NOVA GRADIŠKA, 26. svibnja 2011. - Danas je održan tradicionalni Dan polja pivskog ječma na kome su se, uz proizvođače pivskog ječma, po prvi puta okupili i predstavnici hrvatskih pivovara i omogućili proizvođačima osnovne sirovine za proizvodnju piva da popiju pivo, kao finalni proizvod u lancu od proizvodnje pivskog ječma i slada do piva. PP kompleks Nova Gradiška okupio je svoje kooperante i poslovne partnere, te predstavnike instituta koji doprinose unapređenjuproizvodnje pivskog ječma. Potvrdilo se da je Nova Gradiška regionalni centar u proizvodnji pivskog jema i slada s kojim se opskrbljuju sve domaće pivovare i pivovare u susjednim zemaljama.
Sudionike su pozdravili Franjo Tutić, direktor PP kompleksa i Vlado Bićanić, direktor Tvornice slada Slavonija slad, za koju se ugovara i proizvodi pivski ječam.
Nova Gradiška je danas bila mjesto gdje su se mogla razmijeniti osobna iskustva kako bi se proizvodnja pivskog ječma povećala i bolje organizirala, dobio kvalitetn slad i još bolje pivo. Po prvi puta je na ovakvom skupu predstavljeno pivo kao finalni proitzvod, a uz pozante hrvatske pivovare predstavila se mala obiteljska pivorara Bošnjak iz Sičica.
Svi sudionici u lancu proizvodnje piva mogli su danas sve napore koje ulažu u unapređenje proizvodnje osjetiti u čaši piva domaćih pivovara.
U prvom dijelu proizvođači pivskog ječma mogli su čuti stručna predavanja o proizvodnji pivarskih ječmova, njihovom stanju u ovoj vegetracijskoj godini, a na pokusnom polju PP kompleksa mogli su vidjeti najnovija dostignuća u proizvodnji pivskog ječma i sortiment.
Dio koperanata posjetio jeTvornicu slada Slavonija slad i upoznao se s procesom proizvodnje slada.
Predstavnici Grupacije proizvođača piva, slada i hmelja u ugodnom i opuštenom ozračju Dana polja pivskog ječma održali su press pivnicu na temu Pivo – zdrava namirnica proizvedena isjključivo od prirodnih satojaka. Govorilo se o prednosti umjerene i zdrave konzumacije tog pjenušavog i osvježavajućeg pića. Bila je to idealna prilika da se upozna sa sastojcima piva, ali i s procesom proizvodnje slada u tehnološki najmodernijoj sladari u regiji. Dr. sc. Tonči Rezić s Prehrambeno-biotrehnološkog fakulteta u Zagrebu istaknuo je kako je pivo iznimno vrijedan prirodan proizvod čiju su sastojci isključivo prirodnog porijekla.
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -