Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 8.8.2018. u 21:00
Prikaza: 1239
|
Autor: Marija Radošević

I kod nas ima magaraca

Nekad simbol siromaštva, danas dobar izvor zarade

MR/SBplus
Foto: MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus

Iako nisu dovoljno dobri dokazi da bi se moglo pouzdano tvrditi kako je mlijeko magarice učinkovito za bilo što vezano za ljudsko zdravlje, njegove blagotvorne učinke potvrđuju i neki stručnjaci. Navode kako ono blagotvorno djeluje na imunološki sustav, sprječava kardiovaskularne bolesti, arterosklerozu i niz bolesti. Ipak, preporučuju samo mlijeko proizvedeno u kontroliranim uvjetima.

BRODSKI STUPNIK - Dok sam se nedavno vozila kroz Brodski Stupnik, prema vinogradu, za oko mi je zapeo neuobičajen prizor u Slavoniji, desetak magaraca kako pasu ili se bezbrižno izležavaju na ledini. Raspitala sam se kome pripadaju i doznala ime vlasnika, koji je iz velikog grada doselio u ovo mjesto, no izjavio je kako ne želi u medije pa poštujem njegovu odluku.

Ipak, potvrdio je kako prodaje magareće mlijeko, u novije vrijeme sve traženije zbog navodnih ljekovitih svojstava i pomoći kod raznih bolesti. Brojni komentari i zahvale konzumenata ili najčešće roditelja koji su magarećim mlijekom riješili probleme svoje djece, potvrđuju ranije navode o blagotvornom djelovanju, kod liječenja astme, bronhitisa, problema s kožom..

Tako jedna majka prenosi iskustvo koje je prošla s šestogodišnjom kćerkom. "U prvih mjesec dana njezina života dijagnosticiran joj je atopijski dermatitis. Obavili alergijske pretrage, svi nalazi negativni – zadnja dijagnoza A.D. na psihičkoj bazi. Dakle sreća, tuga, oduševljenje, bilo koji intenzivniji osjećaj, s kojim se njezina mala glavica ne može nositi, rezultira strašnim svrbežom i na kraju ranama na kožici i krvavim plahtama ujutro. Isprobali sve: Vichy, La Roche, Avene, Bioderma, Aderma, Lipolotion, Sebamed, Eucern, nevenovo ulje,shea maslac, ulje crnog kima, posebne dermatološke kreme iz raznih dijelova svijeta,… Dva tjedna je dobro, a onda opet nizbrdo, tuga i jad. Prije mjesec dana, kuma nam je donjela magareću mast, njezina majka ima psorijazu, probala – i odgovara joj. Mi probali, naravno – 50 ml nam je bilo dostatno za 5 dana..." Od početka su vidjeli poboljšanje, a onda naručili još i danas je, kaže majka, djevojčici izrasla mlada kožica, bez crvenila, pucanja i ljuskanja. 

A jedan otac iz Dalmacije koji od davnina zna za vrijednost magarećeg mlijeka i njegovog pozitivnog djelovanja na dišne puteve, zaboravio je tu činjenicu pa je, kaže, tražio pomoć klasične medicine. "Nakon što sam se požalio prijatelju da mi je kćer stalno na antibioticima i da ima problema sa plućima (bronhitis, laringitis,upala pluća), on mi je savjetovao neka probam s magarećim mlijekom, jer i njegov sin je imao slične probleme, te da nakon uzimanja magarećeg mlijeka u dva navrata već godinu i pol nema nikakvih problema. Isprobali su i bronhitis je riješen. 

Magareće mlijeko je zajedno sa kobiljim, najsličnije humanom mlijeku, s niskim udjelom lipida i visokim udjelom laktoze. Mlijeko sadrži mnoštvo masnih kiselina te vitamina A, C, E, F. Proizvođači tvrde da zahvaljujući takvom sastavu mlijeko učinkovito djeluje na suhu kožu i bore, daje koži napetost, regenerira ju, sprječava starenje.

Prema mnogim tvrdnjama magareće mlijeko pokazalo se blagotvorno kod problema s dišnim putevima i imunitetom pa se posebice preporučuje djeci dojenačke, vrtićke i školske dobi. Djeca ga, kažu, posebno vole jer je slađe zbog laktoze, to jest, mliječnog šećera koje sadrži. 

