlje izbjegličku bi humanitarnu dramu rado rješavale, no po mogućnosti ne kod kuće, nego Ali čak i da sve to jest tako, čak i da izbjegličkom pitanju prestanemo pristupati kao humanitarnom i pretvorimo ga u kriminalno-policijsko, to i dalje ne znači da policajci imaju pravo sustavno plijeniti imovinu "prekršitelja” i uzimati im novac iz džepa. Da hrvatska policija u Zagrebu ili Rijeci zatekne provalnika u trafiku, pljačkaša benzinske pumpe ili pijanog vozača te da mu nakon privođenje ukrade novac, razbije mobitel i odbije mu odobriti zakonsku pravnu pomoć, izbio bi skandal do neba.

Danima bi se pisalo o prekoračenju ovlasti, pljuštali bi otkazi i isprike, tražila bi se ostavka ravnatelja policije ili ministra. Ali kad se takvo što dogodi ne u Zagrebu, nego u šumama oko Lapca, kad žrtve hajdučije nisu Hrvati, nego Sirijci ili Iranci, ta "ekonomija” drumskog razbojništva najednom postane nešto na što se sliježe ramenima. Mjesecima i tjednima hrvatska javnost zna da su se policajci tamo zaigrali Mijata Tomića i Jove Čaruge, mjesecima i tjednima svjedočenja u višekratnim takvim incidentima izlaze po novinama, ali nema skandala, nema bure u javnosti, nema ljutitih komentara, nitko ne traži ostavke, a ministar policije Božinovićnije ni na čijim ustima. Dok njegovu kolegi Kujundžiću slijedi vjerojatni otkaz zbog jednog kašnjenja ambulantnih kola, u istoj Vladi sjedi ministar kojem policajci redovno pljačkaju putnike na cesti, ali se on za svoju stolicu ne mora bojati.

Prije samo tri godine strani su mediji objavljivali fotografije hrvatskog policajca kako pomaže sirijskoj djevojčici da uđe u vlak. Prije samo tri godine isti je Guardian izvještavao iz besprijekorno urednog izbjegličkog kampa, a zapadne su novine pisale o "striking contrastu” između mađarskog i hrvatskog postupanja s izbjeglicama. Tri godine poslije isti taj Guardian piše o istim tim hrvatskim policajcima, ali ovaj put ne objavljuje fotografiju policajca koji pomaže curici, nego reportažu o legaliziranoj policijskoj hajdučiji. Tri godine poslije jedini "striking contrast” nije onaj između Mađarske i Hrvatske, nego između Hrvatske onda i Hrvatske danas.

Što se u te tri godine dogodilo? Pa, jednostavno. U te tri godine, naprosto, pobijedile su kršćanske vrijednosti.

Prije tri godine, naime, vlast i opće društveno ozračje su po mišljenju klerikalne Hrvatske bili ateistički i bogohulni. No iz nekog razloga, začudo, baš je to ateističko i bogohulno ozračje gajilo neke vrijednosti koje se meni - ispravite me ako griješim - čine kršćanskima. Inkluzivnost, sućut, razumijevanje drugog i podrška ranjivom nisu se doživljavali kao slabost. Pomirba nije bila izdaja. Slabiji nije bio onaj kojeg treba zgnječiti.

Ali, naravno, to su bila ateistička vremena. U međuvremenu, Crkva je dobila svoje, smijenila je vlast i postala neformalni ideolog društva. Pa sada, tri godine kasnije, vidimo koje su to "vrijednosti” koje su s tom ideologijom došle. Pomirba je danas doista izdaja, sućut je slabost, drukčije i ranjive treba zgaziti. Oni su Oni: a s obzirom na to da nisu Mi, može se iskoristiti njihova slabost i opljačkati ih na cesti.

Ta slika čista je i nerazrijeđena slika nove, "obnovljene”, konzervativne Hrvatske. To je ono što smo postali, u što nas je konzervativna rekonkvista pretvorila.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
balkanforever

balkanforever

Komentirano: 19.8.2018. | 17:19

1

Povraća mi se od ovog članka. Argumenti koje Pavičić iznosi čista je gebelsovska propaganda - ako laž ponovite dovoljan broj puta ona postaje istina. Naravno da će imigranti, a pogotovo oni koji se bogate na njihovom švercanju prosuti drvlje i kamenje po policiji kako bi izvršili pritisak. Njihov cilj je da policajac kada vidi imigranta okrene glavu da ga se nebi optužilo za nasilje ili pljačku. Policija čuva legitimne granice Republike Hrvatske i umjesto da to podržava, novinar još otežava šireći laži. Fuj.
Stipe

Stipe

Komentirano: 19.8.2018. | 13:38

2

Isto pomislih, ali nemam čvrstih dokaza za to pa nisam htio insinuirati. Činjenica je da nema ni trunka dobre namjere, a pogotovo se ne radi o hrabrom komentaru. Kao da je danas kažnjivo olako pljunuti na državu, njezine institucije ili narod u cijelosti bez ikakvih posebnih argumenata?
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 19.8.2018. | 12:42

3

Stipe@ Pavičić ovaj članak nije namijenio hrvatskim čitateljima, nego stranim medijima koji će ga u cijelosti ili djelomično prenijeti ili se na nj pozvati. A onda će naši mediji prenijeti što 'strani' mediji pišu o nama.
Stipe

Stipe

Komentirano: 19.8.2018. | 12:19

4

"Što se u te tri godine dogodilo? Pa, jednostavno. U te tri godine, naprosto, pobijedile su kršćanske vrijednosti." Užasno glup i pokvaren tekst. Što ovaj tekst u suštni znači? PRVA opcija: hrvatski policajci su duboko pokvareni ljudi koje je prije tri godine samo Ostoja Ranković spriječavao d ane pljačkaju imigrante. DRUGO: hrvatski policajci su krajnje moralni ljudi kojima HDZ-ova vlast naredila pljačku. TREĆE: izmijenjena je kompletna garnitura hrvatskih policajaca između 2015 i 2018. To nisu isti ljudi. Sada čitatelji trebaju izabrati između ove 3 opcije. Možda ste trebali staviti i anketu ispod teksta? Ne znam koji povod netko može imati za prenijeti ovakav tekst i koji povod netko može imati za napisati takvo smeće. Katastrofa. Tekst je zlonamjeran, neozbiljan, bez ikakve dublje analize, bez podataka na koje bi se mogli osloniti. Najobičnije navijačko pljuvačko izdrkavanje. Nula od novinarstva.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nisam nasilnik, moja žena laže'

Požeški župan o optužbama

'Nisam nasilnik, moja žena laže'

10.12.2018. | 22:35
Meni je nanesena velika šteta, i meni i mojoj obitelji. Dokazat ću da nisam nikakav nasilnik. Uvijek postoji ono čuveno ali... Ja vjerujem da ću izdržati sve to i upravo kroz odnos prema ljudima dokazati da nisam takav kakav sam prikazan. Samo što nisam kamenovan.
Meni je nanesena velika šteta, i meni i mojoj obitelji. Dokazat ću da nisam nikakav nasilnik. Uvijek postoji ono čuveno ali... Ja vjerujem da ću izdržati sve to i upravo kroz odnos prema ljudima dokazati da nisam takav kakav sam prikazan. Samo što nisam kamenovan.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li u istrazi štitili mladića povezanog s moćnicima?

Traljava policijska istraga

Jesu li u istrazi štitili mladića povezanog s moćnicima?

6.12.2018. | 16:30
Istraživački novinar Drago Hedl od rujna pokušava dobiti odgovor tko je vozio auto u kojem je teško stradala 20-godišnjakinja, nagađajući kako se vozača štiti zbog veza s lokalnim moćnicima. Policija je šutjela, a sada se u slučaj uključio DORH.
Istraživački novinar Drago Hedl od rujna pokušava dobiti odgovor tko je vozio auto u kojem je teško stradala 20-godišnjakinja, nagađajući kako se vozača štiti zbog veza s lokalnim moćnicima. Policija je šutjela, a sada se u slučaj uključio DORH.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uvode niže trošarine, bit će jeftiniji, ali...

Želite kupiti auto?

Uvode niže trošarine, bit će jeftiniji, ali...

