Život : Gastronomija

Objavljeno: 23.6.2011. u 0:02
Prikaza: 17781
|
Autor: Emil Cipar

Uradi sam

Liker od višanja

Brodsko-posavska županija : Liker od višanjaStaklenke treba držati nekoliko tjedana na svijetlom mjestu

Šećer i višnje se poslažu red po red u veću staklenku, zaliju rakijom, vinom i rumom, boca se pokrije i ...to je to

VIŠNJA je zahvalna i izdašna voćka naših krajeva. Ne zahtijeva puno njege i uglavnom donosi obilan plod. U Bartolovačkom brdu je sada najzrelija. Nažalost ...samo jedan mali dio bit će ubran i iskorišten. Ostalo će ostati na drveću, nešto će pojesti ptice, a većina će struniti. Puno je više neobrađenih voćnjaka nego obrađenih, ali o tome ne kanim sada pisati.

Prije par godina dobio sam recept za izvrstan liker od višanja. Liker je provjerenog ukusa i kvalitete, pa ga mogu mirne duše preporučiti svima.

Na dva kolograma dobro zrelih višanja kilogram i pol kandiranog šećera, litra rakije (ja koristim jabukovaču sa 45% alkohola, ali može svaka druga dobra voćna rakija), litra crnog vina i pola litre ruma. Šećer i višnje se poslažu red po red u veću staklenku, zaliju rakijom, vinom i rumom, boca se pokrije i ...to je to. Sve skupa treba to stajati više tjedana na svijetlom mjestu ...što duže, to bolje.

Nakon toga se liker procijedi i prelije u manje boce. Vrlo lijepe boce mogu se kupiti kod „Kožula". Ako kod pripremanja likera stavite u zamrzivač nekoliko višanja, možete ih sada po nekoliko staviti u bocu. Time ste uštedili pisanje od čega je liker, a i izgleda lijepo.

Višnje koje su bile u alkoholu možete upotrijebiti za pravljenje kolača. Koštice od višanja mogu poslužiti za izradu „suhog termofora" za hladna vremena kada ponestane likera. Stave se u lanenu vrećicu, po potrebi ugriju u termovalnoj peći ili u pećnici štednjaka i zima može doći. Koštice duže akumuliraju toplinu nego voda u klasičnim termoforima.

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Emil Cipar

Emil Cipar

Komentirano: 23.6.2011. | 8:57

1

Idiamen, bilo što se dogodilo s neubranom višnjom ona neće završiti na stolu, ali svejedno hvala na jezičnom savjetu.
idiamen

idiamen

Komentirano: 23.6.2011. | 8:46

2

neće višnje struniti (otresti se, otkinuti se, otruniti se), nego strunuti (istruliti)
Emil Cipar

Emil Cipar

Komentirano: 23.6.2011. | 8:45

3

Ima kandiranog šećera i kod nas. Ako slučajno nema, onda ga možeš sama napraviti. Kandirani šećer je ustvari karamelizirani šećer, pa ga možeš i sama napraviti Šećer se prženjem karamelizira. Nekada je moja baka tako pravila bonbone. Neka te ne brine smeđa boja nakon karamelizacije. Karameliziranjem se dobije posebna aroma koja poboljšava okus likera. Ako ti je to po ovoj vrućini teško za raditi, možeš uzeti smeđi šećer. U njemu ima sirupa karameliziranog šećera. Istina nije on ništa zdraviji kako se tvrdi, ali daje bolju aromu, a zdravlje je i onako sadržano u rakiji:)
idiamen

idiamen

Komentirano: 23.6.2011. | 8:44

4

neće višnja struniti (otresti se,
gefufna

gefufna

Komentirano: 23.6.2011. | 7:41

5

Ma bravo Emile za izvrstan tekst! Jučer sam brala svoje višnje...napravila sok, kompot i džem i stavila u škrinju! Još mi ostaje napraviti liker, ali me buni taj kandirani šećer kojeg vidim na fotografiji? Toga nema kod nas ili...? U svoj liker stavljam samo rakiju, ali probat ću sad i ovaj. Velika je šteta što će zaista puno plodova ostati na granama neiskorišteno. Kod nas se provlači ta teza kako se ništa ne isplati raditi nego je jeftinije kupiti. Ali ne možeš kupiti taj osjećaj da si nešto sam napravio. I da je to prirodno i zdravo bez konzervansa i aditiva. Valjda i to nešto vrijedi...
stjepan

stjepan

Komentirano: 22.6.2011. | 23:52

6

Nije meni što se moja žena zove Višnja, nego što komšija s nje ne silazi!

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Domaći kruh iz vanjske krušne peći

Brendirati

Domaći kruh iz vanjske krušne peći

1.2.2012. | 10:10
"Najvažnije je dobro ga ručno izmijesiti i unijeti dušu u sve, samo tako ostaje svjež i sedam dana"
"Najvažnije je dobro ga ručno izmijesiti i unijeti dušu u sve, samo tako ostaje
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gljive mrazovke s Jelasa

Ugodno s korisnim

Gljive mrazovke s Jelasa

6.11.2011. | 11:00
Mrazovka je gljiva specifične ljubičaste boje stapke i sivog klobuka.
Mrazovka je gljiva specifične ljubičaste boje stapke i sivog klobuka.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što jede trudnica jede i njezina beba

Prehrana za 'drugo stanje'

Što jede trudnica jede i njezina beba

10.10.2011. | 16:00
U drugom tromjesečju osjetit ćete bebine pokrete i potrebu da 'jedete za dvoje'. U ovom razdoblju, važno je, neka vaša prehrana bude bogata jodom koji se nalazi u špinatu, morskim plodovima, sezamovim sjemenkama, blitvi, šparogama, češnjaku, skuši, srdelama, škampima, jogurtu, ja
U drugom tromjesečju osjetit ćete bebine pokrete i potrebu da 'jedete za dvoje'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Juha od krastavaca

Jelo za vruće dane

Juha od krastavaca

10.7.2011. | 0:03
Tako se vrućina lakše podnosi. Malo egzotike, malo nostalgije, orgija ljetnih začina, a najviše zdrava i korisna prehrana.
Jelo za vruće dane
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
Tečajna lista
ValutaJedinicaKupovniProdajni
CHF16,3378416,375983
GBP19,7196369,778130
USD16,0699466,106476
EUR17,6396347,685610
Primjenjuje se od: 31.10.2014.