Kultura : Kulturno umjetničko društvo

Objavljeno: 24.11.2017. u 13:00
Prikaza: 3447
|
Autor: Franjo Memedović

Usprkos teškoćama

Slavonsko se selo ne predaje

Franjo Memedović
Foto: Franjo Memedović
 • Franjo Memedović
 • Franjo Memedović
 • Franjo Memedović
 • Franjo Memedović
 • Franjo Memedović
 • Franjo Memedović
 • Franjo Memedović
 • Franjo Memedović

Župane, ovi ljudi ne traže puno. Nekad malo dobre volje, a nekad i neka mala financijska sredstva kojih sigurno negdje u pričuvi i za njih ima.

SIČE - U današnje vrijeme kada se Slavonija raseljava i kada su slavonska sela pomalo avetski pusta, postoje i oni drugi koji ostaju svoji na svom te uprkos svim poteškoćama i izazovima dokazuju i pokazuju da u Slavoniji života i kruha ima te da svoj život ovakav kakav je, svoje  običaje i tradiciju ne žele mijenjati za bilo koje blagodati bogatog i razvijenog zapada jer rodna gruda, i sve ono na njoj, cijene nema.

Jedno od takvih mjesta je mirno i neveliko posavsko selo Sičesmješteno sa svojih tristotinjak duša u južnom dijelu novokapelske općine u Brodsko-posavskoj županiji. Zavijeno u maglu u ovim jesenskim danima kada su svinjokolje već dobrano u punom jeku, tradicija na koju su Slavonci posebno ponosni, Sičani kroz rad i djelovanje svog Kulturno umjetničkog društva Radinje od davne 1968. godine čuvaju i njeguju običaje stare Posavske Slavonije.

Tridesetak aktivnih i još toliko pratećih članova Društva, na čelu sa svojim mladim, poduzetnim i duhom tradicije nadahnutim predsjednikom, Tomislavom Čvorićemne dozvoljavaju da zaborav zatre kulturu i običaje predaka ili identitet i prepoznatljivost Posavine, tihe i ponosne.

U repertoaru svog djelovanja njeguju i otimaju zaboravu stare običaje, od svatovskih i žetvenih do onih folklornog izričaja. Godišnje imaju preko dvadeset nastupa i gostovanja, a odrade i nekoliko desetina radnih akcija u svom selu. Ponosni su i na svoj pomladak koji broji petnaestak članova, a koji je jamstvo budućnosti i opstanka ovog društva.

U uređenom Društvenom domu u središtu Siča, u kojem članovi KUD-a Radinje održavaju probe i nastupe, uređen je i mali etno muzej s raznim predmetima i alatima iz prošlosti. Posebnu pažnju u ovome domu zaokuplja soba uređena u etno stilu, na koju su posebno ponosni. Soba je to u kojoj je vrijeme već odavno stalo i u kojoj  se može vidjeti i doživjeti duh te sve bogatstvo, kao i povijest, ovog posavskog kraja.

Sve ovo s ponosom nam je pokazao predsjednik Čvorić, koji je odgovorom na pitanje kako sve to materijalno pokrivaju i kako se financiraju, naglasio veliku potporu općine Nova Kapela i načelnika Ivana Šmita, kao i brojnih Sičana koji već odavno ne žive u svom rodnom selu te mnogih drugih znanih i neznanih sponzora i donatora.

Na dodatno pitanje o to,e koliko im u njihovom radu pomaže Brodsko-posavska županija, predsjednik Čvorić s nelagodom, ali i gorčinom odgovara - nimalo. Da ovaj apsurd bude veći i žalosniji, treba napisati kako je sičansko kulturno umjetničko društvo organizator godišnje dječje Županijske smotre folklora pod nazivom ,,Mi smo djeca vesela", za čiju organizaciju i troškove od Županije ne dobivaju nikakva sredstva.

Posebno su ljuti na župana Danijela Marušića, za kojeg kažu kako nema nimalo sluha za njihov rad i potrebe te kako s njim nikako ne mogu uspostaviti kontakt.