30.11.2018. | 11:45
Tako će se prema novom prijedlogu trošarina za automobile s cijenom između 150.000 i 200.000 kuna plaćati s fiksnih 2000 kuna i još 3 posto od prodajne cijene umanjene za 150.000 kuna.
Tako će se prema novom prijedlogu trošarina za automobile s cijenom između 150.000 i 200.000 kuna plaćati s fiksnih 2000 kuna i još 3 posto od prodajne cijene umanjene za 150.000 kuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najljepši se školski vrt nalazi u Slavoniji

Pogledajte po čemu je poseban

Najljepši se školski vrt nalazi u Slavoniji

28.11.2018. | 10:00
Žele poticati mlade na poduzetništvo i rad rukama pa djeca uzgajaju salatu, blitvu, mrkvu, špinat, ciklu, a u školi nastaju i razne kreme od nevena, sapuni, čajevi, jabučni ocat. Redovito u velikom kotlu kuhaju i pekmez te rade sir od dunje.
Žele poticati mlade na poduzetništvo i rad rukama pa djeca uzgajaju salatu, blitvu, mrkvu, špinat, ciklu, a u školi nastaju i razne kreme od nevena, sapuni, čajevi, jabučni ocat. Redovito u velikom kotlu kuhaju i pekmez te rade sir od dunje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je, ustvari, klaun - Bauk ili predsjednica?

Zajebava predsjednicu ili svoje birače

Tko je, ustvari, klaun - Bauk ili predsjednica?

27.11.2018. | 23:55
Već u petak saborski će se zastupnici izjašnjavati o amandmanima na proračun, a među njima će biti i jedan zanimljiv kojeg je sastavio SDP-ov Arsen Bauk
Već u petak saborski će se zastupnici izjašnjavati o amandmanima na proračun, a među njima će biti i jedan zanimljiv kojeg je sastavio SDP-ov Arsen Bauk
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad 'ustaška' mladež 'komunističku' omladinu psuje

Mi smo dobri, a vi zli...

Kad 'ustaška' mladež 'komunističku' omladinu psuje

25.11.2018. | 14:30
Budući da na portalu SBplus nemamo kvalificiranih nacionalista, desničara niti predstavnika klerikalne misli, prinuđeni smo prenositi tuđe uratke te i takve provenijencije kako bismo očuvali kakvu-takvu ravnotežu između, uvjetno rečeno, lijeve i desne misli.
Budući da na portalu SBplus nemamo kvalificiranih nacionalista, desničara niti predstavnika klerikalne misli, prinuđeni smo prenositi tuđe uratke te i takve provenijencije kako bismo očuvali kakvu-takvu ravnotežu između, uvjetno rečeno, lijeve i desne misli.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Želi li netko da u ovom slučaju 'vuk ujede magare'?

'Institucije ne/rade svoj posao

Želi li netko da u ovom slučaju 'vuk ujede magare'?

24.11.2018. | 11:55
”Ministarstvo državne imovine ne može se žaliti na odluke nadležnih državnih odvjetništava, nego eventualno može tražiti da ponovno preispitaju svoju odluku”. I što na kraju zaključiti? Pa što drugo, nego: neka institucije rade svoj posao!
”Ministarstvo državne imovine ne može se žaliti na odluke nadležnih državnih odvjetništava, nego eventualno može tražiti da ponovno preispitaju svoju odluku”. I što na kraju zaključiti? Pa što drugo, nego: neka institucije rade svoj posao!
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto danas sirene ne zavijaju za uzbunu?

Zaboravljena smrt djevojčice

Zašto danas sirene ne zavijaju za uzbunu?

23.11.2018. | 19:00
Kronika razvoja događaja nakon nesretne pogibije djevojčice iz Afganistana stoga je kronika društva koje se zatvara i, kotu po kotu, zapravo nestaje. Birokratski cinizam tog procesa možda se najlakše može naslutiti u Izvješću ministra unutarnjih poslova o obavljanju policijskih p
Kronika razvoja događaja nakon nesretne pogibije djevojčice iz Afganistana stoga je kronika društva koje se zatvara i, kotu po kotu, zapravo nestaje. Birokratski cinizam tog procesa možda se najlakše može naslutiti u Izvješću ministra unutarnjih poslova o obavljanju policijskih p
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pronašli način kako se 'izboriti' s izbjeglicama

Tko je strašniji - vukovi ili migranti?

Pronašli način kako se 'izboriti' s izbjeglicama

23.11.2018. | 17:00
Područje Brodsko-posavske županije uz granicu s Bosnom i Hercegovinom, dugo je vremena dio migrantske rute prema Europi, no i drugi dijelovi Hrvatske nose se s velikim valovima izbjeglica.
Područje Brodsko-posavske županije uz granicu s Bosnom i Hercegovinom, dugo je vremena dio migrantske rute prema Europi, no i drugi dijelovi Hrvatske nose se s velikim valovima izbjeglica. No, svima je poznato, ni u Slavoniji niti u Dalmaciji ti ljudi ne žele zauvijek ostati. Svj
SBplus.hr, Slavonski Brod : Austrija će ustaške simbole kažnjavati kao ISIL-ove

Od 1. ožujka 2019.

Austrija će ustaške simbole kažnjavati kao ISIL-ove

22.11.2018. | 9:10
U izmjenama zakona, koje sljedećeg vikenda trebaju biti usvojene u parlamentu, nalaze se simboli Muslimanske braće, Sivih vukova, Radničke partije Kurdistana, Hamasa, vojnog krila Hezbollaha, ali i ustaška obilježja.
U izmjenama zakona, koje sljedećeg vikenda trebaju biti usvojene u parlamentu, nalaze se simboli Muslimanske braće, Sivih vukova, Radničke partije Kurdistana, Hamasa, vojnog krila Hezbollaha, ali i ustaška obilježja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto Riječanina Bozanića - Hercegovac Kutleša?

Ide kao 'lopov', a ne kao 'nacionalist'?

Umjesto Riječanina Bozanića - Hercegovac Kutleša?

20.11.2018. | 11:40
Bozaniću se u Vatikanu također počelo predbacivati da se priklonio radikalno konzervativnim i desnim biskupima koji u Hrvatskoj "raspiruju najniže nacionalističke strasti” jer se tako pokušao dodvoriti konzervativnijoj struji koja ga je od prvog dana sumnjičila da je čovjek Vatik
Bozaniću se u Vatikanu također počelo predbacivati da se priklonio radikalno konzervativnim i desnim biskupima koji u Hrvatskoj "raspiruju najniže nacionalističke strasti” jer se tako pokušao dodvoriti konzervativnijoj struji koja ga je od prvog dana sumnjičila da je čovjek Vatik
SBplus.hr, Slavonski Brod : Problem Europe nisu muslimani, nego kršćani

Neke vrijednosti nisu za pregovaranje

Problem Europe nisu muslimani, nego kršćani

18.11.2018. | 10:30
Ako ćemo o pitanju kršćanskog identiteta, u Europi ima petsto milijuna ljudi. Od toga je šest posto muslimana. Problem kršćanske Europe nisu muslimani ili ateisti, nego - kršćani. Kada bismo živjeli svoje kršćanstvo, tako da doista nasljedujemo Kristove riječi i djela, ne bi treb
Ako ćemo o pitanju kršćanskog identiteta, u Europi ima petsto milijuna ljudi. Od toga je šest posto muslimana. Problem kršćanske Europe nisu muslimani ili ateisti, nego - kršćani. Kada bismo živjeli svoje kršćanstvo, tako da doista nasljedujemo Kristove riječi i djela, ne bi treb
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatski policajci na granici brutalno pretukli migrante?

Britanci imaju uznemirujuću snimku

Hrvatski policajci na granici brutalno pretukli migrante?

15.11.2018. | 11:00
Guradian navodi da je riječ o migrantima iz Alžira, Sirije i Pakistana koji su pokušali prijeći granicu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
Guradian navodi da je riječ o migrantima iz Alžira, Sirije i Pakistana koji su pokušali prijeći granicu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pet ozbiljnih zabluda o Plenkoviću

'Nije zlato sve što sja'

Pet ozbiljnih zabluda o Plenkoviću

14.11.2018. | 10:10
Vrlo je moguće, premda je zasad preuzetno definitivno konstatirati (jer ne postoje relevantna istraživanja), da se u Hrvatskoj rađa dominantna financijska oligarhija, koja bi u idućem desetljeću mogla imati sličnu ekonomsko društvenu ulogu, kakvu su u prethodnim desetljećima imal
Vrlo je moguće, premda je zasad preuzetno definitivno konstatirati (jer ne postoje relevantna istraživanja), da se u Hrvatskoj rađa dominantna financijska oligarhija, koja bi u idućem desetljeću mogla imati sličnu ekonomsko društvenu ulogu, kakvu su u prethodnim desetljećima imal
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad bez migranata kao nekad bez Židova?

Migracije (ni)su ljudsko pravo

Grad bez migranata kao nekad bez Židova?

10.11.2018. | 18:10
Roman ili film „Grad bez Židova“ kad-tad dobit će remake kao „Grad bez imigranata“. Hoće li i ta fikcija biti najava novog sunovrata ljudske civilizacije ne odlučuje, koliko god se neizmjerno trudio, ni sam Donald Trump, a kamoli Orban, Salvini ili Strache. Odlučuje, kao i u trid
Roman ili film „Grad bez Židova“ kad-tad dobit će remake kao „Grad bez imigranata“. Hoće li i ta fikcija biti najava novog sunovrata ljudske civilizacije ne odlučuje, koliko god se neizmjerno trudio, ni sam Donald Trump, a kamoli Orban, Salvini ili Strache. Odlučuje, kao i u trid
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Slavoniju želimo pretvoriti u hrvatsku Toscanu'

Ambiciozni planovi poznatog vinara

'Slavoniju želimo pretvoriti u hrvatsku Toscanu'

9.11.2018. | 21:00
Nakon što je od Zdjelarevića preuzeo popularne 'Stupničke dvore', poznati kutjevački vinar Galić, bacio se u nove projekte te ulaganjima u razvoj svojih vinarija, Slavoniju namjerava pretvoriti u Toscanu.
Nakon što je od Zdjelarevića preuzeo popularne 'Stupničke dvore', poznati kutjevački vinar Galić, bacio se u nove projekte te ulaganjima u razvoj svojih vinarija, Slavoniju namjerava pretvoriti u Toscanu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Genij razvalio spomenik, a potom završio u bolnici

Najbolji vandal ikad

Genij razvalio spomenik, a potom završio u bolnici

7.11.2018. | 11:06
A onda je priča postala urnebesna. Počinitelj je završio u bolnici pa policija čeka da ga puste. Čovjek se, pazite ovo, ozlijedio dok je razvaljivao spomenik, bista mu je pala na nogu.
A onda je priča postala urnebesna. Počinitelj je završio u bolnici pa policija čeka da ga puste. Čovjek se, pazite ovo, ozlijedio dok je razvaljivao spomenik, bista mu je pala na nogu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jugoslavija je bila neusporedivo uspješnija zemlja

Komunistički provokator:

Jugoslavija je bila neusporedivo uspješnija zemlja

4.11.2018. | 14:00
Valja imati hrabrosti i poštenja priznati da su ljudi u Splitu nekad naprosto bili bolji, pametniji i marljiviji od nas. Hadezeovska administracija u četiri i po' stoljeća vjerojatno ne bi napravila što je nekadašnjim socijalističkim u četiri i po' desetljeća uspjelo. Socijalisti
Valja imati hrabrosti i poštenja priznati da su ljudi u Splitu nekad naprosto bili bolji, pametniji i marljiviji od nas. Hadezeovska administracija u četiri i po' stoljeća vjerojatno ne bi napravila što je nekadašnjim socijalističkim u četiri i po' desetljeća uspjelo. Socijalisti
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odbili suditi požeškom gradonačelniku Puljašiću

Sud je bio ekspeditivan

Odbili suditi požeškom gradonačelniku Puljašiću

26.10.2018. | 17:35
Ovdje se nije sudilo okrivljeniku, nego optužnici. Naime, do suđenja nije niti došlo jer je Optužno vijeće prvostupanjskog suda odbilo potvrditi Optužnicu Općinsko državnog odvjetništva - tvrdeći kako njezin supstrat nema obilježja kaznenog djela.
Ovdje se nije sudilo okrivljeniku, nego optužnici. Naime, do suđenja nije niti došlo jer je Optužno vijeće prvostupanjskog suda odbilo potvrditi Optužnicu Općinsko državnog odvjetništva - tvrdeći kako njezin supstrat nema obilježja kaznenog djela.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najveći, najposjećeniji – najbolji!

10. SAJAM SLAVONSKI BANOVAC

Najveći, najposjećeniji – najbolji!

22.10.2018. | 12:41
Servirani su kilogrami suhomesnatih proizvoda, brda raznih kolača, ovakvih ili onakvih, a našlo se dodatnih kotlića punjenih raznom divljači. Neki doduše nisu išli dalje od roštilja, no zato je tekuća ponuda bila poput one u omanjoj gostioni.
Servirani su kilogrami suhomesnatih proizvoda, brda raznih kolača, ovakvih ili onakvih, a našlo se dodatnih kotlića punjenih raznom divljači. Neki doduše nisu išli dalje od roštilja, no zato je tekuća ponuda bila poput one u omanjoj gostioni.