Ovo mlijeko sadrži linolnu i linolensku kiselinu, ali i omega-3 i omega-6 masne kiseline a minerali iz magarećeg mlijeka približni su onima iz majčinog mlijeka, jedino što imaju više fosfora i kalcija, a manje bjelančevina zbog čega ne predstavljaju problem za bubrege.

Iskustva govore kako je dozvoljena dnevna doza magarećeg mlijeka - jedan decilitar. No, odrasli ga smiju popiti odjednom dok se djeci treba ta količina dati na tri puta tijekom dana. Ne preporučuje se prokuhavati ga jer će se time uništiti ljekoviti sastojci. Ako se, pak, daje malom djetetu, dovoljno ga je malo ugrijati stavljanjem bočice u vruću vodu. I smrzavanjem mlijeko gubi blagotvorna svojstava pa ga je najbolje koristiti svježeg. No, u slučaju nužde, može se i smrznuti te čuvati tako najduže dvije godine.  

Unatoč svim pohvalama ipak još uvijek nije do kraja poznato je li mlijeko magarice uistinu tako djelotvorno. 

Pretraživanjem znanstvene literature nije nađena nijedna studija provedena na ljudima koja bi pokazala da se pokušao istražiti ikakav učinak magarećeg mlijeka na zdravlje čovjeka. Izgledno je, naime, da se sva istraživanja koja se spominju u vezi s tim odnose zapravo na laboratorijske studije koje istražuju svojstva i sastav magarećeg mlijeka te ga uspoređuju s mlijekom drugih životinja. Stoga se postojeći dokazi o djelovanju magarećeg mlijeka temelje na laboratorijskim istraživanjima o svojstvima mlijeka, svjedočanstvima zadovoljnih korisnika i promotivnim porukama proizvođača magarećeg mlijeka, navodi urednički tim publikacije Dokazi u medicini.

Možda i nisu dovoljno dobri dokazi da je mlijeko magarice učinkovito za bilo što vezano za ljudsko zdravlje, ipak njegove blagotvorne učinke potvrđuju i neki stručnjaci. Navode kako mlijeko magarica djeluje na imunološki sustav, sprječava kardiovaskularne bolesti, arterosklerozu i niz bolesti. Ipak preporučuju samo mlijeko proizvedeno u kontroliranim uvjetima. 

Svakako, široki je spektar mogućnosti pred proizvođačima magarećeg mlijeka, od prehrambene, kozmetičke pa i farmaceutske industrije jer je navodni čuvar zdravlja arterija, alat za vitkost i sprječava taloženje masnih naslaga na struku...Navodno je magareće mlijeko bilo "odgovorno" i za tajnu Kleopatrinog savršenog tena jer se svaki dan u njemu kupala.. 

Zbog svega navedenog, magarac, nekad simbol siromaštva, sve zanimljiviji je za uzgoj i mogao bi postati dobar izvor zarade. Cijena se po litri mlijeka, naime, kreće od 200 do 600 kuna, a tko vjeruje da ima blagotvorno djelovanje može ga potražiti i kod samozatajnog proizvođača u Brodskom Stupniku. 

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Poljoprivrednicima dostupno 133 milijuna kuna kredita

  Niže kamatne stope, duži rokovi otplate

  Poljoprivrednicima dostupno 133 milijuna kuna kredita

  22.2.2019. | 12:15
  Nakon uspješno plasiranih mikro i malih zajmova sa 0,5 % kamate, a za sektor mljekarstva i najnižom kamatom ikad od 0,1% - u prvih nekoliko mjeseci primjene rezultirali su sa 100 odobrenih zajmova u vrijednosti od 30 milijuna kuna.
  Nakon uspješno plasiranih mikro i malih zajmova sa 0,5 % kamate, a za sektor mljekarstva i najnižom kamatom ikad od 0,1% - u prvih nekoliko mjeseci primjene rezultirali su sa 100 odobrenih zajmova u vrijednosti od 30 milijuna kuna.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Poljoprivrednicima ove godine na raspolaganju 360 mil. eura

  Za projekte ruralnog razvoja

  Poljoprivrednicima ove godine na raspolaganju 360 mil. eura

  18.2.2019. | 16:54
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi milijuni za razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava

  Dobra vijest za male poljoprivrednike

  Novi milijuni za razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava

  6.2.2019. | 11:45
  Tim sredstvima mali poljoprivrednici kupuju domaće životinje, jednogodišnje i višegodišnje bilje, sjeme i sadni materijala te grade i opremaju prostore u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i prerade.
  Tim sredstvima mali poljoprivrednici kupuju domaće životinje, jednogodišnje i višegodišnje bilje, sjeme i sadni materijala te grade i opremaju prostore u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i prerade.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Državno poljoprivredno zemljište čuvaju za strance'

  Prodaja obiteljskog dragog kamenja

  'Državno poljoprivredno zemljište čuvaju za strance'

  9.1.2019. | 11:00
  'Tvrtkama u stranim rukama, dana je hrvatska zemlja i hrvatski izvori pitke vode izdajničkim prijenosom koncesija. Zašto su načelnici općina stavljeni pred gotov čin i postali roba za otpis? Za koga su trebali biti žrtvovani?'
  'Tvrtkama u stranim rukama, dana je hrvatska zemlja i hrvatski izvori pitke vode izdajničkim prijenosom koncesija. Zašto su načelnici općina stavljeni pred gotov čin i postali roba za otpis? Za koga su trebali biti žrtvovani?'
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Gubimo utrku s vremenom, uskoro će zemlju kupovati stranci'

  Marijana Petir u Bruxellesu za SBplus

  'Gubimo utrku s vremenom, uskoro će zemlju kupovati stranci'

  22.11.2018. | 21:30
  O Slavoniji, sve bržem propadanju poljoprivrede i mogućnostima koje pruža Europska unija svim svojim članicama, porazgovarali smo u Bruxellesu s hrvatskom europarlamentarkom Marijanom Petir koja je otkrila u čemu su pogriješili Hrvati i je li moguće 'spasiti' Slavoniju.
  O Slavoniji, sve bržem propadanju poljoprivrede i mogućnostima koje pruža Europska unija svim svojim članicama, porazgovarali smo u Bruxellesu s hrvatskom europarlamentarkom Marijanom Petir koja je otkrila u čemu su pogriješili Hrvati i je li moguće 'spasiti' Slavoniju.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kriva je američka orahova muha

  Ako su i vaši orasi crni

  Kriva je američka orahova muha

  24.10.2018. | 15:50
  Sve rašireniji štetnik, orahova muha, najveći dio godine preživljava kao kukuljica u tlu, no ljeti (od lipnja) muha počinje odlagati jaja u zelenu lupinu ploda. Mjesto uboda potamni u obliku crne točkice koja se ishranom ličinki povećava. Nakon ishrane u zelenoj lupini koja traje
  Sve rašireniji štetnik, orahova muha, najveći dio godine preživljava kao kukuljica u tlu, no ljeti (od lipnja) muha počinje odlagati jaja u zelenu lupinu ploda. Mjesto uboda potamni u obliku crne točkice koja se ishranom ličinki povećava. Nakon ishrane u zelenoj lupini koja traje
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za dvije godine Hrvatska domaćin Kongresa poljoprivrednika

  Komedija ili tragedija?

  Za dvije godine Hrvatska domaćin Kongresa poljoprivrednika

  13.10.2018. | 10:45
  Jasno je, riječi 'poljoprivreda' i 'Slavonija' više ne idu ruku pod ruku pa nema ni spomena o tomu da bi se takav 'hvalevrijedan' skup mogao održati na nekom od mjesta koja bi potencijalno mogla biti 'žitnice Europe'. Zagreb i Dubrovnik u Europi zvuče mnogo bolje, a do 2020. polj
  Jasno je, riječi 'poljoprivreda' i 'Slavonija' više ne idu ruku pod ruku pa nema ni spomena o tomu da bi se takav 'hvalevrijedan' skup mogao održati na nekom od mjesta koja bi potencijalno mogla biti 'žitnice Europe'. Zagreb i Dubrovnik u Europi zvuče mnogo bolje, a do 2020. polj
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Mikrozelenje budućnost je zdrave prehrane'

  Brodski OPG jedinstven čak i u Zagrebu

  'Mikrozelenje budućnost je zdrave prehrane'

  9.10.2018. | 17:35
  Neobične 'mini-biljke' u ranom stadiju rasta prava su vitaminska bomba kojom mame često varaju mališane koji nerado jedu 'zelenjavu'. Ipak, za mikrozelenje čuli su rijetki, a Brodsko-posavska županija upravo se po tom 'sitnom' detalju istaknula u moru izlagača na zagrebačkim Dani
  Neobične 'mini-biljke' u ranom stadiju rasta prava su vitaminska bomba kojom mame često varaju mališane koji nerado jedu 'zelenjavu'. Ipak, za mikrozelenje čuli su rijetki, a Brodsko-posavska županija upravo se po tom 'sitnom' detalju istaknula u moru izlagača na zagrebačkim Dani
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Još jedno ovogodišnje proglašenje elementarne nepogode

  (Ne)vrijeme opet stvaralo probleme

  Još jedno ovogodišnje proglašenje elementarne nepogode

  7.9.2018. | 10:15
  Dio Brodsko-posavske županije prvog je rujna pogodilo jako nevrijeme, kiša, vjetar i tuča koji su uništili brojne poljopivredne kulture, ali i objekte te drugu imovinu na tom području.
  Dio Brodsko-posavske županije prvog je rujna pogodilo jako nevrijeme, kiša, vjetar i tuča koji su uništili brojne poljopivredne kulture, ali i objekte te drugu imovinu na tom području.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Oprez zbog najezde stršljenova

  Tri tjedna ranije kreće berba grožđa

  Oprez zbog najezde stršljenova

  21.8.2018. | 20:00
  "Zna se koliko grožđa je potrebno za litru kvalitetnog vina, kojega na veliko hoće otkupiti po šest kuna. Ne dozvolim to pa kako bude kasnije. Nikada nije bilo javašluka kao zadnje dvije godine. Uvoz je nenormalan i bez kontrole, a naša proizvodnja nije konkurentna jer nemamo pot
  "Zna se koliko grožđa je potrebno za litru kvalitetnog vina, kojega na veliko hoće otkupiti po šest kuna. Ne dozvolim to pa kako bude kasnije. Nikada nije bilo javašluka kao zadnje dvije godine. Uvoz je nenormalan i bez kontrole, a naša proizvodnja nije konkurentna jer nemamo pot
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Djeca neće uživo vidjeti kravu niti piti domaće mlijeko'

  Sudbina Slavonije i mljekarstva:

  'Djeca neće uživo vidjeti kravu niti piti domaće mlijeko'

  13.8.2018. | 17:15
  O potpunom slomu mljekarstva u selima Brodsko-posavske županije, progovorio je danas na konferenciji za medije čovjek koji je i sam doživio da ga nepošteno stanje na tržištu, posebice niske otkupne cijene, psihički i poslovno 'bace na koljena'.
  O potpunom slomu mljekarstva u selima Brodsko-posavske županije, progovorio je danas na konferenciji za medije čovjek koji je i sam doživio da ga nepošteno stanje na tržištu, posebice niske otkupne cijene, psihički i poslovno 'bace na koljena'.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sustavom će iz rijeke Save navodnjavati slavonska polja

  Tehnološki napredak u poljoprivredi

  Sustavom će iz rijeke Save navodnjavati slavonska polja

  19.7.2018. | 19:30
  Sustav će tom području ponuditi napredak u razvoju poljoprivrede, navodnjavajući plodna slavonska polja vodom iz rijeke Save. Prvi je to kapitalni sustav navodnjavanja u Brodsko-posavskoj županiji, ujedno i najveći pojedinačni projekt u Brodsko-posavskoj županiji koji se gradi sr
  Sustav će tom području ponuditi napredak u razvoju poljoprivrede, navodnjavajući plodna slavonska polja vodom iz rijeke Save. Prvi je to kapitalni sustav navodnjavanja u Brodsko-posavskoj županiji, ujedno i najveći pojedinačni projekt u Brodsko-posavskoj županiji koji se gradi sr
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Potresan opis stanja u hrvatskoj poljoprivredi

  Jesu li odgovorni 'dizači ruku'?

  Potresan opis stanja u hrvatskoj poljoprivredi

  9.7.2018. | 15:50
  'Možda smo nepovratno uništili kompletnu prehrambenu industriju, svakodnevno ubijamo proizvodnju mesa i mlijeka, nemamo baze sjemenskog i sadnog materijala, trudimo se što jače oporezivati sve segmente proizvodnje poljoprivrednih proizvoda pa je tako država jedva dočekala mjere r
  'Možda smo nepovratno uništili kompletnu prehrambenu industriju, svakodnevno ubijamo proizvodnju mesa i mlijeka, nemamo baze sjemenskog i sadnog materijala, trudimo se što jače oporezivati sve segmente proizvodnje poljoprivrednih proizvoda pa je tako država jedva dočekala mjere r
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U vrhu po broju eko-proizvođača

  Malo dobrih vijesti za Županiju

  U vrhu po broju eko-proizvođača

  21.6.2018. | 17:40
  Takvom proizvodnjom umanjen je negativan učinak konvencionalne poljoprivrede na okoliš, kroz očuvanje kvalitete vode, zraka i tla, ali i povećanje plodnosti tla te je povećan pozitivan utjecaj na zdravlje ljudi i dobrobiti životinja.
  Takvom proizvodnjom umanjen je negativan učinak konvencionalne poljoprivrede na okoliš, kroz očuvanje kvalitete vode, zraka i tla, ali i povećanje plodnosti tla te je povećan pozitivan utjecaj na zdravlje ljudi i dobrobiti životinja.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li u natječaju sudjelovati šume s brodskog područja?

  Trideset milijuna kuna leži na stolu

  Hoće li u natječaju sudjelovati šume s brodskog područja?

  5.6.2018. | 18:00
  Poučne staze, vidikovci i ostala šumska infrastruktura oplemenjuju izletničku, rekreativnu i turističku ponudu naših šuma i uče nove generacije kako se pravilno gospodari jednim od najvećih prirodnih blaga koje imamo.
  Poučne staze, vidikovci i ostala šumska infrastruktura oplemenjuju izletničku, rekreativnu i turističku ponudu naših šuma i uče nove generacije kako se pravilno gospodari jednim od najvećih prirodnih blaga koje imamo.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najavljena Međužupanijska stočarska izložba u Brodu

  Oko brodske poljoprivredne škole živo

  Najavljena Međužupanijska stočarska izložba u Brodu

  30.4.2018. | 14:50
  U subotu će biti održana izložba pasa svih pasmina, dok je nedjelja rezervirana za stočarsku izložbu.
  U subotu će biti održana izložba pasa svih pasmina, dok je nedjelja rezervirana za stočarsku izložbu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Financijska injekcija za spas poljoprivrede

  I cvjećari uključeni u Natječaj

  Financijska injekcija za spas poljoprivrede

  15.2.2018. | 18:30
  Prijave na Natječaj počinju se zaprimati mjesec dana od dana objave kako bi svi potencijalni prijavitelji na vrijeme stigli pripremiti dokumentaciju.
  Prijave na Natječaj počinju se zaprimati mjesec dana od dana objave kako bi svi potencijalni prijavitelji na vrijeme stigli pripremiti dokumentaciju.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo koliko duguju brodski poljoprivrednici

  Blokirano 35 OPG-ova Županije

  Donosimo koliko duguju brodski poljoprivrednici

  12.2.2018. | 21:00
  Financijska je agencija objavila tablicu iz koje je vidljivo stanje blokiranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava po županijama.
  Financijska je agencija objavila tablicu iz koje je vidljivo stanje blokiranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava po županijama.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : LAG "Posavina" organizira edukacije

  Podmjera za male poljoprivrednike

  LAG "Posavina" organizira edukacije

  26.1.2018. | 11:15
  Pogledajte u kojim će se općinama i kada organizirati besplatne edukacije Lokalne akcijske grupe "Posavina" u svrhu što bolje pripreme za prijavu na natječaj u podmjeri za mala poljoprivredna gospodarstva.
  Pogledajte u kojim će se općinama i kada organizirati besplatne edukacije Lokalne akcijske grupe "Posavina" u svrhu što bolje pripreme za prijavu na natječaj u podmjeri za mala poljoprivredna gospodarstva.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova prilika za financiranje brodskih poljoprivrednika

  Potpore iz proračuna Županije

  Nova prilika za financiranje brodskih poljoprivrednika

  24.1.2018. | 11:20
  Udruge i zadruge poljoprivrednika iz Brodsko-posavske županije mogu podnijeti zahtjev za dodjelu županijskih sredstava kako bi bolje organizirale i unaprijedile svoj rad te na takav način utjecale na sveukupan razvoj poljoprivrede
  Udruge i zadruge poljoprivrednika iz Brodsko-posavske županije mogu podnijeti zahtjev za dodjelu županijskih sredstava kako bi bolje organizirale i unaprijedile svoj rad te na takav način utjecale na sveukupan razvoj poljoprivrede