Župane, ovi ljudi ne traže puno, nekad malo dobre volje, a nekad i neka mala financijska sredstva kojih sigurno negdje u pričuvi i za njih ima. Odlazeći iz Siča obogaćeni onim što smo vidjeli, rekoše nam naši domaćini da ipak ne spominjemo u tekstu ovo o Županu i Županiji, što im mi nismo čvrsto obećali.

Kada smo malo bolje razmislili, postavilo se pitanje, a zašto ne bismo pisali o tomeNikoga bez razloga  ne prozivamo niti vrijeđamo, navodimo istinu i činjenice. Ako time nanosimo nekom neku nelagodu, neka taj,  i ti isti i njima slični, u Siče i Sičanima ne dolaze niti za vrijeme izbora kada traže glasove i potporu svojim stranačkim i nezavisnim listama.

  Broj komentara: 3

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  laze_selo

  laze_selo

  Komentirano: 25.11.2017. | 10:17

  1

  Vridan je vo svit šokački.
  cvit_sokacki

  cvit_sokacki

  Komentirano: 24.11.2017. | 20:55

  2

  Slavonijo,sta si kome kriva, https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/nekada-se-u-prostor-gdje-su-pozvani-sezonci-nije-moglo-uci-tvrtka-u-dakovu-trazila-cak-600-radnika-sokirali-se-kad-su-vidjeli-koliko-ih-se-odazvalo/6779904/
  granicar_slavonski

  granicar_slavonski

  Komentirano: 24.11.2017. | 18:21

  3

  Bravo baća.

  Broj komentara: 3

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Smotra pučkih igrokaza

  51. Brodsko kolo

  Smotra pučkih igrokaza

  5.1.2015. | 9:37
  Ovogodišnja najstarija smotra izvornog folklora započet će tradicionalno izvedbom pučkih igrokaza.
  Ovogodišnja najstarija smotra izvornog folklora započet će tradicionalno izvedbom pučkih igrokaza.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vikend u znaku 50. Brodskog kola

  Bogat program

  Vikend u znaku 50. Brodskog kola

  14.6.2014. | 9:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Al' tvoj oroz ne bi kukuriko...

  Ja bi' stobom prispavala čiko

  Al' tvoj oroz ne bi kukuriko...

  18.4.2014. | 16:14
  18. Smotra folklornih pjevačkih skupina Slavonije Baranje i Srijema „ALAJ PJEVAM I PJEVATI ZNADEM", održat će se 27. travnja 2014. god. u Slavonskom Brodu, KKD Ivana Brlić-Mažuranić sa početkom u 18,00 sati.
  18. Smotra folklornih pjevačkih skupina Slavonije Baranje i Srijema „ALAJ PJEVAM I PJEVATI ZNADEM", održat će se 27. travnja 2014. god. u Slavonskom Brodu, KKD Ivana Brlić-Mažuranić sa početkom u 18,00 sati.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirela Mrvelj iz Bickog Sela je nova Šokačka kraljica

  ''Listaj lipo stara'' u Tordincima

  Mirela Mrvelj iz Bickog Sela je nova Šokačka kraljica

  1.6.2013. | 17:08
  Za novu Šokačku kraljicu izabrana je Mirela Mrvelj iz Bickog Sela (općina Garčin)
  Za novu Šokačku kraljicu izabrana je Mirela Mrvelj iz Bickog Sela (općina Garčin
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Alaj pjevam i pjevati znadem'

  '49. Brodsko kolo'

  'Alaj pjevam i pjevati znadem'

  22.4.2013. | 9:50
  Sve pjevačke skupine predstavljaju županije iz kojih dolaze, a izabrane su na svojim županijskim smotrama koje su prethodno održane u svim županijama.
  Sve pjevačke skupine predstavljaju županije iz kojih dolaze, a izabrane su na sv
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Na vrbi svirala

  Iz "Svijeta bajki"

  Na vrbi svirala

  20.4.2011. | 21:12
  U sklopu "Svijeta bajki" u organizaciji Gradske knjižnice izvedena je predstava „Potjeh“ na ikavici. Ispred pozornice upriličen je seoski ugođaj iz vremena u kojem je živjela i stvarala Ivana Brlić Mažuranić
  Moglo bi biti bolje