Crna kronika

Objavljeno: 17.3.2016. u 22:00
Prikaza: 1782
|
Autor: SBplus/Jutarnji list

Najsigurniji u Hrvatskoj

U Slavonskom Brodu ima 32 puta manje provala nego u Poreču

 • B.Stipić/SBplus/arhiva

Vlasnici nekretnina u istarskom Poreču imaju 32 puta više šansi biti žrtve provale nego stanovnici zagorske Pregrade ili Slavonskog Broda, pokazala je to analiza podataka o provalnim krađama u posljednjih pet godina.

Vlasnici nekretnina u istarskom Poreču imaju 32 puta više šansi biti žrtve provale nego stanovnici zagorske Pregrade ili Slavonskog Broda, a stanovnici zagrebačke Pešćenice dvostruko su izloženiji istom riziku od stanovnika ne tako dalekih Sesveta. U proteklih pet godina, od 2011. do 2015., u Hrvatskoj je izvršeno gotovo 88.000 provala, a ukupna šteta samo u jednoj, 2015. godini, iznosila je gotovo 140 milijuna kuna. Pokazala je to analiza podataka o provalnim krađama u posljednjih pet godina, koju smo napravili na temelju baza podataka svih policijskih postaja, piše Jutarnji list.

Hrvatska je, unutar Europske unije, jedna od najsigurnijih zemalja, osobito kad su u pitanju kriminal, vandalizam i nasilje. Unutar Hrvatske, Slavonski Brod je najsigurniji, a Nova Gradiška među najnesigurnijim gradovima.

Ta je analiza samo dio interaktivne mape Hrvatske koja će, kao prva te vrste, na jednome mjestu sadržavati relevantne informacije o požarima, potresima, poplavama i provalama u svakom od 128 hrvatskih gradova. Mapu je dizajnirao tim Native Ad Studija EPH na čelu s Dušanom Miljušem, sveučilišnim specijalistom za nacionalnu sigurnost, i Filipom Šarićem, vodećim ekspertom za 2D i 3D animacije, na temelju podataka i analiza MUP-a, zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Hrvatskih voda i Državnog ureda za zaštitu i spašavanje.

Naime, svaki građanin Hrvatske moći će od danas na portalu jutarnji.hr pronaći jasne pokazatelje i indikatore trendova sigurnosti u svojem susjedstvu. Hrvatska je, unutar Europske unije, generalno jedna od najsigurnijih zemalja, osobito kad su u pitanju kriminal, vandalizam i nasilje - pokazatelji prema kojima je na vrhu liste najsigurnijih zemlja.

Prema podacima Eurostata, tek 2,5 posto stanovništva Hrvatske bilo je žrtvom nekog oblika kriminala, vandalizma ili nasilja, što je gotovo sedam puta manje od prosjeka EU (14,4 posto) i deset puta manje od države na neslavnom vrhu te ljestvice, Bugarske (27 posto). Stranci koji dođu u Hrvatsku na dulje vrijeme, kao najpozitivniju stvar, najčešće ističu upravo to - ugodnost i sigurnost života. No, u pravilu, i građani Hrvatske su svjesni te sigurnosti.

U različitim ispitivanjima javnog mnijenja ističu kako se ne boje hodati sami po mraku, ne osjećaju se ugroženo u svojem susjedstvu niti imaju osobiti strah od krađa ili provala. Dodatna je dobra vijest da kroz godine, od 2011. naovamo, sigurnost nastavlja rasti: podaci MUP-a pokazuju da je 2011. izvršeno ukupno 19.237 provala, a u 2015. njih 15.746. Drugim riječima, broj provala pao je za petinu. Međutim, policijske statistike također pokazuju da unutar relativno male Hrvatske postoje razlike kad je riječ o osobnoj sigurnosti i sigurnosti osobne imovine.

Najizloženija riziku od provala su turistička mjesta uz obalu, dok je najmanje takvih u Slavoniji i Hrvatskom zagorju. Najsigurnija područja Gledano u apsolutnim brojkama, najviše provala s najvećom materijalnom štetom izvršeno je, očekivano, u Zagrebu, gradu s najviše stanovnika i najviše stambenih objekata u Hrvatskoj. U 2015. je tako čak četvrtina svih provala, njih 4058, zabilježena u glavnom gradu, a materijalna šteta bila je nešto veća od 42 milijuna kuna.

Međutim, stavi li se broj šteta u odnos s brojem stanovnika, Zagreb nije na vrhu: prvi po broju provala s obzirom na broj stanovnika je istarski Poreč. U Poreču je u 2015. bilo 549 provala, odnosno njih 19,8 na svakih 1000 stanovnika. To je čak 5,5 puta više od hrvatskog prosjeka, koji je prošle godine iznosio 3,6 provala na svakih 1000 stanovnika.

Stopa provala, izračunata na temelju podataka za posljednjih pet godina, govori da je od 2011. do kraja 2015. u Poreču zabilježeno 15,9 provala na 1000 stanovnika godišnje. Stručnjake to ne čudi: radi se o turističkom gradu s velikim brojem stambenih objekata koji su dio godine prazni i, kao takvi, česta meta provalnika. Osim privatnih kuća, stanova i vikendica, na meti su i kiosci, trgovine i ugostiteljski objekti, ali i osobni automobili.

Ukupna šteta napravljena provalama na području porečke policijske postaje iznosila je lani 4,9 milijuna kuna. Na sljedeća četiri mjesta ljestvice hrvatskih gradova s najvećom stopom provala također se nalaze istarski gradovi: Umag, Novigrad, Pula i Vodnjan. Tek na šestom mjestu zasjeli su zagrebački kvartovi Maksimir, Pešćenica i Žitnjak sa stopom gotovo dvostruko nižom od one u Poreču. Nije stoga čudno što je po ukupnom iznosu vrijednosti štete Istarska županija, s bitno manje stanovnika od glavnoga grada, u 2015. bila odmah iza Grada Zagreba, sa 18,4 milijuna kuna.

Na drugom polu ljestvice hrvatskih gradova nalaze se Slavonski Brod i zagorska Pregrada sa 0,5 provala na svakih 1000 stanovnika - stopom koja je 32 puta niža od one u Poreču. Slijede Opuzen i Metković sa stopom od 0,6 te Korčula i Ploče sa stopom 0,7. Krapina je sa stopom od 0,8 još jedini grad u kojem je stopa provala manja od 1.

  Broj komentara: 2

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  balkanforever

  balkanforever

  Komentirano: 18.3.2016. | 10:39

  1

  Nije ni pisalo da je bukovlje najsigurnije nego slavonski brod :P
  mazalo

  mazalo

  Komentirano: 18.3.2016. | 9:21

  2

  Pazi molim te Brod najsigurniji grad u Hrvatistanu, ma tko sastavi tu statistiku jeebem ga u dupe, pa samo kod mene u Bukovlju provaljeno u više od 30 kuća u posljednih 5 god, a u neke kuće i po dva puta. Krade se sve, zlatnina , dobar alat, a po vikendicama sve , od kazana za rakiju, rakije, vina kosilica , kopačica i sveg ostalog , ali bit svega je što je naša policija nesposobna ili neće da bude sposobna , mislim da je došlo vrijeme da se i u tom ministarstvu napravi čistka , i tamo se navuklo uhljeba koji za vreme smjene sjede po birtijama i kafićima a ne da obavljaju svoje radne dužnosti , ma kako bili plaćeni taj novac moraju zaraditi.

  Broj komentara: 2

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladića policija odvela na triježnjenje

  Mrtav pijan na cesti

  Mladića policija odvela na triježnjenje

  14.5.2018. | 13:15
  U Županiji se tijekom vikenda dogodilo 18 prometnih nesreća u kojima je jedna osoba smrtno stradala, četiri su teško ozlijeđene, 12 lakše, a devet prometnih nesreća rezultiralo je samo s materijalnom štetom.
  U Županiji se tijekom vikenda dogodilo 18 prometnih nesreća u kojima je jedna osoba smrtno stradala, četiri su teško ozlijeđene, 12 lakše, a devet prometnih nesreća rezultiralo je samo s materijalnom štetom.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Smrtno stradao 41-godišnji motociklist

  Završen očevid

  Smrtno stradao 41-godišnji motociklist

  25.11.2017. | 17:39
  Očevid je i dalje u tijeku, a detaljnije informacije o ovom tragičnom događaju bit će objavljene nakon njegova završetka.
  Očevid je i dalje u tijeku, a detaljnije informacije o ovom tragičnom događaju bit će objavljene nakon njegova završetka.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Komunisti, izbjeglice, migranti ili obični domaći vandali

  Političko/vjerska poruka ili...

  Komunisti, izbjeglice, migranti ili obični domaći vandali

  27.3.2016. | 19:45
  Budući da je Slavonski Brod jedan od bastiona Crkve u Hrvata teško je povjerovati da bi rušilački pohod nepoznatih kroz gradsku tržnicu bio povezan s najvećim kršćanskim blagdanom Uskrsom, kojeg Hrvati (i) u Slavonskom brodu danas slave. Zbog toga, moguće je pretpostaviti kako je
  Budući da je Slavonski Brod jedan od bastiona Crkve u Hrvata teško je povjerovati da bi rušilaćki pohod nepoznatih kroz gradsku tržnicu bio povezan s najvećim kršćanskim blagdanom Uskrsom, kojeg Hrvati (i) u Slavonskom brodu danas slave. Zbog toga, moguće je pretpostaviti kako je
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Župan Marušić nije uzimao 'i ovce i novce'

  Općinsko državno odvjetništvo utvrdilo

  Župan Marušić nije uzimao 'i ovce i novce'

  18.2.2016. | 16:20
  Odjelu kriminalističke policije PU brodsko-posavske imao je zadaću utvrditi je li župan Marušić, u promatranom razdoblju, 'istovremeno', za prijevoz na posao i s posla, koristio javni prijevoz i/ili službeni automobil.
  Odjelu kriminalističke policije PU brodsko-posavske imao je zadaću utvrditi je li župan Marušić, u promatranom razdoblju, 'istovremeno', za prijevoz na posao i s posla, koristio javni prijevoz i/ili službeni automobil.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : SBplus i Radiong platili 40,5 tisuće kuna za 'duševne boli'

  Josipu Vukoviću i Mirku Golovrškom

  SBplus i Radiong platili 40,5 tisuće kuna za 'duševne boli'

  15.2.2016. | 16:20
  Ispričavam se jer smo objavili članak "Dno dna, Gradonačelnik djeci laže u oči ih gledajući", u kojem autor tužitelje naziva "prepotentni poluinteligenti, karikaturalni provincijski despoti, nikogovići, političke štetočine, lažovi i krivotvoritelji", kao i da bi zbog njih trebalo
  Ispričavam se jer smo objavili članak "Dno dna, Gradonačelnik djeci laže u oči ih gledajući", u kojem autor tužitelje naziva "prepotentni poluinteligenti, karikaturalni provincijski despoti, nikogovići, političke štetočine, lažovi i krivotvoritelji", kao i da bi zbog njih trebalo
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Varali kupce na benzinskim crpkama

  Previše poduzetan poduzetnik

  Varali kupce na benzinskim crpkama

  29.8.2015. | 10:40
  Tvrtka je na trošarinama zaradila 1,117.818 kuna. Kazneno su projavljeni jer su kupce varali dok su im prodavali eurodizel
  Tvrtka je na trošarinama zaradila 1,117.818 kuna. Kazneno su projavljeni jer su kupce varali dok su im prodavali eurodizel
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pojačana kontrola prometa

  PU brodsko-posavska

  Pojačana kontrola prometa

  15.4.2015. | 13:02
  Sutra tijekom cijeloga dana i tijekom iduće noć djelatnici policije pojačano će nadzirati promet u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški.
  Sutra tijekom cijeloga dana i tijekom iduće noć djelatnici policije pojačano će nadzirati promet u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Predano gotovo deset puta više oružja nego lani

  U prvom tromjesečju

  Predano gotovo deset puta više oružja nego lani

  13.4.2015. | 15:24
  U sklopu akcije "Manje oružja - manje tragedija" na području PU brodsko-posavske predano 2196 komada vatrenog oružja.
  U sklopu akcije "Manje oružja - manje tragedija" na području PU brodsko-posavske predano 2196 komada vatrenog oružja.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Značajan porast samoubojstava

  Zabrinjavajuće

  Značajan porast samoubojstava

  8.4.2015. | 12:35
  U 2014. godini samobuojstvo je počinilo 18 osoba više nego li u 2013. godini.
  U 2014. godini samobuojstvo je počinilo 18 osoba više nego li u 2013. godini.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nožem ubo 28.-godišnjaka

  Pokušaj ubojstva

  Nožem ubo 28.-godišnjaka

  7.4.2015. | 12:50
  Policija je Županijskom Državnom odvjetništvu dostavila kaznenu prijavu za kazneno djelo ubojstvo u pokušaju protiv 42-godišnjaka s područja općine Cernik.
  Policija je Županijskom Državnom odvjetništvu dostavila kaznenu prijavu za kazneno djelo ubojstvo u pokušaju protiv 42-godišnjaka s područja općine Cernik.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Do dvije godine zatvora za povredu mira pokojnika

  "Morbidni kolekcionar"

  Do dvije godine zatvora za povredu mira pokojnika

  10.3.2015. | 14:34
  Ivici P. (52) potvrđena je optužnica za povredu miru pokojnika, te ga očekuje kazna zatvora u trajanju do dvije godine.
  Ivici P. (52) potvrđena je optužnica za povredu miru pokojnika, te ga očekuje kazna zatvora u trajanju do dvije godine.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Alkoholiziran upravljao motokultivatorom

  Policija

  Alkoholiziran upravljao motokultivatorom

  3.3.2015. | 11:15
  S 2,08 promila alkohola u krvi 59.-godišnji je muškarac na području Općine Donji Andrijevci upravljao motkultivatorom.
  S 2,08 promila alkohola u krvi 59.-godišnji je muškarac na području Općine Donji Andrijevci upravljao motkultivatorom.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ivica Batinić raspravu će pratiti u Bosni

  Novo suđenje

  Ivica Batinić raspravu će pratiti u Bosni

  3.3.2015. | 10:05
  Dan prije objave presude u aferi “Sibinj” Batinić pobjegao iz Hrvatske
  Dan prije objave presude u aferi “Sibinj” Batinić pobjegao iz Hrvatske
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dva požara na sreću bez stradalih

  Sreća u nesreći

  Dva požara na sreću bez stradalih

  9.2.2015. | 11:32
  Vikend iza nas obilježila su dva požara, u kojima srećom nije bilo ljudskih žrtava. zabilježena je tek materijalna šteta.
  Vikend iza nas obilježila su dva požara, u kojima srećom nije bilo ljudskih žrtava. zabilježena je tek materijalna šteta.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Novčana kazna do 15 tisuća kuna

  Za jučerašnje 'šaljivdžije'

  Novčana kazna do 15 tisuća kuna

  6.2.2015. | 9:06
  Jedan od mladića, koji su u utorak presretali Brođane na Đurinom mostu, mašući im mačetom ispred lica i snimajući njihove reakcije - prosvjetni je djelatnik.
  Jedan od mladića, koji su u utorak presretali Brođane na Đurinom mostu, mašući im mačetom ispred lica i snimajući njihove reakcije - prosvjetni je djelatnik.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vozio 215 km na sat

  Promet

  Vozio 215 km na sat

  2.2.2015. | 13:51
  Vozač, koji je na autocesti Mercedesom, vozio 215 km/h novčanu kaznu platio je odmah.
  Vozač, koji je na autocesti Mercedesom, vozio 215 km/h novčanu kaznu platio je odmah.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Riješen slučaj terorizma

  PU brodsko-posavska

  Riješen slučaj terorizma

  19.1.2015. | 14:56
  Rješenost kaznenih djela u protekloj 2014. godini iznosila je 58 posto, što je na razini prethodne godine.
  Rješenost kaznenih djela u protekloj 2014. godini iznosila je 58 posto, što je na razini prethodne godine.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Oduzeto oružje i streljivo

  'Mir i dobro'

  Oduzeto oružje i streljivo

  9.1.2015. | 13:30
  Tijekom akcije 'Mir i dobro' oduzeto je osam komada oružja i 168 komada streljiva, a od uporabe pritoheničkih sredstava teško je ozlijeđena 12-godišnjakinja.
  Tijekom akcije 'Mir i dobro' oduzeto je osam komada oružja i 168 komada streljiva, a od uporabe pritoheničkih sredstava teško je ozlijeđena 12-godišnjakinja.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Učestale krađe bankovnih kartica

  Policija upozorava

  Učestale krađe bankovnih kartica

  8.1.2015. | 12:51
  Krađe i provale su sve učestalije, ali nerijetko i sami neopreznošću i nepažnjom doprinosimo istima, s toga policija podsjeća građane na mjere samozaštite i pojačanog opreza.
  Krađe i provale su sve učestalije, ali nerijetko i sami neopreznošću i nepažnjom doprinosimo istima, s toga policija podsjeća građane na mjere samozaštite i pojačanog opreza.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nestala Mara Šestić iz Lužana

  Neno

  Nestala Mara Šestić iz Lužana

  16.12.2014. | 17:20
  I dalje se traga za Marom Šestić (74) koja je iz kuće u Lužanima, u nepoznatom pravcu, otišla jučer oko 15 sati. Podaci o nestaloj nalaze se i u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba (NENO).
  nestala Mara Šestić iz Lužana
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :