Kultura

Objavljeno: 4.5.2018. u 10:00
Prikaza: 1247
|
Autor: Ž.G./SBplus

Zajednički projekt dvije Županije

Svjetski poznati liječnik kao turistički brend Slavonije

Brodsko-posavska županija : Svjetski poznati liječnik kao turistički brend SlavonijeSastanak predstavnika Udruge i načelnice Antonije Jozić(Foto: K.T.)

Osim revitalizacije rodne kuće svjetski poznatog Slavonca i uređenja 'poučnog puta' njemu u čast, sada je najavljena i gradnja memorijalnog centra, a u planu je i izdavanje nove knjige.

SLAVONSKI BROD / POŽEGA - Suradnjom dviju susjednih županija, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske, taj će dio Hrvatske uskoro dobiti novu turističku i povijesnu atrakciju. O uređenju rodne kuće Andrije Štampara u Brodskom Drenovcu, SBplus već je ranije pisao OVDJE, a nastavkom projekta i ostala će mjesta u kojima je živio, radio i djelovao, poput Oriovca, biti povezana u 'poučni put' kojim će hoditi brojni znatiželjnici i povjesničari.

U srijedu, 2. svibnja, predstavnike Udruge MOST 352, Franju Memedovića i Karla Tomljenovića, kao i predstavnika Mjesnog odbora Brodski Drenovac, Josipa Kalana, srdačno je primila gradonačelnica Pleternice, Antonija Jozić, kako bi iz prve ruke saznali novosti vezane za projekt oživljavanja lika i djela doktora Andrije Štampara.

Ove godine pokrenuti su pregovori oko izgradnje Štamparovog memorijalnog centra.

Uspješna suradnja Udruge MOST 352 i Općine Oriovac s Gradom Pleternicom na ovu temu krenula je još krajem 2016. godine.

Nove teme razgovora i dogovora bile su adaptacija rodne kuće dr. Andrije Štampara i otvaranje Muzeja Štampar u Brodskom Drenovcu kao i uređenje Spomen parka na zemljišnoj parceli bivšeg ljetnikovca obitelji Štampar udaljenog 1,5 km od sela u podnožju brda Zekinac (bivše utvrde-grada) prema Oriovcu te završni radovi na provoznosti puta „Štamparov poučni put" na ruti Brodski Drenovac-Kasonja-Kasonjski Vrh-Oriovac, ukupne dužine osam kilometara.

Cilj svih ovih aktivnosti je da do kraja 2018. godine bude organizirano obilježavanje 130 godina rođenja dr. Štampara, 70 godina od utemeljenja Svjetske Zdravstvene Organizacije u New Yorku čiji je on bio osnivač te prvi predsjedatelj kao i obilježavanje 60 godina od njegove smrti.

Gradonačelnica Pleternice na sastanku je objavila i lijepu vijest - odluku donesenu u Zagrebu na sastanku s predstavnicima Akademske zajednice. Naime, u Brodskom Drenovcu, trebao bi biti izgrađen Štamparov memorijalni centar.

Za nastavak radova na poučnom putu izvođači čekaju dozvolu za popravak puta kroz područje Hrvatskih šuma dužine oko 2,5 kilometra.

S obzirom na to da je akademik dr. Andrija Štampar svjetski poznata i zaslužna ličnost, njegova djela i ime mogu biti i veliki turistički brend pa je to sigurno velika prilika za cijelu Slavoniju koja se ne bi smjela samo tako propustiti.

Osim toga, ako bi iza ovog projekta stale Požeško-slavonska i Brodsko-posavska županija, jer je do kraja 1956. Brodski Drenovac pripadao Kotaru Slavonski Brod, i njihove gradske turističke zajednice, za budućnost ovog projekta i njegovu samoodrživost ne bi bilo problema.

Grad Pleternica, prema riječima gradonačelnice Jozić, ide korak dalje na ovu temu. U tijeku su već pregovori s jednim većim gradom iz BIH s ciljem prekogranične suradnje na zajedničkom projektu „Štampar" u kojemu bi se povukla sredstva iz strukturnih Fondova EU.

Za nekoliko tjedan počet će revitalizacija Štamparove rodne kuće, za što je Grad Pleternica sam osigurao 250 tisuća kuna, kao i krčenja prostora za Spomen-park na bivšem ljetnikovcu kod brda Zekinac.

Što se tiče Općine Oriovac, ona je na posljednjoj dionici dužine 800 metara do granice sa Hrvatskim šumama odradila grube zemljane radove, a ovih dana očekuje se nastavak radova na iskopu kanala i nasipanje kolnika kamenom širine 3 metra. Trebala bi stići dozvola za popravak puta i kroz područje Hrvatskih šuma dužine oko 2,5 kilometra.

- Na kraju slobodno možemo reći kako projekt „Štampar" uspješno ide dalje. Najviše zahvaljujući razumijevanju i velikom trudu te umijeću gradonačelnice Jozić. Dr. Štampar je to svojim radom i djelima za „malog" čovjeka itekako zaslužio, kako to zna često reći uvažena prof. dr. Stana Vukovac iz Slavonskog Broda koja ove godine završava i treću svoju knjigu, s više od tisuću stranica, posvećenu akademiku Štamparu koji je do same svoje smrti (1958.g.) bio i predsjednik JAZU u Zagrebu. - kazao je Karlo Tomljenović, predsjednik Udruge MOST 352 koji je SBplus-u i javio novine vezane uz projekt.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Počinju pripreme za raspodjelu županijskog novca u kulturi

Vremena za prijavu ima do listopada

Počinju pripreme za raspodjelu županijskog novca u kulturi

17.8.2018. | 14:00
Nakon obrade svih dostavljenih prijedloga, iz županijskog će proračuna biti odobreno (su)financiranje različitih kulturnih programa i projekata koji su od interesa za Brodsko- posavsku županiju.
Nakon obrade svih dostavljenih prijedloga, iz županijskog će proračuna biti odobreno (su)financiranje različitih kulturnih programa i projekata koji su od interesa za Brodsko- posavsku županiju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova priznanja za slavonske medije

50. godina novogradiškog radija

Nova priznanja za slavonske medije

22.11.2017. | 9:15
Radio Nova Gradiška osvojio je jubilarnu nagradu – zlatnu plaketu za 50. godina kontinuiranog rada, pogotovo u najtežim trenucima, na prvoj crti bojišnice u Domovinskom ratu, pa sve do današnjih i budućih dana.
Radio Nova Gradiška osvojio je jubilarnu nagradu – zlatnu plaketu za 50. godina kontinuiranog rada, pogotovo u najtežim trenucima, na prvoj crti bojišnice u Domovinskom ratu, pa sve do današnjih i budućih dana.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Skužio sam neke fore

Filip Mrvelj

Skužio sam neke fore

2.7.2011. | 17:46
Filip Mrvelj je jedini slikar u Hrvatskoj, koji se bavi 3D slikarstvom u ovim razmjerima
Skužiti foru
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uspješno prevođenje preko vode

Viseći most položio test

Uspješno prevođenje preko vode

29.6.2011. | 9:07
Most na Gradskom kupalištu
Bez upotrebne dozvole
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grafiti per exellence

Gradsko kupalište

Grafiti per exellence

27.6.2011. | 13:38
Uzburkano more na gradskom kupalištu
Najljepši grafiti u gradu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Četvrt stoljeća nakon Černobila

izložba fotografija

Četvrt stoljeća nakon Černobila

13.6.2011. | 12:15
Četvrt stoljeća nakon Černobila
Izložba fotografija
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ljetno radno vrijeme

Gradska knjižnica

Ljetno radno vrijeme

13.6.2011. | 11:08
Ljetno radno vrijeme Gradske knjižnice
Ljetni raspored
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što je autor htio reći

Nagradna igra

Što je autor htio reći

13.6.2011. | 8:19
Što je autor htio reći?
Nagradna igra
SBplus.hr, Slavonski Brod : Treba htjeti, treba smjeti...

Nije vijest, ali...

Treba htjeti, treba smjeti...

10.6.2011. | 11:55
Kanta fasadne boje, nekoliko zamaha molerskom četkom i ...puno dobre volje, pomaknuli su grad nekoliko desetaka godina u budućnost
Nestali ružni grafiti
SBplus.hr, Slavonski Brod : Velika nagradna igra SBplusa

Brodske slike

Velika nagradna igra SBplusa

31.5.2011. | 7:55
Prostorna arhitektura u Brodu.
Kultura za nepokazivanje
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ispraznica - hrvatska riječ godine

Govorimo naški

Ispraznica - hrvatska riječ godine

27.3.2011. | 12:18
Ispraznica, osjećajnik i parkomat nove hrvatske riječi
proglašeni pobjednici za Riječ godine
SBplus.hr, Slavonski Brod : Teški dani za novinarsku profesiju

HND županije

Teški dani za novinarsku profesiju

18.11.2010. | 0:53
Unatoč teškoj situaciji upućen je poziv kolegama da se odupru pritiscima i ustraju u podizanju profesionalnih standarda rada.
Sa sastanka Hrvatskog novinarskog društva Ogranka za Brodsko-posavske županije