Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 9.7.2018. u 15:50
Prikaza: 1753
|
Autor: Ž.G.

Jesu li odgovorni 'dizači ruku'?

Potresan opis stanja u hrvatskoj poljoprivredi

Brodsko-posavska županija : Potresan opis stanja u hrvatskoj poljoprivrediRužica Vukovac na sjednici Županijske skupštine(Foto: Ž.G./SBplus )

'Možda smo nepovratno uništili kompletnu prehrambenu industriju, svakodnevno ubijamo proizvodnju mesa i mlijeka, nemamo baze sjemenskog i sadnog materijala, trudimo se što jače oporezivati sve segmente proizvodnje poljoprivrednih proizvoda pa je tako država jedva dočekala mjere ruralnog razvoja kako bi poljoprivredniku lupila nove obveze i davanja na modernizaciju proizvodnje odnosno nabavu novih strojeva.'

Županijska vijećnica MOST-a nezavisnih lista, Ružica Vukovac, autorica je najdojmljivijeg izlaganja današnje sjednice Skupštine Brodsko-posavske županije koji je uslijedio nakon šeste točke dnevnog reda, Izvješća o stanju u poljoprivredi na području Brodsko-posavske županije u 2017.. 'Svoje' detaljno izvješće i analizu stanja u poljoprivredi posljednjih nekoliko godina, nakon što su prisutni čuli ono službeno, Vukovac je pročitala gotovo u jednom dahu, dok su se oni koji bi zbog tog stanja trebali biti zabrinuti dosađivali, iziritirani dužinom njezina govora u trenutku kada ih je tek malo dijelilo od pauze za ručak. Izvještaj temeljen na činjenicama i točnim brojkama rezultirao je brutalnom istinom o uništenju prehrambene industrije, gušenju stočarstva i ratarstva u Hrvatskoj, koje je vijećnica, nekadašnja vlasnica farme u Velikoj Kopanici, osjetila i na vlastitoj koži pa je teško bilo skriti i emocije. No, to nije bilo kukanje ili srcedrapajući poziv upomoć, bila je to rijetko viđena istina u iznošenju stajališta iz stolica Velike vijećnice zgrade Županijske uprave. Kako govoru Ružice Vukovac o stanju u poljoprivredi (o kojemu je pisao i SBplus, što nije zanimalo mnoge čitatelje) ništa nemamo za dodati ili oduzeti, prenosimo ga u cijelosti.

"U komentaru Mosta nezavisnih lista na točku dnevnog reda – Izvješće o stanju u poljoprivredi prvotno ću vas podsjetiti kako je - temeljem Ustava RH definirano da je suverenitet države Hrvatske neotuđiv, nedjeljiv i neprenosiv.

Zašto ću danas, kod izvješća o stanju u poljoprivredi na našoj županiji, govoriti o suverenitetu RH? Gospodo, cilj mi je podsjetiti vas na jednu povijesno bitnu činjenicu. Jedno od najjačih oružja na svijetu je hrana, kroz povijest - ratovi su se gubili zbog nedostatka hrane za vojnike.

Neka ovo Izvješće bude posljednje sramotno izvješće o budućnosti i opstanku hrvatskog sela i hrvatske države!

Jesmo li u tom djelu, gospodo vijećnici, gospodo saborski zastupnici, gospodo političari - očuvali vlastiti suverenitet? Imamo li dovoljnu proizvodnju hrane za sve vojnike i pilote koji će braniti naš suverenitet. Imamo li dovoljno za prehraniti vlastiti narod i vlastitu djecu? Nažalost, nemamo! Ne da nismo osigurali nove proizvodnje, već smo i uništili ono što su generacije prije nas krvlju stvarale. Podsjetit ću vas na povijest ne tako davne privatizacije, otetu imovinu, ugašena radna mjesta, pokradene žitnice, i na stanje danas kada Hrvati bježe iz domovine - glavom bez obzira.

