Iz drugih medija

Objavljeno: 30.8.2017. u 10:30
Prikaza: 1054
|
Autor: Božo Kovačević

Borba protiv sekularizma pokazuje

Crkva žali za vremenima kada je odlučivala tko će vladati

root : Crkva žali za vremenima kada je odlučivala tko će vladatiOdvajanje Crkve od države i države od Crkve civilizacijski je, a ne vjerski i/ili politički iskorak

Budući da svojim agresivnim političkim stavovima 'Crkva u Hrvata' kontaminira i brodsko-posavski životni prostor (lebensraum), prenosimo osvrt na njezinu najnoviju ofenzivu vidljivu u Glasu Koncila koji se 'opredijelio protiv Ustava'.

Odlukom tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa Franje Šepera u Zagrebu je 04. listopada 1962. godine pokrenuto objavljivanje Glasa s Koncila, biltena koji je trebao izvješćivati o radu Drugog vatikanskog koncila. Bilten je od 1963. godine službeno glasilo Zagrebačke nadbiskupije koje i danas izlazi kao tjednik Glas Koncila.

Upravo tisućljetna vlast Katoličke crkve nad Europom najupečatljiviji je primjer totalitarne vlasti. Inkviziciju kao ključni instrument održavanja te vlasti u potpunosti su kopirali ČEKA, GPU, NKVD i KGB omogućujući opstanak Staljinovog ateističkog totalitarnog režima. Zbog toga, Katolička crkva, a osobito one ultrakonzervativne snage u njoj - koje u potpunosti negiraju stanovita modernistička postignuća Drugog vatikanskog koncila kako to čine Kaptol i današnji Glas Koncila - nema nikakvu antitotalitarističku legitimaciju.

S obzirom na to kako je nastao, razumno bi bilo pretpostaviti da su ciljevi, sadržaj i način rada Glasa Koncila usklađeni s temeljnim intencijama Drugog vatikanskog koncila koji je proveden putem četiri zasjedanja u razdoblju od 11. listopada 1962. do 8. prosinca 1965. godine. Ono što Glas Koncila radi posljednjih nekoliko godina, slijedeći politiku crkvene hijerarhije čije je glasilo, u sve većoj mjeri odstupa od duha i slova dokumenata koje je usvojio Drugi vatikanski koncil.

Papa Ivan XXIII govorio je da Crkvu treba provjetriti

Papa Ivan XXIII odlučio je održati koncil potaknut velikim promjenama u cijelom svijetu na koje Katolička crkva nije imala primjeren odgovor. Kako se slikovito izrazio, Crkvu je trebalo provjetriti. To provjetravanje je podrazumijevalo suočavanje Crkve s vlastitom novijom i starijom prošlošću te određivanje njezina položaja u suvremenim društvima, kako u sekulariziranim društvima tadašnjih hladnoratovskih blokova, tako i u društvima sve brojnijih država Trećega svijeta koje su se oslobađale europskog kolonijalizma i stjecale nezavisnost.

Misleći ponajprije na tadašnje komunističke države Koncil se zauzeo za poštivanje temeljnih političkih i vjerskih prava koja ondje nisu bila poštivana. U pogledu zemalja Trećega svijeta, od kojih su mnoge tijekom više stoljeća bile izložene kolonizaciji u čemu su i kršćanske crkve igrale znatnu ulogu, Koncil se zauzeo za to da Crkva, uvažavajući nacionalne, kulturne i vjerske specifičnosti, potiče dijalog i da, oslobodivši se rasnih i drugih europskih predrasuda o izvaneuropskim narodima, otvori vrata svima i pridobije ih snagom svojih uvjerenja i pozitivnih primjera prakticiranja crkvenog učenja koje propovijeda jednakost svih ljudi pred Bogom.

Osamostaljivanje europskih država od Crkve

Na Zapadu, Crkva se našla pred zadaćom određivanja svog mjesta u demokratskom društvu sekulariziranih država uspostavljenih na temelju tradicija europskog prosvjetiteljstva i građanskih revolucija, ponajprije američke i francuske. Vestfalskim mirom 1648. godine među europskim državama bilo je inaugurirano načelo Cuius regio, illius religio (čija zemlja, njegova vjera). Time je utvrđeno da u Europi osim Katoličke crkve pravo na status državne religije imaju i protestantske denominacije.

Vestfalskim mirom je, zapravo, započet proces osamostaljivanja europskih država od Katoličke crkve. U osamnaestom stoljeću apsolutistički vladari čak i u katoličkim zemljama provode agrarne reforme, rekviriraju crkvena imanja i zabranjuju rad pojedinim crkvenim redovima. Tamo gdje su glavne državne poslove nastavili obavljati visoki crkveni dužnosnici koji su, zajedno s plemstvom, nastojali zadržati feudalne privilegije, problem je riješila revolucija, kao u Francuskoj 1789. godine.

Sekularizam kao vrhunac grijeha

Reakcija Katoličke crkve na gubitak privilegija, statusa, bogatstva i utjecaja – a nerijetko i na poniženja kojima su bili izloženi svećenici pa i sam papa – bio je ekstremni konzervativizam. Tako je papa Pio IX 1864. godine objavio dokument Quanta cura; Sylabus u kojem sve katolike obvezuje da osude shvaćanje da svatko može prihvatiti i ispovijedati religiju koju osobno smatra najprihvatljivijom. Neoprostiv grijeh čini onaj koji smatra da "Crkva nema ovlasti nanositi silu, niti ima ikakvu izravnu ili neizravnu vlast”. U istu kategoriju grješnika spada i onaj koji misli da je građanska vlast, vlast svjetovne države, iznad one crkvene.

Vrhunac grijeha je shvaćanje da "Crkvu treba odvojiti od države i državu od Crkve”. Ukratko, Katolička crkva se suprotstavila svemu što su donijele europske građanske republikanske revolucije nadahnute idejama prosvjetiteljstva. Daljnji korak u afirmaciji svega što je obilježilo tisućljetnu crkvenu vlast u Europi sve do Francuske revolucije učinio je papa Pio X koji je 1910. godine propisao da svi svećenici, redovničke poglavarice i profesori u sjemeništima moraju položiti Antimodernističku prisegu kojom je katolicima zabranjeno da prihvaćaju moderne svjetonazore.

Stidljiva isprika za antisemitizam

Budući da bi daljnje inzistiranje na takvim odrednicama djelovanja Crkve u suvremenom svijetu značilo njezinu daljnju marginalizaciju, papa Ivan XXIII potaknuo je održavanje Drugog vatikanskog koncila s ciljem otvaranja Crkve suvremenim problemima. Crkveni antisemitizam, iskazan između ostalog progonima Židova u Španjolskoj krajem 15. stoljeća, zajedno s antimodernističkim direktivama mogao je biti shvaćen kao svojevrsno ideološko opravdanje holokausta u Drugom svjetskom ratu.

Crkva se zato u jednom dokumentu Drugog vatikanskog koncila stidljivo ispričala Židovima izjavivši da "žali mržnju, progone, očitovanja antisemitizma kojima su u bilo koje vrijeme i s bilo koje strane Židovi bili pogođeni”. Jednako stidljivo, ali ipak jasno, Crkva se ispričala i zbog višestoljetnog proganjanja znanstvenika zbog njihove navode heretičnosti: "Neka nam zato bude slobodno požaliti neke stavove, kojih je nekada bilo i među samim kršćanima, zbog toga što nisu dovoljno shvatili opravdanu autonomiju znanosti.”

Crkva se na koncu oslobodila antimodernizma

Drugim vatikanskim koncilom učinjen je napor da se Katolička crkva oslobodi rigidnog antimodernizma i da se prilagodi uvjetima modernog društva obilježenog odvojenošću države i crkve i autonomijom znanosti u odnosu na teologiju. Kako je završetkom Hladnoga rata i propašću Sovjetskog Saveza učinjen kraj ateističkim komunističkim režimima u Europi, preostala je zadaća Crkve da se pozabavi svojim mjestom kako u tradicionalnim, tako i u novim europskim demokracijama.

Ako bi Glas Koncila slijedio ideje Drugog vatikanskog koncila, onda bi morao uvažavati i jasnu poruku iznesenu u jednom od njegova četiri temeljna dokumenta Gaudium et spes (Radost i nada) da su "politička zajednica i Crkva, svaka na svom području, neovisne jedna o drugoj i autonomne”. Ako je država odvojena od Crkve i ako je svim ljudima zajamčena ravnopravnost pred zakonom kao i slobodno političko i vjersko izjašnjavanje, onda je država sekularna.

Glas koncila protiv hrvatskog Ustava

Ako netko u ime toga što većinu stanovnika Republike Hrvatske čine katolički vjernici javno tvrdi da Hrvatska ne bi trebala biti sekularna država, kao što to tvrdi urednik Glasa Koncila, onda se on opredjeljuje i protiv ustavnih vrijednosti Republike Hrvatske i protiv temeljnih poruka Drugog vatikanskog koncila. Višegodišnja opsjednutost službenog crkvenog glasila i dijela crkvene hijerarhije u Hrvatskoj pokušajima da onemogući državu u autonomnom obavljanju poslova u izravnoj je suprotnosti s porukama Drugog vatikanskog koncila.

Nigdje u tim porukama ne piše ni da se vjeronauk mora održavati u školama niti da samo fundamentalističke katoličke udruge mogu određivati što može biti sadržaj građanskog odgoja. Kako su europski komunisitčki režimi iščeznuli s političke pozornice prije četvrt stoljeća, ono protiv čega se Crkva i njezino glasilo bore je demokratski ustavni poredak zasnovan na načelu odvojenosti crkve i države. Predsjednica države koja je po Ustavu zadužena za brigu o stabilnosti sustava državne vlasti ne smatra da bi pozivanje službenog crkvenog glasila na nepoštivanje ustavnopravnog poretka zasluživalo njezinu reakciju.

Premijer crkveni nestašluk ne shvaća kao prijetnju

Premijer koji je već bezbroj puta pokazao da se boji javno osuditi upotrebu nacističkih parola i simbola ni ne pomišlja na to da najnoviji crkveni nestašluk shvati kao ozbiljnu prijetnju europskim vrijednostima kojima je navodno predan. Začudilo bi nas takvo ponašanje demokratski izabranih čelnika kad ne bismo gotovo svakodnevno svjedočili da oni ponavljaju omiljenu crkvenu mantru o osudi svih totalitarnih režima. Time oni Crkvi priznaju autoritet da ocjenjuje što je, a što nije totalitarno.

Pritom u potpunosti zanemaruju činjenicu da je upravo tisućljetna vlast Katoličke crkve nad Europom najupečatljiviji primjer totalitarne vlasti. Inkviziciju kao ključni instrument održavanja te vlasti u potpunosti su kopirali ČEKA, GPU, NKVD i KGB omogućujući opstanak Staljinovog ateističkog totalitarnog režima.

Nostalgija prema preddemokratskim vremenima

Vatikan je bio izravno upleten u aranžman kojim je Hitler preuzeo apsolutnu vlast u Njemačkoj 1933. godine, a u Hrvatskoj je do posljednjeg dana podržavao zločinačku NDH. Katolička crkva, a osobito one ultrakonzervativne snage u njoj koje u potpunosti negiraju stanovita modernistička postignuća Drugog vatikanskog koncila kako to čine Kaptol i današnji Glas Koncila, nema nikakvu antitotalitarističku legitimaciju.

Upravo suprotno, njezina otvorena opredijeljenost protiv sekularizma i opčinjenost novcem, vlašću i utjecajem ukazuje na nostalgiju za preddemokratskim vremenima kad su Crkva i njezini pouzdanici, a ne slobodni građani, određivali tko će i kako vladati. (Telegram)

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
MILENIJUM

MILENIJUM

Komentirano: 30.8.2017. | 20:56

1

nije on kozojeb, to je blaga riječ
uvijek_kontra

uvijek_kontra

Komentirano: 30.8.2017. | 18:02

2

A ko je tebe retardirani kozojebu naučio čitai i pisati? Zalijepi si to slovo na tu majmunsku glavurdu i idi pušiti Karamarku Košiću i ostalim pripadnicima kozojebne organizacije. Zbog takvih konja nekad imam osječaj da smo 90-tih pucali na krivu stranu.
MaksMesar

MaksMesar

Komentirano: 30.8.2017. | 16:07

3

Lijepa aslovna slika s prelijepim slovima...popravljate se..rekao sam ja davno da je Jerko pritajeni hdzovac

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Komunističke metode ćemo ovaj puta mi morati platiti

Gradski 'Maršal' Duspara:

Komunističke metode ćemo ovaj puta mi morati platiti

7.7.2018. | 10:25
Pozivamo gradonačelnika da ako doista voli grad i Brođane - da možebitne troškove ovog nepotrebnog procesa plati iz svog džepa. Jer nismo u Jugoslaviji da nitko ne pita za odgovornost trošenja love i donošenja političkih poteza...
Pozivamo gradonačelnika da ako doista voli grad i Brođane - da možebitne troškove ovog nepotrebnog procesa plati iz svog džepa. Jer nismo u Jugoslaviji da nitko ne pita za odgovornost trošenja love i donošenja političkih poteza...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Časne bi majci rekle da je dijete umrlo, a zatim ga prodale

Jeziva priča o krađi djece

Časne bi majci rekle da je dijete umrlo, a zatim ga prodale

5.7.2018. | 17:10
U sve je umiješana Katolička Crkva, preko koje se jeziva trgovina djecom godinama odvijala. Časne bi majkama rekle da im je dijete umrlo pri porođaju, a potom bi živo i zdravo dijete prodale podobnim obiteljima, uzornim katolicima i simpatizerima režima.
U sve je umiješana Katolička Crkva, preko koje se jeziva trgovina djecom godinama odvijala. Časne bi majkama rekle da im je dijete umrlo pri porođaju, a potom bi živo i zdravo dijete prodale podobnim obiteljima, uzornim katolicima i simpatizerima režima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Tko prosvjeduje, nije pravi Hrvat i ne voli domovinu'

Ustanak protiv države

'Tko prosvjeduje, nije pravi Hrvat i ne voli domovinu'

23.6.2018. | 21:00
Isto tako, ako ste protiv skupog goriva, onda biste trebali biti i protiv toga da su načelnici i gradonačelnici općina i gradova do, recimo, 3000 stanovnika uopće profesionalci. Neka kao u malim američkim lokalnim zajednicama taj posao radi lokalni učitelj ili liječnik ili u nas
Isto tako, ako ste protiv skupog goriva, onda biste trebali biti i protiv toga da su načelnici i gradonačelnici općina i gradova do, recimo, 3000 stanovnika uopće profesionalci. Neka kao u malim američkim lokalnim zajednicama taj posao radi lokalni učitelj ili liječnik ili u nas
SBplus.hr, Slavonski Brod : Priznajte, vijesti vam više nisu važne

Što to znači za demokraciju?

Priznajte, vijesti vam više nisu važne

22.5.2018. | 0:01
"Demokracija jest isto što i novinarstvo, ne treba nas čuditi što danas oboje vidimo u problemima. Demokraciju možemo spasiti samo novinarstvom - i obratno... Bez institucije demokracije, novinari su svedeni na ulogu propagandista ili zabavljača"
"Demokracija jest isto što i novinarstvo, ne treba nas čuditi što danas oboje vidimo u problemima. Demokraciju možemo spasiti samo novinarstvom - i obratno... Bez institucije demokracije, novinari su svedeni na ulogu propagandista ili zabavljača"
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li moguće ovakav komentar čuti u Hrvatskoj?

I on je Srbin

Je li moguće ovakav komentar čuti u Hrvatskoj?

20.5.2018. | 10:20
Poznati srpski sportski komentator, Milojko Pantić, jedan je od najžešćih kritičara velikosrpske politike predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Pantić je također žestoki protivnik ratnog zločinca Vojislava Šešelja, kao što je nekoć bio protivnik zločinačke politike Slobodana Mil
Poznati srpski sportski komentator, Milojko Pantić, jedan je od najžešćih kritičara velikosrpske politike predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Pantić je također žestoki protivnik ratnog zločinca Vojislava Šešelja, kao što je nekoć bio protivnik zločinačke politike Slobodana Mil
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bleiburg više nikad neće biti isti: policija rigorozna!

Bez nacističkih manifestacija

Bleiburg više nikad neće biti isti: policija rigorozna!

12.5.2018. | 18:15
Bleiburška komemoracija, nema sumnje, u dobrom dijelu austrijske javnosti bit će obilježena kao neonacistički događaj, kojeg podržava i hrvatska Katolička crkva.
Agencija AFP u svojoj najavi dnevnih događaja komemoraciju na Bleiburgu najavila je ovim riječima: "Neonazi susret povodom godišnjice ubijanja hrvatskih fašista 1945. godine. Očekuje se i održavanje protuprosvjeda".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Biskupi podržali referendum za promjenu izbornog sustava

'Ne miješajući se u politiku'

Biskupi podržali referendum za promjenu izbornog sustava

10.5.2018. | 0:01
Na misama ne dopuštaju najave o referendumu, ali medijima dopuštaju da prenesu službeni stav 'Crkve u Hrvata' kako oni, kao institucija, podržavaju ono što su inicirali - promjenu izbornog zakona.
Na misama ne dopuštaju najave o referendumu, ali medijima dopuštaju da prenesu službeni stav 'Crkve u Hrvata' kako oni, kao institucija, podržavaju ono što su inicirali - promjenu izbornog zakona.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrijeme seksa u doba nevinosti

Iz Telegrama

Vrijeme seksa u doba nevinosti

5.5.2018. | 13:15
Drago Hedl je, bez sumnje, jedan od najboljih hrvatskih novinara. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih novinarskih nagrada. Među ostalim, dobio je 2006. američku nagrada The Knight International Journalism Award ,nagradu Hrvatskog helsinškog odbora ‘Joško Kulušić’ za širenj
Drago Hedl je, bez sumnje, jedan od najboljih hrvatskih novinara. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih novinarskih nagrada. Među ostalim, dobio je 2006. američku nagrada The Knight International Journalism Award ,nagradu Hrvatskog helsinškog odbora ‘Joško Kulušić’ za širenj
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko se boji Živog zida?

Pogled s desna

Tko se boji Živog zida?

4.5.2018. | 0:01
Predviđam da čvrsta jezgra Živog zida ni ubuduće neće ni s kim koalirati, jer bi im to bio kraj, ali može im se dogoditi da će uvući u Sabor dosta ljudi koji će se, u situaciji teškog formiranja većine, brzo sauhizirati, odvojiti i pristati uz vlasti Ranije se činilo samorazumlji
Predviđam da čvrsta jezgra Živog zida ni ubuduće neće ni s kim koalirati, jer bi im to bio kraj, ali može im se dogoditi da će uvući u Sabor dosta ljudi koji će se, u situaciji teškog formiranja većine, brzo sauhizirati, odvojiti i pristati uz vlasti Ranije se činilo samorazumlji
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zemlja je ravna ploča, NDH Država Božja, a ustaše sveci...'

Brođanin Elvis Duspara

'Zemlja je ravna ploča, NDH Država Božja, a ustaše sveci...'

30.4.2018. | 0:01
Iza priče koja se isprva činila buncanjem zanesenjaka, krije se politička agenda čiji je cilj zastrašujući: mračna, klerikalna distopija po mjeri Crkve...
Iza priče koja se isprva činila buncanjem zanesenjaka, krije se politička agenda čiji je cilj zastrašujući: mračna, klerikalna distopija po mjeri Crkve...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Negiranja zločina u NDH proizveli su suprotne učinke

Sad svi gledaju u nas

Negiranja zločina u NDH proizveli su suprotne učinke

29.4.2018. | 20:40
Dugogodišnja profesorica na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, Mirjana Kasapović, u svojoj se novoj knjizi osvrnula na revizionističku struju među hrvatskim modernim povjesničarima.
Dugogodišnja profesorica na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, Mirjana Kasapović, u svojoj se novoj knjizi osvrnula na revizionističku struju među hrvatskim modernim povjesničarima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakaza Šešelj je zadnji stadij razvoja svakog nacionalizma

Večernji Glas Koncila piše:

Nakaza Šešelj je zadnji stadij razvoja svakog nacionalizma

28.4.2018. | 0:01
Mada jedan od najuglednijih i najpristojnijih komentatora Večernjeg Glasa Koncila, Branimir Pofuk, u svojoj zadnjoj kolumni Kontrapunkt, velikom broju Srba najdražeg intelektualaca i političara, prof.dr.sc. Vojislava šešelja nazvao je 'nakaznom spodobom' zbog njegova izgleda i po
Mada jedan od najuglednijih i najpristojnijih komentatora Večernjeg Glasa Koncila, Branimir Pofuk, u svojoj zadnjoj kolumni Kontrapunkt, velikom broju Srba najdražeg intelektualaca i političara, prof.dr.sc. Vojislava šešelja nazvao je 'nakazom' zbog njegova izgleda i zbog njegovi
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Suci su leglo korupcije i opačine'

Percepcija u javnosti

'Suci su leglo korupcije i opačine'

27.4.2018. | 23:23
'Suci se do istrebljenja bore za pozicije šefova sudova', tvrdi Đuro Sessa, predsjednik Vrhovnog suda Hrvatske, a Željko Šarić, šef DSV-a ističe: 'U posljednje vrijeme pojavljuju se i suci manekenskog profila, naglašeno zainteresirani za publicitet'
Đuro Sessa, predsjednik Vrhovnog suda: 'Suci se do istrebljenja bore za pozicije šefova sudova'. Željko Šarić, šef DSV-a: 'U posljednje vrijeme pojavljuju se i suci manekenskog profila, naglašeno zainteresirani za publicitet'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zapadni mediji lažu – Mi smo živi zahvaljujući Assadu!

SIRIJSKI SVEĆENIK:

Zapadni mediji lažu – Mi smo živi zahvaljujući Assadu!

16.4.2018. | 23:23
'Ideja da se sirijski narod dignuo protiv Assada, da su sirijski ljudi podignuli ustanak protiv njega je netočna. Ja sam bio u Qari 2010. godine vidio svojim očima kako agitatori izvan Sirije organiziraju prosvjede protiv vlade i regrutiraju mlade ljude.
'Ideja da se sirijski narod dignuo protiv Assada, da su sirijski ljudi podignuli ustanak protiv njega je netočna. Ja sam bio u Qari 2010. godine vidio svojim očima kako agitatori izvan Sirije organiziraju prosvjede protiv vlade i regrutiraju mlade ljude.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Danas je neoprostivo reći da si Hrvatica i katolkinja’

Mirjana Hrga tvrdi:

'Danas je neoprostivo reći da si Hrvatica i katolkinja’

11.4.2018. | 23:35
“Ja sam očajna. Kad bi suze samo bile sve – isplačeš se i ideš dalje. Ali, nataloži vam se sav taj jad na dušu. Tome lijeka nema. Koliko je samo toga zla u kolegama! To nema veze s kritikom ili slobodom govora, to je jednostavno opasni bezobrazluk. Taj osjećaj traje i danas”
“Ja sam očajna. Kad bi suze samo bile sve – isplačeš se i ideš dalje. Ali, nataloži vam se sav taj jad na dušu. Tome lijeka nema. Koliko je samo toga zla u kolegama! To nema veze s kritikom ili slobodom govora, to je jednostavno opasni bezobrazluk. Taj osjećaj traje i danas”
SBplus.hr, Slavonski Brod : Primjereno ih pohvaliti, ili 'na lomači spaliti'?

Zajedničko pjevanje Srba i Hrvata

Primjereno ih pohvaliti, ili 'na lomači spaliti'?

6.3.2018. | 15:05
A zaplesali su i zapjevali članovi Kulturne udruge Seljačka sloga iz Preloga i folklornog ansambla Abrašević iz Pančeva, koji predstavljaju svoje države na 73. međunarodnoj smotri folklora u talijanskom gradu Agrigento.
A zaplesali su i zapjevali članovi Kulturne udruge Seljačka sloga iz Preloga i folklornog ansambla Abrašević iz Pančeva, koji predstavljaju svoje države na 73. međunarodnoj smotri folklora u talijanskom gradu Agrigento.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Glavni špijun Herceg-Bosne piše hrvatsku povijest

Vole ga desnica i HRT

Glavni špijun Herceg-Bosne piše hrvatsku povijest

2.3.2018. | 21:00
Lučić se, devedesetih, deklarirao kao ''praktično Velikohrvat'', a objavljeni su i dokumenti koji pokazuju da je u vrijeme tzv. Herceg-Bosne imao moć odlučivati o tome tko će biti pušten iz konclogora Dretelj, koji je osnovao HOS, a onda preuzeo HVO, i u kojemu se u neljudskim uv
Lučić se, devedesetih, deklarirao kao ''praktično Velikohrvat'', a objavljeni su i dokumenti koji pokazuju da je u vrijeme tzv. Herceg-Bosne imao moć odlučivati o tome tko će biti pušten iz konclogora Dretelj, koji je osnovao HOS, a onda preuzeo HVO, i u kojemu se u neljudskim uv
SBplus.hr, Slavonski Brod : Konačno smo saznali zbog čega Hrvati iseljavaju

Tko je kriv?

Konačno smo saznali zbog čega Hrvati iseljavaju

24.2.2018. | 15:00
Tijekom putovanja dvojice prijatelja brodom u SAD, jedan je odlučio malo prileći. Nakon izvjesnog vremena počelo je veliko nevrijeme. Budan probudi spavača i reče mu kako će brod potonuti zbog nevremena, a spavač mu odgovari: "Što me briga, brod nije moj”. I nastavi spavati.
Tijekom putovanja dvojice prijatelja brodom u SAD, jedan je odlučio malo prileći. Nakon izvjesnog vremena počelo je veliko nevrijeme. Budan probudi spavača i reče mu kako će brod potonuti zbog nevremena, a spavač mu odgovari: "Što me briga, brod nije moj”. I nastavi spavati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo što jedna Srpkinja misli o Valentinovu

Ne žele amerikanizaciju

Evo što jedna Srpkinja misli o Valentinovu

14.2.2018. | 11:11
Danas je Valentinovo, sjećanje na katoličkog 22-godišnjeg biskupa Valentina koji je stotinjak kilometara daleko od Rima, počeo uredovati 197. godine nakon Kristova rođenja. A što o tome blagdanu misli jedna Srpkinja, pogledajte u video prilogu.
Danas je Valentinovo, sjećanje na katoličkog 22-godišnjeg biskupa Valentina koji je stotinjak kilometara daleko od Rima, počeo uredovati 197. godine nakon Kristova rođenja. A što o tome blagdanu misli jedna Srpkinja, pogledajte u video prilogu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolinda prijatelje drži blizu sebe, a neprijatelje još bliže

Mada je promjenio dlaku, ostao je Vučić

Kolinda prijatelje drži blizu sebe, a neprijatelje još bliže

5.2.2018. | 0:01
'Ukoliko srpski radikali pobijede i poraze predsjednika Srbije, vi znate da ćete živjeti u Velikoj Srbiji, jedinstvenoj srpskoj državi i tu odstupanja biti neće', kao da je bilo jučer, grmio je Aleksandar. Veliki Srbin.
'Ukoliko srpski radikali pobijede i poraze predsjednika Srbije, vi znate da ćete živjeti u Velikoj Srbiji, jedinstvenoj srpskoj državi i tu odstupanja biti neće', kao da je bilo jučer, grmio je Aleksandar. Veliki Srbin.
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :