Iz drugih medija

Objavljeno: 27.9.2017. u 17:50
Prikaza: 1794
|
Autor: Drago Hedl/Telegram

Najavljuju tužbe protiv države

Bez natječaja dobili su 56,5 milijuna kuna EU novca

Goran Mehkek / CROPIX)
Foto: Goran Mehkek / CROPIX)Ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić
 • Goran Mehkek / CROPIX)

Dok je na čelu ministarstva bio Tihomir Jakovina također je bilo slučajeva da su, bez natječaja, dijeljena bespovratna sredstava ili poticaji, jer su pojedini korisnici bili privilegirani. Tada je u kritikama najglasniji bio aktualni ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Kako će sad reagirati nezadovoljni, a tko će biti najglasniji, ostaje vidjeti.

Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF), koji istražuje koriste li se nezakonito sredstva Europske unije, obaviješten je o mogućim nepravilnostima u provedbi prvog natječaja za bespovratna sredstva koja je EU odobrila Hrvatskoj u okviru mjere Ulaganja u fizičku imovinu. Hrvatska bi se tako ponovno mogla naći u situaciji da zbog Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR), bude kažnjena uskratom budućih sredstava. No, ne samo to: posla bi mogli imati i domaći sudovi jer su neki od podnositelja prijava za natječaj, koji nisu dobili sredstva, najavili tužbe protiv države.

Naime, na konačnoj rang list objavljenoj 17. veljače ove godine našlo se 29 korisnika kojih nije bilo na prvom popisu tzv. radne rang liste na kojoj su evidentirani prispjeli zahtjevi. Njima je dodijeljeno 56.528.836,49 kuna, od ukupnog iznosa potpora koji je iznosio 863.513.282,21 kunu, što znači da je 6,56 posto iznosa, čini se, dodijeljeno mimo pripisane procedure. Za tih 56,5 milijuna uskraćeni su drugi korisnici, koji smatraju da je onih 29 na listu dospjelo mimo uvjeta natječaja.

56,5 milijuna dodijeljeno mimo procedure?

Taj prvi natječaj, tzv. operacija 4.1.1, ima za cilj da uz pomoć sredstava Europske unije Hrvatska restrukturira, modernizira i poveća konkurentnost svojih poljoprivrednih gospodarstava. Natječaj je bio otvoren još u mandatu SDP-ovog ministra Tihomira Jakovine, a u razdoblju od 10. veljače do 15 travnja 2015. pristiglo je 1.107 zahtjeva.

Ta lista objavljena je na mrežnim stranicama APPRRR-a 6. studenoga 2015. U međuvremenu je iz nepoznatih razloga uklonjena, no Telegram je u njenom posjedu. Dakle na toj, sada nedostupnoj listi, evidentirano je 939 korisnika, a privremene odluke počele su im stizati od 9. kolovoza 2016., još u mandatu Mostovnog ministra poljoprivrede Davora Romića. Konačne odluke pak, korisnicima su slane od 22. prosinca prošle godine, kada je ministar poljoprivrede već bio HDZ-ov Tomislav Tolušić.

Rang lista nestala s interneta

Zanimljivo je sljedeće: konačna rang lista, kako smo rekli, objavljena je 17. veljače ove godine na mrežnim stranicama APPRRR-a i za razliku od radne rang liste moguće ju je ondje pronaći. Na toj, konačnoj listi, evidentirano je 895 korisnika, od kojih su 382 dobili pozitivne odluke, tj. bespovratna sredstva, onih nešto više od 863,5 milijuna kuna. Ali, ponavljamo: među tih 382 sretnika osvanula su i imena obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, trgovačkih društava i obrta, kojih nema na onoj prvoj, radnoj rang listi, zaključenoj nakon završetka natječaja.

Na upit Telegrama iz APPRRR-a stigao je odgovor koji ne pojašnjava što podrazumijeva privremena radna lista – jesu li to svi zahtjevi pristigli na natječaj ili su na njoj nabrojani samo oni korisnici koji udovoljavaju kriterijima natječaja. Bez obzira kako to bilo, čak 29 korisnika, čija se imena nisu našla na radnoj listi, na kraju su podijelila 56,5 milijuna kuna!

Nejasno objašnjenje Agencije

Iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Telegramu su potvrdili da se prema njihovoj evidenciji na konačnoj rang listi nalazi 28 korisnika kojih nije bilo na radnoj rang listi. Njihovo objašnjenje prilično je nejasno, pa ćemo ga radije doslovno citirati, nego pokušati interpretirati:

”Radna rang lista, kako joj i samo ime govori, predstavljala je zamrznuto stanje obrade zahtjeva samo u jednom trenutku, te je uključivala zahtjeve za koje Agencija za plaćanja u tom trenutku nije izdala odluke, bilo da je obrada bila u cijelosti dovršena, bilo da je još uvijek bila u tijeku”, odgovorili su Telegramu iz APPRRR-a. Nadalje kažu kako je ”za šest zahtjeva koji se nisu nalazili na radnoj rang listi, a nakon provedene procedure u Agenciji za plaćanja, utvrđeno da udovoljavaju kriterijima prihvatljivosti te su im dodijeljeni odgovarajući bodovi”.

Nelogična procedura

”Također, na radnoj rang-listi nisu bili vidljivi zahtjevi za koje je Agencija već ranije izdala odluke o odbijanju te su prolazili žalbeni postupak kod Povjerenstva za prigovore. Za 22 takva zahtjeva, inicijalno odbijena od Agencije za plaćanja, Povjerenstvo je utvrdilo utemeljenost prigovora te ih vratilo u daljnju obradu, nakon čega su se pojavili na konačnoj rang-listi s brojem bodova dodijeljenim na temelju kriterija odabira”, zaključuju iz APPRRR-a.

Osobito je zanimljiv dio odgovora APPRRR-a gdje kažu kako je ”nakon provedene procedure u Agenciji” za šest zahtjeva utvrđeno da udovoljavaju kriterijima. Nejasno je tko je to u APPRRR-u ”utvrdio”, jer je to, u prvom stupnju, posao povjerenstva, dok se žalbe, u drugom stupnju, razmatraju u mini Ministarstvu poljoprivrede. Upravo onako kako je to na sudovima, gdje viši sud rješava žalbe na odluke nižih sudova.

Posao za DORH?

Telegram ima pouzdanu informaciju da su se neki od korisnika, koji su ostali bez novca jer su se našli ”ispod crte” nakon što je na konačnu listu uvršteno 28 korisnika (Telegram ima podatak da se radi o 29 korisnika, a ne o 28 kako tvrde u APPRRR-u), kojih nije bilo na prvom popisu, obratili ne samo OLAF-u, već i Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj, kao i DORH-u.

Kada se u nekim drugim situacijama, također vezanim uz natječaje za dodjelu bespovratnih sredstava ili poticaja radilo netransparentno, pa su pojedini korisnici bili privilegirani jer im se gledalo kroz prste, dok su drugi koji su ispunjavali uvjete ostajali bez novca – za što se osobito optuživalo Ministarstvo poljoprivrede dok je na njegovom čelu bio Tihomir Jakovina – reagiralo vrlo bučno (u čemu je prednjačio aktualni ministar poljoprivredeTomislav Tolušić), činjenica da se sada 29 korisnika na neobičan način našlo među onima koji su dobili 56,5 milijuna kuna, prošla je u sveopćoj tišini.

  Broj komentara: 4

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  semafor

  semafor

  Komentirano: 16.10.2017. | 21:54

  1

  Za ove je jakovina postenjacina.
  todor_i_fedor

  todor_i_fedor

  Komentirano: 27.9.2017. | 19:38

  2

  Smokvica je samo smokvin list,sta li se ispod krije https://www.tportal.hr/biznis/clanak/pogledajte-kako-izgleda-todoriceva-smokvica-foto-20170927
  miromaric

  miromaric

  Komentirano: 27.9.2017. | 19:04

  3

  A ja mislio da je Jakovina lopov i kriminalac,a gle ovoga prešiša i Jakovinu.
  kradezej_zna

  kradezej_zna

  Komentirano: 27.9.2017. | 18:14

  4

  a kao drug jakovina bio kriminalac,on je za ove lopine iz kradrzrja,kisna glista.

  Broj komentara: 4

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pad dvorca Todorovih i prvi poučci

  Piše: Nino Raspudić

  Pad dvorca Todorovih i prvi poučci

  20.10.2017. | 0:01
  Ostane li netaknut sistem koji je omogućio nastanak i dugogodišnje prikrivanje financijske rupe o kojoj i Putin razgovara s Predsjednicom u Moskvi, ništa se nije napravilo. No ako se priča krene rasplitati dalje i dublje afera Agrokor bit će izraz Božje pravde
  Ostane li netaknut sistem koji je omogućio nastanak i dugogodišnje prikrivanje financijske rupe o kojoj i Putin razgovara s Predsjednicom u Moskvi, ništa se nije napravilo. No ako se priča krene rasplitati dalje i dublje afera Agrokor bit će izraz Božje pravde
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako Tomac brani Todorića, Plenkovića, Grabar-Kitarović

  Srbi i peta kolona krivi su za sve

  Evo kako Tomac brani Todorića, Plenkovića, Grabar-Kitarović

  19.10.2017. | 9:55
  Vrijeme je da predsjednica i predsjednik sazovu državni vrh i da bez medija, znači s ciljem da riješe neke probleme, zaustave ovu rušilačku stihiju koja prijeti slomom Hrvatske, slomom povjerenja u institucije, pa i u krajnjoj liniji i slomom povjerenja da Hrvati mogu imati svoju
  Vrijeme je da predsjednica i predsjednik sazovu državni vrh i da bez medija, znači s ciljem da riješe neke probleme, zaustave ovu rušilačku stihiju koja prijeti slomom Hrvatske, slomom povjerenja u institucije, pa i u krajnjoj liniji i slomom povjerenja da Hrvati mogu imati svoju
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi prilog tezi da Hrvatska jeste država mafije

  Uglednik i jedan od stupova društva

  Novi prilog tezi da Hrvatska jeste država mafije

  18.10.2017. | 0:01
  Tomislav Horvatinčić jedan je od nosivih stupova i uglednika u hrvatskm društvu što samo po sebi kazuje u kojoj mjeri su mu poremećene vrijednosti. Društvu dakako, a ne Horvatinčiću.
  Tomislav Horvatinčić jedan je od nosivih stupova i uglednika u hrvatskm društvu što samo po sebi kazuje u kojoj mjeri su mu poremećene vrijednosti. Društvu dakako, a ne Horvatinčiću.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Slava joj

  Nije samo hrvatska zemlja mafije

  Slava joj

  17.10.2017. | 20:40
  Daphne Caruana Galizia poginula je nakon što je moćna autobomba na komadiće raznijela njezin Peugeot 108. Europski su je mediji opisivali kao “WikiLeaks u jednoj osobi” i proglašavali jednom od najboljih europskih novinarki, čiji je odlučni stav mnogima bio inspiracija.
  Daphne Caruana Galizia poginula je nakon što je moćna autobomba na komadiće raznijela njezin Peugeot 108. Europski su je mediji opisivali kao “WikiLeaks u jednoj osobi” i proglašavali jednom od najboljih europskih novinarki, čiji je odlučni stav mnogima bio inspiracija.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Priznajte, i vi biste ga oslobodili

  Iz kojeg razloga

  Priznajte, i vi biste ga oslobodili

  16.10.2017. | 21:12
  Nakon presude Tomi Horvatinčiću koja je, bezmalo, sramotno podla koliko i presuda kako imovina Slavonije DI vrijedi nula kuna (0), razvila se burna kuloarska rasprava oko toga: je li ubojica kriv ili čovjek kriv nije? Zbog toga, naše posjetitelje pitamo: Pod kojim uvjetima biste
  Nakon presude Tomi Horvatinčiću koja je, bezmalo, sramotno podla koliko i presuda kako imovina Slavonije DI vrijedi nula kuna (0), razvila se burna kuloarska rasprava oko toga: je li ubojica kriv ili čovjek kriv nije? Zbog toga, naše posjetitelje pitamo: Pod kojim uvjetima biste
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bošnjaci žele spriječiti plinofikaciju samo Rafinerije

  Zajednički projekt Srba i Hrvata

  Bošnjaci žele spriječiti plinofikaciju samo Rafinerije

  15.10.2017. | 0:01
  General Ivan Čermak 2017. godine spašava Slavonski Brod od zagađenja zraka iz Bosanskog Broda na isti način na koji su 1991. taj grad spašavali od granatiranja - dogovorom sa Srbima, Bošnjacima iza leđa.
  General Ivan Čermak 2017. godine spašava Slavonski Brod od zagađenja zraka iz Bosanskog Broda na isti način na koji su 1991. taj grad spašavali od granatiranja - dogovorom sa Srbima, Bošnjacima iza leđa.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Naziv ulice 10. travnj u suprotnosti je s hrvatskim Ustavom

  Riješio Ustavni sud

  Naziv ulice 10. travnj u suprotnosti je s hrvatskim Ustavom

  13.10.2017. | 0:02
  U selu Slavonski Drenovec postoji ulica 10. travnja, a Ustavni je sud ovog tjedna odlučio da je naziv te ulice – neustavan.
  U selu Slavonski Drenovec postoji ulica 10. travnja, a Ustavni je sud ovog tjedna odlučio da je naziv te ulice – neustavan.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pokrenuli ovrhu protiv obitelji Šitum zbog 200 tisuća kuna

  Udruga Hrabro dijete

  Pokrenuli ovrhu protiv obitelji Šitum zbog 200 tisuća kuna

  13.10.2017. | 0:01
  U slučaju da Udruga Hrabro dijete - u cilju zaštite dostojanstva svoga članstva i njihove djece - Roberta Tomića Zubera i dr. kazneno ne prijavi za postupanje svojstveno medijskim hijenama te za permanentno, profesionalno organizirano i vrlo skupo, javno vrijeđanje i/ili klevetan
  U slučaju da Udruga Hrabro dijete - u cilju zaštite dostojanstva svoga članstva i njihove djece - Roberta Tomića Zubera i dr. kazneno ne prijavi za postupanje svojstveno medijskim hijenama te za permanentno, profesionalno organizirano i vrlo skupo, javno vrijeđanje i/ili klevetan
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tako ti je mala moja kad pjeva Bosanac

  Aktualno

  Tako ti je mala moja kad pjeva Bosanac

  8.10.2017. | 20:30
  Za Antenu Zagreb Dubioza kolektiv je premijerno odsvirala novu stvar! Svojevrsna je to reklama za njihov koncert kojeg će 17. studenog održati u Domu sportova. Mada SBplus - bez naknade - ne reklamira komercijalne koncerte, pogotovo ne lažnjake koji se najavljuju kao 'humanitarni
  Za Antenu Zagreb Dubioza kolektiv je premijerno odsvirala novu stvar! Svojevrsna je to reklama za njihov koncert kojeg će 17. studenog održati u Domu sportova. Mada SBplus - bez naknade - ne reklamira komercijalne koncerte, pogotovo ne lažnjake koji se najavljuju kao 'humanitarni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Luka Modrić ili Stribor Valenta - pitanje je sad

  Ovdje nije riječ o nogometu

  Luka Modrić ili Stribor Valenta - pitanje je sad

  8.10.2017. | 19:30
  Prije podne zasjedati će brodsko gradsko vijeće, a u večernjim satima igrat će najvažnija hrvatska reprezentacija. Tko će Brođanima biti važnije: Stribor 'Stečajni SDP-a' Valenta ili Luka, 'Ne sjećam se' Modrić?
  Prije podne zasjedati će brodsko gradsko vijeće, a u večernjim satima igrat će najvažnija hrvatska reprezentacija. Tko će Brođanima biti važnije: Stribor 'Stečajni SDP-a' Valenta ili Luka, 'Ne sjećam se' Modrić?
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi prilog o zakulisnim poslovima s distribucijom plina

  Bosanci ne žele biti promatrači

  Novi prilog o zakulisnim poslovima s distribucijom plina

  8.10.2017. | 0:01
  BH-Gas je upoznao bosansko-hercegovačku i međunarodnu javnost kako se oštro protivi bilo kakvim parcijalnim rješenjima i konekcijama na strateškoj točki Brod.
  BH-Gas je upoznao bosansko-hercegovačku i međunarodnu javnost kako se oštro protivi bilo kakvim parcijalnim rješenjima i konekcijama na strateškoj točki Brod.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Imigranti iz Afrike i Azije 'pojest' će Europljane

  Dobri bijelci i zli obojeni

  Imigranti iz Afrike i Azije 'pojest' će Europljane

  30.9.2017. | 11:00
  Do prije samo nekoliko desetaka godina imigranti iz Afrike i Azije dolazili su da bi radili, ovi što danas dolaze, dolaze zato da ne bi radili nego uživali sve blagodati naše socijalne države. Primjerice, od milijun imigranata koji su došli u Njemačku samo ih nekoliko desetaka ti
  Do prije samo nekoliko desetaka godina imigranti iz Afrike i Azije dolazili su da bi radili, ovi što danas dolaze, dolaze zato da ne bi radili nego uživali sve blagodati naše socijalne države. Primjerice, od milijun imigranata koji su došli u Njemačku samo ih nekoliko desetaka ti
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobio otkaz zbog čitanja knjige s kukastim križem

  I toga ima

  Dobio otkaz zbog čitanja knjige s kukastim križem

  25.9.2017. | 20:00
  Sudac je pojasnio da poslodavac u slučaju tako teškog prekršaja nije zakonski obvezan dati opomenu pred otkaz i da je imao pravo otpustiti ga po kratkom postupku.
  Sudac je pojasnio da poslodavac u slučaju tako teškog prekršaja nije zakonski obvezan dati opomenu pred otkaz i da je imao pravo otpustiti ga po kratkom postupku.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatska se opet sramoti

  Revizija presude

  Hrvatska se opet sramoti

  25.9.2017. | 17:00
  To je još jedan dokaz kapilarnog širenja proustaških ideja. Židovska vjerska zajednica zgrožena je odlukom zagrebačkog Županijskog suda
  To je još jedan dokaz kapilarnog širenja proustaških ideja. Židovska vjerska zajednica zgrožena je odlukom zagrebačkog Županijskog suda
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Od Goldsteina Hrvatska se oprostila sramotno'

  Jelena Lovrić:

  'Od Goldsteina Hrvatska se oprostila sramotno'

  23.9.2017. | 13:35
  Pokojnik se, izgleda, smatra smetnjom upravo zbog svojih zasluga. Nad otvorenim grobom bijesni zbore. Sitne duše, koje kapacitiraju Hrvatsku, od vrhova vlasti naniže, sve do internetskog podzemljap, ne trpe velike ljude. Načinom na koji je ispratila Slavka Goldsteina Hrvatska
  Pokojnik se, izgleda, smatra smetnjom upravo zbog svojih zasluga. Nad otvorenim grobom bijesni zbore. Sitne duše, koje kapacitiraju Hrvatsku, od vrhova vlasti naniže, sve do internetskog podzemlja, ne trpe velike ljude. Načinom na koji je ispratila Slavka Goldsteina Hrvatska se p
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Podmićivanje novinara nije kažnjivo

  Sudac zaustavio istragu

  Podmićivanje novinara nije kažnjivo

  15.9.2017. | 21:10
  DORH inzistira da se može procesuirati osobu koja pokuša podmititi novinara na zadatku pa su uputili žalbu o kojoj sud upravo vijeća
  DORH inzistira da se može procesuirati osobu koja pokuša podmititi novinara na zadatku pa su uputili žalbu o kojoj sud upravo vijeća
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ustaše su bili domoljubi, a partizani nacionalni izdajnici

  Ante Prkačin - novinarki Jeleni Lovrić:

  Ustaše su bili domoljubi, a partizani nacionalni izdajnici

  11.9.2017. | 17:40
  Ustaše i partizani imaju dvije zajedničke osobine i jednu različitu. Hrabri i jedni i drugi (ovdje mislim na hrvatske partizane), zločine činili i jedni i drugi, lako je dokazati da su partizanski neuporedivo veći i okrutniji, ali ovo dvoje im je zajedničko. Razlika je u tome što
  Ustaše i partizani imaju dvije zajedničke osobine i jednu različitu. Hrabri i jedni i drugi (ovdje mislim na hrvatske partizane), zločine činili i jedni i drugi, lako je dokazati da su partizanski neuporedivo veći i okrutniji, ali ovo dvoje im je zajedničko. Razlika je u tome što
  SBplus.hr, Slavonski Brod : O 'krstovu' zlu šutjeti, a o 'antikrstovoj' osveti vrištati

  Industrijska klerikalna propovjed

  O 'krstovu' zlu šutjeti, a o 'antikrstovoj' osveti vrištati

  10.9.2017. | 12:20
  Nedjelja je, poseban dan za jednu od 'proustaških' propovjedi biskupa i glasnogovornika mu. Onu vrstu industrijske propovjedi koja za cilj ima zgromiti sve koji ne misle kako su rasni zakoni NDH te sustavna klanja pravoslavaca, židova i komunista, a potom pljačka njihove imovine
  Nedjelja je, poseban dan za jednu od 'proustaških' propovjedi biskupa i glasnogovornika mu. Onu vrstu industrijske propovjedi koja za cilj ima zgromiti sve koji ne misle kako su rasni zakoni NDH te sustavna klanja pravoslavaca, židova i komunista, a potom pljačka njihove imovine
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod i Sisak - simboli deindustrijalizacije zemlje

  Bivša industrijska središta

  Slavonski Brod i Sisak - simboli deindustrijalizacije zemlje

  9.9.2017. | 13:00
  Mada podaci potječu iz 2015. godine, Lupiga je na jednom mjestu donio usporedne pokazatelje iz dva hrtvatska grada koji su prošli traumatičnu agoniju tijekom njihove četrtstoljetne radikalne deindustrijalizacije i depopulacije. S prve crte bojišta, Hrvatska politika odvela ih je
  Mada podaci potječu iz 2015. godine, Lupiga na jednom mjestu donosi usporedne podatke iz dva hrtvatska grada koji su prošli najtraumatičniju agoniju tijekom njihove četrtstoljetne radikalne deindustrijalizacije i depopulacije.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'HOS je ustaška vojska, sljednica domoljuba iz 1941!’

  Ante Prkačin:

  'HOS je ustaška vojska, sljednica domoljuba iz 1941!’

  4.9.2017. | 21:10
  Na sebi svojstven način, odlučno i dosljedno, Ante Prkačin štiti dignitet svojih suboraca, pripadnika HOS-a. On se protivi krivotvorenju povijesti u čijem stvaranju je i sam sudjelovao kao krilnik (general) 'nove ustaške vojske'. Zapravo, prema svim njegovim javnim istupima,
  Na sebi svojstven način, odlučno i dosljedno, Ante Prkačin štiti dignitet svojih suboraca, pripadnika HOS-a. On se protivi krivotvorenju povijesti u čijem stvaranju je i sam sudjelovao kao krilnik (general) 'nove ustaške vojske'. Zapravo, prema svim njegovim javnim istupima, oč
  SBplus.hr, Slavonski Brod :