I tko nam najviše bježi? Bježe upravo Slavonci koji su od pamtivijeka primali nove sumještane, hranili ih kruhom (možda i među nama ovdje sjede oni koji su kao djeca došli i bili domaćinski primljeni u Slavoniji). Jesu li ljubav Slavoniji zaista vratili? Odlaze nam mladi, odlaze stari. No, moju su općinu najvećim dijelom napustili dojučerašnji poljoprivrednici, odnosno stočari. Ljudi koje je zemlja i životinja hranila, školovala, gradila u ljude. Oni su u ovim negativnim brojkama o kojima govori ovo izvješće. Upravo oni su među više od polovice ugašenih OPG-ova na području naše županije.

I ne, nije se ovo dogodilo slučajno. Upravo je politika svojim pogodovanjima, svojim nerazumijevanjem proizvodnje, nakaradnom podjelom zemlje, nakaradnom privatizacijom PIK-ova, propustima i trgovinom utjecajem – učinila ovo Slavoniji. Nitko drugi nego politika. Upravo ta politika nastavljala progoniti Slavonce s njihovih ognjišta. Pitate se kako? Političari donose zakone kojima guše poljoprivrednike, zakone kojima pogoduju pojedinim skupinama, a to nikada nisu bili proizvođači hrane čija je želja živjeti od rezultata svoga rada. Političari su, samo tijekom mandata ove vlade, donijeli ukupno 24 zakona bez prethodne procjene učinaka. Ne zanima ih kakve će posljedice zakoni proizvesti. Država propada, narod se iseljava, narod gladuje, a politiku ne zanima kakve zakone donose. Mislim da svi u ovoj prostoriji znamo zašto je to tako. U Hrvatskoj smo navikli da se zakoni donose za određene grupacije u društvu. Na žalost, grupacija stočara nikada neće doći na red. Veliki dio grupacije ratara također je u nemilosti politike.

Upravo zato su pokazatelji u izvješću takvi kavi jesu. A ja ću vam dodatno pročitati pokazatelje naše „uspješne" poljoprivredne proizvodnje (PDF dokument s pročitanim podatcima priložen je ovom članku)."

U pojedinačnoj je raspravi Ružica Vukovac nastavila svoje izlaganje:

"Spomenula sam kako smo do sada sustavno uništavali, a možda smo i nepovratno uništili kompletnu prehrambenu industriju, svakodnevno ubijamo proizvodnju mesa i mlijeka, nemamo baze sjemenskog i sadnog materijala, trudimo se što jače oporezivati sve segmente proizvodnje poljoprivrednih proizvoda, pa je tako država jedva dočekala mjere ruralnog razvoja kako bi poljoprivredniku lupili nove obveze i davanja na modernizaciju proizvodnje odnosno nabavu novih strojeva. Drugim riječima politika sa svojim zakonima sprječava konkurentnost i opstanak hrvatskog sela.

Da vas podsjetim, nedavno je u Saboru izglasan Zakon o OPG-u, zatim Zakon o nepoštenim trgovačkim praksama, ali i jedan od temeljnih zakona kojim smo mogli promijeniti sliku Slavonije – Zakon o poljoprivrednom zemljištu. 

Potrudit ću se ukratko vam prenijeti stanje na terenu vezano na ova tri zakona:

Zakon je donesen po hitnoj proceduri, a onda mjesecima čekamo pravilnike i slušamo tvrdnje kako je na selu sada stanje bolje.

Zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (N.N. 29/18).

Ovaj zakon se ne primjenjuje jer se čekaju pravilnici. Zakon je donesen po hitnoj proceduri (za one koji ne prate pojasnit ću – hitna procedura se primjenjuje samo u slučaju velike opasnosti po opstojnost države!), a onda mjesecima čekamo pravilnike i slušamo tvrdnje kako je na selu sada stanje bolje.

No kada pitate poljoprivrednike znaju li kako će ovaj zakon donijeti novine u smislu:

- dozvole za obavljanje poljoprivrede stranim državljanima koji kupe hrvatsku zemlju

- kako će definiciju Trajno obavljanje djelatnosti porezna uprava svrstati u djelatnosti, kao na primjer, obrt uz rad i s tog aspekta, ukoliko pređete iznos prihoda od 80,500 kn (a u to se ubrajaju godišnje potpore, sva prodaja kao i financiranja poljoprivrede od strane županije kao i korištenje mjera ruralnog razvoja za nabavu mehanizacije) obveznici ste doprinosa za mirovinsko, zdravstveno osiguranje prireza i ostala davanja kao i poreza koji, ukupno, za „paušaliste" iznose više od 8.500,00 kn godišnje ?

- kako će temeljem ovog zakona imati dodatne troškove u smislu novih odlazaka u Agenciju za plaćanje i brojnih upisa u registar,

- kako će se morati opredijeliti za dopunsku djelatnost prerade, mada većina njih obavlja preradu samo ako ne uspije prodati svježi, odnosno primarni, proizvod

- kako će imati dodatne troškove izrade ploče s nazivom OPG-a

Poljoprivrednici za ove novine uopće ne znaju!

Napominjem kako niti jedna država članica, koja ima razvijenu i konkurentnu poljoprivredu, nema Zakon o OPG-u, osim Hrvatske.

Ovim zakonom nismo uspjeli ništa doprinijeti ne razvoju već opstanku poljoprivrede.

Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (N.N. 117/2017).

Učinak zakona na terenu je sljedeći: početkom primjene Zakona u 4 mjesecu 2018. godine, malo se prodrmao sektor trgovaca, dobavljača i ostalih sudionika, a onda su pravnici jačeg u lancu (navedenih) pronašli da se odnosi ugovorom mogu drugačije odrediti te je zaključak da se proizvođači ne osjećaju zaštićenije s obzirom na zakon, da se i dalje vrše otpisi i povrati robe na teret proizvođača, u startu se skida 10% količine na ime otpisa, potpisuju se bjanko ugovori u kojima se navodi količina proizvoda no bez ikakve garancije prodaje, a da ne spominjem ostale uvjete u kojima proizvođači rade, a nisu u području ovog Zakona kao, na primjer, odredba da ne mogu legalno dobiti prodajni prostor na štandu bez da prodaju cijele godine i ostalo. Pitam vas koji poljoprivrednik u hrvatskoj može imati proizvod tokom cijele godine i koji je to proizvod talijanski limun ili...

Dakle niti ovim zakonom nismo uspjeli ništa doprinijeti ne razvoju već opstanku poljoprivrede.

Pozivam sve saborske zastupnike neka prekinu s praksom donošenja otegotnih zakona, bez prethodne adekvatne i potpune procjene učinka sada i odmah. 

Zakon o poljoprivrednom zemljištu (N.N. 20/2018).

U Slavoniji pojedini načelnici odbijaju provesti raspodjelu zemljišta, već sada se manipulira buduća raspodjela kroz Programe raspolaganja koji su nepotpuni, stočari, iako su na papiru stavljeni u prioritet kod raspolaganja – dolazak do zemljišta u vlasništvu RH ipak je za njih nemoguć, nakon što ih se izigralo u prethodnim natječajima i zemljište se najčešće oduzimalo upravo njima, a dodjeljivalo podobnima, da bi zadržali proizvodnju – stočari su uzimali u zakup privatno zemljište od drugih fizičkih osoba.

Novim zakonom im upravo te sitne, i po tri stotine puta skuplje, nesigurne, daleke rascjepkane površine smetaju da bi došli do državne zemlje, one koja je okrupnjena i lako dostupna jer zakon o poljoprivrednom zemljištu upravo te površine izjednačava. Izjednačava privatnu tuđu i državnu zemlju prilikom izračuna omjera broja stoke i raspoloživih oranica. Jednako tako od stočara se očekuje da pune tri godine hrani stoku, a nema zemlje, tek tada bi stočar bez zemlje mogao konkurirati moćnicima koji zemljištem raspolažu zadnjih dvadesetak godina.

Ovaj zakon, s pravom to tvrdim, ugasit će preostale farme i poslati i njihove krave u klaonice. Jesmo li i mi odgovorni? Svi. Do jednoga. I puki dizači ruke i oni koji su propustili dobivene prilike.

Na kraju, poštovani zastupnici, pitam vas kako ćemo obraniti suverenitet Hrvatske? Kako ćemo zadržati mlade? Kako ćemo ruralni dio hrvatske, koji su naveli da čini 90 posto teritorija Hrvatske, sačuvati od daljnjeg propadanja? Kako će Jedinice lokalne samouprave osigurati javnu rasvjetu i komunalne aktivnosti za ono malo stanovnika (pretežito umirovljenika koji si mogu priuštiti život na selu) kada u selu u kojem je nekad živjelo - karikiram - 100 domaćinstava i preko 5000 stanovnika, je ostalo svega 50, koji ne mogu podnijeti teret računa za cijelo selo? Hoćemo li im isključiti javnu rasvjetu, prestati odvoziti otpad, pustiti da ih poplavi voda iz kanala koji se ne čiste?

Nažalost zastupnici, danas je život na selu luksuz, poljoprivredom na kamenom kotaču se mogu baviti samo umirovljenici za vlastite potrebe, a naši mladi beru jabuke i šparoge diljem Europe i sudjeluju u natalitetnoj politici drugih država članica EU.

Zbog toga, pozivam sve saborske zastupnike neka prekinu s praksom donošenja otegotnih zakona, bez prethodne adekvatne i potpune procjene učinka sada i odmah. Spustimo se među narod, jer vlast u Hrvatskoj proizlazi iz naroda i njemu pripada, a sve kako bi mogli svi mi pozvati svoju djecu da s nama grade budućnost u Hrvatskoj i ostvaruju snove svojih predaka.

Neka ovo Izvješće bude posljednje sramotno izvješće o budućnosti i opstanku hrvatskog sela i hrvatske države."

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 11.7.2018. | 12:42

1

Nema Sibinjac IQ da odgovori, jedino što i od njega mogli čuti jesu urede i pljuvanje...
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 10.7.2018. | 8:00

2

IQ sibinjca je polovina broja njegovih cipela. U HDZ-u su ostali još samo takvi! Usput, tuku svoje supruge, imaju ljubavnice, grade ceste do svojih vinograda, koje su puno bolje nego što se grade ostalim građanima lijepe naše...pakiranje kufera je prioritetna radnja..."Vjerodostojni" i "domoljubni" demantirajte me...
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 10.7.2018. | 7:21

3

Eh, sibinjac diskreditiriati sve napisano (vrlo vjerojatno i istinito) na temelju tga što je to izrekla Ružica je u najmanju ruku neumjesno. Izvoli, ako možeš argumentima stavku po stavku pobij rečeno. Znam da nemaš taj IQ, da imaš ne bi podržavao kriminalnu organizaciju. Taman kad pomislim da bi se narod mogao opametiti, pročitam da raste podrška HDZ-u. Izgledno je da će i moji koferi biti spakirani nakon slijedećih izbora. Birali ste, gledajte!
sibinjac

sibinjac

Komentirano: 9.7.2018. | 19:26

4

Ma daj te urednice pa zar niste izgustirali dotičnu gospođu pa i vrapci u HR znaju sve o njoj sumorno i jadno...........

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poljoprivrednicima dostupno 133 milijuna kuna kredita

Niže kamatne stope, duži rokovi otplate

Poljoprivrednicima dostupno 133 milijuna kuna kredita

22.2.2019. | 12:15
Nakon uspješno plasiranih mikro i malih zajmova sa 0,5 % kamate, a za sektor mljekarstva i najnižom kamatom ikad od 0,1% - u prvih nekoliko mjeseci primjene rezultirali su sa 100 odobrenih zajmova u vrijednosti od 30 milijuna kuna.
Nakon uspješno plasiranih mikro i malih zajmova sa 0,5 % kamate, a za sektor mljekarstva i najnižom kamatom ikad od 0,1% - u prvih nekoliko mjeseci primjene rezultirali su sa 100 odobrenih zajmova u vrijednosti od 30 milijuna kuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poljoprivrednicima ove godine na raspolaganju 360 mil. eura

Za projekte ruralnog razvoja

Poljoprivrednicima ove godine na raspolaganju 360 mil. eura

18.2.2019. | 16:54
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi milijuni za razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava

Dobra vijest za male poljoprivrednike

Novi milijuni za razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava

6.2.2019. | 11:45
Tim sredstvima mali poljoprivrednici kupuju domaće životinje, jednogodišnje i višegodišnje bilje, sjeme i sadni materijala te grade i opremaju prostore u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i prerade.
Tim sredstvima mali poljoprivrednici kupuju domaće životinje, jednogodišnje i višegodišnje bilje, sjeme i sadni materijala te grade i opremaju prostore u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i prerade.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Državno poljoprivredno zemljište čuvaju za strance'

Prodaja obiteljskog dragog kamenja

'Državno poljoprivredno zemljište čuvaju za strance'

9.1.2019. | 11:00
'Tvrtkama u stranim rukama, dana je hrvatska zemlja i hrvatski izvori pitke vode izdajničkim prijenosom koncesija. Zašto su načelnici općina stavljeni pred gotov čin i postali roba za otpis? Za koga su trebali biti žrtvovani?'
'Tvrtkama u stranim rukama, dana je hrvatska zemlja i hrvatski izvori pitke vode izdajničkim prijenosom koncesija. Zašto su načelnici općina stavljeni pred gotov čin i postali roba za otpis? Za koga su trebali biti žrtvovani?'
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Gubimo utrku s vremenom, uskoro će zemlju kupovati stranci'

Marijana Petir u Bruxellesu za SBplus

'Gubimo utrku s vremenom, uskoro će zemlju kupovati stranci'

22.11.2018. | 21:30
O Slavoniji, sve bržem propadanju poljoprivrede i mogućnostima koje pruža Europska unija svim svojim članicama, porazgovarali smo u Bruxellesu s hrvatskom europarlamentarkom Marijanom Petir koja je otkrila u čemu su pogriješili Hrvati i je li moguće 'spasiti' Slavoniju.
O Slavoniji, sve bržem propadanju poljoprivrede i mogućnostima koje pruža Europska unija svim svojim članicama, porazgovarali smo u Bruxellesu s hrvatskom europarlamentarkom Marijanom Petir koja je otkrila u čemu su pogriješili Hrvati i je li moguće 'spasiti' Slavoniju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kriva je američka orahova muha

Ako su i vaši orasi crni

Kriva je američka orahova muha

24.10.2018. | 15:50
Sve rašireniji štetnik, orahova muha, najveći dio godine preživljava kao kukuljica u tlu, no ljeti (od lipnja) muha počinje odlagati jaja u zelenu lupinu ploda. Mjesto uboda potamni u obliku crne točkice koja se ishranom ličinki povećava. Nakon ishrane u zelenoj lupini koja traje
Sve rašireniji štetnik, orahova muha, najveći dio godine preživljava kao kukuljica u tlu, no ljeti (od lipnja) muha počinje odlagati jaja u zelenu lupinu ploda. Mjesto uboda potamni u obliku crne točkice koja se ishranom ličinki povećava. Nakon ishrane u zelenoj lupini koja traje
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za dvije godine Hrvatska domaćin Kongresa poljoprivrednika

Komedija ili tragedija?

Za dvije godine Hrvatska domaćin Kongresa poljoprivrednika

13.10.2018. | 10:45
Jasno je, riječi 'poljoprivreda' i 'Slavonija' više ne idu ruku pod ruku pa nema ni spomena o tomu da bi se takav 'hvalevrijedan' skup mogao održati na nekom od mjesta koja bi potencijalno mogla biti 'žitnice Europe'. Zagreb i Dubrovnik u Europi zvuče mnogo bolje, a do 2020. polj
Jasno je, riječi 'poljoprivreda' i 'Slavonija' više ne idu ruku pod ruku pa nema ni spomena o tomu da bi se takav 'hvalevrijedan' skup mogao održati na nekom od mjesta koja bi potencijalno mogla biti 'žitnice Europe'. Zagreb i Dubrovnik u Europi zvuče mnogo bolje, a do 2020. polj
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Mikrozelenje budućnost je zdrave prehrane'

Brodski OPG jedinstven čak i u Zagrebu

'Mikrozelenje budućnost je zdrave prehrane'

9.10.2018. | 17:35
Neobične 'mini-biljke' u ranom stadiju rasta prava su vitaminska bomba kojom mame često varaju mališane koji nerado jedu 'zelenjavu'. Ipak, za mikrozelenje čuli su rijetki, a Brodsko-posavska županija upravo se po tom 'sitnom' detalju istaknula u moru izlagača na zagrebačkim Dani
Neobične 'mini-biljke' u ranom stadiju rasta prava su vitaminska bomba kojom mame često varaju mališane koji nerado jedu 'zelenjavu'. Ipak, za mikrozelenje čuli su rijetki, a Brodsko-posavska županija upravo se po tom 'sitnom' detalju istaknula u moru izlagača na zagrebačkim Dani
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još jedno ovogodišnje proglašenje elementarne nepogode

(Ne)vrijeme opet stvaralo probleme

Još jedno ovogodišnje proglašenje elementarne nepogode

7.9.2018. | 10:15
Dio Brodsko-posavske županije prvog je rujna pogodilo jako nevrijeme, kiša, vjetar i tuča koji su uništili brojne poljopivredne kulture, ali i objekte te drugu imovinu na tom području.
Dio Brodsko-posavske županije prvog je rujna pogodilo jako nevrijeme, kiša, vjetar i tuča koji su uništili brojne poljopivredne kulture, ali i objekte te drugu imovinu na tom području.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oprez zbog najezde stršljenova

Tri tjedna ranije kreće berba grožđa

Oprez zbog najezde stršljenova

21.8.2018. | 20:00
"Zna se koliko grožđa je potrebno za litru kvalitetnog vina, kojega na veliko hoće otkupiti po šest kuna. Ne dozvolim to pa kako bude kasnije. Nikada nije bilo javašluka kao zadnje dvije godine. Uvoz je nenormalan i bez kontrole, a naša proizvodnja nije konkurentna jer nemamo pot
"Zna se koliko grožđa je potrebno za litru kvalitetnog vina, kojega na veliko hoće otkupiti po šest kuna. Ne dozvolim to pa kako bude kasnije. Nikada nije bilo javašluka kao zadnje dvije godine. Uvoz je nenormalan i bez kontrole, a naša proizvodnja nije konkurentna jer nemamo pot
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Djeca neće uživo vidjeti kravu niti piti domaće mlijeko'

Sudbina Slavonije i mljekarstva:

'Djeca neće uživo vidjeti kravu niti piti domaće mlijeko'

13.8.2018. | 17:15
O potpunom slomu mljekarstva u selima Brodsko-posavske županije, progovorio je danas na konferenciji za medije čovjek koji je i sam doživio da ga nepošteno stanje na tržištu, posebice niske otkupne cijene, psihički i poslovno 'bace na koljena'.
O potpunom slomu mljekarstva u selima Brodsko-posavske županije, progovorio je danas na konferenciji za medije čovjek koji je i sam doživio da ga nepošteno stanje na tržištu, posebice niske otkupne cijene, psihički i poslovno 'bace na koljena'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nekad simbol siromaštva, danas dobar izvor zarade

I kod nas ima magaraca

Nekad simbol siromaštva, danas dobar izvor zarade

8.8.2018. | 21:00
Iako nisu dovoljno dobri dokazi da bi se moglo pouzdano tvrditi kako je mlijeko magarice učinkovito za bilo što vezano za ljudsko zdravlje, njegove blagotvorne učinke potvrđuju i neki stručnjaci. Navode kako ono blagotvorno djeluje na imunološki sustav, sprječava kardiovaskular
Iako nisu dovoljno dobri dokazi da bi se moglo pouzdano tvrditi kako je mlijeko magarice učinkovito za bilo što vezano za ljudsko zdravlje, njegove blagotvorne učinke potvrđuju i neki stručnjaci. Navode kako ono blagotvorno djeluje na imunološki sustav, sprječava kardiovaskular
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sustavom će iz rijeke Save navodnjavati slavonska polja

Tehnološki napredak u poljoprivredi

Sustavom će iz rijeke Save navodnjavati slavonska polja

19.7.2018. | 19:30
Sustav će tom području ponuditi napredak u razvoju poljoprivrede, navodnjavajući plodna slavonska polja vodom iz rijeke Save. Prvi je to kapitalni sustav navodnjavanja u Brodsko-posavskoj županiji, ujedno i najveći pojedinačni projekt u Brodsko-posavskoj županiji koji se gradi sr
Sustav će tom području ponuditi napredak u razvoju poljoprivrede, navodnjavajući plodna slavonska polja vodom iz rijeke Save. Prvi je to kapitalni sustav navodnjavanja u Brodsko-posavskoj županiji, ujedno i najveći pojedinačni projekt u Brodsko-posavskoj županiji koji se gradi sr
SBplus.hr, Slavonski Brod : U vrhu po broju eko-proizvođača

Malo dobrih vijesti za Županiju

U vrhu po broju eko-proizvođača

21.6.2018. | 17:40
Takvom proizvodnjom umanjen je negativan učinak konvencionalne poljoprivrede na okoliš, kroz očuvanje kvalitete vode, zraka i tla, ali i povećanje plodnosti tla te je povećan pozitivan utjecaj na zdravlje ljudi i dobrobiti životinja.
Takvom proizvodnjom umanjen je negativan učinak konvencionalne poljoprivrede na okoliš, kroz očuvanje kvalitete vode, zraka i tla, ali i povećanje plodnosti tla te je povećan pozitivan utjecaj na zdravlje ljudi i dobrobiti životinja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li u natječaju sudjelovati šume s brodskog područja?

Trideset milijuna kuna leži na stolu

Hoće li u natječaju sudjelovati šume s brodskog područja?

5.6.2018. | 18:00
Poučne staze, vidikovci i ostala šumska infrastruktura oplemenjuju izletničku, rekreativnu i turističku ponudu naših šuma i uče nove generacije kako se pravilno gospodari jednim od najvećih prirodnih blaga koje imamo.
Poučne staze, vidikovci i ostala šumska infrastruktura oplemenjuju izletničku, rekreativnu i turističku ponudu naših šuma i uče nove generacije kako se pravilno gospodari jednim od najvećih prirodnih blaga koje imamo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najavljena Međužupanijska stočarska izložba u Brodu

Oko brodske poljoprivredne škole živo

Najavljena Međužupanijska stočarska izložba u Brodu

30.4.2018. | 14:50
U subotu će biti održana izložba pasa svih pasmina, dok je nedjelja rezervirana za stočarsku izložbu.
U subotu će biti održana izložba pasa svih pasmina, dok je nedjelja rezervirana za stočarsku izložbu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Financijska injekcija za spas poljoprivrede

I cvjećari uključeni u Natječaj

Financijska injekcija za spas poljoprivrede

15.2.2018. | 18:30
Prijave na Natječaj počinju se zaprimati mjesec dana od dana objave kako bi svi potencijalni prijavitelji na vrijeme stigli pripremiti dokumentaciju.
Prijave na Natječaj počinju se zaprimati mjesec dana od dana objave kako bi svi potencijalni prijavitelji na vrijeme stigli pripremiti dokumentaciju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo koliko duguju brodski poljoprivrednici

Blokirano 35 OPG-ova Županije

Donosimo koliko duguju brodski poljoprivrednici

12.2.2018. | 21:00
Financijska je agencija objavila tablicu iz koje je vidljivo stanje blokiranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava po županijama.
Financijska je agencija objavila tablicu iz koje je vidljivo stanje blokiranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava po županijama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : LAG "Posavina" organizira edukacije

Podmjera za male poljoprivrednike

LAG "Posavina" organizira edukacije

26.1.2018. | 11:15
Pogledajte u kojim će se općinama i kada organizirati besplatne edukacije Lokalne akcijske grupe "Posavina" u svrhu što bolje pripreme za prijavu na natječaj u podmjeri za mala poljoprivredna gospodarstva.
Pogledajte u kojim će se općinama i kada organizirati besplatne edukacije Lokalne akcijske grupe "Posavina" u svrhu što bolje pripreme za prijavu na natječaj u podmjeri za mala poljoprivredna gospodarstva.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova prilika za financiranje brodskih poljoprivrednika

Potpore iz proračuna Županije

Nova prilika za financiranje brodskih poljoprivrednika

24.1.2018. | 11:20
Udruge i zadruge poljoprivrednika iz Brodsko-posavske županije mogu podnijeti zahtjev za dodjelu županijskih sredstava kako bi bolje organizirale i unaprijedile svoj rad te na takav način utjecale na sveukupan razvoj poljoprivrede
Udruge i zadruge poljoprivrednika iz Brodsko-posavske županije mogu podnijeti zahtjev za dodjelu županijskih sredstava kako bi bolje organizirale i unaprijedile svoj rad te na takav način utjecale na sveukupan razvoj poljoprivrede